NextEnergy gaat gratis P1-dongel van Chargee aanbieden aan klanten

Energieleverancier NextEnergy gaat klanten een P1-meter geven. Dat gebeurt in samenwerking met Chargee, dat de app levert waarmee gebruikers hun energiegebruik in real time kunnen bekijken.

NextEnergy P1 mail 2NextEnergy schrijft dat in een e-mail aan gebruikers, die Tweakers heeft ingezien. De energieleverancier gaat gebruikers tijdens een proef een Sparky-energiemeter geven. Dat is een dongel van Chargee, een dienst waarmee gebruikers data van hun slimme meter kunnen uitlezen. De Sparky moet daarom ook gebruikt worden in combinatie met Chargee. Gebruikers moeten de Sparky met een RJ12-connector aansluiten op hun slimme meter. Via die P1-poort kunnen eindgebruikers zelf hun energiegebruik uitlezen. Die standaard zit verplicht op Nederlandse slimme meters, al bleek enkele jaren geleden uit onderzoek dat maar weinig mensen dat daadwerkelijk gebruiken. Gebruikers mogen de Sparky houden na afloop van het experiment.

Klanten van NextEnergy moeten niet alleen de Chargee-app gebruiken als ze de dongel willen, maar ook de data daarvan delen met hun leverancier. Energieleveranciers krijgen nu periodiek data binnen via de netbeheerder, maar eindgebruikers kunnen instellen dat dat alleen via het P4-protocol gaat, waarbij de meterstand slechts eens per paar dagen wordt gedeeld. Met data via het P1-protocol kan data realtime worden uitgelezen, of met slechts een kleine vertraging.

NextEnergy zegt dat het die data wil gebruiken om het toekomstig energiegebruik en de eventuele teruglevering te kunnen berekenen. NextEnergy krijgt die data van Chargee en verwijst naar de ondersteuningspagina van dat bedrijf. "Om je stroomverbruik te voorspellen gebruiken we verbruiksprofielen op basis van een landelijk gemiddelde. Om je gasverbruik te voorspellen gebruiken we historische gegevens van je slimme meter in combinatie met weergegevens op basis van het landelijk gemiddelde."

Sparky NextEnergy

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-09-2024 • 16:49

89

Submitter: Oon

Reacties (89)

89
89
75
2
0
7
Wijzig sortering
Maar ze eisen wel je actuele verbruik data, dus het is helemaal niet gratis. :+
Je zou voor de gein een P1 generator moeten schrijven en dat apparaat gewoon random data moeten voeren. Kijken of we de statistieken van die ‘gratis’ dienst eens lekker in de war kunnen schoppen 😄
Goed idee!

En als ze die statistieken dan ook publiceren kunnen we er een communicatie protocol bovenop bouwen! :*)
Ja, eindelijk een energieleverancier die klanten helpt om energie te besparen. Ik hoop dat een volgende stap wordt om ook slimme stekkers te leveren die klanten tussen hun wasmachine, vaatwasser, warmtepomp, laadpaal, etc kunnen zetten om zo te helpen deze uitgesteld te starten wanneer de stroom duur is?

Toevoeging:

Vanwege de vele vragen hieronder, hier een beschrijving van hoe ik automatisch mijn wasmachine en droger start op basis van de verwachte opbrengst van mijn zonnepanelen:
Mijn (oude) wasmachine en (oude) droger gaan vrolijk verder als ik de stroom er af haal en er een uur later weer op zet. Ik gebruik bij allebei een tussenstekker met fysieke schakelaar, die ik aan zet zodra ik het wasprogramma in stel. Daarna zet ik de machines op start en haal ik de stroom er af door weer op de fysieke schakelaar van de tussenstekker te drukken. Mijn Home-Assistant automation zoekt daarna het beste moment op de dag (aan de hand van de voorspelde opbrengst van mijn zonnepanelen via een integratie met https://forecast.solar/) en zet dan de apparaten op het juiste moment weer aan.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 20 september 2024 17:07]

Het lijkt me niet wenselijk dat al je gebruiksdata direct naar de aanbieder gaat... Het doel van de aanbieder is meestal niet jou energie te laten besparen, maar winstmaximalisatie voor zichzelf.

Slimme stekkers voor oude apparatuur heeft helaas weinig zin. Een slimme stekker voor een wasmachine zorgt er niet voor dat die ineens gaat wassen op een bepaalde tijd. Je zult dit in moeten stellen met een timer o.i.d. . Hetzelfde voor een vaatwasser, droger, etc.

Voor oude apparatuur zal het gedrag van de consument moeten veranderen. Ze kunnen een uitgestelde start gebruiken of handmatig aan zetten wanneer nodig.

Voor nieuwe apparatuur is het te hopen dat de fabrikant het lang genoeg blifjt ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Sandburger op 20 september 2024 17:00]

Mijn (oude) wasmachine en (oude) droger gaan vrolijk verder als ik de stroom er af haal en er een uur later weer op zet. Ik gebruik bij allebei een tussenstekker met fysieke schakelaar, die ik aan zet zodra ik het wasprogramma in stel. Daarna zet ik de machines op start en haal ik de stroom er af door weer op de fysieke schakelaar van de tussenstekker te drukken. Mijn Home-Assistant automation zoekt daarna het beste moment op de dag (aan de hand van de voorspelde opbrengst van mijn zonnepanelen via een integratie met https://forecast.solar/) en zet dan de apparaten op het juiste moment weer aan.
Is dat wel eigenlijk wel handig voor een wasmachine? Ik kan me voorstellen dat dit qua efficientie toch niet ideaal is als het programma een uur onderbroken is? Water koelt weer af zou ik denken. Zelfde met de droger, die is toch ook z'n warmte een stuk kwijt? Ben je dan niet meer kwijt met heel dat proces een uur te onderbreken dan dat je er mee wint?
Tenzij je voorwast is er maar 1 moment dat er water verwarmd wordt in een wasmachine. De rest is slechts de motor en pomp. Uitzetten na verwarmen is dan ook inefficienter en dat zal dan ook niet bedoeld zijn door Skit3000. Zelf schakel ik de wasmachine en vaatwasser in op het laagste prijs moment voor de verwarm tijdstippen, dus het laagste tarief voor wasmachine en de beste 2 aaneengesloten uren voor de vaatwasser (2de verwarm phase na ongeveer 1 uur van de start).
Is dat zo voor alle wasmachines? Wordt er niet meer warm water voorgespoeld/nagespoeld?

Eigenlijk nooit op gelet om eerlijk te zijn.
Op de wasmachines die ik al in gebruik heb gehad moest je altijd een optioneel voorwasprogramma instellen daarvoor. Betrapte mijn moeder er laatst op dat ze waspoeder vulde in het voorwasbakje, terwijl als je de lade voor wasmiddel open hebt staan tijdens de eerste 5 minuten er water door beide openingen gaat.
Ik heb hier het verbruik van mijn wasmachine in één cyclus:

https://tweakers.net/foto...1B2TwnmzSPmXxhneWiC2n.jpg

Ik heb er niet naast gezeten, dus ik weet niet precies wat hij wanneer deed. Maar hoe ik de grafiek lees:

Hij ging om 13:40 aan, waarschijnlijk de boel heeft gewogen, natgemaakt en gehusseld.
Daarna rond 13:50 ging verwarmen voor de voorwas. Om 14:10 verwarmen voor de hoofdprogramma. Het lijkt er op dat hij rond 13:35 tussendoor nog een keer opwarmde.

Ik 'denk' dat de lage piekjes centrifugepiekjes richting het einde (dus vanaf 14:45) (lage)centrifuge/spoel piekjes zijn en op het einde een harde centrifuge.

Maar goed. Dit was één wasbeurt op één machine, maar het lijkt er dus op dat hij minimaal 1x heeft bijgewarmd. Mogelijk dat een andere machine het anders doet? (al zal het me ook niet verbazen dat veel wasmachines hetzelfde apparaat zijn met een ander bedieningspaneel, maar dat de wasmachine zelf (motor, trommel, verwamingselement, enz.) gelijk is.
Ja, maar hij spoelt ook voor om je was ‘nat’ te maken. En hij spoelt ook na om het wasmiddel uit je was te spoelen.

Niet alles gaat via de bakjes 😊

En mogelijk verwarmd hij tussendoor om het water op temperatuur te houden? (Zeker bij langere programma’s)
Het deurtje wordt altijd warm dus daar verliest hij minimaal warmte.

Nogmaals. Ik heb oprecht geen idee of ze dat doen hoor. Maar ik kan het me wel voorstellen dat ze vaker opwarmen.
Ik heb er wel een slimme stekker tussen zitten (voor pushberichten in HA), dus ik zal binnenkort even kijken.
Nou 1 moment. De initiële bulk zal inderdaad in 1 keer worden gedaan, maar daarna zal hij wel bijwarmen.

Als ik een was doe op 60 graden dan is dat een uur later echt niet meer 60 graden. De trommel neemt ook al een hoop energie op.
Ik zorg dat wanneer ze aan gaan, ze ook aan blijven en probeer dus een blok van ~2 uur te vinden waarbij de verwachte opwek door de zonnepanelen hoog genoeg is om ook daadwerkelijk het hele programma af te kunnen maken. Vliegt er opeens een wolk voor de zon, gebruik ik (helaas) toch maar weer even grijze stroom in plaats van wachten (met de kans dat het water of de lucht te veel af koelt). Het is dus niet helemaal perfect, maar elk beetje helpt.
En wat bespaar je dan? Nu zie je alleen dat je het verbruik verplaatst wat handig is met een dynamisch contract.

Als je wilt besparen koop je een energiezuinig apparaat. Nieuwe apparaten kun je ook uitgesteld starten wat veel handiger is (je moet ze tenslotte ook inladen). En als je echt wilt besparen moet je apparaten weg doen/minder gebruiken. Ik droog mijn was zo goed als het hele jaar door aan de waslijn of op rekjes. Heb je wel een kamer voor nodig maar gaat OK met een gezin van 4.
Met salderen een een ‘regulier’ contract maakt het inderdaad niet uit.

Maar wanneer we straks niet meer kunnen salderen is het ook met een regulier contract zinvol om je eigen stroom te gebruiken
Tuurlijk, dat is zinvol. Maar een dag van te voren zijn de tarieven bekend dus kun je prima bij het inladen de starttijd ingeven.
Ja, maar als Je je wasmachine dynamisch kan laten lopen, dus dat hij rekening houdt met het weer/wolken/overig gebruik.

Allicht allemaal op de marge hoor, maar allicht scheelt het een beetje😊
Het gaat niet alleen om de stroomprijs, maar ook om wat je teruglevert (buiten saldering om). Veel energiemaatschappijen rekenen nu al een boete die hoger ligt dan de opbrengst.

Overigens gebruik ik de waslijn ook zo veel mogelijk, maar aangezien de wasdroger er al staat kan die prima aan op momenten dat er toch zo veel stroom is dat het anders weg wordt gegooid.
Nog afgezien van het feit of dat voor de levensduur van je apparaten goed is, zal dit bij veel mensen niet werken. Bij mij onthouden deze apparaten niet waar ze gebleven zijn òf moet je toch nog even op start drukken voordat ze weer verder gaan.

Daarnaast - en dat zal vaker gelden - zijn de stekers van deze apparaten dusdanig lastig te bereiken, dat het in de praktijk niet gaat werken.

Apparatuur moet er m.i. op voorbereid zijn om signalen te ontvangen of gegevens op te halen om beslissingen te kunnen nemen.
Kan ook nog wel eens averechts werken voor een wasmachine; je zojuist opgewarmde water mag eerst weer lekker afkoelen voordat het apparaat weer ingeschakeld wordt. Met dus een hoger totaalverbruik tot gevolg.
Niet al het geheugen wat wordt gebruikt op een printplaat is geschikt voor powerloss. Ook kan het aanzetten van een apparaat zorgen voor flinke schrijf bewerkingen voor het opstarten van het apparaat.
Dit wil je niet 4 keer per dag met een apparaat welk 10+ jaar mee moet denk ik.

[Reactie gewijzigd door StormRider op 20 september 2024 20:59]

Is het dan niet slimmer om batterijen te gebruiken? Eerst meet je precies wat de totale verbruikte energie is voor je was-procedures en in welke tijdspannes die processen in beslag nemen. Dan koop je genoeg batterijcapaciteit om die tijd- en energiebehoeften te overbruggen (+10% ofzo) en laad je deze op met zonnepanelen/wind/groen ingekochte energie.

Dan laat je Home-Assistant bijhouden hoeveel energie er in de batterij zit, en als er genoeg voorhanden is, kan het automatisch de gewenste wasprocedure starten. Zo hoeven je wasmachine en droger niet continu aan het grid te hangen. Net zoals je batterijen en eventueel paneeltje of 2. Deze zullen dan ook minder snel slijten.

Eventueel een zonneboiler om altijd een hoeveelheid warm water tot je beschikking te hebben, wat een boel energieverbruik zou kunnen schelen in je wasmachine, want water, verwarmt door de zon, hoeft nog maar amper elektrisch te worden verwarmd door de wasmachine. Dat kan zelfs een boel tijd schelen. Als procedures sneller kunnen worden afgerond, dan betekent dat kleinere batterijen/panelen en kortere periodes van bedrijvigheid. Wat slijtage dan weer ten goede komt.

Op die manier kun je misschien wel weer 20 jaar doen met een wasmachine/droger, net zoals de Miele wasmachine van mijn moeder. Bij een verhuizing van haar moest dat ding naar de zolder worden verplaatst, want daar waren de aansluitingen. Dat "geintje" had 3 mannen in hun prime nodig. Dat ding was serieus zwaar.
Goede suggesties allemaal, maar ingrijpender om uit te voeren dan een automatisering met een slimme schakelaar.
De mijne lijken dat ook te doen. Dat werkt prima voor bv en korte stroomstoring. Na een kwartiertje gaan ze dan weer verder. Maar meer dan een uur? Geen van allen. Dan is het over en uit en staan ze gewoon weer in de nul stand
Het lijkt me niet wenselijk dat al je gebruiksdata direct naar de aanbieder gaat... Het doel van de aanbieder is meestal niet jou energie te laten besparen, maar winstmaximalisatie voor zichzelf.
Nogal cynisch he? Het is een feit dat we in Nederland gemiddeld meer dan genoeg capaciteit op het net hebben, maar dat door gereserveerde piekcapaciteit toch veel aanvragen voor een aansluitingen geweigerd worden. Dat kunnen we met meer data oplossen, maar niet als we niemand vertrouwen met die data.

Waarom zou een leverancier van electriciteit niet mogen weten wanneer hij electriciteit levert? Mag de tandarts ook niet bijhouden wanneer ik langskom?

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 20 september 2024 19:08]

Het lijkt me niet wenselijk dat al je gebruiksdata direct naar de aanbieder gaat... Het doel van de aanbieder is meestal niet jou energie te laten besparen, maar winstmaximalisatie voor zichzelf.
In het geval van partijen als NextEnergy is dat niet hoe het werkt. Die rekenen gewoon een abonnement voor het faciliteren van de inkoop/verkoop, daarnaast betaal je de inkoop/verkoopprijs van het betreffende uur + btw.
Ze hebben er geen baat bij om jou meer energie te laten inkopen want daar hebben ze geen marge op.
Dat heeft wel degelijk zin en werkt ook prima icm met bv Home Assistant of de app en hardware van Homewizard.
Tja ze kunnen de gebruiks data ook gebruiken om inkoop van energie beter te voorspellen waar de hele energiemarkt weer beter van wordt
Geen van die apparaten die jij noemt zouden bij mij automatisch starten. Als ze van de stroom af zijn en weer stroom krijgen dan staan ze in de basis stand.
Ze kunnen wel allemaal zelf uitgesteld starten
Dat inderdaad.
Een warmtepomp moet verwarmen als de ingestelde temperatuur niet gehaald wordt. Bovendien wil ik met mijn warmtepomp, die vaak urenlang aan één stuk door draait, niet dat iets of iemand kan besluiten 'm uit te schakelen.
Het enige dat zou kunnen helpen, is het maken van warm water als er veel wordt teruggeleverd en er geen warmtevraag is.
Warm water wordt bij mij standaard om 1 uur gedaan als de opbrengst van zonnepanelen het hoogst is. Makkelijk en heb ik totaal geen last van qua comfort (daikin)

(Edit voor de mensen die de luxe hebben van een warm water warmtepomp uiteraard...)

[Reactie gewijzigd door Yongshi op 20 september 2024 18:47]

Mijn warmtepomp kijkt naar de dynamische prijzen en past zich daarop aan, als het slim is om iets eerder iets warmer te worden omdat hij dan iets kan zakken als de stroom duurder is dan is dat prima…

Ik kan die invloed instellen in stappen van 1 tot 10. Zo koelt hij in de zomer echt alleen als de prijzen heel laag zijn (en dat is als er zon is en mijn panelen dus ook aan het terugleveren zijn). Werkt prima !
Zonneplan levert standaard een P1-meter mee.
Bij Zonnenplan is de P1 lezer idd gratis, echter omdat deze al bezet was moest ik een splitter aanschaffen. Ondanks dat is het systeem erachter ideaal. De app laat precies zien wanneer ik stroom het goedkoopst kan afnemen.
Dat van Zonneplan vind ik het juist net niet. Voor de toekomstige prijs heb je die dongel niet nodig.
Je kunt er niet ‘live’ mee kijken. Hij updated iedere 5 minuten of zo. Dus het is hooguit leuk voor ‘de afgelopen tijd’.
Ik heb er dus inderdaad een splitter tussen zitten en een andere erbij voor ‘live’.
Ik gebruik die van Zonneplan echt alleen om de te vergelijken met gisteren en zo.
Wat bedoel je met ‘live’?
Ik zie het live stroomverbruik, teruglevering en de prijzen van de stroom over de komende uren. Meer heb ik niet nodig.

Wat de zonnepanelen doen heb ik andere apps voor (SolarEdge en Homewizard).
Ik bedoel met live ‘nu’.
Als je je waterkoker aan zet en de Zonneplan-app in de gaten houdt gebeurd er niks. Die app update ongeveer iedere 5 minuten dacht ik. (Kan ook niet anders anders loopt Zonneplan leeg op de datakosten van de mobiele verbinding).

De prijzen haalt de app 1x per dag van internet op. Dat is niet zo spannend 😊(wel handig). En dat is uiteraard prima.

Mijn andere p1-reader update ongeveer 1x per seconde.

Edit: met de Zonneplan app zie je dus mogelijk niet eens ‘live’ gebruik van je waterkoker, aangezien die meestal binnen een minuutje wel klaar zijn 😊

[Reactie gewijzigd door lenwar op 21 september 2024 00:16]

Duidelijk. Dat is inderdaad een gebrek, maar daarvoor heb ik de Homewizard app.
Overigens heeft Zonneplan dat ook gedaan, ik heb hier ook een P1 meter hangen, die gratis was, wat overigens geen experiment was.

En onder voorbehoud: ik hoef niet per definitie de app van Zonneplan te gebruiken. Ik lees deze keurig uit in Home Assistant.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 20 september 2024 19:21]

Hoe haal je de data uit de zonneplan connect? Ik wil het graag integreren met Loxone, maar ik hoorde van Zonneplan dat de data niet vrij beschikbaar is.
Dit zou anders een top uitkomst zijn!
De data gaat naar Zonneplan, waar je ze met de app kunt bekijken.
Die heb ik inderdaad zelf ook, maar in de onbewerkte reactie leek het of de zonneplan p1 meter gebruikt kon worden voor externe apparaten zoals HA of Loxone.
De Homewizard P1 meter heeft wel een API, zodat je zelf de data kunt uitlezen en gebruiken.
Ik doe bijna hetzelfde. Wasmachine (Haier, ca 2 jaar oud) hangt aan een Shelly. Spanning erop zetten. Machine vullen met kleren en waspoeder, programma kiezen, op start drukken. Direct daarna het knopje van de Shelly indrukken zodat de spanning onderbroken wordt. Daarna met de Shelly een tijd instellen waarop de machine weer spanning moet krijgen. Vaak op de goedkoopste tijd, maar ook afhankelijk van wanneer ik thuis ben om de was uit de machine te halen.
De machine heeft zelf ook een "Startuitstel" optie maar die naam klopt niet, het is in werkelijkheid een soort dynamisch eindtijduitstel (afhankelijk van de vulling), waardoor de starttijd erg onvoorspelbaar is. Wat een probleem is omdat 90% van de energieverbruik in het eerste uur plaatsvindt. Ook moet je zelf het aantal uren uitrekenen, en dat is in stappen van een uur.
Met de Shelly gewoon een exacte tijd instellen is het allersimpelst.
Ik doe dit nu anderhalf jaar wekelijks, vaak 6 of meer uur netto uitstel, en het werkt flawless, nog nooit gehad dat de machine het programma vergeten was.
Ik gebruik inderdaad ook een Shelly.
Als klant van Nextenergie gebruik ik de HomeWizard P1 . Doet volgens mij exact hetzelfde als die Nextenergie nu gaat uitdelen. Maar het is wel een mooi gebaar naar de klanten..
De HW-p1 dongle deelt geen gegevens met de energieleverancier. Een essentieel verschil.
Die gegevens krijgen ze toch wel. Links- of rechtsom. De rekening zal toch opgemaakt moeten worden
Meterstanden ja. (Net zoals van ieder huishouden. heb je ook helemaal geen p1 dongle voor nodig). Het gaat natuurlijk om verbruiksdata

[Reactie gewijzigd door GM15 op 21 september 2024 17:14]

Ja precies, die heb ik ook... werkt uitstekend voor 3 tientjes.
Heb laatst ook even van het afgelopen jaar een CSV export gemaakt om bij overstap naar een andere leverancier te controleren hoeveel ik in normaal- en daltarief verbruikte afgelopen jaar en wat te spelen met grafiekjes.
Daar moet je dan wel het abonnement bij hun voor activeren, maar goed dat is 99 cent per maand dat vond ik ook niet het probleem (en kan in principe gelijk weer uit na exporteren, dan slaan ze alleen niet meer dan 1 jaar aan data op voor je dus als je dat zelf wel wil moet je 1 keer per jaar even een maandje abo nemen om te exporteren).
Ik heb me aangemeld voor deze pilot omdat ik benieuwd ben wat ze met de data gaan doen binnen de app. HomeWizard heb ik ook, en daarnaast Home Assistant waar ook mijn PV omvormer in hangt (die van mij kan ik niet direct aan HomeWizard koppelen), maar het is altijd mooi om een ander oogpunt te hebben.
Als je toestemming geeft dan stuurt de meter zelf toch al elk kwartier die gegevens door. Wat voegt dit dan toe?
Lijkt me alleen maar zonde van de kosten en materialen voor iets wat al bestaat.
Direct inzicht in je eigen verbruik. Er is voor mij na het in gebruik nemen van een soortgelijke dongle toch een hoop duidelijk geworden in mijn energiegebruik. Dat inzicht heeft weer besparing tot gevolg.
Punt is, veel energie maatschappijen hebben een app met verbruiksdata. Dus dat kunnen ze toch al? Waarom de p1 meter?
Dit is op een gedetailleerder niveau dan energieleveranciers zien.
Die app geeft data per 24 uur.
Wil je frequentere data tot zelfs real-time, dan moet je naar een P1-meter.
Als je toestemming geeft, kan de leverancier de standen aanvragen bij de netbeheerder. Deze moet dan binnen 2 dagen een antwoord of een storingscode geven. Om de een of andere reden is dit lang niet bij alle slimme meters in orde en
meters staan regelmatig in storing. Het oplossen van die storing kan maanden op zich laten wachten.

De P1 methode zal, behalve dat deze de leverancier eerder aan data kan helpen, ook een backup zijn voor data van meters die volgens de netbeheerder in storing staat. Bij een dynamisch contract is die data namelijk vrij essentieel om de rekening op te maken.
Goed beschreven. Kleine aanvulling: de data via P4 zie je op z’n vroegst de volgende dag. Dat is het grootste verschil naast dat het minder fijnmazig is dan via P1.

Overigens valt op de hele populatie het aantal storingen wel mee. Zoals je het omschrijft klinkt het (enigszins gechargeerd van mijn kant) dat je een 50-50 kans hebt dat de meter niet in storing is, maar als ik het goed herinner ligt het percentage van meters in storing ver onder de 5%.

En de netbeheerder heeft de verplichting om binnen twee maanden de storing te verhelpen. Ik zit niet zo in de actuele statistieken, maar dat haalden ze voorheen inderdaad vaak niet. :)
P4 standen zijn per kwartier op te vragen (fijnmaziger is voor ons huidige net niet interessant voor leveranciers), kan de P1 nog fijnmaziger?

En de storingen geef ik toe dat dit gevoelscijfers zijn gebaseerd op een populatie laadpalen. het zal zeker niet 50-50 zijn, het zal onder de 1% uitkomen (als het normale aansluitingen betreft). Maar evengoed vervelend als je per uur/kwartier moet worden afgerekend en je leverancier krijgt je standen niet.

Nog een ander puntje is overigens de meterwissel. Het kost de netbeheerder soms twee weken om deze te registreren. Al die tijd krijgt de leverancier een afwijzing. Ook dat gaat veel sneller met een P1 dongel.
Even op moeten zoeken:
Heb je een SMR 5.0 slimme meter, dan zal deze om de vijf minuten het gasverbruik doorgeven aan de P1 meter. Bij een oudere slimme meter, SMR 4 of lager, wordt het gasverbruik per uur doorgegeven.
Bij een SMR 5 slimme meter is de update frequentie van het stroomverbruik 1 seconde.

Bij een oudere slimme meter, SMR 4 of lager, wordt het stroomverbruik elke 10 seconden doorgegeven aan de P1 meter.
Bron: https://www.p1meter.nl/hoe-werkt-een-p1-meter/
Via die P1-poort kunnen eindgebruikers zelf hun energiegebruik uitlezen. Die standaard zit verplicht op Nederlandse slimme meters,
Het is een standaard die niet altijd goed geïmplementeerd wordt. Zie ook:

forumtopic: Slimme meter uitlezen via P1-poort

Er zijn best wel wat slimme meters waarvoor extra weerstanden of andere zaken toegevoegd moeten worden om ze stabiel uit te kunnen lezen. Voor sommige modellen worden zelfs speciale kabels verkocht die dat al geïntegreerd hebben.

Ik vraag mij af of zo'n P1-meter zoals genoemd in het artikel echt universeel is.
Hier staat dat ze hem getest hebben op alle bekende slimme meters in Nederland, dus zou geen probleem moeten zijn.
Werkt op elke slimme meter

Elke slimme meter? Ja, elke slimme meter. We hebben Sparky getest op alle bij ons bekende slimme meters in Nederland. En overal doet ‘ie het. In sommige gevallen is er een extra voedingsadapter nodig, maar die leveren we altijd mee.
Goed, in sommige gevallen is wel een adapter nodig. Dat heb ik zelf ook met mijn p1-dongle, hij draait zonder adapter goed alleen met opstarten dan heeft het meer stroom nodig, dan sluit ik hem aan op een powerbank (ik heb nog geen stopcontact gemaakt ik mijn meterkast).

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 20 september 2024 17:35]

Bij SmartHomeShop hebben ze daar ook veel gedoe mee gehad maar die werkt nu wel met de meeste slimme meters. ESPHome dus volledig lokaal.
https://waterp1meterkit.nl/en
maar eindgebruikers kunnen instellen dat dat alleen via het P4-protocol gaat, waarbij de meterstand slechts eens per paar dagen wordt gedeeld.
Ikzelf zit bij Vattenfall en ze kunnen dagelijks mijn slimme meter uitlezen.
Dit zal voor NextEnergie vermoedelijk niet anders zijn.
Het verschil is dan dat ze achteraf een veel gespecificeerder rapport kunnen uitlezen.

Dit kan voor de teruglevering berekening een verschil maken.
Waar (vermoedelijk) nu bij mij alleen naar een dag totaal terug levering word gekeken, zal dan alles wat je terug lever een boete voor worden berekend.
Onjuist.

Het verschil tussen p1 en p4 zit niet in de interval. Die is bij beiden op uurbasis.

Het gaat er om dat p1 data eerder beschikbaar is. Zo kan de leverancier de data eerder gebruiken en mogelijk onbalans voorkomen.
P1 op uurbasis? Mijn P1 meter geeft elke paar seconden een nieuwe meetwaarde door van actueel stroomverbruik. Dus die resolutie is wel wat hoger dan p4 volgens mij. :)
Stroomprijzen om de spotmarkt zijn per uur.
Dat is gek. Stipt 1Hz bij mijp
Misschien wat ie rapporteert aan energie leveranciers, maar niet voor uitlezen. De P1 wordt ook gebruikt voor laadpalen, om terug te schroeven als je je inductiefornuis aanzet e.d. als dat pas na een uur gebeurt zijn je stoppen al lang gesprongen.

En van een Chargee demo die ik een tijd terug zag, konden ze tot zelfs seconde granulariteit inzicht geven aan de klant. Klant was in deze niet de energie leverancier, dus daar zit mogelijk wel een verschil in wat ze delen.
Tussen P1 en P4 zit wel zeker een verschil.

P1 is afhankelijk van welke type meter je hebt in intervallen van 10 of 1 seconde uit te lezen (ik geloof zo uit mn hoofd 10 seconde voor dsmr 3 en lager en 1 seconde voor dsmr 4 en 5).
P4 is uit te lezen per uur en wordt meestal aan het einde van de dag uitgelezen door de netbeheerder, die dit weer doorspeelt naar de energieleveranciers.
Bij Eneco icm de Toon thermostaat kreeg je ook een p1 module .. al jaren geen eneco/Toon abbonement meer, maar het realtime verbruik is nog steeds zichtbaar op de Toon. En er wordt ook niks externs gedeeld
Nou ja. Je krijgt het in elk geval niet meer te zien 🧐. Of Eneco het echt niet ontvangt, dat weet je niet nu 100% zeker toch?

Net zoals Google die zegt dat de advertenties niet meer gepersonaliseerd worden, maar nergens zeggen dat ze je niet meer tracken. Je hebt er alleen zelf niks meer aan 😜
Heb hem geroot en hierbij zijn alle connecties met Eneco "als goed is" verbroken.
Nice! 😂
En wat kun je er dan nog meer mee? (Even uit nieuwsgierigheid) dus wat je niet het een niet-gerootte Toon kunt?

Kun je hem nu als DNS-server gebruiken of zo? Omdat het kan! 😜
Mooie stap naar dynamische contracten die al jaren de norm zijn in Scandinavië!
Het lijkt mij niet handig om realtime data te delen, want dan kunnen ze achterhalen of je thuis bent of niet. Ivm diefstal lijkt me dat niet zo handig...

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 september 2024 17:09]

In theorie klopt dat natuurlijk, want dan kunnen ze je “normale gedrag” bekijken en afwijkingen volgen.

Of dat nou een handige manier is. Als ze toch al een huis per se willen hebben voor een inbraak zijn er denk ik handigere manieren.
Het is hooguit om te kijken wanneer een hele groep mensen op valentie is.

Dus in theorie, zeker weten. In de praktijk mwuah.
Ik denk dat je ISP en tv-abonnement (indien van toepassing), streamingdiensten, enz, enz, enz, ook al een goed idee hebben 😊 dus dan kan de stroomboer er ook wel bij 😊
achterhalen of je thuis bent
Dat vind ik zo'n paranoïde kul-argument. In zuid Europa (in ieder geval Italie en Spanje) hangt de helft van de meters aan de buitenmuur aan de straat, achter een simper deurtje of met zijn allen in de centrale hal van een appartementengebouw.
Iedereen kan daar dagelijks bekijken wie er wel en niet thuis is.
Je kunt ook spoken zoeken, als ze er niet zijn.
Fysieke toegang is lastiger dan online toegang waar iemand gewoon wat huizen af kan gaan en dat doorspelen aan medeplichtigen. Zeker als je daarbij nog voorspellingen kunt maken wanneer mensen wel of niet thuis zijn.

Er is 0 reden om live-data te gebruiken. Vertraagd of minder vaak updaten is gewoon prima. Wellicht is de P4 niet voldoende, maar het is ook weer niet veel verschil. Zeker als ze toch alleen maar analyses los laten op periodieke gegevens.
Geef eens een paar voorbeelden waar ingebroken is, omdat de dief aan de meterstanden kon zien dat er niemand thuis was.
Dit is toch vrij nieuw? Er zijn zat voorbeelden waar nieuwe technologie zorgde voor meer criminaliteit e.d. doordat een insider meewerkte. Niet veel anders dan een beveiliger die aan dieven meldt wanneer er niemand in het pand is, of een bankmedewerker die verteld waar de code van de kluis is. Of een dealer die vertelt waar autotype x te vinden is omdat deze op bestelling wordt gestolen.

Veel criminaliteit leunt op een insider. Het is niet specifiek deze technologie, maar het is wel een extra ingang voor misbruik. Zeker met live data

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 21 september 2024 00:33]

Denkt niet dat de energie maatschappij bij je gaat inbreken.
Je wilt niet weten hoe vaak een insider ergens bij betrokken is. Verder is het gewoon weer een extra partij die gegevens heeft van je verbruik.

Ze kunnen prima vooruit met 1x per dag data delen als alles wat ze doen toch vooral op analyse van periodes gebaseerd is.
Kunnen ze met per kwartier of zelfs per dag uitlezen ook prima, en hoewel ze op papier expliciete toestemming nodig hebben om je data uit te mogen lezen kan een 'insider' dat ook gewoon zonder jouw medeweten activeren.
Maar vast niet zonder in allerlei logs te komen te staan. En waar 1 of 2 van dat soort gevallen verklaart kunnen worden als een ongelukje, als het stelselmatig gebeurt zullen er alarmbellen afgaan.
De netbeheerder wel, maar de leverancier krijgt de data echt pas later.
offtopic:
Lang artikel zonder reclame. Voelt ook een beetje aan als reclame artikel. Ben ik de enige die er zo naar kijkt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.