RDI: analoge meters worden binnen drie jaar verplicht vervangen door digitale

Netbeheerders gaan Nederlanders met een analoge energiemeter vanaf dit jaar berichten dat ze die moeten laten vervangen. In de komende drie jaar moeten die huishoudens hun analoge meter verplicht door een digitale of slimme laten vervangen. Dat is een onderdeel van de Energiewet.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur schrijft dat de oproepen vanuit de netbeheerders zullen komen. Die gaan huishoudens aanschrijven waar nog een analoge meter hangt. Volgens de Telegraaf zijn dat er in Nederland nog een kleine 535.000. Die meters moeten in de komende jaren worden vervangen. Dat is een onderdeel van de nieuwe Energiewet, die in juni vorig jaar door de Tweede Kamer werd aangenomen en in december door de senaat. De wet treedt in 2025 in werking.

De Energiewet moet de huidige Elektriciteitswet uit 1998 vervangen. De wet regelt veel zaken over bijvoorbeeld de voorwaarden en contracten die energieleveranciers mogen hanteren. Onderdeel van de wet is dat analoge meters moeten worden vervangen. Dat wordt door de netbeheerders geregeld, die daarvoor drie jaar uittrekken. De RDI zegt dat het met digitale meters makkelijker wordt knelpunten op het elektriciteitsnetwerk in kaart te brengen en dat energieleveranciers daarmee beter kunnen bepalen hoeveel leverkosten en belastingen gebruikers moeten betalen.

Gebruikers die nog een analoge meter hebben, kunnen ervoor kiezen een digitale meter te nemen of een slimme meter. Huishoudens krijgen de keus welke meter zij willen hebben. Nederlanders die de brief krijgen, kunnen zelf bepalen wanneer de monteur langs kan komen.

In België speelt al langer de verplichting om analoge meters te laten vervangen. Belgen die daartegen bezwaar maken, krijgen vaak nul op het rekest. In 2024 spande netbeheerder Fluvius 34 rechtszaken aan tegen Belgen die dat weigerden, bleek onlangs.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-01-2025 • 17:52

334

Submitter: Nijl

Reacties (332)

332
325
147
5
0
127
Wijzig sortering
Hier een gebruiker van een digitale (niet-slimme meter) in Enexis gebied.
Lees hier een hoop spookverhalen en wil even wat tegengas geven:

Bij de upgrade van 1 fase naar 3 fase moest onze oude analoge meter vervangen worden.
Je krijgt hierbij de keuze, dezelfde keuze die mensen uit dit artikel gaan krijgen:
- Of een slimme meter (met P1 poort en draadloze communicatiemodule)
- Of een domme digitale meter (zonder bovenstaande)

De domme digitale meter (Landis-Gyr) die hier geplaatst is heeft geen P1 poort en ook geen 'uitgeschakelde' communicatiemodule.
Er is dus geen enkele manier voor deze digitale meter om te praten met je netbeheerder.
De RDI zegt dat het met digitale meters makkelijker wordt knelpunten op het elektriciteitsnetwerk in kaart te brengen en dat energieleveranciers daarmee beter kunnen bepalen hoeveel leverkosten en belastingen gebruikers moeten betalen.

Dat is in tegenspraak met hetgeen info van de meter te kunnen downloaden, of zie ik dat verkeert?
Het lijkt erop dat RDI zelf het verschil tussen Slimme meter en domme Digitale meter niet weet.

Simpel gezegd:
Alle slimme meters zijn digitale meters
Niet alle digitale meters zijn slimme meters

Zie ook deze pagina van Enexis
Met name onderin: " Wat is het verschill tussen een digitale niet-slimme meter en slimme meter?"

[Reactie gewijzigd door kaasmakert op 21 januari 2025 15:10]

Het lijkt erop dat RDI zelf het verschil tussen Slimme meter en domme Digitale meter niet weet.
Dat vind ik een conclusie die vrij bruusk is. Dat ze het niet van een afstand kunnen uitlezen betekent niet dat een domme digitale meter niet helpt bij het verhelpen van knelpunten tov een analoge meter.
Een digitale meter, slim of dom, houdt bij hoeveel er wordt teruggeleverd. Dat is data welke verloren gaat bij een analoge meter, deze data is relevant voor het ontdekken van knelpunten.

Dus hoezo denk jij dat de RDI dat niet weet?
Dat was inderdaad te kort door de bocht.
Waar ik op doel is dat uit het persbericht lijkt dat de woordvoerder/PR persoon van RDI het verschil tussen de meters niet zo duidelijk voor ogen heeft :)
Nee hoor, een digitale meter die niet communceren kan heeft meerdere tellers, en daardoor is inzichtelijker te krijgen dat er bijvoorbeeld zeer veel wordt teruggekeerd bijvoorbeeld.
Klopt dat? Als ik 1x per jaar de meterstanden doorgeef weten ze net zoveel als bij een digitale meter. De minstand is uit te rekenen over een jaar, maar niet per dag, week of maand. Dus welk voordeel gaat een digitale meter dan hebben tov een analoge?
Met een analoge meter bijwijze van spreken 1x per jaar zie je verbruik 1000KWH

Maar met een digitale zien ze
Verbruik 7000KWH Teruggeleverd 6000KWH.

Dat zegt veel meer onder de streep dan alleen 1000 verbruik.
Daarnaast met de "terugleverboetes" zal je op die 6000kwh een xx cent moeten gaan betalen.

Dus ja, die info zegt veel ven veel meer voor oa je energie leverancier, maar ook voor de netbeheerder die dat mee kan nemen in de data.
Die zgn slimme meter is vooral heel slim voor de energieleverancier. Hoor nu al geluiden over het gedwongen invoeren van dynamische energiecontracten. Dan is helemaal het hek van de dam. Dan krijg je € 0,00 per kWh als je terug gaat leveren (want ja, de zon schijnt en we hebben electriciteit genoeg) en mag je de hoofdprijs betalen als de zon onder gaat (want ja, nu moeten we electriciteit opwekken met duur LNG en dat kost een paar centen) Langzaam maar zeker wordt de strop steeds verder aangetrokken zodat je zeker geen profijt zult hebben van je zonnepanelen.
"je hoort geluiden"
maar nergens wordt dit gedwongen, en dat is ook wettelijk verboden.

Verder heb je geen "recht" om voordeel te hebben van je zonnepanelen, verder heb je die dingen vermoedelijk jaren geleden gekocht toen je ook nog eens ze in 4 a 6 jaar kon terug verdienen, die dingen hebben je gewoon tijden goed geld opgeleverd, en dan nu beetje raar doen.....
Ik 'hoor' geluiden of beter gezegd ik lees steeds meer artikelen met pleidooien voor dynamische energiecontracten om zo het gebruik te kunnen sturen. De zgn. slimme meter was in eerste instantie ook vrijwillig, maar bleek later ook via de wet afgedwongen te kunnen worden (zie de nieuwe wet). Omwille van de ontlasting van het energienet is blijkbaar alles geoorloofd. Was het niet Tennet die voorstelde om toegang te kunnen krijgen tot de software van de omvormers om zo op afstand panelen bij particulieren af te kunnen schakelen? Schakelen de grote jongens hun eigen panelen en windmolens ook af als er een overaanbod is door uitbundige zonneschijn of wind? Ik heb zo'n vermoeden van niet.

Waarom zou ik geen recht hebben om voordeel te hebben van mijn zonnepanelen? Leg dat eens uit? Waren het niet diezelfde energiebedrijven die jarenlang met reclames de bevolking pushten om zonnepanelen op het dak te leggen? Mijn zonnepanelen liggen er sinds 2 jaar dus waar je aannames vandaan komen weet ik niet, maar aannames voor een ander doen pakt meestal verkeerd uit. Ik mag in mijn handen knijpen als ik fatsoenlijk uit de kosten kom, laat staan dat ik er aan zou kunnen verdienen. Er zijn al energiebedrijven die kosten in rekening brengen als je energie teruglevert. Dan kun je de panelen beter van het dak halen. En als je het niet gelooft google dan even. Noemen ze terugleverkosten.
Top. Dank voor de uitleg.
Dan voor mij een digitale meter.
Beste allemaal.
Naar mijn mening is de term slimme meter niet juist en bied op dit moment alleen voordeel voor de netbeheerder en de energiebedrijven. Een zogenaamde coventionele digitale meter kan inderdaad gelukkig niet door iemand anders worden uitgelezen en dat is prima tegen de hongerige data verzamelaars. Hierbij is echter een dag/nachttarief onmogelijk omdat er geen klok is ingebouwd. Overigens is het meestal wel mogelijk zelf die (ik noem het intelligente) meter uit te lezen via het knipperende lampje of de infrarood poort (meestal een ronde ring met 2 niet zichtbaar oplichtende "ledjes". Als de bedoeling van deze enorme kostenpost (meters gaan in tegenstelling tot de draaistroommeters slechts zo'n 5 jaar mee) meer inzicht voor de gebruikers was om daarmee het energieverbruik inzichtelijk te maken, waarom zijn de "niet slimme" dan niet voorzien van een P1-poort? Bij mij is een Iskra ME162 geplaatst en ik kan prima mijn meterstanden en dus mijn gebruik volgen (via infrarood). Voor netbeheerders is mijn inziens inzicht op wijknivea voldoende en wordt onze privacy tenminste gerespecteerd. De Europese privacy waakhond heeft daar ook voor gewaarschuwd. Kortom neem geen "slimme" meter als je privacy belangrijk vindt.
Kleine toevoeging, dit is Europese regelgeving die omgezet is geweest naar Nederlandse en Begische wetgeving.

De motivering hierachter is het mogelijk maken van smart grids en support te verkrijgen van fabrikanten (de laadpalen is een ding, de wasmachines en drogers is al iets lastiger mee te krijgenà, iets wat onmogelijk was met analoge meters omdat je het voordeel dan nooit kan doorgeven aan de consument.

Meer info: https://energy.ec.europa....smart-grids-and-meters_en

En voor ik reacties krijg het moet van Europa, blijkbaar was de meerderheid van de lidstaten voor en heeft niemand zijn veto recht gebruikt.
Hier een bezitter van een analoge meter. Ik wilde destijds geen slimme meter, vooral vanwege privacyredenen. Ik sta best open voor een digitale meter, maar zijn er meters die onbetrouwbaar zijn?
Ik denk dat ik de transitie nog niet in gang ga zetten zolang ik niet verhuisd ben. Ik voel er weinig voor om met de gevolgen opgezadeld te worden en geen verborgen gebreken achter te laten voor de volgende bewoner als ik wil gaan verhuizen.
Vrijwel iedereen in nederland heeft tegenwoordig zo'n slimme meter. Zou je niet denken dat als ze onbetrouwbaar waren of er grote problemen zijn, dat dit groot nieuws zou zijn en landelijke ophef is erover?
Ik heb een hekel aan mn digitale meter. Nu kunnen ze beter kijken wanneer er stroom verbruikt wordt en dit hoger aanprijzen, wat ze al doen met piekuren (tussen 17u-19u betaal ik extra)

EDIT:

Twee dingen toevoegen:

voor zover ik wist was een digitale meter = slimme meter
mijn tarief is nu dag/nacht/piek ipv dag/nacht, heeft niets met vaste/dynamische tarieven te maken

Eventjes een linkje zodat het misschien wat duidelijker is: https://www.sseairtricity...ent/1YR-ELEC-FIXED-V4.pdf

Tis niet in NL maar betekent niet dat dit niet in NL gaat gebeuren (of al gebeurt)

[Reactie gewijzigd door Gunneh op 20 januari 2025 23:31]

Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Gunneh20 januari 2025 19:35
Wat men een digitale meter noemt is niet op afstand uit te lezen, die hebben geen communicatie. Dus denk dat je dan een slimme meter hebt.
Maar de onderbouwing
met digitale meters makkelijker wordt knelpunten op het elektriciteitsnetwerk in kaart te brengen
impliceert dat slimme meters worden bedoeld....

Alleen maar anders uitlezen door mensogen helpt natuurlijk niets....

Ze willen slimme meters....logisch... want ze willen op afstand uitlezen [en omdat nu slim te noemen..]..natuurlijk...want privacy is ondergeschikt aan winst en 'de vooruitgang'. En vooral de huishoudens natuurlijk... want die gebruiken enorm veel energie.....oh wacht....

Het idee dat jezelf je eigen meter kunt uitlezen op elk moment en op afstand, is overigens niet verkeerd. Maar de spreekwoordelijke deur openzetten voor bedrijven [met een heel andere drijfveer] is een heel ander verhaal....
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Tintel21 januari 2025 09:40
Ik denk dat de woordvoerder daar slimme en digitale meters bijelkaar bedoelt. Immers is een slimme meter ook een digitale.

En inderdaad, zoals aangegeven krijg je dus al veel meer info als je import en export los kan zien ook al is het maar 2x per jaar. Dus ook een domme digitale meter geeft al veel meer inzicht. Feitelijk had dit ook een analoge 4 telewerken meter kunnen zijn maar dat is een veel duurde apparaat anno 2025.

En persoonlijk, de netbeheerders vertrouw ik wel. Die hebben al een monstertaak om te zorgen dat ons netwerk dit allemaal aan kan. Het zijn de energiemaatschappijen die ik hekel omdat het er daar belangenverstrengeling is doordat zij zelf ook grote velden met PV op Zuid hebben.

[Reactie gewijzigd door Septillion op 21 januari 2025 09:42]

Hoeft niet. Als iemand 20.000 kWh per jaar verbruikt en 19.950 kWh per jaar terug leverd, lijkt dat met een analoge meter alsof deze persoon het stroomnet nauwelijks belast. Terwijl deze persoon in werkelijkheid een zwaar belaster is. Met een digitale meter wordt dat inzichtelijk zonder op afstand uit te lezen.
Ja, dat is waar - het terugleveren wordt nu niet gezien bij draaistroommeters.
Maar als dat alles was dan had dit ook elders in het netwerk gedaan kunnen worden.
Ja, dat is waar - het terugleveren wordt nu niet gezien bij draaistroommeters.
Maar als dat alles was dan had dit ook elders in het netwerk gedaan kunnen worden.
Ik betwijfel of ze zomaar elke kilometer een electriciteitsmeter kunnen plaatsen. En als je een hele wijk bij elkaar moet meten, dan zie je misschien wel dat er iets raars gebeurt, maar heb je geen idee wat het is, en kan de netbeheerder dus ook veel moeilijker de juiste maatregelen treffen.

Afgezien daarvan is het natuurlijk ook wel eerlijk als iemand die het net met 40.000 kWh belast meer moet betalen voor z'n aansluiting dan iemand die het net voor 50 kWh belast. Ik heb in ieder geval geen zin om hogere netkosten te betalen omdat allerlei zware gebruikers van het net daarvoor niet hoeven te betalen omdat ze toevallig over een jaar gezien netto weinig gebruiken.
Afgezien daarvan is het natuurlijk ook wel eerlijk als iemand die het net met [meer] belast
Als het goed is betaalt een grotere verbruiker (met hogere aansluitfactor, grotere zekering, dikkere kabels, enz.) dus ook meer. Anders kun je ook niet zomaar meer afnemen. En voor de rest wordt men gewoon per KWh belast natuurlijk. Zware gebruikers betaalden ook al meer voordat slimme meters bestonden. Al gaat dat bij de echte zware gebruikers (=bedrijven) weer anders....
Dus als jij je daarom zorgen maakt dan is het niet zozeer je buurman die de netkosten beinvloed.

En elders de stroomsterkte meten in de tijd (wat verbruiksmeting is) dat kan prima volgens mij.
De sturing gaat niet zozeer per wijk maar per trafo-huis en schakelstations.
Nee. De stroom die hij teruglevert wordt gebruikt door een buurtbewoner. Zo blijft de energie lokaal en wordt het net juist minder belast. Volgens mij mag je een slimme meter weigeren en ik dat ga ik zeker weer doen.
Tot de hele buurt zonnepanelen heeft, waar gaat de stroom dan heen?
Misschien maakte ik daarin inderdaad een aanname, ik wist niet dat dit twee verschillende zaken waren
Dat kunnen ze echt niet zomaar doen, en dat hangt vooral af van je contract. Bij een dynamisch contract kan dit inderdaad, bij een vast en variabel contract kan dit NIET.
Moest op een nieuw contract, nieuw contract voor smart meter was dag/nacht/piek tarief. Heeft niets met variabel of vast te maken.
Uhm, ik weet niet of dit een NL situatie is, maar ik heb nog nooit gehoord dat je op een ander contract moest bij het wisselen van meter. Dit artikel gaat over de NL situatie, en daarbij zijn netbeheerder (die de meters regeld) en leveranciers (waarbij je een contract afsluit), van elkaar gescheiden. Het één heeft dus geen invloedop het ander.
Nee, moest niet ivm met wisselen maar 'moest' omdat vorig contract voorbij was en ik op een standaard tarief werd gezet. Neem aan dat het overal zo is, als je contract voorbij is dan is de deal ook voorbij en dan ga je het 'normale' tarief betalen. Daarom switchen mensen elk jaar (hier dan toch)

Een voorbeeld https://www.sseairtricity...ent/1YR-ELEC-FIXED-V4.pdf
Volgende keer dan even aangeven dat dit voor een energienaanbieder is die niet in Nederland actief is..

Want in Nederland hebben wij dit systeem niet. En ik heb onlangs verlengd in Nederland en we betalen de 24/7 een vast tarief van 24 cent per kwh.
Zie je, dit vermoeden had ik al, want de beschreven situatie is er niet één zoals het in Nederland gaat.
Volgende keer dan even aangeven dat dit voor een energienaanbieder is die niet in Nederland actief is..

Want in Nederland hebben wij dit systeem niet. En ik heb onlangs verlengd in Nederland en we betalen de 24/7 een vast tarief van 24 cent per kwh.
Dat hangt heel erg van je contract af. Sommige mensen hebben een variabel tarief dat elke paar maanden opnieuw vastgesteld wordt. Als je een vast contract had, en je sluit geen nieuw contract af, dan ga je (waarschijnlijk) op een variabel contract over.

Je kunt daarnaast kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Jij hebt blijkbaar enkeltarief, maar andere mensen hebben een daltarief een een piektarief. Eigen keuze. En dan heb je natuurlijk nog de dynamische contracten, waarbij je een uurtarief betaalt.
Je kan alleen voor dubbel tarief kiezen als je een slimme meter hebt.

Sinds 2021 is het TF-signaal uitgeschakeld waardoor waardoor digitale en analoge meters niet meer "weten" hoe laat het is.
Nog niet*
Probleem is, zodra er eentje aan denkt in NL dan is het niet tegen te houden
Kun je toelichten hoe dit werkt? Is dit met dynamische uurtarieven?
Mn dag/nacht tarief heeft er een extra tarief bijgekregen, piek tarief.
In Ierland, zeg dat er de volgende keer wat beter bij want dit vertroebelt de discussie enorm.
Dan moet je een vast contract nemen, geen dynamisch contract. De meeste leveranciers bieden een vast contract aan met hetzelfde tarief ongeacht het tijdstip van de dag, of soms een klein verschil tussen normaal en daltarief (na 21:00/23:00) wat je vaak ook uit kunt laten zetten.
Dat heeft niets met vast/dynamisch te maken. Nieuw contract = dag/nacht/piek tarief, variable of niet
Is dit in Belgie?
Een energieleverancier die je meter kan uitlezen? Het artikel gaat over de netbeheerder die beter kan omgaan met netcongestie.
"Nu kunnen ze beter kijken wanneer er stroom verbruikt wordt en dit hoger aanprijzen, wat ze al doen met piekuren (tussen 17u-19u betaal ik extra)"

Dat konden ze al zonder slimme meters bij huishoudens.
In de ochtend en in de avond wordt nu eenmaal het meeste elektriciteit afgenomen door huishoudens (in een klein deel van de dag wordt het grootste deel stroom afgenomen).
Slimme meters die niet nauwkeurig meten zijn in het verleden al in het nieuws geweest.
Draaischijfmeters die niet nauwkeurig zijn, zijn ook regelmatig in het nieuws geweest. Maar dat ben je gewoon vergeten, of dat vond niemand belangrijk. Of het was 5 decennia geleden, of een eeuw, en kun je het zelfs niet op internet terugvinden.
zit daar wel een P1 poort op ?
Er was bij de introductie wel sprake van meer onnauwkeurigheid.
Tot een factor zes volgens Leferink. Sindsdien is er wel veel verbeterd en dit soort afwijkingen zijn er niet meer. Leferink is zelf ook wel positiever.
In 2022 gaf hij hier op tweakers nog wat “tips” maar ook in 2022 was er in het parool nog een artikel over onbetrouwbare meters. Dus er zullen nog wel wat slechte meters tussen zitten, maar grosso modo zal het niet vee onnauwkeuriger zijn dan een ouderwetse meter.
Ik heb geloof ik toch echt gelezen over digitale meters die ondanks dat alle apparatuur binnenhuis fysiek uitstond toch op onverklaarbare reden bleef doorrekenen.

En dit kan ik me ook nog herinneren:
https://www.energievergel...tot-3-keer-hoger-verbruik

Dat is nog buiten alle privacy bezwaren om.

Ik kon me ook behoorlijk amuseren om het verhaal van deze persoon (website ligt tijdelijk plat o.i.d.) en de dreigementen waar de netbeheerders mee komen:
https://web.archive.org/w...instanties/nieuwe-meter-4

Deze slimme meters zijn doorgaans niet voor uw voordeel bedoelt maar van de energiemaatschappij, het verzwaren van het net had veel eerder gemoeten dan had je dit soort lappendekens niet nodig omdat je het niet meer in de hand hebt.
Ik heb geloof ik toch echt gelezen over digitale meters die ondanks dat alle apparatuur binnenhuis fysiek uitstond toch op onverklaarbare reden bleef doorrekenen.
Ik heb gelezen over hoeveel draaischijfmeters veel harder draaien dan het zou moeten omdat de magneetkracht van de gekalibreerde rem over de tijd is gaan afwijken.

Bij privacybezwaren kan je ook gewoon een digitale meter krijgen zonder communicatiemodule, op grote schaal zijn de digitale meters accurater dan analoge meters over de tijd(vanuitgaande van de afkeurlijst)
Haha.
En nee je krijgt de module erin, maar staat administratief uit.
Zijn niet acurator of nauwkeuriger. Enige is de blindstroom meting en dat ze via pulsen ~10 - 50w kunnen meten en zichtbaar maken
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @Lord Anubis20 januari 2025 19:38
Nee hoor, je kunt gewoon kiezen voor een digitale, niet slimme, meter. Maar daarvoor moet je vaak wel wat meer moeite doen omdat die keuze vaak niet zo duidelijk / makkelijk aangeboden wordt. En als je al een slimme meter hebt gaan ze die niet gratis wisselen.
Eigenlijk zouden ze de termen moeten hanteren die de netbeheerders aanhouden:
Slim(uitleesbaar)
Slim(niet uitleesbaar/administratief uit)
Digitaal (conventionele meter)

Bij slimme meters ongeacht wel/niet uitleesbaar heb je 4 telwerken:
Dag (levering)
Nacht (levering
Dag (teruglevering)
Nacht (teruglevering)

In Nederland is een slimme meter niet verplicht, je mag zelf kiezen tussen een slimme of een conventionele meter.
Precies dit over de analoge meters.
Men gaat los over de digitale meters, maar veelal hebben de analoge meters jaren te weinig gemeten. Dan is het niet gek dat bij een nieuwe meter je een groter verbruik ziet.
Niets houdt je tegen zelf een MID gekeurde meter of dergelijke in je installatie te (laten) plaatsen zodat je alles netjes kan dubbel checken.
Goede tip mid meters zijn op zich helemaal niet duur
En jij kon sjoemelen met je analoge meter met magneetjes.
Maar dat vergeet jij dan weer even te vertellen...
Zullen we niet allemaal complottheorieën erop nahouden, en het gewoon bij feiten houden?
Ja laten we het bij de feiten houden. Namelijk het FEIT dat meerdere soorten slimme meters wel degelijk teveel meetten. Dat is destijds keihard bewezen door een onderzoeker aan de Universiteit Twente.

En vervolgens had je heel veel moeite om de energiemaatschappijen dat te laten erkennen.
Waarschijnlijk worden die meters tegenwoordig niet meer gebruikt, en hoor je er daarom niks meer over.
Maar dat was wel de reden dat ik die slimme meter ook geweigerd heb, omdat ze me niet van tevoren konden vertellen welke meter er gemonteerd werd en ik dus niet kon controleren of dat een van die meters was die teveel meet.
Het artikel wat hier verderop onder een comment werd gequote bevatte keurige typenummers uit dit onderzoek. Tijdens de afspraak voor de meter had je dat kunnen checken en dan alsnog kunnen weigeren.
wart fantastisch is als je zonnepanelen hebt want hij draait namelijk twee kanten op :D
De mijne is al twee keer vervangen. Deze gaf verkeerde waardes door. Er stond 30K+ en 50K+ op de tellers wanneer ze deze uitleesten. Op de meter zelf stond gewoon de juiste waardes. Dus ja die zooi is ook gewoon onbetrouwbaar.
Grapog dat je je eigen relaas niet mag vertellen en daardoor een min 1 krijgt.

BOR, BOR waar ben je; kan je dit corrigeren?
Nou weet ik niet of dit aan "het eigen verhaal" ligt, of aan de blatante spelfout die zelfs naar Tweakersnormen buiten alle boekjes gaat.
Interessante taalconstructie. Zelf had ik gekozen voor "alle perken te buiten gaat".
Er zijn hele reeksen onbetrouwbaar gebleken en vervangen.

Het grootste probleem is dat je er niet (goed) achter komt.

De analoge meters zijn praktische gegarandeerd al jaren en jaren stabiel en perfect gebleken. Nu komen er digitale versies voor terug die gegarandeerd hackbaar zijn (niks dat digital verbonden is, is gegarandeerd veilig), gegarandeerd dat het je gegevens doorstuurt naar de netbeheerder (niet per se je leverancier) en de kans ook nog eens aanwezig is dat je genaaid wordt.

Het is aangetoond dat bepaalde apparatuur (dimmers) je meter kunnen beïnvloeden. Nieuwe apparatuur gaat altijd sneller stuk èn de nieuwe always-on tech is feitelijk duurder. (de internet verbinding is natuurlijk niet gratis, toch?)

De enige reden waarom ze dit doen is geld. Je standen doorgeven is lekker makkelijk, dus bespaart achter mensen aan gaan. Daarnaast kan je meter met zonnepanelen niet meer terugdraaien waarop ze lekker meer winst maken.
Niet als er nog steeds problemen zijn en dit geen nieuws meer is. Denk aan de joycondrift van Nintendo: komt al heel lang niet meer in het nieuws, maar is nog steeds problematisch. Nintendo repareert wel, maar los het probleem niet structureel op. Dus elke keer zit je weer een x tijd zonder joycons.
Er was gigantische ophef. Alleen als je er toch niets aan kunt doen, stoppen mensen vanzelf met klagen. Ik was direct verdubbeld in verbruik na de installatie van de nieuwe meter.
Er zijn modellen bekend die onbetrouwbaar zijn, die te veel verbruik kunnen meten. Als je die hebt hangen, zoals mij, heb je pech want je moet zelf betalen voor controle of vervanging en dat is niet goedkoop.

Toen ik hier kwam wonen had ik ineens een paar honderd kwh meer verbuik per jaar ondanks grotendeels dezelfde apparatuur en wat vervangen was was zuiniger. Na alles zelf nameten heb ik nooit kunnen vinden waar het extra verbruik vandaan komt.
Je draait het om. De analoge meters staan bekend om niet altijd het juiste verbruik te meten. Met name bij gebruik van dimmers en verlichting/apparatuur met een retourstroom (zoals spaarlampen etc).
Je hebt in het verleden dus mazzel gehad, nu betaal je je echte verbruik.
Nee ik draai het niet om. Een jaar of 10 terug speelde dat dat er foutieve digitale meters waren en zo'n hangt nogsteeds in mijn woning. Waar ik voorheen woonde was ook een digitale meter van een ander type.

Heb geen zin om het artikel op te zoeken maar die vind je vast als het je interesseert .
Tegenwoordig heet dat DEKRA-Mark, met overigens dezelfde functie. Daar ligt het accent op veiligheid. De RDI is belast met het testen/goed- of afkeuren van digitale meters. Zowel kennisniveau als praktijken van de RDI trek ik nog weleens in twijfel; heb nog weleens met die knakkers te maken gehad, vandaar.

Waar het problemen met die dingen betreft:
Uit een steekproef van 1,3 miljoen gasmeters in 2021 bleek dat bijna 30.000 exemplaren vervangen moesten worden. Daarnaast werden er jaarlijks tienduizenden elektriciteitsmeters afgekeurd. Dat geeft al aan dat de analoge meters misschien toch een betere keuze hadden kunnen zijn.

In uitzonderlijke omstandigheden konden bepaalde typen elektriciteitsmeters onder specifieke omstandigheden onjuiste metingen opleveren. Dat staat haaks op het verhaal, waarin de eerste generatie meters afwijkingen begon te vertonen doordat een simpel backup batterijtje na een jaar of vijf leeg raakte; is mij althans door een gecertificeerd monteur verteld.

Het lijkt me dat hier toch wel actie op ondernomen had moeten worden en dat zal in veel gevallen ook wel zijn gebeurd. Ik zit niet op een slimme meter te wachten, aangezien ik graag zelf de slimste thuis wil zijn 8-) , dus zal het een gewone, digitale meter worden die natuurlijk gewoon via de één of andere verbinding gemanipuleerd kan worden doordat er een veiligheidslek in zit. Alles valt te hacken, denk ik dan maar. Een analoge meter is misschien naar huidige maatstaven niet ideaal, maar wel rete-betrouwbaar.
Meters zijn techniek en die kunnen altijd fouten maken. Mijn analoge meter gaf op het eind stelselmatig te weinig door. Die ronddraaiende schijf bleef hangen als ik weinig verbruikte. Dat kon je makkelijk zelf zien en na een tikje tegen de meter begon hij dan weer te draaien. Maar even later liep hij dan gewoon weer vast. Ik betaalde dus veel te weinig voor mijn stroom.

Ik ben zelfs zo braaf geweest om dat te melden, maar ik kreeg als antwoord dat ze wel wilden komen kijken, maar dat het me 400-nogwat euro zou kosten als de meter toch goed bleek te zijn. Daar ging ik natuurlijk niet in mee.

Toen de digitale meter kwam, ging de rekening inderdaad omhoog. Als ik daar niet op voorbereid was geweest, had ik zeker de schuld aan die nieuwe meter gegeven. Ik kan me voorstellen dat veel verhalen (niet alle dus) over slechte digitale meters daar vandaan komen.
Jaren geleden toen mij een digitale meter werd aangeboden, stond er in de brief een waarschuwing dat de digitale meters waren getest door een universiteit en het bleek dat ze teveel verbruik opgaven, toen mocht je een nummer bellen om de meter te weigeren ( waarop de medewerker aan de andere kant toch weer ging proberen je over te halen om wel de digitale meter te nemen, heel raar was dat).
Was jaren geleden al een item in het RTL journaal. Veel van de meters destijds konden moderne electronica als led lampen helemaal niet goed meten. Dus die zuinige led-lamp gebruikte volgens je meter net zoveel als een ouderwetse gloeilamp. Niet eentje maar een hele lijst meters werd als onbetrouwbaar bestempeld en die zijn echt allemaal niet preventief vervangen.
Dat ging over blindstroom van bijvoorbeeld TL-buizen en spaarlampen. De transformator bij deze lampen zorgt voor een afwijking in de wisselstroom, aangeduid met Cosinus Phi. Bij TL-buizen, maar ook bij elektromotoren zoals gebruikt voor ventilatie, kan door de verdraaiing een extra verbruik van 5 tot 8 procent optreden. Dat is niet de schuld van de meter maar van inferieure apparatuur aangesloten op je installatie. Sterker nog, een DSM 5.x of betere meter registreert die blindstroom zelfs en is terug te vinden in de P1 datagrammen.
Uhu het is de schuld van de gebruiker. Lees je zelf wel wat je typt? Als je zo’n financieel meetinstrument, wat het enkel moet hebben van vertrouwen van de consument, uitrolt, dan is het toch evident dat gekende situaties ondersteund worden en correct geteld worden? De schuld steken op “inferieure toestellen”, shame on you.
Ik schreef dat al eerder hier. Dat isgeen belasting van het net volgens jou? En daarom mag dat geen geld kosten? Voor apparatuur in huis ben je zelf verantwoordelijk, dat kan je niet op de netbeheerder afschuiven.
Nee dus https://www.rtl.nl/econom...-mogelijk-te-veel-voor-je

Ging helemaal niet over TL-buizen en machines. Is ook al even geleden, het DSMR 5 protocol was nog niet eens bedacht…
En wat doet die meter er mee?
En waarom moeten mensen betalen voor Cosinus Phi en voorheen niet?
En hoe kan een consument weten of apparatuur geen consensus phi genereert? We hebben toch kema-keur enzo? Was dat niet o.a. Alliander die daar in zat?

[Reactie gewijzigd door djwice op 21 januari 2025 00:02]

Dat is echt dikke onzin, en journalisten die het niet helemaal begrepen. De nieuwe meters meten ook de retourstroom die somme apparatuur genereerd. Dit veroorzaakt ook belasting van het net, en dat konden de oude draaimeters niet meten, maar de digitale wel. Dat er misschien meters zijn geweest die een foute meting deden, deed niet af aan het feit dat analoge meters dit helemaal niet konden, en digitale wel. Dus sowieso is dit een non-discussie, want eersthad je gewoon voordeel, en nu werd je werkelijke verbruik gemeten. Dat er misschien eens meters tussen hebben gezeten die foutjes maakten, dat kan altijd inderdaad. Maar het is echt niet zo dat digitale meters slechter zijn dan analoge. Het tegendeel is waar. Maarja, voor sommige mensen is vernieuwing altijd eng en onnodig.
Misschien zelf geen onzin verkopen? 2017 is dan ook al even geleden, dus daarom een bronvermelding:

https://www.rtl.nl/econom...-mogelijk-te-veel-voor-je

850.000! onjuiste meters met mogelijke afwijkingen tot bijna 600% afwijking.

Mooi ook hoe de feiten gedownvote worden en de onzin een +1 krijgt.
Volgens mij beschrijft het artikel precies datgene wat ik beschrijf. Namelijk het retourstroom verhaal. Dus dat is geen onzin, en zoals jou artikel het beschrijft, wel een feit. Fijn dat je dit artikel even paraat had en vermeldt.
Maar zoals het daar ook staat, alleen in zeer bijzondere omstandigheden leidde dit tot problemen.
En zoals ik hier ergens nog meer vermeldde, het is de (ondeugdelijke) thuisapparatuurdie dit veroorzaakt. Niet de meters.
Wordt puur gebruikt om meer geld te incasseren. Mijn analoge draait terug met zonlicht door mijn zonnepanelen...dus ik kom weer in de min uit. En kan dat overdag weer verbruiken dus ze verdien dan niet zoveel aan mij. Als ik straks een slimme meter moet dan gaat me dat honderden euros extra kosten. DuS ik probeer het zo lang mogelijk uit te stellen.. en die zgn slimme meters zijn digitaal dus men kan er zo mee sjoemelen. Gaat allemaal maar om 1 ding...Cashen
Ik zit er niet helemaal zo in mbt het "cashen", maar hier ook een analoge meter met zonnepanelen en ik houd hem ook aan zolang als het kan.
Hier was ik ook bang voor toen ik de analoge meter liet vervangen door een digitale... maar ik had me de zorgen kunnen besparen, want na het vervangen van de meter was mijn verbruik ineens minder.

Nou was mijn analoge meter inmiddels ook al afgekeurd... blijkbaar niet zonder reden. Ze zijn mechanisch gezien ontzettend betrouwbaar, maar er zit een grens aan hoe nauwkeurig ze meten, en dat neemt over de jaren alleen maar af.
want je moet zelf betalen voor controle of vervanging en dat is niet goedkoop.
Als blijkt dat de meter correct is, inderdaad. Als de meter niet goed registreerde is de controle en vervanging (natuurlijk) zonder kosten. Ik kreeg duidelijk hogere rekeningen na de omwisseling en heb de meter dus laten testen. Die bleek correct en ik heb dus vele jaren te weinig betaald omdat de oude meter gewoon te weinig registreerde. Door de bank genomen dus duizenden euro's 'gewonnen'.
Precies, dit is wat ik ook bedoelde met de discussie over digitale meters die "fout" meten. Waarschijnlijk bij die mensen, net als bij jou, hebben jaren een verkeerde meting gehad. Uiteraard niet gek dat je het dan wil checken, maar in feite heb je altijd mazzel gehad.
Ik heb een slimme meter maar heb de automatische uitlees functie uit laten schakelen.
Toen ik verplicht werd over te stappen had ik de keus hiertoe.
Ik krijg dus ook nog steeds elk jaar een invulformulier van de leverancier om de meterstanden in te vullen.
Er staat een icoontje in het scherm dat aangeeft dat het uit staat, maar verder kan ik het niet nagaan.
De meter wisselt nog wel technische informatie uit met de netbeheerder over bijvoorbeeld de werking van de meter.
https://www.autoriteitper...hings/slimme-energiemeter

Uitzetten is leuk, maar de verbinding is always-on. Echt uitzetten is geen optie.

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 20 januari 2025 18:54]

Dan nog kunnen ze niks uitlezen op afstand.
Omhullen met aluminiumfolie? Het klinkt heel vreemd, maar dit zou voor mijn een optie zijn om te voorkomen dan wie dan ook mijn verbruik af zou luisteren. Want daarmee kun je ook inschatten of iemand langere tijd niet thuis is (en dat is best waardevolle data).
Onze meter is afgelopen week vervangen omdat de meterstanden niet consequent (maar wel juist) bij de netbeheerder binnen kwamen. Op de brief die we ontvingen stond letterlijk al dat als we op de aangegeven datum niet open deden, we nog één kans zouden krijgen voordat de netbeheerder zich vanuit rechtswege zelf toegang verschaft tot de woning.
je zou eerder verwachten dat ze je afsluiten (destijds gebeurd met de vorige bewoner van mijn woning .. buiten de deur de tegels gelicht en kabel onderbroken)

met de nieuwe slimme meters kan dat gewoon op afstand

mij lijkt niet dat een netwerkbeheerder zichzelf toegang tot je woning mag verschaffen

[Reactie gewijzigd door Yucko op 20 januari 2025 20:20]

met de nieuwe slimme meters kan dat gewoon op afstand
Nee, dat kan met nieuwe slimme meters juist niet meer, onder andere om het risico te vermijden dat ze door een cyber-aanval elektriciteitsnetwerken kunnen beïnvloeden door te gaan klooien met slimme meters en hun relais. Nieuwe meters hebben geen relais, en kunnen niet op afstand worden uitgeschakeld.
Sinds wanneer is dat zo? Want initieel was dit echt nog mogelijk.
Hoe herken je een meter die niet op afstand te schakelen is?
Want voor zover ik begrepen heb konden telewerken op afstand aan of uit.

[Reactie gewijzigd door djwice op 20 januari 2025 23:48]

Sinds 1 januari 2015.
Het vervallen van de verplichte functionaliteit betekent concreet dat de nieuwe meterversie die vanaf 1 januari 2015 wordt uitgerold niet meer voorzien zal zijn van een schakelfunctionaliteit.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29023-160.html
Dank je. Leveren we dan nu meters die hardware technisch niet op afstand schakelbaar zijn, of die firmware matig (software) die functie niet ondersteunen.

Zoals bij routers hardwarematig ook onveilige communicatie ondersteund word, maar dat via firmware wordt uitgezet.

Zou het in dit geval niet kunnen zijn dat in sommige situaties de hardware het simpelweg in het geïntegreerde component ondersteunt, en dat alleen de firmware de blokkade is.
Voor zover ik weet bevatten nieuwe meters de hardware daadwerkelijk niet, en is de functionaliteit op oude meters uitgezet met firmware (maar die bevat de hardware dus nog wel).
De brief is verzonden via de onderaannemer. Als het klopt wat jij zegt, stond de claim over toegang verschaffen er dus alleen als afschrikmiddel in. Maar, het lijkt mij heel sterk dat een netbeheerder geen enkele manier heeft om bij haar eigen meter te komen, dus ik heb even verder gezocht.

Dit is uit 2014/2015, maar een rechter heeft een bewoner opgelegd toegang te verschaffen tot de woning voor uitlezen van de meter. In de praktijk (zie laatste link) kan een netbeheerder dus dmv een deurwaarder toegang verschaffen.
In het eerder genoemde artikel over dit onderwerp beschreef ik de mogelijkheid om op grond van artikel 558 Rv gedwongen ontruiming te vorderen. Bij toewijzing van die vordering mag de deurwaarder de woning namelijk op grond van artikel 2 lid 1 Algemene wet op het binnentreden juncto artikel 557 Rv wel betreden. De deurwaarder mag zich daarbij vergezellen van een medewerker van de netbeheerder om de afsluiting te realiseren. In een procedure waar ik namens een netbeheerder bij betrokken was, heeft de rechtbank Gelderland, sector kanton, een dergelijke vordering inmiddels bij verstek toegewezen. Het ziet er derhalve naar uit dat dit de oplossing is voor deze omissie in de wetgeving.
https://www.recht.nl/nieu...-woning-binnen-te-treden/
https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:GHSHE:2014:4564
https://recht.nl/proxycache.html?cid=162843

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 20 januari 2025 21:02]

de onderaannemer die kan dreigen wat die wil maar mag niet zo heel veel.
maar als het puntje bij paaltje komt, dan mag de netbeheerder wel zijn eigen apparatuur terug eisen.
tot en met de meter want dat lease/huur je van de netbeheerder.
(als je goed gaat zoeken zie je dat je daar ergens rond de 20€ per jaar voor de meter betaald via je netbeheerders kosten die door de leverancier in rekening worden gebracht.)
en dat moet wel gebeuren door een gecertificeerd persoon.

dus ja, stiekem kan de netbeheerder je dus wel dwingen tot handelen, maar als je meer geld voor wil betalen dan komt de zelfde onderaannemer dat ook wel doen in particulier opdrachtgeverschap, maar eigenlijk is de deal die de netbeheerder je geeft het beste wat je kunt krijgen, de prijzen die je daar krijgt zijn echt lager als normaal.

de netbeheerder mag ook zijn eigen apparatuur vervangen als hij dat vind dat dat zou moeten.
en ja jij moet hem daar toegang voor verlenen. als jij zijn service wil afnemen.

probleem is wel, soms kom je op de lijst terecht bij de netbeheerder, die eigenlijk tussen wanbetalers/vago's/ramp personen of gewoon weg simpel schorrie morrie volk genoemd of wat je er ook van wil maken (jep ook in onze maatschappij heb je vreemde vogels.).
en dan krijg je wel eens een brief die iets te onbeschoft is van hun binnen.
niet te veel van aantrekken, duidelijk maken dat je rechten en plichten hebt, en dat ze een afspraak kunnen maken binnen de wettelijke termijnen die daar voor staan.
en meteen afspreken wanneer hun dat komen doen.
(de precieze regeling moet je zelf op zoeken, maar vaak is dan het al opgelost.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 20 januari 2025 21:32]

Oh ik heb nooit commentaar op of over mijn meter gegeven en ze mogen 'm van mij zo vaak vervangen als ze willen. Ik denk achteraf gezien dat de onderaannemer er gewoon niet van houdt dat mensen afspraken inplannen die ze daarna niet nakomen (elke keer dat ze voor een dichte deur staan kost natuurlijk geld) en daarom direct al met een semi-dreigement komt.
snap ik geheel, maar je bent dus op het lijstje probleem gevallen terecht gekomen.
en dan krijg je de probleem gevallen behandeling.
(dit is dan waarschijnlijk on terecht, als ik je zo hoor.)

en dan weten we het wel, de netbeheerder/onderaannemer kan ook heel lullig doen en goed bot.
we zien dit vaker gebeuren als je b.v. je gasleiding wil verwijderd hebben.
(omdat je hem niet meer nodig hebt b.v.)
dat loop in de ergste gevallen tot gerecht aan toe, leuk nop. dat zou eigenlijk anders moeten jep.
maar als je meer weet van de organisatie, en een beetje begrijpt dat de netbeheerder 10+m aansluitingen beheerd, tja dan gaat er ook wel eens iets fout, en dat is gewoon de werkelijkheid.
Volledig afsluiten is echt het allerlaatste middel; de leveringszekerheid is sterk verankerd in de wet. Dat kan eigenlijk alleen als je na een heel traject bewandeld te hebben alsnog weigert te betalen, en dan nog moet er aangetoond worden dat alles geprobeerd is om dat op te lossen. Het is daarvoor niet voldoende dat jij en de leverancier en/of de netbeheerder het niet eens zijn over het verbruik (je kunt immers ook altijd onder protest betalen wat je wel denkt schuldig te zijn en de factuur aanvechten).

De meter blijft te alle tijden eigendom van de netbeheerder, niet jij, en ze mogen zich toegang verschaffen uitsluitend met het doel om bij de meter te komen als dat niet anders kan (m.a.w. jij blijft hardnekkig weigeren ze toegang te verlenen, ook op last van de rechter). Dat ze hierbij ook een paardenmiddel in moeten zetten laat niet af dat dat nog steeds eerder zal gebeuren dan volledig afsluiten, want daar is niet alleen de netbeheerder bij betrokken maar ook de energieleverancier.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 20 januari 2025 21:27]

Ik kan me wettelijk niet voorstellen dat ze zichzelf toegang mogen verschaffen hierdoor.
Dan zullen ze vanuit juridisch oogpunt waarschijnlijk heel wat uit de kast moeten halen. Lees de Wet op het Binnentreden (juni 1992) er maar op na. Als er geen toestemming is, is een schriftelijke machtiging tot binnentreden nodig. Deze wordt afgegeven door een autoriteit zoals een officier van justitie of een burgemeester. Dan ben je heel wat van plan...
Ik heb tijden geleden een filmpje gezien hoe dat in z'n werk gaat. Een deurwaarder, slotenmaker, elektricien komen met iemand van de politie naar de woning. Als er niet wordt opengedaan boort de slotenmaker het slot uit. De agent gaat als eerste naar binnen om de woning te controleren. Vervolgens vervangt de elektricien de meter en de slotenmaker plaats een nieuw slot. Dan wordt de woning weer afgesloten en wordt er een brief op de deur geplakt waarin staat waar/wanneer de bewoner de sleutel kan ophalen (tijdens kantooruren bij de deurwaarder, waar je de nacht doorbrengt is jouw probleem). Dat ging om een wanbetaler, maar ik vermoed dat de procedure voor het niet meewerken met verplicht onderhoud/vervanging van de meter hetzelfde is.
Wanbetaling is wel een andere juridische situatie. Ook daar zitten allerlei procedures aan vast voordat je überhaupt mag binnentreden. Een dreigbrief is niet voldoende.
Zou dan weleens onder Artikel 7:220 van het Burgerlijk Wetboek kunnen vallen:

"Onderhoud: De huurder moet ook medewerking verlenen aan dringende werkzaamheden, zoals (en daar is ie:) noodzakelijk onderhoud of reparaties."
Kun je de brief delen (geanonimiseerd)?
Dan zal je op den duur bericht krijgen van je energieboer/netbeheerder die meldt dat je slimme meter geen teken van leven meer geeft.
Een alu hoedje voor je meter? :+ En die afwezigheids data verkopen ze zeker aan inbrekers zodat deze weten wanneer ze kunnen toeslaan?

Dit zijn allemaal van die "ik verzin het zelf, dus het is waar" verhalen.
... die afwezigheids data verkopen ze zeker aan inbrekers ...
Misschien breken criminelen ook in digitale zaken en verkopen ze die door aan inbrekers?
Ik snap het sentiment van een aluminiumhoed, maar je reactie vind ik vrij naïef. Misschien ben ik wel bevooroordeeld wat betreft privacy en gegevens, maar de realiteit bevestigt al jaren dat onze gegevens nergens veilig zijn. Zelfs niet bij de overheid.
Datadiefstal gebeurt inderdaad en moet zeker serieus genomen worden, bijvoorbeeld bij medische data. Het idee dat je elektriciteitsverbruik iets is wat bijzonder waardevol is, lijkt me echter nogal overdreven. Ja, als onderdeel van een dataset met miljoenen andere huishoudens, maar puur als individu is het onbeduidend. Dan moet je er van alles bij gaan verzinnen om er een groot gevaar van te maken.

In veel landen hangt de analoge meter buiten aan de straatzijde, waar iedereen deze kan aflezen.
Ik ga het bij een verplichting gewoon accepteren zoals het komt.

Weer een stukje privacy en digitale onveiligheid die ons leven insluipt door een domme beslissing van onze overheid. (=mening)

Net als het analoge luchtalarm of papieren belastingopgavebiljet of papieren geld (niet dat het zover is) afschaffen. Het is gewoon een achteruitgang van onze nationale weerbaarheid naar mijn mening.

Het gunt bedrijven, a la de VS, als maar meer data waar zij (en de overheid) baat bij hebben en ik heb er nadelen van die ik liever niet had.

Niet het hele leven hoeft gedigitaliseerd te worden, het schept een te grote afhankelijkheid van derden.

Voor je het weet komt er weer een log4j, maar dan in een systeem die we verplicht moetem hebben nou lekker dan.
Nu is er bij mij 10 jaar geleden een nieuwe electrische meter geplaatst omdat de oude bakoliete meter knap herrie ging maken als er om 23:00 uur werd overgeschakeld naar nachtstroom, moest hem dan een dreun geven maar dat moest steeds harder, STEDIN gebeld en er werd een nieuwe "Domme electrische" meter geplaatst die 4 telwerken heeft waar dus eventueel stroom teruggeleverd mee mogelijk is alleen heb ik dat allemaal niet.

Dus zal ik wel geen brief krijgen en wat @Triblade_8472 zegd zal mijn meter geen seintjes of in kontakt staan.
Ik heb een slimme meter maar heb de automatische uitlees functie uit laten schakelen.
Dat kan niet, het enige wat je bij je netbeheerder kunt autoriseren is dat de uitgelezen gegevens wel of niet mogen worden gedeeld met je energieaanbieder. De meter wordt hoe dan ook gewoon uitgelezen.
Toen ik verplicht werd over te stappen had ik de keus hiertoe.
Als je naar de website van je netbeheerder gaat kan je dit gewoon in- en uitschakelen wanneer je wilt, daarvoor hoef je niet over te stappen van energieaanbieder. Autorisatie is te alle tijden te wijzigen.


Inloggen werkt niet bij alle netbeheerders als het goed is, maar een belletje is soms al genoeg.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 20 januari 2025 18:58]

Ik heb de gebruiksaanwijzing erbij gepakt, je kunt zien wanneer hij voor het laatst uitgelezen is.
Dat was vandaag om 06.23, dus je hebt inderdaad gelijk.
Weet je of ze ook worden opgeslagen wanneer je geen toestemming geeft.

Edit:
Blijkbaar is er wel een "administratie uit" modus waarbij enkel gegevens over de werking van de meter worden doorgestuurd. Daar staat hij niet in, ik vraag mij af dat aan te vragen is.
Link naar de gebruiksaanwijzing van de meter.

[Reactie gewijzigd door 3qu1n0x op 20 januari 2025 21:55]

Met enige kennis en inzicht in de administratie van de netbeheerder; ze lezen wel degelijk periodiek meterstanden uit. Ongeveer eens per kwartaal. Die gegevens worden vervolgens niet actief gebruikt of doorgegeven aan de leverancier. Ik geloof dat het enkel gebruik wordt om de werking van de meter en de communicatie te valideren.
Volgens mij is dat om te kijken of de netbeheerder wel betaald krijgt waar ze recht op hebben. Als de leverancier vrolijk 1000kWh doorgeeft over dat kwartaal, maar er 2000 kWh door de meter gaat dan wil de netbeheerder wel dat iemand voor die extra 1000 gaat betalen.
Uiteindelijk vinden ze wel uit als je fraudeert. Dat uitlezen heeft overigens ook een andere functie: op tijd signaleren of niet iemand ergens een leuke hobbykwekerij heeft opgezet met foute plantjes d'rin.

In Rotterdam een keer meegemaakt dat Stedin een hele straat uitkamde: in het eerste deel vonden ze al vier wietkwekerijen, op het moment dat ik één van die controleurs sprak werd nummer vijf via de porto gemeld. Later nog eens via voorlichting nagevraagd: 't waren er in totaal elf.

Da's een hoop illegaal stroomverbruik.....
Volgens mij is dat om te kijken of de netbeheerder wel betaald krijgt waar ze recht op hebben. Als de leverancier vrolijk 1000kWh doorgeeft over dat kwartaal, maar er 2000 kWh door de meter gaat dan wil de netbeheerder wel dat iemand voor die extra 1000 gaat betalen.
Dat maakt de netbeheerder (bijna) niets uit. Die levert geen energie, dus die maakt ook weinig tot geen extra kosten als er 'te veel' gebruikt wordt.

Wat ze wel uit maakt is de netbelasting. Ze willen iemand die het net zwaarder belast wel meer kunnen berekenen. Maar volgens mij gaat dat enkel met het type aansluiting: 3x25A, 3x35A, etc. Ik denk dat iemand met een 3x25A aansluiting altijd hetzelfde betaalt, of ie nu slechts af en toe een lampje van 10W aan doet, dan wel continu (24/7) 30A trekt.
Boekhoudkundig leveren ze geen energie nee. In de praktijk komt die energie toch echt aan huis geleverd uit de kabels van de netbeheerder. Je krijgt dan ook een brief van de netbeheerder als je geen contract hebt met een leverancier voor een aansluiting met daarbij ook de opmerking dat je wel voor de energie die ondertussen wordt verbruikt moet betalen.
In de praktijk komt die energie toch echt aan huis geleverd uit de kabels van de netbeheerder.
Ja. Net zoals de postbezorger over de weg komt. De wegbeheerder beheert de weg, maar heeft niets van doen met de postbezorging, of met het openbaar vervoer.
Je krijgt dan ook een brief van de netbeheerder als je geen contract hebt met een leverancier voor een aansluiting met daarbij ook de opmerking dat je wel voor de energie die ondertussen wordt verbruikt moet betalen.
Dat klopt. Want ze weten dat je een aansluiting hebt, en ze weten ook dat je geen energiecontract hebt (want dan heb je indirekt ook een contract met hun). Dus sturen zij een brief, want zij zijn de enige die kunnen weten of jij een energiecontract hebt, en zij willen ook dat er voor de aansluiting betaald wordt.

En het verbruik betaal je dan inderdaad altijd. Want de meter draait gewoon door, zelfs al heb je geen energiecontract. Dus het is precies bekend wat je verbruikt hebt. Dus kan er iemand achteraf een rekening sturen. Ik weet niet wie dat doet, maar het is niet zo dat het de netbeheerder dat betaalt, of dat het hem überhaupt geld kost als jij 1000 kWh gebruikt maar niet betaalt.

Mensen met een oude analoge meter, die wegens ouderdom te langzaam draait of af en toe blijft steken (dat gebeurt), die betalen ook niet alle energie die ze gebruiken. Ik weet niet hoe dat soort dingen in de praktijk verrekend wordt, maar ik vermoed dat al het geregistreerde verbruik opgeteld wordt, en dan naar rato verdeeld over alle producenten. Sowieso levert een producent meer energie dan hij betaald krijgt, want er zijn altijd verliezen in het net - bijvoorbeeld vanwege de weerstand van de electriciteitskabels zelf. Dus een energiecentrale die 1GWh in het net pompt, krijgt daarvan misschien maar 950 kWh betaald of zo. En dat weten ze, dus daarop zijn de prijzen gebaseerd.
Volgens het artikel moeten mensen met een analoge meter deze binnen 3 jaar vervangen, hoe ben je dan nu al verplicht geweest om naar een digitale meter over te stappen?
Niet. Ik niet althans. Mensen kregen een "dreigbrief" waarin staat dat ze later zelf voor de kosten van de nieuwe zouden opdraaien als ze die niet nu gratis zouden laten vervangen, dus een hoop mensen hebben dat gedaan. Ook is er veel reclame gemaakt dat zo'n slimme meter zo handig zou zijn. "Dan kun je zelf je energieverbruik nauwkeurig in de gaten houden." Lekker belangrijk.
Ik heb zo'n meter geweigerd en gezien alle narigheid die eruit voortvloeide maar goed ook. Geen gedoe met afwijkende metingen en (nog) geen terugleverboetes. Helaas ben ik straks verplicht om er een te nemen. Dat zal dan een digitale meter worden, geen slimme.
Dat van je moet hem dan zelf betalen is al helemaal grappig inderdaad, want als ik hem zelf betaal is die van mij en als ik dan verhuis heeft het huis geen meter meer en moeten ze er weer 1 installeren.

Binnen 3 jaar, dus voor januari 2028 moeten we zo'n digitale meter hebben als ik het goed begrijp, hebben we nog wel ff de tijd dus.
Het mooie is dat hier in Nederland (waar dit artikel over gaat) een netbeheerder of leverancier absoluut niks mag doen met die data, en die partijen ook daadwerkelijk van het formaat zijn dat de AP zich ermee gaat bemoeien als ze dat wel doen. Ze mogen jou die data aanbieden, ze mogen die voor je analyseren tbv jouw eigen informatievoorziening als je dat aan zet, en ze mogen vragen of ze je meter ieder kwartier mogen uitlezen voor meer up to date gegevens.
Maar ook bij een digitale meter heb je het recht om deze niet te verbinden, of wel te verbinden maar je leverancier geen toestemming te geven om die ieder kwartier uit te lezen.

Als we in de VS hadden gewoond dan had ik privacy een goed tegenargument gevonden, maar hier in Nederland is dat echt niet relevant. Ze mogen zo weinig met jouw data dat het beetje dat over blijft dat wél interessant is óf ook uit je jaarmetingen te halen is óf niet genoeg is om per persoon te gaan kijken.
Netbeheerder liander heeft in het verleden gegevens gedeeld met nuon terwijl dat niet mocht en is daarvoor veroordeeld.

https://www.acm.nl/nl/pub...ander-bindende-aanwijzing
https://uitspraken.rechts...ls?id=ECLI:NL:CBB:2015:76
Netbeheerder liander heeft in het verleden gegevens gedeeld met nuon terwijl dat niet mocht en is daarvoor veroordeeld.
Dat bevestigt dus dat het niet mag, en dat bedrijven die het toch doen ook inderdaad bestraft worden. Mooi zo.
Het mooie is dat hier in Nederland (waar dit artikel over gaat) een netbeheerder of leverancier absoluut niks mag doen met die data ...
Ik geloof je, net als dat de politie onze data verwijdert ;)
nieuws: Nederlandse politie blijft te verwijderen data bewaren tot er nieuwe ...
Er is snel een nieuwe wet die het wel toelaat.
Als ik het artikel moet geloven kunnen ze de digitale meter ook uitlezen, want er staat:

De RDI zegt dat het met digitale meters makkelijker wordt knelpunten op het elektriciteitsnetwerk in kaart te brengen…
Als digitale meters dom zijn (dus geen slimme meters) net als ferrarismeters, hebben ze ook totaal geen mogelijkheid die knelpunten in kaart te brengen. Het kan alleen als die meters toch data doorsturen.
Een digitale meter scheidt afname en teruglevering. Ook als je dat handmatig twee of drie keer per jaar doorgeeft heeft men daar wat aan vergeleken bij de waarden van analoge meters
Ze hebben geen hardware om draadloos contact te leggen met de netbeheerder, dus kunnen geen informatie doorsturen. Het belangrijkste verschil met een ferrarismeter is dat ze aparte telwerken hebben voor afname en terugleveren.

Fundamenteel werken ze anders: Energie is wattage maal tijd, maar omdat wattage over dag varieert, is dat wiskundig gezien een integratie. De ferrarismeter doet de integratie door een wiel in snelheid te variëren, de digitale meter meet honderden malen per seconde de stroomsterkte en integreert met iets als de trapeziumregel zoals je dat tijdens de wiskundeles hebt geleerd.
100% in de wijk hoeft ook niet 90% is voldoende.
Ik was ook sceptisch en heb de digitale meter ook lang uitgesteld. Ik heb nu een paar maanden een slimme meter en ik heb er weinig over op of aan te merken. Ik heb bijna mijn volledige energieverbruik in huis in kaart en het verschil tussen wat ik meet en wat mijn P1 meter vermeld zit akelig dicht bij elkaar.

Ik weet, n = 1, maar ik heb niet het idee dat mijn meter onbetrouwbaar is.
Je bedoel met P1 meter, zo'n insteek kastje welke je digitale meter uitleest ? Drie keer raden welke data die aangeleverd krijgt.
Je zou een volledig losstaande onafhankelijke extra meter moeten hebben om een eerlijk vergelijk te maken.
Ja duh :-). De P1 meter krijgt data vanuit de meter aangeleverd. Maar dat was mijn punt niet.

Ik meet bijna alle apparaten in huis met Shelly ecosysteem. Als ik het verbruik van alle apparaten optel en dan vergelijk met de P1 meter dan komen die akelig nauwkeurig overeen.

Vandaar, n = 1, dat ik niet het idee heb dat mijn meter onbetrouwbaar is.
Wat denk je dat de volgende bewoner liever heeft, dat de verplichte digitale/slimme meter erin zit, of dat ze weer een afspraak moeten maken om iemand langs te laten komen om die te vervangen, wetend dat het toch moet gebeuren?
Dat ligt er maar net aan, hoe kritisch iemand daar op is. Nu kan de bewoner zelf kiezen of er een slimme of digitale meter komt, kosteloos. Anders heeft iemand die keuze voor je al gemaakt.
Ik hoop toch niet dat als je eindelijk het huis hebt gevonden dat de koop zal stuk lopen als er nog een analoge meter aanwezig is.

Als er een slimme hangt. Geen garantie dat je afspraak vrij bent:
https://www.maxvandaag.nl...-wat-betekent-het-voor-u/

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 20 januari 2025 20:45]

lekker belangrijk wat de volgende bewoner liever heeft.
Als je een digitale meter niet vertrouwd zijn er opties om zelf een extra meter te monteren die geijkt is. Toen ik nog geen P1 geschikte meter had heb ik dat ook gedaan en-m gewoon laten zitten toen m'n digitale meter vervangen moest worden door een exemplaar met P1. En die lees ik dus ook uit.

Ik heb met mijn type nog geen verschil waargenomen, maar er zullen ongetwijfeld gevallen/situaties zijn dat een digitale meter af zou wijken.

Maar je geeft aan een toekomstige bewoner niet met problemen op te willen zadelen, maar ga je dan ook een vooronderzoek doen voor een nieuwe woning die je gaat betrekken?
... maar ga je dan ook een vooronderzoek doen voor een nieuwe woning die je gaat betrekken?
Tot op zekere hoogte wel. Zo heb ik een huis bezichtigd waar zonnepanelen lagen, daar heb ik gevraagd of het uit te schakelen is dat er aan het net teruggeleverd wordt (op momenten dat dat geld kost bijvoorbeeld).
Hoeveel kost dat en hoe gaat dat in zijn werk?
Weet niet wat de (huidige) installatiekosten zijn en of je de betreffende meetmodule van die installateur moet betrekken, maar ik heb zelf de meter gekocht en achter de hoofdschakelaar gemonteerd.

Is inmiddels alweer een jaar of 14 geleden, kostte toen rond de 80 euro ofzo (3 fasen).
Ik heb al een aantal jaar een "domme" digitale meter, vanwege overstap naar 3x25A moest ik een digitale meter. Zoals ook hieronder door iemand vermeld, een slimme meter kun je nooit helemaal uitschakelen, maar een "domme" digitale meter heeft simpelweg geen mobiele verbinding met de netbeheerder.
Ik voel er weinig voor om met de gevolgen opgezadeld te worden en geen verborgen gebreken achter te laten voor de volgende bewoner als ik wil gaan verhuizen.
Hoe kan de vervanging van een meter die eigendom is van de netwerkbeheerder ervoor zorgen dat een nieuwe bewoner met verborgen gebreken zit? Dat je privacy redenen noemt, daar kan ik nog wat mee, maar verborgen gebreken? nee.
Misschien is de netwerkbeheerder verantwoordelijk om het op te lossen, maar je bent wel verplicht te melden als er gebreken zijn. Dat zou voor mij reden zijn om te onderhandelen over de prijs van een huis. Anders zorg maar eerst dat het opgelost is. Ik zit niet te wachten op twee jaar discussie met de netwerkbeheerder omdat een meter te veel meet.
Heb je niet hetzelfde probleem met een oude meter die niet meer correct meet? Daar ga je toch ook niet bij het koop proces in de prijs onderhandelen omdat de meter al voorbij de levensduur is?

Als ik mij huis verkoop en iemand gaat de prijs onderhandelen omdat ik een slimme meter heb dan denk ik dat ik eerder zou lachen dan dat ik het serieus zou nemen.
Ongeveer 20 jaar geleden heb ik blijkbaar dubieuze waarden doorgegeven want ze kwamen langs om de meter te ijken/meten. Die analoge meter, met zo'n aluminium schijf, is doorgaans 99% nauwkeurig. Ik heb de beste man gevraagd hoe dat zit met die digitale meters (slimme meters waren er volgens mij nog niet) en die waren ongeveer 90% nauwkeurig volgens hem.

Afijn, een afwijking van 10% werd destijds als acceptabel beschouwd.
Ik heb de slimme meter geweigerd omdat ik sowieso geen slimme apparaten in huis wil vanwege het gevaar van hacking en het risico op privacyverlies. Met Windows en Android apparaten kan ik tenminste zelf bepalen hoe ik deze beveilig en heb ik daar zelf grip op. Daarom ben ik blij dat een slimme meter niet verplicht wordt, als ik de brief krijg van Liander zal ik vragen om een 'domme' digitale meter.
Met Windows en Android apparaten kan ik tenminste zelf bepalen hoe ik deze beveilig en heb ik daar zelf grip op
Is dat een grapje ? Ik welke wereld zijn Windows en Android privacy-vriendelijk ???

Ik denk dat een slimme meter waarbij je geen toestemming geeft om hem uit te lezen vééél privacy-vriendelijker is dan je telefoon of je computer. En zelfs al geef je toestemming om hem per kwartier uit te lezen, is het nog privacy-vriendelijker. Realiseer je je dat zowel jouw telefoonmaatschappij, als google (en ook Meta, etc), op elk moment van de dag precies weten, of kunnen weten, waar jij bent. Als je telefoon aanstaat. En Google, Meta, etc. weten ook precies met welke andere mensen jij contact hebt, en als jij jouw data goed beschermt, dan doen jouw contacten dat nog niet, zodat Google, Meta etc. het alsnog weten.
Bij ons in de straat (Vinex wijk) werden alle analoge meters vervangen door digitale meters. Bij iedereen die toen de Intergas HR ketel nog had hangen vanuit de bouw ging deze na de vervanging van de digitale meters in storing. Die storing kwam ook iedere 2-3 dagen terug (ketel sloeg niet meer aan bij vragen van warm tapwater).
Uiteraard werd er gezegd dat het niets met de vervanging van de meter te maken had, maar het was veel te toevallig dat het ineens bij iedereen in de straat (die deze zelfde ketel nog had) ging storen.
Het bedrijf dat die meter plaatste zei dat het kwam omdat de HR ketel te oud was. Ja, die was inmiddels ook een jaar of 17 oud. Maar tot die tijd had hij gewoon probleemloos gewerkt, en ineens schiet hij bij iedereen in de straat in storing na het vervangen van de slimme meter.

Dus mijn persoonlijke mening is dat er wel degelijk een risico aan zit, en de financiële schade kan je vervolgens niet verhalen op het bedrijf dat die meter plaatst.
Misschien een meer waarschijnlijke oorzaak gevolg relatie dan de meter zelf: de individuele groepen zijn niet afgeschakeld, maar de hoofdschakelaar heeft de Nul voor de fases onderbroken, en dat heeft voor tijdelijke overspanning op bepaalde groepen gezorgd. Met als resultaat beschadiging van de aangesloten apparaten. Alsnog een fout van het plaatsende bedrijf, maar wel een probleem om te bewijzen.
Maar die fout zouden ze dan bij iedereen in onze wijk hebben gemaakt die nog de HR ketel vanuit de bouw erin hadden zitten?
Het valt niet uit te sluiten, maar het is in mijn ogen iets té toevallig.
Er is wel een en ander te doen geweest over de betrouwbaarheid (zie hier een google met vele interessante resultaten)

Echter gaat jouw vraag net zo hard op voor jouw huidige analoge meter, waarvan de betrouwbaarheid / nauwkeurigheid (zeker gezien zijn leeftijd) te betwijfelen valt.

Neemt niet weg dat jouw zorg (inzake privacy) zeer gegrond is, de opmerking over verbrogen gebreken vind echter geen juridische grondslag.
Jij bent niet / kunt niet verantwoordelijk zijn voor een meter die eigendom is van de net leverancier.
Dus daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken.
Hier ook een met een analoge meter.

Ik heb geen zonnepanelen, dus voor het terugdraaien doe ik het niet.

Voor mij ook privacy, maar voornamelijk de vele fouten die de apparaten (kunnen) bevatten. De potentiële hackbaarheid vindt ik ook erg onprettig.

Als China besluit alle meters (daar komen ze wss vandaan?) uit te zetten op afstand, kunnen ze dit gewoon doen gok ik.

Jammer dat men de nadelen van mij niet wil wegen tegen de (financiële) voordelen van de netbeheerder. Gewoon de keuze geven is veel eerlijker en gezonder.
Er zit al jaren geen schakelaar meer in digitale meters.
Inderdaad is uit slimme meters na de eerste generatie al het relais om te kunnen schakelen uitgehaald en de bestaande meters hebben een software update gehad waardoor het relais niet meer te schakelen is.

(Ja, je kan een update uitvoeren die het schakelen van het relais weer mogelijk maakt, maar software terugrollen is niet mogelijk dus dan moet er vanaf de fabrikant een nieuwe versie komen waar het weer inzit, wat een aanval toch wel echt moeilijk maakt)
Grote maker van deze apparaten is ISKRA. En die komen gewoon uit Europa.

Wikipedia: Iskra (company)

Als China daadwerkelijk belang heeft om dit uit te schakelen, dan gok ik dat ze dit juist op grote schaal doen en niet zomaar per huishouden.
Digitale meters hebben geen schakelaar…
Als China besluit alle meters (daar komen ze wss vandaan?) uit te zetten op afstand, kunnen ze dit gewoon doen gok ik.
De Kaifa meters zijn Chinees en wat mij betreft potentieel onbetrouwbaar. De rest komt uit o.m. Slovenië, Denemarken, Frankrijk en Spanje.
Weet je misschien waar ik informatie over de in NL beschikbare meters kan vinden?
In Nederland worden diverse merken elektriciteitsmeters toegepast in meterkasten bij zowel huishoudens als bedrijven. Enkele van de prominente merken zijn:

Kamstrup: Bekend om hun slimme elektriciteitsmeters die nauwkeurige metingen en innovatieve communicatietechnologieën bieden.

Kamstrup Schneider Electric: Biedt een breed scala aan energiemeters, waaronder de PowerLogic-serie en Acti9 iEM-meters, geschikt voor verschillende toepassingen in zowel residentiële als commerciële omgevingen.

Schneider Electric Eastron: Levert professionele 1-fase en 3-fase kWh-meters, zowel met als zonder MID-keur, die direct uit voorraad leverbaar zijn voor installateurs en groothandels.

Home Elgris: Aanbieder van universele slimme meters, zoals de P1 EM, die inzicht geven in zowel energieverbruik als de opbrengst van zonnepanelen.elgris.nl

Joulz: Een erkend meetbedrijf dat elektriciteitsmeters aanbiedt voor verschillende situaties, met de nadruk op nauwkeurige metingen en 24/7 inzicht in energieverbruik via een eigen portal.

Deze merken leveren meters die variëren van basis kWh-meters tot geavanceerde slimme meters met uitgebreide functionaliteiten, afhankelijk van de specifieke behoeften van huishoudens en bedrijven.
Thanks. Ik zou wel een vergelijking van deze meters willen zien in een artikel op Tweakers. Heb al keer dan eens een brief gehad van de netbeheerder over een slimme meter 'voor de groene transitie' maar als ik dan details over die meter opzicht vond ik dat ze niet geschikt waren voor de transitie/live net balancering, alleen om eens in de zoveel dagen totale gebruikte energie door te geven.
Dat materiaal zou je weleens via de RDI op kunnen vragen. Zij zijn voor zover mijn kennis gaat de organisatie die sowieso eerst opdracht tot testen en keuren moeten geven volgens de wet.

Als de overheid transparant moet zijn, dan maar met dit soort informatie.
Stuur ze maar eens een mailtje (info@rdi.nl) en vraag maar eens op welke afdeling zich dit soort processen afspelen. Kun je later proberen rechtstreeks met ze in contact te komen. Dat is een beetje de modus operandi daar, is mijn ervaring.
Een verborgen gebrek is in ieder geval niet een moderne goedgekeurde digitale stroommeter, dus dat is een onzinnig argument.

Zeg dan gewoon "heb ik geen zin in"; dan is het gewoon eerlijk. Ik bedoel, je schrijft "als ik wil gaan verhuizen" - daaruit spreekt niet de intentie dat dit gebeurt in <1 jaar. Dan is het toch gewoon zoeken om een reden om het niet te doen?
Nee, een niet goed functionerende meter is geen verborgen gebrek van je huis. Allereerst is de meter eigendom en de verantwoording van de netbeheerder.

Ten tweede kun je prima aanhankelijk maken dat je als consument geen enkele reden hebt om een meter te wantrouwen waarvan er letterlijk miljoenen in bedrijf zijn.

En "elke overstap is risicovol" is natuurlijk net zo goed op betrekking op "elke verhuizing is risicovol". Om daarom maar niet iets te doen is wel een heel rare reden. Ik moet er niet aan denken om in die wetenschap te leven en daar naar te handelen...
Die meter is verantwoordelijkheid van de energieleverancier en niet van jezelf. Dus als hij al slecht zou werken (wat niet echt een dingetje is...), dan is het niet jouw gebrek.

Maar goed, natuurlijk werken ze allemaal slecht en tellen ze veel meer dan je eigenlijk gebruikt. En moet je flink betalen als hij weer vervangen moet worden omdat hij weer kapot is gegaan. Dit is hun verdienmodel, die boeven. /s

[Reactie gewijzigd door Ruuddie op 20 januari 2025 19:48]

Kleine aanpassing: meter is verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Ze worden nog weleens met leverancier verward.
En wie gaat al die meters vervangen? Met 3 meters per dag praat je over 175.000 mandagen. Oftewel met 175 man 3 jaar lang dag in dag uit meters vervangen. Veel succes …
Dat doen die jongens heel snel hoor zo meter vervangen, denk dat het dubbele, dus 6 stuks op een dag ook goed te doen is.
Bij mij ging de bekabeling ook van 25 naar 40 A. 4 meters in 1 dag, inclusief de bekabeling in de straat.
De accu van de laptop was wel leeg toen de boel weer aan ging. Maar de vriezer was niet ontdooid.
Ze zijn bij mij ook langsgeweest voor een nieuwe generatie meter het was 10 minuten werk.
Ongeveer 600.000 meter die nog te doen zijn. 200.000 per jaar. 40 weken (vakantie / ziekte) à 5 dagen = 200 werkdagen per werknemer per jaar.

Kortom, als je 333 1/3 man zo'n drie per dag laat vervangen heb je al geen probleem.

Drie meters per dag vervangen? Twee draden naar het openbare net, twee draden naar het thuis netwerk, nog een paar schroeven losmaken van de oude meter en een paar nieuwe schroeven vastmaken voor de nieuwe meter. Half uurtje rijden naar de volgende 'klant'. Ga er maar vanuit dat 3 stuks per dag een erg lage schatting is.

Het lijkt me dat je de klus best wel in drie jaar kan klaren met zo'n 100 - 150 man.
Twee draden? Veel huizen worden aangesloten op drie fasen. Dat is 3 x 25A. Dat is heel iets anders dan krachtstroom.
Even afgezien van het aantal adressen waar geen thuis wordt gegeven; afspraak of niet...
40 weken? Dus zeven weken ziek per jaar? Dat is geen zieke meer, maar arbeidsongeschiktheid. Of werk je in het onderwijs?
ze meoten ook nog een hele hoop oude slimme meters vervangen, ongeveer net zoveel als nieuwe meters plaatsen
Ze hebben bij mij thuis vorig jaar in een half uurtje mijn gasmeter gehereikt. Dat ding was binnen 5 minuten er uit. Dus ik denk dat ze met een beetje planning minimaal 10 adressen per dag kunnen doen en met een goede planning meer dan dat.
Daar hoef jij je toch niet druk om te maken toch?
En wie gaat al die meters vervangen? Met 3 meters per dag praat je over 175.000 mandagen. Oftewel met 175 man 3 jaar lang dag in dag uit meters vervangen. Veel succes …
In 2017 nieuwe meters gekregen omdat de meternummers niet overeenkwamen met het adres van de woning. Deze bleken jaren geleden eens verwisseld te zijn geweest met een aantal woningen verderop. Vervangen meters? Uurtje werk!

In 2021 zonnepanelen geplaatst, van oude stoppenkast overgestapt naar nieuwe kast maar voordat dit alles plaatsvond eerst nieuwe meters geplaatst, meters zelf eveneens binnen uurtje vervangen.

In 2024 door defect aan elektriciteitsmeter nieuwe meters gekregen, eveneens binnen een uurtje vervangen.

3 meters per dag?? Als adressen een beetje bij elkaar liggen, kunnen er wel wat meer worden vervangen. In 2017 deden ze aan de lopende band een stuk of 10-15 adressen. De één de hoofdstop eruit trekken, de ander de boel open schroeven voor je het weet hangt die nieuwe gasmeter en is de boel vervangen.
Zoveel weerstand tegen een digitale meter. En dat op een Tweakerforum, ik verbaas mij er over.

Ik zit in Vlaanderen en ik vind de komst van de digitale meter (het slimme gedeelte kan je zelf vrij invullen via de P1) het beste sedert de opkomst van de elektriciteit.

Het elektriciteitsnet is een collectieve aangelegenheid. Als individu heb je hier niet het laatste woord.

Ik zou wat meer aandacht besteden aan de digitale stofzuiger, televisie, smartphone, deurbel,... in huis. Daar zitten grotere risico's qua veiligheid en privacy, kwestie van prioriteiten....
Reden: mensen met zonnepanelen hebben een groot voordeel van de analoge meter.
De energieleverancier ziet niet wanneer de afname en teruglevering plaatsvind.

Ofwel deze mensen gebruiken het net als virtuele accu.
Dan hadden ze in beginsel al nooit een analoge meter moeten plaatsen? Volgens mij is de transistor in 1947 uitgevonden en pas vele decennia later werd Nederland landelijk 220 volt 50 hz. En nog veel later werd het 230 volt. 99% Had al digitaal kunnen zijn. Volgens mij staat er in Amsterdam nog wel een woning die 160 volt krijgt, omdat die nooit zijn overgestapt op 230 volt en nooit een nieuw energiecontract hebben getekend.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 20 januari 2025 21:29]

Er bestaan ook analoge meters met blokkeermechanisme tegen terugdraaien.

De wereld had er anders uit gezien als de netbeheerders standaard dergelijke meters had geplaatst in het verleden. Maar men kiest de goedkoopste offerte en de optie blokkeermechanisme kostte waarschijnlijk een kwartje meer per meter.

Maar uiteindelijk maakt het allemaal niets uit. Het elektriciteitsnet is collectief dus linksom of rechtsom moet de rekening betaalt worden. Ieder voordeel is tijdelijk. En beginnen met: ja maar, 'ze' hebben beloofd heeft geen zin want 'ze' kennen er niets van en iedereen wist dat.
Grappig weetje is dat de gekozen frequentie van wisselstroom met 50Hz achteraf bezien een van de meest dodelijke frequenties is omdat het zo dicht ligt bij frequenties in de aansturing van de hartspieren.

Hadden ze destijds gekozen voor een stuk lager of even wat hoger was het een stuk minder dodelijk geweest.
60 Hertz he... zoals in de VS.
Omdat salderingsregeling nog bestaat maakte het niet uit.
Klopt, dat was ook de reden waarom zonnepaneelhouders uitstel tot installatie digitale meter tot eind 2024 in Vlaanderen konden vragen. ( omwille van beloften die gedaan waren ivm met terugdraaiende teller door vorige regeringen)
Omdat de digitale meter helemaal geen voordelen biedt, maar wel veel nadelen voor de eindgebruiker (met zonnepanelen). Oja, behalve misschien dat je geen meterstanden meer moet doorgeven, je weet wel, die 2 minuten werk 1 keer per jaar.

Nee, de netbeheerder wil deze gestapo meters enkel en alleen om volledig inzicht in je verbruik/opwek te krijgen. Verbruik je te veel als het hen niet uitkomt of wek je teveel op als het hen niet uitkomt? Dan ga je zwaar betalen.

De grote drogreden is ‘om in kaart te brengen waar het netwerk moet aangepast worden’… Wel, voorzie gewoon een sterk netwerk waarbij elke woning full electric kan gaan: zonnepanelen, EV, warmtepomp … dan is het niet nodig om elke eindgebruiker zijn achterste volledig bloot te leggen.

Mensen zoals ik hebben zwaar geïnvesteerd om een lage energierekening te hebben. Van zodra de gestapometer geplaatst wordt schiet je rekening weer de hoogte in en wordt er toch niets gedaan aan je netwerk.

Het extra geld gebruiken ze om campagnes te lanceren over een thuisbatterij, je weet wel, alweer de verantwoordelijkheid voor hun brakke netwerk bij de eingebruiker leggen zodat ze zelf niet teveel moeten doen. Ik walg ervan, altijd maar die spelregels veranderen nadat ze eerst iets gestimuleerd/beloofd hebben.
U heeft zwaar geïnvesteerd om als consument te proberen om een onderneming te starten.
Dat zouden consumenten die daar niet geschikt voor zijn gewoon niet moeten doen.
Sinds 2016 is het afschaffen van de saldering al in het nieuws, maar u zat gewoon zichzelf rijk te rekenen over de rug van andere consumenten.
Ik heb de aanbevelingen van de regering gevolgd: Zonnepanelen, huis isoleren, volledig van het gas af ... met een totale investering van meer dan 40K. Hierdoor heb ik nu een lagere energierekening.

De overheid verandert nu de spelregels waardoor ik opnieuw een veel hogere rekening gepresenteerd krijg.

Rijk rekenen? U heeft duidelijk nog geen oud huis verbouwd naar hedendaagse normen. Maar goed, vanaf volgend jaar gaat de warmtepomp uit en de houtkachel weer 24/7 aan. Dat is nu het resultaat en we gaan weer 50 jaar terug in de tijd. Proficiat regering.
Begin dan maar serieus wat bomen te planten. Leg ook voldoende geld aan de kant voor uw toekomstige gezondheidskosten en die van uw naasten.
Er wordt neegens door de overheid aanbevolen om veel meer panelen te plaatsen dan noodzakelijk. En de spelregels worden niet aangepast.
Bij invoering van de energie wet is er al rekening mee gehouden dat de saldering uiteindelijk de prijzen ging opdrijven. En ook de terug leververgog staat gewoon in die wet.
Investering van 40K? denkt u deze investering voor uw 125ste verjaardag nog terug te verdienen?
De overheid verandert nu de spelregels waardoor ik opnieuw een veel hogere rekening gepresenteerd krijg.
Er wordt al jarenlang over gesteggeld dat aan de salderingsregeling een einde moet komen. Dus je wist dat dat vroeg of laat ging komen. Dus of je was naïef toen je dat geld uitgaf, of je wist wat je deed, en je hebt ervan geprofiteerd zolang het duurde, en dan is het een beetje hypocriet als je nu slachtoffer speelt.

En afgezien daarvan: als jij 40k aan je huis uitgegeven hebt om het energiezuinig te maken, dan zie je dat naast je energierekening beslist gedeeltelijk terug in de waarde van je huis.
De overheid is er niet voor de burger ;)
'voorzie gewoon een sterk net'.

Je manier van schrijven bewijst al dat het niet 'gewoon' is. En dat je er toch niet wil aan meebetalen. Want het zijn toch allemaal graaiers.
Stop met onzin uitkramen. Netbeheerders en energiemaatschappijen maken enorme winsten. Dit is hun taak.

Ik heb meer dan 40K geïnvesteerd om mijn steentje bij te dragen (Zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, fysieke verwijdering van alles wat gas is ... ) en een lagere maandelijkse energierekening te hebben. Door de nieuwe meters (capaciteitstarief - België) vliegt mijn rekening weer de hoogte in.

Ja het zijn graaiers. Je laatste zin is zeer correct.
En jij hebt een poging gedaan om te graaien maar door je beperkte kennis van hoe een elektriciteitsnet werkt is dat mislukt. En nu probeer je de gevolgen van je eigen bewuste investeringskeuzes op een ander te steken.
Anderen uitmaken voor graaiers is een zwaktebod.

Ik heb zelf ook geïnvesteerd in isolatie, warmtepomp, gas afsluiten heeft 10,71€ gekost. En nu, na de plaatsing van de digitale meter, komen er enkele zonnepanelen.

Geen frustraties hier.
Frustraties krijg je als de andere partij iets doet wat je niet had verwacht. Bij jou ligt hetgeen wat de overheid doet in lijn der verwachtingen en bij @mrb85 is dit duidelijk niet het geval. Moeilijker dan dat is het lijkt mij niet.

Als ik de situatie op mijzelf gooi dan ben ik ook niet echt blij met de overheid. Dit heeft te maken met het feit dat ik in maart 2022 van mijn energie maatschappij het advies kreeg om meer dan 1000 euro (waar dit voor 2022 ongeveer 300 euro was) per maand te gaan betalen voor gas en elektra. Dit kwam omdat we geen gas mochten importeren vanuit rusland. Nu zal het mij echt een zorg zijn waar het gas vandaan komt zolang het maar betaalbaar blijft.

Ik heb toen de keuze gemaakt om zonnepanelen en een thuis accu te laten plaatsen.

Om een lang verhaal nog langer te maken. Ik heb zo goed en kwaad als kon op dat moment snel moeten beslissen over de panelen en accu.
Als ik meer tijd had gehad had ik dit wellicht anders gedaan, maar ze zetten je op dat moment voor het blok en maak dan maar een keuze.

Als ik achteraf terug kijk ben ik zeker bewuster met energie gaan omgaan.
Serverrack met servers vervangen voor 2 nucjes. Zwembad pomp in de winter uit. Verwarmen met airco’s en warmte panelen op de kinder kamers.
Dit alles geautomatiseerd met Home Assistant wat ook weer als voordeel heeft dat iets niet onnodig draait.

Voor de goede orde gebruik ik ook nog steeds gas voor het douchen en verder gaat geautomatiseerd iedere ochtend om 06:15 tot 07:00 de vloerverwarming aan zodat als het gezin ontwaakt iedereen warme voetjes heeft.

En ja ik heb mij laten adviseren voor een warmtepomp maar uiteindelijk niet gedaan omdat mij is geadviseerd het niet te doen. Huis is prima geïsoleerd en stamt uit 2010, maar was toch niet voldoende voor een warmtepomp.

[Reactie gewijzigd door Exqua op 21 januari 2025 11:23]

Het is inderdaad niet zo moeilijk.

Bij zaken zoals een elektriciteitsnet heeft de techniek altijd voorrang op de mening van politici.

En netbeheerders zijn heel zeker niet diegene die grote pv-installaties en batterijen hebben aangemoedigd in woningen. Integendeel, ze hebben er alleen maar last mee op technisch vlak.
Mij gaat het ook niet zo om aanmoedigen of dergelijk iets, ik doe gewoon wat voor mij en mijn gezin op dat moment het beste is en als 1 verdiener (als 2 verdiener trouwens ook) moet je dan soms keuzes maken.
Zeker, het is kwestie van keuzes maken als gezin. Maar als die keuzes dan niet optimaal zijn zoals je verwacht hebt dan moet je niet beginnen afgeven op een ander.

Als de keuzes wel optimaal blijken te zijn dan doe je dat toch ook niet?

Ik ben wel volledig overgeschakeld naar elektrisch voor mijn verwarming. Als nu door de Trump invloed blijkt dat stoken met gas spotgoedkoop wordt moet ik dan ergens gaan klagen en iemand gaan uitmaken voor graaiers?
Het is denk ik meer dat mensen handelen door overheidsbeleid.
Het was een beleidskeuze om van Russisch gas af te gaan (ongeacht of je hier voor of tegen bent).. Daarnaast gaf onze overheid aan dat we er allemaal iets op achteruit gaan hierdoor. Voor sommige mensen (waaronder ikzelf) was dat "iets" toch wel een hele hoop.. Dus mensen gaan opzoek naar alternatieven. Als dan later (eventueel onder trump) blijkt dat het wel anders kan snap ik dat mensen hier pissig om worden. Zeker als je de touwtjes al moeilijk aan elkaar kunt knopen en je met je laatste geld (of spaargeld) de investeringen hebt gedaan om te verduurzamen.
Nu is dit natuurlijk niet de schuld van een energiemaatschappij, daar ben ik mij ook van bewust, maar ik snap wel dat mensen door alles van de afgelopen jaren vraagtekens hebben bij deze slimme meters.

Zoals ik al aangaf in mijn vorige bericht is van 300 euro per maand naar ruim 1000 euro per maand een hele hoop en ik vermoed dat ik hier niet uniek in ben geweest.

Dus ik ben het deels wel met je eens, maar deels ook niet.
Amai, dat is inderdaad al de moeite.

Jij betaalt meer per maand dan ik op een heel jaar (2 pers gezin).

Vorig jaar een 800€, dit jaar door de stijging van de netkosten zou het 900€ worden maar ik ben van plan om enkele zonnepanelen te plaatsen.

En aangezien we al >15 jaar stroom kopen bij Ecopower, een energiecoöperatie, ontvangen we gemiddeld ook nog eens jaarlijks 2 á 3% dividend op de aandelen. Kan variëren tussen 0 en 6%, voor 2023 was het 4%.
Dat is inderdaad nog al een verschil. Die aandelen klinken aantrekkelijk, al moet ik zeggen dat ik daar weinig tot geen verstand van heb.
Ga ik eens doen. Bedankt!
Hier een bezitter van een analoge meter. Ik wilde destijds wel een slimme meter, maar de monteurs wouden die niet installeren en zijn zonder werkzaamheden uit te voeren weer vertrokken. Met de Elektra meter moest namelijk ook de gasmeter vervangen worden. Die zit echter in een keukenkastje die eerst volgens hun weg moest zodat ze er goed en veilig bij konden komen. En daar schijn ik niet uniek in te zijn.
Dus hoe denken ze dat te doen?
Hier een bezitter van een analoge meter. Ik wilde destijds wel een slimme meter, maar de monteurs wouden die niet installeren en zijn zonder werkzaamheden uit te voeren weer vertrokken. Met de Elektra meter moest namelijk ook de gasmeter vervangen worden. Die zit echter in een keukenkastje die eerst volgens hun weg moest zodat ze er goed en veilig bij konden komen. En daar schijn ik niet uniek in te zijn.
Dus hoe denken ze dat te doen?
Die vraag kun je beter andersom stellen, wat ga jij eraan of eventuele verhuurder hieraan doen? Het is niet het probleem van de netbeheerder dat er iets omheen gebouwd is.
Die vraag kun je beter andersom stellen, wat ga jij eraan of eventuele verhuurder hieraan doen? Het is niet het probleem van de netbeheerder dat er iets omheen gebouwd is.
Sterker nog: het staat waarschijnlijk in de voorwaarden van de netbeheerder dat de electriciteitsmeter en gasmeter altijd goed toegankelijk moeten blijven. SPee kan blij zijn dat ze nooit een dringende reden hebben gehad om er bij te moeten, want dat had dat keukenkastje niet overleefd. En als ze veel kosten moeten maken om bij de meter te komen, dan krijg je bovenop de (breek)schade, ook daarvoor nog een rekening van de netbeheerder...
Bij mij hebben ze de gasmeter laten zitten omdat de monteur door Liander was gestuurd en mij niet wist te vertellen of Liander (NB electriciteit) de opdracht ook namens Stedin (NB gas) had gegeven.

Ik ben wel bang dat mijn verbruik straks ineens omhoog gaat als deze wel vervangen wordt.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 20 januari 2025 18:51]

Ik ben wel bang dat mijn verbruik straks ineens omhoog gaat als deze wel vervangen wordt.
en waarom zou je verbruik omhoog gaan? bij mij is het juist omlaag gegaan omdat ik nu beter zicht heb in het verbruik per uur.
U praat waarschijnlijk over elektriciteit?
Ik heb het in ieder geval over gas, zoals u in mijn reactie had kunnen lezen. Er zijn maar weinig mensen met CV die veel invloed hebben op hun gasverbruik, want dat regelt de CV en zonder dynamisch gascontract maakt het weinig uit in welk uur je stookt. Persoonlijk stook ik al redelijk optimaal. Maar mijn meter lijkt redelijk zuinig afgesteld, gezien het verbruik dat mijn CV schat fors hoger is. Dus daarom verwacht ik dat een andere meter niet minder, maar waarschijnlijk meer gasverbruik gaat meten.

Onbegrijpelijk dat u hier een +1 voor krijgt, terwijl ik een 0 krijg, terwijl ik letterlijk reageer op het topic. Iemand snapt de moderatie regels niet.
Maar mijn meter lijkt redelijk zuinig afgesteld, gezien het verbruik dat mijn CV schat fors hoger is. Dus daarom verwacht ik dat een andere meter niet minder, maar waarschijnlijk meer gasverbruik gaat meten.
Een meter moet het daadwerkelijk gebruik meten. Je kan een meter niet "zuinig" instellen. Nu komt het over alsof u weet dat de meter eigenlijk minder aangeeft dan het daadwerkelijk gebruik, terwijl je dat pas weet als je het laat ijken.
Er zit helaas een verschil tussen richtlijnen en werkelijkheid. Ik heb al zoveel gehoord over mensen die een andere meter kregen en ineens hun rekening fors zagen stijgen dat ik er geen vertrouwen in heb dat de slimme meters juist meten.

En nee, mijn meter is vorig jaar nog geijkt en goed bevonden. Het gaat er bij mij dus om dat hij om en nabij juist meet, in tegenstelling tot andere meters in de serie (aldus de monteur die mijn meter kwam ijken) en mogelijk ook in de slimme meter serie.
Schouders ophalen en weglopen, zoals minstens de helft van de Nederlandse beroepsbevolking. :+
Dit was toch al verplicht voor mensen met zonnepanelen?
Je hebt alleen meldplicht dat je panelen legt. De netbeheerder zorgt dan dat je versneld een meter krijgt met extra telwerk.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @jeroen320 januari 2025 20:50
Ze konden tot nu dus alleen je een extra bericht sturen maar niet verplichten.
Ze konden je meter afkeuren, dat hebben ze bij mij gedaan. "Uit steekproeven is gebleken dat uw meter niet langer betrouwbaar is." Ik heb de boot een tijdje afgehouden, maar nadat de brieven steeds dreigender werden en ik concludeerde dat ze de wet aan hun kant hadden, maar bakzeil gehaald. Ik heb ze een domme digitale meter laten installeren.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @dmantione20 januari 2025 23:27
En daar geloof ik ze dan weer in. Zoals andere ook al zeiden, die meters hadden ook maar een service life van 20-25 jaar.
Ze konden je meter afkeuren, dat hebben ze bij mij gedaan. "Uit steekproeven is gebleken dat uw meter niet langer betrouwbaar is."
Zo'n brief heb ik ook gehad in 2017.
En ook na aanmelding van panelen in 2019 er niets meer over gehoord (behalve de standaard 'dreigbrief' dat je moet betalen als je later wel een "slimme" meter wil)
De meter hangt er nog steeds. En draait lekker terug bij zonneschijn. (en geen terugleverboete!)
Interessant. Na twee brieven genegeerd te hebben kreeg ik per aangetekende brief een ultimatum gesteld waarop de meter vervangen moest zijn.
Sterker, er is zelfs een mannetje geweest om de meter te vervangen.
Alleen hangt de gasmeter in een ander pand (waren ooit 2 huizen, nu 1 huis).
Daarvan kreeg het menneke blijkbaar kortsluiting tussen de oren en vertrok, na een belletje met zijn overlords, met de noorderzon.
Hij heeft light sabre toch wel meegenomen hè?
Toen ik mijn zonnepanelen in 2013 aan had gemeld, kwam Enexis met het het verhaal dat mijn analoge meter niet goed was en vervangen moest worden door een slimme meter.
Ik heb toen Enexis verteld dat ze die slimme meter mochten steken waar de zon niet schijnt.
Nee. Wel in combinatie met een dynamisch contract, maar dat is een voorwaarde vanuit de leverancier om een dynamisch contract aan te gaan. Geen verplichting.
Ik verwacht hier dezelfde reacties als bij w11. Zonde van al die goedwerkende meters die nog decennia mee hadden kunnen gaan.
Ik verwacht hier dezelfde reacties als bij w11. Zonde van al die goedwerkende meters die nog decennia mee hadden kunnen gaan.
Dat is nogal een uitspraak, goedwerkend zegt niet heel veel. Een goedwerkende meter moet officieel ook eens in de zoveel tijd opnieuw worden geijkt. Buurman van mij is inmiddels met pensioen en was in zijn jonge jaren actief als installateur van meters. Toen hij het rustiger aan wilde doen is hij meteropnemer geworden bij het GEB nadien Eneco (voordat beide uit elkaar gehaald werden).

In de wandelgangen werd in de periode dat die dingen geplaatst werden gezegd dat die mechanische meters officieel na 20-25 jaar vervangen moesten worden vanwege slijtage aan de mechanische componenten. Wat zeg ik... het stond zelfs in alle brieven en verpakkingen waarin ze geleverd werden.

Inmiddels zie je bij nog bij genoeg oudere woningen die oude (drifted) meters hangen.

Dus zo zonde is het niet...
Nee, er werden steeksproefgewijs meters vervangen en die werden dan vervolgens geanalyseerd. Als een bepaalde serie meters te veel afwijking ging vertonen, dan pas werden alle meters uit die serie vervangen.
Hoe het nu gaat weet ik niet en weet die oud medewerker ook niet, we praten sowieso wel over een jaar of 35-40 geleden en dus ook nog echt over het GEB tijdperk. Die ligt in Zuid Holland toch echt inmiddels wel een hele tijd achter ons.

In die periode was het sowieso beleid om meters die 20-25 jaar oud zijn hoe dan ook te vervangen, iets wat men bijvoorbeeld in Barendrecht en Rotterdam Zuid heeft plaatsgevonden. Nu zal het misschien steekproefsgewijs gebeuren maar dit is wel eens anders geweest.
Die van mij hangt er al minstens 28 jaar... Rotterdam Alexanderpolder
Ik zou graag zien dat de overheid digitale watermeters plaatst, zoals dat in België al vanaf 2023 het geval is. Zie : https://www.dewatergroep....rvices/digitalewatermeter

Iedere keer die waterput bij de voordeur openen om de meterstanden handmatig door te geven aan het waterbedrijf is toch anno 2025 behoorlijk achterhaald. Bovendien schijnt er jaarlijks heel wat water weg te lekken waardoor dit sneller opgemerkt kan worden.
Ik wil vooral een slimme watermeter gezien mijn meter bij mijn onderbuurman in de kast geplaatst is. Ik moet hem jaarlijks vragen mijn meter uit te lezen, gezien ik daar zelf geen toegang toe heb.
Bij veel huizen zit de watermeter in de meterkast en niet in de kruipruimte, ook analoge (water)meters zijn prima digitaal uit te lezen trouwens (bijv met deze).
Heb nog steeds een analoge meter. Begreep eerder dat vervanging alleen verplicht werd voor zonnepaneel eigenaren, of is het nu voor iedereen?
5 jaar geleden kon stedin me niet uitleggen hoe de data doorgestuurd werd. Dus ze de deur gewezen. Sinds oktober 2023 zonnepanelen laten plaatsen, dus niet op het goedkoopste tijdstip. Wat mij betreft blijft de analoge meter nog zo lang mogelijk op z'n plaats, dan saldeer ik gewoon 1 op 1. Met een slimme meter kan men precies de opwekking en eigen gebruik meten. Over opwek krijg je nauwelijks wat vergoed. Iets wat Rob Jetten lekker op z'n beloop gelaten heeft en de energie maatschappijen de volmacht gegeven heeft wat ze willen betalen voor particulier opgewekte energie.
Er is een verschil tussen een digitale meter, deze is dom en heeft geen data connectie, en een slimme meter.
De slimme meter mag je weigeren. De digitale meter niet.
Dan heb ik toevallig alleen op 31 december 2026 een gaatje in mijn agenda om de analoge ferrarismeter te laten vervangen.
Zo ergens tussen 23:00 en 23:59. ;)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 20 januari 2025 23:38]

Same here. Op de laatste dag laat ik hem misschien vervangen.
Dacht precies hetzelfde. En dan op de laatste dag niet thuis zijn :+
Dit was niet verplicht voor zonnepaneeleigenaren. Ik hoor het ze nog zeggen, ja maar als het verplicht wordt dan moet je mogelijk betalen.

Antwoord. klopt, en dat bedrag was wettelijk max 74 euro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.