Nederlands kabinet wil dat RDI controleert of smartphones genoeg updates krijgen

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur wordt de Nederlandse toezichthouder voor de Verordening cyberweerbaarheid. Dat meldt het kabinet in een wetsvoorstel. Deze wet verplicht cybersecurityeisen voor hardware- en softwareproducten, zoals beveiligingsupdates.

Onder het wetsvoorstel mag de RDI boetes uitdelen aan bedrijven die zich niet houden aan de Verordening cyberweerbaarheid. Deze Europese wet, ook wel bekend als Cyber Resilience Act, verplicht dat fabrikanten van 'producten met digitale elementen' aan bepaalde cybersecurityeisen voldoen. Zo moeten smartphones en andere techproducten minimaal vijf jaar beveiligingsupdates krijgen. Deze verplichting geldt pas vanaf 11 december 2027.

Ruim een jaar eerder, vanaf 11 september 2026, gaat voor fabrikanten een verplichting in om actief uitgebuite kwetsbaarheden en 'ernstige incidenten' te melden. Als het aan het kabinet ligt, moet dit bij het Nationaal Cyber Security Centrum.

De Cyber Resilience Act is vorig jaar aangenomen door de Europese Unie. Het wetsvoorstel heet de Uitvoeringswet Verordening cyberweerbaarheid en regelt de Nederlandse uitvoering en handhaving van de Act. De wet is op dit moment in internetconsultatie: mensen en organisaties kunnen tot 4 april reageren.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-03-2025 • 15:18

44

Reacties (44)

44
44
21
3
0
19
Wijzig sortering
Zelfs de 5 jaar is eind 2027 al achterhaald. Dingen als telefoons maken niet meer de performance stappen die je als reguliere gebruiker echt gaat merken, waardoor deze in hun eerste leven al makkelijk 5 jaar door kunnen. Daarna kan deze nog prima een paar jaar door als eentje voor de kids, of als remote voor je smarthome, of gewoon in de verkoop.

Tablets bijv gaan nog veel langer door voor primair gebruik (mn 2016 Tab A pas vorig jaar vervangen)
De innovatie lijkt inderdaad wel wat af te nemen, maar dat maakt nog niet dat een periode van vijf jaar best te verdedigen is. Al die dingen werken op een accu en bij dagelijks opladen (20 tot 80%) is de accu na drie tot vijf jaar zo ongeveer wel uitgeput. Na drie jaar is de accu ongeveer 1000 keer opgeladen. Een keer opladen mag je voor 60% als van een laadcyclus rekenen. Na 5 jaar heeft de accu die 1000 volledige laadcycli gehad. Je toestel is dan echt aan een nieuwe accu toe. Daar die nauwelijks vervangbaar zijn, ligt het voor de hand om het toestel compleet te vervangen.
Als je flink wat screentime hebt, ja. Maar mijn werktelefoon bijvoorbeeld gaat zeker 5 dagen mee voor ik 'm op moet laden.
Mijn telefoon gaat krap 16 uur mee in standby... Heb jij echt niets op je telefoon staan of huh?

Nu is mijn geval ook wel wat extreem door background activity (eigen keuze), maar ik denk dat 2 dagen stand-by op een moderne ingerichte smartphone pushing it is hoor
Ja, het zal de uitzondering zijn. Mijn eigen telefoon laad ik ook om de dag op. Mijn werktelefoon staat zeker wat op, de hele dag outlook aan het synchroniseren enzo. Maar mijn punt was eigenlijk dat 5 haar prima te verdedigen is omdat er ook accu's zijn die langer mee gaan.
Ik dacht dat je vijf jaar eigenlijk te kort vond.
Accu's krijgen wel meer vermogen en kunnen in theorie langer mee, maar in de praktijk worden ze steeds zwaarder gebruikt. Daardoor blijf de batterij na 3 tot 5 jaar gewoon aan het eind van zijn levensduur komen. Fabrikanten zullen daar niets aan gaan doen. Sterker nog die zullen die gebruiksduur juist willen behouden. Die willen het liefst dat jij elk jaar een nieuw flagship koopt en de oude nauwelijks noch op de 2e hands markt is te verkopen.
Mee eens. M'n simpele oppo smartphone gaat in standby zeker een week mee.
M'n iPad2 uit 2012 heeft nog steeds een accuduur van > 5 uur, en in standby van minstens 3 weken.
Tijd om ook te verplichten dat accu's weer vervangbaar worden ;-)
1000 Laadcycli is een minimum dat opgegeven wordt en is een veel te rond getal voor een gemiddelde levensduur, wellicht dat het een stuk hoger ligt. Uiteraard neemt de capaciteit af, maar de vraag is bij welk percentage een accu 'op' is. Wellicht verschilt dat per persoon.
Vergeet niet dat je vroeger gewoon je accu eruit kon halen en je opgeladen accu erin kon doen. Hoefte je niet te wachten tot je telefoon vol was. Ik vind dat we daar echt een achteruitgang in gemaakt hebben. Al dat snelladen klinkt leuk totdat je je bedenkt dat het vroeger veel makkelijker was en sneller was.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 11 maart 2025 01:21]

Ik laad mijn 2015 tablet om de dag op, inmiddels. Want ja, de accu wordt 'wat ouder' ;). Softwarematige veroudering is echt de enige reden dat ik afscheid van dat ding moet nemen.

En accu vervangen nu kost <20% van de toestelprijs van destijds. Voor mijn robotmaaier gaat de dealer er ook vanuit dat 't ding twee accu's mee gaat, vijf jaar per accu. En die heeft het stukken zwaarder, zowel in keren accu laden per jaar, als in wat zo'n ding verder te verduren krijgt.
Daarnaast is het mogelijk 5 jaar vanaf introductie en niet vanaf de productie stop of stop levering. Dit laatste dan vanuit de importeur of fabrikant. Dit is wat de partij die de updates moet regelen in de hand heeft.
Het zou mij dan ook meer gaan om de beveiligingsupdates en niet zozeer de Android update. Sony bijvoorbeeld heeft nog maar 2-3 jaar updates volgensmij. Terwijl je met Samsung al rond de 7 jaar zit.

Inderdaad het verschil tussen een android 3 en 7 is gigantisch. Terwijl het verschil tussen 7 en 14 minimaal is.
Sony ik kijk naar jou.
De enige met slechts 3 jaar ondersteuning.
De reden waarom ik er geen heb.
Ja echt jammer want je betaalt echt behoorlijk voor de Xperia V en I. Voor de 10 niet zo maar gek genoeg heeft die juist betere support omdat die opgepikt wordt door de custom ROM's.

Ik snap niet helemaal wat Sony nou wil eigenlijk. Het lijkt alsof ze de deur een beetje op een kiertje houden maar meer dan dat is het niet. Ze maakten echt geweldige android tablets zoals mijn Z4 Tablet, mijn beste tablet ooit (en geweldige toetsenbord dock). Maar die was ook meteen hun laatste ooit.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 maart 2025 16:10]

Eens ik keek zelf heel lang uit naar de xperia 6 had een 1 maar de prijs tov een s25ultra was enorm verschil en dus na een bijna een leven lang sony nu samsung.
ASUS nog minder, Sony is iig nog vriendelijk voor AOSP.
Bij Sony mag je altijd je bootloader ontgrendelen en geeft je indien gewenst alle vrijheid om er een alternatieve rom op te zetten die vaak nog jaren updates of zelfs upgrades kan krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ASUS met hun Zenfone.
Daar is en blijft de bootloader dicht en kan je er zeker van zijn dat je mooie nieuwe e-waste koopt.
Ik baal ervan dat ik geen Sony gekocht heb destijds maar een Zenfone 9, die ASUS krijgt al ff geen ondersteuning meer dus is exit. Met een leuke Xperia 5 van diezelfde leeftijd kan je/ik nog wel wat.
Komen de updates niet van de fabrikant dan wel uit de community, Sony heeft niet voor niets al jaren een behoorlijk klein groepje maar wel erg fanatieke liefhebbers.
Niks mis met Zenfone hardware, net zo min als met Sony, prima spul alleen is Sony veel eerlijker naar hun gebruikers toe en gaat je iig niet tegenwerken om de veilige levensduur van je hardware nog wat te rekken.

Zou er erg voorstander van zijn dat wanneer een fabrikant z'n handen aftrekt van de ondersteuning dat ze dan verplicht worden om de boel open te gooien en custom rom ontwikkelaars een kans bieden om de hardware een veilig 2e of 3e leven te geven.
Behalve zo af en toe een verse accu kan een huidig toestel makkelijk langer dan 5 jaar functioneren als smartphone, sterker nog, heb hier nog een Xiaomi Mi 5 liggen van een jaar of 10 oud die gewoon een actuele LineageOS rom draait.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 10 maart 2025 20:20]

De verplichting is nog niet van kracht, dus dit is de keuze waar je jezelf prettig bij voelt (wat natuurlijk helemaal prima is). Fabrikanten hebben nog ruim de tijd om zich aan te passen aan nieuwe regelgeving. Uiteindelijk wordt het speelveld gelijkgetrokken.

Dat een aantal fabrikanten dit nu al op orde heeft en via persberichten naar buiten heeft gebracht, is voor hen goede marketing. Het geeft ze wellicht een voordeel in de verkoop. Daarbij hopen ze ongetwijfeld dat hun merknaam en gebruikerservaring blijven hangen voor het volgende toestel.
Sony is zeker niet de enige op dat gebied.
Motorola is bekend om het matige update beleid. Toch krijgt de G serie inmiddels 3 jaar security updates (en 1 Android versie). Een Edge Pro krijgt bijvoorbeeld 4 jaar.
En dit is al beter dan een paar jaar geleden, toen anderhalf tot twee jaar de norm was.
En hoe gaat de RDI dat doen, blik mensen open, papieren onderzoek of ook in de praktijk toetsen. (dan mogen ze nog al wat aanschaffen)
En gaat grijze import daar ook onder vallen, alleen uit andere eu landen
Toch niet echt lastig dit?

Kan gewoon als onderdeel van andere taken. Je maakt (half-)jaarlijks een rapportage van welke telefoons op de markt zijn gekomen en kijkt wat de laatste datum van een update is.

Desnoods check je het tegen een CVE-lijst en klaar is Clara… Het is in ieder geval geen raketwetenschap en je maakt je natuurlijk alleen druk om de “grote jongens” hier. Overigens kun je het daar voor jezelf nog makkelijker maken, door ze gewoon te verplichten hierover te rapporteren…
Inderdaad, RDI doet willekeurig steekproeven en daarbij kijken ze naar papieren én naar het product.
Lijkt mij prima toch?

Ik heb altijd telefoons uitgezocht die lang ondersteund worden.
Ik zit nog met mijn tweede telefoon sinds 2009. Eerst een iPhone 3GS en daarna een iPhone 7 Plus. Ik ben nu weer naar een nieuwe aan het kijken, maar er zijn weinig knalrode opties.
Letop dit zijn veiligheidsupdate,s en geen OS upgrade,s.
Dat is al beter dan de twee jaar (volgens mij zelfs driemaandelijkse) updates op mijn vorige telefoon, waarna ik hem nog ruim 3 jaar zonder updates heb gebruikt. Ik hoop meer dat er meer regels zullen zijn aan de update strategie, want als ze gebruik maken van een jaarlijks update schema, is dat voor security updates natuurlijk nog niet acceptabel. Dat moeten ze eigenlijk gewoon maandelijks doen.
Fabrikanten verplichten met regels en wetten om het minimaal 5-7 jaar te ondersteunen is niet zo moeilijk.

[Reactie gewijzigd door BlueBird022 op 10 maart 2025 17:56]

Maar het controleren is wat meer werk. Vooral omdat er dan weer een fabrikant is die na 2 jaar overstapt op jaarlijkse security updates.
Ik mis eigenlijk de verplichting voor tablets en er blijkbaar alleen dan voor smartphones die controle is. Genoeg mensen die op hun tablet, lui op de bank hun bankzaken en andere gevoelige zaken doen. Daarom lijkt mij dat net zo belangrijk als bij een smartphone.
helemaal waar… Tablets zijn ook communicatie middelen… dus ze zijn even waard als telefoon. Ook smartwatches.
Juist de meeste mensen die ik ken blijven weg van (internet) bankieren op hun tablet, deels omdat ze minder support hebben. Daarnaast heb ik het idee (geen cijfers erbij) dat veel mensen een iPad kiezen voor tablets (deels door oudere mensen). Die doen het vaak vrij goed voor lang veilig.
Nou op zich doet Samsung het ook wel goed en die met regelmaat de meer recentere tablets wel updaten.
Als we dingen moeten verplichten, waarom dan niet alleen bedrijven verplichten aan te geven hoeveel jaren support te gaan geven en dan gecontroleerd worden of het bedrijf zich daar aan houdt. Zo kunnen mensen die wat minder aan een telefoon uit willen geven een goedkopere telefoon halen en mensen die jarenlang support belangrijker vinden kunnen dan een telefoon halen met lang support. Ik vind de mate waarin de EU steeds meer gaat bepalen wat wij als consument maar moeten willen en daardoor wat bedrijven moeten doen maar een beetje vervelend worden.
Het gaat er natuurlijk niet alleen om dat het fijn is voor bezitters van telefoons. Telefoons die geen updates meer ontvangen zijn schadelijk voor de maatschappij, en daarom is het dus juist wel goed dat er regelgeving komt. Ik vind 5 jaar eerlijk gezegd nog best kort. Had best 10 mogen zijn.

Waarom is het een probleem voor de maatschappij?
  • Apparaten die geen beveiligingsupdates meer ontvangen kunnen gebruikt worden om botnets op te zetten. Daar heeft niet alleen de eigenaar last van, maar juist ook een heleboel andere mensen. Dus kosten voor de maatschappij.
  • E-waste: telefoons die geen updates meer krijgen worden afgedankt, terwijl de hardware nog prima functioneert. Planned obsolence heet dat en electronicafabrikanten zijn er dol op. Het is verspilling van grondstoffen en energie. Bovendien, om specifiek op jouw argument aan te haken: mensen die minder uit te geven hebben, hebben meer aan een telefoon die langer meegaat dan een telefoon de goedkoop is in aanschaf maar die al snel weer vervangen moet worden.
mensen die minder uit te geven hebben, hebben meer aan een telefoon die langer meegaat dan een telefoon de goedkoop is in aanschaf maar die al snel weer vervangen moet worden.
Klinkt allemaal leuk op papier, maar mensen die minder uit te geven hebben kopen ook goedkopere telefoons

En laten dat nou juist telefoons zijn die naar mijn mening geen eens 5 jaar mee gaan

Als een telefoon 5 of zelf 10 jaar mee moet kunnen gaan, moet de hardware daar ook op gebouwd zijn, en dat vind ik op dit moment alleen met de medium tot high end telefoons het geval

Toevallig net een Samsung A32 in me hand die net gereset was, meteen ergenis omdat dit ding zooo traag aanvoelt.. zou ik geen 5 jaar mee kunnen doen
Daar kun je over discussiëren inderdaad. Maar mijn punten over e-waste en beveiliging blijven staan.
Ik heb het gevoel dat u gewend bent aan een topmodel, persoonlijk heb ik het tot voor kort met een Redmi note 7 (2019) volgehouden. Hij kon inderdaad niet alles aan, maar als je er geen zware games op hoeft te spelen was hij prima. Eigenlijk had ik geen reden om een nieuwe te kopen, behalve een laatste security update van september 2021 en het gebrek aan NFC ondersteuning.
Het kan ook om en goedkoop overgekocht (of gekregen) topmodel gaan.
Wanneer iemand de behoefte heeft om elke twee jaar het nieuwste topmodel te kopen, dan is het mooi wanneer de volgende eigenaar nog zeker is van drie jaar support.

Er zijn ook webwinkels die restvoorraden verkopen van toestellen die inmiddels een paar jaar oud zijn. Die hebben vaak de functionaliteit van de nieuwere mid-rangemodellen, voor een vergelijkbare prijs. Ook dan is het handig wanneer het toestel nog een paar jaar support heeft.

In beide gevallen wordt de hoeveelheid e-waste verminderd.
Prima plan, maar dan niet gaan klagen als dingen duurder worden.
Wat heb je liever, 3 jaar een veilige telefoon van nieuw 800 euro of 5 veilige jaren met een telefoon van 900 euro?
3 jaar voor 800 euro
je vergeet de rest waarde, en zonder ondersteuning stort deze in. Daarom is meer betalen vaak voordeliger !
Of ze gaan regelgeving maken om ervoor te zorgen dat de blobs niet meer nodig zijn om een soc te laten werken. Dat lijkt mij een heel stuk zinvoller.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.