'Slimme schakelaar kan voor teruglevering op slimme meter zorgen'

Slimme energiemeters kunnen volgens een hoogleraar van de Universiteit Twente worden beïnvloed door bepaalde soorten schakelaars met afstandsbedieningen. In sommige gevallen kan het stroomverbruik niet alleen teruglopen, maar kan er zelfs tot 400 watt worden teruggeleverd.

Hoogleraar electrical engineering Frank Leferink van de Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan naar het fenomeen. Dat deed hij nadat een man uit Renkum dat bij hem aankaartte. De man merkte dat zijn slimme meter ook teruggeleverde elektriciteit registreerde, terwijl hij geen zonnepanelen had. Dat gebeurde nadat hij een slimme dimmerschakelaar met afstandsbediening achter zijn tv had aangesloten. Hoogleraar Leferink concludeert volgens Tubantia dat het inderdaad mogelijk is dat slimme meters worden beïnvloed door bepaalde slimme apparatuur.

De man met de schakelaar merkte dat zijn dagelijkse stroomverbruik daalde van 11kWh per dag naar 8kWh en later zelfs naar 4kWh. Op het gebied van teruglevering ging het om zo'n 400 watt, zeggen de onderzoekers. De onderzoekers van de universiteit keken naar wat er gebeurde bij de specifieke dimmer in combinatie met 24 veelgebruikte slimme meters. In vier gevallen had de schakelaar inderdaad invloed op het verbruik. Over het voorval volgt later een wetenschappelijk onderzoek door een promovendus van de universiteit. Daarin wordt ook gekeken naar de invloed van andere domotica op slimme meters.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, is inmiddels op de hoogte van de problemen. Tegen Tubantia zegt de organisatie dat het 'niet realistisch is te veronderstellen dat dit vaker gebeurt'. Het gaat om een specifieke situatie, al zijn er wel meer incidenten bekend waarbij storingen optreden bij slimme meters die tot een verminderde registratie van het verbruik kunnen leiden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-08-2021 • 14:57

246 Linkedin

Submitter: Raven

Reacties (246)

246
240
130
11
1
91
Wijzig sortering
Hier ook het hele onderzoek op de website van universiteit Twente: https://www.utwente.nl/en...-meters-running-backwards
Voor de mensen die het artikel willen lezen van de onderzoeker:

https://www.engineersonli...-slimme-energiemeter.html
Het kan ook andersom @Tijs Hofmans, precies de andere kant op. Ik had een stroomafname van een flinke staalfabriek met smelterij in een jaar. De leverancier belde me hierover dat er iets niet goed ging. Met hulp van de pers is dit gelukkig gekeerd voor de eindafrekening.

De ‘slimme’ meter is vervangen.
Dus net als bij de oude "domme" meter is er feitelijk niks veranderd. Je moet maar vertrouwen op de getalletjes die het apparaat uitspuugt. Want ze worden nog steeds niet geëikt door een onafhankelijke partij.
Met het gemiddelde van vijf jaar zal het zesde jaar in de lijn van verwachtingen niet veel afwijken. Een overzicht op papier naast de meter gemaakt rond de jaarwisseling geeft inzicht.
Dat is als de meter in de tijd verloopt. Dan gaat je verhaal op. Ik meen dat de consumentenbond er ooit onderzoek naar heeft gedaan en het bleek dat een aanzienlijk deel van de meters niet (meer) correct geëikt is. Als dit vanaf het begin zo is, ga je dit niet zien op jouw papiertje.

Het probleem is dat je dit als particulier niet zomaar even kunt laten checken. Dit kost een behoorlijk bedrag en dan nog was het niet gemakkelijk om je verbruik te laten aanpassen bij de leverancier. Totaal niet transparant. Dus zelfs als je op papier kunt laten zien dat je verbruik langzaamaan stijgt (door dus een foute meting) dan kun je niet aantonen dat dit aan de meter ligt, simpelweg omdat de instantie die de meter levert ook de enige is die de meter kan (en mag) eiken.
Het zal nu wachten zijn op slimmeriken die iets gaan bouwen waarmee je een slimme meter kan beïnvloeden. Moeten straks weer alle slimme meters vervangen worden.
Het is al lang mogelijk, condensator opladen langzaam, naar een iets hogere spanning dan het net, dan ontladen in het net met kort getimed pulsjes.
Beetje wat een dimmer of led ook kan veroorzaken.
De meet apparatuur voor stroom is een simpele resistor divider, geen capacitive filteringen ingebouwd, dus hij sampled bijvoorbeeld 100 keer per seconde de stroom, elke sample duurt slechts nanosecondes. Als je net in de tijd van zo’n sample terug levert wordt dat geregistreerd. Met software update zullen ze de sample frequentie versnellen waardoor het moeilijker wordt dit te manipuleren, en een kalman filter lost dit probleem ook niet op.
Ze hadden een condensator op het analoge signaal moeten zetten die pakweg een milliseconde lading kan vast houden,
Dit gaat hoe dan ook misbruikt worden indien het niet hardwarematig aangepast wordt
Maar je kunt toch niet weten wanneer de meter precies sampled? Dus met een eenvoudige random afwijking op het precieze samplemoment moet je misbruik wel tegen kunnen houden, lijkt me.
Stel je laad je condensator 50x per seconde op met 10mA,
Dan kun je met korte pulsjes van 10A 1000x per seconde terug leveren.
Dan hoef je je sample-timing niet te zoeken, gemiddeld zal dat registreren dat je een paar amperes terug levert.
Je zult je net wel flink vervuilen met spannings pieken,
In België is het ook al zo.
De 15 hoogste dag pieken worden gebruikt voor je dag tarief te berekenen.
Er word dus niet naar individuele waarden gekeken. Zowel positief als negatieve pieken.
Dit is gedaan voor hoge pieken bij burgers te ontraden zo dat je niet al je apparaten tegelijkertijd aanzet.
Wagen opladen aan hoge ampérage kan je dus heel duur komen te staan...
Wagen traag opladen kan je geld opleveren.
Op den duur gaat rijden op diesel en benzine veel goedkoper worden in België..

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 13 augustus 2021 09:18]

Grote reden dat de wachttijden op de Powerwall gigantisch zijn. :o
Er is momenteel zeer weinig vertrouwen in alles wat de overheid doet ivm energie en elektriciteit, de meesten wachten nog even af wat de definitieve beslissingen zijn.
En daarbij kost een thuisbatterij gigantisch veel geld en de premie die er voor krijgt is maar een lapmiddeltje om de consument richting thuisbatterijen te pushen.

De wachttijden zullen volgens mij eerder aan iets anders liggen, chiptekort bijvoorbeeld. Of voorrang op hun auto's voor batterijen.
Batterijen zijn het geld niet waard, je kan nooit al je overschot in een batterij steken en de batterij heeft maar een garantie van 8 jaar tot 70%
Dus als je 13kwh uur batterij koopt dan kan daar na 8 jaar nog 10kwh van overblijven.

5kwh/uur zonnepaneel inverters geven je op een zonnige zomerdag +-40kwh maar er past dus maar 10kwh in je batterij...30kwh te veel die je niet kan opslagen.
In de winter heb je het ogmekeerde te weinig zon om je batterij op te laden.
En na je 8 jaar heb je veel kans dat hem dus kapot gaat en dat je dus weer een nieuwe batterij + installatie moet betalen.

Ikzelf woon in een modern huis dus warmtepomp en ventilatiesysteem dat continue draait, we zitten daardoor aan 15kwh/24h de batterij van 10kwh is dus zelfs te weinig om ook maar één dag reserve op te slagen, soms is het na de avond+nacht al leeg.
Dit is pas voor volgend jaar gepland. En de kans zit er in dat het zal uitgesteld worden, want heel het zonnepaneel debacle heeft de overheid serieus in hun gat gebeten.
Nu mogen we nog zoveel pieken als we willen.
Je hebt iets gehoord, maar kent niet het exacte plaatje.
In België zal men binnenkort niet alleen op het verbruik (kWh) gefaktureerd worden, maar ook op je kwartierpiekverbruik, dit noemt men het capaciteitstarief, en het gaat enkel over de verbruikspieken, injectiepieken worden niet in rekening gebracht.
Op dat moment zal de kWh prijs dalen, en komt er een bedrag bij voor de kwartierpieken.
De tarieven hiervan zijn momenteel nog niet bekendgemaakt.
per kwartier wordt het verbruik gemeten, en iedere maand wordt de hoogste kwartierpiek bijgehouden.
Na een jaar wordt het gemiddelde genomen van de maandpieken, en daarop wordt je gefaktureerd.
Het is inderdaad de bedoeling dat je je verbruik in de tijd gaat spreiden, waardoor het netwerk langer meekan zonder dure net uitbreidingen te moeten gaan doen (straten openbreken om dikkere kabels te leggen en zwaardere wijktransformatoren plaatsen), waardoor een hoop kosten uitgespaard worden.
Idd dat weet ik allemaal, maar ik wou gewoon de hoofdlijnen bespreken voor niet te ver offtopic te gaan.

Wat ook pittig is:
Al die mensen die klagen over zonnepaneel eigenaars gaan nu de vruchten plukken want hun elektriciteitsprijs gaat ook dalen tijdens hoge productie periodes, zonder die investeringen te moeten gemaakt hebben, dat gaat nog een extra zure appel worden voor de eigenaars.
Ik denk niet dat zonnepaneeleigenaars te klagen hebben: nu steek je als de electriciteit het goedkoopst is die op het net, en als ze het duurst is haal je die er weer van; en wordt dat gewoon van elkaar afgestreept. Alsof je 's middags 100g lood inlevert, en 's avonds 100g goud ervoor terug krijgt.
Onhaalbaar, en het enige verwijt wat te maken is, is dat de politiek geen duidelijkheid en continuïteit verschaft.
We betalen daar 500 euro per jaar voor om het op het net te mogen zetten (prosumententax), ik zie niet echt hoe dat een voordeel is???
Dus als je 10.000 euro betaald hebt voor je zonnepanelen voor je elektriciteitsfactuur van 1000 euro per jaar te verzachten, dan betaal je dus nog steeds die 500 euro per jaar.
Ik win dus de andere 500 euro dat ik niet meer moet betalen, maar ik heb wel 10.000 euro op voorhand betaald. Dus 10.000 euro / 500 euro = 20 jaar voor het terug verdiend is...maar de terugdraaiende meter stopt over 4 jaar...en niets zegt dat die panelen en omvormer 20 jaar gaat meegaan...
Maar de elektriciteit die paneelhouders genereren maken wel de elektriciteits prijs voor de andere consumneten heel goedkoop tijdens dagen met zon, zonder dat zijn 10.000 euro moeten betalen hebben.

Zonnepanelen interessant ? Nee

Batterij interessant?

Een 13kwh batterij + installatie kost ook 10.000 euro, maar daar is de garantie maar 8 jaar...dat geld haal je er nooit van zen leven uit, dus nee batterij is ook niet aan te raden.

Je bent best van gewoon elektriciteit aan te kopen zoals vroeger, dan moet je niets op voorhand te betalen waar je niet zeker van bent dat het wel iets op zal brengen.
Nee. Gemiddeld is de stroom 0. Dus als je niet kan zorgen dat je terugleveringen vaker/meer worden gesampled dan je opnames, meet dat ding ook 0. Je kunt hem alleen voor de gek houden als je kunt opnemen tussen de samples door, en teruglevert in de samples. Maar daarvoor moet je weten wanneer hij sampled.
Als je van die 1000x ook maar een paar hits hebt, dan zal die registreren dat je terug levert.
Zo moeilijk is dat niet.
Ik heb goedkope BMS installaties gezien die het zelfde doen wanneer er een slechte motor inverter op aangesloten zit.
Er gingen al langer geruchten rond over het manipuleren van slimme meters, dat kan maar op 1 manier, wanner er gesampled wordt, zul je terug moeten leveren.
Je zult je net wel flink vervuilen met spannings pieken
Dus de meter van de buren loopt dan ook terug?
Haha nee, zal wat zijn, hele straat heeft dan een voordeel
Dit is een facinerende constatering met een legio aan mogelijkheden.
Bestel nu dit kastje voor x euro en bespaar. Ik zie de advertenties al.
Nog leuker is een Dimmerfarm. Dat is niet strafbaar. Een weedfarm wel.

Daarbij kon je dit artikel lezen zonder een plus abbonement.
De Duivel is aan het spelen ;-)
Zo zeker ben ik er niet van dat het niet strafbaar is. Je bent tenslotte data aan het manipuleren met als doel niet te betalen voor je verbruik.
Op zich horen ze geen metertoestellen uit te rollen dat zulke fouten kunnen maken. Want die anomalie werkt ook omgekeerd in jouw nadeel.
Als dit onbewust gebeurt: niet strafbaar
Als je dit bewust en voor niet academische doeleinde gaat doen, maar echt om je meter te manipuleren: strafbaar.
Dan moet wel je intentie worden aangetoond.
Bij een dimmerfarm in je kelder zal dat misschien eenvoudig zijn maar bij dimmers op al je lampen zal dat lastiger zijn.
Een dimmer heeft immers een legitiem hoofddoel; licht dimmen.

De bijkomstigheid dat de meter hierbij niet goed meet is in de eerste plaats aan de meter te wijten.
De stroom door een elektriciteitsaansluiting is al jaren geen mooie sinus of netjes in fase met de spanning.
Het lijkt me dan redelijk om te verwachten dat een meter ook goed meet bij pulsbelastingen en faseverschuivingen.
Toekomstig gezien zou dit gehandhaafd kunnen worden.
Nu nog niet.. Dit is anders dan de meter terug draaien.

- Leuk om deze gedachte met een Playstation frustratie te combineren:
Vroeger was een lange periode het ombouwen van de playstation 1 ook een groot probleem.
Per generatie heeft Sony goed zijn best gedaan om dat tegen te gaan.
Met sucess want ik heb maar 21 ps3 games en meer dan 150 ps1 games.

Ik heb serieus schrik van de oplossing die ontstaat door dit probleem.
Stel dat de zorg instantie, data gebruikt van een lokale energie maatschappij.
Je valt perongeluk in een categorie gebaseerd op een gedachte uit een andere onbekende dataset. Je verliest alle vrijheden op zijn ergst. Niet gecontroleerd door mensen, maar defined door het systeem. Schuldig tot het tegendeel is bewezen.
Niet per persoon maar alles en iedereen.
Meer na de reclame.

Vroeger kon je linux draaien op een playstation 3.
Ben pas 5 jaar oud he.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 12 augustus 2021 20:55]

jammer dat er nergens te lezen is welke dimmer/schakelaar dit nu precies is....
Van de action. Kan je in de stentor lezen . Effe Googlen daar had ik nl het artikel in gelezen
Het gaat om een specifieke situatie, al zijn er wel meer incidenten bekend waarbij er storingen optreden bij slimme meters die tot een verminderde registratie van het verbruik kunnen leiden.
En er zijn al gevallen bekend dat verouderde slimme meters vervangen moesten worden voor nieuwe. Dit terwijl 'domme' digitale meters of zelfs draaischijfmeters al decennialang hun werk goed doen, en blijven doen.
En er zijn al gevallen bekend dat verouderde slimme meters vervangen moesten worden voor nieuwe. Dit terwijl 'domme' digitale meters of zelfs draaischijfmeters al decennialang hun werk goed doen, en blijven doen.
Ze doen het maar ze doen niet wat de overheid wilt dat het doet, dus nogal logisch dat ze ze willen vervangen. Zeker met terugleveren en de terugleververgoeding ipv salderen moet het toch meetbaar zijn, dat kan niet met die oude draaischijven.

Of jij of ik dat leuk/nuttig vinden is een ander verhaal, valt genoeg over te zeggen (hoewel je mij niet hoort klagen met slimme meter en zonnepanelen)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 augustus 2021 15:03]

Ik heb een domme digitale meter die ook de teruglevering apart registreert. Die meters kan je ook nu nog vragen. Je bent niet verplicht een "slimme" meter te nemen.
Nee dat klopt maar ze willen wel een digitale meter die standen piek/dal en verbruik/teruglevering apart bij houden, een slimme kan je ook dom maken want ze kunnen dat netjes uit zetten voor je, persoonlijk vind ik het juist fijn mooi aangemeld bij z'n site waar ik live mijn verbruik kan volgen en dat heeft mij veel bewuster gemaakt van mijn gebruik en daar betaal ik dan ook nog voor :D
Ik heb een digitale “domme” meter. Hij heeft wel telwerken voor piek en dal maar registreert dit niet. Het switch signaal is/gaat eraf.

Kostte wel wat moeite in mijn nieuwbouwwoning in 2018 om geen slimme meter te krijgen. Ik ben mij heel bewust van het verbruik en kan alles live volgen via mijn eigen Grafana-dashboard. Daar heb ik geen energiebedrijf voor nodig die met me meekijkt.

Ik ben ook benieuwd welke meters dit nu treft, uitsluitend slimme of ook andere nieuwe digitale meters zonder communicatiepoorten?

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 12 augustus 2021 16:24]

Ho ho, een standaard "slimme" meter geeft ook niet continu de meterstanden door. Dat gebeurd alleen als je daar toestemming voor geeft.
De naam zegt het al: “administratief uit”. Ze kunnen die functie op afstand aan- en uitzetten. En we hebben al veelvuldig gezien dat dat soort dingen in de praktijk altijd misgaan.

Dan regel ik het liever zelf. Kan nu ook verbruik en teruglevering per groep zien dus geeft een veel beter beeld.
Er is nog een verschil tussen de standaard mode van een slimme meter en een realtime mode. Standaard geeft de slimme meter 1x per maand de standen door aan de netbeheerder. Je moet expliciet toestemming geven als de energieleverancier dit vaker wil doorkrijgen of zelfs realtime wil uitlezen.
Als ik (bewoner en huiseigenaar) niet aan de buitenkant van de meter kan zien in welke stand die staat, dan kan ik wat betreft privacy alleen maar uit gaan van de vervelendste optie.

Er zijn allerlei manieren waarop het fout kan gaan: administratief geklungel, buggy software, kwade intenties van de netbeheerder (of een individu die daar werkt en bijklust als inbreker), ransomware (betaal nu of we zetten alle meters uit), etc.

Daarnaast is er nog onwetendheid van de meeste mensen. Jij en ik weten waarom je al die data niet altijd automatisch wilt delen, hoe makkelijk je aan de meterstanden kunt zien welke tijden iemand werkt, met vakantie is, hoeveel mensen er wonen, etc. Maar de meeste mensen hebben geen flauw idee. Die denken "lekker makkelijk, geen meterstanden doorgeven" en staan er niet bij stil.
Als ik (bewoner en huiseigenaar) niet aan de buitenkant van de meter kan zien in welke stand die staat, dan kan ik wat betreft privacy alleen maar uit gaan van de vervelendste optie.
Aan de ene kant heb je gelijk. Aan de andere kant wordt het leven bijna onmogelijk als je alleen vanuit de vervelendste optie redeneert. Want in de vervelendste optie zit er ook een afluistermodule in elke chip die uit china komt, er zit een achterdeur in elk crypto algoritme waar ooit een NSA medewerker bij betrokken is geweest, er zit een microchip in elk vaccin, etc. En dan maakt die slimme meter opeens niet zoveel meer uit. Dus redeneren vanuit de vervelendste optie heb je in praktijk niet zoveel aan.

Veel pragmatischer is om te kijken hoe het misbruikt zou kunnen worden. Hoeveel moeite kost het een inbreker om via je stroomgebruik te bepalen of je thuis bent vergelijken met drie keer langs je huis wandelen? Kan een medewerker van het electriciteitsbedrijf je chanteren (of iets anders vervelends doen) met data van je stroomverbruik? Dat soort scenario's vind ik persoonlijk nuttiger dan uitgaan van het vervelendste. In mijn persoonlijke situatie kom ik dan tot de conclusie dat ik vooral privacy problemen heb met google/facebook/microsoft/amazon en veel minder met mijn slimme meter. Maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.
Naja, datalekken van allerlei organisaties komen helaas te vaak voor. Dit is niet de categorie "extreem onwaarschijnlijk", maar eerder de categorie "het is niet de vraag of het gebeurt, maar wanneer".

Er zijn allerlei dingen die af en toe mis kunnen gaan in het leven. En voor een boel van die dingen nemen we maatregelen om de risico's te beperken. Autogordels, vaccins, etc. Ik vind dat privacyrisico's hier gewoon bij horen, en dat maatregelen om datalekken te voorkomen best wel wat vaker en strenger mogen. Als het niet nodig is bepaalde data vast te leggen en te delen, waarom er dan aan beginnen in de eerste plaats? En als je dan toch slimme meters hebt, doe er dan een fysieke schakelaar op waarmee de communicatiemodule uit kan. En een lampje om de status ervan te zien. Maak dit gewoon duidelijk en verifieerbaar. Niet "administratief uitzetten" zonder enige controlemogelijkheid, want dat is gewoon erom vragen.

Een ander probleem wat ik heb met de slimme meter maar niet (althans, minder) met google/facebook/microsoft/amazon is dat je niks te kiezen hebt. Het is een ding van de netbeheerder, een bedrijf waar geen concurrentie bestaat. Dus als ik de meter stom vind, dan is er precies helemaal niks wat ik eraan kan doen. Behalve verhuizen naar een andere regio, wat voor de meeste mensen vrijwel onmogelijk is.
Een ander probleem wat ik heb met de slimme meter maar niet (althans, minder) met google/facebook/microsoft/amazon is dat je niks te kiezen hebt. Het is een ding van de netbeheerder, een bedrijf waar geen concurrentie bestaat. Dus als ik de meter stom vind, dan is er precies helemaal niks wat ik eraan kan doen. Behalve verhuizen naar een andere regio, wat voor de meeste mensen vrijwel onmogelijk is.
Hoezo? Je kunt een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is laten plaatsen. Voor eigen kosten ja, maar dat is mijn inziens terecht, anders zouden die kosten verdeeld worden over alle andere gebruikers die dan moeten betalen voor de ene gebruiker die extra waarborgen voor zijn privacy wil.

Als ik dan naar mijn persoonlijke situatie kijk is dat nog steeds meer keuze dan google/facebook/microsoft/amazon. Er is in praktijk geen optie om aan de buurtapp mee te doen zonder dat facebook de data krijgt om eens een voorbeeld te noemen. En die bedrijven kan ik niet eens aanklagen mocht er in de toekomst toch wat gebeuren met mijn data. Het energiebedrijf is in overtreding als ze mijn data toch uitlezen terwijl ik heb aangegeven dat ik dat niet wil. Maar de techreuzen hebben het juridisch zo geregeld dat je wel moet accepteren om deel te nemen aan de digitale maatschappij.

Het blijft natuurlijk altijd persoonlijk, maar ik blijf weinig probleem hebben met de slimme meter vergeleken met het privacy probleem dat de techreuzen mij opleggen om deel te nemen aan de digitale samenleving.
En hoe weet je nou dat ze dat niet vaker doen? Hij zit op het gsm netwerk dus je kunt niet het verkeer monitoren of knijpen op je router. Een apparaat wat dat soort *mogelijkheden* heeft, is in mijn ogen een onbetrouwbaar apparaat en wil ik niet in mijn huis hebben.
Het is wettelijk geregeld dat het standaard 1x per maand gebeurt. Als ze het vaker doen zonder jouw toestemming zijn ze gewoon in overtreding. Er zullen best gevallen zijn waarbij er door een fout in de administratie bij bepaalde klanten toch vaker wordt uitgelezen, maar ik zie geen reden waarom netbeheerder te kwader trouw onrechtmatig meters zouden uitlezen.
Totdat ze de wet veranderen. Dat is hoe ze de surveillancemaatschappij aan het uitbouwen zijn. Te grote stappen leveren teveel weerstand op, dus doen ze het in kleintjes. Eerst zorgen ze dat iedereen zo'n ding heeft, en als je er niet meer vanaf kunt komen passen ze het langzaam aan naar wat ze echt willen (oftewel totale monitoring op de bevolking). Kijk maar hoe het gaat met al hun andere trajecten. Camera's langs de weg met kentekenherkenning, geïntroduceerd voor snelheidscontroles. Wie kan daar tegen zijn, behalve hardrijders? En dan gaan ze ze ineens ook voor belastingdoeleinden inzetten, "want ze staan er toch". Net zoals die kentekenregistratie bij parkeren die je nu in veel steden hebt, waarvan de data misbruikt wordt voor zaken die niks met het betalen voor parkeren te maken hebben. En dan denken ze zeker dat ik hun app ga installeren om ze aan nog meer data te helpen? Zelfde verhaal met die OV-spykaart. En dan zal ik het nog maar niet hebben over die draak van een sleepwet...
Het argument van "Totdat ze de wet veranderen" slaat de discussie meteen dood. Dat kun je altijd wel aanvoeren. De wet kan op iedere niveau en ieder gebied natuurlijk altijd worden aangepast. Als we dat argument ook hadden aangevoerd toen de telefoonlijnen en gasleidingen in de huizen werden aangelegd, kon je nu nog naar het postkantoor om te telefoneren of hout sprokkelen voor de houtkachel.
Het heeft geen zin om alle nieuwigheden te gaan tegenhouden omdat men er misschien misbruik van gaat maken. Dan moeten we met zijn allen andere bestuurders kiezen.
Kijk maar hoe het gaat met al hun andere trajecten. Camera's langs de weg met kentekenherkenning, geïntroduceerd voor snelheidscontroles. Wie kan daar tegen zijn, behalve hardrijders? En dan gaan ze ze ineens ook voor belastingdoeleinden inzetten, "want ze staan er toch". Net zoals die kentekenregistratie bij parkeren die je nu in veel steden hebt, waarvan de data misbruikt wordt voor zaken die niks met het betalen voor parkeren te maken hebben.
Inmiddels heeft een deel van die camera's dus ook al gezichtsherkenning.
In Duitsland wordt je altijd van voren gefotografeerd, zodat men op de foto van een te hard rijdende kan zien wie er achter het stuur zit. Daar hebben ze namelijk geen Mulder-wet. Hier is dat voor de snelheidscontroles niet nodig, noch voor de belastingdienst e.a.

Die gezichtsherkenning is dus al gebruikt voor opsporingsdoeleinden (nu nog slechts een paar keer) maar dus zonder dat er een wettelijke basis voor is. Dat gebruik is dus illegaal. Inmiddels zijn de meest grootschalige wetsovertreders zo'n beetje onze overheidsdiensten, de politie voorop. (alleen georganiseerde drugscriminaliteit zit er misschien nog boven - iedere week een ontvoering in het wereldje in Amsterdam)
Nee, elke nacht wordt door de Netbeheerder contact gemaakt met je slimme meter en worden alle standen (ook de kwartierwaarden bij E en de uurwaarden bij G) opgehaald. De data wordt gebruikt voor de allocatie en reconciliatieberekening, dat is zullen we maar zeggen de grote berekening waarbij wordt uitgerekend hoeveel verbruik er was voor de verschillende energieleveranciers. De Netbeheerder kent alleen het meternummer en heeft geen weet van de bewoners, gezinssamenstelling of wat dan ook.

Je energieleverancier, krijgt maar 1x per maand de stand of er moet sprake zijn van een event als: leverancierswissel, verhuizing, vervangen meter of aan- of afsluiting van de aansluiting op het net.

Als jij met je energieleverancier een aparte overeenkomst (overeenkomst slimme meter diensten) bent aangegaan voor tussentijds meterstanden ophalen, dan kan je energieleverancier alle data krijgen die de Netbeheerder heeft opgehaald. Dat is dan geen realtime overzicht, want pas in de nacht wordt de data opgehaald van voorgaande dag.
Inpakken in folie werkt niet? Zou ik wel doen als ze me zo'n ding met mobiele verbinding door de strot duwen...
Misschien werkt dat. Maar er wordt dus niet volledig door de strot gedrukt. Het wordt wel geprobeerd. Maar je hebt recht op een niet-slimme meter. Ook als je al een slimme meter hebt kunt je deze (tegen betaling) laten vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. En als je oude ferrarismeter vervangen wordt kun je er ook op staan dat het een niet-slimme meter wordt.
Nee. Je kunt vragen om het uitlezen administratief uit te zetten. De Netbeheerder zal dan niet geautomatiseerd elke nacht de data van de voorgaande dag ophalen. Je kunt niet vragen om je meter te vervangen.
Jawel, zie: https://www.enexis.nl/con...ere%20meter%20aanvragen_2
Slimme meter vervangen
Hebt u al een slimme meter? Dan kunt u deze laten vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. Deze meter kan uw gegevens niet op afstand uitlezen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice via 088 857 70 00 en vraag een meterwissel aan. Aan deze meterwissel zijn kosten verbonden. Let op: met deze meter kunt u binnenkort geen energie meer afnemen of terugleveren tegen dubbeltarief.
Ik neem aan dat als je een 'slimme-slimme' meter hebt - ze aan het tijdstip kunnen zien of je nu werkelijk terugleverd...neem aan dat maanlicht niet zoveel doet met zonnepanelen :P
Je zou nog een windmolen(tje) in je achtertuin kunnen hebben. :)
Hele batterij muizen op mini stroomopwekkende loopbandjes misschien?
Elk kwartier wordt de meterstand van hetgene dat je aan het net onttrekt en teruglevert aan het net opgeslagen in de cache van de slimme meter. De cache wordt elke nacht door de Netbeheerder opgehaald en opgeslagen bij EDSN (EDSN Is een dochteronderneming van de Netbeheerders en niet de commerciele energiebedrijven).

De cache in je slimme meter kan voor meerdere dagen de data vasthouden in geval dat het een nacht niet lukt om de standen op te halen (technische storing o.i.d.).
Precies, ik heb duidelijk gemeld bij installatie dat ik niet wilde dat mijn slimme meter continu het verbruik doorstuurd (persoonlijke keuze). En toevallig vorige week de eindafrekening gekregen van Oxxio, voorgegaan door een mail waarin duidelijk wordt uitgelegd dat het verbruik ofwel automatisch bekeken wordt of - als je dat geblokkeerd hebt - je een email krijgt met daarin de instructie het af te lezen en via een website in te vullen en door te geven. Netjes geregeld dus...

Ik kreeg inderdaad - zoals verwacht - een tweede mail met het verzoek het door te geven, tot zover allemaal prima. Ter controle gekeken in de Oxxio app en inderdaad, mijn historisch verbruik van de afgelopen maanden/jaren overal '0' ( = onbekend). Meterstanden afgelezen, doorgegeven via de website en een dag later nog eens gekeken in de app... Die zag toen ietsje anders uit, alle historische verbruiksgegevens zijn nu zichtbaar - maanden terug, en niet alleen afleesbaar per maand, niet alleen per dag - maar precies per uur... <sarcasme aan> Handig hoor! <sarcasme uit/>

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 13 augustus 2021 00:20]

Heb jij hier nog iets mee gedaan? Ik heb namelijk hetzelfde met greenchoice. Dit terwijl er op mijn meter toch echt de setting op afstand uitlezen "uitstaat". (Dit kan ik namelijk wel aflezen op mijn meter)
Ik heb het pas ontdekt en er (nog) niets mee gedaan. Op de meter kan ik niet zien of het uitgeschakeld is ( standen: laag/hoog/teruglevering/versie - maar niets over 'aflezen' oid). Waar zou dat aangegeven moeten zijn?

Omdat er in de Oxxio App nooit iets zichtbaar was van verbruiksgegevens, en omdat ik bij installatie gevraagd heb dit uit te schakelen ging ik ervan uit dat het dus uitgeschakeld was. Het is verdacht dat nu wel alle gegevens in te zien zijn en dat 'verdacht' omtrent het moment dat ik per website de meterstanden doorgegeven heb, Misschien hebben ze daar iets in de "voorwaarden" verstopt dat bij doorgeven meterstanden je automatisch toestemming geeft voor toekomstig uitlezen ofzo - want vanaf grofweg dat moment zag ik in de App ook de meterstanden van het afgelopen jaar (op uurbasis).

Update: Ah, ik zie het "STD" (=standen doorgeven) vs "AU" (= Administratief Uit), het pijltje wijst precies ertussen. Maar als het op STD zou staan dan was het cursortje 1 blokje meer naar links, dus ik denk dat het dus (onhandig) naar AU wijst.
Lijkt dus inderdaad precies dezelfde situatie als jij hebt - dus niet afhankelijk van de leverancier.

- https://www.boerdijk.org/images/2021/solar/meter.png
- https://www.boerdijk.org/images/2021/solar/oxxioapp-2020.png
- https://www.boerdijk.org/...ar/oxxioapp-2020aug30.png

Ook relevant:
https://www.enexis.nl/con...gen-slimme-meter-wijzigen
https://www.enexis.nl/con...rivacy-en-de-slimme-meter

Vooral interessant dat volgende de laatste link de "Dagstanden" slechts 40 dagen op het apparaat opgeslagen worden.. Hoe kan er dan plotseling 12 maanden terug gegaan worden op uurbasis zelfs!


Update2: Naar de enexis site gegaan om te 100% zeker te weten of het op STD/AU staat en op te vragen wie toegang heeft tot mijn gegevens en vanaf welke datum... dat geeft een 403 error bij het verzenden (zowel in chrome als via safari): https://www.boerdijk.org/images/2021/solar/enexis-403.png

Update3: Na contact met Enexis via twitter bevestigen zij dat het op AU staat.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 16 augustus 2021 18:43]

Bedankt voor je reactie, bevestigt weer mijn keuze om de ferrarismeter zo lang mogelijk te laten hangen.
Precies. 't Zou Tweaker sieren als ze niet domweg de domme krantenkop overnemen die het heeft over 'slimme' meter, maar 't gewoon digitale meter zouden noemen.

De digitale meter wordt gestoord en geeft dus foutieve teruglevering aan.

Een 'slimme' meter is een digitale meter die connected is en de meterstanden terug geeft. Je kan dus kiezen om die functie niet te (laten) gebruiken: dan heb je dus een 'domme' digitale meter.
Precies. 't Zou Tweaker sieren als ze niet domweg de domme krantenkop overnemen die het heeft over 'slimme' meter, maar 't gewoon digitale meter zouden noemen.
Ach het is in het Nederlands en er zitten weinig taalfouten in.
Heel veel meer moet je niet verwachten, het blijft DPG.net
De digitale meter wordt gestoord en geeft dus foutieve teruglevering aan.
Daar lijkt het wel op.
Vroeger was het andersom vanwege de harmonische vervorming van led lampen.
Een 'slimme' meter is een digitale meter die connected is en de meterstanden terug geeft. Je kan dus kiezen om die functie niet te (laten) gebruiken: dan heb je dus een 'domme' digitale meter.
Totdat ze zich “vergissen”
Ja, die worden vaak op één hoop gegooid met slimme meters dus ik vraag me nu af of dit effect daadwerkelijk alleen bij slimme meters optreedt of ook bij domme digitale meters. Volgens mij wordt dit effect niet veroorzaakt door het "slimme" deel van de meter maar door de digitale manier van meten. Dat hebben zowel domme digitale meters als slimme meters.
Dat lijkt me ook. Veel 'domme' digitale meters zijn dezelfde meters als slimme meters, maar dan zonder de module om de meterstanden door te sturen (of deze is softwarematig uitgeschakeld).
welke meter heb je gekregen?
ik krijg alleen dom gemaakte slimme meters aangeboden.
of administratief dom gemaakte slimme meters.
(dus elke keer dat ik over stap naar nieuwe leverancier moet ik die weer opnieuw dom laten maken.
is het effect van die dingen, zo schiet het ook niet op moet je blijven opletten of hij wel dom is.
ze maken je het zo moeilijk mogenlijk lijkt het wel.)
Ik heb de Iskra MT174-D2A52-V12-K0
Dan zet je daar 2 draaiers op. Heel simpel en heel snel opgelost.
Dan moet je dat al na je meterkast doen ipv voor je meterkast, niet echt zo simpel als je het wilt laten lijken.

Er lopen geen verbruik EN teruglever kabel voor stroom een huis in hoor, het is gewoon 2richtingsverkeer, met 2 meters op diezelfde kabel ben je er dus niet, die tellen dan gewoon hetzelfde :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 augustus 2021 15:13]

Het enige verschil is dat een 'slimme' meter je omvormer van zonnepanelen als 'teruglevering' meet toch? Dat kan net zo goed met 2 ferrometers, alleen met de slimme meter kan de energiemaatschappij eventueel ooit dynamische tarieven etc invoeren. Met een draaischijfmeter (of domme elektronische meter) zou je zelf de standen moeten doorgeven.
En jij denkt dat iedereen maar voldoende ruimte op het meetbord heeft om 2 van die meters te plaatsen ?
Buiten het feit dat je nu klanten dwingt om hun huidige bedrading om te zetten zodat het teruglever circuit door de extra teruglevermeter loopt.

Hebben we het nog niet eens over bestaande oudere PV installaties die met PV verdelers werken of die oude kleine systeempjes onder 1 kW die rechtstreeks in een stopcontact gingen.

Dit gaat 'm niet worden vrees ik ;-)
Nee de slimme meter meet alleen de netto teruglevering. Als je zonnepanelen overdag 4kW opwekken, en je wasdroger verbruikt op hetzelfde moment 2kW, dan "ziet" je meter maar 2kW teruglevering aan het net op dat moment.
Er bestaan klassieke tellers met een terugdraairem, zet hier gewoon 2 schijven op met een rem in de andere richting en je kan meten hoeveel er terug geleverd is.
Niet alle draaiers draaien 2 kanten op...... ik dacht dat dat algemeen geweten was......
Binnenkort op Marktplaats: stroomspaar stekkers! :P
Daar heb je geen 2 schijven voor nodig hoor. Mijn draaiteller draait gewoon achteruit wanneer m’n zonnepanelen meer opleveren dan ik verbruik. Soms nog best wel snel ook.
Mijn teller heeft nog wel 2 schijven maar die waren voor piek- en daltarief, en dat hebben ze eerder dit jaar uigeschakeld, dus volgens mij werkt er nog maar 1 van.
Dat is net het probleem.

8 - 4 = 4
9 - 5 = 4
3120147787 - 3120147783 = 4

Hoe weet je nu hoeveel je verbruikt hebt en hoeveel je terug gestuurd hebt?
Waarom is dat een probleem?

Enige probleem is dat ze dan de belasting niet kunnen bepalen. Het is gewoon weggooien van geld om de meters te vervangen. Maar ja, belasting moet binnen blijven komen. En met steeds meer mensen met panelen zijn de oude draaischijf meters dus een gevaar voor energie-belasting/bepaling van de consument.

Ik hoop echt op termijn geheel van het net te kunnen en dan betaal ik graag wat meer aan wat infrastructuur in en om mijn huis.
Kort antwoord is het probleem dat je het net (onbewust) misbruikt als een gratis batterij systeem terwijl de kosten van dat (onbewust) misbruik gigantisch zijn.

Lang antwoord:
Stroom productie & stroom afname moet in balans zijn, als die balans verloren is dan word het net onstabiel.
Probleem is dat als jou zonnepanelen goed aan het geven zijn dan zijn die van de buur dat ook aan het doen. En meestal in de landen rondom jou ook. Met een groot aandeel zonnepanelen krijg je al snel een overaanbod aan stroom bij goed weer.

Dat heeft 2 gevolgen:
-de stroomprijs zakt in elkaar wegens overaanbod (lees, de stroom die jij terug stuurt heeft nauwelijks een economische waarde)
-Om het net te stabiliseren moet er minder geproduceerd worden, echter de netbeheerder kan jou niet van het net gooien maar grote jongens vliegen er dan wel uit. Niet zo handig als je een grote elektriciteitscentrale hebt en je plots niet meer mag leveren want je grote fabriek kost je handenvol geld, ook al produceer je niet of minder.

Op een later tijdstip ga jij echter stroom van het net halen maar je doet dat op een moment dat jou zonnepanelen niets leveren, anders had je wel direct de stroom gebruikt van je zonnepanelen. En op hetzelfde moment zit je buur met hetzelfde probleem alsook de landen rondom je.

Dat heeft 2 gevolgen
- De stroomprijs piekt want er is veel vraag maar weinig aanbod.
- De grote jongens moeten nu plots veel stroom leveren, die moeten dus een centrale hebben die hogere vermogens kan leveren wat geld kost maar ze mogen enkel die hoge vermogens leveren als de zonnepanelen niets geven. Dat piekprobleem is nog erger als er overdag weinig zon is, typerend in de winter.

En dan krijg je consumenten die het helemaal goed zien zitten, héél veel zonnepanelen leggen om in de zomer gigantisch veel stroom (met lage economische waarde) op het net te zetten om dan in de winter met terugdraaiende teller de jacuzi en sauna te voorzien met stroom (met heel hoge economische waarde) van het net.

Dan negeer ik nog dat je met een terugdraaiende teller geen distributiekosten betaald en stroom transporteren ook stroom vraagt.

In een eerlijk systeem krijg jij voor je stroom dat je op het net steekt de dag of uur prijs net zoals al de rest krijgt en betaal je de dag of uur prijs als je stroom van het net haalt. Alsook geen gratis distributiekosten.
Maar dan brengen jou zonnepanelen niets meer op en word het plots heel aantrekkelijk om een thuisbatterij te steken. (maar dan nog ga je zwaar verliezen tov huidig)

De fout zit hier bij de overheid die gigantische subsidies gegeven heeft en veel te laat gerealiseerd heeft dat het systeem dat het gepromoot heeft langs geen kanten houdbaar is.
Het probleem is dat energie die teruggeleverd wordt van je verbruik af gaat.

Het gaat daarbij niet alleen om belastingen maar ook om een realistische waarde van de stroom.

In de avond is er hoge vraag en weinig aanbod doordat zonnepanelen niets meer doen. Overdag is er weinig vraag en groot aanbod van stroom.

Kortom; de stroom die je verbruikt vertegenwoordigd een hogere waarde dan de stroom die je teruglevert.
In de avond is er hoge vraag en weinig aanbod doordat zonnepanelen niets meer doen. Overdag is er weinig vraag en groot aanbod van stroom.
Gaan we dan ook een hogere uitbetaling krijgen als we de opgewekte energie overdag bufferen en ‘s avonds terugleveren?
Zou wel zo eerlijk zijn…
Yup, die 21% gaat het echt maken......

Je contract is met de energie leverancier. Daarin staat dat je betaalt voor hetgeen je verbruikt. Hetgeen jij terug op het net zet, dat doe je op eigen initiatief. Daar moet de energie leverancier niet voor te betalen. Wil je dat hij dat wel doet dan moet je maar een contract aflsuiten. Doel van de slimme meters is om te weten te komen wat jij effectief gebruikt en moet betalen volgens het contract dat jij goedgekeurd en getekend hebt. Met de huidige terugdraaiende teller kan dat niet. En ben je energie gratis aan het verbruiken terwijl dit volgens je contract niet gratis is.
Hoe weet je nu hoeveel je verbruikt hebt en hoeveel je terug gestuurd hebt?
Nou, dat hadden ze al gedeeltelijk opgelost met het piek/dal systeem. 'S nachts leveren je zonnepanelen niks op, dus (bijna) alles in het daltarief is verbruik. Overdag leveren ze misschien meer op dan je verbruikt, en zal dus de piekteller terug lopen terwijl de dalteller vooruit loopt. Het verschil overdag was zelf geproduceerde en geconsumeerde stroom. Het is niet volledig (hangt ook van het weer af) maar het is beter dan niets. En wat doen ze? Juist dat systeem zetten ze uit |:(.

Ik denk dat ze hopen dat je toch maar zo'n slimme meter neemt als je geen daltarief meer kunt gebruiken, terwijl ze volgens mij zichzelf in de voet schieten bij mensen met zonnepanelen. Nu heb ik nog minder reden om zo'n spionagebox in m'n meterkast te hangen. En ik wilde zo'n ding al niet want ik ben allergisch voor apparaten met internetverbinding, en al helemaal die dingen die buiten je eigen netwerk om lopen en dus niet te filteren/beschermen/blokkeren zijn via je router.
Tip: Zet een dynamo op dat draaiwieltje, dan kan je daar nog wat energie uit persen }> :+
Nee deze meters leveren terug zonder dat je er iets voor hoeft te doen, dat is wat de overheid wilt :+

Alle gekheid op een stokje, er is wel bijzonder veel mis met die apparaten voor het extreem simpele doel wat ze moeten doen (verbruik meten). Ook de problemen dat ze 2g gebruiken etc, het lijkt totaal niet doordacht, en als consument kun je er niks aan doen want het is beleid van de netbeheerder.
Dit schept natuurlijk ook kansen voor 'bedrijven' die speciale slimme 'domotica' (laten we het daar maar onder scharen) gaan ontwikkelen om je kosten drastisch naar beneden te gaan brengen.
De kosten dus, niet het verbruik.

Volgns mij ben je als consument helemaal niet verplicht om een andere meter af te nemen, ik weiger het al een aantal jaren, en het enige wat volgt zijn een soort van dreigbrieven van Liander dat mn meter verouderd is en deze moet worden vervangen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 12 augustus 2021 17:06]

[...]
Ze doen het maar ze doen niet wat de overheid wilt dat het doet, dus nogal logisch dat ze ze willen vervangen. Zeker met terugleveren en de terugleververgoeding ipv salderen moet het toch meetbaar zijn, dat kan niet met die oude draaischijven.

Of jij of ik dat leuk/nuttig vinden is een ander verhaal, valt genoeg over te zeggen (hoewel je mij niet hoort klagen met slimme meter en zonnepanelen)...
Oude draaischijf meters waren juist extreem goed in salderen, ding draaide gewoon terug achteruit...
Alleen bleek uit wat testjes met afgekoppelde draaischijfmeters dat het terugdraaien niet zo soepel liep als het vooruitdraaien, door bijv. slijtage. Er wordt dus door menig zonnepaneelbezitter minder gesaldeerd dan dat ze terugleveren.
Daarnaast kon een draaischijfmeter nadelig zijn bij een dubbeltarief. Bij mensen met een digitale meter wordt alle teruggeleverde stroom bij elkaar opgeteld en eerst van het verbruik in het hoge tarief afgetrokken. Bij een draaischijfmeter lever je terug tegen het tarief van het moment. Tijdens daluren draaide de dalteller terug en tijdens piekuren draaide de piekteller terug.
Om te salderen zoals het nu in nederland gaat is de digitale meter juist de beste optie.
Maar in de daluren leveren die zonnepanelen relatief weinig op, dus effectief met de draaischijfmeter ook salderen tegen piektarief.
Dan geldt dat nog steeds. Het hangt natuurlijk wel af van of je meer verbruikt dan dat je opwekt en wanneer je het meeste verbruikt.
Voorbeeld:
Prijs piek 0,25 Euro
Prijs dal 0,22 Euro
Verbruik piek 1500 kWh
Verbruik dal 1200 kWh
Teruglevering piek 1300 kWh
Teruglevering dal 200 kWh

Kosten bij draaischijf: 270 Euro
Kosten bij digitale meter: 264 Euro

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 12 augustus 2021 20:19]

Denk dat het wel tegenvalt

Ja, zonnepanelen werken op maanlicht, maar met beperkte capaciteit. De maan genereert geen licht, het reflecteert eenvoudig het licht van de zon. Een volle maan zou slechts ongeveer 0,1 lux verlichting bieden, wat betekent dat je 0,0001496 watt per vierkante meter zou moeten krijgen en dat is te verwaarlozen.
https://energieprijzenver...onnepanelen-op-maanlicht/
(daltarief is typisch van 23u-7u, grotendeels in het donker dus)
In het weekend wek je stroom op tijdens daltarief... Dat is dan sowieso al 2/7 van het totaal.
In mijn eigen geval is de teruglevering tijdens daltarief 40% van de teruglevering tijdens piektarief.
Panelen werken niet met maanlicht. De omvormer schakelt uit bij een bepaalde drempel. Dan gaat de omvormer meer gebruiken dan dat de panelen opleveren.
In mijn voorbeeld heb ik trouwens opwekking aangepast naar teruglevering. Dat had ik fout omschreven.
Oh ja, hele weekend is daltarief... die had ik even gemist
Dit is een broodje aap verhaal. We hebben zelf hier het een en ander getest, en zijn na 45 meters nooit tot die conclusie gekomen.
Niemand saldeerde te weinig terug.

En bij vele digitale meters kan je zien wat er terug geleverd wordt per hoog en laag tarief en niet eerst het hoge tarief. Een meter zoals jij beschrijft nog nergens tegen gekomen. Heb je het type of foto voor me?

Dus je conclusie is niet gebaseerd op feiten. Ik heb; we hebben eigenlijk als ik 8 mede pv-paneel houders erbij betrek, een slimme meter en er voor, vanuit het huis net, de oude draaischijfmeter hangen, en het scheelt nog geen ±0,4% op jaar basis.
Natuurlijk kun je zien wat er per tarief wordt teruggeleverd en verbruikt, maar bij de jaarafrekening telt de energieleverancier eerst alle teruggeleverde kWh's bij elkaar op en trekt die eerst af van het verbruik in het hoge tarief.
In sommige contracten wordt expliciet vermeld dat men hoog tarief tegen hoog tarief wegstreept en laag tarief tegen laag tarief (zoals de ferrarismeter doet), echter dat is slechts bij een handjevol contracten het geval.

Wat betreft de controle van de oude meters kan ik je geen bron geven. Jaren geleden, toen begonnen werd met het vervangen van ferrarismeters heb ik daar een artikel over gelezen. De oude meters werden verzameld en gekeken in hoeverre ze nog correct maten.
Ik heb al 15 jaar een "slimme" meter, ben al aan de derde bezig.

De eerste werd al binnen een jaar vervangen, de tweede nadat ik erachter kwam dat deze al waarschijnlijk een jaar stuk was (en mijn verbruik gewoon geschat werd), zonder dat de energiemaatschappij dat door had.
Jij bent er 1 van de vele. Waar zijn ze ooit aan begonnen... 3de al in 15 jaar dat kost bakken geld, en onbetaalbaar: frustratie & tijd bij de bewoner waar dat ellende ding hangt.

Zolang ze het niet op in orde hebben blijft hier lekker de ferrarismeter hangen doet het al 50 jaar prima.

"Maar je kan met de slimme meter je maandelijks verbruik zien"
Dat kan ik met de ferrarismeter meter ook. Trek gewoon elke 4 weken de meterkast deur open en noteer de stand. Nieuw - oud = verbruik.
Zonnepanelen? Werkt ook prima. Verbruik + opgewekt = eind verbruik of terug levering.
Dat kan ik met de ferrarismeter meter ook. Trek gewoon elke 4 weken de meterkast deur open en noteer de stand. Nieuw - oud = verbruik.
Webcam erop met evt een OCR programma, hoeft de deur niet meer open?
https://tweakers.net/pric...s-ls120-energiemeter.html op je analoge meter en je hebt een lokaal webinterface met een logboek van je recente verbruik.
Punt is dat menig ferrarismeter ook stuk is alleen zie je dat minder snel dan bij een digitale meter. Echter bij ferrarismeters is dat meestal in het voordeel van de klant. Veel meters draaien te langzaam door slijtage of omdat ze vanaf het begin al te langzaam draaiden. Daarnaast draaien veel ferrarismeters niet goed terug als je zonnepanelen hebt. Door het jarenlang vooruitlopen, lopen ze te weinig/traag terug bij terugleveren.
Een ferrarismeter is ook niet heilig.
Veel meters draaien te langzaam door slijtage of omdat ze vanaf het begin al te langzaam draaiden. Daarnaast draaien veel ferrarismeters niet goed terug als je zonnepanelen hebt. Door het jarenlang vooruitlopen, lopen ze te weinig/traag terug bij terugleveren.
Een ferrarismeter is ook niet heilig.
Hoe groot is die afwijking, in het algemeen en in verhouding met drie keer een monteur langs sturen om een meter te vervangen en de kosten van drie meters?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 augustus 2021 15:42]

Bij teruglevering kan dat aanzienlijk zijn en dat kan jaren duren voordat je dat in de gaten hebt. Als een meter in zijn geheel niet werkt heb je dat snel door en kan de schade beperkt blijven.
Ik zou heel graag weer een oude meter ophangen. Ik heb het idee dat er heel wat dingen mis gaan met die nieuwe meter. Volgens de Eneco verbruik ik evenveel als een gezin van 5, in mijn eentje. Ja, ik heb een thuis servertje draaien, maar mijn lampen gaan automatisch uit en op het servertje en de koelkast na, laat ik niets aan staan. Mijn computers zet ik netjes uit als ik klaar ben (ik werk nog steeds op kantoor, dus dat is het ook niet). Zelfs de airco die ik heb, staat in de slaapkamer en gaat een half uurtje per dag aan, om de slaapkamer te koelen voor ik naar bed ga. Alleen aan elektra ben ik al 160 per maand kwijt.
600+ kWh/maand in je eentje? Dan zou ik toch echt eens uitzoeken of je verbruik wel klopt, en zo ja waar het vandaan komt, want dat is echt heel erg veel.
Dan zou ik dit toch echt even opnemen met je leverancier en anders je netbeheerder.
Ik zou even goed kijken naar wat er allemaal precies aan de stopcontacten hangt.
Daarnaast weet ik niet wat je verstaat onder een "servertje", maar mijn servertje, modem, firewall en switches met UPS hebben een verbruik van 3000kWh per jaar. Dan heb ik mij "grote" server niet meegerekend. Die 3000kWh is genoeg om "evenveel als een gemiddeld gezin van 5 personen" te gebruiken, dat is vaak op 2500kWh geschat.

Daarnaast hoop ik dat die 160 euro per maand een voorschot is en niet je daadwerkelijk gebruik, want dat zou zoals @deadinspace al aangeeft 600kWh zijn, dat is meer dan mijn hele all-electric woning bij elkaar per maand!

Overigens is de consensus dat de oude meter altijd in het voordeel van de klant is geweest, dus dat een nieuwe meter meer meet dan de oude in dezelfde situatie komt vaak voor, alleen met de nieuwe is het wat eerlijker.
Ik gebruik 720 kwh per jaar in mijn eentje in een appartement, wel vrijwel allemaal zuinige apparaten... Dus dat per maand lijkt me wel bizar.
Ik had thuis steefvast een verbruik van zo'n 400kwh per maand, winter en zomer. Al diverse malen contact opgenomen met Enexis, die gaven aan dat ik waarschijnlijk lekstroom had en een elektricien moest laten komen.
Alles gecontroleerd, niets gevonden. Weer contact opgenomen, kon de meter laten ijken door een onafhankelijke partij, kosten waren voor mij als er niets mis was, nog even getwijfeld maar net voordat ik het wou doen zou ik een slimme meter krijgen.
Nu heb ik de slimme meter 6 maanden, en wat blijkt? Elke maand een ander verbruik van zo'n 160kwh gemiddeld. Het grappige is dat mijn buurman 2 huizen verder blijkbaar hetzelfde verhaal heeft.
Al contact gehad met Enexis, maar blijkbaar is de oude meter vernietigd en kunnen ze niets meer voor mij betekenen.

Slimme meters zijn misschien niet perfect, maar dat waren de oude draaischijfmeters ook lang niet.
Al contact gehad met Enexis, maar blijkbaar is de oude meter vernietigd en kunnen ze niets meer voor mij betekenen.
Let op dat netbeheerders verplicht zijn om op verzoek, tegen een gepaste vergoeding, een 'slimme' meter te vervangen met een 'domme' meter. Je krijgt geen ferrarismeter meer terug, maar wel een digitale meter (zonder zendmodule).

Als je niets teruglevert aan het net (bij een gebrek aan zonnepanelen), dan is dat ook een oplossing.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 augustus 2021 15:41]

Ik denk dat zijn probleem is dat ze, ondanks zijn protest, jarenlang zo'n (400kwh-160kwh) te veel in rekening hebben gebracht. Daar gaat geen nieuwe meter mee helpen.
Tenzij de huidige meter daarvoor zorgt.
Dom of niet, als de stroom er af ligt werkt je slimme meter voor geen meter.
[...]


En er zijn al gevallen bekend dat verouderde slimme meters vervangen moesten worden voor nieuwe. Dit terwijl 'domme' digitale meters of zelfs draaischijfmeters al decennialang hun werk goed doen, en blijven doen.
Hier ook vervangen onder het motto: “de oude versie kunnen we niet meer uitlezen op afstand”. Terwijl hun eigen app het gewoon prima deed….
Dat die oude meters nooit stuk gaan of foute metingen opleveren is gewoon niet waar. Kijk hier maar eens:

https://www.agentschaptel...erzicht-afgekeurde-meters

Pagina's aan afgekeurde elektriciteits- en gasmeters, grotendeels oude zaken. Al deze meters zijn verplicht vervangen door de netbeheerders.

Of slimme meters (of digitale meters zonder zendmodule) vaker stuk gaan dan oudere meters weet ik niet, maar het is in ieder geval niet zo dat die dingen nooit stuk gaan.
Waarom blijven we dit "slimme" meters noemen?

Jaren terug was er al een item op RTL nieuws dat die "slimme" meters LED verlichting niet goed kunnen lezen, waardoor het verbruik veel hoger was dan werkelijk.

Het communicatie protocol dat ze gebruiken (althans de frequentieband) komt te vervallen en nu dit weer.
Zover ik weet is dat probleem met LED--verlichting en verhoogd verbruik inmiddels opgelost
Bedoel je met opgelost dat het probleem niet meer bestaat door bv vervanging van de betreffende meters of dat men het probleem beter begrijpt en het probleem minimaal is ?
op allerlei manieren. Nieuwere meters hadden het probleem niet, sommigen zijn vervangen en anderen hebben een software-update gekregen.
Dat klopt niet want ik heb nog steeds de "foutieve meter" die voorkomt op de lijst met betreffende meters die toentertijd gepubliceerd was. Het is overigens een hardware-matig probleem dat niet met een software update verholpen kan worden.

[Reactie gewijzigd door JoStad op 12 augustus 2021 17:55]

Zover ik weet kon het aangepast worden door een interne meetfrequentie aan te passen. Misschken kon dat bij bepaalde modellen wel softwarematig worden eengepast.
Het probleem lag/ligt in het ontbreken van een hardwarematig anti-alias filter. Dat kan niet met een software-aanpassing opgelost worden.
Sterker nog, toen ik een paar jaar geleden vanwege de installatie van zonnepanelen ook verplicht een 'slimme' meter moest nemen, heb ik specifiek hierover vragen gesteld aan Stedin en de monteur van Stedin die hem aan kwam leggen. Ik heb het type van het model wat we kregen vergeleken met de types die bekend stonden om foutieve registraties, etc.

Op dat moment werd er gezegd dat dit bekend was en 'de nieuwe meters hiervoor niet vatbaar zijn'.

Maar het model op de foto in een artikel van Tubantia (er kan een betaalmuur zijn) is van dezelfde serie als ik heb, de ISKRA AM550, zelfs nog een nieuwere variant en toch heeft die hetzelfde probleem weer.

Ook toen was het de combinatie met dimmers die ervan verdacht werd foutieve meldingen te veroorzaken.
toen ik een paar jaar geleden vanwege de installatie van zonnepanelen ook verplicht een 'slimme' meter moest nemen (...)
Dat 'moest' helemaal niet... Ik heb een paar jaar geleden ook zonnepanelen genomen en gewoon mijn draaischijfmeter laten zitten... dat ding draait terug, men ziet een negatieve levering en stort gewoon een bedrag terug. Zolang (100%) salderen nog niet verdwenen is, is het nog geen enkel probleem.
Of het salderen nu gebeurt door een teruglopende draaischijf (analoge meter) of administratief (invoeding salderen met de teruglevering) maakt niet uit in Nederland.

In België is sinds 1 maart het salderen afschaft en vervangen door een vaste vergoeding per kWH die je teruglevert (die wel lager is dan bij het oude salderen).

De Belgische huiseigenaar is verplicht om zijn analoge meter te vervangen door in ieder geval een digitale (met of zonder op afstand uit te lezen). Werk je daar niet aan mee, dan vervalt je recht op een vergoeding op aan het net teruggeleverde elektriciteit (de min [x] kwh wordt dan 0 kwh).

Ben benieuwd hoe ze dat in Nederland gaan oplossen.
Ben benieuwd hoe ze dat in Nederland gaan oplossen.
Er was een gelijksoortig wetsvoorstel. Vanaf 2023 zou het salderen stapsgewijs in 7 jaar worden afgeschaft, hiervoor zouden alle oude ferrarismeters in Nederland vervangen moeten worden (verplicht!).
Echter door de val van het kabinet is dit onderwerp controversieel verklaard door de 2e kamer en komt het op de agenda te staan voor een volgend kabinet.
In België is het plan om je te gaan aanrekenen op piekverbruik. Maar dat is eigenlijk niet meer grappig in de tijd van elektrische wagens en elektrisch koken. Dat piekverbruik is een momentopname waarna je het gehele verbruik van die maand aan dat ene piekmomentje gaat betalen.

Nu begrijp ik dat je soms teveel en soms te weinig stroom op het net hebt maar dit is ECHT te gek om los te lopen.
Nu gaan we gewoon factureren op een momentele piek , en daar wordt dus niet meer gekeken naar de status van het net op dat moment. Enkel de hoeveelheid energie op een tijd van 15 minuten.

Zo zal je een minimum hebben van 2.5 kWh en de prijs zal verdubbelen met een piekverbruik van 5 kWh.

Leg mij maar eens uit hoe ik met 2 werkende ouders in een gezin van 5 de was, de kook en de auto moet opladen zonder een onredelijke factuur te krijgen.
Weet goed dat de prijs al onredelijk hoog is met in vele gebieden 32 ct /kWh !! Wat er op neerkomt dat een elektrische wagen (met laadverliezen) etc een goede 6 Euro per 100km gaat kosten, dat is echt teveel.
Als deze prijs variabel wordt (om te laden) als we gaan piekbelasten dan heb je elke maand een verrassingsfactuur. Dubbel fijn met een warmtepomp.

En dat in een tijd van energietransitie. Bha dubbel bha

https://www.ilumen.be/nl/...-wat-betekent-het-voor-u/
Aangezien de analoge meter geen min [x] kWh apart meet, zal je - tenminste zolang je op een jaar niet meer teruglevert dan je verbruikt - gewoon kunnen salderen.
Werk je daar niet aan mee, dan vervalt je recht op een vergoeding op aan het net teruggeleverde elektriciteit (de min [x] kwh wordt dan 0 kwh).
Als je nog een heel ouderwetse ‘draaiende’ meter hebt, is dat dan toch juist een voordeel? De meesten zullen meer verbruiken dan opwekken en trekken dan effectief de zelfopgewekte kWh af van de ‘duurdere’, geleverde stroom.

Voor alle duidelijkheid: het afbouwen in 7 jaar komt er op neer dat je jaarlijks 1/7 minder mag salderen, dus elk jaar ~14% minder.
Het was wel degelijk een voorwaarde. De ‘oude’ meter kon sowieso niet terugtellen :P

Je gaat er blijkbaar van uit dat iedereen nog een draaischijfmeter heeft, maar ons huis is van na 2000. Er heeft nooit een draaischijfmeter in de meterkast gehangen.

Daarnaast is het zoals je zelf al zegt een kwestie van een paar jaar voordat het salderen afgebouwd wordt. Dan wordt het sowieso redelijk onmogelijk om uit te rekenen wat er gesaldeerd mag worden zonder apart telwerk voor terugleveren.
Waarom blijven we dit "slimme" meters noemen?
Omdat 'slim' tegenwoordig een synoniem is voor 'connected'.
Volstrekt onzinnig, maar het bekt blijkbaar lekker... |:(
Gewoon een marketing buzz woord dat gebruikt wordt voor nieuwe apparatuur tegenwoordig. Op afstand uitleesbare meter klinkt niet zo lekker ;).

Het moet allemaal smart zijn in de cloud met A.I en deelnemen aan de block chain anders doe je niet meer mee.
Om welke slimme dimmer gaat dit precies? Ik vraag dit voor een vriend.
https://research.utwente....ers_Running_Backwards.pdf

Het gaat om de WT500 en de Actaris SM1 / SM2 / SM3 / SM4.

Edit; sorry dit zijn de meters. In het artikel staat ook een foto van de dimmer, maar daar wordt geen naam oid bij genoemd.

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 12 augustus 2021 15:29]

Dat zijn de meters, niet de dimmers. ;) Maar alsnog erg interessant om het onderzoek te lezen, dank! :)
Sorry, ik las meter. Maar je ziet in het artikel ook een foto van de dimmer.
Ah die hebben wij ook overal tussen zitten met een RFXCOM en domoticz. Vandaar dat we elke maand geld terug krijgen, ik maar denken dat het de zonnepanelen waren.
Volgens mij is dit geen dimmer.
Dit is 'm dus niet, dit is een aan/uit schakelaar, geen dimmer.
De slimme meters met dit probleem worden aangegeven met die codes, maar dat zijn geen type of fabrikanten. De Yokogawa WT500 is de referentie/controle, de exacte meters worden niet genoemd.

Wel is op de fotos te zien dat het in ieder geval gaat om de slimme meter "Iskra SMR 5.0 TD2".

De dimmer die wordt gebruikt die de storing veroorzaakte wordt niet bij merk en type genoemd. Wel reageert Netbeheer Nederland: "Netbeheer Nederland wijst op goedkope spullen van Action, vreemde combinaties van apparatuur en meer specifiek dimmers op ledverlichting die niet te dimmen is."

Als je de foto van het onderzoek meeneemt naar de action, kom je vast een heel eind. Maar het is uiteraard niet gezegd dat dit in jouw geval dan "werkt", want het zal ook erg toevallig een bepaalde ruis moeten creëren met het apparaat wat je er vervolgens op aansluit.
En daarbij: volgens de resultaten kan het ook tot een hoger verbruik leiden, 24 Watt wordt 660 watt.
Yep, het kan dus ook best uitgebreid naar boven zijn.... Wat dus misschien wel bij diverse mensen gebeurt
Dit gebeurde in het verleden in ieder geval wel eens. Dat is mede hoe het balletje jaren terug aan het rollen kwam in de media.
Anoniem: 342849
@r03n_d17 augustus 2021 12:27
:)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 342849 op 17 augustus 2021 12:32]

Volgens mij is het gewoon zo'n standaard KiKa geval. Anyway, wel uitkijken als je 'm in gebruikt neemt :Y) :
The exact opposite result is found when phase shifting this pulse to 135◦, causing a perceived
power consumption of 314 W while 20 W is being consumed.
Hoe doe je die pulse omdraaien en hoezo kan dit überhaupt?
zo'n standaard KiKa geval.
ik maak diezelfde fout ook steeds, maar het is KlikAanKlikUit dus KAKU O-)

[Reactie gewijzigd door increddibelly op 12 augustus 2021 15:44]

KiKa is "Stichting Kinderen Kankervrij", een erg goed doel maar niet iets om mee te schakelen ;)
KiKa is in Nederland toch het bekendst als de stichting Kinderen Kankervrij.

[Reactie gewijzigd door oef! op 12 augustus 2021 16:23]

De trick lijkt te zijn om een apparaat zoals een televisie aan te sluiten achter een dimmer.
Als je de boel wilt belazeren zijn er toch wel meer manieren die sneller en meer opleveren :Y)
Belazeren, belazeren… Hij wil gewoon een dimmer hebben. :+ Als dat niet zou kunnen omdat de meter dan terugdraait, dan is dat toch het probleem van de netbeheerder lijkt me.
Ik denk dat er toch wel iemand komt kijken dan van de netbeheerder als je teruglevert en geen zonnepanelen hebt aangemeld?
Geen idee, vast wel. :) Maar mijn punt was meer: als blijkt dat dat komt door een storing in de meter, lijkt het me nog altijd zo dat dat niet *jouw* schuld is. Kijk dat gaat twee kanten op wat mij betreft. De netbeheerders waren bij rotte (Ferraris)meters nooit thuis. Dan moest je zelf onderzoek laten doen en dat zelf betalen en blablabla. En als dan bleek dat ie verrot was: dan werd ie vervangen, maar als er teveel in rekening gebracht was al die tijd dan was het lastig, lastig en eigenlijk pech.

Als nu blijkt dat het de omgekeerde situatie is, dan is het de netbeheerder die dat maar moet oplossen met een beter model meter en de kosten dient te absorberen. Het kan niet zo zijn dat *jij* in de shit komt omdat je een dimmertje installeert, omdat de slimme meter van de netbeheerder brak is. :+
Nee hoor. Ik lever terug (zonnepanelen) en ben niet aangemeld.
Is zo gekomen doordat de aannemer de panelen erop legde, en ik niet wist dat de netbeheerder dit wil weten.
En je hebt een slimme meter?

BIj een analoge meter zullen ze het niet zien. Dan moeten ze luchtfoto's gaan bekijken.
Ja. Ik heb vorige week Stedin gebeld. Het is pas een administratief probleem als ik op jaarbasis netto meer stroom opwek dan verbruik. Wel het verzoek van ze om alsnog even aan te melden :-)
Nu wil ik ook een slimme dimmer! :)

Ik kreeg toevallig afgelopen dinsdag weer zo'n zeurbrief van liander in de bus uw meter is verouderd - deze moet worden vervangen door een slimme....Geen happy shiny people op een standaard inclusiviteits stock photo maar een saaie brief met een al even saaie QR code om meteen een afspraak in te plannen.

Ik wil alleen een slimme meter als ik er gratis zo'n slimme dimmer bij krijg...
Geen happy shiny people op een standaard inclusiviteits stock photo maar een saaie brief met een al even saaie QR code
LoL _/-\o_
Persoonlijk heb ik liever een gortdroge brief of nog beter: een pdf in plaats van politiek correcte boomverspilling, maar geweldig omschreven! Chapeau
Het is maar net hoe je wilt dimmen. De meest simpele dimmer is een voorschakel-weerstand, daarmee dissipeer je wat energie (de weerstand wordt warm) waardoor de lamp minder fel gaat branden.
Misschien werken deze dimmers wel door het overschot aan energie af te vangen en terug te sturen :+
Is een condensator die verliesvrij is dan niet beter dan een weerstand?
De condensator zal niet dimmen, zeker een verlies vrije condensator. Bij een wisselstroom zal de condensator op de pieken spanning opslaan om die in de dalen weer los te laten. Bij een echte wisselspanning is de condensator praktisch gelijk aan kortsluiting.

Als je een wisselspanning gelijk richt met een enkele diode of een hele brug-gelijkrichter dan zal er nog altijd een rimpel op de gelijkspanning staan. Die rimpel wordt in de regel met een condensator afgevlakt.
Je moet de condensator dan wel als spanningsdeler gebruiken en rekening houden met de impedantie bij 50 Hz. Er waren transformatorloze radio's die de juist spanningen verkregen alleen door condensatoren.
Als je de boel wilt belazeren zijn er toch wel meer manieren die sneller en meer opleveren :Y)
Maar de kans om gepakt te worden bij die manieren ook even laag, zijn ze even makkelijk uit te voeren, en kun je je er dan ook zo makkelijk uitkletsen ('ik wist dat echt waar niet. Ik heb alleen m'n dimmer aangesloten').

Ik durf te wedden dat er héél veel mensen zijn die zo'n voordeeltje wel zien zitten.
en welke boete/straf staat hierop? ik vermoed dat dat behoorlijk is.
En als je van 10.000 kwh pj naar 1000 kwh pj gaat en ze hebben een "lek" in de wijk dan is het ook niet zo moeilijk....
Een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar of een boete van maximaal €21.750

https://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel310
Tja, bij dit soort acties zit er enig risico aan… :)
Je bedoelt welke boete/straf de netbeheerder krijgt wanneer je een legitiem apparaat hebt met een gedraiade pulse van 135 graden? Want dan betaal je dus ten onrechte te veel. Zie dat maar eens aan te tonen.
Gaat niet werken. In de wijkkast staan ook nog wat metertjes. Met wat simpele boekhouding vissen ze je er zo tussenuit.
Wist je dat aanzetten tot illegale activiteiten ook strafbaar is? Zie artikel 131 van het Wetboek van Strafrecht.
Als ik jou was zou ik deze reactie verwijderen.
[way-out-of-tipic]
Je moet ergens beginnen met belazeren }>
Ik heb alle ellende voorbij zien komen over de slimme meter, maar ik heb geweigerd er een te plaatsen. Die schijf doet het prima hier geen gekloot met verkeerde kosten etc. Wil me hier eigenlijk ook niet in verdiepen het is toch van de gekke dat we voor het gemak van de netbeheerder ellende in huis krijgen en in daar niet de vruchten van plukken (lees de besparing bij hen doorrekenen aan de klant)
Met de analoge draaischijf meter zijn de meet (en te betalen) zaken ook aan te passen. Bijvoorbeeld door de cosinus-phi aan te passen: het fase verschil tussen stroom en spanning. Als de cosinus-phi erg veel minder daan 1 is, dan zou de draaischijf meter serieus trager gaan lopen dan de bedoeling is.

Voor zover ik ooit begrepen heb is dat de grote reden voor de betrekkelijk grote condensatoren die in oudere wasmachines zaten. Ook de smoor-spoel van de tl-balk wilde daar nog wel eens op van invloed zijn.

Met de analoge draaischijf meter ga ik er voor het gemak van uit dat de meting bij dergelijke 'storingen' altijd lager uit komen dan dat ze zouden moeten, de meter zou in ieder geval nooit meer aan kunnen geven dan dat ze zou moeten.

Met de huidige digitale meter heb ik geen idee hoe het vermogen echt bepaald wordt. Als de stroom en spanning gewoon zo af en toe (iedere 5 seconden? iedere seconde?) worden gemeten en over de tussenliggende tijd verrekend dan zou daar met creatieve elektronica wel eens heel vreemde/ongewenste waardes uit kunnen komen.
Het fase verschil tussen stroom en spanning heeft geen invloed op het totaal energie verbruik dat een analoge meter leest. De analoge meter leest gewoon het vermogen over tijd (het is eigenlijk de sterkte van een magnetisch veld die de schijf laat draaien, dus enkel de stroomsterkte heeft invloed als de spanning gelijk blijft).

Het is wel waar dat dit zorgt dat de energiebronnen minder efficient draaien en dus meer vermogen verbruiken, als je 100kWh verbruikt met een krachtfactor van 0.5, moet de centrale 200kWh leveren maar zonder de krachtfactor te meten weet de leverancier niet wie hiervoor verantwoordelijk is.

De grote condensators in een motor corrigeren de krachtfactor, typisch in een wasmachine bijvoorbeeld corrigeert dit een krachtfactor van 0.7 naar 0.9. "Vroeger" waren wasmachines veel slechter (minder efficient) dus "vroeger" waren de condensators groter. Tegenwoordig maken ze kleine motors met geïntegreerde circuits die een krachtfactor van 0.95 behalen.

Met "slimme" meters of vroeger op grote industriële analoge meters echter zitten er wel aparte meters voor stroom en krachtfactor, dus daar kan de leverancier dus uitrekenen wat je verbruik was in kVAR (kilo-Volt-Ampere-Reactief). Dus als je vroeger 100 kWh verbruikt met een krachtfactor van 0.5, rekenen ze nu 200 kWh aan.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 12 augustus 2021 16:29]

Dit lijkt mij onzin. Bij faseverschil tussen stroom en spanning is er sprake van blindvermogen. De analoge (en ook de digitale) meter telt dit niet mee. Het zou ook wel heel vreemd zijn om te moeten betalen voor iets waar je niets aan hebt.
Het is eenvoudig te testen door een (grote) condensator op de 230V aan te sluiten. De stroom ijlt dan 90 graden voor op de spanning (cosinus-phi van 0) - de energie meter staat dan stil, terwijl er wel degelijk een (blind) stroom loopt.
@beerse heeft gelijk.
Probeer maar eens, de analoge meter gaat niet stilstaan omdat de meter op elk moment het totale vermogen meet. Afhankelijk hoe je digitaal leest kun je inderdaad een reactief vermogen van 0 lezen.

Indien de analoge meter dit niet zou kunnen hadden we al meer dan een honderd jaar mensen met condensators in hun kasten hebben om elektriciteit te stelen.

De stroom is gewoon 90 graden gedraaid, maar het totaal vermogen is er nog steeds. Het probleem met een kracht factor die afwijkt van 1 is dat het gewoon verlies is om (in een typische motor) bijvoorbeeld de magnetische velden ontladen zich terug naar de bron, maar het is niet bruikbaar vermogen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 13 augustus 2021 06:05]

Het fase verschil tussen stroom en spanning heeft geen invloed op het totaal energie verbruik dat een analoge meter leest. De analoge meter leest gewoon het vermogen over tijd (het is eigenlijk de sterkte van een magnetisch veld die de schijf laat draaien, dus enkel de stroomsterkte heeft invloed als de spanning gelijk blijft).
Details heb ik niet meer paraat, maar ik weet wel dat er in de analoge wereld best wel veel verschillende vermogensmeters zijn, dat wil zeggen dat er verschillende technieken worden gebruikt. Vooral omdat er in de regel apart stroom en spanning word gemeten en dat word aan elkaar gekoppeld. De betere meters pakken ook het faseverschil tussen stroom en spanning mee. Maar andere gaan uit van een vaste waarde of hebben dat instelbaar. De aanduiding op de schaalverdeling 'Watt' of 'VA' (Volt-Ampere) zal voor de kenners het verschil aanduiden.
Met "slimme" meters of vroeger op grote industriële analoge meters echter zitten er wel aparte meters voor stroom en krachtfactor, dus daar kan de leverancier dus uitrekenen wat je verbruik was in kVAR (kilo-Volt-Ampere-Reactief). Dus als je vroeger 100 kWh verbruikt met een krachtfactor van 0.5, rekenen ze nu 200 kWh aan.
Voor de liefhebbers: zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Voltamp%C3%A8re_reactief voor het verschil tussen ' Watt, VoltAmpere en VoltAmpereReactief.
Ik denk dat het van de zotte is dat elk apparaat maar slim moet worden en we overal dezelfde bugs krijgen. Verandering is vooruit gang, zeker, maar niet alles moet altijd vervangen worden. Kijk naar de sloten op de voordeur die toch altijd nog "gewone" sleutels zijn.

Slimme meters, no thanks.
Wat is het nadeel van een slimme meter? Nu kan ik mijn verbruik/teruglevering zelf analyseren doormiddel van DSMR. Ik zie alleen maar voordelen en geen nadelen.
Alle bugs voor jouw rekening. (Led licht indien van toepassing)

Privacy weg door verplicht signaal naar de netbeheerder (is NIET uit te zetten) en, tenzij je opt-out, ook naar je leverancier.

Alles is maar 'slim' via het internet en dus ook hackbaar. Success met de oude meter hacken :)

Ik ben erg benieuwd of het ooit gaat lukken om die dingen op afstand te kraken... Is die ooit al gelukt dat iemand weet?
Alle bugs voor jouw rekening. (Led licht indien van toepassing)
Bugs? Welke bugs?
Privacy weg door verplicht signaal naar de netbeheerder (is NIET uit te zetten) en, tenzij je opt-out, ook naar je leverancier.
Signaal is nogal vaag. Wat staat daar in dan, behalve mijn verbruik? En met een oude meter moet je zelf ook je meterstanden doorgeven. Dus ik zie het verschil niet.
Ik ben erg benieuwd of het ooit gaat lukken om die dingen op afstand te kraken... Is die ooit al gelukt dat iemand weet?
Nee, dat is nog nooit gelukt: https://www.liander.nl/co...abels-slimme-meter/hacken

Dus waar maak je je druk om?
Er zijn weldegelijk voorbeelden van gehackte meters...liander als bron is alsof je Microsoft gelooft wbt Windows Security....
In Nederland? Ben benieuwd naar je bronnen.
De draaischijfmeters met name waren / zijn juist veel gevoeliger voor ‘trucs’ cq misbruik, laat dat duidelijk zijn. Dat is niet hetzelfde als hacken op afstand, maar net zo goed een probleem. Ze gaven soms te veel of te weinig aan zonder dat iemand dat bewust stuurde. Ze waren ook bewust te manipuleren. Uiteindelijk kost dat ook geld, waar alle klanten linksom of rechtsom aan meebetalen. Als er geen meteropnemers meer langs de deur hoeven komen, scheelt dat ook weer kosten.
Een beetje raar geschreven, het stroomverbruik loopt niet terug, alleen de registratie ervan klopt niet.
Het is geschreven vanuit de slimme meter denk ik en dan klopt het min of meer wel :P
Krijg je dan niet het probleem dat je energiemaatschappij dat verdacht vind en gaat uitzoeken hoe dat kan? Het is nogal een verschil.
Nu loopt de meter nog terug, maar wat als het andersom gebeurt?
Dat is een beetje jammer maar in de UT berichtgeving stond duidelijk dat inderdaad het ook kan zijn dat je 5 watt led peertje door de dimmer geregistreerd wordt als een 400W belasting. Het lag aan verschillende factoren maar de beinvloeding werkte inderdaad in beide richtingen.

Dat laatste is natuurlijk helemaal onwenselijk.

In dat bericht stond ook dat de netbeheerder aan gaf dat dit zou komen door elektra welke zich niet aan de vereisten hield voor gebruik in Nederland. Dat blijkbaar een duurdere meter dit zou voorkomen is dan wel ironisch.

Ik ben benieuwd of mensen die verwachten dat ze nu dus veel te veel hebben betaald dit zullen proberen terug te vorderen...
Dan valt dat waarschijnlijk niet snel op, tenzij er omstandigheden zij er aan te twijfelen. Niet voor niets staat er in het nieuws waarnaar is verwezen dat er wel meer fouten in het ontwerp bestaan.
buiten het fijt dat ik erg benieuwd ben naar welke schakelaar dit is vraag ik me ook af
"hoe dan?"
zo'n meter meet toch alleen energy, zo'n schakelaar slurpt iets op, dus dat wordt gebruikt.
hoe kan zo'n schekelaar er voor zorgen dat het lijkt of er energy terug geleverd wordt?
Dat heeft te maken met hoe een digitale meter het verbruik meet. Het is ook gewoon software dat de data van de sensoren interpreteert. Op zo'n elektriciteitslijn is niet alles netjes in fase volgens perfecte sinussen. Het kan dus zijn dat de software een bepaald patroon op de lijn interpreteert als een teruglevering. Het is geen bak met water waarbij gekeken wordt welke kant het water op stroomt.
Anoniem: 435630
@bartje12 augustus 2021 18:14
Misschien iets met kreten als fase verschuiving, hogere harmonische en dat soort dingen.
De man met de schakelaar merkte dat zijn dagelijkse stroomverbruik daalde van 11kWh per dag naar 8kWh en later zelfs naar 4kWh.
Dit is toch gewoon mooi? Dat je één slimme schakelaar koopt in de hoop je energieverbruik wat te verminderen en dan dit ziet gebeuren.
Review: “Doet alles wat het belooft en meer!”

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee