Honderden slimme meters geven door sensordefect mogelijk foute meterstanden door

Honderden slimme meters van Landis+Gyr geven onterecht te hoge meterstanden door aan energiemaatschappijen. Netbeheerder Stedin zegt dat het 3600 meters gaat vervangen, maar nog eens honderdduizenden meters van hetzelfde merk hebben mogelijk eenzelfde mankement.

Het gaat om zeker twee verschillende meters van Landis+Gyr, slimme meters met de codes 28100 en 28101, zo ontdekte MAX Meldpunt. Het programma sprak met gebruikers van die meters; zij zagen plotseling een veel hoger verbruik dan dat ze gewend waren. Na onderzoek blijken de betreffende meters nog steeds gasverbruik te blijven meten, ook als de hoofdgaskraan dicht staat. Netbeheerder Stedin, dat in een groot deel van het land actief is, zegt tegen MAX Meldpunt dat het bekend is met het probleem. Dat zou ontstaan door een defecte sensor in de meters. In een geval dat in de uitzending aan bod komt, gaf de meter ten onrechte aan dat er in enkele maanden 3000 kuub gas was verbruikt.

Volgens Stedin zijn er zo'n 3600 van de 28100-modellen actief in Nederland. Het bedrijf zegt die te gaan vervangen. Met het andere model is dat moeilijker. Daarvan zijn er 105.000 actief in Nederland, maar daarbij wordt een storing in de sensor automatisch aan de netbeheerder doorgegeven. Desondanks zijn er in de afgelopen jaren 147 meldingen binnengekomen van een kapotte sensor, ook bij meters van andere netbeheerders. De bedrijven vinden dat aantal meldingen niet hoog genoeg om uit voorzorg alle 105.000 meters te vervangen. "Op het moment dat zo’n foutmelding bij ons binnenkomt, lossen we het op", zegt koepelorganisatie Netbeheer Nederland tegen het programma.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

29-04-2022 • 20:34

280 Linkedin

Reacties (280)

280
275
180
11
0
77
Wijzig sortering
Iedereen met gezond technisch verstand weet dat als een meting betrouwbaar moet zijn het een enorm slecht idee is om vloeistof/gas metingen via een sensor te doen zonder periodieke ijking. Ze hadden de meting zelf mechanisch moeten houden. Bij de gasmeter hadden we de balgen en bij kWh meters de draaischijf en dat was fijn, dat werkte, was betrouwbaar en hoewel er altijd wat stuk kon gaan waren de problemen op het totale aantal erg klein. Het is technisch een peuleschil om aan die mechanische meting een stukje electronica te hangen die de telling doet en doorgeeft, wil je dan allemaal dingen als stand per dag e.d. is dat software matig ook een peuleschil. Niet gevoelig voor dimmers, smerige sensoren, netvervuiling, de wi-fi van de buren of noem maar op waar die "slimme" meters last van hebben. En anders doe je het om mij dubbel, en mechanisch en electronisch en als die van elkaar afwijken wordt er een melding gedaan naar de netbeheerder en thuis geeft die een alarm wat je kunt resetten maar waarbij wel een rode lamp blijft branden als de metingen nog steeds afwijken. Dit huidig gepruts met die "slimme" dingen ondermijnt het vertrouwen en is gewoon niet nodig.
via een sensor te doen zonder periodieke ijking
Zonder ijking is niet noodzakelijk het grote probleem, Ook de oude, analoge meettechnieken moeten periodiek gecontroleerd worden op accuraatheid en dat gebeurd ook. Ook die oude, analoge meters gaan na verloop van tijd beginnen afwijken en als die afwijking te groot wordt bij te veel meters van een productiebatch, worden al die meters preventief vervangen.

Die slimme meters hebben ook geen last van al die vervuiling op dat deel dat de meting doet. Dat valt allemaal netjes af te schermen. Het feit dat netbeheerders vandaag kunnen zien welke meters slechte waardes doorgeven toont voormij daarnaast ook netjes aan dat er helemaal geen groot probleem is. Dit in tegenstelling tot vroeger waar je zelf je meters in het oog moest houden als je tijdig een afwijkende meterstand wenste te melden om potentieel een torenhoge afrekening of een beschuldiging van fraude te voorkomen.
De periodieke controle is steekproefsgewijs op een klein deel van de gehele populatie, bij de oude meters zag je dan dat er na 30,40,50 jaar slijtage optreed en was het aandeel afgekeurde meters te groot dan word de gehele batch van dat type vervangen. Bij defecten met meters ging het trouwens bijna altijd om een te lage notering wat prima is omdat het gaat om apparatuur van de netwerkbeheerder dus daar moet de klant niet de dupe van zijn. Ook is de controle van de oude meters veel simpeler uit te voeren want amper tot niet gevoelig voor externe beïnvloeding, de slimme meter kan het in het lab bij de standaard test prima doen maar thuis onder jouw specifieke omstandigheden kan die verkeerd zijn en bij slimme meters zie je procentueel veel vaker dat bij problemen er teveel wordt aangegeven. Ik ben specialist meet en regeltechniek in vooral de zwaardere productie en vindt die slimme meters gewoon een erg slecht idee met hoe ze geïmplementeerd worden.
Slimme meter , zou dan niet op afstand zo nu en dan gecheckt, gekalibreerd cq geijkt kunnen worden,? . Sowieso zou tegenwoordig afwijkend gebruik gelijk opgemerkt moeten worden.. Kijk naar verkeerde inlogpogingen ,binnen een minuut heb je een mail in je postvak.. Zou toch ook met afwijkend gas of elektra gebruik door een simpele subroutine opgemerkt moeten worden. Standaard tekstje als eerste lijn controle om de gebruiker op e.a te attenderen.
Grote verschillen zullen wel opvallen, maar als die bijvoorbeeld i.p.v. 100% van het verbruik 110% registreert gaat er nergens een belletje rinkelen en veel gebruikers zal dit ook niet opvallen en loop je dus grote kans om de komende 10 jaar een flink bedrag extra te betalen.

Kalibreren/ijken kan alleen als je zekerheid hebt over de hoeveelheid die door de meter gaat, of door er een geijkte meter bij te zetten of door er een gecontroleerde hoeveelheid stroom/gas door te sturen, is op afstand onmogelijk.
Maar dit zou bij de netbeheerder wel gaan moeten opvallen. 10% bij elke huishouden in een wijk en hun eigen meters in de distributiepunten(waarvan ik uitga dat ze wel goed hun werk doen) kloppen niet meer met de meters thuis.

Volgens mij hebben ze zelfs een AI die gekke waardes kan detecteren als potentiële aftappen...

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 mei 2022 12:37]

Het is dan ook niet elk huishouden, bij de meesten zal die goed draaien, elders misschien wat te weinig, er tegenover weer teveel en Jantje op nr 86 tapt af voor een kelder vol planten.

En ja, ze zeggen dat ze meters hebben met software die aftappen kan ontdekken. Zelf geloof ik daar niet zo in en ik moet het 1e rechtbankverslag nog tegenkomen welke begint met "na een melding van de kWh meter in de woning zijn wij een onderzoek gestart" Als men vermoedt dat in een bepaald gebied/straat wordt afgetapt kan men de politie inlichten maar ook die kan lang niet altijd wat vinden. Dus echt een systeem hiervoor heeft men nog niet.
Het zijn niet de meters in de woning die de software hebben, maar hun eigen meters. Aftappen doe je namelijk voor je eigen meter, niet daarna, dan is het geen aftappen meer :P

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 mei 2022 13:28]

Ja, moest even inlezen, sinds 2016 zijn ze dit aan het uitrollen (had ik gemist daar ik in 2015 uit Nederland ben vertrokken).

Ze draaien inderdaad software in de wijkstations, en als die iets detecteren dan gaan ze elke afgaande kabel monitoren om te kijken welke kabel dit veroorzaakt om het te reduceren naar gebied/wijk/straat en soms zelfs direct het pand als deze een eigen kabel heeft. Deze detectie kijkt niet direct naar aftappen, maar naar specifiek gedrag van wiettelers als tijdschema voor verlichting en frequentieveranderingen die specifiek zijn voor een batterij VSA's/Led lampen zo kan men ook kwekerijen vinden die keurig voor hun stroom betalen.
als je met een 18/6 schema 50 VSA's aan en uit zet dan is dat vrij simpel vast te stellen.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 1 mei 2022 14:16]

Goed punt en stel ze weten het maar de gebruikers vanuit die wijk melden het niet. Dan moeten wij uitgaan dat het bedrijf zo eerlijk is eer wat aan te gaan doen, nou dat denk ik dus niet, zo lang er geen haan naar kraait houden ze het mooi onder de pet. Wat mij bevreemd, die meters moeten toch jaren lang uitgebreid getest zijn....
Hoe wil je op afstand kalibreren / ijken? Je hebt een referentie nodig waar aan je kalibreert.

-t jaren metroloog geweest bij het metrologisch instituut van Nederland.
Een beschuldig van fraude gebeurt niet zomaar hoor, dat is wel een beetje overdreven. Ze moeten natuurlijk kunnen aantonen dat er met de meter (of ervoor) is geknoeid, en als de zekeringen er nog goed opzitten, en geen fysieke schade aan de meter, dan zal een beschuldig vrij weinig doen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 mei 2022 22:59]

Hhhmmm ik ken mensen waar op basis van demografisch onderzoek bepaald is wie de schuldigen zijn...
En dan durft de netbeheerder ook nog bij een bezwaar te zeggen: "eerst 32.000 euro betalen en dan mag je pas bezwaar maken."
En na 3 jaar met geschillencommissies en rechtzaken staat er uiteindelijk een advocaat van de energiebeheerder met het schaamrood op de kaken bij de rechter: "nee er is geen geen enkel bewijs. Het is een statistische kansberekening op basis van demografisch onderzoek dat dit huishouden heeft aangewezen"
De rechter was gauw klaar met dat verhaal.
Nu is dit al een dikke 15 jaar geleden, wellicht heeft men inmidels bijgeleerd.
Netjes afschermen heeft daar helemaal niets mee te maken. De netvervuiling zorgt ervoor dat de meting mislukt, niet dat er op EMC-vlak storingen worden geintroduceerd. Hier een stuk van mijn helaas wijlen elektrotechniek docent:
https://www.engineersonli...og-verbruik-aangeven.html
Mijn printer is in staat om op een inch 2400 droplets juist te plaatsen, jaren achter elkaar. En zo zullen er nog wel talloze voorbeelden zijn waarbij digitale precisie gewaarborgd zijn. Dat een maatschappij 2 waardeloze meters (en wellicht honderduizenden moet vervangen) is eerder te wijten aan slechte regelgeving in combinatie met slechte uitvoering dan het niet kunnen.

Digitale meters zijn gewoon de toekomst, net zoals een EV is en vroeger een ICE. Ik vind persoonlijk op Tweakers het een beetje verwonderlijk hoe men nieuwe ontwikkelingen rare aankijkt.
Misschien omdat sommigen van ons al vele jaren met metingen werken en weten hoe gevoelig elektronische meters kunnen zijn voor verstoringen van buitenaf en voor verschuiving van gemeten waarden. Een balgmeting is gewoon veel stabieler en betrouwbaarder dan een apparaat met sensor welke na plaatsing niet meer wordt gekalibreerd.

Ik heb op zich niet zoveel problemen met de slimme meter, ik heb een probleem met het gebrek aan periodieke controle van de juistheid van de slimme meter.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 30 april 2022 12:47]

Jij hebt 100% gelijk.
Mijn oude compagnon bevestigd dit ook hij werkt al 30 jaar bij de Nuon (Vattenfal) op de meet en regel afdeling waar alle meters aan de specifieke eisen moeten voldoen.
Gewoon de oude meter gebruiken zolang je kunt is nog steeds zijn advies die wijkt af in het voordeel van d e klant.
Enige nadeel daarvan is dat je nooit gebruik kan maken van het daltarief (in Enexis gebied althans).
Deden velen toch al niet meer, want daltarief is alleen nog voordeliger als je 40% of meer van je stroom tijdens daluren verbruikt. Daarnaast is dat voordeel zo klein dat je al blij mag zijn als je er op jaarbasis een kratje bier mee bespaart.
Ik zit in Enexis gebied en heb 2 meters voor de daluren.
Enexis heeft bij "domme" meters daluren uitgeschakeld. Alleen bij een slimme meter zal je hier nog gebruik van kunnen maken.
Mijn printer is in staat om op een inch 2400 droplets juist te plaatsen
Dat meet jij echt na, of is de resolutie zo klein dat een kleine afwijking gewoon niet zichtbaar is?
Het feit dat we door twee sensors te plaatsen prima een oude analoge meter kunnen uitlezen spreekt voor jouw idee om de meting dubbel uit te voeren. Waarom dat niet gebeurt? Zal wel te duur zijn gok ik.
Te duur is relatief natuurlijk, stel ze gaan gemiddeld 25 jaar mee, en kosten inkoop 25,- meer, dan zit je op 1,- per jaar voor een meer betrouwbare meting, ik zou dat er graag voor over hebben. Daarnaast kun je er ook een hoop ellende en kosten mee besparen omdat je minder met problemen zit.
Dat ben ik helemaal met je eens. Zo wordt er alleen vaak niet gedacht.

In de praktijk gaat een meter nog wel langer dan 25 jaar mee en zal die dus uiteindelijk voordeliger zijn.
De levensduur van elektronica met name condensatoren haalt meestal de 25 jaar niet eerder 12 jaar.
De ferrarismeter is hier dan winnaar, maar verliest op het terrein van gebruiksgemak en sturing met tarieven.
Maar je zou prima een combinatie kunnen maken waarbij de meting mechanisch is en daar kun je dan een communicatie/registratie module opzetten en dan een bestendige overbrenging tussen die twee. Hoef je ook niet alles te vervangen als de elektronica het al laat weten. Dan heb je het beste van 2 werelden.
Ook een mechanische meter heeft dan een sensor nodig...
Je kunt mechanisch naar elektrisch overzetten met een simpel no of nc contact en een magneet of palletje op een roterende as die in de module steekt.
En wat win je daarmee , of bel je ook nog met de T65 draaischijf telefoon ?

Techniek staat niet stil en oude mechanische meters zijn gewoon een stuk duurder te maken dan een elektronische. Om een Ferraris aan te halen deze dient door een ervaren iemand gekalibreerd te worden. Een op elektronica gebaseerde kan voor 99% vol automatisch.
Ik weet ook uit ervaring dat de uitval van nieuwe meters veel kleiner is dan de mechanische.
Nee, maar ik laad tweakers.net wel binnen via het kabeltje waar die T65 draaischijf telefoon ook op werkte.
Je elektra komt ook via de 60's kabel binnen toch ? Of heb jij nieuwe digitale kabels.
als een meting betrouwbaar moet zijn het een enorm slecht idee is om vloeistof/gas metingen via een sensor te doen zonder periodieke ijking.
In het geval van mechanische telers heb je toch ook hetzelfde probleem? er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die problemen hebben gehad met de draaiende schijf voor electra bijvoorbeeld.

Een slimme meter communiceert niet via wifi, dus waarom je de wifi van de buren aanhaalt als storingsbron snap ik niet helemaal.

Uiteindelijk komt het erop neer dat je bij zowel analoge als digitale en slimme meters altijd zelf regelmatig een controle moet doen van het verbruik. Daarmee ontdek je problemen in je installatie, eventuele hoogverbruikers (apparaten) in je huishouden en weet je vrijwel precies hoeveel je jaarlijks verbruikt aan gas en electra.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 30 april 2022 10:47]

[...]


In het geval van mechanische telers heb je toch ook hetzelfde probleem? We zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die problemen hebben gehad met de draaiende schijf voor electra bijvoorbeeld.

Een slimme meter communiceert niet via wifi, dus waarom je de wifi van de buren aanhaalt als storingsbron snap ik niet helemaal.

Uiteindelijk komt het erop neer dat je bij zowel analoge als digitale en slimme meters altijd zelf regelmatig een controle moet doen van het verbruik. Daarmee ontdek je problemen in je installatie, eventuele hoogverbruikers (apparaten) in je huishouden en weet je vrijwel precies hoeveel je jaarlijks verbruikt aan gas en electra.
Een magnetron communiceert ook niet via wifi maar kan de wifi frequentie wel storen..

[Reactie gewijzigd door The Alternator op 2 mei 2022 07:04]

Mn Bluetooth (in-ear) valt weg als ik vlak bij de (werkende) magnetron in de buurt kom. Storingen genoeg in huis… 🤣
Had jaren geleden, de Homewizard, mijn stroom meter had een draaischijf. Een speciale meegeleverde optische sensor. Deze sensor had een installatie mal, met een omreken factor (1 x instellen)

In 2012? kon ik al redelijk nauwkeurig mijn stroomverbruik "meten"
Ik ben ook benieuwd naar wat ze doen als de afwijking andersom is….
Als het veel is zullen ze gaan schatten aan de hand van voorgaande jaren.
En veel eerder en massaler meters wisselen denk ik
Niet gevoelig voor...
Ik vraag me af, stel je hebt een stroomstoring en je die slimme meters hebben geen backup batterij (ik weet wel zeker dat ze dat wel hebben, maar die zal ook na 10+ jaar op zijn), dan heb je als het ware gratis water/gas. Wat niet gemeten wordt, wordt niet betaald.
Lithium battery die inderdaad voor minimaal 10 jaar is bedoelt. Ik neem aan dat de software dit in de gaten houdt en een alarm verzend/afgeeft als de batterij aan het einde van zijn levensduur is.
belangrijk is de winst.. door een ongeeikte meter kunnen ze smokkelen dit bezorgd ze veel winst.. dit is waarom het ook een DOMME meter is en alles behalve slim.. de enige die vooruit zijn gegaan met een slimme meter zijn nuts bedrijven.. verder is iedereen er alleen maar mee genaaid ze verbuiken vaak minder dan ze met geeikte meter zouden doen..

daarom hebben veel ervaren medewerkers van nuts bedrijven die meters instaleerde hier vaak genoeg voor gewaarschuwd om geen slimme meter te nemen
Hanlon's razor is an adage or rule of thumb that states:
"never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity."
Known in several other forms, it is a philosophical razor that suggests a way of eliminating unlikely explanations for human behavior. It is likely named after Robert J. Hanlon, who submitted the statement to Murphy's Law Book Two.
Het lijkt me waarschijnlijker dat het "ooh, new and shiny" effect een grotere factor heeft gespeeld dan jouw theorie.
Maar omgekeerd kan je ook zeggen "never attribute to stupidity that which is adequately explained by malice ."
Nee, want kwade bewuste acties vergen veel meer moeite dan "oeps, misschien had ik het niet helemaal goed doordacht".
Dus de kans dat iets bewust is, is vele malen kleiner.
Jawel, want je kan dan gewoon zeggen:"Oepsie" en het is klaar, net als in dit geval. En mensen geven dan als argument dingen als:"Nee, want kwade bewuste acties vergen veel meer moeite dan "oeps, misschien had ik het niet helemaal goed doordacht".".

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 3 mei 2022 08:47]

Goede reactie, lekker inhoudelijk ook.
Ik denk zelf, dat die 147 geregistreerde gevallen van een op hol geslagen gasmeter, wat aan de lage kant is.

Ik ben zelf installateur met een relatief kleine klantenkring (150 tot 200 klanten) en heb zelf al 3x met zo'n op hol geslagen gasmeter te maken gehad.
En nog een paar keer, via fora.

Voor het eerst in 2009:
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=73180

Wat in de uitzending niet helemaal goed uit de verf kom, is de letter achter de meterstand.
Dit is een indicatie dat er iets niet goed zou kunnen zijn met de meter.
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=170523

Ik weet uit ervaring hoe hoog de muur is waar je tegenaan loopt om hier een melding van te doen.
Ongelooflijk, dat nu dit bekend is, bij de netbeheerders, er nog steeds in de handleiding van dit soort gasmeters nog steeds staat:
Het oplichten van de controle indicator duidt niet op <knip> onjuiste registratie van het verbruik.
Terwijl dit dus WEL het geval is.

[img]https://nono123.home.xs4all.nl/gasmeters/meterstand.gif[/img]

Goed dat Meldpunt hier een item aan heeft gewijd.

[Reactie gewijzigd door nono123 op 30 april 2022 15:45]

Bedankt @nono123 Uw posts op het forum van Radar zijn zeer interessant en duidelijk.
1 van de redenen dat ik die slimme meter tot nu toe steeds geweigerd heb als ik hem aangeboden kreeg.

De verhalen van foute meterstanden doen nl. al jaren de ronde, maar het wordt steeds gebagatelliseerd door de netbeheerders. Maar ze proberen de mensen onder druk te zetten om hem toch te laten plaatsen onder het mom van “nu is het gratis, in de toekomst moet je betalen” 8)7

[Reactie gewijzigd door Yucko op 29 april 2022 20:48]

Tja, hier moest het vervangen worden omdat de oude meter te oud was (gas). K vond het wel best destijds, ik kan nu het gas verbruik op de stroom meter aflezen en hoef niet meer in drie bochten te wringen voor de gas meter.

Het doormelden maar de energie leverancier heb ik wel uit laten zetten, van mij hoeven ze niet op de minuut te weten wat ik verbruik.
Heb het ook uit laten zetten, is bevestigd dat het op "AU" staat (Administratief Uit). In de App van mijn leverancier was ook niets te zien... tot de jaarrekening kwam, in 1 klap kon ik precies 12 maanden terug het verbruik zien... Het lopende contract is niet zichtbaar, maar ik durf de wedden dat op de dag van de jaarafrekening ook dit jaar "plotseling opduikt". Ik maak regelmatig screenshots - bewijsmateriaal verzamelen. Als het dit jaar weer gebeurt maak ik er werk van.

Ben niet van de complottheorieen, maar dit is zeer zeker niet okay.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 29 april 2022 22:07]

En hoe heb jij je meterstanden doorgegeven voor die jaarrekening? Heb je zelf de cijfers doorgegeven of is er iemand langs geweest om de meter uit te lezen? Of heb je niets gedaan en stonden die cijfers er ineens op magische wijze?

In het tweede en derde geval hebben ze alsnog alle details, al doen ze dan een eenmalige uitlezing per jaar in plaats van real time data te verzamelen.
Ik krijg altijd een mailtje om de meterstanden door te geven, wat ik ook netjes doe. Eens in de zoveel jaar komt er wel eens iemand voorbij die de stand opneemt (prima).

De app van de leverancieer toonde nooit gegevens aan, maar op de dag van de eindafrekening was er plotseling een overzicht van alle verbruik (gas/stroom) tot op uur(!) nivo van het betreffende jaar (precies 1 jaar - dus terug tot de vorige eindafrekening). Er zijn geen gegevens vanaf die dag tot nu...

Om het heel concreet te maken:
https://www.boerdijk.org/...eterstanden-jaarbasis.png
https://www.boerdijk.org/...meterstanden-uurbasis.png

Op de meter zelf is de zien dat AU (remote uitlezen) uit staat - en dat is bevestigd door de Enexis support...

Dus samenvattend:
Probleem 1: Enexis verzamelt gegevens alhoewel daar geen toestemming voor is gegeven, en alhoewel het apparaat zelf aangeeft dat niet remote uitgelezen wordt, en dat nogmaals door Enexis bevestigd is.
Probleem 2: Enexis geeft blijkbaar op de dag van de jaarafrekening alle data door aan de leverancier ( dus niet alleen de eindstanden - waar ik nog enigszins begrip voor zou hebben - maar de totale gegevens, minimaal tot op uurnivo - maar misschien ook nog gedetaileerder).

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 30 april 2022 10:26]

Als je hem administratief hebt laten uitschakelen is het dus ook fout om zo'n totale geschiedenis door te geven. Ik hoop dat het per ongeluk gaat, maar ik vrees dat het gewoon beleid is...
Het uitlezen van de meter dagelijks/wekelijks of maandelijks is te waardevol voor de leverancier om dat niet te doen i.v.m tactische inkoop stroom. En er is geen controlerende instantie of het uitlezen ook daadwerkelijk uit staat. Do the math.
De leverancier heeft hier in de eerste instantie niets mee te maken. Het bedrijf dat de informatie verzameld is de netbeheerder - Enexis in dit geval (en dat zou al niet mogen bij Administratief Uit).

De leverancieer zou geen toegang tot deze gegevens mogen hebben wat lijkt te kloppen, ze krijgen blijkbaar geen realtime gegevens (tenminste worden die in de App niet getoont).

Bij de jaarafrekening geeft Enexis de eindstanden door aan de leverancier (okay, kan ik begrijpen) - maar blijkbaar gaat het precies hier verkeerd want plotseling heeft de leverancier alle gegevens tot minimal op dagnivo), want op exact de dag van de jaarrekening word het hele afgelopen jaar in de app zichtbaar.
Ik zie niet wat een leverancieer als voordeel heeft om "slim in te kopen" als er slechts 1 keer per jaar bulkgegevens worden doorgestuurd. Ik kan natuurlijk niet uitsluiten dat ze dat niet vaker doen, maar daar lijkt geen sprake van te zijn (anders zou ik near-realtime updates in de App verwachten - of tenminste updates per dag).

Ik weet van tenminste nog 1 persoon die hetzelfde heeft opgemerkt. Vandaar dat ik het hier nog eens post, tenminste worden mensen zich hiervan bewust en kunnen kijken of dat voor hen ook het geval is.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 29 april 2022 23:49]

O ok ik dacht altijd dat de leveranciers de meter mochten uitlezen omdat zij ook de inkoop van stroom doen zodat ze met die gegevens beter kunnen inschatten hoeveel en wanneer in te kopen.
Hebben ze jouw meter daar echt voor nodig?
De NAM wet bv echt wel hoeveel gas ze verkopen. Ze weten ook welke invloed temperatuur heeft op die verkopen.
Een centrale staat ook niet zomaar decennia te draaien zonder dat men weet wat men weet hoe hoog de productie is.
Daarmee kun je met een beetje statistiek uitvogelen hoeveel je moet inkopen.

Real time verbruik is nutteloos voor inkoop, want je koopt in op historisch verbruik. Als je real-time kunt inkopen heeft analyse van verbruik geen enkel nut.
er staat me iets bij dat iemand ooit zijn slimme meter in alu folie had in gepakt nadat hij AU zou moeten staan.
Na niet al te lange tijd kreeg hij een telefoontje dat ze zijn meter niet konden uitlezen }>
Misschien doen ze de metingen aan hun kant? Sinds vorig jaar krijg ik mailtjes met overzichten van het verbruik van stadswarmte (warm water), met verbruik tot op maandniveau nauwkeurig. Maar die warmwaterunit zit (gelukkig) geen slimme meter in, dus hoe komen ze aan die maandelijkse gegevens? Ik weet niet precies hoe, maar ik denk dat ze aan hun kant ook metingen per woning kunnen doen. Wellicht kan dat met stroom ook wel.
De leverancier geen directe toegang tot de meter, ze kunnen dus niets "meten".

Die gegevens kunnen ze alleen krijgen via Enexis, die dat dus blijkbaar verstrekt, alhoewel de meter zelf op het display aantoont dat die "AU uit" is (geen remote toegang) en ik via de Enexis support bevestiging heb gekregen dat AU uit staat... Logische conclusie, ze lezen het toch uit - ook zonder toestemming.

Ik heb het voor de zekerheid nog even nagekeken in de App, de leverancier heeft toegang tot de uur(!) gegevens (misschien ook nog gedetailleerdere data, maar in de app kun je dat niet bekijken). Dusdanig gedetailleerde gegevens hebben ze definitief niet nodig voor een correcte eindafrekening.
Meten kun je op meerdere plekken doen. Ipv in de meterkast kan dat ook een stuk ervoor (afhankelijk van hoe het net opgebouwd is).

Maar als ze beweren dat het uit staat, en het alsnog bijhouden, zijn ze toch aan het liegen? Volgens mij mag dat helemaal niet. En heb je al eens geprobeerd die meter in te pakken in alufolie? Geen netwerktoegang = geen metingen :)
Je kan aan je meter zien wanneer er is doorgegeven. Bij mij staat ie op 1x per dag, dat zie ook terug in de meter dat de timestamp van door gifte per dag verandert.
Ja, AU = administratief uit, dus nooit doorgeven - dat wordt zo getoond op het display - en dat het uit staat is bevestigd door de Enexis support... Overigens heeft de leverancier minimaal toegang tot de uurgegevens gekregen (dat alhoewel ik daar definitief geen toestemming voor gegeven heb).
Is dat niet ook gewoon een datalek? Ik zou het melden. Zowel over Enexis als de leverancier. Enexis lekt de gegevens zonder toestemming en de leverancier verzamelt ze, wetende dat het illegaal is.
Doe van mij heeft gewoon niks door :) 1x per jaar met de hand vind ik genoeg (of bij een contract wissel.
Het is mooi dat je nu zelf de meter uit kunt laten lezen maar wie garandeert je dan dat je de juiste stand gaat op je scherm krijgt?

Niet dat ik wantrouwend ben ten opzichte van die meters, er is overal wel wat op te bedenken om er tegen te zijn.
Precies, de meters in dit artikel zijn al bewezen onbetrouwbaar.
Dat weet je niet, je weet niet of er ergens in de keten van systemen een meetfout, administratieve foute instelling, software bug of hack zit.

Aan de andere kant bij een analoge meter kan er ook een meetfout zijn omdat je meter niet regelmatig gecalibreerd wordt. Of uiteraard een meetfout bij het met je ogen aflezen en invullen.
De energieleverancier zegt wel dat ze de uitlezing op afstand hebben uitgezet, maar ze kunnen hem zo weer aanzetten. Bij Liander kun je dat ook zelf doen via de service pagina op de website. Als jij het kan, dan kunnen zij het zeker. Ik vertrouw het pas als er aantoonbaar geen zendmodule in zit of er een bewezen harde kill switch in zit.
Gaat deze data dan ook echt niet meer hun kant op? Of komt er in de database het vinkje 'hidden' op zodat het niet verder administratief verwerkt wordt.
Er zit een bewezen harde kill switch in.
Om de levering van stroom te stoppen.
(Die dus op afstand geactiveerd kan worden)

[Reactie gewijzigd door trenjeska op 30 april 2022 13:39]

Onzin.
Zo'n kill switch was destijds wel een wens, maar de politiek wilde daar niet aan, en dus is die nooit ingevoerd.
Nu moeten de monteurs dus in geval van fraude (wietplantage) handmatig de stroom leverantie stoppen.
En voor de duidelijkheid, het is nog steeds gratis, zelfs na de dreigement!
Hoe bedoel je? Als je de slimme meter heb geweigerd en alsnog wilt moet je toch bijbetalen?
Ja, als je de slimme meter weigert en later alsnog een slimme meter wilt dan moet je hem in principe zelf betalen. Tot nu toe willen de netbeheerders echter zo graag dat je een slimme meter neemt dat ze hem vaak later alsnog gratis installeren, maar dat is coulance en dat kan zomaar veranderen.
Als je netbeheerder je oude meter afkeurt dan mogen ze je een nieuwe digitale domme meter aanbieden. Deze mag je niet weigeren.
Je kan de vervanging heel lang traineren door nergens op te reageren. En mochten ze aan de deur komen dan ben je gewoon niet thuis. Voordat ze daadwerkelijk onder politie begeleiding jou deur komen ontzetten om de meter te vervangen ben je aardig wat interne discussies verder. Dat traject word vaak op de lange baan geschoven vanwege allerlei juridische aspecten.
Dat zullen ze niet doen, dan zullen ze simpelweg zeggen: onze meter die bij jou hangt is afgekeurd, als jij geen toegang verleend om deze te vervangen dan moeten we levering staken....
Ik bedacht mij net dat het ook mogelijk is om onafhankelijk zelf de meter op eigen kosten te laten ijken. Als de meter goedgekeurd wordt dan kan je dat rapport onder hun neus duwen. Daarmee voorkom je dat ze 'de meter is afgekeurd' tegen jou gebruiken om hem toch te laten vervangen. :)
De meter kan vast ook afgekeurd worden op iets anders dan ijking.
In België is electriciteit dus een basisrecht. Ze mogen je niet afsluiten. In europa is beslist dat er tegen 1 Juli 2029 overal een digitale meter moet hangen. Goed, mag je in juni in 2029 een afspraak maken om langs te komen, de rest zit vol tot dan.
Hier in den Belziek laten ze zonnepaneel eigenaren nu gerust tot 2025 en dan ben je "verplicht" om om te schakelen. Nu anderhalf jaar geleden hebben ze hier de straat en riolering volledig opnieuw gedaan. Dan gingen ze ook de meters "controleren". Die gast mag ik een digitale meter zetten ... ik zeg voor gas wel ja. Dan vroeg hij ook direct, mag ik alleen het omhulsel vervangen van de oude meter, zodat het later minder werk is. Ik zeg dat mag. Hij zei zelf dat ze verplicht waren om mensen te "pushen" om toch maar die digitale meter te nemen. Nu komt er ook een digitale watermeter. En gaan ze alsnog proberen om tegelijkertijd die meter te vervangen. Maar dat zal niet pakken hier. Na 2025 ben je aan de beurt, dan ben je aan de beurt zeggen ze. Dan "moet" je. Maarja als jij niet thuis bent, wat gaan ze dan doen ? En wie gaat er een dagje verlof nemen voor zijn meter te later vervangen ? Die enkele gek misschien. Wantja je kan ondertussen ook niet van thuis werken. En hier komt er niks in zonder kabel. Zo simpel is het.
Maar ze mogen je niet afsluiten. Althans hier toch niet. Hoe dit in NL zit weet ik niet, maar hier zijn ze verplicht om te leveren. Ik heb zonnepanelen sinds januari 2019 (op factuur 31 december 2018). Dus nog een jaartje of 2 terugdraaien en mijn installatie is betaald. Nu ik heb in principe niks tegen die digitale meter, zolang dit correct is. Maar er moet geen extra signaal verstoorder hier in huis hangen.
Maar waar ik wel een probleem mee heb is bijvoorbeeld dat ze zeggen dat dit ding niet kan "terugdraaien". IK snap best dat in de zomer leveranciers bedrijven moeten betalen om stroom af te nemen etc, maar ik heb gratis stroom geleverd die je gewoon aan de buurt slijt. Enja 0,04 cent is best wel veel in de zomer, maar in de winter als ik overschot heb op een koude zonnige dag, krijg ik ook maar 0,04 cent, dat is ook niet fair. Nuja in andere landen, kijk naar Hongarije ... daar krijg je op het einde van het jaar verbruik - opbrengst. Is dat 0 betaal je niks. IN België hebben we hier ook zo een extra taks dat op basis van je vermogen van je omvormer. Bij mij is dat +-300 - 350 euro voor transport kosten op het netwerk. Maar die stroom verlaat de wijkkast zelfs dikwijls nog niet. Nu zolang mijn meter terugdraait wil ik gerust nog die 300-350 euro betalen en snap ik ook wel. Deze "vergoeding" valt trouwens weg bij een digitale meter. Nuja als die digitale meter er komt dan gaan we wel eens kijken naar een batterij, dan is het wel interessant, maar momenteel is mijn meter mijn batterij :) En dat willen we zolang mogelijk nog houden
Er zijn ook makkelijke manieren om mensen naar een digitale meter te krijgen, het volstaat om die prosumententax een stuk te verhogen, en de meerderheid van diegenen die nu zo tegen de digitale meter zijn zullen smeken om hem in huis te mogen hebben.

Ik heb zelf de digitale meter aangevraagd, omdat die me 750€ per jaar bespaart omdat de prosumententax wegvalt. sindsdien zit ik terug op ongeveer een jaarlijkse nulfaktuur voor elektriciteit.
Maar iedereen moet zelf berekenen wat bij hem/haar de beste situatie is.
Dan mogen ze over de volgende verkiezingen een kruis maken als dat zou gebeuren. Als je overdag alles kan doen wel ja. Maar overdag moet er gewerkt worden en bij niet iedereen is dat van thuis. Maar zelfs bij verkoop aan 0,04 zou een digitale teller mij meer kosten. In de avond moet er een potje gekookt worden, een wasje gedaan worden etc. Ik werk dikwijls ook nog wat in de avond, wat gamen, film kijken etc. Maar op 0 komen, zelfs met een batterij ga je toch heel veel stroom moeten produceren en bij ons is dat slechts 5500-6000kwh per jaar opbrengst. Waarvan wij er toch zeker 5000 op een jaar verbruiken. Enja alle toestellen hier zijn minstens a++ buiten de oven. Hebben wel een airco, maar die zetten we op 24 graden ofzo als het echt warm is. Dus niet op 20 ofzo.
Dit bedacht ik mij eigenlijk ook al na mijn reactie. Het eind station, stoppen met leveren.
Ach, hoe vaak gebeurt dat in de praktijk ?

Ik heb de situatie dat mijn gasmeter bij de onderburen hangt. Het opnemen van de stand en het vervangen van de meter "moet" dus niet via mij, maar via mijn onderburen gaan. Dat "snapte" de onder-aannemer ook niet (of wilde het niet snappen).

Allerlei dreig-brieven gehad met 'U moet.. U moet... U moet' etc etc. Steeds uitgelegd met 'Ik ga daar niet over - je moet een afspraak maken met de onderburen'. Uiteindelijk wilde ik toch wel graag een slimme meter, jaren na de dreigementen eens gebeld, er woonde inmiddels een wat socialer toegankelijk persoon in de woning beneden, toen geregeld. Heeft me nooit iets gekost, gaslevering is ook nooit stopgezet. Heeft zeker 5+ jaar geduurd.
Natuurlijk kan die situatie zich alleen voordoen wanneer wettelijk verplicht is dat mensen een slimme meter nemen... Dat is nu nog niet...
Of inderdaad, zoals je schrijft, is afgekeurd. Mijn gasmeter (uit '74 of omtrent) was ook afgekeurd, dat was ook de reden tot vervangen. Zelfs als je daar geen gehoor aan geeft krijg je 'gewoon' gas, is mijn ervaring tenminste...
Ik wou wel die meter hebben. Maar ze wouden die bij mij niet vervangen. :)
Mijn gasmeter staat in een keukenkastje en daardoor konden ze die niet veilig vervangen en ging dat niet door. Enkel wanneer de keuken weg was wouden ze het doen. Nou denk ik niet dat een huiseigenaar of verhuurder daarvoor even de keuken sloopt. :Y)
Volgens mij is het zo dat vanaf 2023 een ieder die zonnepanelen heeft VERPLICHT is een slimme meter in huis te hebben.

Ik heb een half jaar terug ook een bericht gehad van Enexis of ze een slimme meter konden plaatsen. Ik ben er niet op ingegaan, mede door de vele genoemde misstanden. Alleen binnenkort krijg ik wel zonnepanelen op het dak, dus of die slimme meter dan daadwerkelijk verplicht worden is een kwestie van aanzien. Mijn vader heeft van hetzelfde installatie bedrijf zonnepanelen gekocht en die heeft er gewoon een groep bijgekregen, maar de energieleverancier heeft hem nog niets gezegd over een verplichte slimme meter. Het kan zijn dat ze dit wel gaan verplichten in 2023, immers dat salderen gaat er af.

[Reactie gewijzigd door Snowwie op 30 april 2022 23:17]

Volgens mij is een "slimme" meter niet verplicht. Wel een meter met meerdere telramen wat in praktijk dus een digitale meter betreft. Maar deze hoeft niet perse "slim" te zijn.
Klopt. Je moet vragen om een conventionele digitale meter zonder communicatiemodule met meerdere telwerken. Zoals een "Iskra me 162".
Dit is een modern alternatief voor de slimme meter.
Het heeft me wel een tiental telefoontjes gekost om dit voorelkaar te krijgen , toen de draaischijf meter er uit moest. Maar goed, blij mee zo. En werkt prima met de zonnepanelen.
Was ook gratis trouwens.

[Reactie gewijzigd door vrieske op 30 april 2022 11:42]

Zonder salderen wordt het een heel ander spelletje. Wordt technisch en economisch een leuke tijd voor de tweaker. :) het besparen, opslaan en slim kiezen wanneer je energie gebruikt wordt nog meer beloond.
jep, heb nu een boiler die +/-99% van de tijd op eigen opgewekte energie verwarmd.
(grof weg heb ik 4 kWh afgelopen jaar moeten kopen/salderen om mijn gehele tapwater te voor zien)
best leuk om dit soort dingen te bouwen en uit te zoeken.

zit nu rond de 32% rechtstreeks gebruik van de zonnepanelen.
meer word nu langzaam wel lastig om eerlijk te zijn, misschien maar gaan koelen deze zomer. :?
alleen aan apparatuur komen begint wel langzaam lastig te worden.
(sommige modules zijn nog maar lastig te krijgen, ben toch al 2 maanden bezig maar goed doorzetten.)
afschaffen van salderen, en het verplicht hebben van een meter die apart in en uit meet (slim of niet).
is al in januari 2021 controversieel verklaart.
nu met nieuw kabinet is er een plan om dit later te gaan invoeren.
maar wanneer, dat is nog niet duidelijk en mijn beste gok is nu 2025.
alleen de oorlog die geen oorlog genoemd mag worden veranderd ook weer veel dus hang niet te veel aan de datum er kan nog veel veranderen. ;)

(de situatie is nu zo maf, dat ik een jaar geleden nog maar 1500€ per jaar bespaarde met zonnepanelen en warmtepomp, dit is nu al naar 3k€ aan het gaan is en kan zelfs 3,5k€ worden.
niet dat ik meer zonnepanelen heb of anders stook, maar prijzen zijn 2,5x zo duur geworden van gas en elektra.
zonder salderen verdien ik nu meer met mijn zonnepanelen als ik vorig jaar verdiende met salderen.
de wereld staat aardig op zijn kop. :P )
Klopt.

Ik ben wel zeer benieuwd wanneer de eerste rechtzaak komt over de falende digitale meters die veel mensen teveel geld kosten én niet geweigerd kunnen worden.
Wij hebben tot nu toe steeds geweigerd. Maar ze hebben onze analoge meters onlangs "afgekeurd". Je kunt dan nog kiezen of de "slimme" functie van de nieuwe meters uitgeschakeld wordt, maar ze komen ze vervangen, of je wil of niet.

En dat kostte niks, maar inderdaad heb ik het dreigement eerder ook van ze gehoord: als het later verplicht zou worden, het geld zou kosten.

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 29 april 2022 21:31]

Je mag ook nog voor een "domme" digitale meter kiezen als het goed is.
Dat kan dus niet.
Als jij nu je wettelijk recht gebruikt om geen slimme meter te nemen, mogen ze later niet zeggen 'omdat u 10 jaar geleden gebruik gemaakt hebt van uw wettelijk recht gaan we u nu op kosten jagen'.

Als je zelf een slimme meter aanvraagt, dan kunnen er wellicht kosten zijn. Maar als je op een nieuwe aanbieding of bevel ingaat blijft het gratis. Anders gaan ze jaarlijks meters vervangen omdat ze daar winst mee kunnen maken.
Daar dreigen ze mee, maar kijk eens op hun website. Het is gewoon nog steeds gratis. Althans, hier wel bij Stedin.
Vind het nog steeds heel bijzonder dat ze überhaupt geld durven te vragen voor een meetapparaat wat niet eens eigendom is van de consument.
snap ik, maar dat was steeds de reply van de netbeheerder in de keren dat ik hem weigerde ;)

[Reactie gewijzigd door Yucko op 29 april 2022 20:58]

Analoge meters kunnen ook foutief meten als ze kapot zijn. Dat is niet inherent aan een slimme meter.
klopt, maar ik heb eigenlijk nooit gehoord dat er meer verbruik gemeten werd bij een kapotte analoge meter. Minder wel

[Reactie gewijzigd door Yucko op 29 april 2022 20:59]

Nou, dat gebeurt volgens mij nu juist wel.

Als de permanente magneet zwakker wordt wordt de schijf minder geremd lijkt me....
Dan moet je toch echt beter zoeken
Ik heb hem ook geweigerd en volgens Liander kost het dan later €70 als het verplicht wordt. Is dus wel te doen.
Gezien het aantal slimme meters in Nederland en het daadwerkelijke aantal meldingen heb je het hier echt over een hele kleine aantal mensen. Blijft natuurlijk wel vervelend, maar als je weet hoeveel je ongeveer verbruikt kun je het probleem na één maand wel zien. Zeker als je net een nieuwe slimme meter krijgt ga je de eerste paar maanden checken dat alles goed gemeten wordt. Zou ik ook doen als ik een nieuwe (analoog, digitaal of slimme) meter krijg.
Ja, maar daar kom je eigenlijk alleen echt achter als je heel actief je verbruik gaat zitten meten. Daarbij kan je niet even een verbruiksdongeltje in een analoge meter drukken. Er zullen vast niet zoveel mensen zijn die voor de digitale meter actief het verbruik nauwkeurig bijhielden. En als je 1 keer per jaar je verbruik omhoog ziet gaan zoals ik, ga je daar verder niet te veel achter denken.
Mijn verbruik ligt aan jaren lang rond de 3000Kw voor electra en rond de 1000 m3 gas, soms iets meer gas bij koude winters, soms iets minder. Ik heb ook Toon waar ik vroeger digitaal voor electra en analoog voor gas en tegenwoordig via de slimme meter direct kan zien wat het verbruik is op een dag (en als je ervoor betaald kan je ook eerder terug kijken).

Met een slimme meter kun je via verschillende apps je verbruik in de gaten houden. Zo kun je zelf zien wat het effect is om bijvoorbeeld de temperatuur 1 of 2 graden lager zetten of om bepaalde apparatuur van een tussenschakelaaar te voorzien.

Eens per jaar naar je verbruik kijken doe ik al heel lang niet meer, dat maakt je wel een stuk bewuster. Maar dat is persoonlijk. Niet iedereen wil zich daar mee bezig houden en dat is ook prima.
Ik heb al jaren een Pi met domoticz aan die slimme meter hangen in de meterkast. Kost niks (behalve een Pi en een P1 kabel. 2W per uur en wat tijd) en leuk project om op te zetten. Heb nu een duidelijk overzicht per dag, maand en jaar wat ik verbruik sinds 2016. Erg handig.
Je weet dat indien je zonnepanelen hebt, je die slimme meter niet meer kan weigeren per 01-01-2023?
Bron: https://www.businessinsid...plicht-2023-zonnepanelen/
is bekend, maar ik heb geen zonnepanelen en deze komen er waarschijnlijk ook niet vanwege de vorm van het dak en de ligging ervan ;)

Maar nu heb je ook nog digitale meters die gewoonweg geen communicatie module hebben (uitlezen op afstand is derhalve gewoonweg onmogelijk) met wel met een apart telwerk voor teruglevering. Moet zoiemand dan toch persé aan de slimme meter? Want het gaat in het verhaal van zonnepanelen toch enkel over het feit dat je teruglevering apart gemeten wordt zodat ze in de toekomst de kale energieprijs kunnen vergoeden?
En toch is het weer het balanceren van onze overheid die ons van het gas af wil hebben, het liefst allemaal zonnepanelen op het dak zien hebben, maar tegelijkertijd een nieuwe wet er door drukt zodat je nog wel fors blijft betalen voor de netwerkkosten. Datzelfde netwerk, door wie zijn die feitelijk betaald? De belastingbetalende burger. Eigenlijk zou er van 'netwerkkosten' helemaal geen sprake mogen zijn. Dan pas stimuleer je heel erg fors de aanschaf van zonnepanelen. Maar ja, helaas wil onze overheid geen cent mislopen en het beste wat je kunt doen is als je zonnepanelen hebt is zoveel mogelijk de energie gebruiken op het moment dat het opgewekt wordt, of opslaan in een boiler met water dat overdag verhit word. Of toch voor accu's gaan.
En wat als je niet van plan bent niet terug te gaan leveren, maar de energie alleen zelf gaat gebruiken? Is het dan ook verplicht?
Zo een domme meter waarvan ze zeggen dat hij slim zou zijn? Echt niet. Een digitale meter met 4 telwerken, die kan je dan niet meer weigeren. Tenzij je de recente wetswijziging kunt aanwijzen.
Je moet inmiddels betalen als je nu zelf een slimme meter aanvraagt..
Nee hoor, ik heb er gisteren één aangevraagd, en het kost me niets.
Ook hier wordt ie stelselmatig geweigerd.
Mensen kijken mij altijd aan alsof ik een wappie ben als ik zeg dat die slimme meters eigenlijke sluwe meters zijn die de bewoner meer af laten rekenen dan hij in werkelijkheid heeft verbruikt. Maar ik was de paranoïde gek. Nou mooi dat ik dit artikel niet naar ze door ga sturen. Laat ze maar lekker teveel betalen.
Mijn meter meet dat ik constant 100 watt teruglever(geen PV of o.i.d.). Dat is wel lekker, dat is toch 880 kwh per jaar wat ik teruglever ;)
OOF dat is een hevige fout, vooral met de huidige gasprijzen.

Vooral als je magisch ineens 3000 KUUB hebt verbruikt. dat is met de huidige prijzen 8100 euro [met een gasprijs van 2.70 euro per m3 gas]

Hopelijk hoeven klanten die dagen niet te betalen.

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 29 april 2022 20:43]

beter dat je zo'n hoge fout hebt, dan zie je meteen dat het niet kan kloppen.
veel vervelender wanneer je al heel lang 20-30% te veel gemeten hebt. dat heb je mss niet door en kost je een flinke bult geld
en dan daarnaast, een perverse prikkel voor een netbeheerder om helemaal geen haast te hebben met het verhelpen van zo'n fout in meerdere meters, of zelfs ontkent dat er een defecte sensor is.
Dit is exact wat er bij mij is gebeurd toen ik ben overgestapt van Eneco naar een andere leverancier. Er kwam opeens 20 kuub gas verbruik bij per maand vanaf de dag dat het contract in ging. Direct de nieuwe leverancier in kennis gesteld, maar deze was er van overtuigd dat de meterstanden klopten.

Het enige gas in mijn huis is het fornuis. Voor de rest heb ik blokverwarming en een boiler om te douchen.

Enige idee hoeveel ik zou moeten koken om daar 20 kuub gas verbruik MEER door te krijgen?

Klagen via de telefoon hielp niet, totdat ik een email stuurde met een klacht en de potentie tot dagvaarding liet vallen. Toen werd er plots heel snel een correctie uitgevoerd.

En vervolgens heb ik de automatische doormelding laten uitzetten. Die meterstanden geef ik zelf wel door tot het einde van het jaar. Daarna ga ik verhuizen.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 29 april 2022 21:06]

En zat de fout bij de nieuwe leverancier of in je meter?
Helaas nooit duidelijk antwoord op gekregen. Ik vermoed de leverancier in dit geval. Er is in ieder geval geen monteur langs geweest, maar ze kunnen die dingen natuurlijk op afstand uitlezen.
Zeer grote kans dat ze pas na jouw klagen de daadwerkelijke meterstanden hebben gebruikt.
Daarvoor waarschijnlijk een schatting gebruikt en/of data geextrapoleerd van 2 relatief kort op elkaar liggende meetmomenten.

Het is opvallend hoe vaak je ziet dat energiebedrijven aangeven zich op meterstanden te baseren en dan toch een schatting blijken te gebruiken.

Zo ook bij mijn ouders.
Tig keer aangegeven dat de meterstanden niet klopten, juiste standen doorgegeven, etc.
Ze blijven aangeven dat ze de uitgelezen meterstanden gebruiken.
Tot uiteindelijk ik zelfs het gezeur zat was (woon al zo'n 25 jaar niet meer in dat huis) en geeist dat Enexis een meteropnemer langs zouden sturen.
Deze beste man kwam dus langs en constateerde dat de meter eigenlijk al 3 jaar geen meterstanden had doorgegeven en vervangen moest worden.
Tot op heden (nu ruim anderhalf jaar later) is het gesteggel over de teveel betaalde kosten nog niet afgelopen. Men blijft namelijk naar elkaar wijzen.
Ik vermoed dat dat geld nooit terugbetaald zal worden.
De gas/elektra rekening wordt toch ieder vereffend? Teveel vooruit betalen is mij helder, maar uiteindelijk kost het je toch niets meer?
Niet als je tijdens dit gedoe van energieleverancier gewisseld bent.
Hadden ze ook nooit moeten doen, maar goed, ze hadden überhaupt ook nooit de boel zo lang moeten laten door-etteren.
20 kuub gas meer per maand? Dat gebruik ik per dag in de winter! Weet je zeker dat het niet 200 was of zo? 20 kuub per maand meer of minder zou mij niet eens op vallen.
In onze flat met blokverwarming gebruikten we ongeveer 12 kuub per jaar! voor koken op gas
Een flat met blokverwarming is het zeer rendabel om je eigen gasmeter op te zeggen en te gaan inductiekoken, ben je van die vastrecht af.

Inductiekoken of gas koken kun je tegen elkaar wegstrepen met verbruik.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 30 april 2022 10:31]

Was wel 20 jaar geleden. Inductie was nog erg duur en gas opzeggen kan niet met een vve ertussen

[Reactie gewijzigd door divvid op 30 april 2022 11:34]

Gas opzeggen kan wel met VVE, die gasmeter zit in je eigen huis voor koken.
SWW en WW gaat via VVE ofwel blokverwarming en die kan je inderdaad niet opzeggen.
Nu vast, 20 jaar geleden dacht men daar ander over. Meter opzeggen kostte toen een paar honderd euro
Hij zegt toch dat hij alleen maar gas gebruikt om te koken.
Ik zit in een vergelijkbare situatie en gebruik zelfs nog minder, gemiddeld 1 a 2 kuub per maand. Reden om het gas helemaal de deur uit te doen. Inductiekookplaat staat er sinds vandaag, de gasmeter wordt ergens volgende maand (gratis) verwijderd. Scheelt weer 120 euro leveringskosten per jaar.
Als je alleen kookt op gas ga je 20 kuub zeker merken, toen ik nog op gas kookte zat ik op 1 a 2 kuub per maand dus een factor 10 hoger merk je wel.
Ik ben er niet zo in thuis, maar staat de netbeheerder niet los van de leverancier in de zin dat de netbeheerder niet naar verbruik uitbetaald wordt?
Netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk en ook een correcte meting.

De leverancier gaat aan de hand van de meting jouw een factuur sturen.
Precies! Dalyxia suggereerde dat een meter die teveel meet, in het voordeel van de netbeheerder zou zijn, maar is dus niet zo.
Ja, want als je de meter in twijfel kunt trekken kun je ook zo lekker een rekening sturen. Zeker als je ineens voor 8000 euro extra (!) gas verbruikt dan valt dat niet op bij je klanten. Dit is een recept voor een hoop gezeik met klanten waarbij rekeningen in twijfel worden getrokken en je weer een list moet verzinnen om een geloofwaardige rekening te sturen en waar elke slecht afgehandelde klacht bij de ACM eindigt. Dit zijn nog steeds nuts-voorzieningen, het is geen maffia.
Je kan gewoon een ijking aanvragen, maar blijkt er niks mis te zijn mag jij de rekening betalen.
netbeheerders doen niet moeilijk om een onafhankelijke ijking uit te laten voeren.
Netbeheer en energieleverancier zijn ontkoppeld...
Je kan gewoon een ijking laten uitvoeren als je denkt dat je meter niet goed registreert dan heb je het zwart op wit.
Is makkelijk genoeg aan te vechten.
Daarnaast kan je ook nog eens de vraag stellen: als 3000 kuub extra gas word verrekend, dan betekent dat ook dat het vervoerd moet worden naar de locatie waar het is verbruikt.

Distributie moet tijdig worden aangevraagd anders raakt het distributienet al gauw te vol. Dat als er dus ineens 3000 kuub gas op 1 adres moet worden afgeleverd, dan maken de bedrijven die controleren of het distributienet net zo vol zit als dat de energiebedrijven hebben aangevraagdvoor elk gegeven moment.

Een misser van 3000 kuub gas, dat kost het energiebedrijf een behoorlijke boete, want zij zorgen daarmee dat het distributienet word overbelast, met alle gevolgen van dien. En die boete is significant hoger dan de rekening voor het zogenaamd geleverde gas.

Nu is het dan wel weer gas, waarvan distributie minder strikt is vanwege de calorische waarde van gas. Deze varieert nogal door temperatuur, luchtdruk en een boel andere dingen. Transport van gas is daarom wat vrijer. Voor electriciteitsnet is dit veel strakker geregeld, alhoewel er ook sprake is van weersgevoeligheid tijdens distributie.

Voor beide energievormen worden alle cijfers voor opwek, distributie en gemeten bij de klant met elkaar vergeleken, middels reconciliatie. Ook wel bekend als de jaarrekening (waarbij je of geld terug krijgt of moet bijbetalen).

Het is dus van groot belang dat de meter op de aflever adressen zo goed mogelijk werkt. Niet alleen voor de klant, maar ook voor het energie-bedrijf. Want de boetes bij teveel fouten, is al gauw 10 keer hoger dan wat de klant extra moet betalen.

Daarnaast, als het energiebedrijf betrouwbare data over lange periodes heeft, dan kunnen zij veel verder in de toekomst vorspellen wat zij aan energie bij hun klanten afleveren. Hoe langer die periode, hoe goedkoper de energie. Dus het energiebedrijf blij, want winst, De distributeur blij want die kan nu plannen waar/wanneer onderhoud en/of uitbreiding plaats kan vinden. De klant blij, want die hoeft zich geen zorgen te maken over gebrek aan energie op het moment dat hij/zij dat nodig heeft.
3000 kuub is niet zo bijzonder hoor.

Op mijn werk hebben we stoomketels die bij vollast per stuk 5 kuub per minuut verstoken.....
Helpt niet altijd hoor.

Een vriendin van mij heeft dit gehad met een watermeter.
De afgelopen 10 jaar 45-50 kuub waterverbruik.per jaar.
Alleen het laatste jaar 500 kuub,
De waterboer was niet voor rede vatbaar. De fout moest achter de meter liggen en dus niet de verantwoording van de waterboer. (dat is ~60 liter per uur, dat zou je ergens moeten merken EN het feit dat het probleem spontaan is opgelost, was tegen dovemansoren)
Betalen of anders deurwaarders aan de deur.

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 30 april 2022 13:33]

Je kunt altijd de meter laten ijken, je betaald niets als de fout bij de aanbieder ligt, mocht de meter correct zijn dan betaal je rond de 160 Euro, dit heb ik zelf meegemaakt, vandaar.
Er was niets mis met de ijking.
10 liter uit de kraan = 10 liter op de teller. (op de leken-manier getest, met een litermaatje onder de kraan)

Dat het telwerk vermoedelijk de 100000-digit liet meedraaien is inmiddels niet meer te bewijzen (het is inmiddels 3 jaar geleden).
Maar het ging over de starheid van Evides. Dokken of afsluiten.
Ik begrijp het nu, niet te geloven inderdaad.
In Belgie wanneer je een factuur betwist, kan de deurwaarder zijn macht niet meer uitoefenen. Dan moet het uitgevochten tussen klant en leverancier of bij een rechtszaak.

Veel mensen weten dit niet en trillen als ze het woord aanmaning of deurwaarder horen.

Je hebt rechten, dus oefen je rechten ook uit. Laat je niet intimideren door dreigende woorden.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 29 april 2022 22:43]

In nederland is er ook zo iets dacht ik: als je duidelijk aangeeft niet te gaan betalen en de schuldeiser rekent je toch buitengerechtelijke kosten aan en gaat dan naar de rechter (voor inbeslaglegging) kan de rechter zeggen: die buitengerechtelijke kosten zijn niet redelijk, want de schuldenaar heet duidelijk aangegeven dat hij niet ging betalen, je had gelijk naar de rechter moeten stappen.

Overigens bij een te hoge factuur wel altijd het gedeelte betalen wat het wel moet zijn natuurlijk, er is geen reden dat deel niet te betalen.
ja, vooral dat bedrijven bij voorbaat van het kwade uitgaan is al direct te kansloos voor woorden natuurlijk.
Iets met constructief naar een oplossing zoeken enzo..... :(
Ik heb een keer 56.000 kuub gehad. Was wel grappig toen ik er over ging bellen. Ik vertellen dat mijn verbruik wel erg hoog was. Het was ook nog eens in de winter dus de eerste reactie van de persoon aan de telefoon was een halve zucht. Zo van, man, daar gaan we weer. Toen ik vertelde dat het 56.000 kuub was, toen was het ook gelijk opgelost. Ze gingen kijken naar graaddagen en hebben het aangepast. Voor mij was het dus met 1 telefoontje opgelost.
Gelukkig dat het voor jou gauw opgelost is.
Zelf zou ik na al deze verhalen, als wij hier een digitale meter krijgen de analoge als backup er tussen willen houden.
Voor het geval dat.... (Oud vertrouwt) eventueel een eigen meter kopen en er tussen plaatsen

[Reactie gewijzigd door ajow op 30 april 2022 05:38]

Die backup meter heb je niks aan want je kan er juridisch niks mee bewijzen.
Ik vrees meer voor de andere kant op.
Wij hebben het afgelopen jaar 70% minder gas verbruikt.
Strak er op gezeten dat er niet te lang gedouched wordt, de verwarmingen niet nodeloos aan gaan.
Wij zaten met een gemiddelde van 16 / 17 graden de gehele winter.

Wat we zo'n beetje uitgerekend hebben, is dat we tegen de 800€ terug gaan krijgen.

Nu gaat waarschijnlijk de leverancier 'klagen' dat het niet klopt
Bij mij zie ik ook meerverbruik tov een maand of twee geleden maar niet dusdanig hoog (50 kuub meer). Ook snachts terwijl de verwarming dan uit staat en alleen CV ketel verbruikt gas in huis. Klopt geen zak van en heb dezelfde meter als die wordt beschreven.
En in praktijk blijkt vaak toch een instelling aan te staan waardoor de CV aanslaat denk eens aan tapcomfort, draai de gaskraan eens een nacht dicht dan zul je zien dat de stand niet wijzigd.
Allemaal uit. De CV ketel lees ik ook uit en die laat een heel ander verbruik zien. :)
als er 50 kuub gas weglekt zou ik mij wel zorgen gaan maken.
Ja, mag hopen dat er een vergoeding komt.
Dit heb ik dus meegemaakt in 2019. De slimme (gas) meter gaf constant een veel lagere waarde (407 kuub) aan bij de leverancier (wellicht heeft dat nooit aangestaan). Fysiek was de waarde wel correct. Een paar maanden later werd de correcte waarde doorgegeven bij de leverancier (2500 kuub ongeveer) en uiteraard kwam als automatische email: "advies: maandbedrag verhogen".

Hierop direct mijn leverancier gebeld en uitgelegd maar de 1e reactie was alsof ik dat inderdaad in één maand verbruikt zou hebben (appartement uit 2013). Hierop als reactie gegeven dat mijn vriendin nog gewoon rondloopt. Dat vonden ze dan weer een mindere grap. Ze gaven toen aan dat de meter dan niet goed was en ze dat wilde komen nakijken voor 170 euro, op rekening van mij. Hierop aangegeven dat de slimme meter nu WEL werkt en dat ik hier natuurlijk niet voor ga betalen. Geen groene hond mentaliteit maar het feit dat het hun meter en fout is.

Achteraf is het allemaal netjes gecorrigeerd met beginstand en eindstand voor de jaarfactuur.

[Reactie gewijzigd door x86dev op 29 april 2022 21:09]

De volume meters bij bijvoorbeeld tankstations moeten jaarlijks gecertificeerd worden.

Bij deze gasmeters is dat blijkbaar niet het geval, het is natuurlijk ook niet te doen elk jaar, maar weet iemand iets over hoe het zit met de certificering en kalibratie van zulke flowmeters?
Hoevaak komt er iemand bij jou thuis je gas en elektra meter kalibreren?


Daar heb je je antwoord.
Ik vind dit niet een opbouwende reactie en suggereert ook dat dat geheel niet gebeurt.

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat in de ruim 18 jaar dat wij op hetzelfde adres wonen, wij 2 keer een nieuwe analoge gasmeter hebben gehad en onlangs dan een digitale.

Weet niet waarom die bij ons vervangen is, maar mogelijk gebeurt dat bij ieder adres elke 8 aar of zo?
Van watermeters weet ik dat ze een relatief beperkte serviceduur hebben.
Van gasmeters heb ik werkelijk nog nooit gezien dat er een voortijdig vervangen werd anders dan vervangen voor een "slimme" variant en die dan ook weer door een "nu wel werkende slimme variant".

Van de ouderwetse gasmeters heb ik er genoeg gezien die vele tientallen jaren oud waren in de huizen waarin ik gewoond heb. Voor zover ik mij kan herinneren hadden mijn ouders er eentje uit eind jaren '70 hangen tot deze vervangen werd door een "slimme" meter. (die in no-time niet goed meer werkte)
Om ook eens een positief geluid te laten horen: in 2017 is een 36 jaar oude gasmeter vervangen. Het nieuwe exemplaar gaf exact hetzelfde verbruikspatroon. Hoe:sinds 2016 log ik alles via de P1 port
Das dan wel weer knap, een 36 jaar oude gasmeter met een p1 poort :)
Er is toch zo een sensor die je erboven op kan plakken dacht ik, en die logt de stand elke dag. Ik weet dat ik ooit zowat gezien heb.
Das dan wel weer knap, een 36 jaar oude gasmeter met een p1 poort :)
Precies, met een sensor. De laatste meter was wel gekoppeld aan de slimme meter. Ik had eigenlijk wel verschil verwacht. Gelukkig niet of niet meetbaar

[Reactie gewijzigd door divvid op 30 april 2022 11:36]

Haha, dat is precies wat er bij mij ook gebeurde. Ik kreeg na een maand of twee alweer nieuwe meters, die nu gelukkig wel werken.
En hoe vaak is een bestaande meter opnieuw gekalibreerd? Bij mij nog nooit en ik heb er ook nog nooit iemand anders over gehoord. Vervangen worden ze inderdaad wel eens, maar hoe lang hebben ze het daarvoor niet goed gedaan?
Ik heb geen idee hoe vaak. Ik reageerde op "jongetje" omdat ik me bedacht dat onze gasmeter een aantal keer vervangen is.

Mogelijk was dat, bedenk ik nu, omdat wij niet meer dan 500-600 kuub per jaar gebruiken. Mogelijk vonden ze dat verdacht weinig en besloten daarom om de meter te vervangen?
Weet niet waarom die bij ons vervangen is, maar mogelijk gebeurt dat bij ieder adres elke 8 aar of zo?
25j op hetzelfde adres, en anderhalf jaar terug een digitale gekregen.
Dus sinds de bouw 30/35j geleden géén controle / vervanging geweest.
Hoi, hier ga je nu even te kort door de bocht.
Er worden in Nederland elk jaar grote steekproeven gehouden op de tariefmeters (kWh, Gas, Warmte).
Hierbij word er bij de dat jaar geldende bouwjaarreeksen over alle types at random meter nummers uitgeloot die dat jaar gekeurd/geijkt worden. Dat gebeurt ook bij meters die pas een jaar in het net zitten.
Dit gebeurt bij consumenten en bedrijven.

Voor wat meer (beknopte) info hier een link naar de autoriteit telecom die daar overkoepelend is.
https://www.agentschaptel...gasmeters-en-warmtemeters

Edit: ik zie dat @Slappyjoez het ook al deels uitlegt :)

[Reactie gewijzigd door Schuim op 30 april 2022 09:39]

Als je een bedrijf bent dan moet je elk jaar je ladders, haspels, meetapparatuur etc. laten keuren/ijken. Energiemeters hangen vaak tientallen jaren in woningen zonder ooit geijkt te worden. Zeker aangezien er nu nog vele mensen zijn met een analoge meter die al lang niet meer worden geplaatst.
Ga jij even jaarlijks tien miljoen meters ijken?

Steekproef van de op dat moment gebruikte batches is voldoende.
Ben jij bereid elk jaar minimaal een halve dag vrij te nemen (niet iedereen kan thuiswerken) om dat er een bedrijf is wat zegt dat ze op die dag je meter komen ijken?
Daarbij heb je nog de variabelen waardoor dingen uitgesteld worden, en je weer vrij kan nemen.
Ik persoonlijk niet. :)

Edit: en dit is dan voor 1 meter. Je hebt vaak ook nog wel 1 of 2 andere in huis hangen.

[Reactie gewijzigd door Schuim op 30 april 2022 11:54]

Als ze die tijd conform omgerekend uitbetaald netto uurloon vergoeden heb ik daar geen enkel probleem mee. Het is tenslotte een geval van niet-conforme dienstverlening en dit dient wettelijk zonder tot kosten te leiden voor de consument, hersteld te worden. (Dat is ook waarom je bijv. de kosten van herhaaldelijk moeten bellen naar een service-desk kunt terug eisen.)
Jahoor geen probleem, mijn cv ketel en airco hebben ook regelmatig onderhoud nodig.

Ik zou het persoonlijk fijn vinden als het regelmatig (1 keer in de 3 a 5 jaar lijkt me prima) gecontroleerd wordt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 30 april 2022 13:01]

Ik doelde op kalibratie en certificering voordat de meter bij mij geinstalleerd is.
Ik heb als fotograaf een keer foto's gemaakt voor een jaarverslag van het bedrijf dat die oude ronddraaiende elektriciteitmeters maakte. Ze produceerden die dingen aan een lopende band en één op de tien werd er uitgehaald en getest. De rest werd zo van de band in een doos gedaan en uitgeleverd.
1 op 10? Dat lijkt me juist ontzettend hoog.
Dat is heel veel 1 op de 10
Elke twee jaar zou toch moeten kunnen. Bij cv-ketels is dat ook gebruikelijk. Desnoods leiden ze cv-monteurs op om die slimme meters gelijk mee te kunnen nemen, zodat het tijd en geld scheelt.
Meterreeksen worden steekproefsgewijs geijkt met een bepaalde interval. Bij te grote afwijkingen en aantallen kan een meterreeks worden afgekeurd waarna de gehele serie vervangen zal worden. Men krijgt dan een brief dat hun meter is 'afgekeurd' en vervangen zal moeten worden.
Krijg je dan ook geld terug voor het teveel betaalde?
Ik houd zelf al jaren mijn verbruik bij door maandelijks de displays van de verschillende meters af te lezen. Dat houd ik bij in een simpel Excelformuliertje. Als er dan iets niet klopt bij de automatische doorgifte en er ineens een veel hoger verbruik wordt aangegeven in het overzicht dat de energieleverancier me elke maand mailt, heb ik tenminste iets om op terug te vallen - tenzij het display van de gasmeter dan ook ineens een veel hoger verbruik aangeeft, natuurlijk :+
het gaat erom dat de meter door de dag heen een hoger verbruik registreerd dan daadwerkelijk het geval is. Dat dat bij stroom kon gebeuren wist ik, maar dat het ook bij het meten van gas kon was mij onbekend.

Tenzij je oude maandelijkse verbruik (voor plaatsing slimme meter) vergelijkt met je maandelijkse verbruik na installatie van de slimme meter gaat het jou ook niet opvallen. Totdat de jaarafrekening op je mat valt :P
Gelukkig staat het verbruik van de oude ("domme") meters ook in mijn Excelletje, want ik houd het al zo'n tien jaar bij. Gedurende al die jaren komt het maand- en jaarverbruik redelijk overeen (ergens tussen de 950 en 1050m³ per jaar). Als het gasverbruik dan ineens veel hoger uitvalt, zoals de genoemde 3000m³, valt dat meteen op.

Vorig jaar is de CV-ketel vervangen en dat die veel zuiniger met gas is kan ik ook zien in mijn overzicht. Gemiddeld hebben we over het eerste kwartaal van 2022 zo'n 25% minder gas verbruikt t.o.v. de voorgaande jaren. Dat ligt deels natuurlijk wel aan de milde winter. Tot nu toe klopt dat ook met de overzichten die we van de leverancier ontvangen 8-)
Het hangt duidelijk niet alleen van dat vergelijken af met oude stande . Er is letterlijk het voorbeeld gegeven dat als de hoofdgaskraan dicht staat deze.digitale meters verbruik doorgeven. Dus tenzij je denkt dat een hoofdkraan lek hoort te zijn heb je geen voeige gegevens nodig. Daarbij is het ook niet zomaar dat als er verkeerde metingen worden doorgegeven je dus ook niet op de display kan vertrouwen. Het is namelijk hoe dan ook een doos met onbekende inhoud waarvan de leveranciers menen dat je er maar op kan vertrouwen terwijl ze er zelf niet als eerst last van hebben als het niet juist werkt. Dat is bij geen enkele meter een redelijk uitgangspumt om te denken alsof het dus maar goed werkt. Het probleem bij de meters is dat de.gebruikers maar zelf moeten regelen dat het wel te.controleren is, daarna komen misschien de leveranciers eens in actie.
Het mooie aan een slimme meter is dat je perfect kan zien hoeveel je verbruikt per tijdseenheid (op afstand 15 min dacht ik; via de locale poort per seconde).
Je kan dit perfect vergelijken met data wanneer de verwarming draaide. Ofwel heb je een slimme verwarming die weergeeft wanneer hij verwarmd, ofwel kijk je naar het stroomverbruik van de pomp om een idee te krijgen. Als de pomp niet werkt, zou er geen gas verbruikt mogen worden. (op die paar keer warm water na)

Indien je gas ook gebruikt om te koken, dan kan je altijd kijken naar het stroomverbruik van de damp afzuiging of van de oven (lichtje oid).

Er zijn bijna altijd manieren om dingen te controleren.

Wat ik me wél afvraag is of dergelijke sensoren duur zijn en of ze er niet 2 achter elkaar kunnen zetten en de meetresultaten vergelijken. Indien er een afwijking is, dan is er 1 van de 2 defect.

[Reactie gewijzigd door Prince op 29 april 2022 21:04]

Een goede sensor moet een soort zelftest kunnen doen. Maar bij Sensirion (meet bijvoorbeeld de warmteverdeling op een chip waar het gas langs stroomt) vind ik daar niks over. Maar ze bepalen wel de hoeveelheid H2 in het gas, wellicht detecteren ze dan ook bijvoorbeeld een stofdeeltje op de sensorchip.
Bij wet is afgesproken dat een kuub gas een bepaalde hoeveelheid energie moet opleveren. Dit is ook wel beekend als de calorische waarde.

Gas is echter behoorlijk gevoeliger voor weersomstandigheden, waardoor een kuub gas minder energie oplevert dan de calorische waarde. De meter houd het aantal verbruikte kuubs aan gas bij, niet de calorsche waarde ervan.

Om de klant toch van genoeg energie te voorzien is er simpelweg meer gas nodig. Dat zie je dan ook terug op de meter. Maar de distribiteurs hebben ook meters voor de weersomstandigheden in hun aflevergebieden en kunnen daardoor de calorische waarde van het gas bepalen dat bij de klant is afgeleverd.

Er moet worden afgerekend naar mate de hoeveelheid energie die is geleverd. Normaal gesproken worden wijzigingen in de calorische waardes van het geleverde gas verrekend tijdens de reconciliatie procedures van je energieleverancier. En deze procedures leveren jou je uiteindelijke jaarrekening op.
Op mijn eerste appartement hield ik mijn waterverbruik ook bij in een Excel, en ik stelde toch vragen bij mijn hoge waterverbruik.

Tot ik mijn waterkraan liep open staan en naar de waterteller liep. Bleek dat er twee watermeters omgewisseld waren! Mijn water meter liep niet op!
Het display laat dezelfde waarde zien als de waarde die doorgegeven wordt. De fout zit in de sensor zelf, niet de software of het verzend-gedeelte.
In dit geval helpt je dat ook niet, de meting zelf klopt niet omdat de debiet sensor faalt.
gewoon deze bestellen.... https://www.homewizard.nl/homewizard-wi-fi-p1-meter 3 tientjes,...hoe kunnen ze het er voor maken en t werkt top! leest je meter direct uit.... dus ook grote verschillen komen meteen naar boven.
O, bedankt voor de tip. Nou is eens in de maand even de meter aflezen natuurlijk geen probleem maar zo'n apparaatje lijkt me wel handig.

Overigens wist ik wel dat ze bestaan, er zijn ook pakketjes waarbij je zelf een beetje moet knutselen om zo'n P1-lezer te fabriceren.
Ik vraag me af waarom die dingen niet modulair gebouwd zijn? Een klein halfjaar geleden kreeg ik ook een mailtje van Eneco of ik mijn standen kon doorgeven, terwijl dat normaal vanzelf gaat. Even later kreeg ik een brief van Stedin dat onze meter stuk was en al een paar maanden geen standen meer had doorgegeven.

De oplossing was om de 3G meter te vervangen door een LTE (4G) meter. Maar daarvoor moest de hele meter dus vervangen worden. De monteur zij liever dat hij dit modulair zag, waarbij je enkel de nodige hardware vervangt. Dat zou goedkoper zijn, en ook sneller zijn voor onderhoud en reparaties. Waarom is daar nooit over nagedacht?
Geld regeert. In dit geval het geld van de meterfabrikant. Die schieten er toch niks mee op dat alleen een 3G voor een 4G module om te wisselen valt?
En in zo'n tijd kan de monteur nog meer meters ophangen bij mensen die geen slimme meter hebben.
Maar je zou verwachten dat de meterfabrikant die een meter aanbied die via een modulair systeem zeer snel en simpel 1e lijns onderhoud heeft de fabrikant is die een steentje voor heeft bij de netbeheerders want dat kan de kosten op jaarbasis aardig drukken. Aanschafprijs is maar een van de factoren om voor een bepaald merk te kiezen, onderhoudskosten is een andere.

(aan de andere kant kosten die dingen per stuk geen drol met de aantallen waarbij ze ingekocht worden)
Deze meters hebben geen 3 of 4g module.
Bij mij is de slimme meter ooit (volledig) vervangen omdat er geen signaal werd verzonden, en toen verexcuseerde de monteur zich meteen van tevoren (zonder dat ik er iets over zei) dat hij inderdaad het hele ding ging vervangen ondanks dat alleen het draadloze communicatie deel niet functioneerde.

Volgens hem was de reden anti-fraude, dat die meters niet uit kleinere verwisselbare onderdelen bestaan zodat monteurs/ installateurs er niet mee kunnen klooien.
Wij hadden volgens onze meter 89.799 m3 gebruikt in April. Even kleine €120.583 aftikken 😂
Ben ik benieuwd hoe je dan aantoont wat het werkelijke verbruik is geweest. Wat is het proces om hier uit te komen met de energie leverancier?
Historisch kijken, maar na een paar verbouwingen aan isolatie verder zou dat weer een interessante zaak kunnen worden. Dan provisioneel schatten en na berekenen over een jaar of 3?
dan ben ik echt benieuwt naar je gasmeter???
G4 of G6?
Met G4 doe je 6 m3 per uur MAX
Met G6 doe je 10 m3 per uur MAX

met 89.799 kuub zou je 124 m3 per uur moeten verstoken ?
Ik heb een gasloze woning met een Landis+Gyr meter voor alleen electrisch.
Geen probleem geloof ik.
hoezo geen probleem? Dat het in dit geval over een verkeerd geregistreerd gasverbruik gaat wil niet zeggen dat je stroommeter dan foutloos is. Ook daar zal al jaren klachten over dat er een hoger verbruik geregistreerd wordt dan daadwerkelijk verbruikt.

Ik dacht (pin me er niet op vast) dat apparaten in stand-by en laders die in het stopcontact zaten zonder een apparaat te laden een groot aandeel hadden hierin.
hoezo geen probleem? Dat het in dit geval over een verkeerd geregistreerd gasverbruik gaat wil niet zeggen dat je stroommeter dan foutloos is. Ook daar zal al jaren klachten over dat er een hoger verbruik geregistreerd wordt dan daadwerkelijk verbruikt.
[...]
Vaak zit er een draadloze communicatie tussen gas- en elektrameter. (bijv. via wMBUS)
De feitelijke communicatie naar buiten gaat dan vanuit de elektrameter.
Als er een fout zit in de communicatielaag tussen beide meters, bijv. dat 'ie niet goed onderscheid kan maken tussen jouw data en dat van je buren, dan wil dat nog niet zeggen dat de registratie van elektra-verbruik mis gaat.
Ik snap wel waarom ze slimme meters willen pushen. De ouderwetse draaischijven waren met een sterke magneet tegen te houden. Vroeger had ik zo een grote vierkante magneet en als je deze erbovenop legde ging het wieltje stilstaan en de dagstand ging op nachtstand :+ _/-\o_
Teveel gesjoemel was er. Ook dat mensen een vage kennis hadden bij de energiemaatschappij om voor 50 gulden even de meter terug te draaien en opnieuw te zegelen. De slimme meter maakt dit allemaal onmogelijk.
Met die magneet werkt al 60 jaar of langer niet meer. Die schrijft was al niet meer van ijzer,. Allemaal hardnekkige fabeltjes die zijn blijven hangen van toen ze nog wel van ijzer waren.
Nou nee. Ik heb het zelf gedaan vroeger. Gok 16 jaar geleden. Absoluut geen fabel. Soms bleef wel eens de nachtstand hangen overdag als je de magneet weghaalde. Was een grote zwarte magneet van ongeveer 80x80x30 mm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee