Moederbedrijf Lidl start met aanbieden clouddiensten aan bedrijven en overheden

Schwarz Gruppe, het moederbedrijf van onder meer Lidl, is gestart met het aanbieden van verschillende clouddiensten aan bedrijven en overheden. Met Stackit kunnen klanten bijvoorbeeld back-ups op de cloudservers opslaan of netwerkbeveiliging huren.

Alle servers van Stackit staan in Duitsland en voldoen naar eigen zeggen aan 'de hoogste Europese veiligheidsnormen', zo schrijft het bedrijf in een persbericht. De dienst moet de 'digitale soevereiniteit en het concurrentievermogen van [de Europese] economie' bevorderen.

Bedrijven en overheden kunnen de servers van Stackit gebruiken voor het beschermen van data en het toepassen van cloudcomputing. Daarnaast biedt het bedrijf een pakket aan waarbij de clouddienst aangepast wordt aan de bestaande infrastructuur van een klant.

Stackit is sinds 2019 al in gebruik binnen de Schwarz Gruppe en moet op den duur concurreren met de clouddiensten van onder meer Amazon, Google en Microsoft. Schwarz Gruppe is het moederbedrijf van Lidl en Kaufland. Het overkoepelende detailhandelconcern is met een omzet van ruim 125 miljard euro in 2020 de grootste van Europa.

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-04-2022 • 19:41

99 Linkedin

Submitter: RMN

Reacties (99)

99
98
58
9
1
29
Wijzig sortering
Ik zie hier veel sceptische reacties verwijzende naar AWS en Azure.

Sure, die gaan wellicht een voorsprong en concurrentievoordeel hebben, maar als ambtenaar zie ik wel potentieel: overheidsdiensten mogen van onze (Vlaamse) toezichtscommissie amper met AWS en Azure werken. Zie oa.: nieuws: Vlaamse privacywaakhond is kritisch op gebruik van AWS bij onderwijsd...

Een grote Europese speler op deze markt zou een zeer goede zaak zijn om meer betaalbare/betrouwbare oplossingen te krijgen als je als overheid een cloud nodig hebt.
Dat denk ik ook. Ook op de universiteiten is er een discussie waar gegevens op te slaan en lesmateriaal. Dat is nog niet zo eenvoudig en er is veel wantrouwen naar de globale servers (terecht of niet).
Er is niet zo zeer wantrouwen naar globale servers maar naar mijn weten een wettelijke verplichting om data niet buiten Europa op te slaan.
Je mag persoonsgegevens wel buiten de EU opslaan, maar de AVG verlangt dan wel een gelijkwaardig beschermingsniveau. Dat is het geval als de Europese Commissie een adequaatheidsbesluit heeft genomen ten aanzien van het land waar de gegevens naartoe gaan, of als partijen passende waarborgen hebben genomen. In het arrest Schremms II heeft het Hof van Justitie van de EU het adequaatsheidsbesluit mbt de VS vernietigd omdat de veiligheidsdiensten de wettelijke bevoegdheid hebben om alle gegevens in te zien en er dus geen gelijkwaardig beschermingsniveau is als in de EU.

Dat er nu eindelijk een Europese partij van formaat opstaat, is dus toe te juichen. Het heeft wel even mogen duren: Schremms II is al twee jaar oud. De VS en de EU hebben onlangs aangekondigd stappen te zetten om de door het Hof geconstateerde gebreken te helen.
je hebt gelijk, wantrouwen is een verkeerd woord. het is een consequentie van avg regels
Dat is al achterhaald. AWS heeft bv al de contracten aangepast om dit weer wel mogelijk te maken;

https://www.computable.nl...-data-en-privacyregels-eu

Dit is uit september 2021, waar jouw voorbeeld link uit 2020 komt.
Er was een aantal jaar geleden al een idee om dit op te starten.
Oké, verassingen zijn de wereld nog niet uit. Ben benieuwd of dit een serieuze Europese speler kan worden. Het wachten op GAIA-X heeft geen zin, en als we het moeten hebben van de (on)kunde van de Capgemini’s van deze wereld dan zullen we nooit verlost zijn van de Amerikanen..
Blijkbaar neemt stackit deel aan Gaia-X want ze hebben er wel een logo bij de about-us staan.
https://www.stackit.de/en/about-us
Interessant, een nieuwe partij is altijd welkom. Ik ben benieuwd of ze kunnen concurreren met de grote jongens. AWs biedt echt enorm veel clouddiensten aan, met alleen een beetje hosting kom je er niet.
Ze bieden toch een behoorlijk aanbod. Elastic cloud, block/object storage, hosted databases/redis/logging/elasticsearch/message queues, en ze werken nog aan load balancing en meerdere availability zones. Ze lijken ook op OpenStack te zijn gebaseerd dus de API is als het goed is goed te hergebruiken bij andere cloudproviders mocht je fallbackclusters of migratie-opties willen.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 29 april 2022 20:02]

Groot verschil is dat dit een Europese clouddienst is.
Fijn, concurrentie voor Scaleway. Altijd goed. Data hier houden.
In principe zolang je in Europese zones host, blijft de data ook in Europa. Echter, data per se in Nederland houden is wel moeilijker. Daarnaast zat/zit je ook met de Patriot Act waarbij de Amerikaanse overheid data kan opvragen bij Amerikaanse bedrijven - al wordt dat volgens mij met dochterbedrijf constructies opgelost.
Op papier wel, maar de patriot act en de opvolgers ervan zijn niet op te lossen met dochter bedrijven omdat de Amerikaanse overheid daar overheen stapt en gewoon naar de Amerikaanse entiteit stapt die de feitelijke eigenaar is. Een tweede optie is geldstromen met de dochter verbieden waardoor een bedrijf gedwongen wordt de informatie te leveren of de dochter failliet te laten gaan. Dus op papier leuk maar het stelt niets voor.
En hoe precies gaat die feitelijke eigenaar dan de Europese dochter dwingen om te doen wat de FBI met een dwangbevel eist? De Europese dochter-directeur is gebonden aan de Europese wet en meer algemeen kan een moederbedrijf geen concrete instructies geven, alleen de directeur ontslaan en benoemen.
Formeel correct. Maar instructies worden wel degelijk gegeven wellicht niet via formele weg maar de golfbaan is een goede tweede. Verder: de kans dat deze europesche dochter 0% afhankelijk is van de USA is nihil. Dan is het een kwestie van: de Amerikanen vragen iets wat ik volgens de europeanen moet weigeren. De europeanen weten van niets, laten we dat zo houden en toch leveren. Anders heb je direct een issue met de Amerikanen. Ik heb dit cloud casusen niet van dichtbij meegemaakt, maar wel in andere contexten de discussie tussen 2 wetgevers en verschillende belangen mogen zien gebeuren. En de wet is vaak slechts een bijzaak als het gaan om business belangen.
Nogmaals, hoe werkt dat dan concreet? Leuk die babbel tussen de directeuren USA en EU op de golfbaan, maar dan moet er toch een instructie gegeven worden aan IT-mensen dat er een datadump gemaakt moet worden. Dat gaat hoe dan ook ergens op de mail komen, en dat gaan mensen merken. Dit is geen mkb organisatie waar je even snel een pinbetaling doet met de kantoorpas of het klantenbestand exporteert naar Excel, toch?

Dit soort organisaties is gescheiden, zowel technisch als organisatorisch. Er is geen "download now" button aan de Amerikaanse kant. Ik geloof graag dat er feitelijke afhankelijkheid is, je bent immers dochteronderneming dus je hebt voor alles je Big Mama nodig. Maar welke stappen gebeuren er concreet nadat Satya Nadella is gaan golfen met Didier Ongena? Hoe gaat Ongena die datadump uit het DC hier in Nederland doen en het naar Amerika krijgen, zonder dat de hele logging en audit trail daar wat van vindt?

Ik ben me heel goed bewust van de tweede viool die wetten spelen bij zakelijke belangen. Maar ik weet ook dat compliance en "appearing to be lawful" hele grote dingen zijn.
De CLOUD Act is actief op Amerikaanse bedrijven en de dochterbedrijven van in de VS geregistreerde bedrijven. Ook op dochterbedrijven van Europese bedrijven die in de VS zitten.

De FBI kan dus bij moederbedrijf aankloppen met een bevel.

Dit soort dingen is dus waarom Microsoft in Duitsland hun datacenters huurt(de?) van een derde partij en niet zelf in beheer heeft(had?).
klinkt grotendeels identiek aan stack van transip
Schoenmaker blijf bij je leest, zou ik zeggen.
Amazon is ooit ook als boekhandel begonnen...
Ja, maar ik verwacht niet dat er nu nog een partij zo groot als Amazon met wat hosting gaat worden.
Ze zijn first mover, of een van de first movers. Niet wereldwijd uiteraard, AWS en Microsoft liggen mijlenver voor. Maar wel voor Europa. Ik vraag me al tijden af waarom ik van zo weinig hoor over Europese Cloud services initiatieven die daadwerkelijk met een AWS willen concurreren (in Europa dan).

Volgens mij bestaat hier wel degelijk grote behoefte aan, in Duitsland waarschijnlijk nog wat meer dan in Nederland. Of de Duitse overheid komt iig meer in het nieuws omtrent dit soort initiatieven en wensen omdat zij als groter land meer slagingskans bij dit soort initiatieven hebben. Zat mensen en overheden die liever op systemen en software van Europese bodem willen werken om risico van spionage door China, de VS of andere partijen te minimaliseren. En de Cloud speelt daar een grote rol in: je zou juist je gevoelige data op servers willen zetten i.p.v. lokale pc's, dus ik kan me voorstellen dat de wens verplaatst van Linux en Office programma's voor desktops en laptops verplaatst naar Cloud services. Ik noem dit omdat er diverse initiatieven zijn (geweest) om reguliere Windows en Office installaties te vervangen met Linux en open source Office applicaties. Even wat links die ik zo snel kan vinden:
nieuws: Duitse deelstaat wil Windows en Office vervangen door Linux en LibreO...
nieuws: Bestuur van München stemt voor overgang van Linux op Windows

Dat je met meer dan 'wat hosting' moet komen ben ik volledig met je eens. Maar het artikel noemt dan ook dat ze op den duur willen concurreren met Amazon, Google en Microsoft. Amazon en die andere bedrijven zijn ook ergens begonnen (met een beperkte set Cloud diensten).

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 29 april 2022 20:20]

Maar AWS kan je toch ook alle services in Europa gebruiken? Je hoeft niet voor Amerika te kiezen.
Dat maakt helemaal niets uit.

AWS en Amazon staan onder controle van de Amerikaanse overheid, en daarmee onder controle van nogal enge wetgeving. Een juridisch bevel onder gag order is voldoende om de bedrijven te dwingen wat dan ook te doen, inclusief spioneren en saboteren van alles wat op de platforms draait.

Dat de "data in Europese datacenters staat" maakt natuurlijk ook niet uit, geografische spreiding heeft geen enkele betekenis bij veiligheid op internet.

En tot slot is er nog het gevaar dat de VS kan dreigen met het van de ene op de andere dag bannen van gebruik van hun clouddiensten, als onze overheden niet gehoorzaam genoeg zijn.

Kortom: Dat verschillende Nederlandse gemeenten, overheidsinstellingen, en voor de veiligheid van ons land belangrijke bedrijven gebruik maken van Amerikaanse clouddiensten is een gevaar en een schandaal. De recentelijk veelbesproken afhankelijkheid van Russisch gas valt er compleet bij in het niet.
Allemaal mooi en wel maar het imago verlies wat deze hyperscalers ondergaan wanneer de Amerikaanse overheid dit afdwingt is dusdanig groot dat ik denk dat ze hier niet aan mee gaan werken. Tot op heden is dat ook nog nooit aanwijsbaar gebeurd. Verder hoe wil je dat ze dat gaan doen? Google cloud bv encrypt alles end to end in een customer instance. Hoe wil je dan die Patriot Act inzetten? Wat moet Google opleveren aan de overheid? Data? Tja alles kan maar of het realistisch is. Verder denk ik dat ook het imagoverlies van de Amerikaanse overheid een deuk oploopt als het zou uitkomen dat ze door deze wet wroeten in Europese bedrijfsgegevens. Zeker nu de verhoudingen tussen Amerika en Europa weer veel hechter worden door de situatie in Oekraïne.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 30 april 2022 19:07]

Zowel de Amerikaanse overheid als de Amerikaanse bedrijven zullen altijd ontkennen, in beider belang. Dus je argument is niet echt sterk, in tegendeel als je het mij vraagt. We kennen de verhalen over de NSA, ik geloof niet dat de Amerikanen er niet bij kunnen. Daarom is Europese concurrentie zeer wenselijk!
Hoe wil je een volledige onafhankelijke Europese concurrentie optuigen? In de infra zit altijd wel ergens een Amerikaans onderdeel in de infrastructuur. Of gaan we in Europa zelf compute / storage en netwerk componenten ontwikkelen? Er is altijd een link met een Amerikaans bedrijf die dan z.g. onder die act staat. Je gaat voorbij aan de encryptie in de klanten instance. Hoe wil je daar in neuzen als je zelf de keys beheert? De NSA verhalen hebben nooit openheid van zaken gegeven over het effect van deze act in de infrastructuren van deze hyperscalers.
Via welke software gaan die hardware fabrikanten de data opvragen dan?
DellEMC / NetApp bv hebben by default een calling home feature ivm failures en garantie. Storage appliances maken dus contact met het home front. Dus als de Patriot Act zoals je stelt wordt afgedwongen bij DellEMC of Netapp kunnen ze middels deze sessie op storage appliances aanloggen en in theorie ook Data lezen. Maar ja zoals gezegd als de data encrypted is wat wil je dan? Punt wat ik wil maken is dat “Het wordt hoog tijd dat Europa zelf een cloud platform maakt” blaaskakerij is. Er is altijd een link met iets wat aan die Patriot Act hangt. Het is een achterhaald statement als de encryptie goed is geregeld .
Je data op een Amerikaanse server kun je niet extra beschermen, los van encryptie. Maar je backup appliance kun je eenvoudig afschermen van het internet. Veel enterprises hanteren netwerk security nog steeds als primaire verdediging.
Volgens mij lees je niet:

Enterprise vendors:
DellEMC:
https://www.dell.com/supp...er/secure-remote-services

NetApp: Active Iq
https://www.netapp.com/nl/services/support/active-iq/

Allemaal diensten die vereisen dat een deel van je infra aan de monitoring hangt van een Amerikaanse vendor. Terugkomend op de discussie. En nogmaals het punt: als je Europees een clouddienst gaat optuigen dikke kans dat er Amerikaanse enterprise storage / compute en of netwerk componenten gebruikt worden. Veel producten vereisen call home functionaliteit voor service availability. Die bedrijven staan onder supervisie van de Patriot act en kunnen dus onder dwang worden verzocht data te overhandigen. En dat is het punt er is niks te bouwen zonder een Amerikaanse link. Daarom denk ik dat het niet reëel is en kun je net zo goed wél in Amerika je data zetten als de encryptie maar goed is geregeld. Dus zelf je keys beheren ed.
Vereisen call home?? Werken ze niet meer zonder internet toegang? Nogmaals het punt, on-prem oplossingen kunnen je extra beveiligen op netwerk niveau waardoor de Amerikanen er niet bij kunnen. Dat is bij het merendeel van de Enterprise oplossingen gewoon ondersteund, als het niet al een best practice is.
Natuurlijk werkt het zonder die backdoor echter de voordelen van actieve monitoring geboden door deze enterprise vendors zijn legio. Dit niveau van monitoren is bijna niet zelf te doen dus veel enterprise organisaties kiezen ervoor om er van gebruik te maken. Natuurlijk kan je on - Prem op netwerk niveau dingen dichtzetten. Maar staat het dan wel écht dicht? Een blokkade van alleen inbound traffic volstaat niet. Als je alleen al naar Cisco kijkt zijn er in het verleden legio voorbeelden aangetroffen van malafide implementaites met backdoors. Heb je net een leuke Cisco firewall opgetuigd om je on-prem verkeer te monitoren en te beveiligen is er gewoon een backdoor die onder regie van de Amerikanen zo ge-bypassed kan worden. En als Cisco zich heeft verleid om die implementaties te honoreren hoe zit het dan met andere bedrijven? Ik denk dus dat er is altijd wel ergens een item is in je infra met een Amerikaanse link en dus een risico door deze Patriot Act. Of gaan we dan alles zelf bedenken in Europa en zelf produceren? Gaat ie niet worden denk ik.
Ik zou je aanraden eens te lezen hoe de cloud act werkt en welke invloed dit heeft over jou data ongeacht waar ter wereld die staat onder een Amerikaans bedrijf welke onder de cloud act valt. Dus ook wanneer de AWS server in Frankfurt gebruikt worden mag de Amerikaanse overheid gegevens van jou opvragen. Dit is ook de hele rede dat Max Schrems nog steeds rechtzaken heeft openstaan om willen van de GDPR wetgeving, want eigenlijk kan geen een Europees bedrijf dus Amerikaanse software gebruiken om GDPR compliant te zijn.
Gebruik 100% eigen encryptie. AWS bied Bring Your Own Key aan, met FIPS-140-2 level 3 HSM encryptie

De angst voor “de cloud” is soms erger dan de reële threat.
Mooi, maar waarom zou je dat doen als je ook kunt kiezen voor een dienstverlener die niet hoeft mee te werken aan een buitenlandse overheid.

Zeg nou zelf, het wordt tijd dat Europa (en de rest van de wereld) volwassen wordt op dit gebied. Alsof de Amerikanen andersom ooit de administratie van hun grote bedrijven en overheden massaal aan buitenlandse bedrijven zouden uitbesteden.
een dienstverlener die niet hoeft mee te werken aan een buitenlandse overheid
Duitsland is ineens geen buitenland meer?
Wellicht niet tov GDPR bekeken. Dan zijn alle EU landen als 1 groot land te beschouwen.
Totdat je tegen andere facetten van de Duitse wetgeving aan loopt.

Punt blijft dat andere landen andere wetten er op na houden die soms behoorlijk tegen NL belangen in gaan.
Dat is mooi voor het kunnen aanvinken van een vakje voor een compliance maatregel in een checklist. Een compliance maatregel overigens die impliciet uitgaat van het fysiek in eigen beheer hebben van infra.

Wederom, in een cloudomgeving zijn daar voldoende wegen omheen; de aanbieder kan bijvoorbeeld live meekijken in het geheugen van de instances, om maar wat te noemen.
Verdiep je eens in confidential computing bij een serieuze cloud partij als AWS.

Er heerst hier op tweakers altijd een anti-cloud mantra (voor secure workloads). In mijn optiek is dat veelal grotendeels ten onrechte en het is zelden tot nooit dat ik een analyse lees waar een reële businesscase gepresenteerd zie om de cloud te mijden, zeker niet wanneer dat professioneel en kundig gebruikt wordt.

De meeste bedrijven zijn geen AIVD 😉

[Reactie gewijzigd door wmkuipers op 1 mei 2022 16:38]

ik geloof niet dat ik me verder hoef te verdiepen in security in de cloud. En van een anti-cloud mantra hier op dit forum heb ik weinig gemerkt.

Grappig wel dat je de AIVD noemt; dat is juist een partij waarvan de impact op het land nogal klein zal zijn als deze wordt gecompromitteerd, en toch (neem ik aan) zal deze haar data niet in een cloud zetten.

Ik denk dat je mijn punt gewoon mist: Het punt is precies wat ik al zei: nationale veiligheid. Niet business case. Laat kleinere bedrijven maar lekker in een Amerikaanse cloud zitten. Ook grote bedrijven zonder belang, bijvoorbeeld entertainmentbedrijven en dergelijke, prima. Maar niet onze overheden en bedrijven die als ze gecompromitteerd worden of plots niet meer kunnen opereren direct de stabiliteit en bestuurbaarheid van het land negatief beïnvloeden.

[Reactie gewijzigd door vlijmenfileer op 1 mei 2022 20:52]

Anoniem: 368883
@jesse!29 april 2022 22:09
Voor overheidsprojecten is dat dikwijls niet voldoende, en moet er soms (afhankelijk van de data-classificatie) gekozen worden voor een Europees bedrijf als provider (dus zonder mogelijke inmenging van een Amerikaans moederbedrijf dat aan de Patriot Act onderworpen is)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368883 op 29 april 2022 22:10]

Zolang Amerikaanse wetgeving een ding is kies je per definitie wel voor Amerika als je met een partij als AWS in zee gaat. Kan een prima keuze zijn maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.
Het de inkomsten gaan voor een groot deel naar Amerika. Per saldo wordt de Europeaan armer.
Waarom niet? Dat je de eerste en nu grootste bent betekend niet dat dit altijd zo blijft. Cloud diensten bestaan nog helemaal niet zo lang. Had jij 25 jaar geleden internet?

Nokia was ook ooit marktleider met telefoons...
Had jij 25 jaar geleden internet?
Ja, nog wel langer geleden.
Wat een luxe TLD heeft de Schwarz Gruppe daar te pakken. 8-)
I see your .schwarz is as big as mine.
big schwarz rooster?
Maar wat is dan de leest? Schwarz Gruppe zit achter veel meer bedrijven dan je wellicht zou denken. Dat ze bijvoorbeeld afgelopen jaar Suez, de grootste afvaldienstverlener in Nederland (en Europa) hebben overgenomen is bijna iedereen ontgaan.
Kleine nuance: de overname gaat alleen om suez waste management in Nederland, Polen, Luxemburg en Duitsland.
Veolia heeft Suez van de beurs gehaald hoor. Maar inderdaad het is iets meer dan een budgetsupermarkt.
Veolia heeft alleen de onderdelen die Schwarz niet over mocht nemen van de Europese commissie. In Nederland waren dat 2 verwerkingslocaties van Suez. De andere 40+ Nederlandse vestigingen zijn naar PreZero gegaan.
Bedankt voor de aanvulling.
Had toevallig enkele Suez aandelen, maar de enige naam die gevallen is tijdens het van de beurs afhalen was Veolia. Schwarz is in die communicatie nooit genoemd.
Had Amazon dan ook niet AWS met het publiek mogen delen ? ;)
AWS is destijds ook begonnen als boeken verkoper. Ze hebben in ieder geval middelen genoeg om dit groot te maken.
Wat jammer weer, dat calvinisme. Ik moedig Europese innovatie juist graag aan. We zouden meer moeten willen.
Schwarz Group heeft ruim 500000 werknemers en ze hebben genoeg geld en knappe koppen om andere business te ontwikkelen. Zelf werk ik al ruim tien jaar samen en zijn er een aantal van de knappe koppen uit mijn team hierheen gegaan, mede om dit op te zetten.
Je bedoeld dat Nintendo alleen maar speelkaarten had moeten blijven maken, Philips alleen lampen, Samsung alleen via en noedels verhandelen, Netflix alleen videobanden per post versturen, enz, enz, enz?

Het zijn vaak juist partijen die compleet een nieuwe onlogische markt aanboren die met een compleet andere visie die markt betreden.

In Nederland kennen we Lidl natuurlijk alleen als een prijsvechtersupermarkt, maar ik andere landen is het een ‘reguliere’. Het achterliggende bedrijf had in 2020/2021 een omzet van meer dan 125mld per jaar, dus het is helemaal niet gek dat zij eens in de zoveel tijd is wat nieuws proberen.
Het is niet alleen het moederbedrijf van Lidl (en Kaufland), maar ook van afvalverwerker PreZero. Toch ook niet direct gerelateerd aan een supermarkt ;)
Schwarz Group is al lang niet alleen maar meer de Lidl...
De Schwarz Gruppe is weer een tikje zwaarder dan de dienst/partij die ik tot nu toe hoog had zitten (Open Telekom Cloud van Deutsche Telekom). Hopelijk komt er snel meer beschikbaar als het gaat om serverless aanbod, want VM's hosten kan je letterlijk overal.
Met OpenFaas kan je dat zelf met een k8s cluster regelen
Kunnen we dan straks zegeltjes sparen bij de Lidl voor korting in de cloud :D
Ik wacht op de CloudMinis!

Tientje voor de paarse rebranded-hosted-rabbitmq-mini!
Mooi, een extra cloud-provider is altijd welkom. Een beetje prijsdruk door concurrentie is gunstig voor alle gebruikers.
EU stelt natuurlijk allerlei eisen aan de opslag & verwerking van gegevens, terwijl het cloud aanbod toch nog dominerend Amerikaans is. Goed dat er een partij de kans ziet te investeren om Europese leider te worden! Dat maakt het voor de EU ook makkelijker streng op te treden naar partijen die Europese regelgeving niet zo nauw nemen
Volgende is Colruyt group, die hebben ook een serieus server park als je elke winkel telt :+
Ook bij het hoofdkantoor staat daar een flink data center. Niets vergeleken met de grote spelers natuurlijk maar de hosting gebeurt wel zelf zoals zoveel dingen bij de Colruyt groep.
Er vanuit gaande dat Stackit nu al in de behoefte voorziet van de Schwarz Gruppe zelf is het een interessante nieuwe speler met voldoende kapitaal om met AWS-en van deze wereld te concurreren. Dat het een Europese speler is helpt ook want onze afhankelijkheid van de VS is nu nog erg groot.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee