Microsoft herinnert gebruikers eraan dat ondersteuning Office 2013 stopt in 2023

Microsoft stopt met het ondersteunen van Office 2013 op 11 april 2023. Na deze datum krijgt het Office-pakket geen updates meer. Daarnaast garandeert Microsoft vanaf dat moment niet langer dat de verbinding tussen Microsoft 365 via een Office 2013-client goed werkt.

Microsoft maakt dinsdag bekend dat Office 2013 niet langer door de techgigant wordt ondersteund. Het bedrijf benadrukt dat dit de nodige veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Daarom adviseert Microsoft om te upgraden naar Microsoft 365.

Zoals de naam al suggereert kwam Office 2013 uit in 2013 en drie jaar later werd het Office-pakket opgevolgd door Office 2016. Inmiddels zet Microsoft in op Microsoft 365, waarmee gebruikers ook volledig in de cloud kunnen werken.

Microsoft heeft voor meer van zijn producten van tevoren een periode bepaald waarin het product updates zal ontvangen. Zo kondigde het bedrijf vorig jaar aan dat deze zomer alle ondersteuning voor Internet Explorer 11 wordt stopgezet. Op de website van Microsoft houdt het bedrijf een lijst bij met wanneer bepaalde software niet meer wordt ondersteund.

Door Robert Zomers

Redacteur

19-04-2022 • 20:39

174 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (174)

174
157
48
6
1
57
Wijzig sortering
MS laat al lang bestaande bugs links laat liggen om zich te richten op 'sexy' nieuwe features en die pusht. Eén van die nieuwe features is de autosave die verplicht en prominent in de quick access toolbar staat. En dan blijkt er nog een autosave optie default aan te staan die autosave doet als files 'in de cloud staan'. Dat heeft op het werk al tot boze collega's geleid toen ongewild edits op documenten automatisch werden gesaved + het nodige op je hoofd krabben omdat het gedrag totaal onlogisch was ('autosave staat toch uit?'), totdat we die 2e optie vonden.

De megagrote Style gallery in het Home menu is er ook zo leuke nieuwe. Die gallery neemt nu de helft van het Home ribbon in.

Ik programmeer al sinds Word 2013 een VSTO/vb.net add-in om workflows te automatiseren en de bugs van toen zijn de bugs van vandaag + nieuwe bugs. Ik ben regelmatig meer tijd kwijt met bugs te omzeilen dan workflows te automatiseren. Ff een tabelletje van Excel naar Word kopiëren is trouwens ook niet meer foutloos.
Daarom heb je ook versies. Ideaal
Eens, maar als ie onverwachts saved terwijl autosave uit staat is het wel erg verwarrend.
Ik heb zelf 2016, ik heb al eens gekeken naar dat Office 365 maar ik vind het heel erg duur. Zelf gebruik ik het misschien 5 keer per jaar en om dan een jaar abbo af te sluiten vind ik teveel. Libra office heeft voor mij als dyslectic te slechte spellings controle. Ik zit dus een beetje in limbo..
Je hebt overigens voor libre office meerdere spellingscontrolles. De standaard is inderdaad ruk. Beste is om hunspell-nl op te halen deze wordt ook gebruikt door Firefox en thunderbird bijvoorbeeld met: sudo apt-get install hunspell-nl. Let wel op je moet hem ook nog aanzetten!

Je kunt externe grammatica ophalen en evt. Ook op grammatica controleren (je moet deze wel aanzetten ;) --> https://ask.libreoffice.org/t/spellingscontrole-writer/43132 )
Office 365 is inderdaad duur maar bied een stuk meer dan enkel de office pakketen. Naast de Office Suite bied het ook 1TB aan onedrive opslag wat je perfect kan gebruiken als active back-up. Hiermee heb je eigenlijk altijd, overal toegang tot al je bestanden.

Ik was eerst ook huiverig over de kosten t.o.v. de baten maar sinds ik een Ransomware uitbraak heb meegemaakt bij één van mijn klanten was ik over.
De volledige omgeving was encrypted, van werkplekken tot server, behalve de data die op SharePoint en Onedrive stond. Deze was nog volledig schoon. De extra lagen die Microsoft aan beveiliging erin heeft om dit te voorkomen zijn indrukwekkend.

Dus naast je Office pakket krijg je ook 1TB cloud opslag waar je veilig bestanden, foto's en andere belangrijke documenten kan opslaan welke ook veilig blijven mocht je een keer perongelijk een flink virus o.i.d. binnen halen.
Toch zou ik het niemand aanraden om alleen naar OneDrive te backuppen. Je moet ook lokaal een kopie houden, het is menigeen al overkomen dat Microsoft hun account opeens blokkeert vanwege een policy breach, dan zit je opeens zonder toegang tot je bestanden.
Bij zakelijk versies zal dit minder snel gebeuren.

Maar als een hacker toegang krijgt tot je eigen gehoste owncloud of NAS, kan ineens ook alles encrypted zijn. Je kunt maar beter alles ook lokaal houden, toch?
Alletwee. Cloud voor de toegang overal vandaan. En een lokale backup voor als de cloud offline gaat om wat voor reden dan ook :)
En de versie op Onedrive natuurlijk encrypted (behalve dan weer de foto's, want die wil ik makkelijk ergens kunnen laten zien)
Daarom dat mijn OneDrive weer gebackupped wordt naar mijn NAS. Just in case. Maar ondertussen wel de voordelen van OneDrive.
Maar das alleen voor zakelijk gebruik handig. Als iemand mijn cv wil encrypted dan mag dat.. Ik gebruik het verder alleen voor simpele dingen als het aanpassen van een documentje of als ik iets moet lezen. Ik heb mijn foto's wel in Google en Amazon staan. Verder zou ik niet weten wat ik zou missen als de drive encrypted wordt.
Als je enkel de Office end user applicaties nodig hebt dan is Office 365 nooit intressant geweest.

Office 365 draait om de cloud diensten zoals AD azure, Exchange, Teams, Onedrive, sharepoint enzovoort. Word en Excel is letterlijk het minst intressante aan heel het Office 365 verhaal behalve dan dat die applicaties mee integreren in het 365 verhaal.

Microsoft heeft begrepen dat dit geen duidelijk verhaal was dus heeft Microsoft de naam aangepast, het is niet meer Office 365 maar Microsoft 365. (hoewel men zeker bij consumenten nog vaak over Office 365 spreekt)

Wat jij nodig hebt is Office 2021, dat is exact hetzelfde wat je gewoon bent en dus zonder abbonement en zonder de 365 services.
Jij hebt het over de zakelijke versie. Terwijl de privé versie alleen licenties voor Office heeft en storage bij Onedrive. 2 verschillende producten.

Zie: https://www.microsoft.com...t-365-products?market=nl#

Voor de personal edities komen af en toe aanbiedingen voorbij, zoals 5 euro / maand.
Dat is zeker niet waar: sinds Microsoft de lifecycle heeft teruggebracht van Office (sinds versie 2019) van 10 naar 5 jaar kun je dus nog maar 5 jaar met je Office pakket doen ipv 10 jaar. Je terugverdientijd is dus de helft.
Heb laatst voor een klant vergeleken:
Office 365 Personal kost zeg maar € 42,50 incl BTW per jaar. Over een periode van 5 jaar is dat dus € 212,50.
Office 2021 Home & Business kost € 239,00 ook voor een periode van 5 jaar, dat is € 47,80 per jaar. Tenminste als je in 't begin koopt, stel je koopt Office 2021 in okt 2023 kun je er nog maar 3 jaar gebruik van maken. In dat geval kost het pakket € 239,00 / 3 = € 79,65 per jaar.
In alle gevallen is Office 365 Personal dus een veel betere keuze want je krijgt er dan ook nog 1TB OneDrive cloud opslag bij en licentie per user ipv licentie per machine...
Je bedoelt dat microsoft er van uit gaat dat iedereen netjes binnen de support tijd overstapt naar de volgende versie. Uit eigen ervaring weet ik dat msOffice 2010 het onder W11 goed genoeg doet.

Zelf maak ik hier in huis nog af en toe gebruik van de HUP licentie op office 2010 die ik ooit voor €10,- netjes officiëel heb geregeld. Dat het niet meer wordt ondersteund door updates/upgrades is voor msWord en msExcel dat ik daar van gebruik niet echt relevant.

Detail: De meeste security issues in msOffice zitten voor zo ver ik kan zien in outlook en andere communicatie-gerichte applicaties. Voor de document-verwerkende applicaties is er al jaren het advies om actieve zaken zo veel mogelijk uit te zetten en uit te laten. Dus ook geen vba en zo. Dat scheelt al 90% van alle issues die er met oude msOffice kunnen optreden.

Enneh, ja, in het algemeen gebruik ik libreoffice.
Had office 365, maar kosten zijn inderdaad hoog.
Heb om deze reden onlangs office 2021 professional gekocht voor 20 euro.
Heb je alle pakketten en geen maandelijkse of jaarlijkse kosten.
Je weet dat de officiële prijs van dat pakket 579 euro is?
Bij de telegraaf kun je hem ook voor €50,- aanschaffen (adviesprijs €300,-):
https://webshop.telegraaf.nl/product/microsoft-office-2021

[Reactie gewijzigd door ThinkCreative op 20 april 2022 09:09]

https://www.gamekeydiscou...nal-plus-2021-online.html

Soms een aanbieding van 20 euro.
Maar als u 579 euro wilt betalen dan houdt ik u niet tegen. Voor zakelijk gebruik is de link niet geschikt uiteraard.

Diverse licenties aangeschaft en tot op de dag geen problemen. Zelfs een Engelse taalpakket geïnstalleerd van de officiële MS website.

[Reactie gewijzigd door AlbertG80 op 20 april 2022 12:39]

Nu we toch aan het strooien zijn met goedkope licenties die je prima kunt activeren (telefonisch) is dit de goedkoopste:

https://www.gamers-outlet.net/software?page=2

Heb er hier al verschillende vandaan gehaald.

De windows 10 en 11 sleutels staan een pagina verder. Ook zeer goedkoop en prima te activeren.

[Reactie gewijzigd door hotabibber op 29 april 2022 20:10]

simpel, vele al worden software licenties gekocht met gestolen credit card gegevens en door verkocht voor vele male goedkoper voor snelle cash. Ik denk dat je er beter aan doet om de software te gaan cracken in dat geval..
Voor privé kun je ook gewoon de online variant gebruiken. Zeker als je het maar paar keer per jaar gebruikt. Je kunt bv in OneDrive een document aanmaken en in de online editor bewerken. Werkt ook prima tegenwoordig.
Ooh dat ken ik niet, ik ga eens even zoeken. Thanks ! :)
Voor 69 euro heb je Microsoft 365 personal, heb je ook alle office apps en 1TB onedrive cloud storage. Misschien is dat wat voor je.
Libreoffice kost 0€ - dat is denk ik interessant. En zonder cloud-opslag-dwang.
Als jij een document in Libre Office maakt, je zend het daarna naar iemand die o365 gebruikt dan trekt de lay-out op niets meer. En omgekeerd
Dan heb je misschien de Windows fonts niet geïnstalleerd in Libreoffice; sinds ik dat gedaan heb, heb ik geen compatibiliteitsproblemen meer.

Wel de import/export modules van Libreoffice gebruiken, want als je die van Office gebruikt ontstaan weer (bewust?!) verschillen.

Dus .docx inlezen in Libreoffice, en indien nodig weer opslaan als docx vanuit Libreoffice.

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 21 april 2022 08:31]

Dank u. Vanavond eens proberen.
Als iemand een document in msOffice versie x maakt en inleest in msOffice versie y dan zijn de verschillen net zo groot als tussen msOffice en libreoffice.

Sterker, als je op een msWindows machine de oude printer drivers van het systeem af haalt en de drivers voor een nieuwe printer installeert moet je er al rekening mee houden dat de layout van documenten niet meer het zelfde is. Daar is naar mijn ervaring (voor 2013) bij msOffice het verschil groter dan bij het toenmalige OpenOffice en LibreOffice.
Welke dwang? Je krijgt er cloudstorage bij, als je het niet wilt gebruiken kan dat prima
Ik heb heb eigenlijk puur voor de cloud opslag, dat de office apps erbij zaten was leuk meegenomen.
Anoniem: 486069
@HermyH19 april 2022 21:56
Is dit via de officiële microsoft kanalen?
Bij Nederlandse retailers is het ook wel goedkoper te krijgen. Bijvoorbeeld https://nandusoftware.eu/office-at-home/microsoft-office-365

Haal al 3 jaar de 365 Home versie bij ze en werkt perfect. Ik deel deze versie met familieleden.
Dat is dus 12EUR per keer dat je Office gebruikt en dat vind ik vrij duur. Ik neig zelf naar de aanschaf van Office 2021 zodat ik weer 10 jaar door kan met een offline variant :).
Dat kan ook, heb laatst een office 2021 key voor 14 euro gekocht, da's echt spotgoedkoop.
Tja, maar of die licentie legaal is, is weer een heel ander verhaal. Dat MS dat gaat controleren bij een individu zal hoogst onwaarschijnlijk zijn, maar ga dergelijke licenties niet voor je bedrijf gebruiken, dan kan je wel eens voor een heel duur geintje komen te staan wanneer ze gaan controleren (en niet of ze gaan controleren)...
Die licenties zijn meestal wel legaal en vaak afkomstig van bedrijven die ooit teveel licenties gekocht hebben of failliet zijn gegaan etc. Kortom zelfs Microsoft zal er geen problemen mee hebben zolang je als bedrijf kunt aantonen dat je dit gekocht hebt. Het wordt een ander verhaal als bedrijven moedwillig illegale software draaien, dat is niet nodig. Als bedrijf verdien je als het goed is geld en is office 1 van je hulpmiddelen en het is zelfs aftrekbaar.
Nee, ik heb ze zelf gekocht bij een key seller website als test en het gaat vaak om MSDN licenties. Die mag je niet legaal gebruiken buiten een test omgeving om. Je kunt het zelf testen via de licentie check tool die in office zit (OSPP.VBS) gebruik dat script met het commando /dstatus en dan weet je direct welk type licentie je hebt.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 20 april 2022 01:52]

Als je in het onderwijs werkt of als je kinderen hebt die naar school gaan kun je Office 2021 helemaal legaal kopen bij Slim of Surfspot (afhankelijk van welke soort school) voor 12,50 of 15 euro.
Scholen bieden toch vaak het volledige ms365 pakket aan hun leerlingen en medewerkers aan voor niks?
Als ik het me goed herinner ligt dat aan het contract, maar daarom betaal je dus maar een fractie van de echte prijs. Windows (upgrade) is bijvoorbeeld wel gratis.
Ja, maar is dat niet gemanaged door de onderwijs instantie?
Kijk, als je het mij vraagt dan vraagt Microsoft er dus zelf ook een beetje om dat mensen via schimmigere paden gaan kijken... Sommige mensen kunnen voor bijna niks office krijgen, maar als je daar niet bij hoort dan mag je ineens dik 100 euro af tikken. Dat staat gewoon ook niet in verhouding.
Je hebt sowieso toch een sebsite waar je kan gaan snitchen als je ziet dat een bedrijf illegale licenties gebruikt?
De vraag of de licentie legaal is is een terechte waar te veel mensen zich op verkijken, maar het "niet of maar wanneer" ze komen controleren slaat kant nog wal. Het MKB wordt zelden tot nooit actief door de BSA gecontroleerd, laat staan ZZP'ers.

Daarnaast in de categorie "doctors don't want you to know this special trick", áls je als bedrijf al shady software in gebruik hebt is het helemaal niet verkeerd om te weten dat ze niet zomaar binnen komen vallen om licenties te controleren maar dat ze altijd eerst een aantal brieven sturen.

Als ze dan tóch onverwacht op de stoep staan voor controle hoef je ze niet binnen te laten. Je loopt dan wel het risico dat ze terugkomen met een gerechtelijk bevel, maar dat krijgen ze alleen als ze al bewijs hebben (bijvoorbeeld n.a.v. een tip van binnenuit) dat je illegale software in huis hebt, en het ook nog eens de moeite waard is om achteraan te gaan. Dus de kapperszaak met de laptop van de broer van de eigenaar die is "geformatteerd met de nieuwste windows" hoeft zich niet zo'n zorgen te maken.

Dit alles zeg ik met de mening dat je zakelijk je licenties gewoon op orde moet hebben, maar ook met de geruststelling dat je als je het officepakket uit je studententijd nog gebruikt nu je ZZP'er bent, je niet meteen bibberend wakker hoeft te liggen voor de softwaregestapo.
De vraag of de licentie legaal is is een terechte waar te veel mensen zich op verkijken, maar het "niet of maar wanneer" ze komen controleren slaat kant nog wal. Het MKB wordt zelden tot nooit actief door de BSA gecontroleerd, laat staan ZZP'ers.
Wie heeft het over de BSA? MS zelf doet controles (niet op locatie). En wellicht dat jij ze nog nooit bent tegengekomen, maar als je bergen MKB bedient, dan heb je per jaar verschillende klanten die bij je aankloppen of je kan helpen met de 'enge' brief van MS. Lees eens je licentievoorwaarden...

Het issue is niet dat men weet dat men shady software gebruikt als MKB bedrijf, maar dat je dat niet weet. Het kan zijn dat gebruikers zelf software kunnen installeren en menig ITer weet niet veel van licenties of kan het geen hol schelen...

Bij ZZPers niet tegengekomen, ik ben er een, maar heb niet jaren tig ZZPers bediend als IT beheerder.
Klinkt als de prijs die via home benefit use gangbaar is/was. De keys komen rechtstreeks van Microsoft…
Het maakt geen hout uit waar de keys vandaan komen, bij software is het zo dat de licentie voorwaarden leidend zijn in legaal of illegaal gebruik. Dus voldoe je niet aan de licentie voorwaarden waaronder de software is geleverd, dan is het gewoon illegaal. Het probleem is dus vaak dat je als gebruiker helemaal geen inzicht heb in die specifieke licentie en dat is imho problematisch.

Microsoft Home Use Program heeft hele specifieke eisen die de telegraaf of een andere leverancier niet zomaar mag overdragen aan iemand anders.
En op welk moment exact had ik of de persoon waarop ik reageerde het over keys die bij de Telegraaf zijn gekocht?

Again. 14euro is ongeveer wat het HUP ooit koste, dus het kan zijn dat de persoon die aangaf 14 eur betaald te hebben dat zo gedaan heeft

Das alles wat ik zeg, niet meer, niet minder dan een mogelijkheid, maar zeker geen vaststelling noch beschuldiging.

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 20 april 2022 11:17]

Microsoft (of wie dan ook) mag prima in hun voorwaarden zetten dat het niet doorverkocht mag worden.
De Europese rechtbank heeft anders besloten. https://curia.europa.eu/j...?num=C-128/11&language=NL
dan kan je wel eens voor een heel duur geintje komen te staan wanneer ze gaan controleren
Oh, je bedoeld de BSA? die met een ingehuurde politieagent en een ingehuurde deurwaarder je proberen te overbluffen om hun een controle te laten uitvoeren?
Jaren geleden hebben die ook bij m'n ouwe heer voor de deur gestaan, en die gebruikte gewoon netjes legale software maar heeft wel ze wel de toegang geweigerd, na wat juridische dreigementen vanuit de BSA medewerker zijn ze afgedropen en nooit meer wat van gehoord.
De BSA is net als Brein een stichting en hebben geen juridische grondslag om je PC's te controleren.
Office 2021 word maar voor 5 jaar ondersteund.
Nee dat kan dus niet meer. Sinds Office 2019 is het nog maximaal 5 jaar. Als je nu Office 2021 koopt is hij op 13 oktober 2026 end of support en kan je er nog maar 4,5 jaar mee doen. :'(
5 jaar, geen 10. Met Office 2019 is de ondersteuning terug gebracht naar 5 jaar, waarvan de laatste 2 extended support zijn, dus enkel security updates.
End of Life voor een office pakket doet niet zoveel: volgens mij kan je nog prima tekstverwerken e.d. na die 5 jaarrt diezelfde licentie. Dat kan volgens mij niet als ik na 1 jaar niet meer betaal voor Office 365.
Of als je OneDrive niet nodig hebt, via de webshop van b.v. de Telegraaf Microsoft Office 2021 Professional Plus voor €49.99 of Home & Business voor €79.99.
Zo zullen er wel meer aanbiedingen te vinden zijn.
Die Telegraaf 'aanbieding' loopt eigenlijk via license4all.com.
Met dergelijke (semi) lage prijzen is het altijd afvragen of de licentie wel geldig is voor jou als prive verkoper. Met de Telegraaf stempel er op lijkt het allemaal wel netjes voor de doorsnee gebruiker, maar ik ben zeer benieuwd als iemand bij het MS licentie team gaat checken...
Precies als hieronder gezegd wordt, das zo duur. Ik gebruik alleen word. Verder niks. Die storage is leuk, maar mijn 5 documentjes laat ik wel lokaal staan.. Foto's staan in de Google cloud dat voorlopig nog wel even gratis mee kan.
Ja via Microsoft zelf maar voor € 33,25 incl BTW heb je al Office 365 Personal licentie (zie Pricewatch)
Je kan met even gratis Google account (gMail) Google Docs gebruiken! Ok handig en je hoeft er noet voor the betalen!
Gratis bestaat niet, je betaald dan door advertenties te kijken en misschien wel privacy in te leveren
Of je koopt via bijvoorbeeld https://licentiepromo.be/ een legale versie van Office 2019 voor € 24,99 of Office 2021 voor 34,99
Ze kopen niet gebruikte licenties op. Ik heb dit voor meerdere pc's gedaan
Is niet "echt" legaal hoor! Het verhaal wat ze vertellen klopt niet. Het is een grijs gebied. Soms zijn het volume licenties die ze gewoon meerdere keren verkopen...
Microsoft is er niet blij mee maargoed dit verhaal is al vaker hier besproken...
Met Office 2016 zit je nog tot 14 oktober 2025 goed (EOL datum), dat is over 2.5 jaar, je kan de markt dan opnieuw bekijken... Maar zoals @hiostu u ook al aangeeft, er zijn online gratis alternatieven die het zeer goed doen (oa. van MS).
Ik heb nog steeds office 2016 van Vinny27.
De nieuwe functies zijn wel interessant in 2021: unique, filter, xlookup.
Maar ik heb nog geen nieuwe release gezien.
Met 2016 zit je voorlopig prima, als je de Office 365 click to run installeert kun je die gewoon activeren met je Office 2016 key. En dan wordt die automatisch omgezet naar een Office 2016 installatie met licentie en krijg je wel de product updates (maar niet de featureset) van de click to run builds. Gezien ook Office 2021 en Office365 nog steeds op Office16 zitten heb je daar door altijd de nieuwste technieken aan boord. Dus tot Microsoft af stapt van Office16 en overgaat naar Office17 zal je prima zitten met je 2016 licentie.
Onlyoffice is een goed alternatief :)
Als je 5x per jaar gebruikt kan je toch evengoed word online etc gebruiken? is wat beperkter maar gratis naar mijn weten?
De web versie van Office 365 is gratis. Er zijn limits op de functionaliteit. En dan is er Google Docs.
Voor 150 euro koop je een permanente 2021 licentie, geen online versie o.i.d. maar gewoon offline net als vorige Office versies.

Redelijk dure aanschaf maar gaat weer jaren mee!
https://www.coolblue.nl/p...gebruik-en-studenten.html
Voor 150 euro koop je een permanente 2021 licentie, geen online versie o.i.d. maar gewoon offline net als vorige Office versies.

Redelijk dure aanschaf maar gaat weer jaren mee!
https://www.coolblue.nl/p...gebruik-en-studenten.html
Ja, maar dat is wel een zeer beperkte subset van het pakket:
Met dit pakket heb je Word, Excel, Powerpoint en OneNote tot je beschikking.
Zelfs geen Outlook dus.
Voor €50,- kun je hem bij de Telegraaf kopen (incl. Outlook): https://webshop.telegraaf.nl/product/microsoft-office-2021
Wat gebruik je prive er dan van? Ik heb het nooit nodig, ook geen gratis zogenaamde alternatieven zoals openoffice/libreoffice.
Ik vind zelf Excel af en toe wel erg handig... En aangezien ik van het werk gewend ben van alles te kunnen scripten mis ik dat nogal als ik privé Google sheets ga gebruiken of zo. Open/libre niet recent geprobeerd maar lijkt me ook zo, al is het maar dat ik geen zin heb om voor privé een ander systeem te leren.
Ik kan net alles met google sheets. Al is macros daar echt wel drama.

Openoffice lang mee gewerkt, maar het blijft een prutspakket.
Anoniem: 1532362
@PageFault20 april 2022 14:04
OpenOffice is prut, is overgekocht door Apache en toen is support zo goed als gestopt.
LibreOffice is afgesplits van OpenOffice, en krijgt regelmatig updates. LibreOffice werkt prima.
ONLYOFFICE probeert zoveel mogelijk op Microsoft Office te lijken, en werkt ook prima maar is voor bedrijven niet gratis te gebruiken.
Ja ik denk dat ik zoiets maar ga doen. Het blijft duur, maar ik gebruik het verder amper dus dan is zoiets prima.
Inderdaad en Microsoft heeft volgens mij ook aangegeven dat ze het voortaan als een service zien, en de meeste winst halen ze toch zakelijk met Azure bijv ;)
En een aantal jaar terug heeft een Duitse rechter bepaald dat licenties gewoon doorverkocht mogen worden, dus ja, ik weet niet waarom ik nu -1 heb, maar goed, waarom zou ik € 150,- gaan betalen voor iets wat voor € 10,- ook gewoon werkt :)
De Office 2013 support van O365 was al EOL sinds oktober 2020, maar eerlijk is eerlijk, het werkt nog steeds prima.
Mopperdemopper wat is er mis met Offfice 2013. Je kunt het toch prima gebruiken dus waarom gaan ze het afschaffen dan? Mopperdemopper het moet altijd weer anders en ik moet zeker weer iets anders gaan gebruiken.

Je kunt tegenwoordig beter een typemachine gebruiken. Die vergaan nooit.
Ze schaffen het niet af, en als jij wilt kun jij een machine neerzetten die de komende 50 jaar met Office 2013 draait.
Inderdaad, maar hang die machine dan niet aan het internet en prop er dan geen USBs, CD/DVDs of zelfs diskettes in. Geen netwerk, etc.

@HSG Ze schaffen het niet af, maar na 10 jaar support houden ze op met support, een onderdeel daarvan is geen security updates meer. Tegenwoordig wil je eigenlijk wel security updates op je software, tenzij het een machine is die nergens op is of wordt aangesloten, een beetje als een typemachine dus...
Ik denk dat je nog wel rustig je machine aan het internet kan hangen met een verouderde office pakket. Anders zou een spel uit 1998 installeren op je machine net zo gevaarlijk zijn. Voor privé gebruik, mits je geen documenten van internet download, maar alleen lokaal documenten typt, verstuurd of print. Kan office 2013 prima nog.

Overdrijven is een kunst, immers is je office pakket niet je besturingssysteem.
Een spel van 1998 gebruikt geen documenten die je van Internet download.

Maar het kan zeker.
Dat spel opent ook niet automatisch als je een word, excel, powerpoint bestand dubbelklikt.

Ik zou willen zeggen dat het te doen is, maar zelfs een IT professional is niet altijd even oplettend en er hebben echt hele nare security gaten in Office (2013) gezeten. Het probleem is echter dat het gros van de mensen die dit allemaal maar onzin vinden en lekker de oude gratis versie blijven gebruiken (zonder pacthes) helemaal niet zo IT oplettend en security bewust zijn... Na bijna 25 jaar IT is dat toch wel wat ik heb geleerd...
maarja, daarvoor heb je dan weer juist je antivirus/antimalware voor draaien.
Iemand die het niet zo nauw neemt op IT security, heeft vaak een groter probleem (zichzelf) dan een verouderde office pakket.
Nogmaals, zoals ik ook in mijn vorige reactie benadrukte, kun je prima een verouderde office gebruiken, mits je geen vreemde documenten download/open maakt.
Laten we niet te dramatisch doen, gewoon installeren op een lokale Windows 10 VM, virtueel netwerkje zonder toegang tot het internet, bestanden deel je via een "lokale" netwerk share, VM snapshot voor het geval er toch iets gebeurd, probleem opgelost.
Klinkt als een hoop werk, wat een 50 euro licentie oplost.
Je wist in 2013, toen je het pakket aanschafte, dat de support er 10 jaar zou zijn.
Ik heb hier geen verstand van.
Ze schaffen niet af ze stoppen de onsteuing na 10 jaar bijna, wat hun goed recht is.
Je kan het dus nog steeds gebruiken, alleen geen garanties meer dat het goed zal blijven werken.
Microsoft Office Lifestyle Cycle is steeds korter.

Office 2013
Start date: Jan 9, 2013
Mainstream End Date: Apr 10, 2018 (1917 dagen)
Extended End Date: Apr 11, 2023 (3744 dagen)

Office 2016
Start date: Sep 22, 2015
Mainstream End Date: Oct 13, 2020 (1848 dagen)
Extended End Date: Oct 14, 2025 (3675 dagen)

Office 2019
Start date: Sep 24, 2018
Mainstream End Date: Oct 10, 2023 (1842 dagen)
Extended End Date: Oct 14, 2025 (2577 dagen)

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 20 april 2022 10:23]

Ik denk dat je lijstje een beetje door de war is (of dat je bron verkeerd ingevuld heeft). Lijkt me niet correct dat Office 2016 in 2018 begon en Office 2019 in 2015 begon.
Gefixed, had de start date van 2016 en 2019 door elkaar gehaald.
En dat weet je dus netjes van tevoren.
Goed om te weten. Die versie had ik tot voor kort (tot oktober 2021) nog op mijn desktop pc.

Ik ben nu thuis over op Libre Office en ik zag al geen praktische reden om MS Office 2013 opnieuw te installeren, maar nu dus helemaal niet meer.

Op mijn werk laptop gebruik ik nog wel een nieuwere versie van MS Office, maar dat is alleen omdat dat handig is voor mijn werk.
Snap wel dat je voor de thuissituatie met Libre Office uit de voeten kan.

Zakelijk zou ik niet zonder de nieuwe versie van Office kunnen, Word, Outlook heeft voor mij weinig nieuws maar in Excel worden toch nog veel nieuwe handige features toegevoegd. Van xlookup tot PowerQuery (hoewel dat al als addin in 2010 en 2013 beschikbaar was).
Het koppelen van Exchange Online postvak gaat vaker mis dan goed in Office 2013.
Doe daar een 2 tweefactorauthenticatie tool tussen (Bijv DUO) en je kunt helemaal je lol op.
/Rant Off\
Bedoel je niet het gedrocht Outlook 2013?
Office is gewoon een verzameling apps waarbij Outlook gewoon Word gebruikt als onderliggende code (met HTML horror als resultaat).
Is dat tegenwoordig anders dan? De enige keer dat ik weer eens Outlook start is om een tnef attachment te openen wat sommige mensen ook nog voor elkaar krijgen.
Ik noemde dat .tnf altijd "tinnef". En outlook? Ik gebruik het op werk, maar man, wat blijft dat een gedrocht dat heel essentiële zaken niet kan. Zoals een uitnodiging afwijzen zonder die te deleten. Zoals de control-F die niet "zoeken" start maar forward. Zoals de adresboeken en zoeken daar in. Zoals de manier waarop herhalende meetings werken, inclusief dat die in de verleden tijd verdwijnen bij een cancel.
Niet alleen Outlook is een gedrocht, maar Exchange ook.
Een paar weken geleden had ik een meeting geweigerd en verwijderd uit mijn agenda via Thunderbird. En om de een of reden werd ik ineens als organizer gezien en werd de meeting voor iedereen verwijderd 8)7

Zelfs als die plugin iets raars op stuurde (niet uitgesloten, het blijft een gesloten protocol), had de server het hard moeten weigeren.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 20 april 2022 09:49]

Bedoelde inderdaad Outlook 2013, Excuus.
Microsoft 365 services (waar Exchange online onder valt) ondersteunt Office 2013 niet meer sinds oktober 2020, dus dat is redelijk normaal.

Bron: https://docs.microsoft.co...365-services-connectivity
Dat komt omdat sinds 13 oktober 2020 de connectie naar Office 365 niet langer wordt ondersteund (ook al doet dit artikel anders vermoeden), maar niet ondersteund betekend niet dat het geheel niet meer werkt. Per oktober 2023, zal het zeer waarschijnlijk helemaal niet meer werken...

Bron: https://docs.microsoft.co...365-services-connectivity

De connectie tussen 2013 en O365 was (toen het nog werd ondersteund) een heel stuk beter dan de bagger met vorige versies, zoals 2007/2010. Nog nieuwere versies werken steeds beter/stabieler met O365, maar ja, als ze dat al niet voor elkaar konden krijgen...
als Word en Excel gebruiker (2013): werd er ooit iets geupdate dan?
fair enough dat ze 't niet meer ondersteunen, maar om nou te spreken dat 't een groot gemis is (updateloos op je tekstverwerker..)
Of je weet niet dat het wordt geupdate of het wordt geheel niet geupdate... Indien dat laatste, dan heb je nu eigenlijk al een probleem. Over de jaren zijn er best wel wat security gaten gevonden in Office (componenten)...
Behalve wat @Groningerkoek al aanhaalde wat met name security en bug fixes zijn op je tekstverwerker:

Nieuwe features waar je een versie update voor nodig hebt
2016:
Real time co-authoring
improved grammar checker

2019:
Scalable Vector Graphics
translator
LaTeX (om wiskundige formules te noteren)

2021
Real time co-authoring maar dit keer volledig ook als je niet in het 365 verhaal zit
dark mode
Accessibility Checker

De lijst is niet compleet maar het zijn de belangerijkste nieuwigheden in je tekstverwerker als je niet in het 365 verhaal zit want dan is er veel meer gebeurd. Al moet ik zeggen dat de voornaamste feature updates voor de gewone Office gebruiker vooral in nieuwere Excel versies te vinden zijn. Maar als je Excel gebruik zich beperkt tot een boodschappenlijstje met een sum functie dan heb je inderdaad nooit een reden om te updaten behalve security en bugs.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 19 april 2022 22:54]

Ben erg gelukkig met Office 2003.
Géén ribbon, heerlijk.
Bob, get the pitchforks and the torches! We have one of THOSE... ;-)
Sensor55 heeft wel een punt, wie verzint er nou een modale kern in de UI in deze tijd.
Ik zou niet meer terug willen.
Het idee van zo'n panel vind ik niet slecht. Het is altijd aanwezig, bijvoorbeeld. De manier waarop het is ingericht vind ik echter matig.
Klopt, maar je kunt hem ook verbergen, en als je er eenmaal mee werkt, werkt hij een stuk sneller.

Nadel op kleine schermen verlies je veel ruimte.
In deze tijd? De Ribbon komt uit 2007 voor Office, dat is dus voor die tijd verzonnen...
Eens. Ik draai hier ook nog office 2003 (!).

Die paar documenten dat ik op jaarbasis tik.
En waarom geven ze het dan niet 1 laatste update die ALLE macro/visualbasic support uitschakeld. en het programma 0.0 Internet toegang geeft
Omdat dat heel waarschijnlijk enkele contracten zou schenden?
En wat voor contract schend dat dan?

Hoeveel bedrijven gebruiken nog office 2013 met Alle online functies?
En waarom zou het macro/vb support moeten uitschakelen? kan me voorstellen dat voor bepaalde zaken de toegang tot online api's gesloten worden, maar aan de andere kant, als het werkt, waarom dan niet gewoon door laten gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee