Microsoft stopt volgend jaar met ondersteuning van Internet Explorer

Microsoft stopt op 15 juni 2022 met het ondersteunen van Internet Explorer 11, de laatste versie van die webbrowser. De browser wordt daarmee in Windows 10 definitief vervangen door Microsofts nieuwere browser, Edge.

"Het afgelopen jaar hebt u wellicht gemerkt dat we ons verwijderen van ondersteuning voor Internet Explorer", schrijft Microsoft-medewerker Sean Lundersay in een blogpost. Hij beschrijft daarbij dat het bedrijf eerder aankondigde dat het dit jaar zal stoppen met Internet Explorer-ondersteuning Microsoft 365-diensten. "Vandaag bevinden we ons in de volgende fase van die reis. We kondigen aan dat de toekomst van Internet Explorer op Windows 10 in Microsoft Edge ligt."

Internet Explorer 11 bereikt volgens Lundersay een eol-status in de reguliere versies van Windows 10 en Windows 10 IoT. De ontwikkelaar benadrukt daarbij dat Internet Explorer 11 wel beschikbaar blijft voor Windows Server en de LTSC-versie van Windows 10. Ook Windows 8.1 en de extended security updates-versie van Windows 7 behouden de webbrowser, blijkt uit een extra blogpost van Microsoft.

Daarnaast bevat de Edge-browser een Internet Explorer-modus. Microsoft voegde die functie een aantal jaar geleden toe aan de webbrowser. De IE-modus biedt ondersteuning voor apps en websites die alleen worden ondersteund binnen Internet Explorer, wat handig kan zijn voor bedrijven die nog afhankelijk zijn van dergelijke sites of software. Deze modus ondersteunt bijvoorbeeld ActiveX-controls. Microsoft belooft deze IE-modus minstens tot en met 2029 te ondersteunen in de Edge-browser.

Internet Explorer werd in 1995 uitgebracht door Microsoft, en was jarenlang 's werelds meest populaire webbrowser. Twintig jaar na de release van IE bracht Microsoft zijn Edge-browser uit, als vervanging van Internet Explorer. Daarmee zat het einde van de webbrowser er al een tijdje aan te komen. Zoals Lundersay in de blogpost meldt, stopt het bedrijf op 17 augustus al met Microsoft 365-ondersteuning voor Internet Explorer. Vanaf die datum kunnen gebruikers geen online diensten van het bedrijf meer gebruiken, zoals OneDrive, Outlook en Office 365-apps. De webversie van Teams wordt sinds november al niet meer ondersteund in Internet Explorer.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-05-2021 • 19:47

191 Linkedin

Lees meer

Reacties (191)

Wijzig sortering
Man, het einde van het IE tijdperk en revolutie van Chromium.

Vindt aan een kant het idee dat zoveel spul allemaal Chromium gebruikt wel beetje eng, dat als er iets in gepusht wordt (in naam van optimalisatie, security, etc) dat nadelig is voor velen, dat dat door makkelijk door vele op gebaseerde browsers worden overgenomen, of als er een ernstig beveiligingslek is dat alleen in Chromium bestaat, dat die gelijk voor bijna alle Windows en Android gebruikers in de wereld op toepassing is, maar gelukkig hebben we nu nog Mozilla Firefox...

Verder werkt de Edge (Chromium) wel erg fijn en snel voor mij wanneer ik die gebruik.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 19 mei 2021 22:57]

Mijn hoop is dat graphics card makers het langzaam gaan overnemen. Vulkan kom straks ook in web land. Als webcomponents doorzetten, deze op webassembly over kunnen en Vulkan gaan gebruiken als rendering in plaats van HTML. HTML versobert. Dan zal waarschijnlijk de browser een steeds dunner schilletje worden om graphics cards en drivers.
Daar gaan we heen inderdaad: webassembly + webgpu/vulkan/webgl. Geen html meer.
Dat brengt een hoop leuke dingen voor ontwikkelaars maar het brengt ook iets voor Google: advertenties zijn bijna niet meer te blocken. De extensies die dat nu doen kunnen de html code lezen maar dat kan dan niet meer. Samen met het extension manifest v3 die Google er doorheen pushed wordt het moeilijk om advertenties te blokkeren.
Klinkt als Macromedia Studio Mx :+ .
Misschien klink ik ouderwets, maar laat HTML bestaan! Een DOM tree die door verschillende browsers en screenreaders vertaald wordt naar een passende presentatie voor hun gebruikers is geweldig!

Het risico van het achterlaten van HTML en ons puur richten op graphics cards aansturing, is dat we met z'n alleen maar mooie plaatjes op een canvas renderen (wat Flash in het verleden ook deed). Daarmee is er een flink gedeelte van de gebruikers die dus geen toegang meer heeft tot de informatie op websites alleen maar omdat ze geen browser hebben die dat kan parsen óf omdat ze slechtziend / blind zijn. En dat zou een stap achteruit zijn!
Als er geen high-level taal voor HTML in de plaats komt geef ik je gelijk. Maar ik verwacht toch echt dat er een vervangende abstractie-taal voor in de plaats komt. Op JSON gebaseerd of zo.
Mee eens. Dat het merendeel van de browsers de Chromium engine gebruikt is niet per se een goede ontwikkeling. Het is open source maar Google heeft een flinke vinger in de pap en bepaald eigenlijk waar Chromium naartoe gaat. Reken maar dat Google zijn eigen (commerciële) belangen in het oog houdt.
Gelukkig is er dan nog Microsoft die vrolijk alle Google meuk er weer uitgooit. Wat dat betreft is Edge ideaal. Nu heeft Microsoft ook zijn dingetjes, maar als het op privacy aankomt vertrouw ik hun toch eerder dan Google. Dat gevoel zal vooral ingegeven worden door het verschil in core business van de 2 bedrijven; software (MS) vs advertenties (Google).
Maar dat is dus aan de ontwikkelaar van zijn browser om te kiezen voor welke engine. Dus ja. En als je al weet Google heeft ook zijn belangen dan wat is het probleem.

Ik denk ook zo, wil ook het meeste eruit halen om voor me zelf of bedrijf het meeste inkomsten te krijgen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 20 mei 2021 05:23]

Chrome en Edge zijn wel resource hogs, verschrikkelijk, bij sommige klanten zie ik in RDS sessies dat 1 tab soms meer dan 4GB geheugen pakt. Absurd.
Als Safari gebruiker vind ik de ontwikkeling en opkomst van Chromium everywhere een hel. Blijkbaar is een browser geen applicatie meer waarmee je websites met standaarden overal hetzelfde kunt bezoeken.
Het aantal bedrijven of sites die zeggen dat je maar Chrome moet gebruiken is schrikbarend hoog. Zelfs de afvalverwerker heeft Chrome nodig om een afspraak in te plannen.
Dit is gewoon zuinigheid van een bedrijf. Men moet een pagina maken die op meerdere webbrowser werkt.
maar dat kost geld om het goed te ontwikkelen en niet elk bedrijf heeft voldoende budget om een goede webdeveloper aan te nemen/huren.
Daar zijn standaarden voor. Maar die vlieger gaat niet meer erg op als browsers hun eigen mogelijkheden verzinnen (Internet Explorer anyone).
Klopt, het nadeel is dat zeker vanuit het verleden standaarden lang op zich kunnen laten wachten en dat remt dan vervolgens je vooruitgang af. IE6 was haar tijd ver vooruit, mede daarom werd er heel veel epliciet voor gemaakt. Als je mazzel hebt worden die technieken de standaard en ben je spekkoper. Het nadeel is dat de gebruikte technologieën geen standaarden geworden zijn waardoor mensen IE6 moesten blijven gebruiken, en ja, dan krijg je IE6. Kortom het is een lastigere balans dan altijd alleen maar de standaard volgen.
Ik denk dat er heel erg veel mensen zeker mensen die al met web dingetjes aan het prutsen waren ten tijden van IE5.5 en eerder heel erg blij zijn dat het eindelijk zover is. IE is dood, en daar zullen weinig mensen echt om treuren.

Wat betreft de angst voor te veel op een code base leunen, ja en nee... Kijk naar de Linux kernel, er is een reden dat als Johny aan papa vraagt waar wolken van gemaakt zijn, papa antwoordt voornamelijk Linux servers. Het is weinig anders in de OS wereld de grote meerderheid van de servers op deze planeet draait iets dat gebaseerd is op de Linux kernel. En dat is ook een flink risico simpelweg omdat het daar door een enorme target is.
Aan de andere kant er zijn zeer veel mensen heel erg gebaad bij het controleren van de kernel omdat zij er nu eenmaal hun brood mee verdienen en er hen dus nog al wat aan gelegen is om te zorgen dat er geen grove fouten in zitten. Met Chromium is dat niet anders, Microsoft zal er zeer veel aan gelegen zijn om te voorkomen dat er ernstige bugs in Chromium zitten en zij zullen ook zeker bijdragen aan nieuwe features omdat zij daar veel baat bij hebben.
Ik denk dus dat het weinig echt onveiliger zal zijn dan de vele Linux servers die het internet van content voorzien. Het is simpel weg zo dat dankzij de extreme complexiteit van dit soort projecten dat er steeds minder zijn die nog te onderhouden zijn omdat er nu eenmaal maar een beperkt aantal mensen zijn op deze planeet die echt de kennis, kunde interesse hebben om dit werk te doen. Ik denk dan ook dat we eerder nog meer consolidatie gaan zien, en bijvoorbeeld AS/400 gaan verliezen zo als we (Open)VMS verloren zijn en SunOS of hoe dat dan ook genoemd werd. HP UX is ook zo'n dingetje dat eigenlijk al jaren op sterven na dood is en ook vrijwel zeker zal verdwijnen. We zullen over tijd steeds minder oplossingen zien voor dit soort extreem complexe systemen omdat het simpel weg niet te doen is om voor een relatief kleine gebruikers groep zulke systemen te onderhouden.
Ach ja, hier zal dat wel los lopen. In sommige landen kom je nog genoeg websites van bedrijven tegen die alleen onder IE werken en waar nooit iets aan gedaan is. Dit gaat nog wel eens een staartje krijgen denk ik...
Daarnaast bevat de Edge-browser een Internet Explorer-modus. Microsoft voegde die functie een aantal jaar geleden toe aan de webbrowser. De IE-modus biedt ondersteuning voor apps en websites die alleen worden ondersteund binnen Internet Explorer, wat handig kan zijn voor bedrijven die nog afhankelijk zijn van dergelijke sites of software. Deze modus ondersteunt bijvoorbeeld ActiveX-controls. Microsoft belooft deze IE-modus minstens tot en met 2029 te ondersteunen in de Edge-browser.
Gelukkig heeft Microsoft daar aan gedacht!
Ik heb echter nooit gevonden hoe dat gebruiksvriendelijk te gebruiken. Het is mij tot nu nog niet gelukt om dat deftig werkend te krijgen.
Voor mijn bank bijvoorbeeld kan je enkel inloggen via IE11 en geen ander browser, dus dat is altijd sukkelen met certificaten en IE versies.

[Reactie gewijzigd door Techprice op 19 mei 2021 22:25]

Die optie is dan ook niet persé voor dit doeleind bedacht, maar meer voor enterprise applicaties. Systeembeheerders kunnen met beleidsregels configureren welke adressen in IE modus moeten worden geopend.
een bank waarbij je alleen IE kunt gebruiken? Daar zou ik niet lekker bankieren...
Wel om meer specifiek te zijn: het gaat om de corporate banking tak van KBC in België.
Het is bekend onder de naam "KBC Business Dashboard".
Tot nog toe hebben ze enkel ondersteuning voor IE11, wat erg jammer is. Dit heeft denk ik grotendeels te maken met het feit dat ze Isabel 6 hebben geïntegreerd en dat ze hun eigen beveiligingssoftware hebben bij KBC die ook moet blijven werken.

Pas op, het is me al gelukt om het "wérkend" te krijgen, het is gewoon niet erg gebruiksvriendelijk. Je moet namelijk eerst al een switch in de instellingen veranderen. Ok, tot daar aan toe, maar vervolgens moet je per website die je in IE-modus wil laden ook nog eens actief gaan aanduiden dat je dat wil. Dat doe je door rechtsboven het menu te openen, vervolgens te klikken op "meer hulpprogramma's" en dan op de IE-knop. Allemaal heel omslachtig.
Ik heb nog geen parameter gevonden die je kan meegeven met een snelkoppeling om standaard in IE-mode te openen jammer genoeg.

[Reactie gewijzigd door Techprice op 19 mei 2021 23:57]

Dan kan dit wellicht voor jou werken.
Gebruiken we op het werk ook: https://superuser.com/que...-478-61-and-up-for-a-site

Is initieel even wat werk (valt best mee), maar daarna werkt het tenminste altijd.
Isabel zou inderdaad wel eens de oorzaak kunnen zijn, want al de andere (non-corporate) elementen van hun KBC-online werken wel in andere browsers. De andere grootbanken gebruiken echter ook Isabel, maar je kan natuurlijk niet bij allemaal klant worden om het te testen :p
Wel... Ik zit in gelijkaardige situatie en heb wel al die banken. Ligt niet aan Isabel. Met mijn ene kaart kan ik perfect op BNP en Belfius werken en dit op non IE (Isabel 6 zelf ook). Ligt volgens mij dan enkel aan KBC hier dat precies niet gedaan krijgt wat Belfius en BNP precies wel kunnen.

Of KBC wilt een ander product pushen, want hun KBC Sign app kan je als alternatief gebruiken. Echter als je vanuit corporate je persoonlijke smartphone niet mag gebruiken omdat security dit een veiligheidsrisico aanziet sta je daar.
Dat laatste is jammer voor jou.

De rest is triest van KBC.
Tijd in de stap te maken naar de jaren 20 van de 21ste eeuw.

Het is zelfs schofterig dat ze niet werken aan een omgeving die zich houdt aan internetstandaarden. Isabel 6 is dan een slecht excuus.
Al eens naar IE mode policies gekeken? Wellicht kun je hiermee voor elkaar krijgen wat jij wilt. Gewoon een local policy instellen waarin je je site als IE mode enabled website zet. Ik heb het niet getest, maar weet dat dit bestaat.
Gewoon chrome gebruiken met de extensie IE tab. Werkt perfect.
Dan kan je toch net zo goed (of beter) Edge gebruiken met IE-mode?
https://pureinfotech.com/...-microsoft-edge-chromium/
Ja hoor kan ook maar ik ben Chrome gewend haha.
Ik weet niet wie of wat Isabel is, maar anno 2021 alleen IE11 gebruiken is een no go, en al helemaal in een bedrijfsomgeving.
Je zult nog verbaasd zijn hoeveel bedrijven nog afhankelijk zijn van IE11. Zo werkt bijvoorbeeld Documentum nog steeds niet lekker onder Edge of Chrome. En dat is de applicatie die mij in nul seconde te binnen schiet. Als ik even langer nadenk kan ik er ongetwijfeld nog veel meer bedenken.
Wij hebben een HR pakket wat voor sommige onderdelen afhankelijk is van IE11 (shame on you, Visma/Raet). Die PC's staan dus apart gesegmenteerd met zware lockdown policies, omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen.
Isabel biedt een multibanking platform dat populair is binnen bedrijven in België. Naast een eigen bankplatform aanbieden maken de 4 grootste banken in België ook gebruik van de Isabel kaarten (soms branded door de bank zelf) om toegang te krijgen tot hun eigen kanaal.

De kaarten van Isabel zijn PKI kaarten en waren historisch enkel werkend te krijgen op IE (via ActiveX) maar dit is al enkele jaren niet meer het geval. Natuurlijk vereiste het een investering van de banken zelf om ook mee te gaan. Sommige hebben dit gedaan (BNPPF en Belfius) andere hebben het nog niet of niet helemaal (ING en KBC).
Ook met die kaart kan je op de sites van de overheid om jaarrekening in te dienen enz. Ook die zijn nog niet mee en werkt bijgevolg enkel op IE.

Je zal ervan verschieten maar het gebruik van IE bij bedrijven in België ligt op ongeveer 25% (is wel sterk aan het zakken, want in april was het nog 28%), althans volgens de cijfers die ik kon spronkelen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 20 mei 2021 13:39]

Ligt niet aan Isabel zelf, zij kunnen al een lange tijd werken op niet IE. Ligt aan KBC die nooit de stap hebben willen zetten om mee te gaan.
Ik dacht dat ze wel een alternatief aanboden zoals KBC Sign dat dan wel multiplatform is.

Isabel werkt wel nog met een kaart en connected lezer (PKI) vanwege de hoge bedragen en bijhorende veiligheid die ermee gepaard gaan. Enkele banken maken gebruik van diezelfde beveiliging voor hun eigen corporate kanalen.
Bij BNP of Belfius zal je met diezelfde kaart wel op niet IE kunnen aanmelden.
Dacht dat je zelf een snelkoppeling kon maken met in het doel het edge-pad gevolgd door "ie-mode" (niet exact, is zoiets). Dan kan je instellen welke sites altijd in IE-mode geopend moeten worden
Dankjewel voor dit voorbeeld! Elke keer als ik ergens lees dat bedrijven afhankelijk zijn van een bepaalde browser, vraag ik me af wat ze daarmee bedoelen. Nu snap ik het!
Daar zijn policies voor. Wij hebben hier ook nog massa's sites die enkel in IE werken. Die zitten in die policy nu...
Ik zou van bank wisselen alleen ie komop zeg, hebben zeker ook nog geen app op iOS/Android uitgebracht ?
Is corporate kanaal en in België. Alle grootbanken daar gebruiken voor een stuk of helemaal de oplossingen van Isabel.
Die was vroeger IE only vanwege ActiveX omdat het PKI kaart en connected lezer heeft. Al jaren werkt het al op niet IE maar het vereiste een investering van de banken om mee te gaan. Sommige hebben het gedaan, andere (nog) niet of bieden alternatief aan dat niet iedereen wilt.

Opnieuw het is corporate kanaal. Veel van die gebruikers mogen hun eigen smartphone niet gebruiken om de bank applicatie van het bedrijf te openen (waar dan een paar miljoenen of miljarden op staan) of wilt de werknemer die gewoon niet (mijn smartphone, niet van het bedrijf).
Ik zie het probleem niet.
https://www.vlaanderen.be/taaladvies/willen-vervoegen

"iedereen wilt" en "wilt de werknemer" zijn beide correct. Misschien is het een taalverschil tussen Nederland en Vlaanderen.
Nee, ook in Vlaanderen zijn die vormen niet correct. 'Iedereen' en 'de werknemer' worden vervoegd in de derde persoon enkelvoud, vgl. 'hij' of 'zij': 'hij/zij wil' en niet 'hij/zij wilt'.

(Maar goed, off-topic natuurlijk :+ )

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 20 mei 2021 10:06]

De site waar je naar linkt zegt toch iets anders.
Ja, Microsoft is koning in backwards compatibility.

Echt indrukwekkend!
En in consoles . Omdat de Xbox one x de PS4 pro afstrafte en de series X nu het zelfde doet bij de ps5. Waar elk spel beter draait behalve 2 spellen. MLS the show(cutscenes) en een spel waarop Xbox een verouderde versie van draait.
Ik heb hier toch echt wel wat vraagtekens bij, maar ja na de komt van al het goeds kom je nu al vaak sites tegen die er nauwelijks fatsoenlijk uit zien Fc.
Het is niet zo dat na die datum IE niet meer werkt, er is alleen geen ondersteuning meer voor. De vraag is wat dat in de praktijk uitmaakt, want er werd al lang niet meer met/voor IE gedaan.
Afgaande op de FAQ zal het wel degelijk stoppen met werken:
Will the Internet Explorer 11 desktop application be removed from devices?

No. The IE11 desktop application will not be removed from devices, as the IE11 engine is required for IE mode to function. However, after the IE11 desktop application is retired on June 15, 2022, it will be disabled permanently.

Will iexplore.exe be removed from devices?

No, but if a user tries to access it, they will be unable to open IE11 and will be redirected to Microsoft Edge.
Waardoor je dus feitelijk nog steeds in Internet Explorer terecht komt, alleen zit er dan een Edge-venster omheen.
Zoals ik het lees opent standaard de reguliere Edge (dus als je op iexplore.exe klikt). De IE-mode moet je apart configureren om aan te geven welke sites je daarmee wilt openen. Ik lees niet terug dat hij die automatisch instelt.
Klopt. Wij gebruiken het al op de zaak voor een paar hardnekkige oude website die wij gebruiken die ze niet willen of kunnen uitfasseren, en het werkt zoals compatability mode. Wij hebben via GPO een lijst van urls toegepast welke IE mode moet gebruiken.
Ken grote bedrijven (multinationals, overheidsdiensten en bedrijven met zeer grote omzet) die nog altijd dingen op ie9 hebben draaien ... Slim ... is wat anders. Maar het werkt nu, en ze willen geen kosten maken of ze hebben er geen budget voor ... En tsja zo blijf je in een eindeloos straatje. Ik zou ook graag zien dat ze de stekker uit al die oude rommel halen. Onlangs nog een programma gezien met db2 ... en access met vba ... Kreeg gewoon spontaan rillingen
Welke versie van db2 bedoel je? Db2 LUW of de echte (op z/OS)?
Waarom niet slim? Als het goed werkt, prima toch? Je moet alleen niet sites van onbekende op het Internet gaan bekijken via IE. Maar dat staat hier los van.

Dit is waarom Windows zo geweldig is: je kunt er bijna altijd op vertrouwen dat oude, goede programma's gewoon blijven draaien. We bent vrij en onafhankelijk van ondersteuning e.d. Dat is ook waarom Windows met afstand het meest complete ecosysteem is.
Voor consumenten is dat alleen maar jammer. Problemen kunnen niet worden opgelost omdat software van 25 jaar geleden persé moet blijven werken.

En software die nog wel geüpdatet word gaat ook geen nieuwere API’s gebruiken want het hoeft toch niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 mei 2021 21:49]

Waar denk je dan aan? Als dingen niet hoeven worden geüpdate is dat toch alleen maar eend dikke plus?
Vooral ondersteuning van hoge schermresoluties. Bij veel software leid dat nog steeds tot wazige tekst of juist heel klein. MacOS heeft dit inmiddels netjes opgelost, maar ik ben bang dat dat Windows nooit zal lukken.
Bedoel je Windows zelf, of bepaalde programma's?
Ja, op Windows werkt dat ook gewoon bij applicaties die niet werken met absolute pixels. Een beetje moderne app doet dat dus gewoon.

Het verschil bij Apple is dat je daar gewoon moet. Ze trekken alle oude meuk gewoon uit het OS bij de volgende versie. Op MacOS kom je er dus niet mee weg door een applicatie te laten bouwen en het daarna niet meer te onderhouden.

Zo werkt het bij Microsoft niet. Ze laten hun legacy niet zomaar vallen.

Welke aanpak je beter vindt? Ik heb er niet echt een mening over. Beide smaakjes hebben hun voor en nadelen. Misschien is de Apple manier meer voor consumten en de Microsoft manier meer voor bedrijven.
Intel heeft dat geprobeerd met hun eigen 64 bits processor, volgens mij uiteindelijk geflopt.
Meer omdat Itanium enorm tegen bleek te vallen. ARM heeft duidelijk wel voordelen, al is het maar dat Apple nu niet meer afhankelijk van Intel is.
Mac OS heeft dat opgelost door gewoon weinig aan backwards compatibility te doen. Daar moeten ontwikkelaars wel mee, als Microsoft hetzelfde zou doen ga je krijgen dat bedrijven nog meer op oude Windows versies blijven steken dan dat ze nu al doen.
Zakelijke inkomsten zijn voor Microsoft 1 van de belangrijkste inkomstenbronnen. Wat consumenten kopen is bijvangst. En je gaat je zakelijke klanten niet in de kou laten staan door oude, maar betrouwbare applicaties niet meer te laten werken.

En bekijk het eens vanuit een bedrijf: als het jouw bedrijf was, zou je dan met je eigen geld goed werkende software opnieuw gaan maken? Met alle risico's op verstoringen in je bedrijfsprocessen (nieuwe software heeft bugs), en de extra kosten voor trainingen, migraties, etc. Vergeet niet dat voor veel bedrijven ICT een hulpmiddel is en geen doel.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 20 mei 2021 08:10]

Helaas niet alleen in het buitenland, maar ook gewoon hier en bij moderne software. Het is geen uitzondering dat een softwareprovider een product installeert dat vol zit met verouderde componenten of pakketten die al EOL zijn en waar exploits voor bestaan. En dan zal ik maar zwijgen over het gebruik van slechte veiligheidsmethodes (password in clear text als bedrijfsnaam2021, full admin permissions, geen hardening toegestaan, UAC uit, ...).
Yep, in Nederland bijvoorbeeld. Een niet nader genoemd groot bedrijf uit Zweden.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 20 mei 2021 10:33]

Ik zou graag willen dat Edge op Windows Server komt. Ik ben nog steeds gedwongen om Internet Explorer te gebruiken op sommige servers.

Edit: ik bedoel eigenlijk: ik zou graag een fatsoenlijke browser krijgen als onderdeel van Windows Server. Dan kan ik op een bijna kale server tenminste ook fatsoenlijk browsen.

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 19 mei 2021 20:55]

Handmatig installeren zou moeten werken op Server en is ondersteund.
Kan je toch gewoon installeren? https://www.microsoft.com/nl-nl/edge, en dan onder 'Windows' 'Download Edge' linkje. Wij draaien veel RDS omgevingen, en we hebben er een rits met Edge bijzitten, op deze manier geinstalleerd. Je kunt gewoon de GPOs gebruiken ook, dus het is praktisch net zo goed (of slecht) te beheren als Google Chrome, want het is nauturlijk grofweg gelijk.
Wij ondervinden geen enkel probleem met Edge op Server 2016 en 2019, ook niet met de compatibility mode al worden daar geen spannende zaken in gedraaid.
Het kan ja, maar het mag niet in de omgevingen waar ik het over heb. Wij mogen onze software installeren en zijn verder beperkt tot wat er standaard door Microsoft geleverd wordt. Zolang Microsoft geen Edge (of iets anders) standaard installeert, komt het niet op deze servers.
Dan moet je niet over Microsoft zeuren maar over het beleid van je bedrijf. Edge is volledig ondersteund door MS op servers. Ik ben juist blij met een losse installatie, zodat we zelf de keuze kunnen maken welke browser erop komt. IE wordt is op een aantal machines al verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 20 mei 2021 11:39]

Het gaat niet om mijn bedrijf. Het gaat om servers bij de grootste banken en verzekeraars in de wereld, waar ik soms beperkt toegang tot heb. Een verstandig bedrijf installeert minimaal software. Edge is niet required en wordt dus niet geinstalleerd.
Is er een reden waarom je op een server een gui of een browser nodig hebt?

Servers zijn er enkel om processen te starten en te stoppen en te luisteren naar configuratie tools.

Daar is geen gui en browser voor nodig.
Voor een linux server geef ik je gelijk, voor een Windows server echter niet waar IIS configureren wat lastiger wordt zonder GUI bijv.
Kan wel met cli, maar dan moet je inderdaad weten wat je aan het doen bent, niet echt ‘intuïtief’ helaas.
Ik mag hopen dat je sowieso weet wat je aan het doen bent op een server...
Vaak zijn er ook Management "Servers" ingericht, waar niets anders gedaan wordt dan het beheren van overige servers... deze doen niet anders dan het aanbieden van een frontend naar de betreffende overige servers die werkelijk het zaakje aanbieden. Dit soort servers wordt vaak over het hoofd gezien naar mijn idee. Voor de stabiliteit wordt hier ook vaak gewoon een Server versie ingezet in plaats van een Pro versie, welke met meer tijd hiervoor moet worden ingericht (lees: het installeren van alle bijbehorende beheersconsoles dmv plugins of via aparte installatie stappen).
Je kunt de console van iis toch op je werkstation zetten en dan remote verbinden om de server te configureren?
Er is steeds meer software met een web-interface voor de configuratie en zo. En als je dat verkeer zo min mogelijk of liever helemaal niet over je netwerk wilt hebben zal je toch die webbrowser ergens op een server moeten parkeren.
Servers zijn er voor een veelvoud van taken. Soms zitten daar taken tussen waarvoor een web browser nodig is.
Welke windows server?
Ben blij dat ze de 'oude rommel' verwijderen, het kan mij niet snel genoeg gaan dat MS legacy ondersteuning gaat schrappen. Echter vraag ik mij af of hardcoded system calls in bijvoorbeeld Office 365 afgevangen kunnen worden met Edge Chromium of de standaard ingestelde browser (bij mij is dat Chrome). Als ik nu in Outlook 365 mijn retentie instellingen wil aanpassen wordt IE gestart! :'(
Die rommel kun je zelf toch ook verwijderen?
Het gaat niet om het verwijderen, het gaat er om dat IE wordt geopend bij bepaalde instellingen vanuit Outlook. Verwijderen is dan juist het probleem.
Tuurlijk, ik kan in Windows ook zo de source code aanpassen en opnieuw compileren.... :+

Zoals ik al aangeef is de use case zoals ik aangeef niet zelf aan te passen, want deze staat hardcoded in Office 365 Outlook.
Volgens mij is het op termijn nog wel het plan om ook de webview met Edge Chromium te vervangen maar dat is nog niet klaar.
Hoe gebruik ik de IE-mode van Edge? Ik zou dat handig vinden voor Silverlight websites.
Ergens hoop ik dat je een grapje maakt. Volgens Wikipedia gaat op 12 oktober van dit jaar definitief de stekker uit Silverlight, nadat het al bijna 10 jaar geleden de status "deprecated" heeft gekregen. Het wordt momenteel zelfs nog minder gebruikt dan Flash, wat gelukkig binnenkort ook definitief gaat verdwijnen.
Support stopt op 12 oktober, maar werkt het dan niet meer, of wordt het niet ondersteund maar blijft het werken? Dat lees ik eigenlijk nergens terug..
Er is vanaf die datum geen enkele browser meer waarin het werkt. Heel misschien dat je het nog werkend kan krijgen als je de installer nog ergens offline hebt staan, maar grote kans dat Microsoft dat actief tegen zal werken.
Ik snap het nut niet van iets vrijgeven en vervolgens binnen redelijk aanzienlijke tijd weer de stekker trekken. Blijf toch eens bij een standaard dat de komende tijd blijven zal.
Het enige doel dat Microsoft had met Silverlight was het afsnoepen van marktaandeel van Flash. Dat lukte niet, het leverde dus het niet genoeg op en dan gaat bij commerciële bedrijven al snel de stekker uit een product. Als je langdurige ondersteuning van een technologie wilt kun je beter kijken naar open standaarden.
Dit is denk ik het makkelijkst. Let op dat Silverlight ook EOL gaat later dit jaar.
Dank je! Voor mensen die zich afvragen waarom IE en Silverlight. Dat heb ik o.a. nodig voor een gebouwbeheersysteem die op de apparatuur zelf een webpagina draait op silverlight. Dat zijn nou niet echt zaken die je makkelijk vervangt. Gelukkig kan je ze inderdaad ook centraal beheren dmv andere software, maar soms is het handig om de apparatuur zelf te benaderen.
Ik kan mij voorstellen dat dit niet het enige is dat op deze manier benaderd moet blijven.
Priva toevallig? Het is prima te vervangen hoor (werkt tegenwoordig met HTML5), vrijwel de enige drempel is het kostenplaatje.
Priva heb ik bij gewerkt. ;)
Waar ik nu werk hebben we ook applicaties in Silverlight. We zijn druk bezig met de vervanging. Handig als we ondertussen IE-mode van Edge kunnen gebruiken. En als workaround voor klanten kunnen noemen.
Beetje late reactie, maar inderdaad gaat dat om Priva. Er komt op nieuwe locaties wel nieuwe apparatuur (BlueID), maar het kostenplaatje voor vervanging is meteen de grote drempel. Gezien het een zorginstelling is kostenbesparing belangrijk en wordt het per locatie bekeken.
Wacht, was dit eerst niet augustus dit jaar? Ik kan me herinneren dat ik dit een paar maanden geleden had opgezocht toen ik geïrriteerd werd van mijn werk VPN die ik alleen via IE kan starten, met daarbij de hoop dat ze dan wel geforceerd worden om een modernere oplossing te gebruiken. :9
Klopt deels, augustus is voor de Microsoft 365-websites (bron).
Werken met browsen webpagina's vanuit de favorieten was anders prettiger onder IE11
Elke x dat je favorieten opende om te klikken op de volgende link in je lijst zag je precies in het favorieten menu waar je gebleven was in de lijst (welke pagina op dat moment geopend was) groot gemis in edge.
Als IE mode in Edge beschikbaar blijft dan verwijderen ze in feite dus enkel de GUI om IE heen. Op het moment kan je IE ook al volledig verwijderen van je systeem maar dan stopt ook de IE mode in Edge met werken, iets wat in een enterprise omgeving met oude meuk niet wenselijk is.
Ik vraag me af hoe het zit met de ondersteuning dan van webcontrol voor thirdparty software, zal die dan voortaan edge automatisch gebruiken of zal de applicatie crashen.
Daar gebeurt nog niks mee, maar die word op termijn vervangen door Edge. Als dat goed werkt word waarschijnlijk IE helemaal verwijdert en hebben we weer een stukje minder oude rommel in Windowsland.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 mei 2021 21:58]

IE als web control blijft voorlopig al was het maar om IE-mode in Edge te laten werken.
Ik wil hier toch wel even zwaar uithalen naar Microsoft.

Als ze vandaag een nieuwe RDS farm opzet en via web toegang wenst te verlenen dan is het gewoon triestig.

Om te beginnen raden ze Internet Explorer aan of Edge browser in IE mode.
Maar als je naar de instellingen gaat van je browser bij 'standaardbrowser' dan hebben ze de onderste helft van parameters gewoon weggehaald uit de GUI.
Ja je kan ze nog via GPO's deployen, maar laat het nu net NON Domain pc's zijn van externe personen die je via de RDS portal toegang wenst te geven.

En dan nog te zwijgen over de Azure Ad integratie voor MFA. Moet je een proxy maken voor IE en/of voor 'andere' browsers. Maak je dan alleen ene voor IE werkt alles netjes met MFA en heb je activeX component werkende....
Surf dan met een andere browser naar je portal en krijg je zonder MFA de portal.
Daar kan je dan wel inloggen en de apps/desktops zien maar ze niet opstarten met een lelijke 'firewall' foutmelding.

Maar ondertussen WVD promoten en een mooie nieuwe client hiervoor enzo...
Puur honeypot om van on premise naar cloud te trekken en het tellertje te laten lopen.
Als klant krijg je op het einde van de rit gewoon geen keuze meer en zal het verplicht cloud worden.


offtopic:
En ja, we hebben ook O365 met alle zen toeters en bellen, dus zeg niet dat ik anti cloud ben.
Het laat gewoon veel te wensen over...

Denk aan de grap van vorige week met hun blank mails gedurende x uren omdat je een live update van outlook mocht ontvangen.
Of men lopende case bij Microsoft dat bij het eerste keer inloggen op een RDS farm at random bepaalde users een deel van hun onedrive date gewoon verwijderd wordt!!
Effectief kunnen aantonen + loggen.
Antwoord : we hebben een grote case loggen waar we al een maand op zoeken waarom er at random sharepoint data verwijderd wordt....we voegen uw dossier er aan toe en zullen uw tenant mee monitoren.

Positief dat ze er iets mee doen, maar als bedrijf zou je denken dat het net beter zou zijn dan de klassieke fileserver...

Anyway, willen ze IE buitengooien -> graag ... maar maak dan toch eens werk van een deftige client van uw eigen product zijnde Remote Desktop Services.
Je kan die nieuwe client ook gewoon gebruiken voor je on premise rds farm, net zoals work resources.

Ik raad het gebruik van de web omgeving enkel aan als fallback en gewoon in Edge of Chrome.
Bedankt voor je reactie IStealYourGun, zeker iets dat we gaan uitproberen.
Intern hanteren we de RemoteApp en bureaubladverbindingen.

Mvg,
Impuls

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee