Webversie Outlook werkt vanaf 17 augustus niet meer volledig in IE 11

Vanaf 17 augustus hebben Microsoft 365-apps en -diensten geen ondersteuning meer in combinatie met IE 11. Het eerste gevolg daarvan is dat alleen nog de Light-versie van de Outlook Web App beschikbaar is voor gebruikers met een Microsoft-account.

De Outlook Web App is na 17 augustus voor gebruikers met een AAD-account nog te gebruiken in combinatie met Internet Explorer 11, maar krijgt vanaf dan geen nieuwe functies meer. Gebruikers met een Microsoft-account worden vanaf de genoemde datum doorgestuurd naar de Light-versie van de Outlook Web App.

De wijzigingen zijn het gevolg van het einde van de ondersteuning van Microsoft 365 op IE 11. Microsoft kondigde dat vorig jaar al aan en maakt daar nu details over bekend. Gebruikers kunnen vanaf 17 augustus mogelijk problemen ervaren met Microsoft 365-diensten, of er helemaal niet meer mee verbinden, als ze IE 11 gebruiken, schrijft het bedrijf. Ondersteuning is dan niet meer beschikbaar; gebruikers moeten overstappen op de Edge-browser, of een andere ondersteunde webbrowser.

Ook de mogelijkheid om SharePoint-bestanden te openen met IE11 of File Explorer, wijzigt vanaf 17 augustus. De functie werkt nog wel, maar wordt niet verder ontwikkeld. Microsoft adviseert gebruikers over te stappen op een moderne browser. Alle andere apps en diensten worden in de 'weken en maanden daarna' uitgefaseerd op IE 11. Iedere app en dienst krijgt daarvoor een eigen schema, aldus Microsoft. Eind vorig jaar stopte Microsoft al met de ondersteuning van Teams in combinatie met IE 11.

Uitfaseren IE 11

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-07-2021 • 10:56

64

Reacties (64)

64
63
57
1
0
0
Wijzig sortering
Goeie actie natuurlijk, en het zal Microsoft ook heel wat hoofdpijn tijdens het ontwikkelproces van die webapp schelen. Maar ik verwacht eigenlijk niet dat bedrijven die nog actief IE11 gebruiken, ook Office365 gebruiken, dus of je die bedrijven daarmee overhaalt om naar een andere browser te switchen is maar de vraag.
Mee eens. In theorie kunnen ze zich richten op 100% Chromium browsers. Dat is voor de devs een voordeel, maar ik vraag me af of we als gebruikers hier belang bij hebben. Chromium/webkit lijkt een beetje het nieuwe IE6 te worden: het kent al wat "eigen" standaarden, namelijk, en het marktaandeel is absurd. Lopen we niet het risico dat Firefox/Gecko straks niet meer ondersteund is (naast dat Firefox op één groot platform zelf ook al webkit is...), en daarmee eigenlijk het concept 'browserkeuze' niet meer hebben?
Ik begin inderdaad vaker te merken dat sites het in Firefox niet goed doen. Dat was een paar jaar geleden duidelijk anders. We gaan weer terug naar de tijd dat je blij mocht zijn als een site uberhaupt rekening hield met Firefox.
Dat is al jaren aan de gang. Ik word ondertussen al zo'n 10 jaar doodgegooid met Chrome only websites. Bedrijven, instanties en whatever die maar aanraden om Chrome te gebruiken. Want de meeste website developers developen al vele jaren lang exclusief op Chrome.

De anti-IE hetze heeft het hele speelveld de verkeerde kant opgedrukt en daar zijn voor een behoorlijk deel mede-tweakers voor verantwoordelijk. De webdevs die al jaren uitsluitend alleen Chrome gebruiken. Al die familie-ITers die Chrome bij iedereen geïnstalleerd heeft. De beheerders die bij hun organisatie Chrome erdoorheen gedrukt hebben.

We zitten nu in dezelfde situatie als ~20 jaar geleden :) 1 commerciële partij die het internet in zijn macht heeft. Sterker nog, de situatie met Google is heel wat erger. Want Google beheerst niet alleen de client kant, maar heeft ook het halve www in handen. Er is geen enkel balans meer.

Dat Microsoft hun browser achter zich gelaten heeft en Chromium als basis heeft gepakt heeft alles te maken met het feit dat ze gedwongen zijn om te volgen. Het W3C heeft al ~20 jaar schijt aan Microsoft en aandragingen en suggesties vanuit MS worden niet opgepakt. Terwijl de halve HTML5 spec door Microsoft was aangedragen. Maar zijn pas opgenomen nadat Mozilla of Google de functie onder handen namen en er een eigen versie van maakte. Zo lijkt het alsof alles uit hun hoek komt. Maar is puur politiek. Microsoft had weinig zin om met hun browser de meute te volgen en heeft de goedkope/easy route gekozen... Chromium als basis pakken.

IE is een doorontwikkeling geweest op Mosaic, de "eerste" grafische webbrowser! Edge (legacy) was weer een doorontwikkeling op IE.... Sund, we zijn niet alleen een sterke partij kwijt met een eigen wil (goed of slecht), er is ook een heel stuk geschiedenis verloren gegaan.

Google is heel dicht bij het punt aan het aankomen dat "Google = Internet". Ik ben van mening dat het door ITers komt, dus...bedankt :) Geschiedenis, laten we daar vooral niet van leren. Gewoon lekker dezelfde fouten blijven maken.
Heb je een voorbeeld van een grote "Chrome only" website? Ik kom ze eigenlijk nooit tegen, wel af en toe dat feature X niet op mijn standaard browser (Safari) werkt maar dan functioneert Firefox doorgaans prima.

Het is waar dat er vooral getest wordt op Chrome vanwege de devtools maar dat iets echt niet werkt op Firefox kom ik eigenlijk niet tegen.
Menig Google website presteert beter in Chrome dan in alternatieve browsers. Het is pas met de omschakelinkg naar Chromium dat dat begint te verdwijnen. Google duwt zo de concurentie naar zijn eigen browser engine en de controle die het daarmee krijgt.
Maar het is niet dat het niet werkt.
Vooral bedrijfswebapps en meuk van kleine organisaties. Privé kom ik het niet zo heel veel tegen en dan werkt het vaak ook wel prima in Firefox. Toevallig relevant voor deze discussie dat ik ze bij mijn vorige opdracht enkele maanden terug meerdere van die webapps hadden die enkel en alleen in Google Chrome werken. Bij de opdracht er voor ook 1 of 2 van die webapps die in Chrome wel werken maar in Firefox en Edge (chromium) beide weer niet.

Zijn ook geen kleine apps, maar belangrijke apps voor behoorlijk grote organisaties. De apps doen ook niets speciaals verder en leunen ook niet zo zeer op Chrome-only meuk. Het is gewoon totaal niet getest in andere browsers, ze doen ook niets wat Firefox, Edge of zelfs IE niet kunnen doen.
De Belgische eID software doet het alvast niet op Firefox. Werkt prima in Edge Chromium en Chrome.
1 commerciële partij die het internet in zijn macht heeft.
Chrome-only is natuurlijk Chromium only. Dus niet perse Chrome, maar onder andere ook Edge. Blijft dat voorlopig Google nog het grootste marktaandeel heeft. Dus overstappen op bv. Edge!
Bij veel websites gaat dat goed, maar bij genoeg ook niet. Enkele maanden geleden nog een paar web-apps tegen gekomen die echt exclusief in Chrome werken. Niet in Chromium, Edge Chromium, Opera, Brave. Echt uitsluitend Chrome.

Want niet alle functionaliteit van Chrome wordt in Chromium opgenomen. Er zit behoorlijk wat Google-only shit in.
Dat laatste beetje kunnen alleen wij afdwingen door het marktaandeel van Chrome te verlagen. Ik heb ook een tijd Chrome gebruikt, maar ben helemaal over op Edge. Prima browser en dan heb ik weer een reden minder om Google mijn gegevens te laten verzamelen...
Mee eens. Ik gebruik al maanden de Edge preview voor Linux en die is zeker aan te bevelen. Lekker vlot, stabiel en eigenlijk nooit problemen. Ik ben benieuwd wanneer de final komt want er is weinig meer om dat in de weg te staan.
Met die belangrijke opmerking dat Google de ontwikkeling van Chromium in handen heeft. Het is Googlde die beslist wat er in Chromium komt en wat niet. Je kan dan als fork wel je aanpassingen maken, maar te ver afwijken zorgt voor enorm veel werk en veel te weinig winst.
Een webdev die enkel focust op Chrome is geen webdev wat mij betreft. Meer een chrome dev.
Aan de andere kant, waarom aandacht besteden aan een browser waarvan het marktaandeel met de dag kleiner wordt, tegenwoordig kijk je eigenlijk nog, werkt het op chrome, edge(chromium) en safari, dan heb je eigenlijk alle zakelijke /consumenten markten wel. Ik persoonlijk ken eigenlijk bv niemand die nog firefox gebruiken, en in onze zakelijk markt zien we het gebruik van die browser op onze sites ook maar heel sporadisch, nog niet eens 0,01% van onze klanten. Dus waarom moeite doen om daar uitzonderingen voor te maken?
Omdat het web een open standaard is en _dus_ niet gericht moet zijn op 1 browser
Klopt, maar dan zou dus wat ik, zonder specifiek rekening te houden met chrome/edge het ook zonder problemen op oa Firefox moeten werken.
Firefox is mijn main browser. En ja, ik doe ook webdevelopment. Firefox is, zeker wat mij betreft, nog lang niet afgeschreven.
In bepaalde doelgroepen is het percentage Firefox groter dan Chrome 😉

En 0,01 vind ik zeker wel uitzonderlijk als je kijkt naar de gemiddelde.
Ik gebruik op al mijn devices Firefox vanaf versie 1.0
Ook op Android werkt dat goed.
Ook de meesten die ik ken gebruiken Firefox.
Dus ik heb hele andere ervaringen dan jij.
Helaas zeggen de statistieken dat Firefox een steeds kleiner aandeel heeft. Gelukkig wordt Firefox meestal nog wel ondersteund, maar b.v. SentryOne heeft mij verteld dat Firefox een te klein marktaandeel heeft, en dat ze de Web GUI voor SQL Sentry niet ondersteunen op Firefox. En niet ondersteunen betekent dat het niet werkt in dit geval. Ik heb nog geen alternatief voor SQL Sentry gevonden, maar heb de maintenance stopgezet.
Gedeeltijk mee eens maar vroeger was er dus een bedrijf, MicroSoft die de monopoly had op browsers. Tegenwoordig zijn veel browsers gebaseerd op Chromium, wat open source is en waar iedereen aan mee kan helpen. Dit lijkt mij toch een stuk minder ernstig dan in de jaren dat IE 95+% markt aandeel had.
Open source is geen heilige graal. Google bepaalt welke commits doorgevoerd worden en welke niet.

De huidige situatie is net zo slecht, zo niet slechter als destijds. Als je iOS even niet meerekend (Apple is niet zo heel actief met het ontwikkeling van de HTML standaarden), heeft Google met Chromium net zo'n bijna net zo'n groot aandeel als Microsoft met IE.

Dan komt er nog bij dat Microsoft praktisch geen aandeel had aan de aanbiedende kant, waar Google wel een heel sterk aandeel in heeft.

De huidige situatie is net zo ongezond als destijds.
Goeie reactie. Al moest ik bij "Maar is puur politiek." wel terugdenken aan de ISO-certificatie van Office-bestandsformaten.
Karma, wellicht?
ik vrees van wel. Ik kreeg al laatst de opmerking dat ik maar over moest stappen op chrome omdat de site van een (zaken) bank niet op FF 90.x draaide.
En dan nog puur Chrome ook. Ik heb ook al sites gehad niet weigerden te werken in Vivaldi en Falkon, ondanks dat de basis hetzelfde is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 18:21]

Gelukkig zijn de mensen bij Firefox/Gecko/Mozilla nog relatief goed betrokken bij het bedenken, ontwikkelen en implementeren van web standaarden. Maar inderdaad, het risico is er wel dat er geen rekening meer mee wordt gehouden door developers omdat Firefox gebruik nogal laag is.

Helaas laat Apple andere browser engines niet toe op iOS. Wat er op neerkomt dat zelfs Firefox op iOS een laagje om webkit/Safari heen is. Het is niet de eerste keer dat ik hoor dat Safari de nieuwe IE6 is, omdat ze een relatief groot aandeel gebruikers hebben, maar de browser (op iOS en macOS) nogal achter de rest aan sjokt.
Wij hebben op werk ook vaak specifieke iOS-issues. Scrollbars die niet goed werken, of UI veranderingen die niet goed worden doorgevoerd.

Zelf zit ik als developer op Firefox (ons hele team zelfs), omdat ik dat ook fijner vind werken dan Chrome. Dat levert heel soms (echt een minimale hoeveelheid) problemen op bij de tester die in Chrome zit, maar 99.9% van de tijd gaat het prima.
En na 13 jaar lang te hebben lopen roepen dat iedereen maar moet overstappen op Chrome hebben de meeste tweakers hier daar eerlijk gezegd niet bepaald nog recht van spreken over... Iedereen die niet zomaar Google blind volgde zag dit van ver af aankomen.
Ik roep dit al zeker net zo lang (ondanks dat ik nu ook op een chromium browser zit -- niet chrome). Maar dat is achteraf praten. Praten over "geen recht van spreken" is té simpel: je rug keren voor zo'n reden is zinloos. En mensen kunnen wijzer worden of van inzicht veranderen.
Ik heb je een +1 gegeven maar laten we hopen dat iedereen begrijpt dat het allemaal iets genuanceerder is dan dit.
Chromium/blink bedoel je denk ik. Blink is een port van webkit, webkit wordt nu enkel nog in Safari specifiek gebruikt (of op Apple HW, want FF op Apple gebruikt dit onderliggend idd ook als engine), en dat ondersteunen is nog erger omdat het alleen op i-spul draait.
Altijd weer dat zelfde non-argument / BS-verhaal, ja chromium is een beetje het ie6 aan het worden.

1: IE 6 werkte letterlijk alleen op windows (een betaald os voor specifieke hardware, waar je honderden euro's voor betaalde per update, en de webontwikkelingen stagneerden daadwerkelijk door gebrek aan modernere features),

Nu kijken we naar chromium, ja het is basicaly één browser met één featureset* maar het wordt wel voor zo'n beetje alle courante besturingssystemen ontwikkeld ÉN bijgehouden. of nu Google chrome, Cromium, Brave of Edge gebruikt, het belangrijkste deel van je browser reageert nagenoeg identiek en render/feature fouten op websites zijn schaarser dan ooit.

Maar ITT het IE6 tijdperk wordt chromium door tal van bedrijven ondersteund en onderhouden, het is niet alleen google of microsoft maar ze ondersteunen het wel beiden.

we hebben ondertussen gezien hoe het gaat als we W3C aan het roer laten, toen zowel mozilla (die grotendeels door eigen toedoen en gebrek aan innovatie inmiddels van het speelveld verdwenen zijn), als google bezig waren om 'het web' te moderniseren en oplossingen te vinden voor bijv het flash/shockwave probleem, bleven de standaarden achter.

wie zegt dat 'het web' nu vast zit in een IE6 v2.0 heeft zijn ogen in z'n broekzak want de ontwikkelingen staan verre van stil en dat is zeerzeker mede dankzij de wijdverspreide adoptie van de Chromium als basis voor bijna alle courante browsers.
Er zijn genoeg bedrijven en organisaties die ie11 gebruiken, veel overheidsinstanties bijvoorbeeld, ik weet van 1 ministerie dat die recent pas een overstap traject is begonnen naar een andere browser. Bij dit soort organisaties wordt vaak wel gewoon de standaard office setup gebruikt.

Overigens is het niet heel moeilijk om ie11 te ondersteunen als je vooraf weet dat, dat de bedoeling is. Je moet weten wat je niet kunt gebruiken en wat wel. Van die dingen die je wel kunt gebruiken zal het meeste doorgaans vrij redelijk werken, bepaalde issues weet je na een paar keer wel vlot op te lossen.

Het frustrerende van ie11 meer is dat je dingen die heel erg behulpzaam zijn niet kunt gebruiken, maar het is niet zo dat zonder deze dingen geen webpagina's kunnen worden gemaakt.
Bij ons hebben ze het bevestigd dat edge de nieuwe browser wordt maar het probleem is dat onze main website nog doorlinkt naar IE11. Hoop dat ze dat ooit eens fixen XD.
Hoe linkt een website door naar een browser?
In chromium Edge zit een IE11 functie ingebakken waarmee websites die echt alleen maar in IE11 geopend kunnen worden zonder dat je IE11 zelf moet opstarten. Is o.a. bedoelt voor intranet applicaties die nog niet vervangen zijn e.d.
Nieuwe Edge versies kunnen dat gewoon in Edge renderen, moet je niet meer voor naar IE gaan. Chrome heeft daarnaast wel een functie waarbij je het naar IE/Edge kunt forceren.
Dat is ook wat ik zeg.
echt alleen maar in IE11 geopend kunnen worden zonder dat je IE11 zelf moet opstarten.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 25 juli 2024 18:21]

Vandaag is alleszinds het intranet nu wel in Edge te openen dus wss was het nog niet geupdate.
Weet ik niet maar ik ga naar het intranet via edge(chromium) daarna moeten we iets accepteren omtrent gebruiksregels en opent het intranet op IE11 omdat het nog niet standaard opent op edge. Dat bedoel ik dus met bovenstaande.
Ws is het ginder een policy met een url-lijst van sites die geopend moeten worden in deze of gene browser.
Ohja, dat kan natuurlijk.
die zijn helaas. Spreek uit ervaring, en leuk is het niet om te supporten als er IE11 s**t is.
Geloof me die zijn er genoeg, maar de IE11 mode in Edge Chromium is daarvoor geschikt zodat men toch 99% van de sites benadert met een moderne browser.

Het wordt steeds zeldzamer maar ik ken helaas nog genoeg paketten die enkel werken in IE11, nu nog altijd zelfs al zijn die dit jaar geupdatet.
Helaas had ik een klant waar IE toch echt veel gebruikt werd intern. Zeker met een oude versie van sharepoint... Zeker in combinatie met WebDAV.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 25 juli 2024 18:21]

Ik heb er wel een dubbel gevoel bij, want jaren lang heb ik onder firefox een half werkende outlook gehad. Nu stopt MS zelf met IE en dan kan het ineens allemaal wel..
Ik ken er helaas wel
Precies de reden waarom ik nooit een app gebruik voor de mail... gewoon in de browser openen, dat werkt tenminste... Niks zo vervelend als er achter komen dat een oom/tante 10 email adressen beheert binnen 1 of andere aftandse app die geen ondersteuning meer heeft.. moet je alles weer voor ze oplossen.
goede actie,
maar, de single sign on integratie voor sharepoint en report builder werkt wel met IE11, maar niet op Edge,
is hier een oplossing voor?
Policy goed inrichten
Het kan perfect werken op Edge, mits de policies goed staan :)
Dit werkt wel, maar je moet hiervoor even de policy hiervoor inrichten:
https://docs.microsoft.co...egotiatedelegateallowlist
Toch vindt ik de webdav verbinding via de browser nog altijd fijner (stabieler) dan de OneDrive client waar toch af en toe nog wat problemen mee zijn.
Hier werken we ook nog met Mapped Sharepoint drives.

Onedrive Sync is een hell...
Gelukkig is mijn werkgever (een gemeente) ook overgegaan op Microsoft Edge. We hebben het dan over een browser die 6 jaar geleden vervangen is door Microsoft Edge.

(niet zo) Leuk weetje. Onze intranet zorgde i.c.m. IE ervoor dat de CPU-belasting naar 12% ging. Terwijl dit met Edge of Chrome, op 0,3% zit ofzo. Aangezien deze standaard werd gestart en Iedereen deze op de achtergrond liet draaien. Had je dus een overhead van 12% van je hele VM.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 25 juli 2024 18:21]

Had je dus een overhead van 12% van je hele VM.
Meer eigenlijk, tenzij je de idle CPU time reserveerde

Als een gebruiker normaal gemiddeld 5% CPU gebruikt, maar door die pagina gemiddeld 12%, is het een overhead van meer dan 100% :P
Dat mensen nogsteeds IE gebruiken is mij soms ook wel eens een raadsel. Daarentegen zijn het vaak ook de digibeten die je onder de IE gebruikers zult vinden. In de tijd van Netscape vs IE moet ik bekennen dat ik toen echt wel een voorstander van IE was. Destijds was deze browser beduidend 'beter'. Maar blij dat die nu verleden tijd begint te raken.

Wat ik nu wel erg jammer vind is dat er teveel op Chromium word over gegaan. De concurrentie onder de engines verdwijnt (geen presto, trident etc) en het 10 jaar geleden webkit-effect nu het chromium effect is weer gaande.

In mijn mening is Google dus ook geen haar beter als Microsoft!
Niet iedereen houdt van dezelfde dingen. Ik heb een jaar of 6 geleden verschillende browsers geprobeerd maar toch miste ik dingen of irriteerde ik aan bepaalde dingen wat ik niet had bij IE. Nu is er vast een hoop veranderd bij de meeste browsers maar ik verwacht dat het toch wel dat de meeste van die dingen niet veranderd is. Ik heb net hier een reactie geplaatst met de punten die ik juist irritant vind bij Chrome. https://tweakers.net/nieu...ction=16380890#r_16380890
Goede actie.
Ze mogen de oude Edge Legacy (van voor webkit/chromium) ook wel langzaamaan laten overschakelen op de Light versie.
Tijdens ontwikkelen van SnappyMail merk ik dat de techniek van die browsers achter loopt om echte vernieuwingen door te voeren.
Begrijp dat de ontwikkelaars van Microsoft ook graag niet meer veel tijd aan die oude browsers willen spenderen.

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 25 juli 2024 18:21]

Toch blijf ik IE de prettigste browser vinden om mee te werken. Het zijn kleine dingen maar toch erger ik me er wel aan. Bijvoorbeeld dat Chrome opgeslagen foto's laat zien als downloads.

Downloads die je al in die map heb als (1) downloaden in plaats van zeggen de bestand bestaat al. Ik heb hiervoor wel een extension geïnstalleerd maar toch blijft dit gewoon minder handig mede omdat die de melding rechtsonder laat zien in plaats van mooi in het midden. Ook laat deze extension nog wel eens bestanden door die ik al eens heb gedownload.

Ik mis de menu gedeelte (bestand, bewerken, beeld, favorieten, extra, help). Hier gebruik ik de favorieten vaak naast de favorieten balk. De favorieten balk gebruik ik voir de pagina's die ik heel vaak gebruik en de favorieten knop gebruik ik voor pagina's die ik 1 keer per dag of minder bezoek. Ja Chrome heeft onder de 3 puntjes ook een bladwijzer maar dit zit gewoon op een minder handige plek als je er vaker heen moet.

Ik mis de optie automatisch naar nieuwe tabblad gaan bij openen. Ja er zijn weer extensions op dit te regelen maar waarom moet ik een extension installeren voor eigenlijk zo een simpele basis instelling die er gewoon standaard in zou moeten zitten. Ik snap echt wel dat ze niet alles standaard erin kunnen zetten maar zo een basis optie vind ik wel slecht dat het er niet in zit.

En ook bijvoorbeeld dat afbeeldingen automatisch niet uitgezet kan worden.

Mochten mensen hier nog goede tips of ideeën voor hebben hoor ik het graag.
Er is wel wat raars aan de hand tussen Microsoft Edge en Chrome als je Google Meet gebruikt. Erg hoge CPU usages op min mac met Edge ronde de 150%+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.