Microsoft kondigt einde ondersteuning Edge Legacy en Teams op IE 11 aan

Microsoft stopt de ondersteuning voor Edge Legacy op 9 maart volgend jaar. Daarnaast kondigt het bedrijf het einde van de ondersteuning van Teams en Microsoft 365 voor Internet Explorer 11 aan.

Het beëindigen van de ondersteuning van Edge Legacy op 9 maart 2021 betekent dat de browser vanaf die datum geen beveiligingsupdates meer ontvangt. Tegen die tijd zullen de meeste gebruikers de nieuwe Edge op Chromium-browser al gebruiken, aangezien Microsoft deze onderdeel maakt van de 20H2-upgrade van Windows 10, die in het najaar verschijnt. Bovendien verspreidt Microsoft de browser al via Windows Update. Volgens het bedrijf hebben miljoenen gebruikers hun browser al naar de nieuwe versie bijgewerkt.

Ook voor Internet Explorer 11 bouwt Microsoft de ondersteuning af. Vanaf 30 november werkt Teams niet langer met die browser en vanaf 17 augustus volgend jaar ondersteunen de overige apps en diensten van het Microsoft 365-aanbod IE 11 niet langer. Dat betekent dat die diensten niet langer te gebruiken zijn met de browser. In sommige grootzakelijke omgevingen is IE 11 nog in gebruik vanwege specifieke bedrijfsapplicaties die voor de browser zijn ontwikkeld. Microsoft meldt te weten dat de verandering moeilijk is voor sommige klanten, maar zegt dat deze meer uit Microsoft 365 kunnen halen met Edge op Chromium. Microsoft 365 is de naam van Microsofts abonnementen voor een bundeling van online diensten, waaronder Office 365.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-08-2020 • 08:26

53 Linkedin

Reacties (53)

Wijzig sortering
In sommige grootzakelijke omgevingen is IE 11 nog in gebruik vanwege specifieke bedrijfsapplicaties die voor de browser zijn ontwikkeld. Microsoft meldt te weten dat de verandering moeilijk is voor sommige klanten, maar zegt dat deze meer uit Microsoft 365 kunnen halen met Edge op Chromium.
En wat is precies het probleem om in dat geval 2 browsers te hebben draaien op de workstations? Gewoon IE11 voor legacy applicaties die niets anders willen en daarnaast een moderne browser voor overige zaken.

Wie zijn in dat geval vaak het probleem, management die geen extra middelen wil vrijmaken om een extra browser te ondersteunen, of applicatiebeheerders die geen capaciteit of in het ergste geval zin en kunde hebben om meer dan IE11 te ondersteunen?

Voor mijn werk hebben we voor de enkele applicaties die IE nodig hebben nog IE op de computers staan, maar voor dagelijks gebruik hebben we edge (chromium), chrome en als je het heel lief vraagt laten ze je ook Firefox installeren. En ik heb nou niet de indruk dat onze ICT mensen nou heel veel werk hebben aan aan applicatiebeheer van de overige browsers.

[Reactie gewijzigd door Niekleair op 18 augustus 2020 08:48]

Ze zullen uiteindelijk IE ook wel gaan verwijderen uit win10, zal niet direct gebeuren met de nieuwe Edge maar uiteindelijk wel komen denk ik.
IE zal wel blijven, maar geïntegreerd in Edge Chromium. Dat is overigens al zo mits je dat goed regelt.

als je Key HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Main\EnterpriseMode RestricIE op 1 zet, zal Iexplore.exe gewoon Egde Chromium starten, en alles wat op de Enterprise Mode Silelist zet zal dan in IE11 modus starten binnen Edge Chromium, werkt perfect!
Je kunt ook de add-on IETabs gebruiken in zowel Chromium Edge als Chrome zelf. Voor interne sites die bv nog Silverlight gebruiken werkt dit perfect!
IE tabs in het verleden ook wel gebruikt, maar zit nu ingebakken in Egde Chromium, en was verbaast hoe goed die ingebakken IE11 ( of ouder ) modus eigenlijk werkte.

Overstappen van IE --> Egde Chromium word daardoor behoorlijk eenvoudig. Gebruikers hebben 1 browser, en alle oude meuk blijft ook gewoon werken :)

Kudo's voor MS wat mij betreft.
Alleen als je IE disabled op Windows, doet die modes het niet meer.
Ik zou IE niet zomaar disablen.. er zijn tig applicatie die onderwater het IE object nodig zijn om te kunnen werken. Denk aan de office 365 client, da's stiekem gewoon een webapplicatie die zonder IE niet gaat werken.

Net als powershell, als je URLs benaderd via PS, gebruikt deze ook standaard het IE object.
Ja klopt heb het ook werkend op werk bij mij en doet het goed, aangezien 1 webpagina die ik nog gebruik alleen werkt via IE(En op zich oude Edge werkte het ook).
Maar hij doet het niet op Chrome of Firefox ofzo, maar goed geeft verder niet aangezien pagina toch zal verdwijnen.

Je kan zelfs als je wil nog oudere compatibiliteit van oudere IE versies aanzetten, de medewerkers hier gebruiken nog een applicatie die alleen op IE8 draait. dus in IE11 draait die al in compatibiliteit modus anders werkt het niet goed.
Het is een applicatie die niet meer ontwikkeld wordt dus ja dan houd het op, gelukkig vanaf dit jaar is de nieuwe applicatie steeds beetje bij beetje live aan gaan en zal deze stenentijdperk applicatie gaan vervangen :P.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 augustus 2020 09:23]

Microsoft heeft enkele jaren geleden de EOL voor Internet Explorer gekoppeld aan Windows 10.
Zolang Windows 10 ondersteund wordt, word IE ook ondersteund.

https://docs.microsoft.co...icy-for-internet-explorer
waar lees jij dat in het artikel? Ik zie alleen staan "Internet Explorer is a component of the Windows operating system and follows the Lifecycle Policy for the product on which it is installed. "

Ze kunnen prima volgende jaar een nieuwe Windows 10 build uitbrengen die geen IE maar heeft als component.
Ben benieuwd hoe ze dan het gaan oplossen voor een hoop applicaties die gebruik maken van oa Internet Transfer Control of Webbrowser control.
IE zal onderliggend niet verwijderd worden, zijn nog steeds een hoop 'legacy' applicaties van afhankelijk voor hun internettoegang (Internet Transfer Controls, Webbrowser control, etc).
Omdat vele gebruikers maar 1 browser wensen.
Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die alleen IE11 op hun machine hebben, behalve als de pc niet op internet kan. Een groot deel van de sites ondersteund deze browser al lang niet meer.
Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die alleen IE11 op hun machine hebben, behalve als de pc niet op internet kan.
Je onderschat veel (groot) zakelijke gebruikers.
Maar hebben die alleen IE11 op die machines? De bezoekersaantallen met IE11 zijn de afgelopen jaren heel fors afgenomen...
Het probleem zit meer in legacy applicaties die alleen werken met IE. Veel bedrijven zijn vaak nog afhankelijk van applicaties die al best oud zijn maar het verder nog wel prima doen waar ze ooit voor aangeschaft zijn maar wel nog afhankelijk zijn van IE.
En die legacy applicaties werken ook niet met ie11, dus wat maakt het uit.

De paar obscure dingen die nog ie6/7/8 nodig hebben blijven een probleem, ook met de mogelijke uitfasering van het een of geen.

Het is al jaren de standaard om chrome en/of firefox mee te instaleren in de image van het bedrijf. Jou huidige comment is absoluut waar, maar gelukkig zelden meer van toepassing.
Er is ook zoiets als IE mode in Edge, dan heb je Edge maar intern zal er voor die pagina de klassieke IE engine gebruikt worden.

https://docs.microsoft.com/en-us/deployedge/edge-ie-mode

Kan via beheerstools (GPO maar ook MDM) geconfigureerd worden, je gebruikers hoeven dus niet te weten dat die ene interne app IE11 nodig heeft.
In sommige grootzakelijke omgevingen is IE 11 nog in gebruik vanwege specifieke bedrijfsapplicaties die voor de browser zijn ontwikkeld.
Ondertussen is die technical debt wel een beetje de schuld van de organisaties die zichzelf nog steeds afhankelijk maken van IE 11.

Overigens is er nog steeds een IE Mode in nieuwere versies van Edge, dus daar komen we ook de komende 10 jaar alsnog niet vanaf. ;)
Ja, maar die moet écht met policies per site aan worden gezet. Daar zit bovendien een actief ontmoedig beleid op, en praktisch elke grootzakelijk-software leverancier (SAP, Oracle) ontmoedigd ook actief IE...
Bij SAP zijn er nochtans applicaties die enkel in IE openen. Een ramp is dat ding voor ontwikkelaars. Heeft niet altijd te maken met organisaties/bedrijven hoor.
Dat ligt meer aan de implementerende partij dan aan SAP zelf. Vooral klassieke SAP NetUI-like applicaties die niet naar UI5 zijn overgezet zie je vaak langs komen. Ik weet dat bijvoorbeeld half net-beherend Nederland nog hun tijd schrijft in dergelijke applicaties. Iets wat eigenlijk gewoon verboden zou moeten worden.
Alleen heb je soms kleine leveranciers van zeer speciale applicaties. En die zijn echt niet snel in het omgooien van hun product. Enkele maanden terug nog zo een applicatie gezien. Hang je met de helpdesk online en die zegt: nee, werkt enkel in IE. Blijkt er nog ActiveX gebruikt te worden.
Het lijkt mij verstandig voor die grootzakelijke omgevingen om budget te gaan vrij maken om alle afhankelijkheden met IE 11 ongedaan te gaan maken. Dit is nu slechts O365 wat ondersteuning opzegt, maar je ziet aankomen dat IE 11 compleet geen ondersteuning meer gaat ontvangen. Ik denk niet dat je dat risico wil nemen op langere termijn.
Tsja wij hebben nog grote bedrijven als klant waar ze zelfs nog geen ie11 gebruiken, en we dus nog oudere versies kunnen ondersteunen. Het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Ik,werkte vroeger voor een overheidsdienst en daar waren ze de upgrade aan het plannen naar Windows 7 als Windows 10 er al lang was ...
Veel draait om,de cijfertjes ... wat kost upgraden ons ... oei zoveel man x zoveel dagen en dan zijn we nog niet zeker dat het zal werken. Dan mag je zelfs afkomen met ja maar er is geen support meer etc .. De kost is het enige wat dikwijls telt. En dat zijn managers met meestal 0 it kennis die dit beslissen, end daar zit je dan. Liever klein bedrag aan onderhoud dan een groot bedrag aan iets nieuws, dat is hoe er velen denken.

Spijtig genoeg is dat de realiteit en zou ik het ook liever verbannen zien
Ik,werkte vroeger voor een overheidsdienst en daar waren ze de upgrade aan het plannen naar Windows 7 als Windows 10 er al lang was ...
Inderdaad, als ik me niet vergis hebben wij een jaar of 6-7 geleden ook nog een klant 'geupgrade' naar Windows XP.

Sommige bedrijven draaien nog op zo oude systemen dat het soms best wel veel geld kan kosten om te upgraden. En tja, als een manager een beslissing om geld uit te geven naar achter kan schuiven, dan doet die dat ook!
Het enige wat ik eigenlijk nog werkend mis in Edge Chromium zijn de achtergrond notificaties.
Je krijgt geen meldingen binnen zodra je Edge gesloten hebt - of in mijn geval zelfs als dat tabblad gesloten is.
Maar dat is in elke browser het geval toch? Ik kan me niet herinneren dat dit in de oude Edge browser wel zo was.
Dit werkt prima in andere Chromium browsers, alleen bij de nieuwe Edge niet.
Hier is overigens veel over te vinden.
Dan had ik dat in Chrome altijd uit staan, dan zullen die ander Chromium browsers wel achtergrondservices installeren voor meldingen van sites. Ik vind Edge zo wel prima werken, browser afgesloten = geen afleidende meldingen.
Dat je het prima vindt werken is iets anders. Als je het vervelend vindt moet je die notificaties niet aanzetten.

Als je gebruik maakt van bijvoorbeeld Pushover of Pushbullet is het ronduit vervelend omdat je wordt geforceerd een andere browser te gebruiken of ze alleen via je telefoon te ontvangen.
Of je laat je browser open staan.
Wanneer Microsoft Edge op de achtergrond laat draaien wanneer je het afgesloten hebt, zijn er weer mensen die daar over gaan klagen.
Dat is toch juist de bedoeling van de hele functie? Dat commentaar snap ik niet.
Bepaalde extensies kunnen ook op de achtergrond zaken uitvoeren zonder dat je je browser open hoeft te laten. Je hoeft het niet te gebruiken als je dat niet wilt. Het is je eigen keuze of je per site notificaties aanzet ja of nee.

Als voorbeeld zal ik even Tweakers en Reddit noemen. Ik vind het handig als ik push notificaties van Tweakers ontvang op mijn Windows machine. Hetzelfde geldt voor Reddit bij reacties of PM's.
Alles mooi centraal in het notificatiecentrum.

Moeten notificaties in Android of iOS dan ook maar niet aankomen als je de app niet open hebt staan? Daar kunnen mensen ook over gaan klagen met jouw redenering.

Edit: Ik was erbij vergeten te melden dat je verplicht bent het tabblad open te laten.
Zodra je dus je browser sluit en opnieuw start moet je de site dus weer zelf openzetten, anders werken de notificaties ook niet.

[Reactie gewijzigd door vliegendehommel op 18 augustus 2020 10:16]

Je sluit iets af dan is toch logisch dat je geen berichten meer krijgt ?
Nee dat is niet logisch, daarvoor zijn push notificaties.
Nee dat is logisch als je iets afsluit is het weg, anders blijft het op de achtergrond draaien en is het niet afgesloten.
Dat is precies waar de browser push notificaties voor zijn?
Misschien moet je even googlen wat precies de functie daarvan is.

Sterker nog, de mogelijkheid om Edge op de achtergrond te draaien zit er gewoon in.
Alleen werkt het niet goed voor notificaties, wat een bekende bug is.

Edit: https://developers.google...ion-to-push-notifications

[Reactie gewijzigd door vliegendehommel op 18 augustus 2020 09:00]

Het is niet logisch voor push notificaties. Het hele idee voor push notificaties is dat die los van de applicatie werken.
Niet logisch voor pushmeldingen. Als ik in mijn appartement de intercom uitzet, kunnen *buren* nog steeds bij mijn voordeur aanbellen. Dat is dus ook hoe het werkt met pushmeldingen.
Wij hebben gekozen om alle browsers aan te bieden en mensen vrije keus te geven welke ze willen gebruiken (Edge Chromium, Chrome, Firefox, IE11). De keuze welke browser we als default aanbieden is Chrome geworden. Het leek ons logisch om puur naar het wereldwijde gebruik te kijken. Organisatie is ong. 1000 man.

[Reactie gewijzigd door Notlupus op 18 augustus 2020 09:11]

Waarom biedt je IE11 nog aan? Buiten dat het outdated is, lijkt het me ook gezeur opleveren.

Enige reden om IE te gebruiken is legacy-applicaties
Je zegt het zelf al, legacy applicaties. ;) We merken dat niet alles helemaal lekker werkt met de IE11 mode in Edge Chromium dus we blijven het aanbieden voor de komende tijd. Niet als default browsen en langzaamaan mensen pushen naar de andere browsers. Leek ons een fijnere oplossing voor de eindgebruiken als een geforceerde overgang. Sharepoint bijvoorbeeld gebruikt men heel veel en dat werkt toch niet helemaal lekker in Edge Chromium.
Lijkt me een goede zaak om niet te lang met deze oude browsers door te laten modderen zoals met IE.

Als applicatie-ontwikkelaar lijkt het me verstandig om je software zo inrichten dat je niet afhankelijk bent van een bepaalde browser en/of versie. Dit mede om de gebruikers-keuze te respecteren en rekening te houden met toekomstige versies.

De nieuwe Edge bevalt overigens uitstekend, ook bij onze eindklanten verloopt het prima. Hiermee lijkt MS de juiste weg in te zijn gegaan
Blijft IE11 niet op de achtergrond bestaan? Ook als je IE11 in de appwiz.cpl verwijdert, dan blijft IE11 op de backend gewoon beschikbaar voor bijv. Windows Update of voor AzureAD?
Ja, en dat is maar goed ook, want er zijn nog genoeg applicaties die het Webbrowser component of de Internet Transfer Control gebruiken die standaard met Windows meegeleverd wordt, en raad eens waar die gebruik van maakt? Juist IE.. het is van den zotte als je zelf een eigen browser mee moeten leveren om bv rapporten in je applicatie te tonen.
Voor de duidelijkheid:
but we want to be clear that IE 11 isn’t going away
Internet Explorer 11 is a component of the Windows operating system and follows the Lifecycle Policy for the product on which it is installed.

[Reactie gewijzigd door Simon Weel op 18 augustus 2020 10:46]

Maar dat betekent nog niet dat het eeuwig blijft bestaan onder Windows 10. Als ze volgende jaar een nieuwe build uitbrengen zonder IE, kan dat prima.
We gebruiken Edge legacy voor info PC's in de hal van één van onze openbare gebouwen. Edge doet dat perfect. Wat ik zoverre lees van Microsoft is dat de nieuwe Edge dit (nog) niet kan. De oude Edge kun je instellen voor single-app assigned access, de nieuwe Edge niet. De nieuwe Edge doet iets met --kiosk, maar daar kun je uit Alt-F4-en.

Is er voor zover jullie weten, een goed alternatief? Mag ook op Linux wat mij betreft, waarbij gebruikers enkel en alleen toegang hebben tot de browser, die niet kunnen afsluiten (of dat hij meteen weer opstart) en verder dus niets, nada, noppes met het systeem kunnen? Ook niet met sneltoetsen en dat soort geneuzel.
Zuur, ik moet nu al 3 verschillende browsers openen voor Teams omdat Microsoft nog steeds geen ondersteuning biedt voor meerdere accounts op de PC... De mobiele versie is al een stuk verder.
Ik gebruik Ferdi, je hebt dan meerdere browsers in 1 applicatie.
Zijn meer van dit soort programma's, Franz, Rambox, Station.

Daarin heb ik dan ook meteen whatsapp, gmail enzo nog wat tools. Dat ik inderdaad niet nog meer browsers hoef te hebben maar 1 communicatie tool heb.
trouwens hun ondersteuning van Office365 of Outlook in Edge chromium of Chrome is ook niet je van het. Outlook moet je nog steeds regelmatig handmatig verversen wil je nieuwe mails zien of dat de 'read' count is bijgewerkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee