Ontwikkelaar laat grafsteen maken voor Microsoft Internet Explorer

Een Zuid-Koreaanse softwareontwikkelaar heeft ter ere van het 'overlijden' van Internet Explorer een grafsteen voor de 27 jaar oude browser laten maken. Het opschrift van die grafsteen verraadt echter een niet onverdeeld positief sentiment, wat vele tweakers met hem zullen delen.

"Hij was een goede tool om andere browsers mee te downloaden", heeft Jung Ki-young erop laten zetten. Een logisch afscheid: wat betreft het aandeel Tweakers-gebruikers werd de blauwe E in 2009 ingehaald door Mozilla Firefox. IE gleed terug naar de derde plek op de ranglijst toen Chrome hem ook voorbijstreefde in 2011. Overigens nam Chrome een jaar later ook de koppositie af van Firefox. In 2018 was het aandeel IE-gebruikers tot onder de vijf procent gedaald.

Jung Ki-young heeft de grafsteen een plekje gegeven bij het café van zijn broer in de stad Gyeongju. Daar trekt het monument veel bekijks, schrijft Reuters. Ki-young zelf heeft gemengde gevoelens over de browser, vertelt hij aan Reuters. Aan de ene kant heeft hij er lang mee gewerkt en aan de andere kant was het veel werk voor hem om te zorgen dat websites bleven werken in de verouderde browser, die veel bedrijven en overheidsinstellingen veel te lang bleven gebruiken.

Microsoft is afgelopen woensdag grotendeels gestopt met de ondersteuning voor Internet Explorer 11. Het Redmondse bedrijf stopte de ondersteuning op systemen die Windows 10 20H2 en latere versies van dit OS draaien. Op enkele serverversies, oude besturingssystemen en software met ondersteuning voor lange termijn, blijft IE wel ondersteund worden. Dit zijn Windows 8.1, Windows 7 met Extended Security Updates, Windows Server LTSC, Windows Server 2022, Windows 10 LTSC en Windows 10 IoT LTSC. Ook heeft Edge tot 2029 de IE-modus.

Senior Tweakers-developer Tino Zijdel schreef ter gelegenheid van het achterlaten van IE een geschiedenisverhaal over de 'gehate en geliefde blauwe E'; hij deelt duidelijk het sentiment van deze Zuid-Koreaan.

IE-grafsteen
Beeld: Jung Ki-Young via Reuters

Door Mark Hendrikman

Redacteur

19-06-2022 • 10:48

146

Submitter: eheijnen

Reacties (146)

146
143
77
6
0
33
Wijzig sortering
Een beetje jammer dat Internet Explorer alleen maar gezien wordt als de browser die verouderd was, de beste tool om een andere browser te downloaden etc. Bij veel (jongere) developers en gebruikers is IE6 omdat het zo lang niet geupdated is zo een beetje IE zoals zij het kennen. Maar IE heeft een hoop voor het internet betekend zoals we het nu kennen en heeft een hoop innovatie gebracht (denk AJAX etc). Er is maar weinig historisch besef lijkt het. Wat dat betreft is het artikel van @crisp een goede nuancering.
In het begin wellicht maar de laatste jaren hield het juist innovatie tegen. Gedrochten als ActiveX en Flash hielden het web jarenlang in hun greep. MS deed jaren niks meer want ze hadden toch een monopolie.

Als systeembeheerder waren de jaren waarin we vasthingen op IE 6.0 en er nooit meer updates kwamen echt verschrikkelijk.

Dus logisch dat mensen zich dat herinneren en niet de goede jaren. Je doet ook net of dat onterecht is. Ik zou eerder stellen dat er ondanks IE nog veel innovatie was. Vooral toen Firefox ons kwam verlossen van alle ellende. Dat was echt een verademing.
Het grote probleem was natuurlijk gewoon een gebrek aan competitie. En dat zou een les moeten zijn voor iedereen. We zijn trouwens opnieuw op weg naar een internet waarbij dit kan gebeuren.

IE in de beginjaren was een enorm goede browser. Het was de browser die het meest standards compliant was en ook het meest vooruitstrevend. Technologie zoals ActiveX was, toen het geintroduceerd werd, echt wel een grote stap vooruit. Spijtig dat jij het nu gedrochten noemt maar midden jaren 90 was er geen web 2.0 waarbij je eenvoudig weg je DOM kon manipuleren of met javascript asynchroon data kon gaan inladen. Dat bestond allemaal niet. ActiveX, Flash en de Java plug-in waren systemen waarmee dat wel mogelijk wer.

Als systeembeheerder waren de jaren waarin IE6 dominant was net een zegen. Geen andere browsers om over na te denken, geen conflicten met je gebruikers over sites die niet zouden werken en een browser die netjes werd bijgewerkt via Windows Updates. Dat is geen vloek, dat is een zegen.

Maar met IE6 won MS de eerste browser wars, en de innovatie op de browser viel stil. Er was geen reden voor MS om een nieuwe versie te ontwikkelen, om nieuwe webstandaarden te gaan ondersteunen of om verandering aan te brengen. Alternatieve browsers stelden niet veel voor. Het was pas toen Firefox in staat was om het marktaandeel van IE onder de 90% te duwen dat MS is beginnen nadenken over een toekomst voor IE. IE7 was een interim release, maar met IE8 begon MS terug grote stappen vooruit te zetten en de daarop volgende releases waren ook niet eens zo slecht, maar Firefox, en achteraf Chrome werden op enkele jaren tijd groot genoeg om IE in de verdomhoek te duwen en voordat MS goed en wel terug een degelijke browser had, was de reputatie van die browser voor eeuwig en altijd beschadigd.

En het jaagt mij dan ook schrik aan dat we opnieuw in dezelfde val aan het trappen zijn. Chromium based browsers beslaan vandaag al weer meer dan 3 kwart van de browser markt. Waar we 20 jaar terug MS hebben laten winnen is het dit keer Google dat de webbrowsermarkt aan het domineren is. En dat is nog erger. Want Google is een bedrijf dat baat heeft bij het controleren van webstandaarden. We zijn collectief een monster aan het maken dat veel erger is dan IE.
Behalve dat IE enkel van MicroSoft was waar Chromium een open source project is waar heel veel verschillende bedrijven aan samenwerken. Toch veel beter imo.
Het is Microsoft, niet Micro$oft. En Chromium is dan wel open source, het is Google, en alleen Google, dat bepaald wat er in Chromium wordt opgenomen en welke standaarden zij dus volgen. Ja, je zou kunnen afwijken van Google, maar dat betekend dat je continue je aanpassingen aan het backporten bent.

Het maakt dus geen bal uit voor de evolutie van het internet of je nu Google Chrome gebruikt, MS Edge of 1 van de vele andere browsers gebasseerd op Chromium. Google zal bepalen welke standaarden er wel en niet in komen. Google, een bedrijf dat leeft van reclame maken op internet en het verzamelen van gebruikersprofielen om meer te kunnen verdienen aan die reclame. Een bedrijf dat honderden miljarden aan omzet verdient met het internet heeft dankzij Chromium de controle over hoe het internet er over 5 of 10 jaar zal uitzien. Als dat je geen angst inboezemt weet ik ook niet wat wel.
Een bedrijf dat honderden miljarden aan omzet verdient met het internet heeft dankzij Chromium de controle over hoe het internet er over 5 of 10 jaar zal uitzien.
Chromium is als een bushokje: het lijkt er te zijn om gebruikers comfort te bieden, maar feitelijk bestaat het vooral op reclames op te kunnen plaatsen.
Ik denk dat je Chromium verward met Chrome. Chrome is de browser gebaseerd op Chromium, waar het Google sausje (en dus de reclames waar jij op doelt) toegevoegd zijn. Chromium is gewoon een kaal bushokje.
Chromium is gewoon een kaal bushokje.
Wie heeft dat kale bushokje ontwikkeld en waarom? Om het web toegankelijker te maken, zeker, maar waarom?

Ik heb heel bewust gekozen om hier Chromium te noemen, omdat het voor Google fantastisch is dat Opera, Vivaldi, Microsoft en vele anderen gewoon hun engine overnemen en daarmee een deel van het werk van Google uit handen nemen terwijl het net lijkt alsof er concurrentie is. Maar uiteindelijk is Chromium, en daarmee ook alle zogenaamde concurrenten, geoptimaliseerd om te werken met technieken die Google goed uitkomen... Om advertenties weer te geven.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juli 2024 08:14]

Verschil is wel dat je nú een keuze hebt. Je bent niet verplicht om Chrome te gebruiken. Dat was destijds op de piek van Internet Explorer wel anders. Andere browsers waren simpelweg te klein. In dat licht is het wachten totdat Whatsapp aan de beurt is.
Keuze zegt op een moment niks meer. Nu kun je nog kiezen tussen verschillende browsers. Maar als Chromea als maar groter wordt dan is het steeds lastiger om te kiezen. Chrome bepaald steeds meer de standaard en deze standaard zou maar zo efficiënter werken op Chrome dan op firefox.
het komt ook heel vaak voor dat google expres wat dingen sloopt voor firefox, en dan na een berichtje van mozzilla het even een "oops, ja echt niet expres hoor. he geinig dat er weer wat minder ff gebruiker zijn." En toch loopt de gemiddelde frontend developer te huilen als dingen wel werken in chrome maar niet andere browsers. Zonder natuurlijk even te checken dat wat ze proberen te gebruiken nog geen standaard is.
Laten we eerlijk zijn, ik heb geen idee wat het marktaandeel van Firefox onder de bezoekers van Tweakers is, maar globaal ligt het net boven de 3%, dus ik vind het altijd een beetje loos om firefox als zo belangrijk te bestempelen als 't eigenlijk zo bijzonder weinig in gebruik is.

Ook Edge heeft een laag marktaandeel, maar die hebben wel een betere invloed en meer inzicht in wat voor stommiteiten ze bij Google uithalen omdat ze met een fork werken. Dat geef ik zo meer kans op controle dan Mozilla.

Vergis je ook niet in Google. Google is er een die nogal bekend staat om de erbarmelijke kwaliteit van hun software. Kijk maar eens hoeveel idiote bugs er in een Pixel 6 zaten bij launch. Alsof ze bij Google dat toestel nooit aan hebben gezet. Het per ongeluk wat slopen lijkt 'm gewoon in de bedrijfscultuur van Google te zitten.

En om even advocaat van de duivel te spelen, eigenlijk is meerdere renderengines voor het web vooral irritant en twijfel ik ten zeerste aan de meerwaarde. Waar veel mensen een probleem mee hebben is de invloed van Google op het web en dat sentiment deel ik. Google heeft niet snel ergens een positieve invloed op, zeker hier niet. Maar is Firefox met Gecko de oplossing? Dat weet ik nog zonet niet. Dat levert misschien meer problemen op dan nodig. Ik zie namelijk behalve de invloed van Google geen reden voor het bestaan van meerdere renderengines. Ik heb liever dat meerdere partijen aan dezelfde open basis voor het internet sleutelen.
Punt dat FF genoemd wordt is, dat die NIET chromium gebaseerd is.
En een betere browser is.
Ja, dat klinkt allemaal leuk, maar waarom precies is het zo goed dat 'ie niet chromium gebaseerd is?

En weet je zeker dat 'ie beter is? Wat maakt 'm beter dan? En kan Firefox misschien ook gewoon doen wat ze doen als ze op basis van (een fork van) chromium werken?
Daarnaast is Google de grootste investeerder in Firefox. Dus linksom of rechtsom heb je met Google te maken ;)
Edge, Opera, Chrome, en veel meer browsers zijn allemaal gebaseerd op Chromium. Hoeveel keuze heb je daadwerkelijk? Firefox is 1 van de weinige andere keuzes.
Misschien eerst beter lezen ? Ik schreef 'MicroSoft' niet 'Micro$oft'.

En als je ook even kijkt naar de wikipedia pagina van Chromium (https://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(web_browser)) zie je bvb dat er veel meer contributors zijn dan ALLEEN Google.
The Chromium browser codebase is widely used, so others have made important contributions, most notably Microsoft, Igalia, Yandex, Intel, Samsung, LG, Opera, and Brave.[2][3] Some employees of these companies also have @chromium.org email addresses.

[Reactie gewijzigd door Kvuivbribumok op 25 juli 2024 08:14]

Eerste alinea in jouw link:
Chromium is a free and open-source web browser project, principally developed and maintained by Google.[3]
En je schrijf het zelf eigenlijk ook al:
The code base is used, dus niet mede geschreven door, maar na bouw gebruikt door... Het is net als Android. Open source op z'n Googles.
Google is wel de partij die beslist wat er in Chromium standaard wordt opgenomen, maar dat houdt niet in dat andere partijen daar geen toevoegingen aan kunnen (en mogen) doen. De ontwikkeling van Chromium is ook niet uitsluitend in handen van Google.
Doordat Chromium open-source is, kan men met een nieuwe fork starten zodra men vindt dat Google te weinig ruimte over laat voor eigen ontwikkelingen. Als Google met Chromium te veel macht naar zich toe trekt kunnen ook toezichthouders in gaan grijpen en Google dwingen om concurrentie toe te laten.
Met de huidige (vooral Europese) regels denk ik niet dat Google een absolute controle over het internet naar zich toe kan trekken. Zelfs in Amerika begint men zich de gevaren van te veel macht bij één bedrijf te realiseren en zal een roep om opsplitsing van Google ontstaan. Ik deel daarom jouw angst niet.
Het is Microsoft, niet Micro$oft
:+
Wat @Kvuivbribumok waarschijnlijk bedoelt, is dat de broncode voor alle bedrijven open is. IE was tijdens haar "hoogdagen" een lekke zeef. Dat zie ik in nog geen 100 jaar gebeuren bij het Chromium ecosysteem.
Klinkt leuk in theorie. Feit is dat Google de leiding heeft en dat Google bepaalt welke kant het op gaat.

Open source is geen witte magie die ervoor zorgt dat alles 100% oké is.
In de praktijk komt het er op neer dat veel mensen (veelal gratis) werk leveren, waarna één centrale persoon (of organisatie/ bedrijf) bepaalt wlke kant het op gaat. Bevalt die kant je niet, dan kan je het project forken en je eigen kant op gaan. Maar de kans dat dat een succes wordt is erg klein (al zijn er voorbeelden dat een fork de meest succesvolle versie werd).
Maar Google bepaalt nog steeds wat wel en niet in Chromium komt, hoe veel contributors je ook hebt. Ik vraag me af of het veel beter is.
Het grote probleem was natuurlijk gewoon een gebrek aan competitie
En welk aandeel had Microsoft in "het gebrek aan competie?" Ze hebben echt helemaal niets gedaan om de competitie te ontmoedigen? Legaal of illegaal? Ze weken bewust niet af van HTML standaarden, verplichten IE als default browser bij updates, en nog wat illegale manieren van zakendoen)

https://cosmolearning.org...story-of-internet-2008/1/
Hetzelfde kan je zeggen van Oracle maar dan op andere gebieden van software.
Laten we het houden op andere tijdsgeest. Microsoft is ondertussen volledig overstag richting OSS, dus je kan ze niet blijven bashen op oude manier van werken.
Zojuist op een vers systeem Firefox geïnstalleerd. Maar het eerste wat Edge me als “zoekresultaat” toonde was een vriendelijke mededeling dat Edge alle wensen vervult en er geen enkele reden is om een andere browser te willen downloaden.

En dan zou het de vos zijn die z’n streken niet verliest?

Ik vraag me af of je met Google apparaten en software eenzelfde bericht krijgt overigens.
Met edge op sites van google krijg je voortdurend meldingen over chrome
Klopt... Is er geen plugin om dat soort ads te blokkeren?
Hoezo laten we het houden op een andere tijdgeest? De opmerking was dat er een gebrek aan competitie was. Microsoft was in die tijd agressief competitief. Dat is geen bashen, dat was gewoon zo.
Ik ga niet zeggen dat MS zich niet misdragen heeft, dat hebben ze zeker wel. Maar als het een slechte browser was, dan zouden mensen alsnog naar de concurentie gaan. Natuurlijk is het niet eerlijk wanneer andere browsers gekocht moeten worden dat MS als bedrijf de kosten gewoon kan doorrekenen bij het OS om de browser dan "gratis" ter beschikking te stellen maar dat neemt niet weg dat IE ook gewoon op vele vlakken de betere browser was in die beginjaren.
Als mensen, zeker de noobs, dankzij Microsoft niet te horen krijgen dat er alternatieven zijn, hoe kunnen ze dan overwegen om over te stappen? Alsof je alleen een hamer krijgt om je huis te renoveren. Succes met de schroeven ;)
Dit verhaal is zo typisch Microsoft.
Ze hebben vroeger best veel innovatie gebracht, een monopolie op verscheidene markten. Als een kleine concurrent met iets alternatiefs komt wordt daar lacherig over gedaan en Microsoft blijft doorvaren op de koers waar ze al op zaten. Dat heeft hun in het verleden veel succes opgeleverd, maar een gebrek aan visie om veranderende getijen te zien is waarom Microsoft langzaam alles kwijt aan het raken is.

De browsermarkt is een duidelijk voorbeeld, maar wat dat je van smartphones? Windows Mobile op touchscreen devices, die aan hun eind net een beetje de connectiviteit begon te krijgen waardoor je het als een smartphone zou kunnen zien. GPRS en WiFi, browsing en apps kunnen installeren. Apple verfijnde het idee en Steve Balmer lachtte het uit.
Kijk nu eens.

Ik snap goed waar de haat vandaan komt voor Internet Explorer, het was ook zeker slim van Microsoft om een andere naam te adopteren en met dit IE echt te laten sterven. Ik begrijp jou betoog ook heel erg goed, maar zoals ik zei, het is niks nieuws voor Microsoft, dit gebeurd met alles waar ze ooit succesvol in waren. En nu er langzaam maar zeker steeds minder dependency is op x86 (en wellicht directx) beginnen anderen os-en ook steeds interessanter te worden voor de consumentenmarkt. Ook op OS gebied gaat Microsoft het vroeg of laat allemaal verliezen. Ze zitten TE lang op hun gat terwijl anderen met hun markt wegwandendelen. En als ze dan eindelijk met een antwoord komen? (window phone, bijv, edge wellicht ook wel), dan is het too little too late. Het maakt niet meer uit hoe goed (of niet) deze nieuwe producten zijn, het komt niet meer van de grond af.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 25 juli 2024 08:14]

Imho gelul, ze zijn groter dan ooit en hebben duidelijke zakelijke moves gemaakt. Ze profileren zich niet als snel gratis en gemakkelijk (sommige anderen wel) maar als kwaliteit, serieus, veelzijdig, en herkenbaar. Dat gaat ze goed af. Dat beetje saaie deugende imago, prima. Log is het allang niet meer.

Zoals Blokker zegt, fantastisch hoor dat al die Google producten zo slim en slank en snel waren, maar er is dus wel een flipside zoals hij zegt, en ik ben het met hem eens dat dit idd een erger monster is.
Ik ben het daar zeker niet mee oneens.

Wellicht dat de concurrentie zo makkelijk weglopen met hun markten, juist omdat het ergere monsters zijn.

Maar toch blijf ik bij mijn punt dat Microsoft langzaam terrein verliest.
Je geeft ten slotte zelf toch ook aan dat Google en consorten een flinke (zorgelijke) aanwezigheid heeft. En dat in veel markten waar Microsoft ooit alleenheerser was.
Maar miscrosoft levert alles behalve kwaliteit en laten we helemaal niet beginnen over visie. Dat zien we terug bij ms Teams. Een applicatie die heel snel op de markt is gebracht en uitbreidingen heeft gekregen van heb ik jou daar. Alles is daar nu soort van weer in geïntegreerd en het werkt allemaal net weer anders dan de applicaties waar het uit gehaald is (zie agenda van teams vs outlook).

Nee MS leunt te hard op hun kantoor platform als Dé waarheid voor alles.
Potverdikkie, spitting facts hier, Blokker. Historisch besef heeft meerwaarde.
Google Chrome is keihard door de strotten van computergebruikers geduwd. Ze verstopten het zelfs in programma's die je installeerde om de HDD en dat soort zaken te managen. En heel veel mensen hebben geen sjoege van een computer en internet. Ze klikken een paar keer, en zijn dan ineens gelukkig. En omdat er wat jaren niet is ingegrepen bij de opmars van Chrome, ligt Mozilla nu nog net niet aan de beademing, en dat had nooit mogen gebeuren. Maar als het zo door blijft gaan, is Mozilla straks wel overleden en betstaat heel de wereld uit Chromium-engines. Dan lopen we straks allemaal in een grijs pak rond en is het een grote eenheidsworst.
Maar met IE6 won MS de eerste browser wars, en de innovatie op de browser viel stil.
Deels van de oorzaak hiervan was dat Microsoft met IE6 juist de "nieuwe" HTML standaarden goed probeerde te ondersteunen. Heel veel nog niet vastgezette HTML standaarden werden in IE6 gestopt. Dit nadat Microsoft (enigszins terecht) de wind van voren kreeg met IE4 en 5, dat ze hun eigen pad aan het bewandelen waren.

Vervolgens is na release van IE6, heel veel van de HTML spec aangepast. Heel veel features zijn hernoemt, zijn gedropped of uitgesteld. Mozilla, Sun en Opera hebben enorm lopen lobbyen bij het W3 om Microsoft dwars te zitten. Deels omdat veel nieuwe standaarden vanuit Microsoft kwamen, en dat mocht niet natuurlijk. Microsoft's invloed moest geminimaliseerd worden.

IE6 is de enige browser uit die tijd die HTML5 punten scoort. Want heel veel van HTML5, werd dus al jaren ervoor aangedragen en is op de plank blijven liggen. Ook zodat veel standaarden die door Microsoft aangedragen werden, even omgebouwd konden worden zodat deze niet meer van Microsoft kwamen. IE6 is bijna HTML5 compliant, probleem is dat veel features anders heten of net wat anders geïmplementeerd zijn waardoor IE6 niet de punten scoort die het zou kunnen scoren.

Hierdoor is Microsoft, toen ze de strijd met IE8,9 en 11 weer aan gingen, heel voorzichtig geweest met het implementeren van HTML standaarden die nog niet vast stonden. Wat nogal hypocriet was van Mozilla toen ze liepen te promoten dat hun WEL bepaalde HTML-standaarden ondersteunde. Google deed hetzelfde, maar speelde nog niet mee toen de strijd begon.

Er is vanuit de concurrentie van Microsoft een heel vies spelletje gespeeld, dat er voor gezorgd heeft dat de hele markt op zijn gat ging en vele jaren achter is gaan lopen.
Het grote probleem was natuurlijk gewoon een gebrek aan competitie.
Niet om het één of ander maar we hebben een prima Nederlands woord voor 'competition' en dat is concurrentie, niet competitie.
Dus logisch dat mensen zich dat herinneren en niet de goede jaren. Je doet ook net of dat onterecht is
Het is niet onterecht, maar wel een stuk gemis aan geschiedenis. Gedrochten als ActiveX en Flash (waarvan de laatste geeneens IE specifiek was) waren in hun tijd de beste mogelijkheid tot iets van een interactief web. Het is te lang blijven hangen. Deels omdat Microsoft met IE6 een lange tijd niet door ontwikkelde maar belangrijker nog bedrijven (hoi ERP en camera leveranciers) en developers die bleven hangen op die technieken toen er wél alternatieven waren. ActiveX is al meer dan 10 jaar end of life.

Omgekeerd, uiteindelijk hebben ActiveX, Java applets en Flash wel uiteindelijk tot HMTL5 geleid. Had misschien sneller gekund maar toch. Door IE tot een meme te reduceren mis je een hoop geschiedenis, van het breken van het monopolie van Netscape, innovaties, het zelf monopolist worden op de browser markt en de uiteindelijke langzame dood. En ik vind het jammer dat de geschiedenis vaak over het hoofd wordt gezien, is namelijk best leerzaam.
Silverlight was ook categorie “Flash” 🤔 wat een ellende was dat.
Consumenten hadden daar geen of minder last van, anders was IE denk ik niet zo populair geworden (los van hun monopolie), maar ik geloof het wel als het voor systeembeheerders een ramp was. Zelf gebruikte ik in het begin om een of andere reden Netscape Navigator, later toch wel Internet Explorer.

Voor mij was Firefox (ik weet niet eens wanneer die uitkwam) dan ook geen "verlossing", die heb ik ook nooit gebruikt. Mede doordat ik een soort afkeer van FF heb ontwikkeld omdat iedereen er tot het fanatieke aan toe over blijft kwijlen terwijl men Internet Explorer bleef kopschoppen. Ik vind dus wel wat van Firefox maar dat zal ik hier maar niet posten.

Ik weet niet wanneer ik echt stopte met het gebruiken van Explorer maar ik ging op een gegeven moment over op Chrome dat toen net nieuw was en beweerde snel te zijn (da's nu wel anders denk ik), ik zat ook kort met Opera maar het werd dus Chrome. Uiteindelijk ging ik naar Edge toen dat nieuw was en ik erger me kapot aan mensen die me raar aankijken als ik dat zeg, het is duidelijk (en irritant) dat het Stigma van Internet Explorer nog steeds aan Edge kleeft.

Momenteel gebruik ik tijdelijk Vivaldi met Edge ernaast maar uiteindelijk wil ik weer helemaal terug naar Edge.
Dat gevoel had ik destijds toen Netscape ter ziele ging...een browser die innovatief was en functies had die gretig werden gecopieerd (en verbeterd) door MS.
Netscape was helemaal niet innovatief. Ze waren zelfs conservatief te noemen in hun implementatie. Daarnaast zat de browser in een grotere suite, de Netscape Communicator terwijl IE een losse browser was. Veel lichter in gebruik. Het was net MS dat met IE de uitdager was en de innovator was begin jaren 90.
Je bedoelt begin jaren '00, denk ik.
Netscape was zeker net zo innovatief in de beginjaren, denk o.a. aan de introductie van JavaScript.

Netscape ontwikkelaars hebben ook de eerste open source browser geïntroduceerd (Mozilla/Firefox) die nog steeds relevant is.
Exact ik had het natuurlijk over de begin jaren... 95 tot ongeveer 2K zoals het gebruik van Javascript.
Eens. Voor veel gebruikers was het een fantastische browser.

Veel mensen klagen hier over ellende, maar als gebruiker merkte je daar niks van. Het werkte, en goed ook.
Het heeft meer kwaad dan goed gedaan imho. Ajax is leuk maar was er zonder IE, wellicht in andere vorm, ook wel gekomen - dat was gewoon een logische ontwikkeling. Het was schuldig aan talloze uren extra ontwikkeltijd (complete geldverspilling, MS zich ook gewoon aan standaarden kunnen houden) en ik denk dat je de tijd van IE6 een beetje kan beschouwen als de middeleeuwen van het internet: totale stagnatie.

De beste nalatenschap is misschien het inzicht hoe belangrijk standaardisatie is.
Sterke graftekst. Deze tekst is niet jammer maar de realiteit. Internet Explorer heeft het Internet juist totaal geen dienst bewezen door jarenlang niets te doen en alle Internet browser innovatie weg te drukken als grote monopolist.

Het is te danken aan Mozilla en daarna Google en Apple dat zij dit monopolie wisten te doorbreken en Microsoft te dwingen om het het roer om te gooien. Maar toen was het voor Microsoft al te laat.

Mozilla verdient een standbeeld. }>
Ajax werd pas echt groot toen Google er mee aan de haal ging. Op school zette iedereen standaard javascript uit vanwege de veiligheids issues.

IE was het toonbeeld van het tegen houden van innovatie en het boycotten van concurrentie.
JavaScript uitzetten? Terwijl je met ActiveX veel meer schade aan kan richten. Echt te zot voor woorden.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 25 juli 2024 08:14]

Het gaat er niet om waar je meer schade mee aan kunt richten.

Het was toendertijd gewoon zo dat veel website's slechte javascript implementaties hadden, en dat er ook veel website's waren met malafide javascript.

Zo rond 2004 was het vrijwel standaard dat we javascript uitzetten. Toen waren de meeste website's er ook niet zo van afhankelijk dus dat scheelde ook.
Quote: Er is maar weinig historisch besef lijkt het.
Dat valt mij wel vaker op, iedereen praat elkaar na en dat is meestal negatief geroddel.
IE, activex en flash waren echt zo slecht nog niet. Maar je moest wel weten hoe het te gebruiken, maar dat is toch met alles zo?
Ik kan me herinneren dat we begin 2000's ergens dingen deden met IE6+ActiveX waar het huidige internet niet meer aan kan tippen. Complete installers bouwden we die vanaf een interne url binnen een heel bedrijf dingen kon installeren.

Achteraf gezien zo lek als een mandje, security-wise. Maar het was ook erg handig voor developers en die bedrijven die het intern zo konden uitrollen.

Ik denk er soms met een beetje weemoed aan terug. Want op een bepaalde manier was het ook echt wel leuk om, in de begindagen, met IE6 te werken. Pas later is het de ontwikkeling gaan hinderen omdat er twee standaarden ontstonden: IE en "het standaard internet". Een splitsing die bijvoorbeeld bij de overheid tot nu stand houd. Pas in de aanbestedingen van 2022 (dit jaar!) is de eis te komen te vervallen om specifiek IE te ondersteunen. (een latere versie, dat dan wel.)
Ja uhh wellicht omdat IE6 verandering heeft tegengehouden dat we geen warme gevoelens eraan hebben overgehouden? De enige reden dat ze zoveel marktaandeel hadden was omdat het werd gekoppeld met Windows. Daarna hebben ze voor bepaalde dingen hun eigen implementaties aangehouden ipv open standaarden en was het een ramp om voor alle browsers tegelijk iets te programmeren. Tel daarbij op ActiveX en gebrek aan updates en ja ik ben blij dat het voorbij is...
Bizar dat het op Windows 8.1 wel blijft ondersteund worden, terwijl je daar gewoon de laatste MS Edge op kunt installeren?
Wellicht aan de ene kant bizar, maar Windows 8.1 zit nog in zijn support en werd oorspronkelijk geleverd met IE, waarvan de gebruikers van 8.1 ook wel mochten verwachten dat deze ' basisfuncties ' ondersteund zouden blijven.
Als je nú nog op Windows 8.1 zit doe je dat dan ook wel voor een groot gedeelte voor de legacy ondersteuning.
Maar zelfs IE 8 op Windows XP werd ook nog tot midden 2019 ondersteund, als je de ESU's voor XP had.
Voor bepaalde gebruikers en doelgroepen staat Microsoft er dan om bekend lange ondersteuning te bieden, wat wel mooi is.
Maar IE werd ook op Windows 10 mee geleverd, en daar wordt de ondersteuning nu wel uitgezet ondanks dat het op de LTSC en Server branches wel ondersteund blijft worden. Het is dus niet zo dat ze speciaal voor Windows 10 er veel moeite in zouden moeten steken.
Ja maar voor Windows 10 heeft Microsoft dan wel weer een heel andere levenscyclus, met - doorgaans - om het half jaar een nieuwe release waarbij er nieuwe meuk zowel in als uit gaat of niet meer ondersteund wordt.
Nu is het dus tijd voor IE, wat ik ook wel weer een logische zet vind, alhoewel ze voor de Enterprise versies wellicht nog wel wat extra tijd hadden kunnen geven(?)
Ook niet te vergeten is dat er een IE modus in Edge zit en dit in feite ook de nieuwe browser was van Windows 10.
In iedergeval is het nu voorbij met de support voor de native IE voor de mainstream, die deze browser toch al niet meer gebruikte, zelfs niet voor het downloaden voor een andere browser.
De laatste echte update voor Windows 10 was 2004 (met IE11). Alle releases daarna zijn niet meer dan het aanpassen van het nummertje. Als je gaat kijken naar de update die van een 2004 release een 21H2 maakt is het pakket 28kB groot. Voor 1909 naar diezelfde 21H2 te brengen moet je een pakket van 4GB downloaden. Mede daarom, alsook vanwege de release van Win11 heeft MS beslist geen halfjaarlijkse updates meer uit te brengen maar enkel nog een najaarsrelease te doen.
Na 2004 worden de updates van nieuwe versies al meegeleverd met de maandelijkse updates.
De basis van deze versies is niet meer veranderd.
Om hem dan van 2004 naar 21H2 te brengen dient alleen een kleine enablement package te worden toegepast.
Gaat meer om 2012 R2 welke gebasseerd is op Windows 8.1. Dat wordt toch nog aardig veel gebruikt.
Vanwege de Metro-modus misschien.
How about server 2022 dan... Daar blijft hij voorlopig ook in gesupport terwijl dat OS pas net een klein jaar uit is..
Wij zetten IE simpelweg uit op 2019 en 2022. Nog geen enkele klant die het terug wilde. Dus gelukkig vinden de meesten wel een weg.
Het is pas echt bizar als je nog Windows 8.1 gebruikt. Overigens loopt de extended support daarvan over 6 maanden ook al af.
Wat is het probleem? ik was laatst bij een fysiotherapie centrum en draait sommige apparatuur nog op XP zag ik
Apparatuur is over het algemeen niet zo'n probleem, dat draait afgesloten van het netwerk en meestal zonder updates. Wij hadden tot een jaar of 2 terug nog dingen op MS-DOS draaien, en het werkt nog prima.
Zo werkte ik ooit eens bij een bedrijf dat een magazijn beheerde waar de temperatuur altijd op -23 graden moest blijven. De computers op de heftrucks in dat magazijn waren allemaal gebaseerd op 186 en 286 architectuur...omdat deze betrouwbaar werkten bij dat soort temperaturen. Nieuwere computers produceerden al gauw teveel warmte en condensatie.

Dat bedrijf is/was dus altijd op zoek naar nieuwe/oude voorraden van hartstikke oude hardware.
Zolang het geen verbinding met Internet heeft, en dus puur stand alone is, is dat ook geen probleem.

Het wordt echter wel een (serieus) probleem als zo'n machine een verbinding met het internet of een bedrijfsnetwerk heeft.

Doordat het systeem al jaren geen patches meer krijgt is hij dus kwetsbaar voor hacks of malware, en kan er via die machine het netwerk binnen gekomen worden door kwaadwillige mensen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 08:14]

Grote bedrijven draaien soms nog gewoon op Windows 7, dat dit een goed idee is, is wat anders.
Misschien off topic, maar Internet Explorer is lid van een illustere gezelschap:
https://en.wikipedia.org/wiki/27_Club
Misschien off topic, maar Internet Explorer is lid van een illustere gezelschap:
https://en.wikipedia.org/wiki/27_Club
IE is 26 geworden dus net niet.
IE 1.0 kwam uit in 1995, in het Microsoft Plus pakket voor Windows 95, en heeft dus de 27 jaar gehaald. Zeker als je bedenkt dat het voor oa LTSC nog wel even ondersteund blijft.
.oisyn Moderator Devschuur® @wildhagen19 juni 2022 11:43
IE 1.0 kwam uit in 1995, in het Microsoft Plus pakket voor Windows 95, en heeft dus de 27 jaar gehaald
Nope. IE kwam uit op 16 augustus 1995 en "overleed" op 15 juni 2022. Dus net geen 27 :)
Zeker als je bedenkt dat het voor oa LTSC nog wel even ondersteund blijft.
Als het ouder wordt dan 27 dan zit ie dus óók niet in de 27 club ;)
[...]

Nope. IE kwam uit op 16 augustus 1995 en "overleed" op 15 juni 2022. Dus net geen 27 :)
Ware het niet dat IE nog niet volledig overleden is. De support voor LTSC versies etc blijft immers nog even doorgaan.
.oisyn Moderator Devschuur® @wildhagen19 juni 2022 11:46
Zie de tweede alinea van mijn vorige reactie.
Sowieso is de 27 club enkel voor mensen.
IE is ook nog niet dood (support is grotendeels gestopt) dus als je heel precies wil zijn klopt het sowieso niet.
We zijn net van Windows XP af en kunnen nu met Windows 7 verder. IE zal nog even moeten wachten met z'n pensioen.
De meeste software engineers weten IE gewoon te plaatsen in de tijd dat het relevant was en het daarbij te laten. Het was een relevante browser tussen 1995 en 2005 ofzo. En wat het in die tijd deed was gewoon netjes en functioneel.

Dat menig web script kiddie / frontender zichzelf opeens software engineer durft te noemen, en niks liever doet dan op IE afgeven, doet niks af aan IE. Of gaan we nu een grafsteen voor alle verouderde technologien neerzetten? Eentje voor netscape? mp2? vhs? corel draw? blackberries?

beetje kinderachtig. zegt meer over frontenders dan over IE.
De ondertitel van de grafsteen is wat misplaatst, beetje meme.

Maar het feit dat IE ten einde komt, moet wel gehonoreerd worden vind ik. Het is de meest invloedrijke browser geweest die we kennen. De origine van de browser is terug te vinden bij de Mosaic browser, de 'eerste' webbrowser die de wereld heeft leren kennen.

Tijdens de levensduur van IE is het internet veranderd van een medium waar Bill Gates zelf notabene geen enkele vertrouwen in had buiten de zakelijke markt. Tot het meest belangrijke stukje technologie dat de mensheid ooit heeft weten uit te vinden en op te zetten.

Dat Microsoft de handdoek deels in de ring heeft gegooid en Chromium is gaan gebruiken, is een verlies voor ons allen. De browser wars zijn praktisch voorbij, Google heeft zege gevierd. Het WWW is nu praktisch in handen van een dataminende grensverleggende advertentieboer... We hebben niets geleerd uit het verleden, Microsoft als dominante speler was achteraf zo slecht nog niet.
Internet Explorer heeft het gewone volk toegang gegeven tot het internet. Daardoor konden eenvoudige mensen zich kennis aanleren, die anders nooit op hun pad was gekomen. Ja, je kan naar een bibliotheek gaan, maar dan weet je al wat je wilt opzoeken.

Dat IE niet ideaal was, weten we nu. Maar het is nu 2022 en internet is lang niet zo leuk meer als vroeger in de beginjaren.
Sterke tekst. :)

Nu nog regelmatig last van het "eigen" wat in IE ingebakken was en door devs gebruikt werd.
Camera's e.d. die alleen met IE werkten. :(
Sorry maar dat is ook gewoon gemakzucht van de betreffende developers. Als je de afgelopen 5 jaar nog nieuwe producten hebt ontwikkeld die afhankelijk zijn van ActiveX dan heb je toch echt niet opgelet.
Denk eerder dat de klanten die erachter zitten dat als eis hadden. Weet wel zeker dat er devs geweest zijn die het advies hadden gegeven dat niet te doen.

Vasthouden aan IE is bij sommige bedrijven echt hardnekkig hoor.
Dat is echt de omgekeerde wereld. }>
Dat bedrijven nu soms nog met IE zitten te klooien komt niet omdat ze er aan vast willen houden, maar omdat ze nog oude software in gebruik hebben die IE vereist.
Ja en de keuze om nu nog steeds oude software niet te vervangen is eentje die op management niveau gemaakt is. Dat vervangen kost natuurlijk tijd en geld en dan is het al gauw 'ja maar het werkt toch nog'.
Dat bedrijven vasthouden aan IE is niet omdat ze zo van IE houden, wel omdat zij zelf, of partners waarmee zij samenwerken nog altijd webapplicaties draaien die IE vereisen. De site-list die wij hebben om sites in IE modus te openen in Edge is echt niet kort, en een groot deel daarvan is afkomstig van externe klanten en een klein deel van onze interne applicaties omdat ook die diensten ondanks het jarenlang aandringen van onze kant uit hun applicaties maar niet willen vervangen.
Daarin heb je volkomen gelijk.

Ik moet zeggen dat ik persoonlijk wel dol ben op IE..
Er zijn veel programmas die even snel (ongevraagd) een weblink openen en daar IE voor gebruiken, zelfs als dat niet de standaard browser is. IE is daarom gewoon geblokkeerd van het internet en dat is weer een stukje zekerheid. Nu moet ik dus op zoek naar een andere browser die geen toegang heeft tot het internet. Oh wacht...Edge :)

Ik vraag mij af wat er met Internet Options gebeurd. Daar zitten ook instellingen in die op heel Windows invloed hebben.
Vasthouden aan IE is bij sommige bedrijven echt hardnekkig hoor.
IE had GPO's dermate goed geïntegreerd dat het al snel voldeed, andere browsers liepen hier in achter. Naar verloop van tijd roest zo'n applicatie vast in je bedrijf.
Sommige bedrijven draaien met moeite pas Windows 7 ... Daar heb je dus pech en als een grote klant zegt dit moet zo werken, dan moet jij je aanpassen. Ik zeg niet dat dit goeie praktijken zijn uiteraard, maar "klant is koning" en als het over veel geld gaat, dan ga jij nog altijd naar de pijpen dansen van die klant. Je kan ook zeggen, nee dat doe ik niet, maar er zal wel altijd iemand bereid zijn. "Voor geld danst den beer" en dat is overal zo.
Maar ze zullen toch wel érgens een grens trekken? Als een klant zegt "jullie moeten een stuurprogramma voor Windows 1.0 maken", dan denk ik dat de meeste bedrijven nee zullen zeggen, ook al hangt er nóg zo'n grote zak met geld boven hun hoofd.

(Nu is Windows 1.0 natuurlijk wat onrealistisch, maar ik bedoel gewoon te zeggen dat er vast wel ergens een grens zal liggen.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 juli 2024 08:14]

Ik ben van het principe, als ik iets doe, dan doe ik het goed of doe ik het niet. Dat is voor eigen dingen zo, maar als een klant iets "belachelijks" wilt, dan zet ik daar een belachelijke hoge prijs op. Gaat hij daar mee akkoord, tsja dan denk ik waarom niet. Ik verkoop het dan zo "als je kiest voor de correcte oplossing kost het x", voor de manier waarop jij dit wilt is de prijs x4. Maar als een klant nog windos 7 draait ofzo, en zo werkt alles, heb je soms geen keuze. Dit type van klanten zal ik liever vermijden, maar de rekeningen moeten ook betaald worden uiteraard.
Als je maar genoeg geld neerlegt als klant is alles mogelijk hoor 8)7
T had ooit verreweg het grootste marktaandeel. De keuze was wellicht gemakkelijk om dan dáárvoor te ontwikkelen. HTML5 is er nog niet zo gek lang in verhouding..
Bedoel je in zijn totaliteit? Want de laatste versie van IE, versie 11, dateert van 2013, een jaar nadat HTML5 verscheen.
Wat ik bedoel is dat er voor mn gevoel vooral veel voor IE6 ontwikkeld is, omdat dat in die tijd gewoon verreweg het grootste marktaandeel had, of het nou de beste browser was of niet. En je weet hoe snel grote bedrijven (lees banken bv) hun software updaten..
HTML5 is er nog niet zo gek lang in verhouding..
Nee, culture support (decimale tekens, datumformat etc.) van input velden is nog steeds niet echt lekker.
Anoniem: 30722 @yalerta19 juni 2022 12:54
Als je daar nu nog last van hebt… dat was IE6 ellende. Of je koopt echt hele gekke spullen.
Er zijn nog steeds nieuwe ip-camera's die alleen IE ondersteunen. Je gaat mij niet zeggen dat een ip-camera zo'n "gek spul" is...
Een noot bij jouw commentaar:
Als het TP-Link cameras zijn, dan zou ik je aanraden om eens goed te zoeken op hun site. Er is namelijk software voorhanden die als camera-server dient zonder dat IE ervoor nodig is. Ze maken er echter geen reclame voor, want alles moet via hun telefoon-app, inclusief maandelijks abonnement voor cloud opslag enz.

Die camera server software is dus behoorlijk verstopt op hun site, maar ook gratis en je kan kiezen om de opslag lokaal te doen, of in de cloud bij je standaard cloud-provider in plaats van bij henzelf.

Maak er zelf in ieder gavel goed gebruik van die server software en 10 (IP) cameras die 7 tot 8 jaar oud zijn.
Anoniem: 30722 @TheVivaldi19 juni 2022 14:54
Als het alleen IE slikt zeker wel. Dat het nog support had tot vorige week, betekend niet dat het al jaren lang dood is en je klanten beperkt tot Windows only. 🤦🏻‍♂️
In de Aziatische markten zie je nog altijd heel veel (illegale) kopieeen van oude Windows versies draaien. Gebeurt ook in Europa, maar op een veel kleinere schaal dan in Azie. Produkten die je daar koopt moeten vooral goed werken voor die markt. Dat is tenminste de indruk die ik kreeg na berichtgeving van verschilende bronnen.
Anoniem: 30722 @GeroldM19 juni 2022 21:32
Als je wil dat het werkt, hou je je aan standaarden. Internet explorer is geen standaard. 😉
Klopt, de Ali IP-camera's kunnen alleen door IE benaderd worden. Zeer irritant!
Inderdaad. En IE heeft ook bijgedragen aan de adaptive!/opkomst van het Worldwide Web voor de gewone gebruiker.

In die tijd had je immers maar twee browsers van betekenis voor de mainstream gebruiker: Mosaic (later Netscape Navigator/Communicator) en IE.

Edit: was bedoeld als reactie op @PolarBear

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 08:14]

IE 11 welkom bij de club van 27 (Forever 27)
"The evil that men do lives after them; the good is oft interred with their bones."
Shakespear.

Een mooie tool om te meten wanneer mensen die opmerkingen maken over IE echt op het internet zijn begonnen, de post 2005 'kiddies' en de 'early adopters' van de 90's. Netscape kennen ze niet eens en IE was enkel om een andere browser te downloaden, en toen was IE al ruim 10 jaar oud.
Tja. Dat was ook de tijd dat het 'cool' was om tegen Micro$oft te trappen, terwijl diezelfde mensen geen Linux gebruikten omdat ze dat te ingewikkeld vonden om te leren en geen OpenOffice omdat dat een klerezooi van je documenten maakte wanneer die waren aangemaakt/ opgemaakt in Word.
Weer een toevoeging aan de groep van 27 jarigen die komen te overlijden :+ O-)
Eerlijk gezegd vind ik het ‘waste’ om natuurlijk materialen te gebruiken, en om “kunstmatig” een moment van aandacht te creëren. Als je hiermee een bedevaart wilt bewerkstelligen zal dat nog meer stikstof issues veroorzaken. Big blue E, maak er een lied over of een documentaire, dan kunnen we het keer op keer globaal verorberen op een streamingsdienst. The End.
Streaming hosting (CDNs) levert ook genoeg stikstof issues, oppervlaktewater- of lucht-opwarmingsvervuiling en niet te vergeten e-waste.
Een PI met een wachtrij vanwege drukte en belangstelling, en zonnepanelen enuh accu voor de nacht. No waste at all. Lijkt me sterk dat servers niet kunnen draaien op zon,wind en aardwarmte. En warmte afgeven aan het warmtenet;-)
Er moet nog heel wat gebeuren voordat dat werkelijkheid is... en warmtenetten lijken de restwarmte van DCs niet te blieven... iets met te lage temperatuur geloof ik (al zou ik als leek denken dat het vast een deel van opstoken tot warm genoeg zou schelen).
Blijft alleen nog de e-waste van cattle-it over... de PI wordt niet gerepareerd, maar geheel vervangen bij falen omdat repareren te duur is tov een nieuwe inhangen.
Je kunt de documentaire ook op een DVD branden en beschikbaar maken in bibliotheken, de drempel is voor iedereen. Elke hoofdstad ter wereld 1 exemplaar, met optie tot onderlinge uitwisseling en vervanging van het oorspronkelijk. Vele opties om waste tegen te gaan.
Tsja als je gaandeweg de discussie de distributie gaat veranderen... dan houdt het natuurlijk snel op he.... jij wilde het op een streamingdienst plaatsen.
Of, en, via de bibliotheek en kijken hoe de verspreiding gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.