Dag, gehate en geliefde blauwe E - Het einde van Internet Explorer

Het is bijna zover, Internet Explorer, een begrip in de geschiedenis van internet, staat op het punt afgedankt te worden door zijn maker Microsoft. Tweakers staakt de ondersteuning al, net als veel andere sites.

Officieel zal pas volgend jaar de stekker uit de kunstmatige levensondersteuning getrokken worden. Microsoft stopt op 15 juni 2022 met het ondersteunen van Internet Explorer 11, waarmee de browser definitief vervangen wordt door het op Chromium gebaseerde Edge. Tweakers stopt de specifieke ondersteuning in de codebase al en eigenlijk is IE, zoals de browser in het kort ook genoemd wordt, al een tijdje op sterven na dood. En dat stemt ergens toch ook wel een beetje droevig.

Zo ging je surfen in cyberspace met Internet Explorer 1.0 in 1995. Bron: Web Design Museum

IE6Internet Explorer, dat kekke blauwe eetje met de vriendelijke lach, zag het levenslicht in 1995. De tijd waarin het wereldwijde web begon aan zijn enorme opmars. In dat jaar zagen websites zoals Altavista en Amazon het levenslicht, en om websites te bekijken had je een webbrowser nodig. In die tijd waren er eigenlijk maar een paar browsers beschikbaar: Lynx, Netscape Navigator en Opera. Microsoft, het bedrijf uit Redmond dat al groot geworden was met zijn operating system Windows en kantoorsoftwarepakket Office, besloot net als Netscape de broncode van de allereerste grafische browser, Mosaic, als basis te gebruiken voor hun eigen browser. Versie 1 werd verspreid als onderdeel van het Microsoft Plus!-pakket voor Windows 95 en als onderdeel van de oem-versie van Windows 95.

Netscape Navigator 3.0
Netscape Navigator, de meest gebruikte oprit voor de digitale snelweg midden jaren negentig

Door Internet Explorer te bundelen met de oem-versies van hun operating system en steeds meer daarin te integreren wist Microsoft langzaam maar zeker marktaandeel te verwerven in de browsermarkt. Versie 4, uitgebracht in september 1997, was onderdeel van de bètaversie van Windows 98, maar werd daarnaast ook gebundeld met Windows 95 OSR 2.5 en installatie-cd-roms werden in die tijd door menig computerblad en internetprovider gratis verspreid. De browseroorlog was begonnen.

Internet Explorer 4.0 op cd-rom

Begin 1998 had Netscape Navigator nog een wereldwijd marktaandeel van 70 procent tegen zo'n 20 procent voor Internet Explorer, maar de release van Windows 98 gebundeld met IE versie 4 deed dat snel veranderen. In oktober van datzelfde jaar was het marktaandeel van Netscape al gezakt naar 64 procent en dat van IE gestegen naar zo'n 30 procent. Toen Windows 98 Second Edition verscheen in mei 1999, gebundeld met IE versie 5, waren de rollen al omgedraaid en had IE ondertussen een marktaandeel van meer dan 60 procent. Er was echter wel al veel kritiek op de manier waarop Microsoft zijn machtspositie op het gebied van operating systems gebruikte om marktaandeel te verwerven voor zijn eigen webbrowser. De integratie van de webbrowser met het operating system maakte het praktisch onmogelijk om IE compleet te verwijderen en door diezelfde integratie had Internet Explorer ook voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van geïnterpreteerd geheugengebruik en snelheid, en met name opstartsnelheid, ten opzichte van alternatieve browsers.

Netscape now, Mozilla mascotte bovenop een IE logo
Mozilla's reactie op het grote IE-logo dat door Microsoft als grap voor hun kantoor was neergezet na de release van IE4 in 1997

Maar niet alleen snoepte Internet Explorer snel marktaandeel af van zijn concurrenten, ook de verschillen tussen Internet Explorer en andere browsers op het gebied van techniek en interpretatie van de bouwstenen van websites, HTML, CSS en JavaScript, namen snel toe. Waar Microsoft eerst nog hard gewerkt had om IE technisch op gelijkwaardig niveau van Netscape Navigator te krijgen, kreeg Internet Explorer steeds meer eigen features die niet gestandaardiseerd waren. Met een marktaandeel van ruim 90 procent voor IE versie 6 rond 2002 was er voor Microsoft ook geen prikkel meer om nieuwere webstandaarden, zoals CSS2 en ECMAScript 3, fatsoenlijk te ondersteunen en implementeren.

Internet Explorer 6Internet Explorer bleef zo jaren de koning onder de browsers, maar uiteindelijk begon daar verandering in komen. Een nieuwe browser genaamd Phoenix,later Firebird, nu Firefox, herrees uit de as van Netscape, Opera bleef een trouwe schare fans houden en Apple werkte aan een eigen browser genaamd Safari. Het World Wide Web Consortium, W3C, de organisatie verantwoordelijk voor het ontwerpen van webstandaarden en waar Microsoft toen ook al deel van uitmaakte, leidde door gebrek aan vooruitgang ondertussen een slapend bestaan. De Mozilla Foundation, maker van Firefox, en Opera sloegen de handen ineen en vormden de Whatwg, een werkgroep gericht op het snel ontwikkelen en implementeren van nieuwe webstandaarden die vervolgens aan het W3C konden worden voorgelegd.

Al snel werden deze alternatieve browsers beter, sneller en gebruiksvriendelijker dan Internet Explorer. Ontwikkelaars omarmden de nieuwe technische mogelijkheden van deze browsers en verfoeiden IE6 waar nu steeds meer hacks, shims en polyfills voor nodig waren om daarin hetzelfde te bereiken. Microsoft kon uiteindelijk niet meer achterblijven en hernieuwde zijn inspanningen wat resulteerde in de release van Internet Explorer versie 7 in 2006. Deze browser introduceerde tabs, zoomsupport en had al een veel betere support voor webstandaarden dan zijn voorganger.

Browser wars 1995-2009

Google Chrome-screeniesVanaf dat moment bleef Microsoft zich inspannen om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen op browsergebied en bracht met regelmaat weer nieuwe en betere versies van zijn browser uit, maar de dominantie van Internet Explorer begon snel af te nemen. Eind 2008 kwam er weer een nieuwe browser op de markt, dit keer van zoekgigant Google, met de naam Chrome. Deze browser, gebaseerd op de WebKit-renderengine van Safari, groeide snel in populariteit en snoepte in het begin vooral marktaandeel van IE af. Ook op het gebied van mobiele apparaten kon Microsoft met IE niet goed meer meekomen en andere browsers maakten daar dan ook al snel de dienst uit.

Uiteindelijk heeft IE het nog tot versie 11 gered. Deze versie verscheen op 17 oktober 2013 voor Windows 8.1 en is later ook beschikbaar gekomen voor Windows 7. Hierna is Microsoft zich gaan richten op een geheel nieuwe browser genaamd 'Edge' als opvolger van Internet Explorer. Officieel loopt de support voor Internet Explorer 11 nog door tot 15 juni 2022. Dit is voornamelijk ter ondersteuning van organisaties die nog gebruik maken van programmatuur die leunt op legacy en propriëtaire technologie zoals ActiveX. Microsoft raadt gebruikers die IE om deze reden nog gebruikers echter aan over te stappen op Edge welke een speciaal hiervoor ingebouwde 'Internet Explorer-mode' heeft.

This website doesn't work in IE

Ondertussen hebben veel websites ondersteuning voor Internet Explorer al gestaakt, of zijn van plan dat op korte termijn te doen. Ook wij bij Tweakers zien aan de hand van de huidige bezoekersstatistieken geen reden meer om Internet Explorer nog te ondersteunen. Het aantal gebruikers van IE op de site is teruggelopen van 44 procent in 2009 - toen het nog de meest gebruikte browser was - naar minder dan 0,2 procent in juli 2021. Wij staan ook al geruime tijd op de 'incompatible sites list' van Microsoft waarbij gebruikers vanuit IE actief worden doorverwezen naar Edge, maar nu is ook het moment gekomen dat we alle code specifiek voor IE-ondersteuning uit onze codebase hebben verwijderd en ook IE als ondersteunde browser uit het build-proces van onze Javascript, waar we Babel voor gebruiken, hebben gehaald.

Rest ons met een lach en een traan afscheid te nemen van deze browser. IE bracht ons veel goeds zoals verbeterde ondersteuning voor dynamische webpagina's met behulp van AJAX, een technologie die mogelijk werd dankzij de door Microsoft ontwikkelde XMLHttpRequest-api, en de innerHTML DOM-extensie. IE versie 3 was daarnaast de eerste browser met CSS-support. Maar door de tijd van IE6 en beperkte ondersteuning voor webstandaarden zullen veel ontwikkelaars met gemengde gevoelens terugkijken op deze browser. Nu IE na meer dan 25 jaar aan zijn einde komt markeert dat in elk geval ook het einde van een tijdperk in de internethistorie.

Internet Explorer 11 voor Windows 7 screenshot (620 pix)
Internet Explorer 11 op Windows 7, de laatste grote release

Als toegift nog een bloemlezing van commit-berichten opgedragen aan Internet Explorer:

TWK-0: Remove all polyfills for IE - so long and thanks for all the fish! Tino Zijdel 5-8-2021 08:45
DEV-0 - IE is still an incompetent browser Tino Zijdel 7-1-2014 14:56
DEV-0 - Ditch some more old IE6-nonsense Tino Zijdel 3-5-2013 01:13
DEV-5133 - Nog een andere IE7 issue; wat een domme browser :P Tino Zijdel 3-1-2013 15:21
DEV-5133 - IE7 snapt niet dat <button>'s default type al 'submit' is Tino Zijdel 3-1-2013 14:52
Fix IE6 fuckup with base href Tino Zijdel 27-5-2008 13:12
Fix stupid IE bug Tino Zijdel 24-11-2009 09:55
IE7 :r Tino Zijdel 18-11-2009 09:56
IE fixes, part too many Tino Zijdel 8-10-2009 10:23
IE suckage channelheader dynamisch qua breedte Tino Zijdel 22-9-2009 13:32
IE7 sucks Tino Zijdel 11-3-2009 22:57
IE6 is worse... Tino Zijdel 4-2-2009 11:19
IE sucks Tino Zijdel 4-2-2009 11:14

Op mijn tweakblog, met name in de categorie browsers, zijn vele blogposts te vinden die ik tussen 2006 en 2011 schreef over Internet Explorer.

Door Tino Zijdel

Senior Developer

05-10-2021 • 13:37

80

Reacties (80)

80
80
43
4
0
34
Wijzig sortering
IE heeft zat positieve dingen gebracht waar in dit subjectieve bericht totaal geen aandacht aan wordt besteed.

Zelf "develop" ik sinds +/- 1993 en heb dankzij MS / IE de volgende zaken gerealiseerd zien worden;
  • de favicon
  • tabellen met achtergrondkleur / -afbeelding
  • volwassen CSS gebruik
  • @import van CSS
  • native anti-aliasing van fonts
  • focus op typografische mogelijkheden
  • betere implementatie van JS
  • ondersteuning van AJAX
  • etc...
Natuurlijk is alles relatief en moet je dit zien in de periode 1995 / 2000, afgezet tegen browers als FF / Netscape / Kameleon, maar we hebben zeer, zeer veel te danken aan IE (desnoods via cognitieve dissonantie dat "de slechtheid" van IE gezorgd heeft voor de "goedheid" van het tegenwoordige internet).
De AJAX ondersteuning in IE was geweldig.
Auteurcrisp Senior Developer @Zeurkool5 oktober 2021 15:08
Microsoft heeft AJAX dan ook uitgevonden (de XMLHttpRequest-api) ;) Later is deze reverse-engineered naar een echte specificatie waar de Nederlander Anne van Kesteren een grote rol in heeft gespeeld :)
Feitelijk heeft IE aan de basis gestaan van het moderne internet.

Hipster PWA en SPA draaien enkel omdat AJAX mogelijk is.

Een YouTube embed is simpelweg een iFrame dat ook een inventie van MS is.

Al die dingen als CSS 3 en HTML 5 werken omdat IE bestaat.

Zelf ben ik ingestapt met CSS 1 en HTML 2 in de tijd dat tabellen niet eens goed ondersteund werden.
Auteurcrisp Senior Developer @b2vjfvj75gjx75 oktober 2021 20:24
IE heeft het internet zoals wij dat nu kennen inderdaad een behoorlijke kickstart gegeven; dat heeft Microsoft ook erg goed aangevoelt (ik geloof oprecht dat Microsoft echt visionair was op dat punt). In die zin hebben we inderdaad een hoop te danken aan Microsoft en Internet Explorer, en dat stip ik ook aan in het artikel. Je kan echter niet heen om het feit dat, toen ze eenmaal een machtspositie kregen, ze niet zo netjes omgingen met concurrentie en het standaardisatieproces jarenlang gefrustreerd hebben.

Een browsermonopolie is een slechte zaak. Helaas zien we nu hetzelfde weer gebeuren met Chrome/Chromium...
Ik kan alleen maar bevestigen wat je schrijft... en dat helaas uit historisch perspectief (nu al een ICT-bejaarde terwijl ik slechts +/- 30 jaar websites maak).
Met IE op Windows was niets mis, als je alleen IE op Windows moest ondersteunen.
Wilde IE op Mac ook ondersteunen, was het een ramp.
Wilde je standaarden gebruiken en dus op firefox ontwikkelde. Moest je de nodige Holly IE Hacks gebruiken.

Nee, voor mij als ontwikkelaar van websites die op meerdere platformen moest werken. Was IE gewoon een ramp.
Dat klopt, maar cross-browser compatible was sowieso "een ding" in die tijd (1993 / 1998).

Later is men pas gaan standaardiseren en zaken gelijk trekken.

Los daarvan werkte FF op Mac ook weer anders dan FF op Win - bijvoorbeeld eenheden in pixels (veel later kwamen pas zaken als EM / REM - font size / ROOT font size) en heel veel gezeik met aliasing van fonts en afmetingen.

Kijk voor de lol eens naar de source van Tweakers : zij werken nog steeds met fixed units, terwijl je sinds 15 jaar beter EM / REM (schaalbaar en modulair) kan gebruiken als 'absolute' eenheid.

En dan browsers als Kameleon of Lynx / Links die toen al zeer proprietair waren.

Om afbeeldingen in te laden had je bijvoorbeeld de "lowsrc" tag voor images die een zeer kleine 100% z/w afbeelding inlaadde en pas daarna de normale afbeelding (soort lazyload avant la lettre).

Dit werkte fantastisch onder IE, omdat een afbeelding (hoe klein ook) best 60 seconden kon duren om zichtbaar te worden. De "lowsrc" (low source) tag toonde een afbeelding rudimentair al binnen 5 seconden (met behoud van dimenties) en daarna werd de echte pas ingeladen.

Het verspringen van de layout (shifting) wat nu door bv. advertenties gebeurd, werd toen dus al door IE zeer effectief opgelost.

Veel lijkt tegenwoordig nieuw, maar heeft zijn oorsprong in zeer oude technieken die (zeer) vaak door MS zijn geïntroduceerd.

Als je geen kennis van het verleden hebt en nog niet zo lang betrokken bij "de opkomst" van het internet, is het makkelijk IE te bashen, maar we kunnen deze beter dankbaar zijn.
Als je geen kennis van het verleden hebt en nog niet zo lang betrokken bij "de opkomst" van het internet, is het makkelijk IE te bashen, maar we kunnen deze beter dankbaar zijn.
Ja, als je met een roze bril er naar kijkt. Sorry ik kan MicroSoft hieromtrent nooit dankbaar zijn. In hun pogingen om internet naar zich toe te trekken. Waar ik als niet windows gebruiker nog jaren last van heb gehad.
En dat in tegenstelling tot een Google vandaag? Of had je liever, zoals vroeger, ook vandaag nog betaald voor een browser? Had je liever vandaag nog altijd dat elke browsermaker zijn eigen standaarden hanteerde zoals in de tijd van Netscape?

Dat MS veel te lang met IE6 gedaan heeft en de browser niet up to date gehouden heeft mogen we hen inderdaad verwijten. Maar dat zij net heel wat goede dingen gestandariseerd hebben, daar mogen we hen wel voor bedanken.
Als je geen kennis van het verleden hebt en nog niet zo lang betrokken bij "de opkomst" van het internet, is het makkelijk IE te bashen, maar we kunnen deze beter dankbaar zijn.
Hangt er vanaf denk ik. Ik heb nooit lekker kunnen werken met die k-browsers van Microsoft. Toegegeven: heel veel kans heb ik het nooit gegeven, maar ik heb mijzelf altijd gedwongen om zo af en toe naar andere producten te kijken en niet rücksichtlos vast te blijven houden aan wat ik ken. Je weet immers nooit of het deze keer wél gelukt is. Maar op een of andere manier was het met MS altijd een beetje hit&miss. Misschien voor de die-hard MS ontwikkelaars, die min of meer gedwongen zijn om met dat spul te werken, en daardoor alle work-arounds kennen, maar voor mij werkte het niet. Ik heb geen zin om steeds maar weer na te moeten denken hoe ik dit k-geintje nou weer omzeil om gewoon te kunnen werken. Een browser is een hulpmiddel, geen hobby.
Eigenlijk is dat de story of Microsoft: ze hebben steeds een paar iteraties nodig om een goed product neer te zetten. Kijk naar Windows zelf: V1 en 2 werden alleen maar gebruikt als iemand een scanner had en er Windows imaging software bij zat. Pas bij 3.1 ging het de goede kant op. En steeds als er een hele nieuwe release kwam, was het weer janken, totdat er een grote fix kwam.

Ik ben geen fan, maar ook geen basher. Als iets goed is, is het goed. Ik gebruik voor mijn werk af en toe gedwongen Edge, maar liever niet. Ook al zit er nu Chromium onder. Ik werk tegenwoordig dan met Chrome, en dat bevalt mij prima. De allereerste keer dat ik Edge gebruikte (de oude versie, pre-Chromium) heeft ie precies 20 seconden geleefd. Hij crashde bij de eerste de beste site die ik bezocht. Nou, toen had ik dus weer gegeten en gedronken.

En uiteraard komt er uit de koker van zo'n enorm bedrijf regelmatig wat goeds, maar om nou te gaan stellen dat het internet van nu grotendeels te danken is aan de inspanningen van MS, gaat mij een beetje te ver. Veel 'innovaties' hadden hun oorsprong in de drang van MS om te domineren: open standaarden omarmen en ombuigen naar een MS technologie.
Maar je spreekt hier over bijvoorbeeld Firefox. Dan zitten we al weer in de 21ste eeuw en in een ander tijdperk. Tot en met de initiele release van IE6 was die browser net zeer vooruitstrevend en ook meer standards compliant dan bijvoorbeeld een Netscape. Dat IE het achteraf heeft laten verwateren is een zeer spijtige zaak, maar voor intwikkelaars in de jaren 90 was het net de leukste browser om te ondersteunen.
Dat belicht het artikel toch ook wel vind ik, het heeft zowel goede als slechte kanten gekent.

IE had ook jarenlang als enige fatsoenlijke touchsupport op windows (ie9 vanaf windows 7 had touch scroll support, ie10 had toendertijd veruit de snelste renderengine) zodat het altijd responsief was. Chromium heeft dat pas gekregen nu MS er veel tijd in stopt gezien Edge op chromium draait.
En de lettertypes renderden ook vaak het mooist in IE/EdgeHTML, dat kreeg Chrome ook lang niet voor elkaar.
Leuk om ook eens een andere kant te lezen.

De grootste kritiek op IE kwam natuurlijk ook nadat Firefox daadwerkelijk doorbrak als hét alternatief voor mensen die graag met tabs werkten en een aversie hadden van advertenties. Laat dat net samenvallen met een zeer rap stijgende adoptie van (breedband) internet en het gebruik van fora en het valt goed te verklaren waarom Internet Explorer vooral herinnerd wordt voor z'n schaduwkant.
Nou, Netscape begon als de grootste concurent welke ik zelfs op mijn 486 met Win3.11 prima heb gedraaid. Zelfs in die tijd kwam Opera al met meerdere vensters/tabs maar is vreemd genoeg nooit zover doorgedrongen als Chrome en Firefox vandaag.
Het probleem was niet IE, het probleem waren developers (ook niet altijd, maar wel deels).

Ook nu staan we voor eenzelfde probleem waar een Chrome(ium) browser zo groot is dat ze zoveel macht hebben dat de kans bestaat dat ze firefox bv wegdrukken. Ik hoop dat dat niet gebeurd. Maar het zou beter zijn als de verhoudingen in browser engine beter zouden zijn.
Ben nooit zo een fan geweest van IE omdat er altijd wel websites waren die problemen gaven, zoals extreem traag laden (ook omgekeerd door afwijkingen van de standaard door IE). Verder miste het de extensies en tabbladen die Firefox wel had. En was het een malware-magneet. Gewone gebruikers hadden al snel extra balken en ongewenste reclames.

Wat ik wel technisch gaaf vond in de begintijd was dat ze de Explorer en Internet Explorer geïntegreerd hadden. Daardoor kon je in de adresbalk van de Explorer een URL ingeven. Dat hebben ze er later uit moeten slopen omdat dit ze een oneerlijke voorsprong gaf. Het idee dat later bestond was dat Microsoft (en ook Apple) de Internet ontwikkeling liep te vertragen om Google (toen nog de lieveling van velen) te dwarsbomen..

Favorieten die als aparte bestanden bewaren vond ik persoonlijk prettiger als bookmark-pagina's, hoewel ik graag beide opties zou willen hebben. Gewoon even snelkoppeling of tab naar het bureaublad, map of document slepen. Jammer dat de integratie van webapps in het OS ook geen succes is geworden en dat je ze niet meer standalone kan opstarten.

De manier waarop Google met Chrome de browser monopoliseert is ook weer zoiets waar ik niet blij van wordt, al zal het developers wel blij maken. Maar die denken niet door. Veel werk wordt nu juist geschapen door product- en marktverschillen en dat werkt juist positief uit op de inkomensverdeling.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 23:02]

Waarom alleen FF, Netscape en Kameleon? Opera moet je meer dankbaar zijn, want die heeft grotere verbeteringen gebracht.
@crisp Uhhhmmm. Wat is
geïnterpreteerd geheugengebruik
:?
Auteurcrisp Senior Developer @PcDealer5 oktober 2021 14:42
Doordat IE gebruik kon maken van libraries die in het OS ingebakken zaten was het zichtbare geheigengebruik van het browserproces zelf altijd lager. Er was daardoor geen eerlijke vergelijking mogeijk met het geheiugengebruik van een andere losse browser.
Op Windows misschien, maar op andere systemen hadden (ingebouwde) webbrowsers dat al, dus zo bijzonder is het niet.
Auteurcrisp Senior Developer @TheVivaldi5 oktober 2021 20:28
KHTML (Konqueror) en later ook Webkit (Safari) zullen daar inderdaad in zekere mate ook voordeel gehad hebben, maar windows was, zeker in die tijd, gewoon het de facto standaard OS. Browsers als Firefox (toch wel de grootste concurrent in die tijd) en Opera hadden die voordelen niet.
AMosaic had dat in 1993 al op AmigaOS, en AmigaOS had toen nog aardig wat marktaandeel... IE is pas 2 jaar later gekomen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:02]

Geïntegreerd geheugengebruik zou ik het noemen.
Als developer maakt het sterven van IE mij niet echt droevig. Het mag wel sneller gaan :)
Ik belde vorige week een leverancier op (ASCOM) om te vragen of hun applicatie nog steeds afhankelijk was van Internet Explorer. Ik kreeg de vraag welke applicatie ik bedoelde gezien ze meerdere applicaties hadden die nog volledig afhankelijk waren.

Ik heb maar opgehangen en ben naar huis gegaan.....
Haha, "Betere zorg. Veiligere werkplekken. Productievere bedrijven. " - Maar wel IE gebruiken!
Maar dat kan je van Chrome (zero privacy) toch ook zeggen!
Er zijn ook nog zat ip camera's te koop, zelfs nieuwe die dit jaar zijn gelanceerd, die het liefst via IE geconfigureerd willen worden. Zo werkt Hikvision gewoon niet lekker onder edge/chrome of FF omdat de plugin voor IE gemaakt is.
Zijn we nu echt heel veel beter af nu we een browser van een advertentieboer ervoor in de plaats hebben?
Hangt er vanaf of je Chrome of Chromium installeert.
En de mensen die op Facebook zitten zouden niet moeten zeuren over het gebruik van Chrome.
Anoniem: 420148 @Vexxon5 oktober 2021 14:12
De eerdere zorg was op technisch vlak, niet op die van privacy. Als je nu een prettige Chrome-ervaring wil zonder inmenging van Google of een alpha/beta rotproduct te draaien kun je het best Microsoft Edge (Chromium) pakken.
Anoniem: 1322 @Vexxon5 oktober 2021 14:52
Ja, die kunnen we ten minste nog installeren op ieder OS... Het is dus in ieder geval een stap in de goede richting. Nu alleen nog concurrentie en met Edge chromium heeft Microsoft een kans. Ook leuk om te zien dat Safari het goed doet.

Erg jammer alleen dat de echte MVP, Firefox het zo slecht doet....
Ik gebruik zelf Brave die is gebaseerd op chromium dus je hoeft niet bij google te blijven.
Zo erg was het nu ook weer niet. Wat extra regels maken in een CSS daar werd ik in ieder geval niet moe van.
Binnen Windows wordt Internet Explorer nog gewoon gebruikt.
Niet meer als losse browser maar als intern onderdeel van het besturingssysteem.
Ook het Webview component word nu vervangen met een Chromium versie.
Lijkt mij dat Trident nog blijft bestaan voor Win32-applicaties omdat er ongetwijfeld talloze programma’s vanaf eind jaren ‘90 ervan afhankelijk zijn.
Microsoft geeft zelf aan dat Webview vervangen gaat worden met versie 2. Voor de meeste applicaties zal dat geen problemen opleveren, maar het kan dat de achterliggende web content geüpdate moet worden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 23:02]

Voor programma’s die MSHTML.dll gebruiken voor offline content en al decennialang niet meer zijn geüpdatet is dat wel een probleem
En voor Office Word en dus ook Outlook (want die gebruikt Word engine).
Wat een gruwelijke slechte keuzes zijn dat.
Windows maakt nog gebruikt van Trident, niet Internet Explorer. Dat is als zeggen dat de vroege versies van iOS gebruik maakte van Chrome toen dat nog WebKit was.
ACM Software Architect @Loller15 oktober 2021 14:40
WebKit is een project van Apple (weer afgestamd van KHTML), dus die laatste zin is gewoon altijd fout geweest :P
Google deed met Chrome pas een paar jaar later wat met WebKit.
Het heeft even geduurt, maar het is goed dat er nu een einde komt aan dit era.
Xbox met Chrome is gewoon een upgrade van de machine. Het is klaar.
IE has finally gone the way of the dodo.

Wanneer tweakers een dark mode krijgt is nog onbekend..... #devtijdover
had ik idd gezien. maarrr... integratie in knopje op voorpagina zou erkennen dat t.net daadwerkelijk in de 2020s is geland. #hcc #ie #dodo
Deze browser, gebaseerd op de WebKit-renderengine van Safari,

is dat zo? webkit komt toch af van KDE HTML 1998(?) - toegeven apple heeft daar later een eigen draai aan gegeven, maar dat is ergens begin 2001-2002(?). Maar van oorsproing is WebKit door KDE (browser) ontwikkeld, niet door apple.
(jah ik snap dat chrome gebaseerd is op webkit smaak van apple)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 23:02]

ACM Software Architect @himlims_5 oktober 2021 14:42
WebKit was een door Apple gemaakte fork van KHTML die na een paar jaar (in 2005) open source werd. En weer een paar jaar (in 2008?) kwam Chrome uit, gebaseerd op die open source WebKit.

Het is uiteraard een definitiekwestie waar het dan precies op is gebaseerd, maar ze geven zelf in ieder geval WebKit als renderengine en niet KHTML.
en ook IE als ondersteunde browser uit het build-proces van onze Javascript, waar we Babel voor gebruiken, hebben gehaald
Gaat dat wel helemaal goed?
Kwam er achter dat Babel (en ook de Google Closure Compiler) nog best wat dingen niet kennen "out-of-the-box".
Moest zelf expliciet ECMASCRIPT_2018 opgeven om oude browsers echt te verbannen.
Auteurcrisp Senior Developer @DJMaze5 oktober 2021 14:47
Wij gebruiken browserslist en het weghalen van de "IE 11" entry resulteerde in ieder geval in 40% kleinere buildfiles :)

Daarnaast hadden we ook nog een aantal losse polyfills welke we enkel nog aan IE serveerden (o.a. voor Promise, CustomEvent, classList en wat ontbrekende Array en String methods).
Oeh wat vond ik het gaaf om mijn eerste HREF te maken.
Je mag IE vervloeken zoveel je wil, maar het heeft wel veel bijgedragen aan het internet en ook veel mogelijk gemaakt.
Misschien schering en inslag als ik dit hier zeg, maar als je bekijkt wat pakweg ActiveX controllers hebben betekend en hoeveel interactiever ze het internet van zijn tijd hebben gemaakt is wel frappant. Het feit dat er nog steeds bedrijfswebsites zijn die gebruik maken van deze technologie toont dat het zeer populair en veel gebruikt was.

Dat er foute beslissingen zijn gemaakt (niet open maken, vrije interpretatie van standaarden en proberen houden van monopolieposities) is niet nieuw en wordt vandaag nog steeds gedaan (kijk naar YouTube dat actief browsers als Firefox probeert te weren) maar dan op andere wijzen.
Hetgeen je mag vervloeken is het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat iedereen overgeschakeld is. Professioneel moet ik er zelf nog veel rekening mee houden, want 19% van onze klanten (bedrijven) gebruikt het nog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.