Google brengt dinsdag de eigen opensource browser 'Chrome' uit. Deze is net als Android ontwikkeld op basis van Apples Webkit, de engine van Safari. Chrome laat browsertabs in hun eigen proces draaien.
Geruchten over een eigen Google-browser doken al in 2004 op, toen het bedrijf een aantal ontwikkelaars aantrok die aan een webbladeraar leken te gaan werken, waaronder een aantal mensen van Microsoft. Ook een Firefox-developer werd later in de gelederen opgenomen, maar Google bleef ontkennen dat het aan een browser werkt. Op de valreep van de release van Chrome heeft het bedrijf de plannen nu dan toch uit de doeken gedaan. Dinsdagavond geeft Google een persconferentie over de Chrome-browser, maar de belangrijkste zaken met betrekking tot het ontwerp en de werking heeft het bedrijf in een stripverhaal al uit de doeken gedaan.
In tegenstelling tot de bestaande browsers ziet Chrome iedere open tab als aparte applicatie, die in een eigen, geïsoleerd proces draait. Wanneer een open tab crasht of gekaapt wordt door malware, kan het bijbehorende proces worden gekild zonder dat de hele browser wordt afgesloten. Door toepassing van enkele innovaties blijft het extra geheugengebruik dat hiervoor nodig is, beperkt. Zo ontwikkelde Google de eigen, op Javascript gebaseerde virtual machine 'V8', die gecompileerde code genereert. Dat laatste zou tot snelheidswinst moeten leiden.
De userinterface heeft veel aandacht gekregen. Elke tab kan zich als een desktopapplicatie gedragen, en kan bijvoorbeeld worden losgekoppeld en naar believen over het scherm worden verplaatst. Dit is ook mogelijk met componenten die op de webpagina aanwezig zijn, zoals een audiospeler. Iedere tab is voorzien van zijn eigen adresbalk, maar deze kan desgewenst worden weggelaten, om het idee dat er een browser wordt gebruikt op de achtergrond te houden. Verder kent Chrome een zogeheten omnibox, waarin naast bezochte urls bijvoorbeeld suggesties kunnen verschijnen voor webpagina's die niet zijn bezocht maar die wel populair zijn, of voor zoekopdrachten. Bij het openen van een tab toont Chrome onder meer een snapshot van de negen meestbezochte pagina's. Net als IE8 kent de browser een privacymodus, die bij Chrome per tab geldt.
Chrome kan wellicht een belangrijke concurrent van Firefox worden. De vraag is hoe dit de relatie tussen Google en Mozilla zal beïnvloeden. Nog recentelijk besloot Google om Mozilla tot zeker eind 2011 financieel te ondersteunen. Mozilla-ceo John Lilly noemde op zijn blog de komst van Chrome 'interessant' en 'een logische stap'. Hij denkt echter niet dat de verhouding met Google op korte termijn veel zal veranderen en wil zich de komende tijd op Firefox 3 richten, waarbij hij blijft staan voor een open en participatory internet. Op opensourcevlak zijn beide bedrijven in ieder geval gelijkgestemd; het is denkbaar dat er kruisbestuiving tussen de twee webbladeraars plaats zal vinden.
