Google sluit eigen browser niet uit

'Google heeft geen plannen om een eigen browser te ontwikkelen om de concurrentie met Microsoft aan te gaan', zo stelde CEO Eric Schmidt gisteren klaar en duidelijk tegenover analisten van Wall Street. Tegelijkertijd liet Schmidt de deur echter wel op een kier en hield hij de speculaties actueel door te stellen dat Google zoiets 'enkel zou doen als het bedrijf van mening was dat er een voordeel voor de eindgebruiker mee gepaard gaat'. Op dit moment is de directeur van de internetgigant er echter van overtuigd dat gebruikers reeds een paar goede opties ter beschikking hebben. Hij moedigt hen dan ook aan alternatieven voor Internet Explorer te gebruiken, waarbij hij Firefox als concrete optie aanreikt.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

01-06-2006 • 11:30

51 Linkedin

Bron: Reuters

Reacties (51)

Wijzig sortering
Logisch dat ze niet hun resources gaan verspillen aan een browser als er een groep open-source developers druk bezig is met FireFox. Het sponsoren van dit project is een stuk voordeliger. Later kunnen ze altijd nog een nieuwe versie gaan maken op basis van FireFox.
Anoniem: 80466
@djluc1 juni 2006 11:36
Het intereseert Google geen zak wat voor functionaliteit FF biedt als
A ) Google maar als default zoekmachine wordt geinstalleerd
B ) Google ads maar niet geblokkeerd worden
Ben het niet met je eens:
A) is geen eis maar een optie. Bovendien was ie dat al.
Zou dom zijn als ze je de optie niet zouden bieden.
B) Die ads merk je nauwelijks. Ze zijn alleen puur tekst en niet schreeuwerig. Bovendien houden dit soort ads de boel betaalbaar.

Daarnaast brengt google ook een aantal fruttilities uit speciaal voor firefox.
http://www.google.com/tools/firefox/index.html
B is niet waar. Er is een firefox extension die google adds verbergt etc genaamd "CustomizeGoogle"... anders zou Google daar niet zo blij om zijn hoor of firefox pushen op incompatibiliteit met CustomizeGoogle.
Het zou me echt niet verbazen als ze alsnog wel met een browser komen hoor! Waarom denk je dat er steeds Firefox-programmeurs worden overgekocht door Google?
Anoniem: 35352
@Maardiweb1 juni 2006 11:56
Die worden door Google betaald om aan Firefox te werken.

De kans is dus groot dat Google onderzoekt of een "branded" versie van Firefox inclusief speciale Google-balk etc. nuttig is.
Ben Goodger en Darin Fisher werken beide nog steeds aan Firefox hoor. Als je de officiele nieuwsgroepen en sites volgt, zie je dat ze er nog volop aan werken.
Ben werkt bijvoorbeeld aan het herziene rss feed systeem en UI aanpassingen voor o.a. Places.
Darin heeft een hele herziening van het threading subsysteem gedaan waardoor o.a. DHTML stuff sneller en accurater werkt.
Niet allemaal.. Er zijn wel degelijk een paar firefox programmeurs volledig overgekocht door Google die daar aan Google applicaties werken.

http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=42600

Weliswaar al oud nieuws, maar hieruit concludeer ik niet dat ze nog aan Firefox werken.
Anoniem: 126868
@djluc1 juni 2006 12:43
In plaats van al dat geld verpillen aan Firefox waarom kopen ze Firefox niet??? Voor een bedrijf die zo afhankelijk is van de functionaliteit van web browsers moeten ze wel een eigen browser hebben om hun interesses te bewaken.
Firefox is niet te koop. Het is opensource dus kan je het per definitie niet kopen.
Je zou in princiepe de source van firefox wel kunnen kopen, mits alle sourcecode is geschreven door de gene waar je het van koopt (mozilla) (of het wordt wel erg ingewikkeld, je zou dat alle auteurs moeten vinden die ooit iets hebben bijgedragen).
Maar je kan in dat geval natuurlijk niet voorkomen dat de laatste versie die onder de GPL of whatever is uitgegeven niet meer mag worden gedistributeerd, of dat mozilla stopt met de ontwikkeling van die versie. Je kan met je gekochte versie wel 'closed source' verder gaan.

Maarja... of het kopen dan nog zin heeft....
Sja, de whois van gbrowser.com verwijst nog steeds naar Google, dus ze houden de optie zeker open :)
(Overigens is er nog geen site op dat adres :) )

Registrant:
Google Inc.
(DOM-1278108)
1600 Amphitheatre Parkway Mountain View
CA
94043 US

Domain Name: gbrowser.com
Ik vind dit artikel een goed voorbeeld van hoe bepalend correcte woordkeuze kan zijn...

Google meldt duidelijk dat het geen plannen heeft voor een eigen browser (iedereen die dat artikel leest snapt dat DAT het hoofdpunt is dat gemaakt wordt); echter, "Google gaat competitie niet aan" is geen lekkere kop, dus wordt het "Google sluit eigen browser niet uit"...

....waarmee meteen de indruk wordt gewekt dat Google mogelijk TOCH plannen in die richting heeft, maar er momenteel niet actief mee bezig is...

Echter, het oorspronkelijke artikel laat duidelijk weten dat Google ACTIEF niet bezig is met een eigen browser. Google maakt dit statement niet voor niets; ze wil duidelijk laten weten dat ze niet geinteresseerd zijn in de browser-markt...

"Google sluit eigen browser uit, maar niet definitief" had veel beter gepast bij dit artikel, en had de inhoud van het artikel een stuk beter en objectiever weergegeven dan een kop als "Google sluit eigen browser niet uit". Dan was elke suggestie dat Google zich op de browsermarkt ging storten meteen de kop ingedrukt. Nu, met deze kop, wordt die suggestie juist aangewakkerd.

Waarom ik mij druk maak om dit triviale feit? Omdat ik hoop dat posts als de mijne uiteindelijk, op lange termijn, de kwaliteit en duidelijkheid van sites als tweakers.net ten goede komt...
Dan zie je het anders als ik. Ik ben namelijk niet van mening dat "Google ontkent ontwikkeling browser" nieuwswaardig is op zich. Elk bedrijf ontkent altijd alles. Zo hoort het nu eenmaal in beurs-land. Dat Schmidt expliciet de deur op een kier laat, is net het nieuwswaardige imo. Verder discussiëren over nieuwswaardigheid en formuleringen kan in Frontpage Algemeen graag :)
Het heeft in mijn ogen weinig zin om een aparte discussie over dit feit te starten; Mijn reactie had direct betrekking op dit artikel, en daarom plaatste ik het dan ook alhier.

Het was ook meer bedoeld als 'signaal' naar de lezers/bezoekers van tweakers, dan als 'kritiek achter de schermen' richting de redactie. Pas als de bezoekers hogere kwaliteit gaan eisen, zal de redactie zich hierop aanpassen (zo werken dingen nu eenmaal in onze wereld).

Nee, ik denk dat mijn posting hier prima op zijn plaats is. In tegenstelling tot deze post (en de discussie erover), die imho redelijk off-topic is, tov het hoofd-artikel....
Ook houdt dat de competitie scherp. Als google (eventueel gebrandlabeld) een browser op de markt brengt heeft dat alleen maar tot gevolg dat M$ meer zijn best moet doen met explorer. Het ding beter maken, niet meer onzinnige dingetjes er in en opties op een andere plek verstoppen.

Als ze zeggen: "We doen het absoluut niet" dan prijzen ze zichzelf uit die markt. Daarnaast kan een googlebrowser een leuk onderdeel zijn van het google OS. (Waar ze overigens ook niet mee bezig zijn ;)
En ondertussen betaalt het wel grof geld voor elke persoon die via de google site Firefox download.. Zou ook neit de meest logische actie zijn als ze al plannen hadden voor hun eigen browser.
Anoniem: 80466
@pietje631 juni 2006 11:37
Dat is geen reguliere FF versie maar FF inclusief de Googlebar
Zodra mensen van IE af zijn, zijn d eogen ge-opend, en is het daarna gemakkelijker om ze eventueel in de toekomst nog eens te laten switchen, als je in je eigen google browser weer nieuwe leuke functies kan aanbieden.
Bedoel je niet dat de Mozilla Foundation geld krijgt voor mensen die via de Firefox zoekbalk zoekacties uitvoeren op Google? Ik kan me namelijk slecht voorstellen dat de Mozilla Foundation Google geld gaat betalen voor downloads van Firefox, en ook niet dat Google iemand (wie dan?) geld betaalt voor het downloaden van Firefox via hun site.
Google betaald zowel de mozilla faundation als Opera voor advertentie kliks uit de zoek velden.

Mozilla heeft er vorig jaar iets van 70 mil aan over gehouden.

Daarnaast kan elke webmaster een knop/banner, download firefox met google toolbar op zo'n site zetten en zo per download rond de 1 dollar ontvangen.
Ik geloof dat Mozilla Foundation geld krijgt voor elke firefox download dat via de banners van Google gebeurt.
Via adsense krijgt een webmaster tussen de 50 cent en 1 euro voor mensen die Firefox downloaden via een link op hun site.
Google betaald geld aan de site waar je de link vandaan hebt als je Firefox met google toolbar download.
Ze sponsoren Firefox.

raar dat ze die als concreet voorbeeld aandragen.

en ook raar als ze dan ineens een eigen browser zouden gaan maken.
Google betaald voor de distributie van de browser welke Google als standaard zoekoptie ingesteld heeft staan ...
Dat is niet zozeer 'sponsoren' maar gewoon betalen voor een bepaalde functionaliteit als default die hen direkt voordeel biedt....

Dat dit werkt heeft MS al genoeg bewezen door eigen applicaties als default in te stellen in hun applicaties en distributie.

Het zou goed zijn voor de gebruikers als de markt van applicaties en doorverlinking, of toegevoegde 'webservices' geheel 'open' is, en daar sterke concurrentie plaatsvind, waarbij die diensten dus distributeurs betalen voor een toevoeging..
Wel moet er dan altijd een mogelijkheid zijn alternatieve distributies op te zetten (desnoods onder een andere merknaam)
Vandaar ook die hele hetse rond het feit dat MS hun search engine standaard instelt in de nieuwe IE en er een stuk of 5 klikken nodig zijn om te veranderen van engine.

Bij firefox is slechts "één" klik nodig... nuff said ;)
Anoniem: 53573
@subspawn1 juni 2006 12:12
Onzin verhaal!

Bij firefox moet je ook naar een pagina om een andere zoekmachine in te stellen. Net zoveel klikjes als met IE (en geen 5 maar 3) (Toevoegen zoekmachine, selecteer zoekmachine, bevestig zoekmachine)

En hoe haal je een zoekmachine uit Firefox?

In IE 7 met 2 klikjes.

Verder heeft Google de mogelijkheid om OEM bedrijven te betalen om Google default in IE in te stellen wat onder andere bij Dell gaat gebeuren.
2 Klicken nodig met Firefox. Je klickt op het google icoontje en er verschijnt een uitschuif lijst waar je er vervolgens nog 5 kan kiezen.
Anoniem: 53573
@subspawn1 juni 2006 12:51
Precies 5 vooraf ingestelde....en als ik het zelf wil bepalen? Dus een eigen zoekmachine?

Precies.... hetzelfde als bij IE... 3 klikjes....

Maar hoe haal ik er nu 1 weg in Firefox?
1 Klik voor de zoekmachines die al in het lijstje staan. (Gewoon muis inhouden tijdens het kiezen, scheelt je een klik)

4 Kliks om MSN toe te voegen
- 1 om naar de toevoegpagina te gaan
- 1 om MSN te kiezen
- 1 om te bevestigen
- en 1 om hem vervolgens in het lijstje te kiezen

Maar dit doet er in feite niet toe, voor het gros van de mensen is dit nog te veel werk. Meeste laten het toch op de standaard staan.
gebruik de standaard search engine en zoek naar: "remove search engine firefox" en kies de eerste hit...

...of installeer FF 2.0a3, daar zit deze functionaliteit al in.

En dan nu mijn eigen mening: als MS een search engine standaard insteld hebben ze gelijk een monopolie en dat mag niet. FF/Google heeft maar een beperkt marktaandeel, dus ook al wordt Google gepushed, het zal (voorlopig) geen monopolie posietie innemen...
Anoniem: 163971
@RM-rf1 juni 2006 13:11
Alsof "aantal klikken" omgekeerd evenredig is met "het gemak waarmee van zoekmachine gewisseld kan worden".

Sowieso is dat voor het gros van de gebruikers helemaal niet relevant, omdat het idee om van zoekmachine te wisselen al veel te hoog gegrepen is.
Anoniem: 171135
1 juni 2006 12:39
nou ja...

het is niet zo raar, na IE is FF toch een van de meest gebruikte browsers, met als groot voordeel dat die niet MSN, MS Live of wat voor andere microsoft connotatie heeft.

FireFox is voor Google een geweldige transparante omgeving (géén MS) en een keffertje tegen MS. Die houding bevalt google wel; zorgen jullie dat jullie de beste browser maken die IE van de troon stoot; of op z'n minst evenaart; zorgen wij wel voor een goede zoekmachine...

...hand in hand... kameraden...
Opera heeft ook standaard Google als search-engine.
Het gaat erom dat het uberhaupt kan.

Je kan ook naar de profile folder gaan;

C:\DocumentsandSettings\User\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\xxx.default\searchplugins

En ze daar handmatig verwijderen.

Iig, functionaliteit toevoegen, aanpassen of verwijderen is altijd mogelijk in firefox. Dat maakt het simpel.
In Internet Explorer 7 (jaja tis beta) 3 klikken :o:
* Change Search Defaults
* Selecteren
* Remove
Anoniem: 127670
1 juni 2006 14:46
Grappig, dat de gebruikersvriendelijkheid/kwaliteit van een browseroptie hier wordt gemeten met muisklikken.
Opties, die je niet vaak gebruikt (zoals het verwijderen van een search engine) of die negatieve consequenties kunnen hebben, hoeven echt niet via 2 klikken bereikbaar te zijn. Het veranderen van search engine zul je echter vaker gebruiken dus mag dit wel via zo min mogelijke handelingen gebeuren.

Wat gebruikesrvriendelijkheid ligt Firefox naar mijn mening ver voor op IE.

Nu nog wachten op Firefox 2 zodat RSS feeds iets eenvoudiger zijn toe te voegen :(
Maar... ze hebben er al één!

van het google-os-blog:
You want a browser that doesn't use all your RAM.
Firefox is a memory hog

You want a secure browser.
Internet Explorer is not secure

You want a fast browser.
Opera is fast, but not that fast.

You want a cross-platform browser.
Safari is definitely not cross-platform.

You want a browser that doesn't care about JavaScript.
Netscape cares about JavaScript - they invented JavaScript.

Presenting you Google Browser, a fast, versatile and secure text browser for the Internet. Google Browser is free, already out of beta, and the installer has only 1.68 MB.

Just open it, type g (that's from Google), enter a URL, press enter and visit the web through Google's eyes.
:D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee