Netscape Navigator bestaat dertig jaar

Browser Netscape Navigator kwam zondag precies dertig jaar geleden voor het eerst uit. Versie 1.0 was in eerste instantie gratis te gebruiken. Netscape Navigator was de eerste succesvolle browser van het vroege internet.

De codenaam voor Netscape Navigator was Mozilla, een samenvoeging van de Mo van Mosaic en Godzilla - het mythische Japanse monster, niet de vrijwel niet na te rappen hit van Eminem. Mosaic was de eerste grafische browser voor het wereldwijde web. Marc Andreessen leidde de ontwikkeling van Mosaic en werkte om een browserbedrijf op te richten samen met de veel oudere James Clark, oprichter van Silicon Graphics, dat workstations maakte voor onder meer filmstudio's.

Netscape Navigator zou in eerste instantie gratis blijven voor iedereen, maar het bedrijf maakte er een donatiemodel van. De bedoeling was dat mensen de browser gratis konden proberen en als ze dachten dat ze genoeg getest hadden, zouden betalen voor de reguliere versie. Daarin zat dan telefonische ondersteuning voor klanten die de browser gebruikten.

De beursgang van Netscape in 1995 geldt als het begin van de dotcombubbel, waarbij ieder bedrijf dat iets met internet deed zonder verdienmodel veel geld van investeerders kon krijgen. Die bubbel duurde tot begin deze eeuw. Zo lang was Netscape niet het leidende bedrijf op gebied van browsers. Microsoft maakte Internet Explorer en leverde dat mee met Windows én macOS. Dat zorgde al snel voor veel marktaandeel.

Browser wars 1995-2009
Browser wars 1995-2009

Waar Netscape in 1996 nog een marktaandeel had van 80 procent, liep dat in de jaren erna snel terug en daarvan was in 1999 nog maar ongeveer 30 procent over. Netscape had toen al het roer omgegooid en Navigator opensource beschikbaar gesteld.

Het hielp niet dat Navigator lang niet de snelste browser op de markt was. Daarom wisselden veel mensen naar het toen snellere Internet Explorer. De opensourcegemeenschap ging aan de slag met de browser en een aantal jaar later kwam daaruit Firefox voort, een modernere browser die de dominantie van Internet Explorer doorbrak. Firefox bestond eerder dit jaar twintig jaar en Tweakers schreef daarover een achtergrondverhaal. Dat die geschiedenis veel tweakers interesseert bleek toen, want het was het best gelezen verhaal van die maand. Firefox was gebaseerd op de Gecko-engine die Netscape al aan het ontwikkelen was.

Inmiddels had America Online, AOL, Netscape in 1999 overgenomen na een aankondiging in 1998. Netscape leidde daarna nog jaren een bestaan, maar kreeg geen updates meer, totdat AOL het nog een keer probeerde met versie 9 als laatste release in 2007. Aan het einde van dat jaar viel dan toch het doek.

Daarmee kwam er een einde aan dé browser die liet zien dat er markt was voor browsers. De vraag blijft na dertig jaar nog steeds staan of je aan een browser genoeg geld kunt verdienen voor een bedrijf dat lang kan blijven bestaan. Mozilla leunt nog steeds op het instellen van Google als standaardzoekmachine, iets waarvoor het zoekbedrijf veel betaalt.

Het zijn vaak niet de bedrijven die pionieren die blijven bestaan: dat is behalve bij browsers ook gebleken bij bijvoorbeeld zoekmachines, e-maildiensten en smartphones. Voor mensen die voor het eerst op internet kwamen toen het nog klein was, zal Netscape Navigator in veel gevallen de browser zijn waarmee ze hun eerste stappen op de digitale snelweg hebben gezet.

Netscape Navigator

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-12-2024 • 13:37

89

Reacties (89)

89
89
57
1
0
29
Wijzig sortering
Is er nog ergens een link te vinden naar de laatste final release? Zou leuk zijn om die eens (desnoods in een VM) te installeren en er een beetje mee te klooien. Vraag me vooral af of ik er nog mee naar een moderne IRC server kan verbinden.

Netscape had een, en was mijn eerste, IRC client. Een client waarin heel veel formatting niet werkte. Na voor de 10e keer "Netscape noob" genoemd te worden toen ik vroeg waarom ik zoveel scrambled text zag heb ik pIRCh ontdekt :) Mooie tijden.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 15 december 2024 13:58]

Is er nog ergens een link te vinden naar de laatste final release?
Zie de YT-link in mijn reactie hier tussen de reacties...
Een goed startpunt is WinWorld waar je alle versies kan terugvinden, van versie 1.x tot en met de laatste (populaire) versie 7.x.

https://winworldpc.com/product/netscape-navigator/0x
Die site kende ik nog niet, dank je wel.
Is er nog ergens een link te vinden naar de laatste final release?
Arthive.org heeft wel een link naar Netcape Nagator 9.0 beta1: https://archive.org/downl...-netscape-navigator-9.0b1

Een bekende downloadsite, MajorGeeks heeft ook de final versie 9.0.0.6 (de laatste die uitkwam) nog ter download staan: https://www.majorgeeks.co...igator_for_windows,2.html
Is er nog ergens een link te vinden naar de laatste final release?
Je kan alle versies vinden op archive.org.

[edit]
Spuit 11. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 december 2024 14:01]

Ja op zich eens klooien is wel geinig, ik heb het een tijdje terug eens gehad.
Windows 3.11 , 95,98se. me, 2000, xp geïnstalleerd met een vm, en ook wat oude software als msn explorer, msn/windows live Essentials pakket/, netscape ook etc.
Op https://pieter.com draait ie ook, direct in je browser! 😁
De vraag blijft na dertig jaar nog steeds staan of je aan een browser genoeg geld kunt verdienen voor een bedrijf dat lang kan blijven bestaan.
Ik denk dat hier hetzelfde antwoord geldt als in iedere andere markt: niet als de concurrentie 'vals' speelt. Google maakt verlies op Chrome en winst op advertenties. Mozilla maakt verlies op Firefox en probeert dat te compenseren met andere verdienen. Microsoft maakt verlies op Edge maar probeert winst te trekken uit MSN en de verkoop van Windows en ga zo maar door. Als Odido verlies zou maken met mobiele telefonie maar dat compenseerde met winst uit hun lease-auto-tak dan zou Vodafone ook het nakijken hebben.

Stel dat elke browser gefinancierd moest worden uit zijn eigen verkoop/abonnementen dan zou elke browser geld kosten en dan was er mogelijk gezonde concurrentie geweest en kon je een gezond bedrijfsmodel rondom browsers creëerren.
Het probleem was niet dat andere vast speelde, maar dat ze een complete suite hadden gemaakt die vol zat met bugs.

Daar door liepen de mensen weg, en natuurlijk had MS uiteindelijk het voordeel dat ze het mee leverde, maar in het begin moest je het gewoon downloaden met van Netscape.
dat ze een complete suite hadden gemaakt die vol zat met bugs.
Ik denk niet dat jij Internet Explorer 5 hebt gebruikt, dat was ook geen baken van stabiliteit. Als je nu Windows 95 zou gebruiken zou je achterover slaan van de instabiliteit die we toen accepteerden. Windows 95 had bijvoorbeeld een bug waardoor het binnen 50 dagen crashte, maar dat was in de praktijk geen probleem omdat je het bij normaal gebruik toch geen dag vol hield. :)
Als je nu Windows 95 zou gebruiken zou je achterover slaan van de instabiliteit die we toen accepteerden. Windows 95 had bijvoorbeeld een bug waardoor het binnen 50 dagen crashte, maar dat was in de praktijk geen probleem omdat je het bij normaal gebruik toch geen dag vol hield. :)
Destijds kon je een patch downloaden voor de '49 dagen bug' (die werd veroorzaakt door de 32 bits milliseconden teller die rondswapte), en het bestaan van deze patch toont juist aan dat W95 wèl stabiel kon zijn. Hoe anders had vastgesteld kunnen worden dat die patch nodig was? Als je iedere paar uur/dagen een random crash voor je kiezen krijgt, lukt het je nooit om deze 49 dagen bug te traceren.
Als je iedere paar uur/dagen een random crash voor je kiezen krijgt, lukt het je nooit om deze 49 dagen bug te traceren
Je kon waarschijnlijk een kunstmatige situatie creëren waarin het OS niet vast liep. Vergeet niet dat er geen beveiligd geheugen was en wel coöperatief multitasking. Geen applicaties starten was dus de beste methode om het systeem stabiel te houden; ofwel niets doen.
Dan denkt u dat verkeerd, want in die tijd dat Netscape een product opleverde dat half af was had je nog IE4.

Dat speelde allemaal voor het jaar 2000 en IE 5.
Die complete suite met mail- en newsgroup client heette Netscape Communicator

[Reactie gewijzigd door Platypussy op 15 december 2024 19:57]

Stel je voor hoe de wereld er had uitgezien als er nooit was begonnen met bundelen van OSen met "gratis" browser en andere applicaties. In den beginne was het kopen van applicaties helemaal niet zo raar, het was de standaard.
Eerlijk gezegd vindt ik de vraag of een bedrijf er "genoeg" geld mee kan verdienen niet relevant. Voor zo een nutsvoorziening heb ik veel liever dat een non-profit er genoeg inkomsten uit kan halen.

Een subtiel doch belangrijk verschil in de moderne wereld van het platformverval.

[Reactie gewijzigd door emphy op 16 december 2024 05:43]

Netscape brengt mij serieus oude tijden die goed waren terug.
Ik werd gewoon blij van netscape navigator vroeger, hoop dat er een soort gelijk terug komt.
Vroeger toen ik met internet begon kreeg ik bij mn planet internet een super trage browser op een floppy meegeleverd. Toen ik daarna Netscape ontdekte en downloade was dat echt een wereld van verschil, dit was zoveel sneller dan de meegeleverde browser van Planet Internet.

Het was echt een revolutie voor mij toen.
Enige probleem, Netscape was niet gratis, maar betalend. Je hoorde het in de winkel te kopen, net zoals vele andere browsers.
Enige probleem, Netscape was niet gratis, maar betalend. Je hoorde het in de winkel te kopen, net zoals vele andere browsers.
The first few releases of the product were made available in "commercial" and "evaluation" versions; for example, version "1.0" and version "1.0N". The "N" evaluation versions were identical to the commercial versions; the letter was intended as a reminder to people to pay for the browser once they felt they had tried it long enough and were satisfied with it. This distinction was formally dropped within a year of the initial release, and the full version of the browser continued to be made available for free online, with boxed versions available on floppy disks (and later CDs) in stores along with a period of phone support.
Bron.

Dus @4play kon het gewoon legitiem gratis van internet ophalen in die tijd, ongeacht of dat voor evaluatiedoeleinden was of niet (want er was geen verschil tussen de gratis online versie en de betaalde versie in de winkel, die hij wellicht alsnog later had gekocht).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 december 2024 16:34]

Och welke versie ik exact heb gebruikt en gedownload dat weet ik nu niet meer. Het kan ook maar zo zijn dat ik een gekraakte versie ergens heb weggehaald, ik deed toen nog niet zo moeilijk over licenties.
Ik zou zweren dat ik het van netscape.com had weggehaald maar het zou ook maar zo een andere plek geweest kunnen zijn.

Het was in de tijd tussen de overgang van de BBSen en het grote internet, dus de grens tussen legaal en illegaal was (voor mij) nog niet zo duidelijk. Nogmaals het was de eerste uitgave van het planet internet pakket die nog op floppies kwam. En ik moest er een PTT scope kaart voor aanvragen. Nog voor de hoos van de compuserv cd-roms die je bij elke computer tijdschrft gratis kreeg.
Nou dit dus.
Zo lekker om dit terug te zien.
Was dat niet Mosaic?
Samen met een dialer, Gopher, FTP- en Usenet-clients etc. op een schijfje.

Nostalgie allemaal!
Ja dat was het hele setje inderdaad.
Haha, gopher. En email2www of www2email
Ik heb dat heel sterk met de Neoplanet browser. Uit nostalgie start ik het nog steeds weleens op al heb je er nu weinig meer aan natuurlijk.
De browser RetroZilla gebruikt de oude Netscape Navigator interface, maar is ietsjes recenter. Gemaakt voor Windows 98, maar werkt ook op nieuwere Windows-versies. Helaas staat het project al een tijdje stil en niet alle sites doen het goed. Maar misschien vind je het leuk om er eens mee te spelen, als ie zulke warme herinneringen aan Netscape hebt.
Voor diegene die denken dat Netscape niet meer bestaat, YouTube: Brodie Robertson - Netscape Navigator Returns In 2024... Sort Of:
You've probably not thought of Netscape for a very long time but what if I told you that Netscape was actually still around today but not in the form that you knew.

[Reactie gewijzigd door 86ul op 15 december 2024 13:45]

TL;DW:

Windows-only Chromium reskin.
TL;DR: Windows-only Chromium reskin.
*reskin with one/1 'adaptation'... :|
Even gedownload en het heeft niet eens een leuke retro netscape skin ofzo :O
Bovendien heeft het al die tijd doorgeleefd in wat nu Firefox is.
Microsoft maakte Internet Explorer en leverde dat mee met Windows én macOS.
Vet, ik wist niet dat Microsoft ook macOS leverde :+
Eigenlijk had MAC een bestaan probleem, Bill Gates heeft MacOS geholpen in 1997.

“When Jobs announced the $150 million investment at the Macworld Boston conference in 1997 via satellite, the audience booed Gates’.
For Microsoft, the investment meant propping up one of its greatest competitors, but it was also a a new business opportunity. “That’s worked out very well,” says Bill Gates at the 2007 conference. “In fact, every couple years or so, there’s been something new that we’ve been able to do on the Mac and it’s been a great business for us.”

Voor 1995 ging het internet via BBS’en, en was Excalibur een soort van GUI browser. Er waren nog een half dozijn aan programma’s nodig om dit werkbaar te maken.
Netschaap noemden we de browser;-). Explorer was de tegenhanger en waardig alternatief. Je kon bij de VPRO inbellen om ‘het net’ op te gaan.
Ja en macOS kwam ook out of the box met internet explorer totdat ze met safari begonnen 😅
Het is een verhaal dat heel vaak opduikt, maar niet helemaal lijkt te kloppen. Ja, Bill Gates en Microsoft hebben in die periode geld geinvesteerd in Apple en een commitment aangegaan om nog jarenlang software voor het platform te ontwikkelen, maar ook zonder die injectie van kapitaal had Apple nog voldoende reserves om te overleven.
maar ook zonder die injectie van kapitaal had Apple nog voldoende reserves om te overleven.
Reageer
Is dat zo? Ik heb ook in m'n hoofd zitten dat MS een bepaalde periode geldinjecties in Apple had gestuurd, om te voorkomen dat er überhaupt meer geen concurrent was. OS/2 was natuurlijk nooit echt aangeslagen, Linux was nog niet echt op gang gekomen, enz.
Daar hoorde deze 1984-achtige foto bij :)

Dit was dan in de periode van 1995-2000 hoe ik het in m'n hoofd had.

Maar als dat dus niet klopt, dan heb ik dat dus helemaal verkeerd in m'n hoofd zitten.
Ik weet het, totaal off topic, maar Excalibur: Blast from the past! Nog heel wat mee lopen stoeien indertijd.
Een BBS met een soort van grafische omgeving ipv alleen ANSI tekst. Dat was toen een vooruitgang. Een echte verademing. Alleen werd het al snel achterhaald door het WWW. Moet hier ergens nog de diskettes hebben liggen. Nooit weggegooid uit nostalgie.
Er bestaat zelfs een Unix variant van Internet Explorer.5. Dat deden ze dan weer puur om marktaandeel te winnen. Als ik me niet vergis is de partij die de port voor Unix gemaakt heeft, ook de partij waarlangs ooit heel de broncode voor Windows is uitgelekt omdat zij daartoe toegang hadden gekregen.
Microsoft heeft voor Windows samen met IBM een Unix distro gehad genaamd Xenix.

Wikipedia: Xenix

Ze delen daardoor veel oude patenten met IBM.

Het dreigen met rechtzaken (met name door Steve Balmer) bracht ze daarom in de problemen. Want IBM stond samen met Apple aan de Linux kant. Diepte punt daarin was wel het aanklagen individuele Linux gebruikers en de chantage van Suse. (Dat hackers vervolgens de hotmail servers gijzelden die op Unix draaiden en deze slecht geupdate waren, was wel een mooi koekje van eigen deeg)
Toen kwam SCO en toen kwam Exit Balmer. En nu willen ze terug naar Unix. En zit Linux in Windows ("if you can beat them, Join themis" nogal dubbelzinnig hierin)

Ontopic: Netscape was brak. Ik heb het niet veel gebruikt, maar om te zeggen dat Internet Explorer beter was? De integratie was beter in het besturingssysteem, maar soms was dat juist het probleem.
Microsoft heeft heel veel software geleverd aan apple. Ook voor de Apple 2 , 2se en 3, en de lisa.

Wikipedia: List of Macintosh software published by Microsoft

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 15 december 2024 14:37]

Microsoft was in 1997 aandeelhouder geworden van Apple voor bijna 6% en daaruit kwam voort dat Microsoft Office voor Apple verscheen en Internet Explorer de default browser werd ;)
Het staat we inderdaad een beetje krom geformuleerd. Het had beter geweest als er stond: "Microsoft maakte Internet Explorer, dat werd meegeleverd met Windows en macOS."
Netscape, ja daar begon het voor mij mee.
Natuurlijk ook IE, maar op 1 of andere manier vond ik dat meer een vastlopend gedrocht en zag Netscape er ook mooier uit.
En dan 's nachts stiekem op internet en dan toch vergeten dat je speakers nog aanstonden en dan die misthoorn. (Windows geluiden gingen/gaan als eerste uit bij mij bij installatie)
Het was juist netscape wat in zijn geheel crashte als er iets fout ging in 1 venster. Bij explorer crashte alleen het venster waar de fout in zat. Snelheid (door gerasterd opbouwen afbeeldingen) en crashbestendigheid was voor mij de reden om IE3 te gaan gebruiken. Het was nog de tijd van windows 3.11 for workgroups en met IE3 kwam volgens mij ook de eigen MS tcp/ip stack (ipv trumpet winsock) die nodig was om "het net" op te gaan. Windows 95 werd standaard geleverd met die interne MS tcp/ip stack.
Netscape was gewoon veel slechter en langzamer dan Internet Explorer en dat later MS daar misbruik van heeft gemaakt doet daar niet aan af.
En toch ging het bij mij onder '95 en '98 vaker mis met IE. Ik kan me de rijen met Bookmarks herinneren met Downloadsites voor auto's in NFS3. Volgens mij was alleen het intranet van school iets dat niet in Netscape werkte. Van 98SE ben ik naar XP gegaan en daar kwam Chrome bij kijken en uiteindelijk had ik Chrome, Firefox, Opera en IE draaien omdat elke website er weer net anders uitzag of iets niet deed.
Die trumpet winsock had er vast ook mee te maken. Ik heb goede herinneringen aan altavista en 3dfiles:
https://www.webdesignmuseum.org/gallery/3dfiles-com-in-1998
Netscape leidde daarna nog jaren een bestaan, maar kreeg geen updates meer, totdat AOL het nog een keer probeerde met versie 9 als laatste release in 2007. Aan het einde van dat jaar viel dan toch het doek.
Het kwam uit in 1994 en stierf in 2007. Dat betekent dat Netscape Navigator 13 jaar oud is geworden en nooit ouder dan 13 zal zijn. Dat het 30 jaar bestaat klopt dan toch niet?

Iemand die in 1724 is geboren en 1824 is gestorven, bestaat nu toch ook niet al 300 jaar? Of zie ik het verkeerd?

De kop zou dan kunnen zijn: Netscape Navigator kwam vandaag precies 30 jaar geleden uit.
Software 'sterft' niet, dat programma is er nog steeds. En de eerste versie is nu 30 jaar oud geworden.
inderdaad, dat het rot kadaver is opgegraven geweest om er mest van te maken om voedsel voor een ander beest te worden wil nog niet zeggen dat je huisdier plots terug levend en wel ronddarteld.
Ben ik nou de enige die een bloedhekel aan die browser had? Wat was ik blij met IE zeg toen die uitkwam. (onvoorstelbaar deze dag) En heus niet omdat hij sneller was.

Zelfs bestanden downloaden kon dat kreng niet zonder eerst een filetype toe te voegen zodat hij het bestand niet als text zag. Echt ongelovelijk debiel om een bestand standaard als text te zien en niet als binair.

Web pagina's maken was ook een hel. Netscape deed echt alles anders dan je zou verwachten. Wat een klote browser.

Mijn ergernis over Netscape bestaat ook dertig jaar, en is nog steeds levend.
Nooit last van gehad van deze problemen, wel van allerlei gedoe met IE die zich voor geen meter aan webstandaarden hield. De embrace & extend tijd...
Sinds Netscape over ging in Nieuwsuur vond ik het wel minder worden :+
Ja, daar moet ik ook telkens aan denken als ik het Nieuwsuur-logo voorbij zie komen.
Gebruikte Netscape altijd in Win95/98 Lite dus zonder IE, wist niet dat het nog bestond.
Nu is Firefox icm met uBlock Origin mijn favoriete browser.
Dit is voor het eerst dat ik van Win98/95 Lite hoor.

Begon in 96 met computeren (nouja in '86 al de C64 maar was geen ruk aan zonder internet, en programmeren in Assembler was veel te moeilijk voor mij als gamma VWO-er), en pakte gelijk IE3.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 16 december 2024 03:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.