Netscape Navigator werd twintig jaar geleden uitgebracht

Netscape Navigator is twintig jaar oud. De webbrowser van de firma Netscape Communications Corporation was lange tijd de dominante browser maar moest na de 'browseroorlog' uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Microsofts Internet Explorer.

De code van Netscape Navigator-versies is gebaseerd op Mosaic, dat gezien wordt als de 'moeder aller browsers'. De ontwikkelaars, die de eerste versies nog uitbrachten als Mosaic Navigator, bouwden een browser die destijds relatief gebruiksvriendelijk was. Bovendien kon Netscape Navigator voor niet-commerciële doeleinden gratis gebruikt worden en was het op diverse besturingssystemen beschikbaar.

Voor de verwerking van html-documenten werd door Netscape de Gecko-engine gebouwd. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf tal van technologieën die uitgroeiden tot gemeengoed in de browserwereld, zoals de implementatie van cookies, javascript en frames.

De inschatting van ontwikkelaars als Marc Andreessen dat browsers een van de belangrijkste onderdelen van toekomstige besturingssystemen zouden vormen, bleek te kloppen: Netscape Navigator, later opgevolgd door Netscape Communicator met als extra's een html-editor, en een e-mail- en usenetclient, groeide al snel uit tot de meestgebruikte webbrowser.

De snelle groei van Netscape bleef niet onopgemerkt door Microsoft. Het bedrijf bracht Internet Explorer op de markt en bundelde deze met Windows. Daarmee was de browseroorlog geboren. Met de release van IE 5.0 wist Microsoft de dominante positie van Netscape te doorbreken. Microsoft werd jaren later nog beboet omdat het zich tijdens de browseroorlog schuldig zou hebben gemaakt aan illegale handelspraktijken en misbruik van zijn dominante positie.

Eind jaren negentig verloor Netscape de browseroorlog. Het bedrijf besloot de code opensource te maken, waarna het Mozilla-project jaren later onder andere Firefox ontwikkelde op basis van de code en de Gecko-engine. In 1999 kocht internetreus AOL Netscape, waarna nog enkele versies van de browser werden uitgebracht. De macht van IE was echter te groot geworden en uiteindelijk werd de ondersteuning door AOL op 1 maart 2008 gestaakt.

Netscape Navigator

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

14-10-2014 • 12:42

201

Reacties (194)

194
179
103
5
1
26
Wijzig sortering
Een belangrijk voordeel van Netscape was dat het voldoende had van 4MB geheugen. De voorloper, Mosaic, had eigenlijk 8 MB nodig.
Vervolgens introduceerde Netscape de <blink> tag, en kreeg ruzie met iedereen :-)

Overigens vind ik het bericht zelf nogal pro-MS biassed. "Met de release van IE 5.0 wist Microsoft de dominante positie van Netscape te doorbreken" Dat is natuurlijk niet waar. Dat moet zijn: Door IE met Windows te bundelen, wist Microsoft de dominante positie van Netscape te doorbreken. Datgene waar ze ook voor veroordeeld zijn. Ook het "zich schuldig zou hebben gemaakt" klinkt een beetje verongelijkt, alsof het een valse beschuldiging was. Nee, het had zich daar gewoon schuldig aan gemaakt.
Netscape heeft zichzelf ook het graf in gedragen door veel te log te worden.
Hij werd traag, zeer grootte installatie voor die tijd, opstarten duurde een eeuwigheid.

Met Firefox werd al die overbodige zooi van de browser gestript waardoor hij weer snel en bruikbaar werd.

Als het alleen door het bundelen van MSIE met Windows had gelegen, waren ze namelijk al bij MSIE3 de zaak geweest.
Firefox lijkt overigens dezelfde weg te bewandelen. De laatste versies van FF zijn ook buggy, langzaam en log aan het worden.
Die ervaring deel ik niet. Een jaar of twee geleden wel, maar ze lijken weer op de goede weg te zitten.
De makers van Netscape moesten zich uiteindelijk gewonnen geven omdat Microsoft een heel leger advocaten in dienst had en een veel groter vermogen bezaten. Dat werd effectief gebruikt om Netscape de markt uit te procederen. Dat is een van de redenen waarom ik een hekel aan Microsoft heb.
Ze hebben nog steeds van die streken alleen doen ze het niet meer
in hun eentje omdat hun vijand veel te sterk is.

Ik vind het nog steeds triest hoe ze netscape toen aangepakt hebben, toen
netscape aan zijn einde liep ben ik over gegaan naar firefox en
tegenwoordig gebruik ik chrome, IE wil ik gewoon niet gebruiken.
bron wiki: "The first browser war ended with Internet Explorer having no remaining serious competition for its market share. This also brought an end to the rapid innovation in web browsers; until 2006 there was only one new version of Internet Explorer since version 6.0 had been released in 2001.

dit lijkt mij een goed reden te zijn waarom microsoft een boete hoort te krijgen.
en dat deden ze weer met wm 6.5...
Hetzelfde wat nu alle grote OSsen doen (Android, iOS, OSX), maar alleen MS werd aangepakt. Heb het altijd onzin gevonden. Ik ben afgestapt van Nescape, omdat het een draak van een pakket werd. IE was veel sneller dan Netscape en ben het daardoor gaan gebruiken, niet omdat het standaard bij Windows zat.
Jammer dat de schrijver meent dat Netscape "zijn meerdere moest erkennen", want (ja, ik ben oud) dat was niet hoe het ging. Eerlijker zou zijn om te zeggen dat, door de bundeling, Netscape uit de markt gedrukt werd. De bundeling zorgde ervoor dat de gemiddelde gebruiker op "Internet" klikte en vervolgens ging klagen als de site er niet uitzag (of niet goed werkte) op IE.
Mmmm... Feit was anders wel dat Internet Explorer 6 de browser die Netscape op de markt bracht toen langs alle kanten belachelijk maakte. Sneller, betere ondersteuning voor standaarden en een opgeruimdere interface.
Klopt. Pietje, Klaasje, Toosje en Truusje hadden hun eerste surf-ervaringen met IE en dan is Netscape "anders" en dus "moeiluk".

Net als met MSN (messenger); de 'l33t' gebruikten ICQ Pro terwijl de lamers op MSN zaten want "dat zat op hun kompjoetur".
Eerlijker zou zijn om te zeggen dat, door de bundeling, Netscape uit de markt gedrukt werd.
En dat is ook weer niet het hele verhaal. Netscape had grote moeilijkheden om bij te blijven. Niets voor niets hebben ze als schijnmaatregel versie 5 gewoon overgeslagen.
Heel erg correct, IE werd niet als superieur aanzien... gewoon standaard aanwezig dus waarom nog iets anders downloaden als IE goed genoeg is. Et voila, netscape als eerste slachtoffer van bundeling.
Nog steeds de beste browser!
Je kan hem hier nog altijd "gebruiken"

http://www.dejavu.org/1995win.htm
You probably forgot the "http://" part. Remember: the old browsers did not provide that service... Give it another try!
Dat was ik inderdaad helemaal vergeten :P
Grappig dat zelfs Google niet eens bruikbaar meer is.... :)
Dat komt omdat Google alles in een script heeft verstopt om te voorkomen dat de resultaten gecrapet worden.
Klopt. NN1 had ook nog geen Javascript. Dat kwam pas bij Versie 2. Die kwam overigens een jaar later uit waardoor Javascript (afgelopen september) 19 jaar is geworden.
<---- is oud, heeft netscape nog gebeta test :X
Wikipedia daarentegen werkt best goed!
Daar zijn de smaken verschillend over, vooral de laatste uitgaves van Netscape waren een ramp, had konstant gedonder onder DOS de eerste versies (welke dat weet ik echt niet meer) draaide soepel, maar des te zwaarder Netscape werd des te beroerder ging het werken in de 90er jaren. Netscape Communicator met alle extra's was een draak om mee te werken :)
Daar zijn de smaken verschillend over, vooral de laatste uitgaves van Netscape waren een ramp, had konstant gedonder onder DOS de eerste versies (
Navigator is voor verschillende platformen uitgebracht; voor zover ik weet was DOS er geen van.
Hij zal windows 3.1 bedoelen, die draait in DOS. Windows 95 kwam pas in 1995 (Duh!)

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 23 juli 2024 15:48]

Win95 en ook 98 waren ook gebaseerd op DOS; zonder DOS kon je windows niet starten.

Pas vanaf 2000 is dat anders geworden.
DOS was om Windows 95 te laden, tijdens het laden werd de besturing overgenomen door de kernel van Windows 95. Bij het starten van Windows werd er gewoon overgeschakeld naar protected mode.

Dos functionaliteit binnen Windows 95 werd geleverd door NTVDM.sys. DOS was dus eigenlijk gewoon een boot loader en de orignele DOS werd gewoon uit het geheugen gegooid nadat Windows 95 zijn drivers had geladen. Het enige wat Windows overnam van DOS was het environment block.

Onder Windows 3.x was het anders, daar bleef DOS gewoon in het geheugen. Het was zelfs mogelijk om onder Windows 3.x Windows te verlaten en terug te keren naar DOS. Windows 3.x was dus een super-shell over DOS heen.
Win95 en ook 98 waren ook gebaseerd op DOS; zonder DOS kon je windows niet starten.

Pas vanaf 2000 is dat anders geworden.
Als ik me niet vergis had DOS sinds '95 gewoon de rol die het vandaag de dag ook heeft. Een command prompt in een klein venstertje. Onder de motorkap was het allemaal Windows '95.
nope
Windows 95/98 draaide gewoon als grafische schil boven op MS-dos
Dat werd wel steeds beter verborgen, dat dan weer wel :)

Tegenwoordig is de command prompt een programma wat door windows word opgestart. Net andersom dus.
en als je het wil nalezen, zie:
http://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS

It was also the underlying basic operating system on which early versions of Windows ran as a GUI
toch wel ...

alle Windows kernels (dus windows 1 , 2 , 3 , 4 (=95/98/me)) zijn gewoon een gui die bovenop DOS draaien ...
de pc start dus eerst ms-dos op, en start daarna windows op...
te herkennen aan de autoexec.bat file waarin het commando WIN vermeld staat. Bij de latere windows versies werd dos meteen mee geinstalleerd vanaf de windows cd; bij oudere versies diende je ze nog apart aan te kopen/installeren (bv bij windows 3.x)

bij de NT kernels (NT 3 (NIET windows for workgroups!!!!) , NT4, NT5 (2k/XP), NT6 (vista/7/8/10)) is er géén DOS bij het opstarten; er is geen command line interface beschikbaar voordat de GUI van het os met loginscherm geladen is...

DOS is trouwens verkeerd gebruikt in m'n laatste zin... er is bij nt namelijk geen dos bij het opstarten; neen; er is totaal géén DOS is NT versies.... je werkt namelijk met de NT Kernel en krijgt via cmd een command line interface, maar dat is geen dos meer...

dos is namelijk 'Disk Operating System'; dus het systeem om je computer aan te sturen dat geladen word vanaf de harde schijf (Operating System + disk)
.oisyn Moderator Devschuur® @bogy15 oktober 2014 12:39
dos is namelijk 'Disk Operating System'; dus het systeem om je computer aan te sturen dat geladen word vanaf de harde schijf (Operating System + disk)
Of floppy, MSDOS vereist geen hardeschijf. De "D" in DOS betekent vooral dat het niet vanuit ROM wordt geladen.
DOS is er vandaag de dag helemaal niet meer. Sinds XP (voor consumenten (sommige mensen draaiden 2000, daar geldt dit ook voor)) heeft CMD (de hedendaagse command prompt) niets meer met DOS te maken, maar is het gewoon een Windows programma.

95, 98 en ME draaiden gewoon op DOS. Dat het wat strakker geintegreerd was dan 3.11 is een feit (het is technisch gezien geen programma meer wat je op hoeft te starten), maar het was nog steeds een schilletje over DOS.
Pas vanaf 2000 is dat anders geworden.
2000 is een voortzetting van de NT-lijn. Geen enkele NT-versie van Windows is gebaseerd op DOS.
Win9x was wel een twijfelgeval... Het werkte namelijk alleen op de MS-DOS versie die bijgeleverd werd (versie 7.x).
Het was dus niet zomaar een DOS-applicatie meer, waar de eerdere versies van Windows dat wel waren.
Anoniem: 26447 @Pmf197114 oktober 2014 21:16
Klopt wat je zegt, maar windows 3.1 en hoger waren een schil en daar draaide Netscape wel degelijk in :) Ook de andere browsers zoals Arachne heb ik gebruikt, draaide wel sneller dan Netscape :) Zelf andere losse internetsoftware werkte onder Windows 3.1, Telnet b.v. en nog wat losse componenten die als bundel door 1 van de eerste internetproviders geleverd werd uit Amsterdam (De Digitale snelweg) had die als slogan :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 23 juli 2024 15:48]

Maar je moest wel eerst Trumpet WinSock draaien :-) Pas met Windows 3.11 werd het beter, met native IP ondersteuning.
Haha grappig… netscape heeft nooit onder dos gedraaid. Was windows natuurlijk.
inderdaad. Onder DOS had je Arachne en text-browser Lynx.
Netscape draaide aanvankelijk goed, onder windows 3.1 (als ik me goed herinner). Maar toen kwam Microsoft er achter dat ze de boot aan het missen waren en hebben ze er alles aan gedaan om in de volgende versie van windows vreemde browsers te laten crashen.

Zelf kwamen ze op dat moment met IE, die draaide wel redelijk... en weg was Netscape. MS heeft wel vaker andere producten geruisloos uit de markt gedrukt, maar hier was overduidelijk wat er gebeurde.
Ik ben het daarmee eens!
Bedoel je dan hetgeen dat er nu nog van over is onder de naam Mozilla Firefox? Ja, da's zeker een goeie browser!
Anoniem: 284312 14 oktober 2014 12:47
Ah, pure nostalgie... ik herinner me nog goed dat ik uren heb zitten staren op de ronddraaiende icoontje met mijn 33.6K dial-up.
Brrrr, grrr, bliep, bliep, iii, brrr, grrrr, brrr, etc, uren lang moeten aanhoren. 8)7

Nou voor de jongeren onder ons luister zelf maar, kan niet zo goed verwoorden. :D
https://www.youtube.com/watch?v=vvr9AMWEU-c
http://medunkt2011.files....13/02/20130215-215345.jpg

Doet me hieraan denken...

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 23 juli 2024 15:48]

Wellicht komt deze tip een beetje laat, maar als je nou gewoon ATM0 in je commandstring voor je modem had opgenomen (of ATM1 als je wel het opzetten van de verbinding had willen horen) had je daar ook niet uren naar hoeven luisteren... ;)
ATH0ATHM1ATDT0201234567
ATM0

:-)
netscape en dat geluid zijn idd voor velen onlosmakelijk verbonden dikke +2 wat mij betreft...
Hahahaha ja op een gegeven moment kende ik m uit mn hoofd en kon alle geluiden mee-piep/kraak/bliepen :+
Standaard ging dat gezaag gewoon uit als er eenmaal een handshake was, maar blijkbaar hadden jullie de code meegestuurd om dat geluid aan te houden de hele avond. ;)
Precies, ik kon aan het gekraak horen of de verbinding op de juiste baudrate tot stand was gebracht. Zo niet, ATH0. ;)
inderdaad en dan stond er nog een fax langs de computer... en was ik als 10 jaar jongetje slim genoeg om te begrijpen dat daar ook een telefoonlijn op zat. Dus om er een tweede lijn bij te prikken... echter ook dubbele bel kosten... resultaat: ouders boos en 2 maanden geen internet.. dat waren nog eens tijden!

[Reactie gewijzigd door downcom op 23 juli 2024 15:48]

wij hadden maar een lijn, en ik moest elke keer opnieuw inbellen als mijn moeder de telefoon oppakte om iemand te bellen...moest ik wel wachten tot ze klaar was.

En later kwam de telefoonrekening...oepsieeeeee...gelijk dat ding maar teruggeven aan degene van wie ik m geleend had :P

Dit was in 1992, dus ja..dat was puur inbellen op BBS-en.

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 23 juli 2024 15:48]

Inderdaad, Netscape Navigator Gold Edition in 1995 in de computerzaal van de universiteit. 10Mbit synchroon maar toch was alles traag.
En dan had jij nog een 33K6... dat was al snel! Ik ben begonnen met 2400baud... ofwel 2k4. Maargoed, zo zijn er ook mensen die begonnen zijn met de ponskaarten, zoals bij BMW importeur Alympo eind jaren 60 :)
Netscape hadden we op school, de HHS begin jaren 90. Heerlijke browser en op Windows NT4.0 ook echt wel een stabiel systeem; draaide heerlijk.
2400 baud is niet gelijk aan 2k4 met zoals 14k4 niet gelijk is aan 14400 baud. Baud staat voor het aantal signaalwisselingen per seconde, wat niet per definitie gelijk is aan het aantal getransporteerde aantal bits per seconde.

Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Baud_(telecommunicatie)
Ik snap je punt; het is niet hetzelfde maar resulteerde wel in die 2400bps snelheid. Dank voor de link.
Anoniem: 627652 @Soeski15 oktober 2014 01:27
LOL, daar heb ik inderdaad begin jaren 80 gewerkt... Nog steeds met ponskaarten op een IBM 370... :)
33.6 K

Das best snel, mijn eerste modem was volgens mij een 300 baud ding bij mijn c64


*opa spreekt
Ik downloade de afbeeldingen van de websites niet. Dan ging het sneller.
Tja vroeger, toen je nog moest betalen voor je browser. Echt niet meer voor te stellen.

Ik heb Netscape nog best veel gebruikt. Jammer dat IE daarna dominant is geworden en de webdevelopers op deze planeet opgezadeld hebben met hun eigen ideeën en interpretaties (lees gedrochten). Een beetje concurrentie (zoals vandaag de dag) in die tijd was wel fijn geweest.
Er zijn artikelen te vinden over het hoe en waarom van die eigen ideeën en op zich waren ze wel goed, alleen hebben ze het teveel op zichzelf gedaan.

Gelukkig is MS tegenwoordig erg goed bezig met standaarden.
LOL, dat tekentje dan, nou krijg ik echt een oud gevoel!
Anoniem: 471038 @sys6473814 oktober 2014 14:01
Tja vroeger, toen je nog moest betalen voor je browser. Echt niet meer voor te stellen.
Netscape was gratis hoor (voor niet-commerciele doeleinden, zoals in het artikel staat).
Vroeger had je overal van die "Voor het eerst op internet"-CDs, zelfs bij benzinestations etc. Daarop stond dan vrijwel altijd Netscape, Trumpet Winsock, Winzip en nog wat andere standaard-meuk om op internet te komen. Verder kon je je dan gratis aanmelden bij een of andere dial-up provider (wel telefoontikken betalen natuurlijk).
Die werd toch gewoon bijgeleverd bij al die AOL meuk die toen werd weggegeven
je moest zelfs nog een TCP/IP stack installeren, want dat zat nog niet standard in Windows. Trumpet is de naam die me is bijgebleven.
the horror... Maar dat lag aan windows, niet aan de browser...
Waar is mijn rollator??? Inderdaad Trumpet Winsock, anders kon je geen mail lezen of browsen. Ik had ooit een briljant idee... Winsock in je opstarten map zetten.

En reclame op het Net? dat was soooo not done. Je laat de commercie de boel toch niet overnemen?? en windows en Netscape in het engels, je was toch niet zo'n would-be nerd?

[Reactie gewijzigd door Grzzl op 23 juli 2024 15:48]

Yep en dat alles over SLIP....
Iets wat ik ook al in een eeuwigheid niet meer gezien heb :)
Nostalgie. Bedenk vooral dat in den beginne niet eens achtergrondplaatjes ondersteund werden en dus 80% van de sites grijs was... En Mosaic op een NeXt in '92/'93...
Plaatjes in die tijd zag je sowieso weinig, kost veel te veel bandbreedte ;)
Toen het internet nog statisch was en zonder advertenties en gedoe over cookies. ;)
Statisch? Internet was helemaal niet statisch! Je had tenslotte <blink>, <marquee> en animated gifs! }>

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 23 juli 2024 15:48]

Inieder geval was MARQUEE in eerste instantie een "uitvinding" van Microsoft Internet Explorer 2.0. Pas vanaf Navigator 3 was er ondersteuning voor JavaScript en vanaf versie 4 ook veel bedenksels van Microsoft. :D

Animated GIFs waren natuurlijk überhip. Evenals de pijn aan je ogen doende kleurstellingen en brakke opmaak van veel knutselpagina's. Mooie tijden....
Toen de NSA nog het internet backupte met een QIC-80 taperecorder. ;)
Als je nog nooit met Gopher hebt gewerkt dan ben je nog niet oud...
http://ods.com.ua/win/eng/unix/lnxsite/figs/08fig02.gif
En wat te denken van Lynx... een text-based browser
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lynx_(webbrowser)

Ik kan me herinneren dat het lastig werd om te gebruiken toen website bouwers tekstuele links door links via plaatjes gingen vervangen
Ja, maar Gopher is dan al weer een paar jaartjes ouder.
Maar bravo! Je bent me voor. Ik heb de afgelopen minuten lopen zoeken naar de naam van de 3D versie/uitvoering, maar kan er op het www helemaal niks van vinden. Dat was toendertijd zoo futuristisch om te zien en volgens mij nog in een aantal films gebruikt (je kon door de structuur en mappen 'vliegen').

Maar goed. Als je nog nooit met een 300 baud acoustic coupler naar een amerikaans BBS hebt gebeld, ben je nog niet oud...

(... tot 1 of 2 maanden later je ouders woedend de telefoon weghalen vanwege een PTT-rekening van 1500 guldens.)
Kan me nog goed herinneren dat ik als 14 jarige <marquee> ontdekte, de websites die ik daarna maakte waren nooit meer hetzelfde. :9 Of dat goed of slecht is, is een ander verhaal. :P
Als je googled op <marquee> of <blink> op google krijg je trouwens leuke resultaten (kende de codes niet...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.