Netscape Navigator is twintig jaar oud. De webbrowser van de firma Netscape Communications Corporation was lange tijd de dominante browser maar moest na de 'browseroorlog' uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Microsofts Internet Explorer.
De code van Netscape Navigator-versies is gebaseerd op Mosaic, dat gezien wordt als de 'moeder aller browsers'. De ontwikkelaars, die de eerste versies nog uitbrachten als Mosaic Navigator, bouwden een browser die destijds relatief gebruiksvriendelijk was. Bovendien kon Netscape Navigator voor niet-commerciële doeleinden gratis gebruikt worden en was het op diverse besturingssystemen beschikbaar.
Voor de verwerking van html-documenten werd door Netscape de Gecko-engine gebouwd. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf tal van technologieën die uitgroeiden tot gemeengoed in de browserwereld, zoals de implementatie van cookies, javascript en frames.
De inschatting van ontwikkelaars als Marc Andreessen dat browsers een van de belangrijkste onderdelen van toekomstige besturingssystemen zouden vormen, bleek te kloppen: Netscape Navigator, later opgevolgd door Netscape Communicator met als extra's een html-editor, en een e-mail- en usenetclient, groeide al snel uit tot de meestgebruikte webbrowser.
De snelle groei van Netscape bleef niet onopgemerkt door Microsoft. Het bedrijf bracht Internet Explorer op de markt en bundelde deze met Windows. Daarmee was de browseroorlog geboren. Met de release van IE 5.0 wist Microsoft de dominante positie van Netscape te doorbreken. Microsoft werd jaren later nog beboet omdat het zich tijdens de browseroorlog schuldig zou hebben gemaakt aan illegale handelspraktijken en misbruik van zijn dominante positie.
Eind jaren negentig verloor Netscape de browseroorlog. Het bedrijf besloot de code opensource te maken, waarna het Mozilla-project jaren later onder andere Firefox ontwikkelde op basis van de code en de Gecko-engine. In 1999 kocht internetreus AOL Netscape, waarna nog enkele versies van de browser werden uitgebracht. De macht van IE was echter te groot geworden en uiteindelijk werd de ondersteuning door AOL op 1 maart 2008 gestaakt.