Google gaat traditionele plug-ins in zijn Chrome-browser uitfaseren. Traditionele plug-ins maken nog altijd gebruik van de plug-in-api van Netscape, maar volgens Google is die onveilig, instabiel en te complex. Eind 2014 wordt de ondersteuning voor de api volledig beëindigd.
Vanaf januari worden alle Chrome-plug-ins die de Netscape Plug-in Api gebruiken, geblokkeerd, zo heeft Google bekendgemaakt. Alleen de zes populairste plug-ins worden ontzien, waaronder Silverlight, Unity en Google Earth. Ook Java hoort bij de populairste plug-ins, maar die plug-in moet apart worden geactiveerd als een website Java wil gebruiken. Overigens kunnen gebruikers en systeembeheerders zelf ook bepaalde plug-ins whitelisten, zodat ze alsnog kunnen draaien.
Het is vanaf nu al niet meer mogelijk om plug-ins die de npapi gebruiken toe te voegen aan de Chrome Web Store; vanaf mei zijn die niet meer vindbaar en vanaf volgend jaar september worden alle npapi-plug-ins compleet uit de Chrome Web Store verwijderd. Eind volgend jaar wordt de ondersteuning van de Netscape Plug-in Api bovendien compleet uit de code van Chrome verwijderd. Vanaf dan zullen andere api's moeten worden gebruikt om functionaliteit zoals die van de npapi aan te spreken, zoals de native client-interface van Chrome.
Volgens Google is de plug-in-api niet meer van deze tijd, en zorgt hij voor veel crashes, freezes, beveiligingsproblemen en complexere code. Veel exploit kits, zoals BlackHole, gebruiken beveiligingsproblemen in plug-ins als Java om ongemerkt malafide software te installeren. De plug-in wordt dan ongemerkt geladen, vaak zonder dat een gebruiker het merkt.
Eerder kondigde Firefox al aan dat het plug-ins standaard gaat blokkeren; gebruikers moeten er per website voor kiezen om een plug-in alsnog te activeren. Firefox maakt gebruik van dezelfde plug-in-functionaliteit als Chrome: die stamt uit de jaren negentig en werd samen met Netscape Navigator 2.0 geïntroduceerd. Het was de eerste mogelijkheid om op internet andere content te tonen dan enkel tekst en statische afbeeldingen. Het gebruik van npapi werd aangedreven door Adobe, dat zijn Acrobat-software graag in de browser wilde laten draaien. Ook Safari en Opera ondersteunen npapi; Internet Explorer ondersteunde de api tot Service Pack 2 van versie 5.5.