Er worden steeds meer kwetsbaarheden ontdekt in browsers, blijkt uit een rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum van de Nederlandse overheid. Vorig jaar werden 623 kwetsbaarheden in browsers geregistreerd, terwijl dat er een jaar eerder nog 509 waren.
Uit een grafiek in het rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum blijkt bovendien dat Google Chrome vorig jaar de meeste gerapporteerde beveiligingsproblemen bevatte, namelijk 258. Directeur Wil van Gemert van het NCSC tekent aan dat Google juist ook een van de bedrijven is die het best reageert op meldingen van beveiligingsproblemen. Bovendien moedigt Google onderzoekers actief aan om kwetsbaarheden te melden en worden die onderzoekers financieel beloond, wat een verklaring kan zijn voor het grotere aantal gerapporteerde beveiligingsproblemen. In Firefox werden vorig jaar 183 beveiligingsproblemen ontdekt; in Safari 86. Het aantal browserexploits dat werd ontdekt, nam overigens juist af: vorig jaar waren dat er 16, terwijl dat er in 2010 nog 84 waren.
Vorig jaar telde het NCSC ook veel meer beveiligingsproblemen in content-management-systemen: 86, terwijl dat er een jaar eerder nog ruim 20 waren. Vooral in Wordpress, Joomla en Typo3 werden veel beveiligingsproblemen gevonden. Een deel van de fouten bevindt zich echter in plugins van andere partijen, en niet in het cms zelf. Uit onderzoek van het NCSC blijkt verder dat een meerderheid van de websites niet de laatste versie van zijn cms gebruikt: slechts 38,6 procent is geheel up-to-date. Iets meer dan 16 procent loopt één versie achter en 45,2 procent loopt minimaal twee security-updates achter.
Kwetsbaarheden in browsers vormen echter niet de grootste dreiging voor de overheid en het bedrijfsleven, claimt het NCSC. Dat zijn digitale spionage en cybercrime. Zo worden overheden en bedrijven aangevallen door criminelen, bijvoorbeeld door gebruik van malware. Volgens het rapport worden criminelen steeds brutaler, bijvoorbeeld door schokkende beelden op te nemen in ransomware, virussen die de pc van een gebruiker blokkeren totdat een betaling is verricht. Daarnaast worden overheden en bedrijven aangevallen door andere overheden, bijvoorbeeld China, Rusland, Iran en Syrië. Van Gemert kan niet toelichten of die landen zich ook specifiek op Nederland richten.
Het centrum, dat is opgericht om de Nederlandse overheid en de kritieke infrastructuur tegen digitale aanvallen te beschermen, tekent bovendien aan dat eindgebruikers veel verantwoordelijkheden in de schoenen krijgen geschoven bij beveiliging. Steeds vaker kan een burger daar echter weinig tegen doen, omdat hij geen invloed heeft op de kwetsbaarheid van een systeem of doordat hij er te weinig van weet, aldus het rapport.