KPN doet proef met 4g met downloadsnelheid van 100Mbit/s

KPN doet een proef met 4g op de 1800MHz-frequentie. Daarmee kunnen studenten van de TU Delft maximale snelheden behalen van 100Mbit/s down en 50Mbit/s up. De abonnementen gaan tot maximaal 50Mbit/s down.

De hogere snelheid is mogelijk door de 1800MHz-band, die minder dekking biedt dan de nu gebruikte 800MHz-band, maar meer capaciteit heeft. Daardoor kunnen de studenten van de TU Delft tijdens de proef een hogere snelheid halen, al is het onduidelijk of KPN die snelheden voor alle gebruikers mogelijk maakt als de 1800MHz-band op grote schaal wordt ingezet. Het gaat dus niet om de snellere 4g-variant lte-advanced, zoals de Zuid-Koreaanse provider SK Telecom gaat toepassen.

KPN gebruikt zijn 800MHz-frequenties om snel landelijke dekking te geven, terwijl later de 1800MHz-band vooral op drukke plekken wordt ingezet, zoals in stadscentra. Het is onduidelijk of KPN zijn derde frequentie voor 4g, de 2,6GHz-band, ook zal gebruiken. Een woordvoerder namens de provider wil daar tegenover Tweakers niets over zeggen.

De provider begon in februari met zijn 4g-netwerk en biedt inmiddels dekking in vrijwel de hele Randstad. Aan het einde van de komende winter moet het netwerk landelijk dekkend zijn.

Vodafone begint deze zomer met 4g op zowel de 800MHz- als de 1800MHz-band. T-Mobile heeft geen keuze: de provider bood niet genoeg om frequentieruimte te kopen in de 800MHz-band tijdens de grote frequentieveiling afgelopen jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-07-2013 • 13:07

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ze kwamen laatst ook met dit filmpje naar buiten: http://www.youtube.com/watch?v=VROfklaQGoY Erg grappig om die reacties te zien op het hebben van een mobiele telefoon in 1998. Nu de vraag over sneller internet en dat is vrijwel hetzelfde.

Toch hoop ik dat ze ook de data-limieten omhoog gooien. Je kunt momenteel in 1 dag (of zelfs een halve dag) je dataverkeer er doorheen jassen en dat is gewoon veel te snel. Het staat totaal niet in verhouding met elkaar.
1GB datalimiet met 100Mbit internet zit je er al na minder dan 2 minuten doorheen :+
Dus als er datalimieten blijven van 1 en 2GB heb je 0.0 aan 4G, want door de hogere frequentie is de dekking ook weer minder 8)7
Anoniem: 382732
3 juli 2013 13:53
Ik blijf me echt verbazen over de negatieve reacties op een site als dit als het technische innovaties gaat. Dat Telegraaf lezers zo reageren snap ik nog. Maar op een techsite verwacht je toch dat mensen geinteresseerd zijn en nieuwe dingen en meteen meedenken naar wat voor toepassingen die vernieuwingen mogelijk maken.
Die negatieve reacties worden waarschijnlijk voornamelijk gevoed door hoe providers omgaan met die innovatie.

- Een snelheid tot X Mbit/s, maar die snelheid haal je in de praktijk bij lange na niet.
- Belachelijke prijzen (Nederland is qua mobiel internet het duurste van Europa).
- Constant extra's bij abonnementen stoppen die niemand gebruikt, puur om meer geld te kunnen vangen.
- Datalimieten die echt niet meer van deze tijd zijn.

Innovatie is leuk maar dan moet je er als klant ook wel wat aan hebben. Fijn dat ze 100Mbit/s mogelijk maken op een 4G-netwerk, maar met een datalimiet van 1 of 2GB heb je er natuurlijk niks aan.
Helemaal mee eens. Die datalimieten gaan langzaam ook wel weer groter worden. Bij 3G is het probleem ook niet de data bij de mast krijgen, maar wél naar jouw telefoon krijgen.

4G gaat hier een heel stuk beter mee om waardoor er een stuk meer bandbreedte beschikbaar komt en dan kost een MB ook ineens een stuk minder.

Zoals KPN ook aan geeft. 800Mhz voor het bereik overal en dan 1800Mhz voor de drukke punten.

Die 1Gbit lijn (noem maar wat) naar die mast toe zijn écht de kosten niet voor jouw mobiel verbruik, maar wel de mast zelf en de hoeveelheid gebruikers die hij kan serveren.

Ik vind die 100Mbit wel mooi, al heb ik thuis 50Mbit, maar ik kan goed begrijpen dat 100Mbit leuk wordt, denk aan connected services van auto's bijvoorbeeld.

100Mbit op je telefoon? Mja, ik denk niet dat je daar héél veel aan hebt, maar we willen allemaal wel een 10Mbit hebben met vooral een lagere latency.
Voor de meeste mensen is het niet heel nuttig; het uploaden van die 5 Mpx-foto gaat echter wel lekker snel als het met 25 Mbps kan, kost je telefoon ook veel minder stroom om te uploaden trouwens.

Echter voor bepaalde toepassingen zoals mobiele videoverbindingen is het wel een erg mooie ontwikkeling.

Daarnaast betekent het ook dat er in totaliteit veel meer bandbreedte komt door de hele techniek; de capaciteit van het netwerk neemt toe en het stroomt minder snel vol. Bijverschijnsel is dat het ook veel sneller wordt.
ik koop een ferrari maar er zit maar 50 liter in de tank elke maand, dan heeft ook niet echt veel nut.
Er heerst een gevoel dat mobiele providers beperkingen leggen aan Internet . Als data limieten worden afgeschaft tegenover een redelijk abonnementsprijs (die concurrerend is met kabel/ADSL), zal je dit soort negatieve reacties een stuk minder zien.
Ga er maar niet vanuit dat binnen 5 jaar de prijzen van mobiel internet gelijk of goedkoper zijn aan dat van gewone internet providers. De mobiele telecom bedrijven die Nederland heeft, bieden namelijk ook vaste diensten als xDSL en glasvezel met als resultaat dat ze dan klanten op het vaste medium zouden gaan verliezen.

Waarom zou iemand tenslotte überhaupt nog een 50/50 verbinding op glasvezel nemen als het ook via een smartphone via tethering zou kunnen en je die laatste zelfs overal mee naartoe kan nemen ?

Tevens ook is de consument dermate afhankelijk van beide "vandaag de dag" dat telco's maar ook xDSL, kabel en glasvezel boeren elkaar perfect aanvullen. Consumenten kunnen niet zonder mobiel internet en telefonie, dus kunnen ze de prijzen zoals deze nu zijn blijven hanteren. Zo ook voor de vaste diensten. Ik verwacht binnen die 5 jaar hooguit wat veranderingen in de hoeveelheid dataverkeer, maar zeker niet op basis van onbeperkt zoals men dit kent van vaste diensten.
Wat hebben we in hemelsnaam aan de technieken als je in de praktijk nooit je snelhied haalt, de dekking slecht is, de prijzen absurd hoog.

We lopen in nederland hopeloos achter bij het buitenland kwa praktijk situatie. Leuk dat ze in een proeflab met 1 enkel telefoontje een leuke snelheid boeken maar laat ze eerst eens de hudige techniek bereikbaar, betrouwbaar en goedgeprijst voor elkaar krijgen.
Meld je aan zodat je berichten kunt +en en -en. Gewoon die berichten die je bedoelt -1 en 0 geven. Problem solved. Ben het met je eens!
Je hebt gelijk en ik denk dat de meeste mensen best wel op innovatie zitten te wachten. Ik meen aan de racties te zien dat men met name de communicatie van de providers niet echt pruimt (x Mbps, terwijl dat het theoretische maximum is), in combinatie met de datalimieten.
Zou zelf liever zien dat ze 'normale' 4G abonnementen gaan aanbieden met 10mbit..
Gaat mij vooral om de latency en beter bereik. Wat moet ik nou met 50mbit? dat heb ik via de kabel geeneens
Ze geven je liever 28Mbit of meer zodat je meer gaat betalen. Ik roep al een flinke tijd dat mobiele providers de consument een snelheidkeuze moet bieden. Dus dat je wel 4G kiest, 1GB aan data maar met een snelheid van 7,2Mbit/s in plaats van 14,4 of 28,8 zoals er nu vaak standaard bij zit.
Ze willen je enkel sneller door je limiet laten knallen zodat je of gaat opwaarderen of leeg loopt..

Ik wil onbeperkt en aan 1 Mbit vind ik dan prima..
Dat zijn snelheden waar ik op het platteland alleen maar van kan dromen met mijn abbonement! Maar dit zal weinig toepassing vinden op consumenten telefoons met het huidige data verkeer.
"Snelheden tot ..."

Wat ik me afvraag, en wat nooit wordt genoemd als het over wireless gaat, is: hoeveel gebruikers kunnen tegelijkertijd gebruik maken van die technologie ?.

Met andere woorden, hoeveel kanalen zijn er ? Hoe groot is een cel met 1 zendmast ? Hoeveel zendmasten kun je plaatsen, en hoe beinvloeden die elkaar ? Er is volgens mij niet eens een standaard omschrijving om dat te benoemen.

Weet iemand het antwoord op deze vraag ?
Hoeveel gebruikers binnen één vierkante kilometer kunnen tegelijkertijd op maximale snelheid downloaden ?

Hoeveel zendmasten heb je hier voor nodig ? Eentje maar ?
Je moet even het normale denken in cellen die allemaal een andere frequentie hebben loslaten. Alle basestations zenden allemaal op dezelfde frequentie een10 MHz breed signaal uit in OFDM, waarin een paar duizend draaggolven zitten, vergelijkbaar met DVB-T (Digitenne)

Het is een intelligent self optimizing netwerk. Het meet en test voortdurend hoe die je het best kan bereiken en hoe jij het basestation het best kan bereiken. Door frequentie selectieve uitdoving van het signaal wordt je altijd op de best mogelijke frequentie gezet en dit gebeurd meerdere malen per seconde. Je krijgt voor downlink dus een aantal draaggolven toegewezen uit het hele pakket van een paar duizend die het base station uitzend. Daardoor kunnen de doorvoersnelheden ook zo groot zijn.
De kunt best signalen van 3 base stations ontvangen die samen jouw download vormen of omgekeerd.

Het upload is wel een enkel signaal dat breder en groter wordt naarmate je meer data wilt versturen.

Als 10 mensen binnen het bereik van 3 masten zitten en iedere mast kan max 100 Mbit download creeren, dus 300 Mbit bij elkaar dan heeft iedereen dus theoretisch 30 Mbit

Je kunt iets vinden hier http://nl.wikipedia.org/wiki/3GPP_Long_Term_Evolution

[Reactie gewijzigd door Edje_Kroketje op 3 juli 2013 17:08]

Dat ligt aan het aantal zendmasten op die vierkante kilometer. Er kan afhankelijk van de instellingen1 tot een handjevol gebruikers tegelijk per cel tegelijk op maximale snelheid downloaden.
Bij hogere frequenties kan je masten dichter bij elkaar zetten zodat meer gebruikers per vierkante kilometer bediend kunnen worden.
Bij hogere frequenties kan je masten dichter bij elkaar zetten zodat meer gebruikers per vierkante kilometer bediend kunnen worden.

Dat kan bij lagere frequenties ook door simpelweg het zendvermogen te verlagen.
En de masten op lagere posities (bijv. lagere gebouwen) te plaatsen.
Dat is inderdaad de vraag;

De hoeveelheid gebruikers op de individuele masten bepalen het verschil tussen 'maximale' en 'praktijk' snelheden.

de praktijk snelheden op proximus 4G waren in het begin (hier in de regio) ongeveer 50 mbit down en 17 mbit up.

En nu het 4g netwerk meer gebruikers trekt zie je de snelheid elke dag meer en meer kelderen.
Lijkt me dat veel van die informatie wel terug te vinden is. De LTE specificaties staan gewoon online, we kennen de frequentie bereiken die KPN mag gebruiken en kunnen ook nog een ander achterhalen met een LTE telefoon en wat software.

Overigens krijg je nooit zo'n mooi plaatje als bij ADSL/kabel. LTE gebruikers zijn immers mobiel en hun gedrag beïnvloed door allerlei factoren zoals het weer, feestdagen, etc.
Dat is een goede vraag. Het antwoord is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Voorbeeld: je staat met je apparaat in zicht van een basisstation en je bent de enige gebruiker. Dan heb je op 4G in een 10 MHz kanaal bv. maximaal 50 Mbps, als je toestel dat aankan. Zit er een 1800 MHz basisstation met 20 MHz aan ruimte dan is het 100 Mbps. Op 2600 MHz kan het meer zijn met veel spectrum.
Maar: zit er een tweede gebruiker in het bereik van hetzelfde basisstation en die heeft slechte ontvangst, dan zul samen de 50/100 Mbps niet gaan halen. Zit je met 50 gebruikers in het bereik, dan zul je in de praktijk veel minder dan 1/2 Mbps halen.
Overigens gelden deze verschillen tussen maximum en praktijk natuurlijk ook voor andere technieken als HSDPA of GPRS en Wi-Fi.
Anoniem: 382732
@Thelanorth3 juli 2013 13:51
Er zijn meer apparaten dan mobiele telefoons hoor....
Gaan ze 2 maanden testen op de TU.
In Juli en Augustus.... Wanneer er niemand is...
Dat is het leuke van KPN, als niemand het test kunnen ze ook over 2 maanden aangeven dat er geen problemen bekend zijn en de dienst probleemloos werkt.
Ik zit zelf bij Vodafone, maar heb het idee dat KPN 4G veel meer promoot dan Vodafone. Hopelijk volgt Vodafone snel, dit soort snelheden op je mobiel lijkt mij erg fijn. Uiteraard wel zonder data limiet of in ieder geval min 10GB data limiet. Dan kun je onderweg bijvoorbeeld HD YouTube filmpjes kijken zonder steeds te bufferen. Streamen van muziek en films is wat mij betreft de toekomst, dan zijn dit soort snelheden voor je mobiel zeker welkom! Onderweg hoge kwaliteit muziek streamen via Spotify Premium of films via Netflix, ideaal.
Ik denk dat het netwerk van KPN ook stabieler is.

Ik ben sinds kort van vodafone naar kpn (beide zakelijk) overgegaan maar mijn internet bereik (in gebouwen) is vele malen beter bij KPN dan bij Vodafone.
Heel toevallig in omgeving Alkmaar? Daar test KPN nu namelijk met 3G900 dat veel beter werkt in gebouwen. Vodafone test er zviw nog niet mee helaas.
Op een mobiel heb je misschien geen 100 Mbit nodig maar op een laptop/tablet misschien? De datalimiet is wel een domper.
Die 100 Mbit is puur een capaciteits uitbreiding voor op drukke plekken. 3G netwerken zijn ook al vaak verstopt, dus die 100 Mbit hebben we wel nodig. Als het net zo snel verstopt raakt temminste.
Klopt. Als het maximum omhoog gaat en de praktijk is 30% van het maximum win je nog steeds. Bovendien haalt 4G meer bandbreedte uit een zekere hoeveelheid spectrum, dus raakt het minder snel verstopt.
Okee, test met 100 Mbps op 1800 MHz. Dat betekent dus dat ze GSM1800 volledig hebben uitgeschakeld in die buurt, want KPN heeft 20 MHz nodig voor die test, en ze hebben maar 20 MHz in de 1800 MHz-band.

Ben benieuwd of ze daar ook nog UMTS900 naast gaan draaien op/rond de campus. Dan houden ze nog maar de helft over voor GSM900.

Overigens hebben ze op 2600 MHz maar 10 MHz, dus daar kunnen ze niet eens 100 Mbps op gebruiken zonder LTE-Advanced in te zetten of zonder een soort dual-carrier iets te gebruiken dat op meerdere banden tegelijk werkt (ik weet dat dat in LTE-Advanced kan, daarbuiten weet ik het niet zeker).
Dat is niet correct. KPN heeft op 2600 MHz eind vorig jaar nog een blok van 30 MHz bijgekocht. T-Mobile een van 25 MHz. Dus kun je op plekken waar veel capaciteit nodig is, op stations, in stadions of waar dan ook wel degelijk veel capaciteit bieden.
Dit zijn unpaired TDD-blokken die bijv. in de 2100 MHz-band ook zijn ingekocht door providers, maar nooit zijn gebruikt naar mijn weten. Er is ook veel minder betaald voor deze blokken dan voor de paired FDD-blokken.

Er zijn zover ik weet nog geen telefoons die TDD én FDD ondersteunen, en in Europa krijg je alleen telefoons die FDD ondersteunen. Het is afwachten of de techniek hier aan gaat slaan, waarschijnlijk valt dat echter tegen en wordt er meer ingezet op technieken als LTE-Advanced in FDD waarbij ook multiband bandbreedte kan worden gebruikt, en wordt er gewoon een fijnmaziger netwerk aangelegd om snelheden hoog te houden.

http://en.wikipedia.org/w...ision_Long-Term_Evolution

Je weet echter nooit hoe de toekomst loopt, en er is natuurlijk een kansje dat Vodafone nog spijt krijgt van dat ze niet wat meer/hoger hebben geboden op de TDD-frequenties. Ik verwacht echter dat dat wel meevalt aangezien het om de 2.6 MHz-band gaat hier...
Ook al zouden ze testen met 100Tbit/s, zolang de datalimieten bestaan hoef ik het niet te hebben.

Eerst mensen verslaafd maken aan mobiel internet, toen met €2,5/maand voor onbeperkt internet (je hele leven lang, zoals dat toen bij KPN op de posters stond) en zodra mensen niet zonder kunnen belachelijke prijzen gaan vragen voor véél minder.

Doet me altijd denken aan hoe drugsdealers "gratis" drugs uitdelen om een week later de hoofdprijs te komen vragen voor een paar gram.

</sorry4the-rant>
Ik vind het inderdaad prachtig. Met 50mbit/s kun je de 2GB datalimiet theoretisch binnen 5 minuten wegstouwen. Gelukkig kun je daarna voor 5 euro per 250MB (per 40 seconden!) bijkopen.
Mooi man, die hoge snelheden.

Uiteindelijk is het allemaal waardeloos, want als je in de trein zit, dan heb je nog steeds op triviale trajecten (EHV-TIL voor mij) geen of dramatisch traag mobiel internet gedurende 3/4 van je reis. Zelfs als er een t-mobile wifi AP in je trein zit is het nog steeds kwalitatief uitermate teleurstellend.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee