Mozilla staakt ondersteuning plug-ins in Firefox op Flash na

Mozilla heeft aangekondigd dat het op een uitzondering na, helemaal stopt met de ondersteuning voor npapi-plug-ins in Firefox aan het eind van 2016. De enige plug-in die wel toegestaan blijft, is de Flash-plug-in, omdat Flash nog steeds veel toegepast wordt binnen webpagina's.

Onderdeel van de plug-in-strategie is het aanhouden van een nauwe samenwerking met Adobe om Flash toch te laten functioneren. Ook werkt Mozilla samen met de ontwikkelaars van 3d-applicatie Unity om de content die via de plug-in getoond wordt, rechtstreeks in de browser te laten werken zonder dat daar een plug-in voor nodig is, schrijft Mozilla op zijn ontwikkelaarsblog. Websites die nog steeds gebruikmaken van plug-ins als Silverlight of Java moeten volgens Mozilla opschieten met het aanpassen van hun gebruikte technologieën. Mocht een website toch extra functionaliteit nodig hebben, dan raadt Mozilla aan hiervoor speciale add-ons te ontwikkelen. Voor Java is er als alternatief bijvoorbeeld Java Web Start.

Browsers als Google Chrome en Microsoft Edge hebben al geen ondersteuning meer voor legacy-plug-ins. Chrome heeft de ondersteuning van de nog uit de Netscape-tijd stammende npapi per Chrome 45 verwijderd, iets wat Google vorig jaar september al aankondigde. Mozilla zal de ondersteuning voor plug-ins dan ook niet inbouwen in de nog in bèta verkerende 64-bit-versie van Firefox voor Windows.

Met de aankondiging van de samenwerking tussen Unity en Mozilla om de uitfasering van Unity in plug-in-vorm gestroomlijnd te laten lopen, kondigt Unity de eerste stappen in het end-of-life-proces aan rond de uitfasering van de Unity Web Player. Vanaf Unity 5.4 wordt de Web Player een niet-ondersteund product. De 5.4-versie komt in maart 2016 uit. Om toch Unity-inhoud af te kunnen spelen in een browser, moet gebruikgemaakt worden van een webgl-export van de met Unity gebouwde content. Webgl ondersteunt wel minder mogelijkheden, waardoor makers van Unity-games en dergelijke daar 'van te voren al op bedacht moeten zijn', aldus de ontwikkelaar.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

09-10-2015 • 10:22

125 Linkedin

Lees meer

Reacties (125)

125
123
112
4
0
0
Wijzig sortering
Heel leuk allemaal, maar sinds windows 8 zit flash in windows ingebakken, kijk maar in je control panel. Wie dat bedacht heeft, als ik flash wil installeer ik t zelf wel
Inderdaad ongewenst.
Het enige "voordeel" daarvan is dat je niet zon irritante updater in je taakbalk hebt, die jaar en dag de instellingen om niet mee te booten of automatish te installeren reset na enige update.

Idem met Java, vinkjes stonden na reboot gewoon weer aan, terwijl je daar met betrekking tot functioneren wat voorzichtig moet zijn met updaten. Als ik alleen al kijk hoeveel web IF's van printers en dergeljke apparaten simpel weg niet meer te gebruiiken zijn omdat het niet compatible is.

Hoe hebben ze dat met de Edge browser gedaan?
Is flash daar enkel in de browser gebaken of staat flash daar net als bij win81 als app (ook) in het OS zelf?

[Reactie gewijzigd door 119961 op 12 oktober 2015 12:05]

Wat is eigenlijk de reden dat alle browsers langzaam NPAPI uitfaseren? Het is natuurlijk een mooi idee dat plugins browser onafhankelijk waren. Flash was altijd een mooie techniek met veel grafische mogelijkheden. Inmiddels zit al deze functionaliteit ook in Javascript, maar dan zonder de miljoen veiligheidslekken.
NPAPI is a really big hammer:

Meer uitleg over de gevaren van NPAPI:
https://developer.chrome.com/extensions/npapi
Plugins draaien - voorzover ik weet - buiten de browser om, op systeem-niveau. Het zijn op zich staande applicaties. Een lek daarin heeft meteen consequenties op systeemniveau. Als een addon lek is, dan heeft de browser daar last van, ook erg, maar minder erg dan op systeemniveau.
Nee !

Plugins draaien , afhankelijk van de situatie, onder de plugin container.exe of als zelfstandige exe.
In beide gevallen is dat met de zelfde rechten als de firefox browser draait.
Dus als limited user of als admin en nooit met systeem rechten.
het dateerd uit een tijdperk waarbij het internet nog niet de onveilige plaats is die het vandaag is. Behoeftes veranderen en de technologie ook. Dat is het niet onlogisch dat men een verouderde technologie uitfaseerd. Net zoals Windows 9x of MD5 ooit zeer goede technologieën waren worden ze vandaag niet meer toegepast.
"Flash moet dood" had ik tot drie dagen geleden gedacht als ik dit bericht las. Daarna had ik me verbaasd over de strategie van Mozilla. Echter, 2 dagen geleden stond een klein meisje naast me met haar tablet en een login code voor Ambrasoft. Dit is een pakket dat ze op lagere scholen gebruiken. Laat dat spul nou alleen maar flash doen. Dat draait dus niet op een Android tablet met Chrome. Gelukkig kun je nog een flash voor Android versie downloaden uit het archief van Adobe en dat werkt dan gelukkig wel weer met Firefox. Het koste me even, maar de dank van mijn dochter was groot.

Flash is niet dood en zolang laptops het nog ondersteunen, worden ouders gedwongen om er gebruik van te blijven maken, dus ik ben blij met Mozilla en hun flash ondersteuning.
Gelukkig kun je nog een flash voor Android versie downloaden uit het archief van Adobe en dat werkt dan gelukkig wel weer met Firefox.
Gefeliciteerd. Die oude versie is security-wise zo lek als een vergiet.

En dit illustreert dus juist perfect waarom Flash en alle andere third-party plugins dood moeten. Te hoog risico dat ze discontinued raken en dat belangrijke stability of security bugs niet meer opgelost worden. Dan kun je je browser zelf zoveel bijwerken als je wilt; die plugins blijven het systeem destabiliseren of vatbaar houden voor exploits.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 9 oktober 2015 10:51]

Anoniem: 537192
@R4gnax9 oktober 2015 22:14
Ik vind het jammer en vervelend , 2 van mijn favoriete websites gebruiken flash en silverlight.

Bovendien zie ik het security risico niet zo ernstig in als sommige anderen.

1: Gewoon browser en plugins up to date houden. dat houdt al 99% van de exploit kits tegen.

2: Installeer het gratis programmaatje "Anti Expoit" van malware bytes , Niks geen gedoe met moeilijke configuratie , gewoon installeren en je heb er geen omkijken meer naar.
Tot nu toe houdt het alle rotzooi die exploit kits op je systeem proberen te dumpen makkkelijk tegen.

3: Installeer Microsofts EMET. Dat moet je dan wel even configureren maar dan houdt het nog meer tegen dan bovenstaand anti exploit tooltje.

4: Draai de betaalde versie van hitman pro alert , dat doet nog meer dan bovenstaande 2 tools.

5: Draai een security oplossing met uitgebreide HIPS en sandbox je browser en plugins op die manier.

Kortom , genoeg manieren (en de meeste nog gratis ook) om rotzooi die mogelijk via flash of silverlight binnen kan komen tegen te houden.

Laat mij maar lekker flash draaien , ik maak me geen zorgen !
Hij kan ook weinig aan doen dat de school zo intelligent is om een flash based programma te gebruiken.

Niet dat welke school dan ook intelligent is, mijn ex school is deze maand begonnen met overstap van Windows XP naar 7...
Als je je browser instelt op "click to run" worden Flash, Java, etc. alleen maar uitgevoerd op een pagina als je er actief op klinkt en daarna op "toestaan" drukt. Dat zou overal standaard moeten zijn, en dan is het risico veel beperkter. Niet langer kunnen advertenties malware installeren via Flash.
Magister is gelukkig wel van Silverlight afgestapt, zonder dat soort plugins word alles ook meteen mooi multiplatform.
Magister is ook een ramp en slecht geprogrammeerd. Bij de iOS apps kon je niet eens uitloggen. Daarvoor moest je de hele applicatie deinstalleren en opnieuw installeren. De software leverancier blinkt uit in stilte, gezien ze daar nog nooit op hebben willen reageren.
Hopelijk is de software inmiddels bijgewerkt zodat een van de basis functies eindelijk ondersteund wordt. De laatste keer dat ik met magister in aanraking ben gekomen is alweer een jaar of anderhalf a twee terug.
Bij mij is het ook al een tijdje geleden, toen zat ik zelf nog op de middelbare school.
Mijn 2 zusjes gebruiken het nu op 2 verschillende scholen, en Silverlight, Flash of Java is geen vereiste meer zover ik weet.
Magister niet. Maar de veelgebruikte tegenhanger voor het HBO en WO onderwijs, BlackBoard, maakt daar af en toe nog wel gebruik van.
Op een Linux bak heb ik laatst maar via via Silverlight aan de praat gekregen anders konden er niet eens filmpjes van colleges bekeken worden door diegene waarvoor ik deze bak beheer. Dat vond ik al niet van deze tijd, dat ik dit soort kunst en vliegwerk moest uitvoeren, maar het was niet anders.
Die scholen vertrouwen nog steeds op technieken waar door bijv. Microsoft al gezegd is dat ze het niet meer gaan ondersteunen. Stap dan op z'n minst over naar Flash zo snel mogelijk, of nog beter HTML5.
Dat is de keuze van de instelling, en heeft niets met blackboard te maken. Er zijn een aantal universiteiten die ooit hebben gekozen voor silverlight om videocolleges te streamen vanwege drm mogelijkheden. Dit is slecht beleid waarvan het moeilijk is om de mannen in slechte pakken te overtuigen van het tegendeel. Maar het heeft niets met blackboard te maken.
De N@tschool nachtmerries komen weer terug...

Een add-on moeten installeren in Firefox... puhlease....
Het is niet aan de producent om ons te vertellen wat we wel of niet moeten gebruiken... anders ga ik op zoek naar alternatieven...
Het is aan de producten om aan te geven wat ze ondersteunen.

Het uitfaseren van oudere plugins is een keuze.

Het is inderdaad je recht om iets anders te kiezen, ik ben iig erg blij met deze strategie en hoop dat ze flash binnen enkele jaren ook de schop geven.

[Reactie gewijzigd door tikoetikoe op 9 oktober 2015 10:39]

Maar "ondersteunen" is iets anders dan "actief blokkeren". Aangezien de flash plugin wel blijft werken, lijkt het me dat de ondersteuning voor plugins erin blijft zitten, maar de code checkt "is dit flash? zo nee dan blokeer ik".
Alle belangrijke alternatieven schrappen de ondersteuning. Soms moet men gewoon stoppen met de ondersteuning van verouderde technieken die te veel resources kosten en niet meer veilig te noemen zijn.

Neem nu de adobe reader plugin. Omdat deze via de npapi draait is er niets van sandboxing en moet Adobe zelf zorgen voor de beveiliging. Alleen hebben we vaak genoeg gezien dat net in die plugin gaten worden gevonden wat nefast is voor de veiligheid van het systeem. Hetzelfde met Java.
Het is niet aan de producent om ons te vertellen wat we wel of niet moeten gebruiken...
Behalve wanneer het gaat om producenten van browser software, want die hebben het beste voor ons voor?
Klinkt meer als een slechte aanbesteding van de scholen als ze hebben gekozen voor een flash applicatie. Flash is al jaren bezig met een teruggang, dit konden we 7 jaar! terug al voorspellen.

Nu moet je dus noodgedwongen je tablet lek maken door er weer flash op te installeren. Ik zou gewoon bij de school hebben aangekaart dat die software niet functioneert met de huidige apparaten.
Punt is dat scholen over het algemeen 0 budget hebben. Tevens is de gemiddelde IT kennis op deze scholen minimaal, dus ik betwijfel het zeer of ze dit 7 jaar geleden al kunnen hebben zien aankomen.

Beveiligingswijs is dit een goede ontwikkeling natuurlijk.
Alleen vind ik het vervelend voor de scholen die nu door browsermakers gedwongen worden om een grote hap uit hun budget te nemen om op zoek te gaan naar nieuwe software. Plus de eventuele bijkomende kosten om docenten wegwijs te maken in de software.
Vandaar dat ik al aangaf dat het bij de aanbesteding al fout is gegaan. Nu wordt het extra duur. Hadden ze zich destijds goed laten informeren door iemand die verstand van zaken had, hadden ze nu niet dit probleem gehad.
Wat had jij ze 7 jaar geleden dan geadviseerd als ik vragen mag? HTML 5 bestond nog niet, laat staan dat er brede support voor was...
HTML5 is 7 jaar geleden terug publiekelijk geworden (om exact te zijn, 22 January 2008), alleen was hij toen nog gedeeltelijk in concept fase. Browsers begonnen echter wel al met de implementatie.

Kijken we nog verder terug dan is HTML5 technisch gezien in 2004 'geboren'. Vanaf 2007 wordt het HTML5 genoemd.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 9 oktober 2015 12:54]

Dus jij had in 2008 al geadviseerd om te gaan vertrouwen op een standaard waar nog lang geen consensus voor was (zie de discussie die er was over de te ondersteunen codecs), maar waarvoor browser bouwers wel mondjesmaat support begonnen te bouwen? We hebben het dan over FireFox 1 en ietje later Chrome.
Nee, ik had als advies gewoon standaard HTML i.c.m. javascript aangeraden. Zonder inhoudelijk het pakket te zien is het overigens onmogelijk om een goed advies daarover te geven.

Zo heb ik zelf ooit een online indesign pakket gebouwd terug in 2010. 0,0 flash, alles HTML. Onder aan de streep zag de applicatie er hetzelfde uit als dat een flash variant zou doen, echter functioneerde die op alle apparaten.

Alleen jammer dat het project inmiddels alweer is afgelopen.
Dit gaat over een educatie applicatie. Goede kans dat het bomvol video en audiofragmenten zit. Veel succes met je 'standaard HTML' uit 2008!
Er was toen ook al ondersteuning voor audio en video...
Het was misschien wat beperkt, maar zeker niet ondenkbaar.
Je kon filmpjes gewoon streamen met Windows Media Player enzo. Daarbij kon je het ook aanbieden als download. Flash leek gewoon veel potentieel te hebben en was minder werk om het zelfde te bereiken.
Flash is nooit een goede keuze geweest om sites in te bouwen. Voor video streaming en muziek was het destijds wel de betere optie, maar zeker niet de enige.
Iemand met verstand van zaken inhuren, is voor de meeste kleine bedrijven al een uitgave die niet veroorloofd kan worden.

Daarnaast ben je met betrekking tot scholen ook nog eens afhankelijk van de onderwijswaarde van een pakket. je kan nog zo'n mooi HTML5 pakket hebben, als de waarde hiervan minimaal is heb je er als school zijnde nog geen bal aan.
De oplossing zit niet in het aanpassen van browsers/plugins naar wens van de leverancier van een prutapplicatie ten koste van je eigen veiligheid.
De oplossing ligt in een boycot van dergelijk spul, totdat de leverancier wordt gedwongen met zijn tijd mee te gaan.
Flash moet weldegelijk dood, en dat moet de fabrikant van die rommel zich ook maar eens gaan realiseren.
De videos op T.net draaien op mijn linux (Arch) alleen als ik flash enable... Youtube etc doet het gewoon met html5 en mp4/h264 werkt ook gewoon via gstreamer op andere websites... Kennelijk gebruikt t.net dus flash, al lijkt het filmpje wel h264... Kom er niet uit, maar zonder flash werkt het in elk geval niet.
Wat vooral voor de toevallige voorbijganger belangrijk is (en niet direct duidelijk uit de tekst): Kan je als Firefox gebruiker straks nog wel je AdBlock of andere plugins draaien?
Ja, dat zijn addons. Het zijn de plug-ins (zoals silverlight of unity web player, programmaatjes die je apart op je pc installeert en zo ook je browser meer functionaliteit geeft) die nietmeer ondersteund gaan worden. In Chrome is dit trouwens al langer het geval.
Om preciezer te zijn, jij hebt het over Extensies. Add-ons is de verzamelnaam voor alles wat aan Firefox toegevoegd kan worden: Plugins, Extensies, Themes en Dictionaries. Dit uitfaseren gaat specifiek over Plugins, voor Extensies, Themes en Dictionaries verandert er niets.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 9 oktober 2015 11:53]

Wat vooral voor de toevallige voorbijganger belangrijk is (en niet direct duidelijk uit de tekst): Kan je als Firefox gebruiker straks nog wel je AdBlock of andere plugins draaien?
Dat zijn geen plugins maar extensions. Plugins zijn gecompileerd, extensions niet. Het zijn beide well addons.
Wat vooral voor de toevallige voorbijganger belangrijk is (en niet direct duidelijk uit de tekst): Kan je als Firefox gebruiker straks nog wel je AdBlock of andere plugins draaien?
Dat zijn extensions en geen NPAPI plugins.
Probeer ze bij telenet maar eens wijs te maken dat Silverlight overal uit gaat...
Ze doen weing moeite om hun site aan te passen naar een andere technologie.
Op dit moment kan je via Chrome niets zien/doen maar moet je maar een andere browser gebruiken.

Hoe vaak ik hun al gecontacteerd heb om dit aan te halen, telkens bots ik op het feit dat ze dit goed genoeg vinden en dat ik maar een andere browser moet gebruiken...

Binnenkort lukt het dus via Firefox ook niet meer....

Website: http://yelotv.be/
Telenet? Wat dacht je van Netflix?
Netflix doet het prima in chrome zonder silverlight hoor.
We hebben het hier over Firefox
En ook Chrome laat die support binnenkort vallen Google maar eens
Netflix kan ook gewoon HTML5 gebruiken in Firefox. Daar is geen Flash meer voor nodig.
We hebben het hier over Firefox
Ik kan me vergissen maar volgens mij ging het over webapps die gebruik maken van flash en silverlight die dan straks niet meer werken.

> En ook Chrome laat die support binnenkort vallen Google maar eens

In chrome word er gebruik gemaakt van html5, dat is waar ik het over heb.
Ik kijk tegenwoordig inderdaad al merendeel NetFlix, simpelweg omdat er niets fatsoenlijk op tv te zien is.
Maar er zijn uitzonderingen, ik kijk bijvoorbeeld wel eens graag naar "de slimste mens ter wereld" op vier. Vroeger was het erg handig, zat ik nog op werk. Browser open en opnemen die handel.

Maar het gaat verder dan dat, vroeger gebruikte ik die website ook gewoon om te kijken als er iets op tv was maar zelf gewoon de tv-gids bekijken is niet meer mogelijk via Chrome.

Daarnaast vinden ze van zichzelf dat ze zo innovatief zijn maar blijven ze wel met deze shit zitten. En ze komen er spijtig genoeg zelf mee weg want ja, welk alternatief is er ?

[Reactie gewijzigd door boskantman op 9 oktober 2015 11:18]

Ik gebruik al 10 jaar Firefox en juist omdat deze plugins heeft. Hola (vpn) is ook een plugin die dadelijk niet meer gaat werken.... Ik moet maar opzoek naar een nieuwe browser. Ik gebruik hola om Netflix in de VS of een ander land te kijken. Het aanbod is daar een enorm stuk groter.
Ik hoop voor je dat je de voorwaarden van Hola goed hebt doorgelezen. Daar staat een leuke grap in namelijk. Of nouja... misschien niet zo leuk als je zelf Hola gebruikt.
Hola is een ander soort plugin dan de soort waar ze het hier over hebben...
zeg uw tv abo op en ga over op bhaalu... ai nee, die hebben ze dood gemaakt :s
Stievie dan maar... Maar daar moet je ook al serieus prutsen om het op en pc te kunnen bekijken.
ah? Wist niet eens dat het kon. De Android emulatoren waar ik het mee geprobeerd heb faalden allemaal om het beeld vlot af te spelen.
Iemand slaagde er alvast in: http://blog.stef.be/stieviewer
Maar Stievie zelf vond het niet zo leuk...
Jij hebt toevallig dat scriptje nergens staan? :) *pretty please*
De github is ook al leeggemaakt. Stevie kon er inderdaad niet mee lachen.
Zeg maar naar waar ik het mag mailen :-)
Goede ontwikkeling van Firefox, uitfaseren dat Flash & Silverlight.

Met Ziggo idem.
Als Ziggo al niet bezig is met een nieuwe HTML5 IF falen ze nog harder, met hun nu al waardeloze silverlight IF, de crap streams die (niet alleen bij mij) continue lopen te bufferen, waardoor het al gare SD beeld er nog vager uit gaat zien, als je al niet 3x in het uur het bericht krijgt "sorry, het laden duurt te lang, want onze dienst faalt gewoon".)
Ik ga akkoord dat het een goede ontwikkeling is (Flash blijft wel btw).
Spijtig genoeg zijn er nog genoeg websites die Silverlight of Flash gebruiken :(
Ze pushen je meer en meer naar de Yelo Play-app. Die werkt op Android, iOS, Windows 8.1 en 10. Dus dat lijkt me meer dan voldoende.
Ahja, dus windows 7 telt niet meer mee ? meer dan 50% zit nog op windows 7.
Daarnaast is de android app ook niet noemenswaardig...

Telkens android een major release uitbrengt (nu 6) duurt het 6 maand alvorens ze ervoor zorgen dat de app terug werkt... Vorig jaar van 4.4 naar 5 heeft deze app maar liefst 6 maand niet gewerkt voor mij.

En dan te bedenken dat er al een technical release was een aantal maanden voor hij op mijn telefoon stond, dus de app is niet echt een alternatief...

Daarnaast wil ik gewoon een tv-gids, probeer op de app maar eens op een overzichtelijke manier een tv-gids te zien, tenzij je alle kanalen 1 per 1 wilt afgaan is dat niet mogelijk

(ahja, ik heb een blackberry via het werk dus eigenlijk géén yelo app, ik ging altijd akkoord dat het stom is om voor blackberry een app te maken omdat ik de website nog had, maar als die al niet meer werkt binnekort)

[Reactie gewijzigd door boskantman op 9 oktober 2015 13:54]

Het kan erger. Mijn provider biedt TV aan via je pc of tablet.
Op de PC moet je Silverlight hebben en de Android app ondersteunt Android tot versie 4.4.
Dus met Chrome en straks Firefox of een modern tablet/telefoon heb je helemaal niets aan deze extra 'service'.
Totaly offtopic: Wat doet opeens dat filmpje hier? :/

Stukje ironie, waar andere plugins steeds interessanter worden, zou internet juist flash-vrij moeten worden, en precies Mozilla gaat alles blocken behalve Flash.
Ehm, de NPAPI wordt uitgefaseerd, en alleen Flash staan ze nog toe deze te gebruiken.

Voor al het andere bestaan er genoeg andere API's om plug-ins voor te schrijven. Het staat wat krom in de titel.
Voor al het andere bestaan er genoeg andere API's om plug-ins voor te schrijven. Het staat wat krom in de titel.
Noem er eens eentje die zo goed als in elke browser aanwezig is. NPAPI was in elke browser, zelfs een tijdje in IE in de jaren 90.

Ik zie het uitfaseren van NPAPI meer als dat browsermakers hun eigen addon/extension-technologie willen opdringen i.p.v. met iets universeels aan te komen.
De uitfasering van NPAPI heeft vooral met security te maken.
NPAPI zit volgens mij ook nog in IE11. Java werkt ook op die manier (bijv. de download director van IBM, die dus niet meer in Chrome werkt).

Ik heb een beetje het gevoel dat het uitfaseren niet onterecht is, maar dat er genoeg bedrijven zijn die een alternatief hebben gemaakt voor een NPAPI gebaseerd spul. En een brede standaard voor alle browswer (IE, Chrome, FireFox en misschien nog Safari) is er volgens mij niet.

Aan het uitfaseren zitten dus wel degelijk nadelen. En zoals iemand elders al schrijft: er is nog verschikkelijk veel Flash (en ook Silverlight) meuk in de omloop. Dus zie je dat je als je pech hebt 3 verschillende browsers op je systeem nodig hebt, om overal te kunnen browsen. Dat noem ik geen vooruitgang.
Vooralsnog krijg op de site van abnamro een foutmelding vanwege het ontbreken van NPAPI-ondersteuning in Chrome. Blijkbaar gebruikt deze bank dat dus nog steeds. Verder werkt alles wel normaal.
Als de NFL ook nog eens opschiet met HTML 5 ondersteuning ipv flash, dan dumpte ik flash meteen. Maar helaas nog steeds alleen flash, dus zit ik er aan vast.
Twitch is er nog zo'n eentje en de alternatieve videosites zitten ook regelmatig nog op Flash. Gewoon alles uitzetten en ze moeten wel gewoon mee.
Twitch gaat binnenkort HTML5 gebruiken voor de videoplayer. HTML5 wordt overigens al gebruikt voor de U.I. in de Twitch player, maar nog niet voor de player zelf.
Zo zijn er ook zat die HTML5 wel ondersteunen, maar standaard alsnog de Flash player tonen.

Zelf heb ik Flash niet eens meer geïnstalleerd staan. Kom zelden een site tegen die nog flash forceert, en voor die paar keer open ik Google Chrome wel even met zijn ingebakken flash player.
Eens, wat mij betreft mogen ze net als bij Chrome Flash gaan uitfaseren. Gewoon in 2016 helemaal mee stoppen. Als dat gewoon goed wordt aangekondigd gaan de meeste websites wel over. En de grote website's zijn al over op HTML5 wat sowieso veel sneller is.
Mijn ervaring is helaas toch anders.
Als ik filmpjes op youtube bekijk via html5, dan slokt firefox al mijn geheugen op en zijn de filmpjes haperig.
Gebruik ik een add-on die youtube forceert filmpjes via flash te tonen, dan verbruikt firefox veel minder geheugen en zijn de filmpjes vloeiend.
Oftewel, ik blijf flash gebruiken tot het niet meer bestaat.
En dan nog de vele sites die niets anders hebben dan flash.
Die wil ik ook blijven bekijken.
Laten ze eerst html5 maar eens optimaliseren en volwassen laten worden.
Haperen met HTML5 heb ik helemaal geen last van. Flash daarentegen juist wel. Wat wel opvalt is dat sinds ik Avast free verruild heb voor Avira free, het haperen en bevriezen met flash weg is, behalve dan weer als ik American Football bekijk, terwijl het eerst wel goed afspeelde. Maar met de laatste beta's van Fx 42 64 bit, is het bevriezen weer terug :? Ik gebruik Edge dan maar voor AF. Heb ik nergens last van.
Totaly offtopic: Wat doet opeens dat filmpje hier? :/
Inderdaad. Maar als oudgediende, je weet Geachte Redactie toch wel te vinden?
http://gathering.tweakers...message/45050391#45050391

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 9 oktober 2015 11:20]

Hmm dat is matig ... java print applet (om enigzins controle te hebben wat en hoe er naar welke printer geprint wordt (labels)) weer naar de knoppen dus. Fix eerst eens een fatsoenlijke print-api grmbl.
Ik heb zelf ook nog een printer staan die Java gebruikt (HP LaserJet 4000n, van rond 1998) in zijn webinterface, dus dat gaat bij mij ook nog eens irritant worden als ik een instelling moet gaan wijzigen.

Dus ook dat moet VMware dus maar in.
Heel veilig is een 4000n van 1998 niet, creeert veel fijnstof en ozon. Maar voor de af en toe gebruik prima, zal m alleen niet gebruiken als je er pal langs zit, liever in een aparte kamer
Gebruik hem ook niet heel vaak, staat op zolder. Scheelt in ieder geval een berg kosten aan cartridges.
Volgens mij wordt dat nu al irritant.

Ik heb hier een JetDirect 170x waar de web interface ook met java werkt. En van wat ik begrijp is er een beveiligings-instelling geschrapt in de huidige versie van Java, waardoor alles wat in die interface van java is, standaard niet wordt ingeladen. Dan mag je een uitzondering toevoegen in java. En om de één of andere reden deed 'ie het toen alsnog niet.
Ik ben uiteindelijk maar overgegaan op configuratie via telnet, wat het wel goed lijkt te doen.

[Reactie gewijzigd door NaoPb op 9 oktober 2015 13:48]

IPP (Internet Print Protocol)
Dit protocol is gebaseerd op http.
Dus ...zeg me als ik het verkeerd heb.... kan je bijvoorbeeld vanuit je browser via een ajax request printers aansturen.

Edit: mits je printer dit protocol ondersteund

[Reactie gewijzigd door steven166.sh op 9 oktober 2015 10:42]

Schijnt niet te gaan https://stackoverflow.com...rint-job-from-the-browser
En idd ook printers zonder netwerkaansluting. Het fijne van gewoon een client printer kunnen gebruiken is dat alle driver / settings gewoon op de client kunnen worden aangepast en dat dat geen server taak is (geen zin om cups toegankelijk te maken voor users bijvb)
Fix eerst eens een fatsoenlijke print-api grmbl.
Oh de ironie.

Firefox is namelijk de enige van de grote browsers die developers enigzins een low-level API voor printing biedt: https://blog.mozilla.org/...-control-printing-output/

De ingebouwde PDF viewer (eigenlijk gewoon de PDFJS library) draait hier op.
Mjah .. maar helaas nog steeds geen standaard bij mijn weten .. dus weer niks cross browser.
wordt dit dan ook het einde van een java tijdperk?
Of gaat java wat anders aanbieden?

Anders wordt waarschijnlijk de koffie koud :D

[Reactie gewijzigd door sjoemie1985 op 9 oktober 2015 11:12]

Die link werkt helaas niet (meer) :'(

[Reactie gewijzigd door sjoemie1985 op 12 oktober 2015 16:09]

Dat vraag ik mee ook af. Ik ben benieuwd of er iets van een add-on als vervanging zal komen. Anders mischien maar ice coffee ;)

edit
ik zie het al in de reactie van etrans staan.

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 9 oktober 2015 18:19]

Jammer, vond de webplayer van Unity altijd goed werken. Leuk dat we nu een convert krijgen naar WebGL, jammer dat we daarvoor functionaliteiten inleveren.
Duurt sowieso nog jaren voordat WebGL klaar is. De uitfasering van NPAPI is voorbarig.
Ik vond Unity niks. Ik heb het in Firefox onder Linux nog nooit werkend gezien.
Jammer, ik kom af en toe nog op site waar oude maar nog steeds interessante games staan gemaakt met bv macromedia/ adobe director. Ook vanuit historisch perspectief is het jammer dat dit soort dingen niet meer afspeelbaar zullen zijn.
Mensen hebben altijd ZELF nog de keuze dit te installeren toch? Of moet Windows ook met een soort DosBox komen omdat we anders oude DOS spellen niet meer kunnen spelen?
Ik geloof niet dat firefox er problemen heeft meerdere versies naast elkaar geïnstalleerd te hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee