Apples desktopversie van Safari gaat in versie 10 standaard verschillende plug-ins blokkeren. Het gaat om Flash, Silverlight, Java en Quicktime. Safari blokkeert de plug-ins door websites te vertellen dat de plug-ins niet geïnstalleerd zijn, ook al zijn ze dat wel.
Als een website geen mogelijkheid heeft de inhoud met een html5-implementatie af te spelen, dan toont een site bijvoorbeeld: "Flash is niet geïnstalleerd" en krijgt de gebruiker een downloadlink naar de Adobe-site gepresenteerd. Als de gebruiker dan op de desbetreffende link klikt, geeft Safari aan dat de plug-in wel bestaat, maar niet is geactiveerd. De gebruiker kan de plug-in eenmalig activeren.
In het geval van een zichtbaar plug-in-object biedt Safari een knop aan met Click to use. Daarna kan een gebruiker de plug-in eenmalig activeren of vanaf dan elke keer bij een bezoek aan de desbetreffende site. Safari houdt de optie om een plug-in automatisch te laden alleen vast als een gebruiker een site regelmatig bezoekt. Na iets meer dan een maand geen bezoek aan de site vervalt de aangevinkte optie weer, schrijft het Webkit-team op zijn blog.
De functie is al actief in de bètaversie van macOS Sierra, maar er komen ook Safari 10-bèta's voor OS X Yosemite en El Capitan. Google Chrome blokkeert Flash ook standaard tegen het eind van het jaar en de browser blokkeerde al standaard legacy-plug-ins, net als Microsoft Edge en Firefox.