Microsoft deed in 1994 bod op Netscape

Microsoft heeft eind 1994 een bod gedaan op browsermaker Netscape, die toen net zijn browser Netscape Navigator had uitgebracht. Het bod was echter volgens Netscape te laag, waarna Microsoft de daarop volgende browseroorlog won.

Met een koop van Netscape zou Microsoft in een klap in 1994 al marktleider zijn geworden op het gebied van internetbrowsers, tekent Computerworld aan. De informatie over het bod komt van Brendan Eich, die bij Netscape heeft gewerkt aan de ontwikkeling van JavaScript. Netscape heeft het bod afgeslagen, omdat het te laag was.

Na het afketsen van de overname van Netscape nam Microsoft een licentie af van Spyglass, die de Mosaic-browser maakte. Dat leidde tot de eerste release van Internet Explorer in augustus 1995. Dankzij het bundelen van Internet Explorer met Windows en het ontmoedigen van het gebruik van Netscapes browser bij hardwarefabrikanten kreeg Microsoft in de jaren daarna bijna een monopolie op internetbrowsers. Inmiddels is die situatie verleden tijd: Internet Explorer is nog wel de meestgebruikte browser, maar concurrenten als het uit Netscape Navigator voortgekomen Firefox, Apples browser Safari en Google Chrome hebben eveneens een significant deel van de browsermarkt in handen.

Netscape 0.9 (bron: Wikipedia)

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-10-2011 • 16:04

140

Reacties (140)

140
137
55
5
0
31
Wijzig sortering
In 1994 betaalde je al gauw 40 gulden p/m excl. telkosten op een 28k8 modem en lokaal inloggen kan lang niet overal.

Windows 3.1 of WfW 3.11
Trumpet Winsock als tcp/ip stack
email Edora
usenet Agent
en natuurlijk de 16bits Netscape Navigator

anderen zaten de vogelen met txt based Archie maar dat was niet aan mij besteedt.

Internet was nog onbekend bij het publiek. Soms had je een onderwijzer of kantoorman die een computer had met MSDOS erop.
Windows werd amper gebruikt. De hausse kwam pas het jaar erop met Windows 95 en OS/2
Windows 3.0/3.1 werd zo rond 1993/4 heel erg veel gebruikt, hoor - niet alleen bij tweakers en zakelijke gebruikers. Eigenlijk vanaf de 386 had bijna iedereen Windows, ofwel bijgeleverd, ofwel door een handige buurjongen met 14 floppies geïnstalleerd ipv het ook vaak standaard bijgeleverde OS/2.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:36]

Ik weet nog goed dat je toen bij Het Net de optie kreeg om OF IE5 te installeren OF Netscape. Wist ik toen veel wat het verschil was, zolang het maar werkte. Ik denk dat vele mensen toen vooral door onwetendheid onbewust gebruik maakte van Netscape. Jammer dat Netscape nu niet meer is wat het is geweest.
Onwetendheid ? Tot Netscape 3.x was er helemaal geen IE. Surfen was Netscape, of je nou met Windows of *Nix werkte. En toen MS met IE 3.0 en later IE 4.0 kwam, toen wilde je echt nog steeds Netscape 3.x of 4.x hebben, want die waren stukken sneller, betere CSS support, betere weergave images en eigenlijk op alle vlakken nog superieur.

Pas met IE 5.0 heeft MS een serieuze stap voorwaarts gemaakt ...
Euhm. Zoals het artikel ook al zijdelings melde bestond er indertijd ook Mosaic. Dat Mosaic het van netscape verloor is wat anders. ;)

Trouwens, knap dat Netscape 3.x en 4.x een betere CSS support hadden dan Microsoft aangezien Microsoft CSS in de browsers heeft geïntroduceerd. De netscape 4.x browsers waren daarnaast een ramp. Traag, vol met bugs en dynamische HTML was een ramp. Op alle drie vlakken versloeg Microsoft met de 5.0 Browser Netscape.

Netscape 3.x was prima, maar men heeft het verknalt met 4.x En een matig product en daarnaast hing er een prijskaartje aan. Niet gek dat de gebruikers massaal naar Microsoft zijn overgestapt
Mee eens; Netscape 4.x was een ramp, maar IE 3.0 (prehistorisch; amper/heel erg buggy CSS support; slechte image rendering) en IE 4.0 (CSS support, maar mega traag en nog steeds buggy) waren toch echt een stukje slechter. IE 5.0 kwam pas in 1999; dat is jaren later !

En Mosaic werd al rond 1996 amper nog gebruikt; toen was het echt Netscape dat de klok sloeg ! En breek me de bek niet over MS CSS support, elke webdesigner heeft daar nog dagelijks last van. MS heeft geen CSS support geintroduceerd; ze hebben er hun eigen draai aan gegeven.

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 22 juli 2024 22:36]

Misschien vergis ik me; maar was voor Netscape en Mosaic er niet "Chameleon"? In mijn herinnering was het inbellen met WinTrumpet, browsen met Chameleon, en Eudora voor e-mail.
Microsoft heeft niet eens veel hoeven doen, Netscape heeft het idd met Communicator 4.0 zelf volledig verklooid. God, wat een ramp was dat. Telkens die fucking crashes, ik werd er knettergek van. Op de TU Delft destijds stond Netscape 4 bijna vanaf de release date op alle PC's (daarvoor Netscape 3, tot ieders tevredenheid) en was IE geblokkeerd, wat heb ik lopen vloeken. Heeft geloof ik twee jaar geduurd voordat ze het licht daar zagen.

Destijds werd trouwens alleen IE 2.0 meegeleverd met Windows, wat super basic was en niemand gebruikte. Je moest hoe dan ook de moeite doen om een extra browser te downloaden, Netscape 3/4 of IE4.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:36]

Ik weet nog goed dat ik indertijd slechts 2 floppies nodig had om een pc op internet te krijgen;
en dan spreek ik over 1994; Netscape 1 voor Windows 3.1, Trumpet Winsock (want windows 3.1 had géén ondersteuning voor Dial-up TCP/IP en moest dus de trumpet stack hebben) en Eudora, FTP, Gopher (en nog een paar kleine tools van enkele kilobytes die we al jaar en dag niet meer gebruiken) stonden samen op die twee disketjes en daarmee had je dan je volledige "internet-omgeving'..

Ik had in die tijd trouwens een pc met een HD die maar 80 Megabyte groot was ... flash enzo bestond nog niet, websites waren echt heel anders dan vandaag...

Ik weet zelfs nog dat ik toen met een aantal foto's die ik van bbs'en had gehaald een paar pagina's op m'n website had opgesmukt (vlees!) en ik kreeg prompt een paar duizend bezoekers (ik had toen zo'n GIF-countertje) waarvan er enkele tientallen dan mailtjes stuurden dat ze mijn website 'totally awesome' vonden ... (ik was toen 14 :p)


Ik weet ook nog dat als je toen op een website chatte, dat je géén java had die alles ververste enzo; het was letterlijk een statische pagina die je zelf om de x aantal seconden moest verversen zodat de nieuwe entries er mee opstonden... natuurlijk duurde het niet lang voordat mirc op mijn pc stond; iets wat in die tijd gewoon een noodzaak was als je wilde chatten zonder vertragingen/verlies van bandbreedte aan HTML/....
Goh, wat heb ik toch veel herinneringen aan die tijden... :)
Toevallig geocities?
op geocities had ik ook een pagina ja .... (CapeCanaveral/1980 als ik het goed heb.. ik kon toevallig mijn geboortejaar nog nemen :))

mijn beenhouwerij stond echter niet op geocities; want dat was verboden, dat weet ik nog wel...
die stond ergens bij een belgische host, ik denk zelfs dat dat op de site van Antwerpen.be was ... (Antwerpen.be/p/bewoner/Spiderman ofzoiets) en eigenlijk maar 750 KB groot mocht zijn... in die tijd was er echter geen automatische quotacontrole enzo; want mijn site was toen 2 MB groot........ (waaaaaauw; echt gigantisch zou je zeggen) en was in die tijd een multimediageval (met midimuziek enzo)..

jaja, waar zijn de tijden;... men zou toen eens moeten geweten hebben dat er zoiets als FLASH of HTML 5 aan zat te komen, of zelfs gewoon 3D op kwaliteit van de bioscoop, maar dan gewoon in je browserscherm... we hadden het nooit geloofd!
ahhh.. nostalgie met netscape..
Vroeger naar de bieb gaan om daar voor 2,50 gulden een half uurtje te kunnen internetten..

Achteraf zullen ze zichzelf wel voor de kop hebben geslagen, maar ja achteraf is alles makkelijk te zien
Achteraf zullen ze zichzelf wel voor de kop hebben geslagen, maar ja achteraf is alles makkelijk te zien
Hoezo? 4 jaar later is Netscape door AOL overgenomen voor $4.2 miljard. Tenzij Microsoft's bod daarbij in de buurt kwam zijn ze er beter op geworden door Microsoft's bod niet te accepteren.
die vergelijking kan je niet maken omdat de inflatie enorm is gestegen tegenover 18 jaar geleden.

het huis van mijn ouders kostte toen omgerekend 100.000€ nu heb ik er exact hetzelfde zien staan voor 260.000€ in dezelfde staat 100m verderop
1. Hij heeft het over 18 jaar vs. 14 jaar geleden, inflatiecomponent is dus een stuk kleiner dan jij denkt.
2. Huizenprijzen stijgen een stuk sneller dan de inflatie.
Jim Clark (destijds directeur van Netscape en diens grootste investeerder) heeft 2 miljard overgehouden aan de deal met AOL. En Marc Andreesen is er volgens mij ook niet slechter op geworden (volgens Wikipedia is ie goed voor rond de 250 miljoen).
Grappig dat de tweede browseroorlog altijd wordt gebruikt om aan te tonen hoe slecht Microsoft is.

Het ironische is dat dit slechts een herhaling was van de browseroorlog die Netscape nog geen jaar eerder had gevoerd tegen de enige browser die het prille www had: NCSA Mosaic. een commercieel product van het NCSA. Door destijds Netscape gratis aan te bieden (je kon aangeven bij de download dat je ees student was, dan was het gratis, anders $29.95)
werd Mosaic uit de markt gedrukt.

Gelukkig hebben we nu veel meer keuze dan toen en kan iedereen de browser gebruiken die hij wil.. (ikzelf gebruikt Firefox voor alles behalve OWA )
Grappig dat de tweede browseroorlog altijd wordt gebruikt om aan te tonen hoe slecht Microsoft is.
Maar ja dat had veelal te maken met het feit dat Microsoft haar eigen standaarden nahield om het concurrenten en dergelijke heel moeilijk te maken. Daar betalen we imho de dag van vandaag nog voor. Ik kan mij het aantal uren dat ik als webdeveloper de afgelopen decenia gevloekt heb op IE, niet op 1 hand tellen. Ik weet dat het fixen - zeker in tijd dat SEO hot was en iedereen opeens standaard compliant websites vroeg i.p.v. als het maar goed werkt in IE attitude - of compatible maken met IE, toch wel wat extra manuren heeft gekost mondiaal gezien.

Het is zelf mijn persoonlijke overtuiging dat we als maatschappij daardoor op bepaalde vlakken serieuze achterstand hebben lopen. Er is een shitload aan zaken die interessant waren die MS bijvoorbeeld lange tijd niet wilde implementeren.

Ik vermoed trouwens dat het nog altijd zo zal zijn in de toekomst omdat het gebikkel over sommige zaken niet over is zie bvb WebGL versus eigen gesloten standaard, het zit ook een beetje in hun DNA. Los van het feit of het onveilig is want uiteindelijk zijn er zoveel MS zaken ook onveilig gebleken en verbeterd, dat gebeurd bij vroege versies. Uiteindelijk ben ik overtuigd dat WebGL het in lange termijn ook zal halen (zeker als ik zo de opmars zie van OpenGL ES en alternatieve platformen waar DX geen mogelijkheid is) maar in dat opzicht zal een goeie ondersteuning van IE niet de eerst volgende jaren zijn.

Netscape had trouwens ook die neiging om met eigen standaarden op de proppen te komen dus een eventuele overname zou op dat vlak weinig hebben uitgemaakt. Uiteindelijk zouden browsers zoals Chrome of Safari ook zijn verschenen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 22 juli 2024 22:36]

Maar ja dat had veelal te maken met het feit dat Microsoft haar eigen standaarden nahield om het concurrenten en dergelijke heel moeilijk te maken.
Vroeger was het juist Netscape die allerlei eigen standaarden introduceerde (jawel, <blink> en JavaScript) en het leven voor webdevelopers zuur maakte, en was het IE dat de meer lichtgewicht, standards compliant browser was. Dat duurde niet lang...

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:36]

Voor OWA (ik neem aan dat je outlook web access bedoeld), kan je ook IEtab gebruiken, dan kan je een regel aanmaken dat je voor je webmail de render engine van IE wilt gebruiken, binnen forefox. Dus IE in firefox, voor de websites waar je het nodig vindt.
OWA werkt ook prima op pure Firefox. IEtab werkt niet zo goed op Ubuntu ;-). De meeste MS webdiensten werken tegenwoordig goed op Firefox, alleen niet ms crm, dat is echt zwaar kl*te.
Ik kan mij vergissen, maar is dit ook al niet ter sprake gekomen in die discovery channel docu 'Download'.... een heel item over het bod van MS en de lange neus die Netscape maakte richting MS... wat dus idd de start van de browser-oorlog inluidde. Wat toentertijd zelfs vreemd was omdat Bill Gates toen nog 'geen grote toekomst' in internet zag.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @MicGlou29 oktober 2011 16:43
Nope. Het was een 'meeting behind closed doors' in juni 1995, dus een tijdje na het bod. Volgens Netscape boden ze 1 miljoen dollar om hun technologie te gebruiken - anders zouden ze Navigator kopiëren. Het werd door Netscape als vijandige overnamepoging gezien, maar het was het feitelijk dus niet :)

Kijk nog eens terug, fragment is rond 24 minuten.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 22:36]

Inderdaad oude meuk, er is/was een leuke serie op tv op Discovery Science
oid. "The true story of the Internet"

Grapig om te zien, het waren destijds allemaal ratten, ze jatten als ze de kans kregen van
alles van elkaar, en zo niet probeerden ze elkaar wel naar het leven te staan.

The True Story of the Internet: The Battle of the Browsers

http://topdocumentaryfilms.com/download-true-story-internet/

[Reactie gewijzigd door Habana op 22 juli 2024 22:36]

en zo niet probeerden ze elkaar wel naar het leven te staan.
Tsja, Netscape en Microsoft stonden toen wel gezamelijk achter het "next-gen" JavaScript (ook al was het een Netscape project), terwijl tegenwoordig de Google, Apple, Microsoft en Mozilla elkaar het licht in de ogen niet gunnen en allemaal elkaars technologie (Silverlight, Dart, Flash, JavaFX, etc etc etc) veto'en.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:36]

Inderdaad, wat is hier de nieuwswaarde van? Dit was allang bekend.
Ms had die browseroorlog volgens mij ook gewonnen doordat je sowieso IE moest gebruiken om windows updates te downloaden, dat ging niet met andere browsers.
En tja, als je dan toch al IE gebruikt voor die updates, waarom dan nog een tweede browser installeren?
Dat is nu ook zo (op Windows en OS X), en 3rd party browsers doen het op allebei de platforms toch heel aardig.
Moet je op OS X IE gebruiken om Windows Updates binnen te halen? Das nieuws!
Anoniem: 256386 29 oktober 2011 16:16
Bil Gates zag in het begin niks in internet.
IE is daarna groot geworden omdat het standaard geleverd werd met Windows.
Internet was inderdaad niks, in de ogen van Microsoft. Microsoft zou het wel 'even' doen met Microsoft Network, een internet-achtig netwerk.

Nou ja, we hebben het gezien... Het internet is kansloos geflopt. Ahum... :+
Je vergeet dat MS lang niet de enige was die het zo ging oplossen. AOL heeft het op die manier nog zeer lang volgehouden net als Compuserve, en zo waren er in de VS en wereldwijd vast nog wel een paar. In Nederland had je Het Net.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:36]

Onbegrijpelijk, dat internet gaat nog heel groot worden. Let maar op :p
Dankzij het bundelen van Internet Explorer met Windows en het ontmoedigen van het gebruik van Netscapes browser bij hardwarefabrikanten kreeg Microsoft in de jaren daarna bijna een monopolie op internetbrowsers.
...daarbij ruimschoots geholpen door Netscape zelf dat met Netscape Navigator/Communicator 4 de slechtste, meest bloated en instabielste browser "suite" uit de geschiedenis afleverde. Ik denk niet dat ik ooit een programma gezien heb dat zo snel zijn fans kwijtraakte. Windows Vista was er niks bij.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 22:36]

hmmm ja...dit is toch wel uit de hele oude doos......heb het toen allemaal meegemaakt.....weinig veranderd in de jaren wat volgden....en nu nog steeds is overal een oorlog gaande...
sommige bedrijven zullen ook nooit snappen dat dit meestal de doodssteek is om maar door te blijven zeuren....eens stappen de mensen zelf wel over als ze de dingen zat zijn en eindelijk eens gaan begrijpen dat we toch op alle mogelijke manieren uitgekleed worden.....ook al staat er gratis voor met koeieletters.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.