Zo te zien aan wat ze gaan testen, wordt het fixed wirelessachtig. 30Dbi is voor een Point to Point verbinding (backhaul) en die 17Dbi antennes zijn sector antennes (omnidirectioneel/360 graden waarschijnlijk; maar dat kan je ook bereiken met bv 4x een 90 graden antenne).
In ogenschouw nemen wat het beleid van Alphabet is (iedereen aan het internet op een betaalbare, solide en redelijk snelle verbinding zodat iedereen bereikt kan worden - inclusief advertenties en datagraven) zou dit wel eens een geval kunnen zijn van "en/en/en" in plaats van "of/of". De grote Amerikaanse techjongens kijken als markt namelijk eerst naar de VS.
De opties:
1. v2x-communicatie en overige "in car communicatie":
Of je nu autobesturingsdata en/of andere data verstuurt, maakt qua techniek niet zo veel uit. Met de huidige status van 4G en 5G in de VS (duur en met veel gaten in de dekking), en digitale radio (de VS gebruikt niet DAB+, maar een aanpassing op de AM & FM genaamd HD Radio en satellietradio in de vorm van Sirius XM) is daar een leuk business model op te zetten.
2. Fixed wireless voor het ontsluiten van het buitengebied in de VS (en later andere minder ontwikkelde gebieden):
Internet in de VS is duur, de klantenservice is abominabel slecht en de uitrol van glasvezel (ondanks dat er van rijkswege miljarden in wordt gepompt) gaat langzaam. Leve de vrije markt en lokale monopolies van grote kabelaars; jullie hebben het beeld. Buiten de middelgrote steden (zeg 60.000 personen en groter) is een lullig adsl lijntje met 2Mbit down en een fractie upload meer regel dan uitzondering en daar wordt zonder blikken en blozen $ 50-100 per maand voor in rekening gebracht.
In het verleden heeft Google geprobeerd de markt open te breken door het aanleggen van glasvezel.
De uitrol van Google Fiber is echter door een combinatie van intimidatie van lokale besturen (lobbying) en juridische acties van kabelaars tot stoppen gebracht. Mooi onderwerp voor een verhaal overigens @
arnoudwokke.
Er is echter een alternatief voor kabel en dsl. Je kunt namelijk ook data versturen via straalzenders die op wifi frequenties werken. Denk hierbij aan de licentievrije 900 Mhz (wordt overigens gelicenseerd in de VS voor 5G), 2.4Ghz, 5Ghz, 24Ghz en 60Ghz, en de licentie frequenties voornamelijk in de 3Ghz (gedeeltelijk straks ook 5G - zeg maar de Burum frequenties), 4 Ghz (politie en hulpverleners-band) en 11Ghz. In Nederland is de markt vrij klein; je komt deze apparatuur eigenlijk alleen bij evenementen zoals festivals tegen (intern netwerk) en het wordt voornamelijk gebruikt op plekken waar telecomoperators geen glasverbinding hebben liggen of een extra verbinding willen hebben voor uitwijk of extra capaciteit.
In de VS is het echter een ander verhaal. Met naar verwachting 8 miljoen abonnees in 2021 (6% van het totaal aantal huishoudens - wat een verdubbeling tov 2016 is overigens), wordt er in de Fixed Wireless of Wireless Service Provider (Wisp) markt rond de $ 4 miljard per jaar mee verdient.
https://www.preseem.com/2...-wireless-market-in-2020/
Kosten voor de aanleg zijn in vergelijking met glasvezel betrekkelijk laag (reken ongeveer met apparatuur zo'n $250-350 per aansluiting) en de uitrol kan snel. Je hoeft tenslotte niet te graven of kabels aan palen te hangen, en met een paar hoofdzenders op de plaatselijke kerktoren, watertoren, mest en/of graansilo bereik je in de meeste gevallen redelijk eenvoudig je klanten.
Qua hardware fabrikanten heb je een aantal grote spelers zoals Ubiquiti (waar een linkje ligt met Apple), Mikrotik (uit Letland), Cambium, Cisco-Aruba en Mimosa. Tuurlijk: in de meeste gevallen is de bandbreedte wat je kunt krijgen beperkt. Denk aan 10-100Mbit, maar als je dat vergelijkt wat je verder kunt krijgen, is dat al een great leap forward.
Er zijn twee uitdagingen op de markt.
De eerste is de aanwezigheid van glasvezel. Als Wisp heb je data nodig dat meestal via een commerciële aansluiting of darkfiber wordt geregeld. Kosten daarvoor zijn zo'n $ 800-3000 per maand voor symmetrisch gigabit maar daarmee kun je 160 huishoudens voorzien van 25/25 Mbit. En de glasvezel kan van 10-25 kilometer verder op komen - je maakt dan een point to point straalverbinding waarover je momenteel ook al gigabit symmetrisch kunt versturen.
Tweede uitdaging is Starlink. Momenteel haalt dat 50-100 Mbit, maar houd er even rekening mee dat dit eerste tests zijn. Het is momenteel grondstation <-> satelliet <-> grondstation, en nog niet geinterlinkt. Een niet gekke gedachte is dat Starlink potentieel meer bandbreedte kan verschaffen. Maar wie is een grote investeerder in Starlink? Juist, Google. Kijk dus niet vreemd op dat een gedeelte van de Starlink apparatuur straks door Google wordt gemaakt en dat Wisps straks ook ontvangst apparatuur van Google kunnen krijgen met een backhaul powered by Starlink.
En aangezien "de goede vriend van Elon" Jeff Bezos zowel met satellieten als met fixed wireless loopt te experimenteren (
https://www.lightreading....ss-networks/d/d-id/754132 ) is een samenwerking tussen Tesla/Starlink/Google tevens een mooie dikke middelvinger in de richting van Amazon. Daar ligt namelijk wederzijds ook wel wat oud zeer ...
3. Project Loon versie 2:
Dit is de internet ballonnen divisie. Momenteel werken ze met behulp van 4G, maar als telefoons worden geüpgraded zodat ze naast 2.4Ghz en 5Ghz ook met 6Ghz kunnen werken, is daar ook een mogelijkheid. Backhaul via Starlink en je bent er al.
4. Wifi-6++:
Indoor apparatuur in de 6ghz is de laatste optie. Door de outdoor apparatuur te testen, kun je meteen meten wat het effect is op huisrouters/access points qua verstoring. Komt het buiten signaal door de buitenmuur zeg maar.
Conclusie: het volgende front in de digiwars gaat binnenkort open.