Microsoft bevestigt komst van Windows 10 21H1 als kleine cumulatieve update

Microsoft heeft de komst van Windows 10-versie 21H1 op een forum genoemd. Tot nu toe was er nog geen officiële bevestiging dat de lente-update er zou komen. Het lijkt erop dat de nieuwe OS-versie een kleine update gaat worden.

De komst van 21H1 wordt op een Microsoft-forum bevestigd. Het gaat om een kleine update die vergelijkbaar is met de 20H2-update, die ook relatief weinig grote veranderingen met zich meebracht. Details over de nieuwe versie van het besturingssysteem zijn er nog niet, behalve dat die op dezelfde codebase draait als Windows 10 2004. Dat is dezelfde codebase als waar 20H2 op draait. Dat betekent ook dat drivers niet opnieuw digitaal hoeven te worden ondertekend en de hardware-eisen blijven gelijk aan de vorige versie.

Het is de eerste keer dat Microsoft in het openbaar iets zegt over de komst van 21H1. Normaal gesproken brengt Microsoft in de lente een grote update voor Windows 10 uit, en een kleine in de herfst. Dit keer werd er echter niets gezegd over de grote aankomende lente-update. Waarschijnlijk wordt nu de volgende herfst-update wel groter. Daarover is nog maar weinig bekend. Windows 10 21H1 is ook nog niet beschikbaar voor bèta-testers in het Insider-programma.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-02-2021 • 09:53

109 Linkedin

Submitter: Simon Weel

Reacties (109)

109
105
55
6
0
26
Wijzig sortering
Kleine verbeteringen:

Evolving the Windows 10 icons
Showing architecture in Task Manager
Improving DNS configuration in Settings
Bringing Disk Management into Settings
Improved Graphics Settings experience
Enhancing your defrag experience
Change Refresh Rate of your display
Improving your search experience
Storage health monitoring to protect user data:
use the built-in screen snipping experience and paste it directly into a folder

https://thewincentral.com...-and-new-features-so-far/
Altijd lachen met de marketing:

"use the built-in screen snipping experience and paste it directly into a folder"

Sinds wanneer is snipping an "experience". Wel handig. In MacOS gaat snipping al jaren standaard naar een file op je Desktop. Aan jouw dan de keuze of je hem wilt annotaten. In Windows moet je snel klikken naar de notificatie en dan pas saven.
win+printscr gaat anders gewoon direct naar je Pictures/Screenshots folder.
Klopt, maar het mooie van de snipping tool is dat je de mogelijkheid hebt om een gedeelte te snippen. Dit kan door een Rectangular Snip, Freeform Snip, of Window Snip.
Helaas gaan deze niet direct naar de Pictures/Screenshot folder :'(
Voor mij klinkt het positief dat je het direct ergens in kan pasten!

Edit:
Voor de mensen die zeggen dat het direct op je clipboard komt, nice! Goed om te weten :).
Ik moet zeggen dat ik een brainfart had en dacht dat er mee bedoelt werd dat het direct in een folder terecht komt!

[Reactie gewijzigd door Thundernerd op 17 februari 2021 15:49]

Je kunt als alternatief ook zoiets als greenshot downloaden. Die kan nog vele malen meer.
Ja en nee,

Als jij de extra functionaliteiten wil; ok. dan is het een idee.

Als je een "standaard" gebruiker bent en het af en toe wil opslaan in een bestand is ingebakken beter, want updaten, bijhouden etc gebeurt door Windows.
en, dan hoef ik geen extra applicatie te beheren als beheerder, versies bij te houden, uit te rollen etc.
Nou ik ben zelf ook beheerder en wij rolde greenshot standaard uit via Intune omdat het zo veel gebruikt werd. Niet bepaald een lastig te beheren stukje software, zeker via Intune/autopilot uitgerolde apparaten.
Als ik dan ook een duit in het zakje mag doen; Sinds een paar jaar fanatiek gebruiker van Screenpresso. Een gratis tool waar je ontzettend veel mee kunt. Vooral handig als je veel screenshots maakt voor documentatie.
ShareX gebruik ik zelf heel veel. Heeft naast een screenshot mogelijkheid ook nog veel meer in petto.
Mee eens. Ik gebruik Screenpresso ook al jaren. Ben er heel tevreden van
Dat zou inderdaad kunnen ja, zal er eens naar kijken.
Moet wel zeggen dat ik het liever gewoon in die snipping tool heb, puur voor gemak :)
Direct pasten kan met de snipping tool al.
Gewoon met CTRL + C na het maken van je snip (of via het menu: edit -> copy)
Window snip kan je doen met Alt-printscr. Maar ik moet ook bekennen dat ik vaak naar de snipping tool grijp.
met 'Win + Shift + S' kan je ook een gedeelte snippen, direct beschikbaar op je clipboard of te bewerken met 'Snip & Sketch' met een druk op de knop.
win+printscr gaat anders gewoon direct naar je Pictures/Screenshots folder.
Wat gewoon beter is dan mijn Mac die het op de desktop dondert.
Kan je gewoon veranderen hoor. Mijn screenshots worden namelijk gewoon op mn NAS opgeslagen.
Ik zie het niet als een voordeel dat er überhaupt een file van gemaakt wordt, tenzij ik dat wil. Maar als dan heb ik hem graag tussen pictures waar die hoort niet op mijn desktop. Is bij Windows sowieso bad practice om daarop data te zetten.
Ieder zijn smaak natuurlijk, maar voor mij is de Windows methode logischer.
Whoeij altijd maar met Printsc + Paint klooien
Da's nog wel lekker ouderwets, maar moet zeggen dat de ontdekking van de Snipping tool jaren geleden toch best wel een verademing was ;)
Cool. Dankjewel. Ik heb weer een nieuw trucje geleerd.
Als je een screenshot maakt in Windows, dan komt daar netjes een melding van in het notificatiescherm waar je achteraf altijd nog kan aangeven wat het er mee moet doen.
De notificatie kun je gewoon weer naar voren halen door rechtsonderin op het icoon voor notificaties te klikken ;) Niet perfect nee maar het gaat dus niet verloren.
Ik verkies de Windows methode. Meeste snips zijn voor collega's of planning tool, voor beide kan ik direct erin plakken. Dat scheelt 3 stappen en een berg aan oude files die ik nooit meer nodig heb.
Sinds wanneer is snipping an "experience". Wel handig. In MacOS gaat snipping al jaren standaard naar een file op je Desktop. Aan jouw dan de keuze of je hem wilt annotaten. In Windows moet je snel klikken naar de notificatie en dan pas saven.
, de snip zit ook in je clipboard automatisch, dus je kan ook gewoon paste doen in de app waar je het nodig hebt (hoef je niet perse de notificatie voor te clicken, tenzij je het specifiek als losse file wilt opslaan).
WinCentral is nu niet bepaald een betrouwbare bron, en dit is een uitstekend voorbeeld ervan want alles wat hier wordt genoemd zat ofwel al in 20H2 (iconen, refresh rate, etc.) of is deel van 21H2. Voor 21H1 is er nog niks specifieks bekend.
Ik had gehoopt op een Interface vernieuwing. Alles is nu zo minimalistisch en tablet proof dat je 2x meer moet klikken om het juiste menu op te roepen. Ik zie vooral veel kale muren in w10 en als je dan op ‘advanced’ klikt om iets basic te doe dan zie je weer w7 achtige opbouw. Vaak een verademing maar ook gewoon verwarrend.

Als ze nu eens w7 een update hadden gegeven ipv een omweg te maken naar w8 hadden we nu veel verder gestaan. Maar ik heb er goede hoop op dat w7 style weer terug zal komen, maar dan in een moderne stijl, touch ready.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 17 februari 2021 13:05]

"Evolving the Windows 10 icons'. Not meer onbegrijpbare icons met gelikt en fancy modern design.
Alles is tegenwoordig een "experience" of evenement.

En het ergste vind ik nog dat er steeds meer mensen dit uit Amerika overgewaaide marketing jargon overnemen in hun taalgebruik.
Afhankelijk van waar het om gaat klopt het wel. Experience als in UX is heel belangrijk, dus wat dat betreft zijn 'search experience' en 'screen snipping experience' gewoon een andere benaming voor hoe je die features gebruikt.

Een belangrijk verschil is dat experience om presentatie/flow kan gaan, maar ook om onderliggende code die het geheel sneller maakt. De ervaring wordt daarmee verbeterd, omdat je bijv. minder lang moet wachten op resultaten of alles vloeiender aanvoelt. Binnen die context is er met die term niks mis.

In het Nederlands zou ik overigens wel de afkorting UX gebruiken maar niet experience, ik zou daar dan gebruikerservaring voluit schrijven. Dat wil niet zeggen dat het gebruik 'echt een ervaring' is, maar gewoon puur het concept binnen het ontwerp en de ontwikkeling van een applicatie.
En wij allemaal doen daar (hebben we het over taalverloedering of termen bedenken omdat wij ons vervelen?!) net zo hard aan mee... Hoe vaak hoor ik wel niet "kids", "chill", "cash" en andere woorden waar al lang en breed Nederlandse woorden voor bestaan 8)7 . Wat dat aangaat spreekt mij de aanpak van Duitsers (Belgen overigens ook) veel meer aan... Lekker eigenwijs hun eigen woorden gebruiken en daar ook consequent in zijn. _/-\o_
Wat mij betreft mag de hele wereld geleidelijk op Engels overgaan.
Dat zou een enorme besparing op allerlei gebieden opleveren.
En als iedereen dezelfde taal spreekt, zal er waarschijnlijk ook minder oorlog zijn.
Dus, ik juich dit alleen maar toe.
Dan maar gelijk iedereen Chinees leren. Scheelt drukinkt, schermgrootte en toestenborden...
pffhaha, sorry, maar dat mechanisme speelt hier in België even hard hoor. Afhankelijk van het lokale dialect varieert dit wel van streek tot streek, maar zeker bij de jeugd zijn engelse barbarismen schering en inslag. Wat betreft die voorbeelden die je gaf, die hoor je ook hier vaker dan 'kinderen', 'rustig' en 'kontant' (moest zelfs even denken over die laatste en opzoeken of het met k of c geschreven wordt). De helft van die 'eigen' woorden zijn trouwens barbarismen uit het Frans aangepast aan een lokaal dialect.

Het Frans daarintegen, die proberen echt engels te weren. Ordinateur vs computer bv.

[Reactie gewijzigd door IskaRiot op 17 februari 2021 13:14]

Totaal off topic: Nederlanders noemen het "anglicisme", Belgen noemen het "Engels barbarisme". Geeft wel aan wie meer houdt van zijn/haar taal...
je moet tegenwoordig 3 A4-tjes aan PowerShell draaien om alle telemtrie/tracking/locatie/privacy-settings uit te zetten. Ook zeer hardnekkige registry settings en services die bijna niet uit te zetten zijn.
Voor de geinteresseerden om lekker licht Win10 te draaien is ReviOS. Geen Cortana, etc.
Toch mooi om te zien dat win10 rond de 1GB RAM gebruik gewoon lekker snel draait zonder alle fratsen op de achtergrond. Weerhoud mij nog een jaartje voordat ik volledig op linux desktop overstap.
Chocolatey om even supersnel alle apps op je nieuwe install te zetten en te updaten.
edit: DISCLAIMER van @Onawt is zeker aan te raden.

[Reactie gewijzigd door IsLogies op 17 februari 2021 12:55]

Voor de geinteresseerden om lekker licht Win10 te draaien is ReviOS. Geen Cortana, etc.
Eigenlijk zou ik dit zeer afraden. Ben zelf een tijd actief geweest in hun discord server en heb ook het e.e.a. aan gesprekken gehad met gebruikers en ook de mensen zelf die dat project onderhouden.
In feite is het niets anders dan Windows 10 waarbij ze een aantal onderdelen eruit hebben gesloopt en wat instellingen via registry hebben aangepast. Echter zijn ze er wel compleet gesloten over wat ze allemaal aanpassen in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Ameliorated project of de legio debloat scripts die op Github te vinden zijn. Meerdere mensen en ikzelf ook hebben dit ter sprake gebracht, maar was geen logica van te maken. De discord server is behoorlijk hypocriet in een hoop aspecten (om nog maar te zwijgen over alle kinderen die erin actief zijn en geloven dat eenhoornkabels gesmeden bij volle maan door de elfjes je een 'competitive advantage' geven in Fortnite). Ik zou er uit weg blijven.

Daarnaast, inhoudelijk over hoe ReviOS wordt gecreerd: dit gebeurt voornamelijk met een programma genaamd NTLite. Een (betaald) compleet programma waarmee je ontzettend veel onderdelen uit Windows 10 kan slopen en instellingen vooraf kunt configureren. Een gratis alternatief is MSMG Toolkit. Minder uitgebreid en geen mooie grafische interface, maar toch zeer handig en doet voor de meeste gebruikers de basisdingen.
Ik zou dus altijd aanraden om gewoon zelf je eigen custom installatie van Windows 10 te creëren. Dan weet je zeker dat er niet mee gerotzooid is en kan je het bovendien echt naar smaak doen. Naast NTLite/MSMG Toolkit, zijn er ook nog de debloat scipts op Github waar je met wat Googlen wel terecht komt. Deze kunnen ook zeer handig zijn.

Het is een beetje een jungle wat betreft instellingen hier en tweaks daar, maar ik zou altijd aanraden om zelf uit te zoeken wat alles doet, of het voor jezelf iets toevoegd en vervolgens ook zelf toepassen in plaats van iets te installeren zoals ReviOS.
Akkoord met je oordeel over ReviOS.
Ameliorated leek beter omdat je zelf alle stappen kan uitvoeren met hun scripts. Maar dan las ik dat updates helemaal niet mogelijk zijn:
However, AME does not allow for the installation of critical security patches, by means of regular Windows Updates, as this subsystem has been stripped from the OS entirely. Unfortunately, due to Windows 10’s background restoration behaviour, it was deemed necessary to also remove any ability of manually installing update packages, as the system components required for this, are the same ones responsible for the entire Windows Update subsystem to begin with – it was all or nothing.
Laat dan maar zitten...
idd, hartelijk dank voor de update, ik heb mn post aangepast.
Mijn vragen aan ReviOS over achtergronden bleven ook onbeantwoord. Waarom niet gewoon open zijn over je activiteiten?
zijn er ook nog de debloat scipts op Github waar je met wat Googlen wel terecht komt
welke scripts zou jij aanraden? de populaire scripts die ik gebruikte worden niet meer onderhouden sinds november'2020 helaas
Je moet niets, je kan wel. En als ik er even snel doorblader en dan dingen zie staan als het utischakelen van smartscreen, auto rotation of zelfs de firewall dan zie ik ook direct dat dit script heel wat meer is dan alleen maar het uitschakelen van telemetrie en tracking.

En waarom zou ik een custom rebuild van Windows vertouwen? Want dat is ReviOS, een repackage van Windows waarbij men er veel heeft uitgehaald, maar je jezelf weer de vraag moet stellen: hebben ze er ook niet iets ingestoken?

Een clean Win10 kan in principe ook met weing RAM omgaan, maar waarom het RAM dat beschikbaar is niet gebruiken om acties te versnellen? Data waarvan je denkt deze nodig te gaan hebben reeds in geheugen inladen?
lijkt me nogal logisch dat alle PowerShell opties optioneel zijn ? 8)7
Je kunt gewoon kiezen wat jou beste setup is.
Ook behoudt Win10 vaak je settings niet tijdens updates/upgrades dus deze scripts zijn vaak gewoon nodig, helemaal als je een paar machines hebt en je State wilt behouden.
Windows 10 behoud je settings met updates wel. Stop toch eens met die onzin te verspreiden. 1 keer brengt Microsoft een update uit waarin de toggle voor een instelling visueel aanstaat ookal staat het daadwerkelijk uit en we krijgen deze onzin.

De enige reden waarom Windows met upgrades instelling reset naar hun standaardwaarde is bij het gebruik van dit soort scriptjes.
ja daarom draaien we in enterprise ook Chef en DSC Powershell scripts omdat Microsoft altijd zo netjes omgaat met settings tijdens updates. lol. Dus "onzin" lijkt me ook wat overdreven.
En als je een beetje thuis bent in Powershell dan zijn deze scripts geen rocketscience en ondermijnen niet de stabilitiet van win10
In de enterprise heb je gewoon perfecte MDM oplossingen of natuurlijk gewoon ouderwetse domain controllers die dit perfect kunnen doen, ook na upgrades. Sterker nog je SCCM of MDM oplossing zal de upgrade voor je kunnen uitvoeren. In de enterprise is het echt allemaal een non-issue.
DSC en Chef gebruik je vooral om al je servers en machines dezelfde configuratie te laten houden hoop ik. Zodat een handmatige actie door een engineer weer terug gedraaid wordt, wanneer deze buiten de afspraken valt en je niet 100x moet gaan inloggen om een taakje handmatig uit te voeren.

Update management gebruik je imo meer om beter planning uit te kunnen voeren, wat extra controle enz.

Hoe vaak zorgen updates nou echt voor problemen bij mensen? Ik heb er zelf in de afgelopen jaren eenmaal last van gehad. Dat heb ik ook met andere distributies wel eens.

En wat voor machine heb je dat je Windows 10 met 1 GB wil laten werken? Geheugen is vrij goedkoop tegenwoordig, ik zie zelf niet zo snel in waarom ik slechts 1 GB zou willen toewijzen.
tuurlijk heb je gelijk en bespreken we hier ook edge cases, overdrijf ik een beetje en heb ik nog nooit een probleem gehad met updates. Maar het is de laatste jaren wel een behoorlijke glijdende schaal. Verdiep je eens in real-time Ai analytics van MS-Office tegenwoordig (letterlijk typ gedrag, etc), al je Edge/IE stats en MS-Teams facial recognition 'onderzoek' van MS. (staat gewoon op de MS dev blogs).
En als ik onder Linux een service kill of uitzet kan gaat hij nooit weer aan. Onder Win10 hernoemt een service zich even met een random-nummertje aan het einde vd service naam. lol. Dan heb ik het nog niet eens over candy crush, etc.
Ik heb net nog een update gehad waarin Windows mij voorstelde de optimale instellingen voor internet te gebruiken in een verplicht scherm dat ik niet weg kreeg met cancel... Ik kon wel "deze stap overslaan" klikken. m.a.w, we pushten mij naar Edge. Ook pushten ze wederom weer eens onedrive, terwijl ik dit niet wens te gebruiken.

Je kan het "overslaan", maar ze blijven erover zagen.

Verder disablen ze de functies om websearch weg te krijgen uit het start menu met verschillende updates. (mijn god wat is dat een irritante functie die blijkbaar alleen edge oproept)

Het is in mijn ogen allemaal niet netjes...
Ik heb net nog een update gehad waarin Windows mij voorstelde de optimale instellingen voor internet te gebruiken in een verplicht scherm dat ik niet weg kreeg met cancel... Ik kon wel "deze stap overslaan" klikken. m.a.w, we pushten mij naar Edge. Ook pushten ze wederom weer eens onedrive, terwijl ik dit niet wens te gebruiken.

Dit is heel makkelijk bij settings menu uit te zeggen, en zal daarna ook uit blijven.
Voor de geinteresseerden om lekker licht Win10 te draaien is ReviOS. Geen Cortana, etc.
Als je toch die kant op gaat, dan kan je net zo goed Enterprise LTSC draaien. Een bonus is dat je daarmee ook langdurig kritische en security updates krijgt, die welkom zijn ongeacht welk besturingssysteem je draait.
Ja, en dan zit je vast op een verouderde versie van Windows 10. Koop je een nieuwe PC en blijkt je LTSC er niet op te werken omdat er geen drivers zijn voor de hardware. LTSC is een branch die een zeer specifiek doel heeft, en normaal, dagdagelijks gebruik valt daar niet onder. Zelfs de meeste bedrijven die initieel op LTSB zijn gestart zijn daar opnieuw van afgestapt net omdat ondersteuning van nieuwe hard- en software achterwege blijft. En komen er dan achter dat je niet van een LTS branch naar de reguliere kunt gaan maar een clean build moet uitvoeren.
Huh? Maar ik dacht dat bedrijven nooit het nieuwste van het nieuwste wilden, dus waarom zouden ze dan afstappen van LTSC?
Omdat bijvoorbeeld Office 365 (locale installaties) niet supported is op LTSB / LTSC
Effective January 14, 2020, ProPlus will no longer be supported on the following versions of Windows. This will ensure that both Office and Windows receive regular, coordinated updates to provide the most secure environment with the latest capabilities.
Any Windows 10 LTSC release
Windows Server 2016 and older
Windows 8.1 and older
En zo zijn er nog tal van voorbeelden te vinden van zaken die niet werken, niet 100% werken of we lijken te werken maar waarbij er geen support wordt geleverd wanneer er iets toch fout gaat.

Maar lees bijvoorbeeld ook eens deze blogpost: https://techcommunity.mic...ld-it-be-used/ba-p/293181

Die heel duidelijk in gaat over wanneer LTSC wel en niet de juiste keuze is. LTSC is zeker voor bepaalde zaken de juiste keuze.
Ja, en dan zit je vast op een verouderde versie van Windows 10. Koop je een nieuwe PC en blijkt je LTSC er niet op te werken omdat er geen drivers zijn voor de hardware.
Ben ik nog niet tegenaan gelopen. Verder draait LTSC geweldig in een VM.

'Verouderd' is relatief. Windows 7 heeft het ook jarenlang volgehouden zonder grote upgrades, en daar werkte ook alle software onder gedurende de gehele levenscyclus van het product. Elke 2-3 jaar komt er een nieuwe LTSC versie uit, en daar kan men altijd nog naar upgraden indien een nieuwere versie van Windows 10 gewenst is.

Dat er een aantal zaken officieel niet ondersteund worden in LTSC doet er niets aan af dat ze gewoon goed werken. Als je niet afhankelijk bent van Microsoft ondersteuning (persoonlijk gebruik, onderzoeksdoeleinden, ...), dan heb je met LTSC niets te verliezen en veel te winnen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 februari 2021 10:53]

Zo verschillend is LTSC nou ook weer niet, werkt prima, toevallig heb ik het hier ook draaien maar ook daar zit nog steeds een berg spionage ingebouwd.
LTSC kan je niet draaien als consument, zonder illegaal bezig te zijn.
Het is ook niet toegestaan dat je alle telemetry data van Windows 10 uitschakelt. Het is dan net zo 'illegaal', omdat je je (potentieel) niet houdt aan een EULA. En EULA's zijn niet altijd rechtsgeldig. Verder is het ook niet toegestaan om stilletjes plots toch meer informatie te verzamelen, wat Microsoft doet na upgrades door bepaalde opties expliciet weer in te schakelen. Iets met pot en ketel. :P

Voor 'onderzoeksdoeleinden' (zie ook hoe ReviOS zichzelf verkoopt) en persoonlijk (niet-commercieel) gebruik kom je met een hoop weg.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 februari 2021 10:54]

Je mag met Windows doen wat je wilt. Er is niet zoiets als "illegaal" omdat je in je eigen Windows installatie zit te rotzooien. Microsoft doet daar niet eens moeilijk over (zou ook dom zijn als ze dat wel zouden doen).

Je mag gewoon alles doen wat je wilt met je OS, er zitten wat aparte restricties op in 2b, je mag Windows 10 eigenlijk niet installeren op een SSE2-loze CPU bv. Maar je mag prima zelf weten wat je uit Windows sloopt, welke onderdelen je wel of niet gebruikt, hoe je het OS naar wens aanpast, wat je er op installeert of wat je er verder mee uitspookt.

Een aantal restricties zijn om misbruik tegen te gaan, zoals een client OS inzetten als server OS bv. Maar de overige restricties zitten er voornamelijk in zodat Microsoft er geen support op hoeft te leveren. Als jij Windows bij elkaar tweakt op hardware waar het eigenlijk niet op hoort te draaien, hoef je niet bij Microsoft aan te kloppen voor hulp.
idd. Maar is er een makkelijk manier om een normale Win10-pro naar Ent LTSC te zetten?
Nee, dat is er niet. LTSC is een aparte 'laan' van Windows 10 waar geen upgrade pad naar is.
Ja hoor, gewoon de machine re-imagen met een LTSC variant van je (corporate) image, is misschien een kwartier werk op recentie hardware.

Je kan niet van Pro naar LTSC upgraden, maar upgraden is vaak sowieso onhandig vergeleken met een schoon image uitrollen.
Komt waarschijnlijk deze herfst weer een nieuwe LTSC aan- de huidige draait op 1809.
LTSC heeft net zo goed telemetrie, helaas. Ik heb het pas een keer geprobeerd in een VM (heb MSDN dus ik kon een test licentie downloaden) maar ik krijg net zo goed de keuze tussen uitgebreid of basic tracking. Uitzetten kon niet net zoals met gewone Win 10 :-(
Je hebt wel een Enterprise versie nodig, zie bijvoorbeeld voor een artikel over een door een duitse overheidsinstantie uitgevoerde test: https://borncity.com/win/...etriedaten-deaktivierbar/

Je hebt wel een recente versie nodig, Windows 10 Enterprice LTSC 1607 is bijvoorbeeld nog niet geschikt voor volledig uitschakelen van telemetry.

Ook is een Enterprise versie noodzakelijk, Pro en Home hebben niet de optie telemetry volledig uit te schakelen zonder hacks (die ook verdere schade kunnen aanrichten aan het OS, zo zijn er genoeg "privacy" scripts te vinden die ook Windows Update slopen waardoor je geen security updates meer binnen krijgt, niet heel privacy vriendelijk op termijn), leuk om eens mee te tweaken, maar niet iets voor de gemiddelde gebruiker.
Ik had LTSC 2019, en uiteraard is dit de enterprise versie (het is immers niet beschikbaar voor consumenten).

De 2016 versie heet overigens LTSB, niet LTSC :)
Neehoor, de op Windows 10 1507 en Windows 10 1607 gebaseerde LTSC versies hebben LTSB geheten, maar tegenwoordig gebruikt Microsoft voor die versies ook gewoon de LTSC naamgeving, al zie je LTSB ook nog langkomen. Zie:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/ltsc/

Terwijl hier nog LTSB gebruikt wordt:

https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search/18165

Voor de 2015 en 2016 versies kun je dus zowel de naamgeving LTSC als LTSB gebruiken (en tegenkomen) terwijl de 2019 versie altijd LTSC genoemd zal worden.

Kijkende naar de versie's kan het trouwens wel zijn dat alleen in SAC het mogelijk is om telemetry volledig uit te zetten daar LTSC 2019 nog gebaseerd is op het 'oude' Windows 10 1809. Mogelijk dat dit pas komt bij de volgende LTSC release. Gelijk ook weer een voorbeeld van waarom LTSC versies gebruiken voor dagelijkse taken niet altijd de beste keuze is.
Nou als ik de 1607 versie probeer te downloaden van MSDN dan heet hij daar nog LTSB, vandaar. Maar ik heb inderdaad alleen de 2019 versie geprobeerd.

Ik blijf het raar vinden dat Microsoft er zo moeilijk over doet om de telemetrie uit te schakelen. Het is een produkt waar je gewoon met geld voor betaalt, maar toch willen ze zoveel informatie hebben :-(

Ik werk op het werk ook veel met Microsoft, en ze snappen de Europese insteek daar gewoon niet. We hebben zakelijk ook wel eens van dit soort discussies en het antwoord is altijd van "Oh maar we gebruiken dit om onze diensten te verbeteren / gebruik te optimaliseren / advies te geven aan de gebruiker" whatever. Alsof dat het goed praat ;) Ze snappen gewoon niet dat in Europa veel mensen gewoon principieel tegen datadeling zijn, het doel maakt daarbij niet uit.
Dat zal best kloppen, aangezien MS tegenwoordig voor 1507 en 1607 beide naamgevingen door elkaar gebruikt. Op VLSC is de naam volgens mij ook nog gewoon LTSB wanneer je die ISO's gaat downloaden.

Datadeling zal altijd wel een hangijzer blijven, uiteraard heb je mensen die er principieel op tegen zijn (niet alleen in de EU trouwens, en of het er veel zijn betwijfel ik ook, de meeste gebruikers in mijn omgeving, zowel consument als zakelijk interesseert het immers geen enkele klap (of het nu over Microsoft, Facebook, Tesla of wat anders gaat, ze delen hun data maar al te graag).

En ja, die data zal Microsoft ook zeker helpen hun producten en diensten te verbeteren. De Europese insteek snappen ze daar prima (in ieder geval de MS medewerkers war ik zakelijk contact mee heb), alleen zoeken ze daar graag zo ver mogelijk de randjes op omdat die data simpelweg erg belangrijk voor ze is.

Vroeger had je Beta versie's e.d, maar ik denk dat we allemaal wel snappen dat Microsoft veel gerichter data kan verzamelen zoals ze dat nu doen dan via de Beta programma's destijds, waar vaak maar een klein deel van de doelgroep aan meedeed en dan vaak ook nog eens alleen de meer onderlegde gebruikers waardoor je altijd een bepaalde bias in je data krijgt.

Wat dat betreft snap ik prima dat MS, zoveel mogelijk binnen de regels, zoveel mogelijk data wil verzamelen en het dus niet te makkelijk maakt om het uit te zetten.

Neemt niet weg dat ik liever ook een optie zou zien het makkelijk volledig uit te zetten, echter aan de andere kant, zolang MS voldoet aan onze wetgeving liever dat, dan dat consumenten scripts gaan draaien waarvan de werking niet kennen en daarmee het halve systeem omzeep helpen.
advies te geven aan de gebruiker
LOL. Bij 80% vd gevallen dat ik Office/Windows issues opzoek op MDSN is hun 'advies' 'he rinstalleer Office/Windows/verwijder alle andere programma's/ Bij 10% van de vragen staat helemaal geen antwoord of iets wat niets met de vraag te maken heeft.

En hun foutmeldingen zijn vrijwel altijd zinloos; een willekeuring? nummer of nieszeggende foutmelding.


Op zich heb ik niets tegen het delen van foutmeldingen met de hardware/drivers, maar ik betwijfel of ze er echt wat mee doen. En het is inderdaad onduidelijk wat ze verder verzamelen, maar waarschijnlijk inderdaad veel te persoonlijke data.
Draai zelf ook een Windows 10 Ameliorated. (https://ameliorated.info/)
Een volledig uitgeklede Windows versie zonder de toeters en bellen.

Je merkt dat alles veel sneller en snappier is dan een standaard Windows installatie.(op een 3900X)
Daarnaast gebruikt deze installatie maar 27Gb na 3 maanden draaien. Normaal gesproken zat deze al vlot aan de 70-75Gb aan schijfruimte, met wie weet wat voor meuk allemaal.

Uiteraard lever je wel wat in. Geen Office, Edge, Microsoft Store, etc.
Maar voor het thuiswerken log ik toch remote in, of gebruik ik de webapps van Microsoft.
Alle games en launchers werken zonder problemen. En voor Nvidia gebruik ik NVCleaninstall. Zodat ik hier ook geen telemetry service voor heb draaien.

Voor de hobbyist leuk om te proberen!
Ik heb -1 gedaan, dat een normale Windows 10 installatie al vlot 70-75GB aan ruimte inneemt is echt onzin. Op alle systemen die ik gebruik ben ik voor Windows + Office (volledig pakket met ook Project en Visio) nog nooit boven de 30GB uitgekomen.


Even nog een check gedaan, het systeem waarop ik dit type;

Windows, Program Files, Program Files (x86), Program Data is samen 29GB en daar zit een hele rits aan programma's bij die niets met Windows te maken hebben. Mijn AppData map is dan weer wel 3GB maar dat komt voornamelijk door Firefox

Edit;
Dit systeem gebruik ik al een jaar met 2 User accounts.
Ander systeem al 3 jaar in gebruik, geen MS Project verder vergelijkbaar en maar 1 user, 24GB in totaal!
3e systeem, geen office. Nog geen 20GB in totaal..

Allemaal normale Windows 10 Pro installaties.

[Reactie gewijzigd door Malandro op 17 februari 2021 10:50]

Windows 10 gebruikt alles bij elkaar makkelijk 50GB+.
Pagefile, recovery en een WinSXS map die vrij snel vol kan lopen met tig overbodige drivers en meuk i.v.m. rollbacks e.d.

Mijn eigen Windows installatie is ~2 jaar oud. C:\Windows gebruikt al 30gb, ik heb 43gb aan pagefile (nogal overkill, maar ach, automatisch en mis het niet), 30gb in mijn users waarvan 10gb UWP packages en Microsoft spul is. Een recovery partitie van een gb. Dan tel ik meuk in program files e.d. niet eens mee.

Om Windows normaal te gebruiken zit ik al over de 100GB heen. Zelf heb ik er geen problemen mee en hou ik al sinds Vista rekening met het feit dat een OS 50+gb aan vrije ruimte nodig kan hebben om fatsoenlijk te ademen. Het is behoorlijk veel, maar driekwart is pure recovery voor het geval er wat stuk gaat met je OS. Minder ruimte gebruik vs meer moeite moeten stoppen als ik weer eens wat verkloot in mijn OS :) Het is een afweging.
Dat vind ik wel heel veel, pagefile zou ik trouwens niet meenemen in bekijken van de ruimte die een Windows installatie inneemt, maar zelfs dan vind ik het erg veel.

Op dit systeem, dat nog wat Windows 7 komt en nooit opnieuw geïnstalleerd is:

c:\Windows +-30GB (3.5GB daarvan is SCCM data, die een consumenten systeem niet zal hebben).
c:\User\<user> (m.u.v. downloads) 2GB
300MB voor de systeem partitie en 700 voor recovery.

En dit is een systeem dat ik dagelijks gebruik.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 17 februari 2021 14:21]

Tel daar nog even de pagefile (voor laptops ook de hibernate file) bij op. Sommige laptops hebben nog een OEM recovery partitie die +/- net zo groot is als een Windows installatiedisc. De meuk van Windows in je program files. De programdata map, de Windows10Upgrade, het Microsoft/Nvidia/AMD mapje.

Mijn Windows mapje is ook maar 30 gb, maar er komt veel meer bij kijken.

Mijn users is groot omdat ik honderden applicaties en games geïnstalleerd heb staan.(al telde ik het meeste niet eens mee zoals grote projects of de documents/pictures/downloads). Wat niet een vreemde usecase is.

Je tikt al heel erg snel de 50GB+ aan en de 100GB over gaan is nou niet bepaald een prestatie, helemaal niet als je 32gb+ aan geheugen hebt. De meeste ruimte is vooral om eventuele edge case problemen te voorkomen of juist problemen (semi-)automagisch op te lossen. Het kan makkelijk kleiner, maar wat zijn de kosten tegenwoordig voor een 120gb OS disk.
Dat je makkelijk 50 of 100GB (of nog veel meer) kwijt kan zijn op een C:\ drive ben ik zeker met je eens, ik vind alleen niet dat je dat allemaal onder de noemer "Windows heeft dat nodig" kan plaatsen.

Met goed beheer kan je de zaken die nodig zijn om Windows te draaien makkelijk een stuk kleiner (en soms, zeker op oudere hardware, ook beter presterend) houden. Pagefile bijvoorbeeld kan je makkelijk klein houden. Hybernate file is inderdaad lastiger. ProgramData staat vaak meer 3rd party meuk in dan Windows gerelateerde zaken. Net als Program Files. OEM recovery is soms inderdaad ook groot, maar niet nodig voor Windows 10, waar is het zelfs beter om bij problemen de media van Microsoft te gebruiken, zeker als je al een paar upgrades verder bent.

Windows heeft vaak helemaal niet zoveel resources nodig als dat mensen denken, maar vaak is het wel makkelijk om Windows zoveel resources te laten gebruiken, het scheelt je immers tijd en inderdaad OS disk kost niet zoveel meer, al vind ik 120GB wel wat weinig als je redelijk wat applicaties gebruikt. Ik zelf installeer bij zakelijke systemen (centraal gemanaged) eigenlijk al niet minder meer dan 256GB (is dan vaak ook de enige disk in het systeem) en prive eigenlijk niet minder meer dan 512GB en liever eigenlijk gewoon gelijk een 1TB NVME.
Daarom benoem ik ook alleen de mappen die Windows gebruikt om zijn ding te doen. De program files worden niet in hun volledigheid meegnomen, de user libraries reken ik ook niet mee. Al tel ik de software zelf niet mee, wat de software in Windows gebruikt tot zekere hoogte wel weer. Je gebruikt je OS, tenminste...

Windows heeft eigenlijk geen pagefile nodig en kan in principe ook prima zonder. Al is dit alles behalve aan te raden. Groter dan wat je geïnstalleerd hebt is ook niet nodig, maar als je genoeg ruimte hebt, vangen ze daar wel wat extra edge cases mee op, waarom niet.

Windows _heeft_ het niet nodig in de zin van, het doet prima zijn ding met 20-30gb max. Maar Windows is heel wat minder onderhoudsgevoelig en is door veel data bij te houden veel beter in staat zichzelf te fixen (drivers rollbacken bv). Wat voor de gemiddelde gebruiker belangrijker is dan dat ruimteverlies.

120GB is als OS drive IMO een minimum, want er komt ook nog software bij kijken die men (ik ook) gewoon op de OS disk erbij zetten. Maar hoeveel is dat nou gegroeid? 80gb was voor Vista al een aanbevolen minimum als OS drive. Er komen nieuwe Tweakers bij die jonger zijn.

Zelf heb ik 500gb als OS drive, voor het OS en de software is dat al jaren ruim voldoende (games, downloads en de rest staan op andere drives). Voor de gemiddelde huis tuin en keuken office gebruiker is 120-250gb als OS drive meer dan zat. Bij minder dan 100 kan Windows het zelf al krap krijgen, laat staan de software en meuk die je over tijd verzameld, ook al installeer je die op andere drives, zullen nog steeds ruimte innemen op je OS drive (en dat is waarom ik ze deels meenam).

[Reactie gewijzigd door batjes op 17 februari 2021 16:42]

Ik denk dat we grotendeels wel op een lijn zitten, enkel hier en daar wat andere definities aanhouden :)
Maar Windows is heel wat minder onderhoudsgevoelig en is door veel data bij te houden veel beter in staat zichzelf te fixen (drivers rollbacken bv). Wat voor de gemiddelde gebruiker belangrijker is dan dat ruimteverlies.
Niet altijd trouwens, o.a. via WinSXS kan je veel afvangen met rollsbacks e.d., maar als door gebrek aan onderhoud op den duur je WinSXS of soortgelijke folders corrupt raakt (en hoe groter de folder, hoe groter de kans) kan je ook ineens heel ver van huis zijn, denk bijvoorbeeld aan maandelijkse (security) updates die niet meer willen installeren tot aan issues waarbij een reinstall of terugzetten van een backup eigenlijk de enige efficiënte oplossing is (met dism kan je soms nog wel wat, maar is vaak te tijdrovend tenzij het over iets heel belangrijks gaat en er "toevallig" geen backup is).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 17 februari 2021 16:48]

Dat is echt enorm.
Kende ik niet. Nooit van gehoord.
Is dat een legaal iets?
Registreer je die gewoon met je normale Windows License?
Op die homepage zie ik dat niet zo snel staan.
Voor de hobbyist zeker, maar echt serieus is dat project voor dagelijks gebruik niet te nemen lijkt het. Ze lijken immers het installeren van (security) updates volledig te slopen. Daar wil je een minder onderlegde (zeg maar de gemiddelde werknemer of consument) dus niet op laten werken, zeker niet wanneer het systeem verbonden is met Internet en / of de gebruiker admin rechten heeft of kan verkrijgen.

Verder overdrijf je denk ik wel een beetje. Het systeem waar ik nu op bezig ben is een systeem dan van Windows 7 geupgrade is naar Windows 10, alle versie upgrades heeft gehad tot 20H2 en in de tussentijd nooit opnieuw geïnstalleerd is en hier is de ruimte die de installatie gebruikt +- 33 GB (waarvan 3.5 gebruikt door SCCM's data distribution, iets dat op een consumenten systeem niet voorkomt).
Thanks, ik heb thuis nog zo'n HP x2 die aan de systeemeisen van Windows 10 voldoet, maar voor geen meter draait. Als ReviOS een beetje vergelijkbaar is met Windows 10 dan kan mijn zoontje er misschien toch op werken. Hij kan niet werken zonder touchscreen -zucht-
misschien niet helemaal duidelijk in mn vorige bericht. ReviOS is gewoon Win10 20H2 maar door een community onderhouden en sloopt alle onnodige dingen uit win10 waardoor je een heerlijke lighte OS hebt.
Als je ReviOS niet vertrouwd (kan ik me voorstellen), dan kun je gewoon de Powershell draaien die ik vermeld op GitHub, dat scheelt ook erg veel performance en telemetrie
Heb je een linkje naar ReviOS?
die heb ik expres niet in mn post gezet maar een google search kom je er makkelijk. Maar zoals @Blokker_1999 al zei, het is een custom Win10 dus een beetje oppassen.
Maar gezien niemand problemen heeft om custom ROMs op je telefoon te gooien en een default MS Win10 nogal de wensen overlaat.....
Het is niet omdat een klein percentage aan technische mensen een custom ROM installeren, dat iedereen daarmee comformatebel is.
Net even gecheckt, site1 en site2.

[Reactie gewijzigd door Indir op 17 februari 2021 10:21]

Zojuist de link bekeken: https://github.com/Disass...pt/blob/master/Win10.psm1

En je comment is een beetje overdreven, de telemetry uitzetten is ~ 25 regels (regels van if statements en comments genegeerd) en geen 3 A4-tjes.

De rest zijn tweaks zoals je camera, audio etc uitzetten, dit betreft geen privacy meer maar is gewoon het uitzetten/tweaken van hardware en software functionaliteit.

Ik snap de privacy zorgen maar dit soort comments creëren een geheel ander beeld dan de realiteit.
Vroeger, toen we allemaal de omslag moesten maken van Windows 3.1 (ja ik ben oud) naar Windows 95, naar Windows 98, XP, Windows ME (grootste ellende ooit), en dan de wat stabielere server varianten. Met je diskettes in de weer een hopen dat er geen foute diskette tussen zat. Vroeger...

Ik was een beetje huiverig over Windows 10, de laatste versie die met een big bang uitgebracht zou worden. Maar.... Dit update beleid waarbij elke keer weer iets wordt aangepast is heerlijk. Ik ben benieuwd of ze ooit nog een naamswijziging doorvoeren en de "10" eraf halen, scheelt weer.
Die 10 blijft er waarschijnlijk nog wel even achter voor backwards compatibility :Y) Dat is ook de reden dat het Windows 10 is en geen Windows 9 (omdat sommige applicaties een check doen of de OS versie matched met "Windows 9*")
Vroeger, toen we allemaal de omslag moesten maken van Windows 3.1 (ja ik ben oud) naar Windows 95, naar Windows 98, XP, Windows ME (grootste ellende ooit), en dan de wat stabielere server varianten. Met je diskettes in de weer een hopen dat er geen foute diskette tussen zat. Vroeger...

Ik was een beetje huiverig over Windows 10, de laatste versie die met een big bang uitgebracht zou worden. Maar.... Dit update beleid waarbij elke keer weer iets wordt aangepast is heerlijk. Ik ben benieuwd of ze ooit nog een naamswijziging doorvoeren en de "10" eraf halen, scheelt weer.
Bij mij komt het er op neer dat instellingen en printers steeds weer gereset worden.
Bijvoorbeeld kleuren en lettergrootte. Bij mij ook printerdrivers en scanners van Canon Pixma MP610.
Klinkt meer als een driver issue dan een windows issue. Dat de driver z'n settings op een verkeerde manier opslaat of in een locatie dat bij een upgrade gewiped wordt. Kan natuurlijk ook een bewuste keus by design zijn maar heb hier zelf nog nooit last van gehad met HP printers en diverse label printers met specifieke instellingen.
Vroeg of laat gaan ze wel van Windows 10 afstappen inderdaad, wellicht dat het komende jaren meer de ARM kant op gaat en dat ze daar meer focus op willen leggen door de "ARM" variant van Windows 10 gewoon samen te voegen en compatiblity layers toevoegen. Perfecte moment om een nieuw OS aan te kondigen dat verwarring voorkomt.

Of als Windows 10 een paar uitglijders maakt en de naam gewoon flink besmeurt is, al zal ze dat vast niet veel uitmaken want de Windows naam is ook door weer en wind gegaan en is er nog steeds.
Heerlijk, dan gaat er ook niets kapot! De updates leken de laatste tijd nogal onnodig te zijn met veranderingen puur om het veranderen. Ik kan een stabiele aanpak wel waarderen.
Dat zegt geen klap.

Wij hebben afgelopen jaar een update slag gemaakt en bij een relatief kleine H1/2 update ging het helemaal fout (gelukkig al/pas bij de 10% uitrol groep) omdat MS ongedocumenteerd een Intel wifidriver gewijzigd had en dat zorgde voor een bak ellende.
De update daarna was een grotere en iedereen hield zijn hart vast, allemaal voorbereidingen getroffen...niets :+
Microsoft die Intel drivers aanpast, right....
Ja Windows bevat driver, heel vreemd inderdaad :?
Intel is gewoon degene die die ontwikkeld hoor. En dat kan best een andere versie zijn voor een andere versie van Windows.
Anoniem: 474132
17 februari 2021 10:11
21H1 klinkt als een Covid-19 mutatie...
Hopelijk is die minder gevaarlijk :)
Nou, dan wordt het dringend tijd om van je bestanden een back-up te nemen. Of het nu 'n kleine update is of niet.

Alle gekkigheid achterwege gelaten, ja, er zijn veel configuraties en nee inderaad, Microsoft kan deze niet allemaal testen, en ja, andere besturingssystemen hebben soms ook last van fouten bij het updaten, maar Windows kan er toch echt wel wat van. Ik begrijp het volledig dat je huiverig zou zijn om Windows de boel te laten updaten.
Ook handig om te weten is dat het slim kan zijn om niet manueel naar updates te zoeken in de Windows 10 instellingen. Als je dat doet krijg je namelijk minder stabiele updates binnen, puur op basis van het klikken van de "zoek naar updates" knop. Voor mij is dit een goede gewoonte geworden, met name omdat ik vorig jaar mijn Windows 10 moest herinstalleren nadat hij na een update niet meer kon booten, ongeacht wat ik probeerde te herstellen. Jammergenoeg zijn Windows updates een heikel punt geworden, ook omdat ze blijkbaar een paar jaar geleden in Redmond hun uitgebreide testing divisie hebben vervangen door een netwerk van VM's en user telemetry.
Ik leid niet aan grootheidswaanzin. Als een bedrijf uit Amerika mij wilt volgen, ga je gang. Totaal nutteloze informatie en als ze informatie hebben dan maken ze een goed product voor mijn pc.

Het zou namelijk wel handig zijn om informatie te sturen naar een bedrijf als je iets van een bedrijf verlangt, namelijk een goed update beleid.
Het is een wisselwerking en niet 1 richting beleid.

ik heb dan ook niet voor niks geen probleem bij de updates van MS.
Ze hebben zelfs een probleem voor mij opgelost met een printer;)
Wat ik een gemis vind bij de laatste update, om snel te kijken of je Windows geactiveerd is met Windowskey + Pause/Break. Op dit moment vind ik dat omslachtig. Gelukkig kan je wel in de CMD prompt dit uitvoeren, maar het was zo snel :)
21h2 wordt de grote visuele update.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee