Microsoft maakt Windows 10 21H1 beschikbaar voor zakelijke validatie

Microsoft heeft 21H1 voor Windows 10 beschikbaar gemaakt voor commercial pre-release validation door zakelijke gebruikers. Hiermee krijgen bepaalde zakelijke gebruikers al een blik op de update, die vrijwel geen nieuwe functies bevat.

Zakelijke gebruikers kunnen Windows 10 versie 21H1 volgens Microsoft via Windows Update, Windows Server Update Services en Azure Marketplace binnenhalen, of de ISO downloaden. Het gaat hierbij niet om systemen die Windows 10 Home draaien, maar bijvoorbeeld om de zakelijke versies waarvan het beheer via it-afdelingen verloopt of die onder een volumelicentie vallen.

Microsoft meldt dat 21H1 bij een upgrade vanaf Windows 10 versie 2004 of 20H2, via een enablement package wordt geleverd en benadrukt de snelheid en kleine hoeveelheid downtime die hiermee gepaard zou gaan. Upgrades vanaf eerdere versies duren langer.

Windows 10 versie 21H1 is een kleine cumulatieve update, zo maakte Microsoft zelf in februari al bekend. Wanneer de algemene beschikbaarheid volgt is niet bekend, maar afgaande op voorgaande jaren zou Microsoft in mei kunnen beginnen met de distributie op grote schaal.

Windows 10 21H1

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-03-2021 • 08:33

51

Submitter: RobinF

Reacties (51)

51
49
27
1
0
12
Wijzig sortering
Mijn Surface 3 laptop zit nog steeds vast op de 1909.
Ik zit ondertussen al maanden op de laatste versie. Dus dan doe je iets echt niet goed denk ik. Het probleem met updaten is al lang opgelost.
Er is een reden waarom Windows die feature update niet binnen trekt, probleem is dat hij niet aangeeft waarom niet.

Echter als je via de update assistent gaat kan het zijn dat je plots wel de reden krijgt en dat kan uit ervaring iets simpel zijn zoals, je hebt niet voldoende vrije disk space waar hij met pakweg 15GB vrije ruimte de feature update niet gaat starten.

Dat systeem op zich is goed, Windows gaat een reeks controles doen naar drivers, software en wat weet ik veel om te vermijden dat hij een update start die gaat mislukken of problemen gaat geven. Echter op een gegeven moment gaat hij toch hulp moeten vragen van de gebruiker ipv eindeloos te wachten tot een software/driver update gebeurd is die nooit gaat komen om welke reden dan ook of de user toevallig is beslist zijn disk op te kuisen.

Tenzij hij dat pas doet als de versie waar je opzit echt buiten support gaat, dat kan ook.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 juli 2024 23:26]

is het niet zo dat je in theorie als gebruiker niets zou moeten doen en gewoon wachten tot hij binnenkomt?

Nuja persoonlijk neem ik ook altijd de UpdateAssistant weg, en naar ik vermoed is als je het bij bepaalde versies het manueel doet, hij die "instelling" blijft behouden en altijd voor de manuele weg kiest totdat jouw versie EoL is. vind ik in principe geen slecht systeem voor wie niets wil doen en het automatisch laat gebeuren, loopt het ook gewoon zo. Voor wie meer controle wil en het liever manueel wil doen, gebeurd dat ook zo.
dit ter zijde, ik ben begonnen met manuele updates omdat de automatische update mank liep.
EN als het idd zo is, vertel het dan! en nog liever ergens een slider waarbij je kan schakelen tussen de 2 methodes, /S desnoods in het registry want je wil niet dat noob Jansen dat zou kunnen verzetten hé /Sarcasme
Als end-user doe ik duidelijk iets verkeerd dat ik eerst in het standaard Windows Update scherm maanden de melding zie over de feature update waar mijn systeem niet "klaar" voor is. Maar ondertussen al helemaal geen melding meer over de feature updates, en ongeacht hoe vaak ik op controleren voor updates druk, er niks verandert. (Alleen patches en preview patches voor 1909).
Je kan een upgrade ook starten door de UpdateAssistant te downloaden van de website van microsoft en die te draaien.
Kan ook liggen aan de gebruikte (Intel) chip. Sinds vorige week zijn een aantal patches uitgerold en wellicht kun je hierna wel upgraden.
Als zakelijke gebruiker heb ik maar 1 tip: wacht gewoon 2-3 maanden tot het installeren van deze grote updates bij je gebruikers. Meeste bugs zijn er dan wel uit, scheelt je een hoop ellende ;).
SSSSSST! dadelijk doet iedereen dat en dan zitten na 2-3 maanden alle bugs er nog in!
Op mijn werklaptop stel ik upgrades een aantal maanden uit, op mijn persoonlijke laptop niet. Daar vind ik het risico minder erg.
Privé installeer ik de update meestal op mijn laptop. Die gebruik ik weinig en als er iets mis gaat is een reinstall ook geen probleem. Met de desktop wacht ik altijd wat langer.
Lol, voor mij andersom. Verplichte vrije tijd vind ik fijner dan privé niet kunnen computeren...
Ik installeer al jaren vaak direct de update op mijn werklaptop. Soms zelfs al op de 2e dinsdag van de maand, 's avonds om 19:01.

Het enige wat mij lastig viel was een rotte Synaptics touch-pad driver.
Hoe doe je dat in de 20h2 versie.... want ik kan het niet meer vinden in pro versie.
Dan moeten ze maar weer echt gaan testen ipv de eerste installaties als live testing te beschouwen.

Het gaat tegenwoordig gewoon te vaak fout met updates. Waar je ze eerst het liefst zo snel als kon installeerde, is 1 of 2 dagen later om te zien of het niet weer een foute update is particulier nu haast de regel en zakelijk, met grotere belangen sowieso flink langer.
Soms zitten bugs er decennia in, maar heeft niemand er last van en worden pas gefixed als ze in het wild worden misbruikt...
mogelijk misbruiken van bugs is maar 1 reden om niet te updaten.

Bij ons is een groter probleem dat we applicaties van derden gebruiken en die niet snel genoeg ook up-to-date zijn kan een groter probleem geven bij het installeren van Windows updates.
Recent ook tegen zoiets aangelopen bij een klant, waarbij MS al jaren geleden had aangekondigd dat bepaalde zaken zouden worden uitgefaseerd, was er in die applicatie nog geen ondersteuning voor de vervanging van die zaken maanden na het uitfaseren. Uiteindelijk waren we minder tijd kwijt en eerder klaar met zelf iets bouwen op de MS software dan wachten/testen en hopen dat we een stabiele versie kregen van de applicatie.

Dat resulteerde in flink lagere jaarlijkse kosten, functionaliteit gebouwd op software die we toch al gebruiken (en dus ook al ondersteunen) en gewoon een leverancier minder in bedrijfsprocessen (wat altijd scheelt bij issues troubleshooten/fixen). Wij konden hiermee ook verder een hele berg servers uit te faseren, wat nog meer geld/beheer scheelt.
Daarom zouden de zakelijke gebruikers in ieder geval moeten beginnen met testen zodat de tijd maximaal benut kan worden om voor je eigen organisatie de boel te regelen als dat nodig is, voordat je collega's dat bewust of onbewust installeren. En heeft de leverancier van de software ook wat meer tijd om eventuele aanpassingen te doen.

Het is gewoonweg onmogelijk alles te voorzien in softwarewereld. Wel de risico's te minimaliseren. En dit is er 1 van.
Dit is dus geen grote update. Als je 20H2 hebt en een beetje bij bent met de maandelijkse updates dan heb je 21H1 al. 20H2 was eigenlijk ook gewoon 20H1/2004 met maandelijkse updates. Maw deze kun je gerust pakken. De volgende wordt een grote, en die kan je idd best een paar maanden uitstellen.
Maar je weet de afhankelijkheden van andere (niet-Microsoft) software niet, dus de uitspraak “deze kan je gewoon pakken” is simpelweg niet voor iedereen waar.
Dat komt een beetje uit de XP SP3 tijdperk.
Als gebruiker of als beheerder?
Of als je een beetje redelijk grote organisatie bent, heb je gewoon je test omgeving op orde, en maak je gebruik van de verschillende ring, zodat je deze versie al een paar maanden kunt testen voordat deze wordt gelanceerd.
Heb bij meerdere grote organistaties gewerkt waar een test omgeving gewoon niet bestaat.
Wel voor wat developers maar die misbruiken vaak de test omgeving.
Steeds is het een gevecht met management die een meerwaarde van een testomgeving niet ziet.
Ben al blij als ik voor productie eindelijk weer nieuwe hardware/licenties mag bestellen
Anoniem: 100047 @Mezz019 maart 2021 10:25
Niet alleen de OTAP omgevingen zijn soms een gevecht om te (onder)houden, maar bij ons ook de zandbak. Waarom is dat nodig? Spelen doe je thuis maar? Als je gaat testen gebruik je de OTAP maar :/
Steeds is het een gevecht met management die een meerwaarde van een testomgeving niet ziet.
Wellicht moet je iets duidelijker maken dat het zonder testen echt een enorme gok wordt of je wel of geen issues heb:
https://9gag.com/gag/aGZPd6G
Als je zoiets doet bij de PC van de directeur zal de boodschap wel overkomen... ;-)
ze bestaan wel hoor, zo werk ik bij een retailer waar we verschillende testwinkels in ons labo hebben, zelfs tot en met hun eigen internetverbinding toe. en dat alles met een budget dat onder het gemiddelde percentage ligt :*)
De grote organisatie waar ik werk is nog bezig met de upgrade weg van Windows 7 }:O
Ik zou zeggen kies een groep uit, bijvoorbeeld de ICT afdeling en dan daar weer een groepje uit.
Deze zouden moeten weten waarmee ze bezig zijn en zo kun je ook real life situaties testen.

Het blijft altijd lastig en is afhankelijk van je soort werk, als developer moet je wel mee omdat je wilt weten of er problemen ontstaan. Gelukkig ben ik deze niet veel tegen gekomen. :)
Ook belangrijk om een kleine groep buiten de ICT mensen om te hebben. Die hebben vaak minder kennis en minder rechten. Ook gebruiken die vaak andere applicaties en hebben ze andere gewoontes.
En dat geeft samen een goed beeld (zou moeten zijn) van de echte wereld.
Precies maar ik begin altijd bij die groep. Bij grote bedrijven is het wel lastiger waarbij vele verschillende soorten profielen zijn. Een goede teststraat is dan wel duur.
Bij ons zitten ze nog wat verder achter. De upgrade naar 20H2 is stopgezet omdat ze problemen hadden in productie met software van Siemens die niet compatibel was. Om die reden teruggekeerd naar 1909 als standaard. Een ding is zeker met die halfjaarlijkse updates en dat is de werkzekerheid in de IT sector :), bij elke update die uitrolt komen er weer nieuwe problemen naar boven.
Dan heb je nog drie en een halve week om dat gefixt te krijgen, anders krijg je geen security updates meer... 1909 is 21 mei 2021 EOL...
Mochten ze bij @Largamelion Enterprise hebben draaien dan hebben ze nog een jaar de tijd om te migreren ;) .
Dat is ook zo! Je heb helemaal gelijk!
kunnen er problemen naar voren komen. Zoals je zelf aangeeft, legacy of specialistische software kan problemen geven. Maar grosso modo update gewoon vlekkeloos.
Oh, Siemens. Daar krijg ik inmiddels hoofdpijn van. Wordt tijd at ze eens een degelijk platform gaan maken wat gewoon jaren door kan, waarop ze hun software ontwikkelen.
Microsoft meldt dat 21H1 bij een upgrade vanaf Windows 10 versie 2004 of 20H2, via een enablement package wordt geleverd en benadrukt de snelheid en kleine hoeveelheid downtime die hiermee gepaard zou gaan.
Dit kan ik bevestigen. Een paar weken geleden heb ik de update ontvangen op mijn w10 laptop die aangemeld is voor insider build. De installatie en herstart duurde iets van 5 min.
Deze versie zullen wij als bedrijf zeker weer overslaan.
Wij updaten alleen naar de H2 versies vanwege :

Servicing timeline vanuit Microsoft op de enterprise windows 10 variant
H1 18 months from release date
H2 30 months from release date
Voor Enterprise users is het imo een betere keus om de H2 release in productie te nemen, omdat deze langer ondersteund worden dan de H1 release.

Hier worden momenteel alle 1809/1909 installaties naar 20H2 gemigreerd. :Y)
Tweakers.net artikel:
Het gaat hierbij niet om systemen die Windows 10 Home draaien, maar bijvoorbeeld om de zakelijke versies waarvan het beheer via it-afdelingen verloopt of die onder een volumelicentie vallen.

Bron:
Note: We consider a device a commercial device if it is not running the Home edition of Windows 10, is being managed by an IT administrator (whether via Microsoft Endpoint Manager or a third-party MDM tool), or if the device has a volume license key, a CommercialID, or is joined to a domain.

Dat is niet hetzelfde als "zakelijke versies waarvan het beheer ..." => dat is EN zakelijke versie EN beheer..
In de bron staan alleen maar "OR"s

Realiteit: m'n standalone PRO maakt in elk geval nog geen melding.
Welke versie dus correct is, geen idee (ik zou hopen de bron, maar helaas)

[Reactie gewijzigd door BitProcessor op 24 juli 2024 23:26]

waarschijnlijk anektdotish, maar ik heb zoveel problemen met deze update.... verschrikkelijk.
Zit op LTSC en update handmatig wanneer ik er zin in hebt. (Nadat ik de boel heb gebackupped)
ff offtopic vraag: na updaten van 1909 naar 20H2, wil ik via CONTROL PANEL naar SYSTEEM gaan, maar dan kom ik in SYSTEEM van SETTINGS. dus niet in systeem van control panel.

want in 1909 SYSTEEM onder CONTROL panel was in control panel. maar in 20H2 word ik doorgeleid naar SETTINGS.

hoe kan ik dit tegengaan??
Forget it. Sterker nog. Bereid je er op voor dat je over 3 jaar geen classic control panel meer hebt. (zelf vind ik regional settings en toetsenbord een pita nu)
Misschien is de Godmode iets voor je, dat werkt in alle Windows versies hetzelfde, nl een alfabetische lijst met alle mogelijke instellingen.

Maak een nieuwe map aan op je bureaublad > wijzig naam in GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} (het hele dikgedrukte compleet) > de map verandert dan in een controlpanel-icoon

Voila, alles voortaan op dezelfde plaats te vinden.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 24 juli 2024 23:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.