Microsoft maakt Windows 10 21H1 beschikbaar

Microsoft is begonnen met de verspreiding van de 21H1-update, of May 2021 Update, van Windows 10. Het bedrijf maakt de update gefaseerd beschikbaar, maar gebruikers kunnen ook de iso-images downloaden.

De 21H1-update is de eerste van de twee voorname updates voor Windows 10 van dit jaar, hoewel de omvang van 21H1 beperkt is en deze nauwelijks nieuwe functionaliteit toevoegt. Microsoft meldt de beschikbaarheid van Windows 10 21H1 op zijn Windows 10 Update-pagina. De nieuwe update deelt de releasenotes daar met de 20H2- en 2004-updates van vorig jaar, omdat die versies wat systeembestanden betreft identiek zijn.

Gebruikers kunnen de update binnenhalen via Windows Update, de Media Creation Tool en de Update Assistant. Via Windows Update komt deze vooralsnog alleen beschikbaar na handmatig checken op updates en dan alleen als de gebruiker een systeem heeft dat al bij de eerste lichting van apparaten behoort die compatibel zijn. Microsoft maakt Windows 10 21H1 de komende week in fases beschikbaar voor meer systemen.

De Windows 10 May 2021 Update is ook al binnen te halen via de Update Assistant van Microsoft, voor wie direct wil updaten en niet wil wachten op beschikbaarheid via de in Windows geïntegreerde updatetool. De derde optie is om via de Media Creation Tool van Microsofts downloadpagina het bestand MediaCreationTool21H1.exe binnen te halen en zo de update door te voeren. De iso-bestanden zijn ook handmatig binnen te halen, beschrijft Windows Latest.

Fixes en prestatieverbeteringen

Windows 10 21H1 is een bescheiden update die met name om fixes en prestatieverbeteringen draait. Standaard bevat het OS na het doorvoeren van de update de op Chromium gebaseerde Edge-browser en de oude versie is dan niet meer beschikbaar. Ook Adobe Flash maakt geen deel meer uit van het OS na de update.

Verder is de camera-ondersteuning voor Windows Hello uitgebreid. Als er zowel een ingebouwde camera, van een laptop, als een externe camera aanwezig zijn, is de externe de standaardcamera bij Windows Hello en Windows Hello for Business. De diensten geven voorrang aan camera's met infrarood- en kleurensensoren. Verder zou de snelheid van Defender Application Guard verbeterd zijn en zijn de prestaties van Windows Management Instrumentation Group Policy Services verbeterd.

Eind dit jaar moet 21H2 verschijnen en deze update belooft meer functies en wijzigingen naar Windows 10 te brengen. Onder andere gaat Microsoft een groot aantal visuele wijzigingen doorvoeren. Het bedrijf werkt hier onder de projectnaam Sun Valley aan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-05-2021 • 09:09

157 Linkedin

Submitter: Edwin Beemer

Lees meer

Reacties (157)

157
152
49
5
0
85
Wijzig sortering
Ik heb m al in windows update gezien, maar ik ben nog steeds altijd huiverig om deze updates meteen te installeren na berichtgeving over eerdere updates. Is dat nou nog gerechtvaardigd?
Begrijpelijk, maar:

1. Je kan na de installatie update binnen 10 dagen voor "Rollback" kiezen. (Dacht eerst dat dit 1 maand was).
2. Beetje kort door de bocht, maar we zitten op Tweakers: back-up, back-up, back-up! Verliezen van bestanden is zeker niet leuk, maar back-up helpt al wat. Helaas heeft Windows in het verleden ook bestanden verwijderd (downloads), die niet standaard worden meegenomen in Windows back-up/filehistory.
3. Persoonlijke heb weinig slechte ervaringen gehad met builds.
4. Via Windows 10 Pro en Hyper-visor testen?
5. Vraag indien mogelijk je IT(afdeling) voor info, productie wordt niet vanaf dag één voorzien van laatste build.
Rollback is een prima te gebruiken feature inderdaad.
Ik heb mijn belangrijke data op mijn NAS staan, iets minder belangrijke data op een tweede HDD op mijn PC en data die ik voor mijn werk nodig heb in OneDrive.
NAS wordt backup van gemaakt, OneDrive ook (vanuit het werk), dus alle belangrijke bestanden zijn veilig.

Als ik moet herinstalleren, kan ik via een powershell script en chocolatey eenvoudig weer mijn gratis software installeren. Niet gratis software heb ik de licentiecodes in KeePass staan, inclusief download links.
Dus mocht er bij mij echt iets serieus misgaan op mijn desktop PC, heb ik 99% van mijn gegevens en applicaties binnen een ochtend terug, terwijl ik op dat moment kan doorwerken op mijn laptop, waar ik updates standaard 1 week uitstel.
Ik installeer zelf alle updates wanneer ze uit komen en heb nog nooit problemen gehad, maar dat is ook een gevalletje n=1.

Je ziet vaak berichten langs komen dat er iets fout gaat, maar daar moet je wel wat dingen bij in gedachte houden. De eerste is heel simpel, mensen klagen over dingen die fout gaan maar zullen nooit een blogpost wijden aan 'Deze upgrade ging goed en het draait nu perfect'. Dus je krijgt per definitie al vooral negatieve verhalen mee.

Daarnaast wordt Windows 10 natuurlijk door echt heel veel mensen gebruikt, allemaal met een verschillende configuratie aan hardware. Dat is ook het selling-point van Windows, maar brengt ook gevaren met zich mee. Het is onmogelijk om alle combinaties te testen, want net 1 gek apparaat in een USB poort kan voor een totaal andere ervaring zorgen.

Ik denk persoonlijk dat het allemaal wel mee valt, ik ken ook eigenlijk niemand die ooit problemen heeft gehad met een update. Dat doet natuurlijk niet teniet dat er mensen zijn die dat wel hebben, en die zijn er ook zeker, maar ik denk dat dat een relatief kleine (maar luide) groep is en je prima een update kan installeren op de eerste dag.
Ik heb met Windows wel eens gehad dat drivers opeens niet meer werkten na update. Ik check dus altijd eerst even netwerk en beeldscherm drivers voordat ik update. Maar eerlijk gezegd is dat ook vooral een angst gebaseerd op iets dat 1x 10 jaar geleden gebeurd is.

Bij het update van MacOS was ik wel voorzichtiger, dan ging ik eerst altijd lijsten doornemen of mijn favoriete programma's wel lekker draaide op het nieuwe OS. Daar kon ik zomaar een half jaar achterlopen bij een grote release.
Wat check je dan precies aan die netwerk- en video drivers?
Of ze up2date zijn. Naar mijn ervaring komen ook de grootste problemen voort uit verouderde stuurprogramma's.
Of ze een update gehad hebben, of er geklaagd wordt op fora etc.
MacOS krijgt gelukkig ook nog een tijdje security updates voor de oudere versies, dus je hoeft in principe niet meteen te updaten. Voor de meeste gebruikers is het ook niet aan te raden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 19 mei 2021 10:15]

Voordeel aan macos is dan wel weer dat de het OS zelf alle hardware drivers voor alle door Apple aangeboden systeem configuraties bevat. Hou er wel rekening mee dat dit niet altijd het geval zal zijn voor rand apparatuur. Printer drivers worden veelal wel los aangeboden of geïntegreerd bijgewerkt, maar overige apparatuur niet altijd.
Meeste printers gebruiken onder macOS dan ook vaak een CUPS driver. Hoeven ze er eigenlijk niks aan te doen.
Alleen Mojave Catalina en Big Sur krijgen updates.
Alle High Sierra mensen alleen nog updates van app ontwikkelaars maar niet meer voor het OS.

Enigste wat je nog zou kunnen doen is de machine voorzien van een Windows 10 installatie (Bootcamp).
Of een andere distro erop blijf het spijtig vinden dat mijn Macbook Pro uit 2010 gewoon end of life is voor MacOS.

[Reactie gewijzigd door mrooie op 20 mei 2021 08:59]

Tja, aan de andere kant kan Apple nu wel optimalizeren voor moderne GPU's, terwijl Microsoft nog rekening moet houden met de rommel die Intel tot 2012 produceerde.
Klopt ik installeer ook alles vanaf dag 1 eigenlijk altijd, en nog nooit problemen gehad eigenlijk.
Maar ja het is inderdaad wel zo, je ziet en hoort alleen de klagers waardoor lijkt update 1 groot drama is.
want net 1 gek apparaat in een USB poort kan voor een totaal andere ervaring zorgen
Dat is precies de reden waarom ik alles loskoppel wat aan usb hangt voor het updaten.
Kan voor sommige onder ons dan lastig updaten worden zonder toetsenbord of muis ;-)

Maar hoe voorkomt deze stap dat het achteraf alsnog niet mis gaat?

Mijn ervaring met Windows is dat het beetje op goed geluk vaak wel goed gaat maar als het fout gaat het ook echt fout gaat. Denk aan pc’s die uitvallen of BSoD bij printen :-)
Nee, n=2. :) ik doe het ruim twintig jaar zo, met drie tot vier machines. En nog nooit gedonder gehad, maar dat zal de uitzondering zijn die de regel bevestigt.
Ik ga mee in deze N=1 (N=3, nu?)

Zojuist probleemloos 21H1 geïnstalleerd (en ik gebruik Windows 10 al vanaf dag 1, met iedere update zo snel mogelijk geïnstalleerd)
Daarmee heeft Apple het wel een stuk makkelijker voor hunzelf. Die hebben prebuilds en supporten die veelal zonder problemen omdat er niet zo'n grote diversiteit is als bij Windows qua hardware. Tegelijkertijd denk ik dat veel van de negatieve geluiden bij Windows vooral te maken heeft omdat mensen op Internet iets lezen, hetzij hardware/softwarematig iets aanpassen (overclocking, reg edits, vage tools), en de gevolgen ervan niet meer overzien. Wanneer er dan een update komt, wordt denk ik makkelijk en vaak daar aan verweten.

Ik zelf update ook wanneer er uitgerold wordt en eigenlijk gaat dit nu al langer best goed, tenminste met Windows 10. Zojuist wederom, en dat verliep probleemloos.

[Reactie gewijzigd door Robe90 op 19 mei 2021 16:23]

Ik wacht altijd een paar weken en kijk naar de bevindingen. Op basis daarvan oordeel ik wanneer ik omga.
Hier draait 21H1 inderdaad probleemloos al vanaf 18 februari. Heb build 19043.985 .
Enige updates die bij mij echt dingen sloopten (BSOD loop) waren driver updates die via Windows Update binnen kwamen. Met reguliere feature- en security updates inderdaad nog nooit issues gehad hier.
Met de 20h2 update kunnen veel Dell pc’s niet normaal meer in sleep mode. Ik ben huiverig geworden met ms updates ….
Met elke grotere update heb ik dit probleem. Het zit hem bij mij en een hoop andere mensen die ik ken met het zelfde probleem dat de update een brakke driver opnieuw installeerd of aanzet.

Na weken lang zoeken naar een fix inmiddels een aantal jaar geleden bleek de volgende systeemdriver de boosdoener:
Apparaatbeheer - >systeemapparaten->intel(R) Management Engine Interface

De enige optie voor mij is deze helemaal uit te schakelen. Ik lijk dan geen functies te missen maar de problemen met de slaap stand en het leegtrekken van de accu in de slaapstand zijn dan helemaal opgelost.

Het lijkt er op dat ze een keer een update hebben gepushed die een bug heeft en elke major Windows update schrijft hem dan weer over of zet hem weer aan. Ik heb dus inmiddels de routine deze weer even uit te zetten na een update. Triest is het wel natuurlijk maar als het werkt.....
Helaas heeft die workaround bij niet mogen helpen.

Ben het met je eens voor de rest, het is af en toe twijfelachtig wat betreft de quality assurance...
prive update ik altijd. Zakelijk wacht ik altijd even 2-3 weken. Al te vaak gezien dat een bug iets bij ons op kantoor plat legde. (best recentelijk maart 2021 nog een bug met specifieke printers (zebra) die BSOD's veroorzaakte omdat er aanpassingen waren voor printers)

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 19 mei 2021 09:23]

Vorig jaar was het echt zo gortig dat zelfs Microsoft's Surface computers problemen hadden na de update.

Toen dacht ik echt van, de meeste mensen kunnen misschien beter een half jaar wachten tot de vorige stabiel is.

Edit: In feite is 21H1, net als 20H2 een 'enablement package' bovenop Windows 10 2004 (Mei 2020 Update). Ik verwacht dan weinig problemen, als die eerdere al goed werken op je systeem.

Nu gaf 20H2 wel blauwe schermen bij sommige printers 🤔

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 19 mei 2021 10:00]

Nu gaf 20H2 wel blauwe schermen bij sommige printers 🤔
En met de patch die dat verhielp kreeg je op willekeurige momenten blauwe schermen bij sommige videokaart/-driver combinaties. Fun!

Niveau voor compatibility-testing is bij MS de laatste jaren gekelderd.
Is ook niets verwonderlijk als je nagaat wat daar gebeurd is:

Complete manual testing team de laan uitgestuurd.

Het uitgebreide park aan diverse test hardware ingekrompen tot feitelijk nul en vervangen door cloud-based VMs die niets anders doen dan automated test suites draaien.

Geen gated check-ins. Het is onder het ontwikkelproces van Windows gewoon toegestaan om broken shit naar de trunk branches voor de opkomende release in te checken. De aanname is dat problemen tijdens de tweede 'clean-up' helft van de dev-cyclus wel gevonden en gefixed worden.

Misbruik maken van de Insiders ring van early adopters als interne alpha-testers -- omdat er dus gewoon vaak labiele code heen gepushed wordt waarvan bekend is dat deze problemen heeft.

Compleet krankzinnige priotering; zware problemen zoals BSODs; hangs; data-loss; etc. gerapporteerd door Insiders worden met regelmaat genegeerd, want managers vinden het kennelijk belangrijker dat er een nieuw en shiny verflaagje over een stuk UI heen gaat waar werkelijk geen enkele normale gebruiker ook maar een drol om kan geven.

etc. etc.

Het feit dat Windows 10 onder die omstandigheden nog niet onder het eigen gewicht in elkaar gepleurd is, is een klein godswonder te noemen. (Wellicht dat dat ook te maken heeft met de recente zet om de stekker uit Windows 10 X te trekken.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 mei 2021 13:20]

Gegeven dat 21H1 kennelijk een soort Windows 10 2004++++++ is, om maar even met Intel te spreken 😅, lijkt er wel iets te veranderen achter de schermen. Mogelijk dat de teams nu zelf wat terughoudender zijn grote nieuwe zaken naar main te mergen, aangezien de controle daar een beetje een rommeltje is. Ze waren al van halfjaarlijks, naar jaarlijks iets groots en dan halfjaarlijks 'iets klein geinigs extra' gegaan. Nu hoop ik niet dat ze nog veel langer gaan afzakken. Want zit je op een gegeven moment weer tegen hele grote compatibiliteits-sprongen aan te kijken. In plaats van dat er kleine dingen stuk gaan.

Dat het nu nog zo goed gaat met Windows 10 ligt er aan dat Vista en 8 (2004-2012) na Longhorn een super strak (te strak?) test regime hadden. Vista had helaas een slechte naam door drivers, en Windows 8 door te denken dat in de toekomst alles tablets is. Maar aan de basis is er toen veel rechtgezet en gedacht over veiligere software ontwikkel methodes.
Yep. Als je PC business critical is, wacht gewoon een week of wat.
Precies, altijd eventjes (maar ook weer niet te lang wachten) en bij een groep PC's volg ik altijd het test / 1 / 10% / 100% principe:

- heb de black/whitelists van je applicaties scherp
- eerst op een test-PC installeren, en een vast testscript volgens met de applicatie(s) van de organisatie in kwestie
- op één veelgebruikte PC installeren en laten gebruiken, meestal een dag of twee
- op 10% van de PC's installeren en laten gebruiken, meestal een dag of twee
- op 100% van de PC's installeren

.... en altijd zorgen dat je updates eenvoudig terug kunt trekken. Deze methode heeft me al 10+ jaar behoed voor problemen, en het gebeurt maar héél zelden dat een MS patch in onze omgeving struikelt bij stap 1 of 2. Een update terugtrekken is zo zelden gebeurd dat ik me niet meer kan herinneren hoe lang dat geleden is. Gaf geen problemen, maar was een applicatie die achteraf zijn blacklist nog even bijwerkte, nice :P

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 19 mei 2021 10:12]

Nee juist niet. Vaak worden er belangrijke safety issue gepatched. Ik heb al vaker met leveranciers te maken gehad die getroffen zijn door een cyber aanval omdat ze een maand te lang hadden gewacht met het installeren van de betreffende updates.
Wanneer je meer dan 1 miljard installaties hebt is een probleem dat 0,01% van de gebruikers treft nog altijdeen groot probleem. Garanties heb je nooit. Ook niet als je maanden wacht.
en dan zijn er ook nog onderliggende hardware problemen die upgrade laten crashen.
Niemand doet alsof er een 100% garantie is dat het niet mis zal gaan. Maar, ongeacht het percentage, als er veel mensen zijn die een significant probleem rapporteren, en techblogs hier vervolgens over berichtgeven, dan kan je het me niet kwalijk nemen dat ik toch even wacht tot dergelijke problemen verholpen zijn. Ik heb geen haast met updates, en er is niets mis met een beetje geduld.
Kan geen kwaad een week of 2 te wachten als je risico avers bent. Indien de pc voor kritieke dingen gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld in de praktijk van een huisarts, is het beter een paar weken te wachten.

Soms loopt het eens verkeerd en alhoewel de kans daarop klein is, is de kost van dat risico te vermijden door even te wachten ook vrijwel nul.

Enige reden om het direct binnen te halen is als je graag nieuwe dingen probeert of een nieuwe feature nodig hebt.

Security updates komen toch nog apart binnen, dus even wachten is perfect ok.
Ik heb hem al geinstalleerd via de auto-update (handmatig zoeken) van windows. De update stelt weinig voor als je alle tussentijdse patches al gehad hebt, vanaf 20h2. Sterker, de genoemde Flash, en ook de .NET updates waren daarvoor al los beschikbaar via de auto-update, en ook de Edge Chromium heb je met 20h1 of 20h2 al gehad (als je die niet al los had geinstalleerd).
Nee, de vorige update gaf bij mensen ook problemen dus altijd even 2 weken wachten.
ik heb hem er net op gezet tot nu toe draait alles zonder problemen.
Ik installeer nieuwe updates doorgaans a la minute als dat mogelijk is, met het idee:
- dat de kans groot is, dat het gewoon lukt
- dat als het onverhoopt niet lukt, je de update altijd terug kunt draaien
- dat als er werkelijk serieus stront aan de knikker is, ik altijd nog een Acronis image van de nacht ervoor achter de hand heb

Ben nu aan het updaten :-)

Toevoeging:
De update is zowel op mijn desktop als op mijn laptop gelukt, zoals gehoopt en stiekem verwacht.
Het duurde wel erg lang.

[Reactie gewijzigd door sellh48 op 20 mei 2021 14:13]

Viel mij ook op, ondanks dat het een kleine update zou zijn. Maar uiteindelijk heb ik zelden problemen. Wel bleeft hij wel erg lang rond 88% hangen.
Dit is eigenlijk maar een hele kleine update. De grote komt pas in oktober.
Gaat best goed tegenwoordig.
Ik heb vandaag 7 PCs gedaan, varierend in ouderdom van 1 tot 13 jaar.
4 via Windows Update en 3 via herinstallatie via een ISO,
aangemaakt met de Media Creation Toolkit.
Ging allemaal goed.
Ook, als laatste, mn hoofd-PC met ~ 300 games en ontwikkelomgevingen :-).

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 19 mei 2021 21:11]

Gezien hoe vaak updates van win10 de boel bricken, of bestanden laten verdwijnen: nee. ik zou gewoon even wachten tenzij je echt om een bugfix zit te wachten die je nodig hebt.
Hoe vaak is dat nou eigenlijk? Je hoort natuurlijk alleen van de mensen bij wie het fout gaat. Ik gebruik Windows 8 al vanaf dag één, en daarna Windows 10 vanaf dag één en ik heb alleen een keer m'n monitor opnieuw moeten kalibreren omdat het contrast ineens op standje 10 stond.
Heb een tijdje gehad dat een update een conflict met mijn SSD veroorzaakte (activeerde en deactiveerde hardware encryptie wat natuurlijk niet zomaar werkt...), een tijdje gedoe met RDP toen nog niet alle machines in dezelfde maand de juiste update aangeboden kregen van Wupdate en wat gedoe met profielen dus het gaat wel degelijk af en toe helaas mis.
De afgelopen twee jaar lijkt het een stuk beter te gaan met de updates, zou ze nog steeds absoluut aanraden (kans dat er iets mis gaat is veel kleiner en weegt gemakkelijk op tegen het risico van niet updaten) maar er zit wel een (klein) risico aan helaas.

Tegelijk kan je nooit belangrijke data verliezen, daar heb je immers backups van. Je kan wel een hoop tijd verliezen om de boel werkend te krijgen...
Voor mij 6x in 2 jaar tijd, meerdere systemen daarintegen ook. Niet alleen met grote updates. Vooral op laptops lijkt het vaker mis te gaan naar mijn ervaring.
Mijn laptop is een keer kritisch gecrasht als gevolg van een Windows 10 update, zodanig dat ik de hele boel opnieuw moest installeren. Uiteraard wel backups van alle belangrijke bestanden die toch op een aparte partitie staan dus het was een relatief kleine moeite, maar deze ervaring en het feit dat er elke grote update wel problemen zijn, zijn genoeg redenen voor mij om even te wachten met updates.

En inderdaad, je hoort alleen van mensen waarbij het fout gaat. Maar dat heeft enkel een invloed op de ratio negatieve/positieve berichtgeving, niet over wat er echt toe doet: hoe vaak het fout gaat. Voor mijn part zijn er een miljoen mensen die hartstikke blij zijn met de update, als er een paar honderd mensen melden dat de update iets compleet verknald heeft, én vervolgens techblogs als Tweakers erover berichtgeven, dan weet ik het wel hoor: gewoon even wachten.

Tl;dr: Vaak genoeg om voorzichtig te zijn met updates.
Te vaak als je meer van je pc gebruikt dan de browser. Vooral zakelijk waar het moet blijven draaien. Ik had eerst gewoon automatische updates aan staan, omdat ik teveel in mijn eentje moet beheren. Bijna altijd ging er wel weer íets verkeerd. Altijd weer wat anders, maar het effect was dat ik problemen in de nacht moest oplossen, zodat de zaken de volgende dag weer kunnen werken. Tegenwoordig heb ik future updates 6 maanden uitgesteld en beveiligingsupdates 2 weken. Wel nog steeds automatisch, maar sindsdien heb ik eigenlijk geen problemen meer ervaren. Oke eentje, maar dat was vanwege het gebruik van een ongedocumenteerde "hack".
Ik gebruik al jaren dual boot en alleen nog windows om te testen en games te spelen. Ja blizzard games werken ook onder linux, tot battle.net weer eens een update doet en je 2-3 avonden kan liggen klooien om het terug werkende te krijgen. Als ik wil gamen boot ik wel effe naar wintendo.
Veel mensen updaten om het updaten (en altijd de nieuwste versie te hebben), ik update de Windows-versie meestal wanneer ik mijn PC opnieuw installeer en dat is gemiddeld eens per 1,5-2 jaar of zo. In die periode heb ik voor de geinstalleerde versie van Windows 10 altijd gewoon updates gehad e.d. en zie ik dus niet helemaal in waarom iemand per se haantje de voorste moet zijn met het installeren van de updates. Daarmee doel ik overigens op het algemeen, niet op jou als persoon.

Ik update weliswaar ook, alleen wat trager en ik merk wel dat ik daardoor veel minder issues heb. Zelfde geldt ook voor videodrivers van nVidia. Er komen zoveel updates ervoor uit, terwijl ik amper issues heb met de versie die op dat moment de nieuwste is. Ik installeer dus altijd de nieuwste driver na de herinstallatie van Windows en heb werkelijk waar nooit issues, terwijl in de Meuktracker op deze site, sommigen bij elke update melden 'nog steeds' last te hebben van bepaalde zaken (terwijl nVidia zelf bijvoorbeeld aangeeft dat het nog een open issue is, zoals de flikkeringen in World of Warcraft...). Check gewoon goed de changelog, kijk of een issue al bekend is en zo ja, of het opgelost is, alvorens pas echt te gaan updaten. Is het issue niet opgelost, wat heeft het updaten dan voor zin als het probleem toch nog niet opgelost is?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 mei 2021 09:45]

Ik ben het eens met het 'updaten om te updaten' gedeelte, maar ik denk toch dat het voor de meeste mensen echt wel goed is om altijd op de laatste versie te zitten. Want naast bugfixes die misschien niet zo interessant zijn omdat je daar nooit tegen aanloopt, zitten er natuurlijk ook beveiligingsupdates in deze Windows updates.

Sowieso lijkt het me dus om die reden voor de gemiddelde persoon het beste om altijd op de nieuwste versie te zitten, want je hoeft maar op 1 verkeerde link te klikken en het gaat fout. Daarnaast is het ook voor tweakers niet een slechte zet. Hoewel de gemiddelde tweaker wel beter omgaat met het internet is het natuurlijk niet zo dat wij immuum zijn voor cyber aanvallen.

Dus ik ben het er mee eens dat bepaalde software echt niet zo boeiend is om te updaten, als een videokaart driver alleen een bug fixt voor 1 kaart en 1 game combinatie die jij niet hebt dan hoef je dat niet te doen. Het OS is echter wel zo'n integraal deel van de ervaring en daardoor ook meteen een van de grootste doelwitten voor mensen met slechte intenties, dat het me eigenlijk best onverstandig lijkt om niet te updaten.
Ik ben het eens met het 'updaten om te updaten' gedeelte, maar ik denk toch dat het voor de meeste mensen echt wel goed is om altijd op de laatste versie te zitten. Want naast bugfixes die misschien niet zo interessant zijn omdat je daar nooit tegen aanloopt, zitten er natuurlijk ook beveiligingsupdates in deze Windows updates.
Die beveiligingsupdates komen ook als losse Windows Updates mee, dus echt een noodzaak om direct te upgraden naar de nieuwste release van Windows is er niet, zolang je op een versie zit van Windows 10 dat nog door Microsoft ondersteund wordt, die updates installeer ik ook gewoon (laat ik verder aan het OS over).
Sowieso lijkt het me dus om die reden voor de gemiddelde persoon het beste om altijd op de nieuwste versie te zitten, want je hoeft maar op 1 verkeerde link te klikken en het gaat fout. Daarnaast is het ook voor tweakers niet een slechte zet. Hoewel de gemiddelde tweaker wel beter omgaat met het internet is het natuurlijk niet zo dat wij immuum zijn voor cyber aanvallen.
Nou ja, zoals gezegd, zolang je op een door MS ondersteunde build/versie zit*, krijg je dus ook gewoon de losse updates van het OS nog. Inclusief beveiligingsupdates, dus een noodzaak om direct te updaten wanneer het beschikbaar is, hoeft echt niet per se, ook niet voor de gemiddelde persoon. :) En klikken op de verkeerde link waarmee malware of cryptoware op de PC komt, is niet echt een beveiligingsprobleem van het OS zelf natuurlijk. Een nieuwere build van Windows gaat echt niet opeens betere bescherming daar tegen bieden, tenzij een bepaalde feature erbij gekomen is, maar echt grote nieuwe features heb ik nog niet gezien.

* In concreto wordt een Windows-versie over het algemeen tot 18 maanden na de release ondersteund, zie ook de Windows Lifecycle FAQ.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 mei 2021 09:57]

Die beveiligingsupdates komen ook als losse Windows Updates mee, dus echt een noodzaak om direct te upgraden naar de nieuwste release van Windows is er niet, zolang je op een versie zit van Windows 10 dat nog door Microsoft ondersteund wordt, die updates installeer ik ook gewoon (laat ik verder aan het OS over).
Maar ook die beveiligingsupdates bevatten nog wel eens problemen. De meest recente introduceerde bijv. BSODs icm met bepaalde videokaarten en -drivers en o.a. Nvidia zelf gaf het advies om die update te deinstalleren of niet te installeren.

Kun je nagaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 mei 2021 13:23]

Tja, dat kan natuurlijk ook met een nieuwe Windows 10 build mis gaan, zo kan ik me een release van een paar jaar terug herinneren dat ook veel problemen veroorzaakte en MS zelfs de uitrol stoote tot het was opgelost. Dus alsnog niet echt een reden om direct te updaten.
Dus alsnog niet echt een reden om direct te updaten.
Ben ik met je eens.
Ik beargumenteer zelfs het omgekeerde: zelfs met 'simpele' quality updates -- want losse security updates doet MS niet aan -- gaat het mis. En zelfs daar is bij herhaling bebleken dat het loont om de kat uit de boom te kijken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 mei 2021 19:11]

Nvidia update ik inderdaad ook niet elke keer, daar komen mij echt te vaak nieuwe versies voor uit.
Het ligt er ook maar net aan of je ergens problemen mee heb, als er een fix staat zal ik hem nog eens mee pakken.

De pc update ik wel gewoon direct prive, maar die is ook niet echt belangrijk voor mij.
Dus mocht ik ergens last van krijgen dan maar herinstall, heb ik nu al bijna 2 jaar niet gedaan.
Microsoft heeft enorm veel problemen met updates voor Windows 10, dus ik wacht lekker.

Het komt heel vaak voor dat Windows 10 updates ervoor zorgen dat installaties stuk gaan of dat ze achteraf allerlei andere problemen blijken te veroorzaken. Dan haalt Microsoft ze weer uit Windows Update, of brengen ze later weer een update voor een update uit. En zelfs de updates die redelijk goed gaan hebben doorgaans waslijsten van honderden major issues.

Vorige week duwde Microsoft naar alle AMD systemen een driver die ervoor zorgde dat enorm veel Windows installaties stukgingen. Dit werd uiteindelijk teruggeroepen, mja toen was mijn installatie al stuk. Overigens zonder restore point voor die driver terwijl dat wel aanstaat. De Realtek driver restore point van week daarvoor stond er wel bij...

Dan was er enige tijd daarvoor een kleine Windows update die voor massas problemen zorgde. Onder andere dat de performance in veel games belabberd werd. Ook die update werd teruggeroepen en later ongedaan gemaakt voor degenen die het toch geinstalleerd hadden.

Vorig jaar was mijn installatie ook al stuk door een kleine Windows update. Een paar jaar daarvoor ook met een van de grotere updates. Volgens mij was dat de update die destijds G-Sync sloopte enkele jaren lang met de introductie van de nieuwe DWM.

Windows updates vroeg installeren is een loterij. Zeker in Windows 10 waar ze vrijwel ongetest het wild ingestuurd worden. Het is veel beter om te wachten en te kijken wat voor waslijst problemen er nu weer uitkomen. Gelukkig zorgt Microsoft er meestal (na een tijdje en duizenden klachten) voor dat dit soort grote updates niet uitgaan naar systemen waarvan bekend is dat ze problemen hebben. Maar dan moet je dus niet nu al gaan installeren...
Dan was er enige tijd daarvoor een kleine Windows update die voor massas problemen zorgde. Onder andere dat de performance in veel games belabberd werd. Ook die update werd teruggeroepen en later ongedaan gemaakt voor degenen die het toch geinstalleerd hadden.
Kleine correctie:
Die update is niet ingetrokken. Enige wat MS gedaan heeft is een remote feature flag omgegooid die via Windows Update naar iedereen toe gesynchroniseerd is, waardoor een stuk nieuwe code dat voor de vertragingen zorgde, uitgeschakeld is en het oude code-pad weer gevolgd wordt.

Waarom dat dan onderdeel moest zijn van een security update om mee te beginnen; geen idee. Dat is wss. weer een geval Microsoft being Microsoft waar men in alle onwijsheid besloten heeft om geen losse beveilgingsupdates uit te brengen, maar deze samen te laten gaan met wat dan 'quality updates' moet heten. Veel kwaliteit haal je er er echter niet uit, want het zijn juist deze updates die overhaast en niet-af de deur uit gedaan worden -- een fenomeen wat een direct gevolg is van het manke ontwikkelproces wat de Windows teams volgen.

Dat proces deelt de dev cyclus in tweeën. Tijdens de eerste helft zijn ontwikkelaars vrij om alles, af en niet af; werkend of niet werkend, ongeacht hoe shitty, terug in te brengen in de lopende sourcecode branches voor die cyclus. De bedoeling is dan om het in de tweede helft collectief op te poetsen en releaseable te maken. En ja; als er dan ineens teveel problemen optreden, of als je te maken hebt met een product manager hebt die meer belang hecht aan net dat andere ene ding, en je komt zonder tijd te zitten ... dan moet je toch wat. Want die release-trein, die dendert gewoon door. En dan krijg je pleistertjes en "het zal wel niet zo vaak fout gaan"-afwegingen.


De update in kwestie wordt overigens nog steeds gewoon uitgerold en diverse mensen rapporteren dat het probleem waar deze update willekeurig BSODs veroorzaakt ook nog steeds speelt en niet verholpen is. MS erkent deze BSODs niet eens als known issue in de patch notes. We hebben nu collectief een maandje respijt tot aan de volgende golf van berichten over BSODs, wanneer iedereen die deze update maximaal uitgesteld heeft deze alsnog gedwongen opgeserveerd gaat krijgen nadat de maximale uitstelperiode afgelopen is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 19 mei 2021 19:21]

Oh ja, inderdaad. Dat was de Windows update waarvan een Nvidia medewerker aanraadde om zelf de hele security update ongedaan te maken. Microsoft had die update inderdaad niet teruggetrokken.
Ligt er aan als je zakelijk gebruikt kan je beste altijd even wachten, tevens ook als je heel veel troep op je pc heb aan applicatie.,
Op mijn pc staat alleen paar spelletjes doe er niet veel mee verder, de spellen staan gedownload op de D schijf .

Dus als er wat gebeurt is een herinstall voor mij geen ramp, even steam/ origin erna erop settings aanpassen en hij ziet de games weer en kan weer verder.
Verder ook geen berg favorieten ofzo die bang ben die kwijt zijn(Die ook niet backup), het is dus maar net aan wat je met je pc doet.
Heb niet echt het idee dat het uit maakt. Ik heb een laptop van mijn vrouw, steevast als ik daar de updates installeer werkt daarna het keyboard niet meer. Driver issue. Ook werkt de helft van de applicaties niet meer, omdat de C++ Redistributable corrupt is door ontbrekende DLLs (?!?!?!).

Of ik 'm nou direct na release of 10 maanden later installeer. Die update veranderd niet. En de rariteiten na de installatie blijven, ongeacht hoe lang ik wacht.

Op andere devices geen enkel issue.
Klinkt alsof het tijd is om met een schone lei te beginnen en de offending driver niet te installeren op die nieuwe install.
21H1 is een relatief kleine update, ik zou dit wel aandurven :)
Ik gebruik nog Windows Live Mail en ik kon niet meer replyen op mails nadat ik de update via de update assistant had binnengehaald. Snel teruggeggaan naar de vorige versie en nu draait het weer als vanouds. Beetje beangstigend, daar Windows Live Mail zelf niet meer ondersteund wordt en de mails zelf moeilijk te back-uppen zijn (of tenminste vervolgens moeilijk in te lezen zijn). Dus dit is wel weer een wake up call, vooral omdat ik een sterke voorkeur heb voor Windows Live Mail.
Ik heb gehoor gegeven aan je oproep! Na het verwijderen van alle partities en een verse installatie heb ik nu Windows 10 21H1 draaien op mijn oudste werkende desktop. Over 2 maanden zal ik je wel laten weten of die nog leeft.
Welke buildversie heeft deze update?
Dat zou 10.0.19043 moeten zijn, wat al aangeeft dat het een relatief kleine update is, 20H2 was immers 10.0.19042.
19043.985 (Home versie)

Gek genoeg rapporteert hij nog de installatiedatum van 20H1

Editie Windows 10 Home
Versie 21H1
Installatiedatum ‎26-‎6-‎2020
Build van besturingssysteem 19043.985
Ervaring Windows Feature Experience Pack 120.2212.2020.0

[Reactie gewijzigd door Get!em op 19 mei 2021 15:04]

open systeem informatie daar staat het wel bij
"Gek genoeg rapporteert hij nog de installatiedatum van 20H1"
Als je het via Windows Update doet, blijft de vorige installatie datum staan.
Als je herinstalleert, bv via een ISO, dan wordt de datum wel aangepast.
Dat 2e is een fundamenteel ander proces, dat evt. ook teruggedraaid kan worden.
.
PS En bij de 2e niet vergeten de oude Windows te verwijderen met "Disk Cleanup", om 25-35 GB vrij te maken op je boot SSD.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 19 mei 2021 21:18]

De door mij zojuist probleemloos geïnstalleerde 21H1 update heeft als buildversie 19043.985.
Het gaat hier om Windows 10 Pro N 64-bit.
Zoveelste grote update met beperkte wijzigingen/toevoegingen. Waar is de ambitie gebleven bij Microsoft!? Hun grootste prestatie van de afgelopen tijd is de nieuwe Edge browser. Sure, een goede browser, maar er zijn al zo veel Chromium varianten op de markt dat ze 99% konden kopiëren.
Zoveelste grote update met beperkte wijzigingen/toevoegingen. Waar is de ambitie gebleven bij Microsoft!? Hun grootste prestatie van de afgelopen tijd is de nieuwe Edge browser. Sure, een goede browser, maar er zijn al zo veel Chromium varianten op de markt dat ze 99% konden kopiëren.
Volgens vele geruchten komt dit doordat Windows 10 zelf op een laag pitje was gezet door Microsoft en was grotendeels van de engineers op Windows 10X gezet. Nu Windows 10X is geannuleerd en Microsoft zich weer gaat focussen op Windows 10 zelf zal dit weer veranderen.

Tweakers heeft er toevallig vandaag een artikel aan gewijd.
Ah... ik zie het. Windows 10X. Ik zal Microsoft nooit begrijpen denk ik.
Windows 10 updates hebben sinds 2019 een schema: de eerste update is een grote update (1903, 2004) en de tweede update is een kleinere toevoeging op de eerste update (1909, 20H2).

Dit jaar is er besloten om de release van de kleine en de grote update om te draaien: 21H1 is de kleine update en 21H2 is de grote update die de toevoegingen zal bevatten die momenteel in de Insider-builds zitten.
Ik meen me te herinneren dat het vorig jaar ook niet echt heel schokkend was qua wijzigingen. 2019 was een spannender jaar.
Zit hier al de nieuwe bluetooth (audio) driver in voor headsets?
Voor zo ver ik weet komt de AAC codec wel naar Windows maar kan deze enkel gebruikt worden bij het afspelen van geluid. Bij gebruik van de microfoon wordt nog altijd het HSF of HSP profiel gebruikt wat een slechte geluidskwaliteit biedt.

Ik hoop dat ik verkeerd ben want de geluidskwaliteit van bluetooth headsets is echt slecht in Windows.
Dat ligt niet echt aan Windows, datzelfde heb ik ook gewoon op Android als ik mijn bluetooth headset gebruik en bv ga bellen. De bandbreedte van Bluetooth is niet groot genoeg voor hoge kwaliteit full duplex verbindingen.

Apple geeft dit bv ook aan op hun website
This happens because Bluetooth has two modes: one for listening to higher-quality audio, and another for both listening and speaking through the microphone. When Bluetooth switches to the second mode, the quality of the audio that you're playing is reduced until the microphone is no longer in use.
https://support.apple.com/en-us/HT208896
Op android is het mij nooit opgevallen maar ik bel enkel thuis soms met een bluetooth headset en de ontvangst is sowieso erbarmelijk dus de geluidskwaliteit ook :)

Interessant om te weten dat dit een algemeen bluetooth probleem is. Als ik er wat verder over opzoek blijken er wel fabrikanten te zijn die er workarounds voor hebben zoals qualcomm met aptx low latency maar dat lijkt nooit van de grond geraakt te zijn. Sowieso is het vaak al erg moeilijk om uit te zoeken wat je apparatuur ondersteunt. Het lijkt me dat er nood is aan een nieuw profiel in de standaard die verplicht ondersteund wordt vanaf een bepaalde bluetooth versie. Oudere apparatuur kan dan een fallback doen naar HSP of HSF.
offtopic:

En daarom houd ik steenvast aan mijn 3,5mm criteria bij elk smartphone waar ik mijn geld aan wil geven. :Y)
Anoniem: 1532362
@hiostu19 mei 2021 13:00
Klopt, daarom gebruik ik zelden de ingebouwde microfoon van mijn headsets of oortjes.

Wel irritant dat sommige Android applicaties zoals Discord en Whatsapp niet de mogelijkheid geven om tijdens een voicechat te luisteren via bluetooth headset, maar de microfoon van de telefoon te gebruiken, in windows kan dit wel.
Waar dit wel kan in Android (Discord), zet hij de audio van de bluetooth alsnog in de lagere kwaliteitsmodus voor wanneer je de microfoon wilt gebruiken. Wanneer ik de bluetooth headset in de instellingen aanmerk als 'alleen te gebruiken voor audio, geen microfoon' dan herkent discord hem opeens niet meer als een apparaat die ik mag gebruiken voor in de voicechat.
Dat ligt niet echt aan Windows, datzelfde heb ik ook gewoon op Android als ik mijn bluetooth headset gebruik en bv ga bellen. De bandbreedte van Bluetooth is niet groot genoeg voor hoge kwaliteit full duplex verbindingen.
Bluetooth is 3Mbit. Met 0,128Mbit kan je full duplex bijna CD kwaliteit streamen. Lijkt me eerder dat ze nog een ancient bluetooth profiel gebruiken van de jaren 90.
Nee, die update zit nog in het Dev channel (helaas). Het belangrijkste daarin is vooral het automatisch switchen tussen de codecs zodat je niet meer handmatig hoeft te wisselen tussen goede kwaliteit of handsfree (voor microfoon gebruik).
Anoniem: 1532362
@triflip19 mei 2021 13:01
Gelukkig zit het nog in de Dev channel, want als Microsoft het te snel in Release channel zet, dan gaat iedereen zeiken en artikels/blogs schrijven dat het niet perfect werkt.
Gaat niet zozeer om het wisselen tussen codecs maar het wisselen tussen "apparaten" (endpoints of hoe ze het ook noemen). Momenteel gebruik je in beide gevallen de standaard SBC codec van Bluetooth, alleen ben je met de headset/handsfree beperkt tot 22,05kHz.

Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd of na het toevoegen van AAC daar ook gebruik gemaakt van wordt in de handsfree stand, of dat je in die stand gewoon niet om de SBC codec heen komt.
De ESD links. ESD's kunnen gedownload worden voor als je geen Windows systemen direct hebt aangesloten op het internet en daardoor de betreffende Microsoft tools niet kan draaien. Gecombineerd met de juiste converter kunnen hier ISO's van gemaakt worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 mei 2021 09:34]

Je kan hem ook met de Microsoft Windows and Office ISO Download Tool downloaden.
LINK naar de tool.
Vraagje, zijn die Office builds ook de laatste incl. updates?
De tool verwijst altijd naar de laatste versie die gehost wordt door Microsoft zelf, die komen vaak zonder latere updates.
De opties ''bijwerken en afsluiten / bijwerken en opnieuw opstarten'' blijven persistent in het Start menu.

Het opstarten an sich gaat zo nu en dan met horten en stoten.Als ik kies voor bijwerken en afsluiten schiet ie in een loop. Bijwerken en opnieuw opstarten werkt wel , maar ja reeds bijgewerkt al. Nog niet eerder meegemaakt zoiets met W10.

[Reactie gewijzigd door prinsvlad op 19 mei 2021 09:49]

Was bij mij ook het geval. Na driemaal herstarten was het verholpen. Hopelijk bij jou ook.
Heb hem net geinstalleerd, komende van 20H2.

Update was fluitje van een cent, binnen een goede 5 minuten stond alles erop, en alles is prima verlopen. Systeem werkt nog gewoon naar behoren, geen enkel verschil merkbaar tot nu toe :)
Eergisteren op mijn niet meer gebruikte (maar best wel high-end) desktop een data wipe en clean Win10 Pro installatie gedaan om die kado te doen aan een arme invalide familielid. Dus ga direct nog deze versie update doen voordat het apparaat dit weekend naar nieuwe eigenaar gaat. Ik kan het geluid van een desktop niet meer verdragen, terwijl deze al redelijk stil is met later gekochte betere en stillere voeding en Cpu koeler.

Zelf zet ik in Firefox de user agent op macOS of Linux, dan kun je gewoon normaal de iso downloaden ipv heel erg traag via Update Assistant.

In het verleden zijn bij mij versie updates via Windows Update door de jaren heen op meerdere computers meermaals mislukt, maar versie update via iso nog nooit.

Edit: In FF gebruik addon User-Agent Switcher van Alexander Schlarb
Edit 2: Iso is al binnen na 7 minuten downloaden. Zo snel gaat dat dus als je niet de Update Assistant gebruikt. Had User Agent op Linux gezet

[Reactie gewijzigd door j-anoniem op 19 mei 2021 10:30]

Ik ben nornaal altijd wat terughoudend met het per direct installeren van de nieuwste release. Echter nu direct gedaan, windows hello werkt nu eindelijk goed wanneer de laptop is dichtgeklapt en ik de hello webcam van mijn monitor gebruik. Hiervoor moest ik in Windows Device manager de IR camera van de laptop disablen, maar dan doet deze het weer niet als ik niet gedockt ben. Issue nu opgelost, werkt prima!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee