Microsoft brengt optionele Windows 10-update uit met probleemoplossingen

Microsoft heeft previewupdate KB5000842 uitgebracht voor alle edities van Windows 10. Met deze update worden onder andere activatieproblemen en vastlopers bij het afsluiten van specifieke versies van het besturingssysteem verholpen.

De update lost het probleem op waarbij Windows 10-versie 2004 niet meer reageerde bij een hybride shutdown, zegt Microsoft. Dat probleem werd veroorzaakt door een fout in een voorgaande update. Daarnaast moet deze update een probleem oplossen met het activeren van Windows 10 met de OA 3.0-tool. Dit gebeurde bij versies van Windows 10 1809 en later.

Verder zet deze update een nieuwe stap in de richting van het afscheid van Edge Legacy. Microsoft kondigde in februari al aan dat deze oude versie van Edge gaat verdwijnen en wordt vervangen door de op Chromium gebaseerde Edge-browser. Previewupdate KB5000842 verwijdert deze verouderde versie van de browser en loopt daarmee vooruit op de grote update van 13 april, waarmee Legacy Edge voor alle Windows 10-gebruikers wordt verwijderd.

Aangezien het een previewupdate is, moeten gebruikers van Windows 10 de update zelf ophalen en installeren via Windows Update in instellingen. Op de website van Microsoft staat een volledig overzicht van alle verbeteringen en oplossingen in update KB5000842.

Door Robert Zomers

Redacteur

30-03-2021 • 10:31

51 Linkedin

Reacties (51)

51
49
20
2
0
19
Wijzig sortering
Misschien kunnen ze bij Microsoft updates weer fatsoenlijk gaan testen.
Het gebeurt nu te vaak dat een update problemen veroorzaakt en er herstelupdates uitgebracht worden.

Waar het eerst haast de regel was om updates zo snel mogelijk te installeren, is dat nu om eerst een paar dagen te wachten. De eerste batch lijkt wel live betatesten.
Er zijn honderden miljoenen Windows installaties in omloop. En zowat allen zijn ze uniek. Je kan niet voor alles testen. Gewoon al maar de hoeveelheid hardwarecombinaties van basissystemen loopt al in de duizenden en dan kijken we nog niet naar verschillen op driver en softwaregebied.

En ondertussen wordt de software zelf altijd maar complexer en complexer.

Het aantal mensen met problemen is over het algemeen zeer klein te noemen, maar op een userbase van honderden miljoenen betekend ook een zeer klein aandeel alsnog al snel honderd duizenden getroffen mensen.
In principe ben ik het met je eens, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld:
nieuws: Windows-update veroorzaakt BSOD bij gebruik van verschillende netwerk...
Dit is een bug welke in zowel Windows 10, Server 2016 en Windows Server 2019, bij meerdere types printers voorkomt van meerdere merken. Hier zelf last van gehad, uiteindelijk de update tijdelijk bij al onze klanten geblokkeerd.
Ik snap best dat QA moeilijk is voor een zo grote en gevarieerde userbase als Windows... maar met de resources welke Microsoft heeft snap ik niet dat dit specifieke voorbeeld door de mazen heen is gevallen om heel eerlijk te zijn.
Maar ook daar lees je al snel dat niet iedereen er last van heeft en zit je dus opnieuw met een combinatie die voor dit probleem zorgt.

Patches worden vandaag ook niet alleen intern getest door QA maar daarnaast ook door vele insiders. Als deze bug zich daarbij te weinig voordoet, dan gaat deze patch natuurlijk gewoon verder door en wordt deze klaar gezet voor productie.
"Niet iedereen" klopt, maar mijn punt is dat ik dit toch wel een significant gedeelte van de userbase vind.
Dit kwam niet af een toe eens een keertje voor, dit kwam elke keer bij elk printje bij meerdere types printers van echt wel grote leveranciers van printers (oa Kyocera, Zebra, Dymo).

Als wij met ons MKB bedrijfje met een paar duizend users hier na dag 1 al tegenaan lopen moet er toch een lampje gaan branden bij Microsoft?
En om nogmaals te benadrukken, ik ben het wel met je sentiment eens dat het heel lastig is te testen op zo'n grote userbase met verschillende configuraties e.d. maar soms slipt er wat doorheen waar ik minder begrip voor kan opbrengen.

[Reactie gewijzigd door pica op 30 maart 2021 11:20]

Misschien worden printers met die configuratie niet in Amerika verkocht? Misschien geven de printers met andere host-land instellingen ietwat andere responses?

Je kunt het nooit helemaal aftesten - softwarematig wel, maar zodra je hardware (en alle driver-varianten hiervoor) in de vergelijking gooit heb je een onmogelijk aantal om te kwalificeren. Als dat ook nog eens niet verkrijgbaar is (stel, je update gaat kapot bij de voltallige serie printers van een merk dat alleen voor 2009 geproduceerd werd, om maar iets te noemen), dan kun je daar moeilijk tegenaan testen.

Drivers, och, drivers. Iedere aap met een computer kan een driver in elkaar draaien en door de Microsoft-certificatie tool/website halen. Dat kun je al helemaal niet kwalificeren.

Het zal altijd een probleem blijven met hoe Windows is opgezet en hoe voor non-Win32 API dingen je al snel een driver in elkaar mag schroeven. Dat valt tegenwoordig flink mee, maar die legacy zul je nog steeds mee moeten zeulen en geheid dat er af en toe wat kapot gaat.
regressietesten zijn bij heel veel ontwikkelaars een heikel punt: hoe veel verschillende situaties kan je testen voordat een update approval krijgt? Er is en elk bedrijf op NASA na misschien wel een limiet tot hoe ver je configuraties moet testen. Het feit dat er tientallen, zoniet honderden bedrijven zijn die printers maken en elk tientallen verschillende drivers hebben (al dan niet legacy) die nog ergens gebruikt worden, dat kan je als Microsoft niet allemaal gaan testen
Klopt, maar er was laatst ook een update die er door is gedrukt ondanks dat honderden testers problemen meldden. Dat die honderden mensen niet de hele userbase omvatten is duidelijk, maar je zou toch verwachten dat ze na honderden meldingen van nota bene *testers* op zijn minst de update uitstellen om een onderzoek in te stellen?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 30 maart 2021 11:54]

Waar @sambalbaj waarschijnlijk op doelt is dat Microsoft alle QA testers van Windows heeft 'laten gaan'...
Zie het hele verhaal hier: https://www.ghacks.net/20...indows-updates-increased/
Ze houden een nieuwe ontwikkelmethode aan waarbij niet meer veel getest wordt maar door middel van langzame uitrol (ringen) de problemen naar voren moeten komen. Veel mensen zijn het uiteraard niet eens met deze manier van 'testen'.

Daar komt nog bij dat je, door enkel op de Windows update knop te drukken, testversies binnen kunt krijgen van updates:
https://www.pcworld.com/a...y-download-beta-code.html

Het is best een bende bij Microsoft en Windows updates lopen uit te hand qua installatie tijd, computer resources en simpelweg irritatie.
Toch hebben we daar HAL's, API's en andere layers voor om de meeste van deze problemen 'op te vangen'.
Ik ga er van uit dat ze bij Microsoft juist ontzettend goed testen en ondanks dat komen er altijd fouten voor.
Vroeger werkte ik als Technisch Applicatie beheerder.
Wanneer een pakket een versie update had, dan gingen wij dat prepareren om bij de klant te installeren.
Als eerste testte je dat op je "ontwikkel" PC, om bv. afhankelijkheden met bv. ,net Framework, bepaalde DLL's, de basis apps. Bij elke fout tweakte je de installatie, om de fouten weg te krijgen.
Vervolgens ging je een batch-test PC's doen. Dit zijn PC's die je kon restoren om meerdere keren te testen.
Bij elke test die liep, zocht je op fouten om het installatie script aan te passen.
Meestal rolde ik als test de update uit op enkele testmachines van collega;s, omdat zij inzicht hadden in mijn werkzaamheden en eventuele mogelijke fouten.
Vervolgens had de klant een apart netwerk met acceptatie PC's (aparte netwerk), waarbij enkele tientallen PC's over diverse afdelingen konden updaten, waarbij wij feedback kregen of er fouten waren (en die dan in ons script weer aanpasten),
Als klant tevreden was met het testen, dan planden wij de update in voor x datum.
Hierbij moesten we ook een plan maken wat te doen als de update misging (zogenaamde rollback).
De updates plannen gebeurde enkele weken voor de uitrol.
Daarvoor nog rolden we de update uit naar weer enkele collega;s en naar enkele 10-tal PC's op de productie infrastructuur van de klant (zgn. key users die iets meer van IT wisten dan hun gemiddelde collega;s).
Op de geplande dag werden alle PC's van de klant (behalve PC's in de exclusion) geüpdatet en hoopte je dat je niks over het hoofd had gezien.
Ondanks het steeds testen en aanpassen, heb ik meerdere keren gezien dat PC's bij de echte uitrol er onderdoor gingen. Zo had een collega bij een grote update alles maanden gepland en gingen tijdens de update 10% van de 4000 computers op bluescreen en kwamen er niet meer uit.
Kan je je voorstellen wat dat op de helpdesk voor impact heeft en daarnaast nog dat 400 mensen bij de klant niet konden werken en dat het herstellen van de PC's (opnieuw Windows met software van de klant erop) 1 tot 2 uur duurt. Zeg maar dat we 1000 uur werk erbij hadden.
Op dat moment moet je als IT-bedrijf een blik mensen en overuren opentrekken om de getroffen gebruikers binnen 3/4 dagen weer aan het werk te krijgen.

Nu resulteerde niet elke update in meteen een blue screen, maar als wij na al dat testen bij de uitrol uiteindelijk slechts 1-2% (kleine) issues hadden dan hadden wij een goede uitrol.
Denk er ook aan dat bedrijven met duizenden PC's soms 400 verschillende applicaties hebben, die gebruikers door elkaar mixen.

Ik denk dat Microsoft veel strenger en beter hun updates checken, waarbij zij meer verschillende PC's hebben, minder uniform landschap dan in een bedrijf en meerdere talen (wij deden alleen NL en EN) en miljoenen apps waarvan een deel gaar kan zijn.
Uitgaande dat volgens Microsoft eind 2016 al 400 miljoen actieve installaties hadden, kan je überhaupt voorstellen wat bv. 0,01% failure rate kan hebben?

P.s. ik zie wel dat Microsoft hun test aanpak schijnt te hebben veranderd, maar ik denk dat ze nog steeds beter testen dan de meeste applicatie en computer beheerders.
https://www.ghacks.net/20...indows-updates-increased/

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 30 maart 2021 12:35]

Ik ga er van uit dat ze bij Microsoft juist ontzettend goed testen en ondanks dat komen er altijd fouten voor.
Die aanname is begrijpelijk, maar ook onjuist.

Ooit was het inderdaad zo dat juist Microosft ontzettend goed testte. In de tijd van windows7 hoefde je echt niet bezorgd te zijn bij updates.
Maar zoals dycell elders dycell in 'nieuws: Microsoft brengt optionele Windows 10-update uit met probl...
uitlegt heeft Microsoft het grootste deel van de testers ontslagen en sindsdien zijn er veel meer issues bij updates.

Allemaal volstrekt voorspelbaar en dus wel degelijk Microsoft aan te rekenen.

En ik was tot een jaar geleden test manager, dus ik realiseer me al te goed hoe moeilijk testen is. Maar nog meer hoe moeilijk het is om budget voor tests te krijgen.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 30 maart 2021 13:23]

'eerst' was de regel om zelf een complete Service Pack achter te lopen.
Voor bedrijfs systemen wordt nog altijd een stapje achter gelopen meestal, het is de consument die voorop loopt, en ja dat is inderdaad (volgens mij) zodat ze daar de massa test kunnen doen. In de test banken hebben ze echt wel goed getest, dan krijgen de insiders het (ook nog wel een flinke test groep) en dan de consument, dan pas enterprise versies.
Het probleem blijft dat er nu eenmaal heel veel unieke hardware combinaties blijven. Alleen de insiders zouden meer kunnen oppikken dan nu het geval en MS zou beter kunnen luisteren naar die insiders. Soms wordt daar echt al iets gevonden wat dan toch de consumenten release haalt. maar gezien de willekeur van de insiders en verschil in kwaliteit kan ik me ook voorstellen dat die feedback niet heel zwaar telt.
Grote bedrijven lopen achter omdat zij intern ook volop nog testen voor ze updates uitrollen. Als MS zijn maandelijkse patches vrijgeeft kan het alsnog een week of 3 a 4 duren voordat een bedrijf die patches uitrolt gewoon omdat ze eerst getest moeten worden. Dat heeft niets met afwachten te maken, maar met je eigen werk goed doen.
Heeft meer met goed plannen te maken.
De maandelijkse patches worden meestal binnen 1 max 2 weken geinstalleerd. 3 a 4 is echt niet de norm.

En ga dan eens kijken hoeveel tijd er daadwerkelijk getest word. Je zult schrikken hoe weinig tijd dat is.
Je weet van tevoren wanneer de patches uitkomen en je kunt dus je tijd daarvoor inplannen. Maar dat gebeurd vrijwel nooit, en daardoor duurt het dan langer.
Misschien kunnen ze bij Microsoft updates weer fatsoenlijk gaan testen.
Het gebeurt nu te vaak dat een update problemen veroorzaakt en er herstelupdates uitgebracht worden.

Waar het eerst haast de regel was om updates zo snel mogelijk te installeren, is dat nu om eerst een paar dagen te wachten. De eerste batch lijkt wel live betatesten.
Want nee hoor, bij Microsoft testen ze hun software niet goed 8)7 Makkelijk gezegd zonder kennis van zaken.

Weet je wel op hoeveel verschillende apparaten de software terecht komt? Tuurlijk gaat er wel eens iets mis, dat ligt niet altijd aan de softwaretesten (van Microsoft). Ze kunnen onmogelijk elke configuratie gaan testen die in de field te vinden is. Op 95% (en nee, pin me niet vast op het getal, dit is bij wijze van spreken) is er geen probleem. En geen probleem = geen communicatie. Je hoort enkel waar het mis gaat, niet waar het goed gaat.

Verder gaat het ook over de aantallen testen die Microsoft heeft. Elke release cycle moet er opnieuw gekeken worden welke testen regressie nodig gaan hebben, los van de featuretesten. En natuurlijk kan er ook wel ergens eens een blind spot zitten dat niet gecoverd is door een test (regressie of feature). Maar dat dat maakt dat Microsoft niet fatsoenlijk test, dat is natuurlijk klinkklare onzin.
Microsoft laid off almost the entire Windows Test team as it moved the focus from three different systems -- Windows, Windows Mobile and Xbox -- to a single system. The company moved most of the testing to virtual machines and this meant according to Berg that tests were no longer conducted on real and diverse hardware configurations for the most part.
https://www.ghacks.net/20...indows-updates-increased/

We moeten niet doen alsof Microsoft nog even goed hun updates 'zelf' test als vroeger.
[...]

https://www.ghacks.net/20...indows-updates-increased/

We moeten niet doen alsof Microsoft nog even goed hun updates 'zelf' test als vroeger.
Dat artikel gaat over dingen tot en met 2014 en mist dus zo'n 7 jaar aan inhoud. Hij werd ontslagen bij Microsoft. Dus ja, 5 jaar later (artikel is van 2019) kan je wel dingen zeggen, maar er is geen controle gebeurd of deze informatie al dan niet waar is, los van het feit dat er geen info beschikbaar is vanaf 2015 in dat artikel. Vermits hij ontslagen is, kan ik zijn wrang gevoel wel begrijpen. En wie praat er nu niet met een negatieve ondertoon over een ander waar hij niet tevreden van is?

Los van dat, toon het niets aan over dingen na 2014 en is dus irrelevant voor mijn reactie op het originele.

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 30 maart 2021 15:42]

Waarom werd dit niet gezegd toen vorige week Google even alle Android toestellen gesloopt heeft met een update van hun Web Viewer? Niet slechts edge cases zoals dat bij de Windows update problemen wel elke keer is.

Volgens mij heb je het verleden niet meegemaakt, toen er veel vaker wat stuk ging bij updates of service packs :) Het aantal support calls dat we binnen krijgen door brakke Windows updates de afgelopen jaren is slechts een fractie van het aantal Android meldingen dat we vorige week binnen gekregen hebben.
Ja eerst stutten en schoren en dan het lek echt dichten. Het kan haast niet anders gaan.
sinds updates verplicht zijn heb ik nog nooit zoveel problemen gehad.
Ik zou graag terug willen betalen voor mijn windows, als het mij niet meer verplicht om te updaten.
Ik zal wel zelf kiezen wat en wanneer ik het wil updaten.
 • Soms werkte er iets niet
 • soms crasht plotseling iets
 • soms werkt sommmige hardware niet meer
 • soms komen er vervelende nieuwe features bij dat ik niet wil
 • soms verdwijnen er handige features
 • Soms verschuiven ze zaken van menus waardoor je moet gaan googlen waar ze het nu weeral verstopt hebben.
 • soms begint mijn pc vanzelf te herstarten en te installeren.
 • Soms werkt een shutdown niet meer, want dan beslist hij om dat te gebruiken om patches te installeren, en na 2 reboots staat hij dan aan, in de plaats van uit...
 • Zelf een normale reboot werkt tegenwoordig niet meer, hij opent alles terug automatisch fast boot.
 • En als je fast boot uitzet dan staat het bij de volgende major update weer aan.
 • Zelfde met spelletjes dat ik verwijder uit de store , die komen er na aan major update terug op...
 • En eerlijk gezegd ik ben nog altijd geen fan van die start menu tiles, de goede start menu van vroeger was veel overzichtiger
Een geluk dat we "Start is back" applicatie hebben kunnen aankopen

Wat al die problemen in gemeen hebben hierboven, is dat een rollback ze oplossen.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 31 maart 2021 09:21]

En toen ik tech support gaf en iemand kwam af met de melding: het werkt niet dacht ik onmiddelijk: daar gaatr mijn goed humeur. Wat is "iets". Iets werkt niet of crasht. Dat kan zoveel zijn. Zijn het onderdelen van het OS? Zijn het drivers? Zijn het third party applications? Wat crasht er? Wie heeft er zijn werk niet goed gedaan?

Hardware die na een update niet werkt is ook zoiets. Als het al voorkomt, dan is het opnieuw omdat de fabrikant van de hardwarte de drivers niet heeft bijgewerkt. En dan vraag ik me echt af om wat voor hardware het gaat want ook dat is tegenwoordig een zeldzaamheid.

Het enige wat ze al jaren aan het verschuiven zijn is het oude config panel naar de settings app. Dat begint eindelijk goed te gaan. En als je een instelling wenst te vinden, zoek er gewoon naar. Windows heeft op vele plaatsen zoekmenus met een reden.

Als je PC zichzelf herstart om updates te installeren, kijk dan even je update instellingen na. Ga je handmatig herstarten, dan krijg je in het power menu de optie om updates te installeren en te herstarten danwel gewoon te herstarten zonder die updates te installeren.

Wil je geen fast boot, kijk dan even in je BIOS instellingen. Daar kan je deze normaalgezien ook uitschakelen en dan is het permanent.

En die tegels? Die kan je toch gewoon verwijderen?
Oke maar had jij vroeger dan geen pc die af en toe spookte?
Als je geen virusscanner hebt weet je ook niet of er iets misbruikt wordt, dat principe bedoel je?
En dan als je bestolen wordt zeg je opeens “waarom dicht MS dat lek nou niet eerder”.
In dit geval gaat het niet over een anti-virus, dat is samen met een goede firewall wel nog altijd belangrijk

Waar het over gaat in mijn omerking:
Vroeger waren patches los van volledige windows versies of nieuwe features, nu kan je niet meer kiezen, nieuwe features duwen ze door alsof we een experiment zijn, en nadien verwijderen ze ook sommige features die net nuttig waren zoals het start menu van vroeger.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 2 april 2021 09:55]

Wat ik bedoel te zeggen is.. dat er meer verantwoording bij het OS ligt en het daarom nu ook een service is, zijn proberen daarmee een garandering af te geven dat er geen achterdeur in zit als die bekend is, beveiliging is maar een voorbeeld die ik opnoem, er zijn meer redenen om updates te pushen..
Ook de feedback van users dmv telemetrie levert een andere layout op, door evt ons gebruik te zien, en "dat kan makkelijker" manieren/opties toe te voegen.
als het mij niet meer verplicht om te updaten.
Ik zal wel zelf kiezen wat en wanneer ik het wil updaten.
]
Dat kan al, er zijn meerdete manieren op updates, echr volledig uitteschakelen.
En met Windows Pro gemakkelijker

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 30 maart 2021 11:18]

Helaas, in heb dat ook al geprobeerd, maar na een bepaalde tijd werkt er dan van alles niet meer, dan ben je verkocht om de poorten terug open te zetten
En om die reden moet je bijna wel een Windows 10 Pro licentie hebben, omdat de Home versie updates door pushed.
Naast natuurlijk een hoop andere zaken die ik graag doe in Windows, in de Home versie achter slot en grendel zitten.
Testers kosten geld, maar een veel groter leger aan Home gebruikers niet. Kortom geld besparen en veel sneller testresultaten zien in de vorm van klanten met klachten... Win/Win situatie voor Microsoft.
De preview updates zijn inderdaad gewoon de live betatest(C of D update...).
De uiteindelijke update/cumulatieve patch komt later, hier wat meer informaite: https://www.howtogeek.com...hat-is-microsoft-smoking/

Nu is dat inmiddels weer wat veranderd, en bovendien wijkt Microsoft hier zich hier zelf regelmatig van af, maar bovenstaande verhaal is handig om te weten als je het interessant vind "zelf" te patchen en/of om te snappen waarom Windows update deze overslaat als je niet "handmatig" zoekt.
Ik installeer die preview updates nooit meer. Dat zijn beta updates. Alleen de updates de tweede dinsdag van de maand installeer ik.
Beste tegenwoordig is gewoon het volledige windows update scherm te negeren en op automatisch te zetten. Microsoft weet tegenwoordig beter wanneer updates naar hoeveel mensen gepusht moet worden. Er is een reden dat dit soort berichten vooral op tweakers benoemd wordt. :P
Als je om het half jaar een Grote update uitbrengt die heel het os opnieuw gaat overschrijven krijg je dit soort ellende
Wat me het meeste tegen staat is dat de update die het sloopte, met name met bepaalde printers, een reguliere update is en dus bij iedereen terecht komt. Echter de updates die de BSOD's weer fixen zijn optioneel. Dus de 'gemiddelde' thuisgebruiker met een printer die op de 'blacklist' stond heeft geen flauw idee wat te doen, en die heeft pas volgende maand bij de reguliere cumulatieve udpates weer een fatsoenlijk werkend systeem.
Wij hebben onze eigen desktops, en de desktops die we uitleasen in beheer natuurlijk. Maar zeker nu met thuiswerken... we hebben honderden thuis-systemen gehad met constant BSOD's. Was niet leuk...
Wat me het meeste tegen staat is dat de update die het sloopte, met name met bepaalde printers, een reguliere update is en dus bij iedereen terecht komt. Echter de updates die de BSOD's weer fixen zijn optioneel.
Die optionele update wordt later onderdeel van verplichte updates. Omdat die tussendoor wordt uitgebracht wordt die niet verplicht gesteld, want de groep die er last van heeft is relatief klein. Zo wordt voorkomen dat het probleem nog groter wordt, want een update voor het ene kan het ander slopen.
Wij hebben onze eigen desktops, en de desktops die we uitleasen in beheer natuurlijk. Maar zeker nu met thuiswerken... we hebben honderden thuis-systemen gehad met constant BSOD's. Was niet leuk...
Dat is het risico van BYOD, dat jullie natuurlijk hebben meegewogen in de risicoanalyse. Je kan je gebruikers ook notebooks geven waarop ze exclusief hun werk doen (op kantoor en thuis).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 maart 2021 10:59]

Nee zo werkt het niet. In een utopie? Ja. Maar in de praktijk? Nee. Wij zijn niet een it-afdeling van één groot bedrijf, dan zou ik dat zo kunnen inregelen. Maar we voorzien met name cloud-werkplekken voor onze klanten. En er zijn klanten bij die zeggen 'neem je pc of laptop van kantoor maar mee naar huis'. Maar er zijn er ook die zeggen 'connect maar van je huis pc uit want die cloud-werkplek hebben we niet voor niks'. En dat is in deze hun goed recht, maar daar hebben wij dan geen beheer meer over. Ze zeuren er dan ook niet over, ze snappen zelf ook wel dat dat geen systemen 'van ons' zijn, maar ze bellen natuurlijk wel, lichtelijk geirriteerd na de zoveelste BSOD.
In onze SLA's dekken we natuurlijk in dat systemen die wij niet in beheer hebben buiten die SLA vallen. Dat betekent niet dat die klant 100 laptops gaat of kan bestellen omdat we nu van huis uit moeten werken. Maar je wordt evengoed voor die thuis systemen gebeld.

En het is vast een relatief kleine groep die last heeft van deze bewuste update, maar mijns inziens groot genoeg om de update niet optioneel te maken. Of in elk geval het gedeelte dat die BSOD fixt.
Ik begrijp het nut van de cumulatieve updates heus wel, de betere uniformiteit in systemen is mooi. Maar vaak hunker ik terug naar de tijd dat we gewoon tig losse KB's hadden elke maand, waar je de rotte appel uit kon laten indien nodig. Nu is het òf patchen òf niet. Heb je last van een bug (en dat hebben wij nogal eens) is de keuze OF last van die bug OF een per definitie niet secure OS draaien. Dat kon vroeger toch wat beter afgekaart worden... zeker gezien hoe MS hun QA doet de laatste jaren.
Deze update loopt gewoon heel lang - vertrouwen geeft dat niet.
Ik heb nooit problemen met Windows Update. Ik installeer altijd graag de laatste updates, is Windows weer netjes bij. Wat voor soft/hardware gebruiken jullie dat jullie zoveel problemen ondervinden?
Anoniem: 1269758
30 maart 2021 11:26
Microsoft heeft preview update KB5000842 uitgebracht voor alle edities van Windows 10. Met deze update worden onder andere activatieproblemen en vastlopers bij het afsluiten van specifieke versies van het besturingssysteem verholpen.

De update lost het probleem op waarbij Windows 10-versie 2004 niet meer reageerde bij een hybride shutdown, zegt Microsoft. Dat probleem werd veroorzaakt door een fout in update KB5000842.

Huh?? de update die alles verneukt lost ook alles op 8)7 8)7
Ik snap het ook niet precies, ik vermoed dat het een typfout is en dat probleem uit een eerdere update komt.
Op de gelinkte pagina met changelog staat ook dat het juist gefixt wordt en dat het al bestond in zowel Windows 10 2004 (voor IT pros) en Windows 10 20H2.
Of je wacht gewoon op de patch tuesday. Microsoft brengt elke maand preview updates uit wat niets meer is dan een preview van de komende maandelijkse update op patch tuesday.
Ik snap de ophef over deze patch niet echt, bij de buren van HWI ook al en nu ook hier op tweakers.

https://www.onmsft.com/ne...-versions-20h2-and-2004-2
As usual, all these fixes will be included in next month’s Patch Tuesday updates for Windows 10 versions 20H2 and 2004, which will be released on April 13. However, you can get them right now by checking for optional updates in Windows Update.
Klopt zijn optioneel indien je problemen heb kan je ze vast erop zetten, om te kijken of het de problemen verhelpt.

Anders kan je gewoon prima wachten, snap de ophef ook niet.
Verder zet deze update een nieuwe stap in de richting van het afscheid van Edge Legacy. Microsoft kondigde in februari al aan dat deze oude versie van Edge gaat verdwijnen en wordt vervangen door de op Chromium gebaseerde Edge-browser. Preview update KB5000842 verwijdert deze verouderde versie van de browser en loopt daarmee vooruit op de grote update van 13 april, waarmee Legacy Edge voor alle Windows 10-gebruikers wordt verwijderd.
Wordt oude Internet Explorer 11 (of 10???) ook uitgefaseerd?
LOL ik wilde versie nummer van oude Internet Explorer weten, maar volgens "Over Internet Explorer" het toont "Versie 20H2", maar dat is van Windows 10, dus vermoedelijk ingebakken in Windows 10.

Update: na onderzoek heb ik Internet Explorer 11 gevonden in Instellingen - Apps - Optionele onderdelen (alleen verwijderen). Het zit ook in "Meer Windows-functies" (zie rechterkant), als je daar op klikt dan zie je een venster Windows onderdelen. Dus niet ingebakken in Windows, waarom het een andere versie nummer geeft, heb ik geen idee.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 30 maart 2021 13:21]

Ik wacht geduldig op een oplossing voor de vast lopende machines bij RDP over UDP. Hoop dat deze hiermee ook opgelost is.
Waarom is dit nieuws? Er is bijna elke maand wel een preview update en deze lost nu niet meteen een of andere grote bug op.

Ik mag er toch vanuit gaan dat de journalist die dit geschreven heeft bekend is met het B/C/D concept van Windows Update :?
Binary/Coded/Decimal?
Preview update.
Betekent dit dat als je deze installeert dat je later alsnog de volledige update opnieuw krijgt, maar dan de officiële?
Of is het zo dat je dan alleen nog een kleine update krijgt met de wijzigingen na de preview versie?

Preview in de zin van test versie? Of is het nou ook weer niet om die reden bedoeld?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee