Windows-update veroorzaakt BSOD bij gebruik van verschillende netwerkprinters

Verschillende gebruikers van netwerkprinters van Kyocera, Ricoh en Zebra krijgen een BSOD te zien na het installeren van een Windows-update. Nieuwe cumulatieve updates in Windows 10 zorgen voor zo'n blue screen of death, zeggen gebruikers op onder andere Reddit.

Gebruikers klagen op Reddit dat ze problemen hebben op Windows 10, specifiek als ze proberen via een netwerkprinter iets uit te printen. Ze krijgen dan een BSOD te zien op Windows 20H2 als er een printjob naar een Windows Server-printer wordt gestuurd. De problemen doen zich onder andere voor bij printers van Kyocera, Ricoh en Zebra. Het updaten van de printerdrivers lijkt niet te werken.

De problemen lijken te zijn ontstaan na het installeren van KB5000802, een beveiligingsupdate die eerder deze week werd uitgerold. Met die update werden twee kwetsbaarheden in de printfunctie van Windows gerepareerd, CVE-2021-1640 en CVE-2021-26878. De update lijkt win32kfull.sys stuk te maken. Dat gebeurt op Windows 20H2, de Oktober Update. Ook op Windows 1909 lijken in sommige gevallen problemen te ontstaan. Voor dat OS werd deze week KB5000808 uitgebracht.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-03-2021 • 09:09

111 Linkedin

Reacties (111)

111
106
45
7
0
45
Wijzig sortering
Een probleem bij Windows is dat veel printerdrivers nog steeds kernel drivers zijn, wat een oorzaak is van deze BSOD's. Dat had men lang geleden los moeten trekken. Zie CUPS, wat volledig in user space kan draaien.

Verder hebben fabrikantent te veel macht met Windows drivers. Een oude HP printer die enkel PCL5 praat, draait prima met de laatste CUPS drivers onder *NIX. Dit terwijl voor Windows enkel verouderde 'universal' drivers van HP PCL5 ondersteuning hebben. Voor die drivers moet je diep graven, en weten wat je doet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2021 09:22]

daarom massaal overstappen op Microsoft Universal Print, dan heb je geen drivers meer nodig. IT blij, fabrikant blij, gebruiker blij.
Dat lijkt me meer iets voor bedrijven en geen goede oplossing voor particulieren. Het zit ook niet bij de Office 365 varianten die op thuisgebruik zijn gericht inbegrepen ( https://docs.microsoft.co...s/universal-print-license ).
Zijn opmerking slaat ook nergens op. Je hebt nog steeds print drivers nodig want universal print is enkel een oplossing om on-premise printservers te koppelen aan Azure (cloud). Op de on-premise printserver staan dus gewoon leverancier drivers. Je verhult het alleen achter een Microsoft dienst (waar je voor betaalt).

Uberhaupt, wie beveelt nu een oplossing aan waarmee je volledige vendor-lockin krijgt... Als je het nu een open-source oplossing of open standaard was, maar zelfs dat is het niet.
daarom massaal overstappen op Microsoft Universal Print, dan heb je geen drivers meer nodig.
Ergens moeten er printer drivers zijn om met een printer te communiceren.

Belangrijke tekst:
You will get the best cloud experience with printers that natively support Universal Print.

(...)

For existing printers, you can simply use a Universal Print proxy application that connects printers to Universal Print.
Die Universal Print proxy application heeft ook drivers nodig.

Verder is Universal Print niet gratis. Er is een reden waarom oude printers gebruikt worden op de manier waarop ze gebruikt worden. Microsoft belonen voor brakke keuzes in het verleden is ook suboptimaal, want dat stimuleert slecht gedrag.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2021 09:29]

Drivers zijn niet nodig, maar goed. Zie het als tegenhanger van AirPrint, die heeft ook geen drivers.
Uh, om met hardware te communiceren heb je toch echt drivers nodig. AirPrint ook, al legt die het probleem verder weg. Je voegt daar hard- en software aan de printer toe zodat de client alleen de te-printen-zaken hoeft aan te leveren, en niet meer een stream waar de printer wat mee kan.
Je zou zeggen dat met PostScript en PCL de problemen met printen al jaren geleden opgelost zouden moeten zijn. Helaas blijkt niets minder waar.
dus heb je op de client geen driver, daar ging het om.
Nee, geen driver, wel AirPrint support. Puntje bij paaltje: je hebt software nodig om te printen.
Ja klopt, maar het is compleet anders dan die wildgroei aan verschillende drivers, PDLs etc. Alles wordt dan veel eenvoudiger en het OS betrouwbaarder omdat je niet met het complexe gepruts van al die knutselaars zit.
Laten we eerlijk zijn. De meeste print drivers zijn redelijk basaal. Het is de sh*t die fabrikanten extra toevoegen erin die het complex maakt. Ik stel voor dat elke printerfabrikant 2 sets drivers aanbied: de fullfat met alles erop en eraan, en een afgeslankte versie die alleen printen ondersteunt. Voorbeeld komt uit CUPS, daar heb je de Generic drivers die, bij mij tot nu toe, in 100% van de gevallen werken en doen wat ze moeten doen: printen.
Nee. Jij? Ik heb wel een aantal keer een print driver uit elkaar getrokken, vandaar mijn statement.
Ik wel, noodgedwongen. Een ellende, ongeacht de toolkit die je gebruikt. En om het nog erger te maken: een deel is kernel mode, die heb je zelf goed in de hand, het andere deel is user mode, daar ben je overgeleverd aan de goden. Zie de klucht Excel wat daar allemaal mis kan gaan, zonder dat een willekeurige driver bouwer daar iets aan kan doen.

En WHQL certificering geeft niet aan dat je driver correct werkt, alleen dat het deel in user mode niet mag crashen. Wij moesten wel WHQL certified zijn vanwege deployment naar klanten.

Ik kan niet wachten op de dag dat printer drivers nooit meer nodig zijn en de printer fabrikanten en it beheerders met mij....
Ik denk niet dat hij Universal Print bedoelt, maar de "nieuwe" manier van printer drivers schrijven in Windows zodat ze niet low-level inhaken en BSODs kunnen veroorzaken.
daarom massaal overstappen op Microsoft Universal Print, dan heb je geen drivers meer nodig.
Kan er niet veel anders van bakken.

Verder is overstappen (voor de gebruiker) geen optie als die gebonden is aan oudere printers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2021 10:28]

Dan is hij erg laat want sinds Windows Vista mogen print drivers al niet meer in kernel-mode draaien:
https://docs.microsoft.co...-user-mode-or-kernel-mode
En jij bedoelt vast V4 i.p.v. V3 printer drivers ;)

Helaas zijn er nog lang niet voor alle printers V4 drivers en is de werking soms ook nog anders, maar...V4 (niet-kernel drivers) zijn wel de beste verbetering wat dit betreft.
De Proxy applicatie heeft drivers nodig, maar ook als je direct op de printer al Univeral Print support hebt zal je op de client nog steeds drivers toegewezen gaan krijgen. Weliswaar niet meer device-specific drivers, maar nog steeds blijven het drivers. De proxy-applicatie is leuk voor de overgangsperiode, maar uiteindelijk zal je daar ook afscheid van kunnen gaan nemen.
Of liever op CUPS met daar over heen SavaPage
De enige echt werkbare, opensource printermanagement omgeving.
haha

gewoon een of andere linux distro met libre office ? (cups zit er ook automagisch bij...)

kan / hoef je zeker 2 weekenden per jaar NIET meer bezig zijn met windows upgraden, herinstalleren en dat soort nutteloze tijdbesteding / zinloos geweld.

en t is altijd leuk om te ontdekken dat na de laatste update dingen sneller gaan, in plaats van langzamer...

lol
sinds 2011 heb ik windows nooit meer gereinstalled. En elke week updaten: ik weet niet wat erger is, elke derde dag je kernel compileren of patch Tuesday....

CUPS vind ik zelf wel werken, maar wel erg spartaans. Teveel handelingen.
Ik heb gisteren op mijn systeem nog CUPS geïnstalleerd en een netwerkprinter toegevoegd omdat ik voor het eerst sinds lang eens iets moest printen. Was op 5 minuten klaar en ik heb echt niets raars moeten doen, gewoon "printer toevoegen" - "netwerk printer" - klik op mijn printer - klaar.

Mijn laatste kernel compile dateert al van 2004.
elke derde dag je kernel compileren
De jaren 90 hebben gebeld. Ze willen hun FUD terug.
Ik laat alles mooi over aan Windows10(Home)update.
-HP Laserjet 5L werkt al jaren probleemloos.

-Canon Pixma MP610 met Bluetooth gaf geen probleem bij update 2021. De scanner heb ik nog niet getest.***)
Voorheen moest ik altijd even naar Canon. Die heeft een driver die officieel niet voor Windows10 is, maar voor printen gewoon werkt.

Al met al zie ik dat geleidelijk aan via Windowsupdate steeds meer incompatibiliteit opgelost wordt.

***) Zojuist even getest: Windows Faxen en scannen (moet altijd via USB) werkt direct met Pixma MP610.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 11 maart 2021 12:28]

Er moet gezegd worden dat het ook wel heel erg aan je printer fabrikant lijkt te liggen. Er wordt nogal wat matige software gemaakt door printer fabrikanten.
Er moet gezegd worden dat het ook wel heel erg aan je printer fabrikant lijkt te liggen. Er wordt nogal wat matige software gemaakt door printer fabrikanten.
Daarom moet je degelijke en mainstream merken/fabrikanten/modellen kiezen.
Heb vooral bij HP daar al veel plezier van gehad.
Backup die driver files maar in een eigen folder ergens.
Probleem is dat die oude HP drivers niet meer in een nieuwe Windows install zitten.
Ze zijn alleen aanwezig in oude installaties.

Bij mijn ouders heb ik de printer geshared via het netwerk van een oude PC zodat de drivers overgezet konden worden via die share. Was online ook niet meer te vinden, op nogal shady sites na dan.
Toch ongelooflijk hoe vaak een update Windows volledig om zeep maakt en je zelfs niet meer kan opstarten.

Ik gebruik nu zelf meer dan 20 jaar Linux en heb na een update nog nooit met een systeem gezeten dat niet meer kan opstarten.
KB voor Windows 10/Server 2019 build 1809 is overigens KB5000822
Is die ook getroffen ? (Ik zie die er niet bij staan )
Jazeker, zojuist op een aantal RDS servers de patch in moeten trekken...
Windows 7 schijnt er zelfs ook last van te hebben: https://www.ghacks.net/20...ns-on-windows-10-devices/ Al is natuurlijk wel de vraag waarom je dat nog zou gebruiken maar dat even terzijde.
Hier heb ik die KB ook moeten verwijderen van een windows 2019 server omdat een virtuele printer driver regelmatig crashte.
Oplossing, in een admin CMD;

wusa /uninstall /kb:5000802

wusa /uninstall /kb:5000808
Lijkt me verstandig dat je er even bij vermeld dat je hiermee beveiligingsupdates verwijderd, dat zou ik eerder een tijdelijke workaround noemen dan een oplossing.
Waarom propt Microsoft dan een beveiligingsupdate samen met dit soort cumalitieve updates in 1 grote update? Je bent dan kwetsbaar voor eventuele beveiligingslekken als je het verwijderd, maar als je de update houd dan heb je kans op BSOD's tijdens printen
Daarvoor doe je dan een risico assesment. Wat is belangrijker voor jou als bedrijf. Veiligheid of printfunctionaliteit. Als printfunctionaliteit belangrijker is onderzoek je het risico verder bij het verwijderen van de update en neem je mitigerende maatregelen en/of reserveer je een risico budget om evt. Issues die hieruit voortvloeien af te dekken.
Doe jij even lekker je risico assessment(ben met name heel benieuwd hoe op detailniveau je de opgeloste security issues op waarde kan schatten), dan verwijder ik vast de update om die honderden mensen te helpen hier op de zaak waarbij de boel loopt te bsod-en de hele dag. O-)

Edit: trouwens een hypothetische situatie, want een beheerder(of consultant ) doet dat soort assessments vooraf al, constant, op basis van kennis, ervaring en online informatie, en maakt een constante afweging tussen je systemen op to date houden en zo min mogelijk issues voor je klanten. Doorgaans betekent dat dat je eventjes wacht met updaten, het daarna test op kleine schaal, en daarna oo de knop drukt.
Maar kom op, als je toch eenmaal in de shit zit, dan ga je daar geen papierwinkel van maken.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 11 maart 2021 10:48]

Wellicht vanwege de cynische toon dat je gemind wordt, maar je punt klopt wel degelijk.
Ik weet nog uit mijn tijd bij rijkswaterstaat dat we de vrijdag na 'patchtuesday' van een 10tal (minder kritische) servers de RAID1 braken, en de updates uitrolden. Deze lieten we een week draaien en bij geen problemen werd de RAID weer gerebuild door de disk weer terug te drukken. Bij problemen werd de server down gebracht en met de originele disk geboot zodat er snel terug gegaan kon worden naar de oude situatie. (Tegenwoordig gaat dat uiteraard met snapshots, maar 20 jaar geleden had virtualisatie nog niet zo'n vlucht genomen als nu.)
Dan kreeg de vrijdag daarop de rest van het serverpark de updates.
Ik had het van te voren kunnen weten, maar helaas is cynisme of 'advocaat van de duivel' spelen tegenwoordig een recept voor horden -1's. Politiek correct en doorgeslagen 'professioneel' is goed voor plusjes. Style over substance.
Niet dat de post waarop ik reageer geen substance heeft, maar vind het zelf een beetje betweterig(alsof zijn 'risico budget' problemen oplost) over komen, vandaar mijn cynisme.
Systemen updaten is continue proces, geen project(project heeft een begin en einddatum per definitie) waarbij je een 'risico budget' kan hebben. Het terugdraaien van een update is niet iets wat onvoorzien is.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 11 maart 2021 13:33]

In dit geval vrij eenvoudig.
Als je de CVE's doorneemt, dan zie je dat deze vulnerabilities alleen lokaal misbruikt kunnen worden.
De CIA is hoog, echter de Base score is laag. Daarnaast zie je dat er nog geen exploits (gevonden) zijn.
Mijn korte assessment zegt dus als je lokale mitigerende maatregelen (Firewall. AV, RBAC) goed ingeregeld hebt, de kans op exploit vrij klein is en de impact van terugrol mediate is.
Op basis hiervan kan je een overwogen beslissing nemen om de patch terug te rollen.
Blindweg een patch terugrollen om functionaliteit te herstellen blijft nog steeds ignorant. Hoe weet je immers dat je niet meer stuk maakt dan dat je hersteld ?

En ook reagerend op je andere bericht. Een risico budget heeft niks met projectmatig werken te maken. In risicomanagement is het heel normaal als je een risico niet wil of kan mitigeren en de keuze om dus niks te doen af te dekken met een risico budget. In dat geval heb je ook een zekerheid. Als het terugdraaien meer stuk maakt (en dus meer kosten gaat), dan is hier dus een mitigerende maatregel voor in de vorm van een zak geld. Met die zak geld kan je vervolgens bijv. je helpdesk tijdelijk opschalen, floorwalkers inzetten, specialisten inhuren, downtime vergoeden, etc.

Ik werk in omgevingen met 15k+ clients. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een patch teruggedraaid werd zonder een risk&impact analyse. Voor de SOHO's kan ik me voorstellen dat het een beetje overtrokken is, echter daar ga je de Kyocera, Ricoh en Zebra print oplossingen ook niet zo veel tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door Luppie op 11 maart 2021 14:28]

Omdat dit geen Windows 7 meer is met honderden beveiligings patches van een paar Megabyte?
Oplossing, in een admin CMD;

wusa /uninstall /kb:5000802

wusa /uninstall /kb:5000808
Weet niet of het boeiend is, maar hier hetzelfde probleem. Kyocera netwerkprinter (thuis).
BSOD. Update 5000802 was op 13/03 geinstalleerd, 5000808 nog niet.
Oplossing gevolgd, printer werkt weer.
Windows Update een week stilgelegd.

Thanks, Bartallstar!
Hier in elk geval geen problemen met Dell- & Brother-printers.in het netwerk.
Ik heb hem al twee keer gekregen bij het printen op de Brother MFC-L8890CDW printer.. Maar aangezien ik ook recentelijk een CC2540 bluetooth dongle had aangesloten en dit de eerste keer was dat de machine herstart was, had ik de link met de printer nog niet gelegd..

Ik heb een backup van zondag terug gezet waarna het probleem was opgelost. De machine waarop ik aan het testen ben met de CC2540, is ook mijn printer server (draait een windows service welke pdf documenten in een RabbitMQ queue afdrukt)..

De brother printer is aangesloten via netwerk, niet USB..
En welke Windows update is er met het terugzetten verdwenen?
Eerlijk gezegd geen idee. Windows 10 heeft de fantastische feature dat het volledig uit zich zelf Windows Update installeerd en daarna volledig uit zich zelf de computer herstart.

Vanaf gisteren 3 keer een BSOD gekregen.

Systeem backup van zondag terug gezet, dus alle updates welke windows dinsdag avond ZONDER mijn toestemming heeft geinstalleerd zijn terug gedraaid. Direct Windows Update gepausseerd in de hoop dat het probleem over een kleine maand is verholpen..

De CC2540 is trouwens nog steeds aangesloten en ook de printer service is gewoon actief. Na een 'git sync' was ook mijn development repo weer actueel..
Hebben ze bij windows nog niet van log files gehoord?
Wie weet is de update nog niet doorgevoerd?
Hier in elk geval geen problemen met Dell- & Brother-printers.in het netwerk.
Nou, ik heb helaas vaak genoeg problemen met onze brother netwerk printer, dat het document gewoon niet geprint wordt.
Maar dat heeft dan vermoedelijk weer niets te maken met deze BSOD's, toch?
Dymo labelwriter 400 in een netwerk spuugde blanco stickertjes na update. Update verwijderd en Dymo print weer...
Wordt echt moe van die Windows updates, elke keer al je audio settings volledig gereset. Kun je alles weer opnieuw instellen. Waarom kan dat niet gewoon opgeslagen blijven? 8)7
Welke audio setting worden er gereset? Kan met niet herinneren dat ik daar ook maar enige keer een issue mee heb gehad.
Default devices, input devices. En daardoor alle audio devices in OBS bijvoorbeeld. Is gewoon drama dat je dat elke keer opnieuw moet instellen.
Geen last van hier tbh. Ook niet in OBS
Daarvoor heb je een geweldige workaround(Oplossing voor windows audio in het geheel)

In de windows store heb je een Applicatie genaamt EarTrumpet. Met deze applicatie kan je je audio apparaten hard toewijzen aan applicaties zoals je bijv ook tegen discord kan zeggen dat hij zelf naar je headset of microfoon/luidsprekers/koptelefoon verwijst ipv naar "Default"

Ook krijg je dan voor elke applicatie een gedediceerde volume slider, Volume Mixer in Windows doet dit niet altijd even lekker.
Hm, gisteren een klant talloze keren aan de lijn gehad omdat er sinds gisteren problemen waren met ticketprinters. Klant gebruikt echter nog Windows 10 1607. Heb toen ook gezien dat update KB5000803 is binnengekomen en had toen al het vermoeden dat dit de dader was.
Hopelijk is/komt er hiervoor ook een oplossing (en hoef ik niet onmiddelijk te updaten naar pakweg 20H02 want we weten niet zeker of alle hardware compatibel is. WU biedt deze update allesinds niet zelf aan).
Je weet dat Windows 10 versie 1607 al sinds 9 April 2019 al EOL is?
Als ze die nog draaien zal het vast een enterprise versie met LTS zijn. Die hebben nog gewoon ondersteuning tot 2016 net zoals Windows Server 2016 dat heeft (is ook windows 1607).
Het is nog niet de week van Microsoft geweest, na het gehele Exchange debacle (waar wij zelf middenin zitten) nu meldingen van onze klanten met BSOD met hun Kyocera printers.
De Zero day met Exchange was vorige week...
Vandaar dat zij er nu midden in zitten. :+
Kijk, hier had ik gisteren inderdaad mee te maken i.c.m. een Kyocera netwerkprinter.
Zodra je een print maakte, kreeg je inderdaad een BSOD, ook na installatie van de nieuwste drivers.

Toen ik inderdaad de laatste twee updates gedeïnstalleerd had (waren 9 maart geinstalleerd), was het probleem verholpen.
Had het hier met het vanuit een webomgeving willen printen van een pdf label.
BSOD en herstart. (APC code mismatch, win32kfull.sys)
Gisteren met Kyocera KX drivers die met GPO gepushed werden vanaf een Windows 2019 Server. De Windows 1607 LTSC/LTSB enterprise machines geen problemen, de windows 10 "prosumer" Pro clients op 1909 allemaal een Blue Screen.
Uiteindelijk opgelost door V4 drivers uit 2019 te pushen icm Microsoft enhanced Point and Print driver
Wij hebben hier al een tijdje een ander probleem, na bepaalde windows updates, als je print naar (HP printers, diverse versies van de drivers) via office (excel, word), dan stop office ineens met werken.
Enige werkende oplossing tot nu toe, windows updates terugdraaien, waar ik niet zo blij van wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee