Microsoft laat mock-ups zien van Windows 10-menu's met nieuwe interface

Microsoft heeft mock-ups op GitHub gezet van hoe menu's in Windows 10 eruit komen te zien na een grote interface-update die eraan komt. De menu's laten ronde hoeken zien, in plaats van de hoekige menu's van de huidige Windows 10-versies.

Op GitHub, een site die sinds enige jaren in bezit is van Microsoft, zijn mock-ups te zien van contextmenu's en de interface voor het kiezen van een datum en tijd. Die laten zien dat het gaat om een interface met meer ronde hoeken in menu's en bij selecties. Microsoft zei al eerder te werken aan wijzigingen in de interface van Windows 10. Die moeten uitkomen met een grote feature-update komend najaar.

Daarmee lijkt het design meer terug te keren naar dat van Windows Vista en Windows 7, merkt Windows Latest op. De nieuwe interface zou de komende maanden voor het eerst in Insider-builds te zien moeten zijn. Die Insider-builds brengt Microsoft uit om gebruikers te laten testen met nieuwe functies en interfaces voor komende versies van Windows. Zo moeten de grootste fouten eruit zijn voor de versie uiteindelijk uitkomt.

Windows 10 interface menu's update mock-ups, januari 2021Windows 10 interface menu's update mock-ups, januari 2021Windows 10 interface menu's update mock-ups, januari 2021
Windows 10 interface menu's update mock-ups, januari 2021Windows 10 interface menu's update mock-ups, januari 2021

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-01-2021 • 13:57

207

Reacties (207)

207
204
105
12
0
81
Wijzig sortering
Het ziet er netjes uit, maar het grote probleem is dat het waarschijnlijk weer in fases gaat en je straks met nóg een extra interface zit en een hele hoop resten van de interfaces van de afgelopen jaren. Het is nu al een flink mengelmoes en weinig consistent.
Ben ik niet helemaal mee eens, het is of de W10 style of de W7 style. Afhankelijk van hoe diep je in de settings gaat. Waar de gemiddelde gebruiker (volgens mij komt) is W10 & de rest is oud(er)
Waarom is het context menu wat ik krijg wanneer ik rechtermuisknop druk op de taakbalk anders dan wanneer ik rechtermuisknop druk op mijn bureaublad? Ik zou blij zijn als Microsoft eens een release uittrekt om gewoon ALLE interface elementen gelijk te trekken. De standaard "Maar dat komt omdat het nog stamt uit tijdperk X" is geen excuus.

[Reactie gewijzigd door OmgItsKoen op 23 juli 2024 03:12]

Hoe bedoel je anders? Ik zie andere menu opties als ik rechtsklik op takenbalk dan bureaublad. Maar daarom is het ook een context menu. Ik zie verder geen verschillen in layout of looks.
Ik wel, ik krijg op bureaublad dit: https://i.imgur.com/aEiTAn2.png

En op taakbalk dit: https://i.imgur.com/7fmQZRo.png

Dat zijn toch echt verschillende layouts. Ook bijvoorbeeld als je rechtsklikt op je Geluids icoontje in systray is "Sound Settings" anders dan "Sound Mixer" als je ze opent...

Maar als je in Sound Settings onderaan op "App volume device preferences" klikt dan is daar weer een mixer in nieuwe stijl! Hij bestaat dus wel, maar daar gaat de "Sound Mixer" knop weer niet heen?!

En zo zit heel Win10 vol met dit! Al jáááren. Ik snap ook niet hoe moeilijk het is om één layout aan te houden als bedrijf.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 23 juli 2024 03:12]

Vreemd, ik zie bij mij toch echt wel dezelfde layout

Al zie ik wel de verschillen tussen de 2 volume mixers inderdaad en dat is zeker storend. Zo zijn er meer elementen die verschillen. Ik zag het alleen niet in het context menu.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 23 juli 2024 03:12]

De verticale marges zijn anders. Ik kan me zomaar voorstellen dat dit komt doordat de basis anders is, maar ze voor de oude een theme hebben gemaakt waardoor het grotendeels lijkt op de nieuwe.
Maar andere verticale marges vind ik nou niet echt bepaald twee verschillende stijlen. Control panel & Settings zijn verschillende stijlen. Had het beter gekund, absoluut al is het verschil misschien met opzet zo gedaan.
Nadeel is nu wel... ik heb nu het verschil gezien en you can't unsee it haha
Je hebt niet de laatste Windows versie geïnstalleerd staan. Bij mij zijn die 2 menu's gewoon hetzelfde.

Het heeft te maken dat onderdelen gefaseerd over gezet worden naar de nieuwe stijl. Dat is stapsgewijs gedaan. Heeft waarschijnlijk te maken met de opbouw van de UI.
Ik draai hier 19042.746, wat volgens mij de laatste build is (geen insider) en die geeft nog steeds die dropdown in de oude Win7 (of nog ouder) layout.
Dark mode aan staan toevallig?

Enige wat ik zo kan bedenken.
Klopt als je Dark mode aanzet wordt de taskbar anders, als je ook de standaard app modus op Dark zet zie je dat ze wel hetzelfde worden. :)
Dit is exact dezelfde popup als @ApexAlpha maar gethemed... Er is nog steeds een stijlverschil als je goed kijkt.
Vanavond mn test pc met een insider build bekeken en daar zie ik dat inderdaad ook. Op mn dagelijks-werk laptop nog niet.
Door dark mode is de kleur hetzelfde, maar de marges zijn nog steeds verschillend. Rechtsklik op de taakbalk is er meer witruimte tussen elk item.
Zou je kunnen laten zien hoe het er bij jou hetzelfde uit ziet?
Ik draai namelijk de laatste mogelijke "normale" update en ik heb hetzelfde als ApexAlpha, dus ben benieuwd of beide contextmenu's er "oud" of "modern" uitzien.
Dan heb jij niet de laatste versie, op alle pc's waar ik op werk met Windows 10 (allemaal up-to-date, en zelfs eentje met een insider versie) is het context-menu van het bureaublad in de oude stijl (compact), en die van de taakbalk in de nieuwe stijl (ruimer).
Helemaal mee eens.
Nu in de jaren al een aantal keer moeten veranderen en de daar bij behorende stress.
Laat ze nu gewoon eens een normale standaard gebruiken ipv steeds weer iets nieuws, het brengt nm niks extra dan stress.
Krijg je stress van het os dat gebruikt?
Anders, denk aan overstap W7 naar W10 met de tyles.
Geen startknop.
Ga dan eens zoeken waar alles staat, die stress.
En denk je dan een normale gebruiker in, niet een tweaker ;)
Naar mijn weten had enkel Windows 8 geen startmenu en hebben de meeste mensen denk ik Windows 8 overgeslagen. Windows 8.1 had weer wel een startmenu en wijkt niet veel af van het huidige startmenu in Windows 10.

Maar ik denk persoonlijk dat mensen echt heel veel tijd hebben gehad om te wennen aan het nieuwe (inmiddels al bijna 10 jaar oude) startmenu.

10 jaar is veel tijd voor een transitie, daarnaast is het startmenu nauwelijks gewijzigd in die 10 jaar. Ik snap de punten die benoemd worden, maar dan zouden we ook Netscape Navigator moeten draaien, want IE was drastisch anders, waar Chrome, Edge en Firefox weer anders zijn.
Nu ik geen windows meer gebruik op m’n werk niet meer ja. Ik heb daar echt zulke vage shit meegemaakt dat is niet grappig.

HyperV cred fuckups waardoor je dockeromgeving maar de helft van je files kan zien bijvoorbeeld, maar dan niet een bepaalde helft nee gewoon random. Disk usage naar 100% en poef, systeem onbruikbaar.
Bij mij zijn deze hetzelfde van kleur. Wel staat windows op dark mode misschien heeft het daar iets mee te maken?

Edit: even gecheckt. Personalization > Colors > Choose default app mode
Als dat daar op light staat is het menu op het bureaublad wit. Als je het op dark zet dan zijn ze op allebei zwart.

[Reactie gewijzigd door quintenV op 23 juli 2024 03:12]

.oisyn Moderator Devschuur® @ApexAlpha21 januari 2021 17:21
Dat zijn toch echt verschillende layouts
Uhm, nee? De layout is exact identiek. Het enige wat verschilt is de kleur.
Nee, de witruimte tussen items is anders. Het contextmenu voor de taakbalk heeft meer witruimte dan bijvoorbeeld voor een bestand.
ik denk dat je hebt lopen knoeien met themes en instellingen links en rechts want by default zijn die twee context menu'sen ook het volume control in exact dezelfde style van exact hetzelfde theme. Ik vind je opmerking verder prima maar als je zelf loopt te knoeien met instellingen en opties die je krijgt kun je daar niet Microsoft de schuld van geven.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 23 juli 2024 03:12]

nou bij mij zien de context menu's er precies hetzelfde uit, zowel in dark mode als in light mode.

Enige wat ik ook heb van jouw voorbeelden is de volume mixer in oude stijl.
Als je een zwart thema ingesteld hebt op alles zien ze er zeer verglijkbaar uit. Maar als je goed kijkt zie je dat er meer loze ruimte tussen de elementen van het contextmenu van de taakbalk zit.
Dat zie ik dan wel weer en al is het niet consequent, ik vind het niet bepaald een andere layout. Bv zoals settings & control panel verschillen.
Maar dat is exact wat een lay out is. Hoe het is verdeeld binnen de ruimte. Het is juist kleur en fonts die niet bij een lay out horen maar bij thema.

Settings en control panel is beide gewoon kompleet anders.
Bij mij zijn ze ook hetzelfde, in dark theme. Maar als je rechts klikt op een applicatie in de taskbar krijg je een windows 3.11 window te zien ;) Wit, regel spatiëring veel kleiner.

Verder is er geen consistentie tussen start menu, klok menu, message center, en hoe de diverse tray icons eruit zien, open klappen als je erop klikt.
Start menu fade in (maar dat komt door classic shell :+) ), zoeken schuift omhoog, message center schuift opzij.
Nerwork gebruikt niet volledige hoogte, klok en message center wel. Letter grootte inconsistent tussen deze panelen.
Het is allemaal geen ramp, maar het oogt wel wat onverzorgd.
sorry hoor, maar bij mij zien die er precies hetzelfde uit, buiten inhoud natuurlijk
Zie de comment van @ApexAlpha hierboven. Ik was te lui om screenshots te maken in tegenstelling tot @ApexAlpha. :)
Je draait niet de laatste Windows versie.
20H2 is toch de laatste?
Het standaardantwoord als iemand niet meer met een goed tegenargument kan komen...
Het is gewoon hetzelfde bij verschillende gebruikers. Dan gaat het toch mis bij de lokale configuratie?
Maar bij andere gebruikers ook niet die bovendien ook de recentste versie draaien (zie het hele draadje). Dan gaat het toch niet mis bij de lokale configuratie?
Ik draai 20H2 en ik zie hetzelfde. Hij heeft gewoon een valide argument. En laten we maar niet over het configuratie scherm beginnen.
ja, en dat is bij mij dus niet...
Er zit wel een voordeel aan al het oude lekker de boel laten zijn, aangezien mensen die ooit iets geleerd hebben het allemaal erg herkenbaar vinden en niet opnieuw iets hoeven te leren.

Tenzij er een gegronde reden is tot een redesign van iets, namelijk dat het echt mega veel efficiënter/makkelijker kan. Maar dat heeft Microsoft nog nooit voor elkaar kunnen krijgen.
En gelijk heb je, het gefaseerd vervangen van elementen is echt heel irritant, waar de context menu's een mooi voorbeeld van is. Word eens tijd dat ze weer 1 os maken ipv een mash-up van windows 7 en 8
Hoewel je een punt hebt, was dit niet de discussie
Hoewel je een punt hebt, wordt het product door jou als geheel benaderd,
Word eens tijd dat ze weer 1 os maken ipv een mash-up van windows 7 en 8
waarbij ik als comment hebt dat als ze zulke investeringen gaan doen, deze beter elders kunnen worden besteed. Dan kan windows ondanks gelikt eruitzien ook menswaardig zijn.
Klopt dat er bij elke update meer features uit het oude configuratiescherm naar het nieuwe 'instellingen' van Windows 10 gaan, maar persoonlijk vind ik het meestal niet overzichtelijker. Alles wordt groter en ruimer geplaatst, terwijl het vroeger meer bij elkaar zat en daardoor imo een pak makkelijker was om iets terug te vinden.

Ik merk dat ik bv. voor het toevoegen van een printer of het beheer ervan veel sneller geholpen ben via 'apparaten en printers' in het oude configuratiescherm dan het verschrikkelijke 'printers en scanners' van W10. Idem voor de netwerkinstellingen, doe mij maar het oude netwerkcentrum boven het nieuwe 'netwerk- en internetinstellingen'...
ik wordt compleet gestoord van de nieuwe Win10 Settingsmenu. Kan nooit wat vinden.
Daarom altijd terug naar Configuratiescherm, daar kan ik gewoon alles vinden wat ik nodig heb.

Mooi voorbeeld is hoe MS de Ethernet/WiFi en de daaraan gekoppeld Netwerk Adapters laat tonen. Probeer jij maar eens op snelle normale manier bij je adapter instellingen te komen....
En als je er dan bent: VOILA het oude Win7 menuutje staat weer voor je neus....
Probeer jij maar eens op snelle normale manier bij je adapter instellingen te komen....
Winkey+R --> ncpa.cpl

Eenmaal aangeleerd, hoef je niet meer te graven waar ze nu weer je adaptersettings verstopt hebben.
Ik denk niet dat de meeste mensen in mijn omgeving ncpa.cpl gaan onthouden. Dus dit is een leuk voor tweakers maar voor de meeste mensen noem ik dit niet een "snelle normale" manier.
ja die ken ik en gebruik ik ook al jaren, maar zonder deze weg is het gewoon bijna niet te doen :-)
Snap niet waarom je überhaupt via het menu probeert te zoeken. Ik type gewoon in wat ik wil hebben in het startmenu, zelfs als ik niet precies weet hoe het heet snapt windows meestal wel wat ik zoek.
Niet helemaal het zelfde onderwerp, maar ik vind het startmenu van W10 compleet mislukt project, ik gebruik inderdaad altijd de zoekoptie in de taakbalk, scheelt heel veel frustratie en verloren tijd op een mensenleven.
Dat probeert ms je ook te laten doen. Je moet niet meer gaan zoeken in onderliggende menuutjes.
Is precies wat MS wilt. Ik maak zelf muziek in Ableton waar je nooit echt door de navigatie bladert. Gewoon kwestie van typen en je bent er. Veel sneller dan met de muis moeten klikken. Tegen de tijd dat de muis cursus bij het start menu icoon is heb ik al Windows toets ingedrukt en al gevonden wat ik nodig had dmv eerste twee a drie letters.
Tsja. Dat is exact wat iedereen met een mac al sinds 2000 doet ofzo. Ik snap alleen niet zo goed dat MS dan het menu niet gewoon weghaalt en je alleen een zoekbalk a la spotlight geeft.

Gebruikers frustreren om het maar niet te gebruiken is nou niet echt een goede UX gedachte.
Hoezo? Is letterlijk 2 klikjes:

- Rechtsklik op network Icoon -> 'Open Network & Internet Settings'
- 'Change adapter options'
Geheel mee eens. Het lijkt er helaas zelfs op dat het configuratiescherm volledig gaat verdwijnen. Ik snap best dat ze het allemaal wat moderner willen maken, maar ze leveren hier functionaliteit mee in..
Ook eens, hoewel de vaker gebruikte instelling op den duur wel te vinden zijn. Mijn probleem met de "moderne" instellingen is dat heel veel "verstopt" wordt onder Advanced Settings of een extra Change Setting knop. Hierdoor wordt enigszins de indruk gewekt dat het standaard instellingen menu voor Dummies is bedoeld (en moet je meer zoeken).

Ik hoop voorlopig dat het oude Control Panel blijft werken want veel instellingen bestaan gewoon niet in het nieuwe.
En ondertussen worden ook kleine handige features eruit gesloopt omdat de nieuwe interface die niet ondersteunen.

Om maar 1 klein voorbeeldje te noemen:
In het oude Apps & features scherm had je een lijst met geinstalleerde programma's. Door te klikken en een letter in te typen spring je direct naar de juiste plek in het lijstje:
https://innov8tiv.com/wp-...vialable-windows-10-2.jpg

In de nieuwe interface bestaat deze functionaliteit helemaal niet. Zo zijn er veel kleine interface-cues die door de jaren heen zijn bedacht en die nu ineens allemaal weg zijn.
En ondertussen worden ook kleine handige features eruit gesloopt omdat de nieuwe interface die niet ondersteunen.

...

In de nieuwe interface bestaat deze functionaliteit helemaal niet. Zo zijn er veel kleine interface-cues die door de jaren heen zijn bedacht en die nu ineens allemaal weg zijn.
Wat dacht je van de zoekfunctie van 'Apps and features'? Daar kan je nog makkelijker zoeken (want niet alleen op eerste letter)
Ik ben er ondertussen goed aan gewend. De printer-use case is letterlijk één klik. Wat ik ook erg goed vind. Er missen nog wel wát dingetjes, maar het gaat gewoon hard. Wat ik fijn vind is dat veel zaken ook gewoon met een zoekschermpje te vinden zijn op instelling niveau, wat sommige instellingen makkelijker te vinden maakt dan "weten in welk menu het staat of klikken tot je een ons weegt totdat je het weet". Zoeken is sowieso altijd al sneller dan eindeloze menu's (reden dat ik nooit terug naar XP kon vanaf Vista is juist de actie windowsknop > typen die er sindsdien in zit).

Ook Powertoys Run (alt+spatie) uit Powertoys is daar goed in.

De vindbaarheid in het nieuwe control panel is dus erg fijn, de snelheid goed, en dat er dingen als VRR aan toegevoegd kunnen worden zodat dat niet in de GPU-tools te hoeven worden neergezet (hoe minder lastig de nVidia driver is hoe beter).

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 03:12]

Ze hadden meer verwacht van touchscreens, maar dat breekt niet echt door, in Windows...
Ja, laatst even mijn muissnelheid aanpassen. Zit niet in config scherm, dus dan naar muis opties die nog uit 95 lijken te stammen en dan naar het derde tab blad op goed geluk. Fantastisch Microsoft...
Zo ervaar ik het ook, en ik kom zelden in de W7-stijl terecht.
Heb ook het idee dat er gestaag meer (diepere) settings in de W10-stijl terechtkomen.
Gestaag?! Hadden deze settings niet gelijk vanaf het begin al in de "W10" stijl moeten zijn? We zijn al weer 5,5 jaar verder sinds de release van W10!
Dat is zo een grote aanpassing dat het vrijwel ondoenbaar is. Windows is door de jaren heen gegroeid, maar je gaat niet telkens alle oude code herschrijven als daar geennoodzaak toe is. Hoe minder iets gebruikt wordt, hoe onwaarschijnlijker dat het bijgewerkt zal worden. Daarom dat je vandaag nog functionaliteit vindt met iconen van voor Win95. Het werkt zonderproblemen, wordt weinig gebruikt en doo dat aan te pakken riskeer je nieuwe bugs te introduceren.
Vrijwel ondoenbaar? Ze hebben inmiddels 5,5 jaar de tijd gehad. De ontwikkeling van Windows 10 stond een hele tijd gewoon niet zo hoog op de agenda als voorheen, dat heeft Microsoft destijds zelf ook gezegd. En waarom is oude code herschrijven te risicovol, maar zijn ze wel bezig om wéér een nieuwe UI te introduceren?
Precies wat je zegt, Windows 10 krijgt gewoon niet de meeste resources en aandacht. De cloud, daar is het geld te verdienen en Windows doen ze er maar gewoon bij. Al zie je af en toe dat ze er nog wel om geven met pogingen om ChromeOS af te stoppen, want dat is inmiddels een geduchte concurrent. Edu is een hele belangrijke markt.
Je heb helemaal gelijk, ik zou er niet aan willen denken om het te moeten aanpassen, maar vele handen maken licht werk.
En met meer dan 100.000 medewerkers in dienst moet het toch best wel te doen zijn (en dan begrijp ik ook wel dat niet alle medewerkers daadwerkelijk developer zijn).
Ik snap niet dat puur het aanpassen van styling zo veel tijd zou kosten, behalve als ze twee windows systemen naast en door elkaar heen aan het maken zijn.

Als dit de manier is waarop ze de nieuwe-nieuwe styling hebben geïmplementeerd, dan belooft dat niet heel veel goeds voor de toekomst qua consistentie van het user interface.
Als het gaat om 2 of 3 schermpjes of en dingetje hier en daar dan ja, kan in een keer.
Maar je praat over honderden schermpjes en daarvan moet stuk voor stuk bekeken worden of de tekst er nog oppast, want door de hoeken af te ronden verlies je bruikbaar oppervlak.
plus de "artistieke mensen" zijn niet snel tevreden over het resultaat dus moet het tien keer helemaal overnieuw.
Sorry hoor maar het gaat om de UI van hun grootste product. Dat het 5,5 jaar geleden misschien niet helemaal op orde was zou je nog kunnen verkopen onder het mom van tijdsdruk maar ondertussen zou het gewoon door het hele OS consistent moeten zijn.

Zelfs een in vergelijking met MS kleine Linux distrubutie zoals Mint lukt het om hun hele UI consistent te maken. Ze zouden zich daar in Redmond de ogen uit hun kop moeten schamen.

Ik begin me af te vragen of ze zelf hun OS nog wel in de hand hebben of dat het een samenraapsel is van allerhande in de afgelopen 40 jaar aan elkaar geplakte code en dat niemand eigenlijk meer precies weet hoe het eigenlijk in elkaar steekt.
samenraapsel is van allerhande in de afgelopen 40 jaar aan elkaar geplakte code
Dat is geen vraag, maar dat is ook een compleet andere discussie.

Het voordeel van Linux distries is dat die geen specifiek financieel doel na te streven hebben en het totaal niks uitmaakt of ze software slopen of niet met een nieuwe uitgave.

Bij Microsoft is de realiteit echter anders. Het is een commercieel bedrijf.
De ontwikkelaars staan altijd onder druk want elke 6 maanden moeten ze een nieuwe release afronden.
Features staan 4 of meer releases vooruit geplanned en als iets niet helemaal af is maar het werkt wel, dan gaat het erin, maar is er achteraf nauwelijks tijd of budget beschikbaar om het helemaal af te maken zoals het zou moeten zijn.

Je punt is helemaal valide, maar de realiteit is anders..Ik ben er echter ook van overtuigd dat de ontwikkelaars zelf het wel zou zouden willen doen zoals je zegt, maar dat ze daar gewoon de lengte niet voor krijgen.
Dan hadden ze het maar beter moeten scheiden op ui niveau.

Apple krijgt het anders wel voor elkaar om ieder jaar weer met een nieuwe UI te komen op zowat al hun platformen en die ook consistent door te voeren.

Als UI changes zorgen voor bugs moet je je echt achter je oren krabben want dan heb je echt spaghetti opgeleverd
Gestaag zegt niets over de snelheid, enkel dat het m.i. een gelijkblijvend tempo beter wordt. Soort van "langzaam maar zeker".

Ben het er wel mee eens dat dit al sinds de release zo had kunnen/moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 23 juli 2024 03:12]

Nou ja, het is wel duidelijk wat ik bedoel, denk ik.
Bij hardlopen zijn tempo en snelheid inverse grootheden.
Tempo in min/km en snelheid in km/uur.
Ja sorry maar dat is echt gewoon fout. Ik weet niet wie dat verzonnen heeft, maar die mag even een nieuw woord gaan verzinnen :P

Vanuit de muziek (en datgene wat iedereen gebruikt voor tempo behalve mensen die hardlopen) gaat om ietsen over tijd waarbij de interval tussen die ietsen over tijd gelijk is.
Nou ja, het is gewoon verwarrend. Het is inderdaad of de W10 style of de W7 style, maar laten we wel wezen: de W7 style is natuurlijk de opgewaardeerde versie van Windows XP. Maar dan niet in het blauw.

Ik heb me twee weken terug rot lopen zoeken naar het Wifi-wachtwoord. Kwam uiteindelijk ergens in de diep krochten van Windows uit en heb zowaar het Wifi wachtwoord gevonden. Maar het kostte me wel een klein kwartiertje. Ik vind het in ieder geval knap verwarrend.
Als je goed zoekt kun je nog windows 95 elementen vinden in Windows 10
Diskmanagement, Het helpmenu van Disk Management, Dial Up settings (ook sindsdien niet meer nodig gehad), tot voorkort stamde regedit ook uit het jaar 0, ben hier en daar ook nog van die oude tooltjes tegen gekomen die sinds launch niet zijn aangepast
Mijn disk management heeft gewoon de Windows 7 UI style en niet de Windows 95 style.
Mijne is in ieder geval deels nog de grijze blokken van Windows 95.
Die is inmiddels ook al (pas) aangepast sinds Build 17713 in W10 1809. Kan eindelijk tekst vervangen in plaats van alleen zoeken.
En hij snapt eindelijk UNIX line endings!
Dit is zo'n voorbeeld inderdaad.. bijvoorbeeld gedit is een verademing t.o.v. notepad.
Ik begrijp niet dat Microsoft met dit soort simpele applicaties zo erg achterblijft
Ondersteund ondertussen ook unix line-ends, unicode, en search + find :P
Configuratiescherm\Vormgeving en persoonlijke instellingen\Lettertypen
Klik op "Een teken zoeken"
Ze zitten steeds meer verstopt en het zijn er niet veel meer. Maar dit is er eentje: Rechtermuisknop op je desktop->Personalize->Themes->Desktop icon settings (staat rechts als hyperlink). ;-)
Naast het screensaver window leeft deze dus ook nog als enkel tabblad venster van de oude display propperties
Het snelste wat ik zo snel kan vinden is in device manager/apparaat beheer op help klikt, dan krijg je microsoft HTML Help. Die heeft nog een pre windows 95 icon set, en is volgens het 256 kleuren about venster voor het laatst geüpdatet in 2002.

Daadwerkelijke 16-bit .exe bestanden zul je alleen niet tegenkomen. De 64 bit versies van windows ondersteunen dat namelijk niet meer.
ik heb alle icoonjtes van Mail, Explorer en Office in win95 style staan :-)
Zijn de originele icoontjes. Was pure nostalgie voor mij.
Nouja. Ze zijn wel logischer en makkelijker dan die gestyleerde prut die ms een google tegenwoordig hebben.

Google: https://content.fortune.c...20/10/ElRMcp4U0AEpxTb.jpg

Ms: https://arstechnica.com/g...t-they-have-a-fatal-flaw/
En Win32-programma's kunnen op Windows 10 x64 ook nog steeds het oude Bestand openen-venster van Windows NT 3.1 tevoorschijn toveren - de API's zijn er immers nooit uitgesloopt (erg gebruiksvriendelijk is het alleen niet).

[Reactie gewijzigd door field33P op 23 juli 2024 03:12]

Yep, kom ik nog regelmatig tegen als ik iets met ODBC aan het doen ben (gelukkig niet al te vaak). Is grappig dat ze het zelfs naar 64-bit geport hebben, je zou toch denken dat dat het moment is om al dat echt oude spul eruit te gooien.

Notepad++ gebruikt ook nog het 2000/XP era venster, met die 5 grote navigatieknoppen links en een losse dropdown bovenin voor de map.
De code was al geschreven in C++, dus het naar 64-bit porten is dan zo simpel als de target van de compiler op AMD64 zetten. Bovendien gebruikt de gemiddelde gebruiker ODBC toch niet dus rommelen met de interface zal ongetwijfeld meer problemen veroorzaken dan het oplost.
Windows 10 is niet gebaseerd op Windows 95, dus nee dat kan niet.
Echt he! Top laag is nieuw, elke laag dieper in de settings is een andere en oudere stijl. En wanneer je op Windows 3.1 graphics stuit hebt heb je de bodem bereikt.
En vervolgens geven veel mensen en bedrijven aan dat als enorm plus punt te zien. Dat oude legacy software nog steeds draait. Mooi toch.
Er is een verschil tussen 'legacy software draait nog steeds' en 'het OS is een visuele mengelmoes van modern en 20 jaar oud'
hoe dan?

Als je de UI simpelweg aanpast naar de moderne standaard voor de legacy apps kun je juist dingen breken...
We hebben het niet per sé over de UI van apps, maar van windows zelf. Als je bv het configuratiescherm een ander sausje geeft hoeft dat niet per sé invloed te hebben op de werking daarvan.
Als je bv het configuratiescherm een ander sausje geeft hoeft dat niet per sé invloed te hebben op de werking daarvan.
Dan moet Microsoft eerst expliciet kiezen voor Control Panel vs. Settings.
en dan ook nog eens settings verspreiden over de 2 panelen. De helft kan je niet in settings waardoor je alsnog eindigd uiteindelijk in het control panel. Sommige zaken die je dan in het control panel wilt aanpassen sturen je weer terug naar settings. Verschrikkelijke UX op dit moment wanneer je zaken wilt aanpassen. Naast het is erg inconsistent. Soms hangen de patterns af van welke schermen jij ziet afhankelijk van hoe je deze probeert op te roepen. Search bar gebruiken stuurt je sneller naar settings dan control panel bijvoorbeeld bij functies wel op meerdere manieren aangepast kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 03:12]

Bijvoorbeeld de SCCM client installeren. Deze zet Configuration Manager in het Control Panel, en niet onder Settings. Dan heb je het over een MS applicatie, op het MS platform.
Het liefst ook in die volgorde...
Kiezen hoeft natuurlijk niet. Je kan control panel prima starten met de icoontje weergeven zoals in settings. Lijkt mij dat de oude look & feel van control panel niet noodzakelijk is om control panel te laten werken zoals het altijd doet/deed.
Net zoals je bv icoontjes op je bureubald kan pimpen met een alternatief ico bestand. Ziet er anders uit, werkt precies hetzelfde.
Bij de meeste nieuwe Windows 10 dialogen is echter geen sprake van een 'ander sausje' maar gewoon van een herontwerp. Het hele View is nieuw en daardoor het achterliggende ViewModel ook, of iig aangepast. Daardoor is de kans op nieuwe bugs wel degelijk aanwezig (en zelfs groot).
Als je de UI simpelweg aanpast naar de moderne standaard voor de legacy apps kun je juist dingen breken...
In de snelkoppeling van de specifieke applicatie -> Run as legacy application. De rest is dan standaard modern.
Grappige post, dit deed me meteen denken aan dit filmpje waar ze Windows 1.0 stapsgewijs upgraden naar Windows 10.
Hopen dat ze dan de laatste Metro-apps overslaan en in ieder geval alle instellingen en configuratie opties lekker meteen terug stoppen in de oude interface voor ze opnieuw beginnen. Maar dat zal wel niet gebeuren..
Het startmenu wordt al voor de 5e keer vernieuwd, maar het contextmenu (rechtermuisknop) is na jaren nog steeds even lelijk en ouderwets als 20 jaar geleden :') En niet te vergeten inconsistent. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.askvg.com/too...windows-10-context-menus/. Die post is inmiddels al 6(!) jaar oud, en er is niks veranderd. 6 jaar is een eeuwigheid in de IT.

Hoezo prioriteiten niet op orde :X De UI van Windows is een aanfluiting vergeleken met macOS of een willekeurige Linux distro. Open source heeft het beter voor elkaar dan een miljardenbedrijf wat dat betreft. Schande eigenlijk 8)7
Het is nu al een flink mengelmoes en weinig consistent.
Inderdaad.

Vanmorgen geschrokken .. ik wilde gewoon even weten of de netwerk kabel nu met 100Mbits of 1Gbps verbonden is. Dan heb je toch al heel wat "verkeerde" netwerk vensters geopend. Echt een mengelmoes en zeer inconsistent. Voorbeeld van mooi UI maar slecht UX design.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 23 juli 2024 03:12]

Dat herken ik ook.
Men heeft veelal een mooi schilletje gelegd over iets wat gewoon al sinds windows 95 ofzo bijna hetzelfde is.
Men creeert nu regelmatig extra stappen om op hetzelfde scherm uit te komen.
Het is inderdaad hopeloos in Windows 10. Laten ze nou eerst alles weer consistent maken voordat ze iets nieuws beginnen.
Heb je wel eens dark mode gedaan. Ook maar half geïmplementeerd. Ze proberen zo hard achter Apple aan te lopen dat het gewoon een zooitje wordt.
Windows 3.x/2000 - alles vierkant, want we komen net vanaf DOS
Windows Xp, beetje rond, beetje vierkant
Vista - Hebben we het niet meer over....
Windows 7 - Alles moet rond
Windows 8 - Alles wordt tablet, desktops zijn deud, doe maar vast vierkante tablet-only interface, en verstop de oude interface erachter want het is toch nog allemaal niet af...
Windows 10 - Alles moet vierkant, doe die oude interface trouwens maar weer deels terug a.u.b.
En nu, alles moet rond? :-p

(natuurlijk heb ik het een beetje overdreven...)

[Reactie gewijzigd door alexnauta op 23 juli 2024 03:12]

Beetje zoals de mode zichzelf continue herhaald :p
En bedrijfsorganogrammen.
Centraal, decentraal, centraal, .....
En als we nu weer van tablet-interface naar desktop-interface gaan, ben ik ook weer blij.
Persoonlijk vond ik de strakke vierkante look mooi. Het eerste wat ik dacht bij die screenshots was 'gadver niet weer rond :s'... Ik zal het er maar weer mee moeten doen vrees ik. Niet alsof je die updates handig uit kunt zetten. Vroeger kon je nog een windows versie overslaan als het je niet beviel (hallo Vista!), dat kan helaas niet meer.
Kan wel hoor, moet je alleen ff een guide te volgen en in de registry wat aanpassen.
Niet ideaal, maar er is altijd wel een oplossing te vinden.
Geen probleem! In een paar jaar is het weer vierkant... tenzij MS besluit nu eens driehoekige elementen te proberen...
Dit is helemaal niet overdreven.
Microsoft is weinig consistent als het op de interface aan komt.
Ik draai al sinds XP Windowblinds.
En heb een UI die er uitziet, en in de kleur, zoals ik wil, met één klik. ;)
Wil je hoekig, rond, hout, doorzichtig, kerst, andere fonts, andere geluiden, whatever, just click.
Vroegah, XP,Vista,7, maakte Windowblinds Windows zelfs sneller, nu met i7/32Gb RAM let ik daar niet meer op.

Kost wel 11 euro
Of je neemt Object Desktop compleet om simpel nog veel meer aan je UI aan te kunnen passen en je eigen computerervaring te maken. Soms kan het veel handiger dan standaard in W10 zit.
(of om terug te gaan naar een oude UI/startmenu)

En ben je gelijk af van dat "je" het niet eens bent met de paar door Windows zelf geboden huisstijlen.
Nette review hier.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 03:12]

Noem mij oldskool, maar al die visuele aanpassingen kunnen me gestolen worden. Mij maakt het niet uit of iets hoekig of vierkant is. Ik heb het de afgelopen 25 jaar allemaal al wel een keer zien langskomen en weer zien verdwijnen. Ik wil gewoon mijn werk kunnen doen en niet bezig zijn met het uiterlijk van een GUI of OS.

Als we het over de Win10 GUI hebben, heb ik daarom eigenlijk maar twee wensen:
(1) - Maak ajb eindelijk eens CONSISTENTE interface i.p.v. een hybride oud-nieuw wat Win10 nog steeds is. Het maakt mij niet uit welke het wordt.
(2) - Doe s.v.p. wat aan onnodige functionele ergenissen die eenvoudig configureerbaar moeten zijn; ik wil geen Edge die automatisch opstart als ik een tikfout maak in het zoekveld op de taakbalk (en zo kan ik er nog wel een paar bedenken).

Kortom: eerst de basis op orde en daarna de rest.
Ik wil vooral niet bezig zijn met voortdurende updates die je door de strot gedouwd worden. Windows is echt een onwerkbaar gedrocht van een OS met een eigen leven geworden sinds Windows 8.
Persoonlijk vind ik het een verschikkelijk lelijke en vervelende stijll... Hoop niet dat dit verplicht door onze strot geduwd wordt. Maar zal wel.

Net alsof we teruggaan naar het android 5 tijdperk, maar dan op PC.

[Reactie gewijzigd door Darth Malak op 23 juli 2024 03:12]

Die datepicker is wel strak. De rest is kidscorner...
Die datepicker is niet echt gebruiksvriendelijk op een desktop. Kan een partijtje scrollen worden.
Je zal vast ook nog steeds kunnen typen. Dit ontwerp wordt wel voor meer dingen gebruikt maar simpelweg 28 o.i.d. typen zal ook gewoon nog kunnen.
Dat is nog altijd een slechte UX voor Jan modaal. Hij gaat dat nooit weten.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 23 juli 2024 03:12]

Zolang hij maar toetsenbord input ondersteund is er niets aan de hand lijkt mij. Datums invoeren zul je op de desktop over het algemeen met je toetsenbord doen en niet met je muis.
Windows 10 heeft een strak, duidelijk en simplistisch uiterlijk, persoonlijk vind ik het beste ontwerp voor Windows waar MS ooit mee gekomen is. Waarom nou weer een stap terug zetten? Jammer weer.

Er valt nog genoeg aan de huidige GUI te werken met alle Windows 3.*, 9x, xp, vista, 7, 8 elementen die er nog in terug te vinden zijn. Gaan ze de W10 elementen vernieuwen.
Persoonlijk vond ik Win7 toch nog altijd het beste qua UX.
En XP ;)
Deze 2 waren heerlijk te tweaken en alles makkelijk te vinden
Probeer het in W10 en je ;(
Inderdaad, het leuke van Windows 7 en XP was dat het out of the box al goed was. Na een nieuwe install was je direct vertrokken en hoefde je weinig aanpassingen te doen.

Windows 10 zou nu toch al volwassen moeten zijn na al die jaren maar ik heb nog steeds het gevoel dat het niet af is.
Precies. Windows 7 was goed. Nu is het gewoon onaf.
Duidelijk? 3 verschillende UI elementen voor hetzelfde doel? (Contextmenu's) En nog steeds is het configuratiescherm niet helemaal gemigreerd naar het Settings scherm. Vind ik niet echt duidelijk.
In mijn dagelijks gebruik kom ik de oude elementen eigenlijk nooit tegen en mijn desktop ziet er lekker simpel en strak uit.
Je desktop wellicht, maar ik heb het over het scala aan UI elementen wat gewoon niet strak en netjes oogt. Iets waar jij als gebruiker niets aan kan doen, alleen Microsoft kan hier verandering in brengen.
Klopt, maar daar begin ik ook over. Zo veel UI elementen die een update kunnen gebruiken, gaat Microsoft de Windows 10 elementen updaten.
Het is allemaal heel persoonlijk. Ik vind Windows 7 tot nu toe de beste interface hebben. Windows 10 is gewoon een janboel van allerlei verschillende ontwerpstylen. Met flashy afbeeldingen in de menubalk, met een opdringerige zoekfunctie in de taakbalk en als gevolg daarvan consequent te weinig ruimte. Vanochtend zag ik ook weer een scherm van een developer, met een heel rits aan applicaties links en een nog veel grotere rits aan schijnbaar retebelangrijke icons naast het klokje. Schiet compleet z'n doel voorbij volgens mij.
Het start menu vind ik zelf veel beter, iets kleiner dan de W7 versie en toch veel meer bruikbare informatie, een overzicht icoontjes werkt beter dan een lijst. Dankzij dat start menu kan ik mooi de icoontjes verbergen op mijn bureaublad, wat de algemene looks minder rommelig maakt. Zoekfunctie is met 2 kliks weg en eigenlijk gewoon zinloos, gezien het start menu sinds vista als zoekmachine functioneerd.

De taakbalk is leger in Windows 10, ondanks dat het er functionaliteit bijgekregen heeft. De UI om applicaties heen is nog nooit zo klein geweest, 7 was dikker en Vista was helemaal verschikkelijk met die dikke lijn met ronde hoekjes rondom windowed applicaties.

Windows 10 heeft mijn voorkeur omdat het de meest minimalistische UI is sinds Win95 ergens. Wat ook meespeeld is dat W7's UI een duidelijk merkbare vertraging heeft en de Windows hardware geacceleerde UI pas sinds Windows 8 op dezelfde latency zit als Windows XP's software rendering.
Windows 10 heeft mijn voorkeur omdat het de meest minimalistische UI is sinds Win95 ergens. Wat ook meespeeld is dat W7's UI een duidelijk merkbare vertraging heeft en de Windows hardware geacceleerde UI pas sinds Windows 8 op dezelfde latency zit als Windows XP's software rendering.
Zeker de meest minimalistische UI. Op de startbalk en werkbalk na dan.
Het ziet er mooi uit, hopelelijk nemen ze dan dit keer ook echt álle schermen mee. Nu zitten er nog zo ontzettend veel applicaties met legacyschermen (configuratiescherm, apparaatbeheer, computerbeheer om er een paar te noemen) dat het geheel nogal een ratjetoe is. Om het nog niet te hebben over dat bepaalde functionaliteit dubbel uitgevoerd lijkt te zijn (bijvoorbeeld verwijderen van applicaties via de moderne UI én via configuratiescherm).

Het zou Windows 10 imo in aanzien behoorlijk helpen als ze dat nou eens allemaal echt zouden rechttrekken.
Soms is dubbele schermen nog wel fijn: in Outlook 2019 kun je voor een pop-account geen gebruikersnaam meer opgeven. Hij pakt altijd je e-mailadres als gebruikersnaam. Wil je dat toch (want ja, je mail-boer heeft dat soms nou eenmaal zo bepaald) dan kun je met een command-line optie het oude settings-scherm openen waar je wél een afwijkende gebruikersnaam kunt opgeven. Waarom? 8)7
Heb je geen command line voor nodig. Klassiek control panel, mail en van daar naar je profiel gaan.
Lekker verwarrend voor de eindgebruiker.
Anoniem: 420148 @rodie8321 januari 2021 14:28
Dat laatste ga je denk ik toch houden, omdat Apparaatbeheer e.d. onderdeel is van mmc.exe, wat ook op de server-edities gebruikt wordt. Dat hoeft van mij ook niet naar een plebgebruikers-versie gemigreerd te worden, want dan ga je functionaliteit verliezen.
Mooi vormgegeven. Voor de functionaliteit maakt het natuurlijk geen verschil, maar elke keer wanneer ik Windows gebruik valt het me op hoeveel gelikter de interface van macOS (mijn main OS) eruitziet. Mooi om te zien dat Microsoft bezig is dit voor Windows te verbeteren. De “nieuwe” pictogrammen die we inmiddels kennen zijn ook al een hele verbetering.
Gelikt? Nou... Mijn probleem met macOS is eigenlijk het omgekeerde als met Windows. Apple doet helemaal niets aan de UI en Apple doet dus ook niets aan de zaken die ontzettend dom ontworpen zijn. Dat zijn zaken waar mensen aan gewend kunnen zijn en daardoor niet opvalt als problematisch, maar wat qua workflow best een probleem is. Apple schrijft nog steeds interface elementen in iOS voor in de bovenhoeken van het scherm. Onvoorstelbaar dom ontwerp als je ziet hoe de meeste gebruikers hun telefoons hanteren en hoe groot ze geworden zijn. En toch stug volhouden en rare workarounds hanteren, zoals het naar beneden laten zakken van het scherm. Als die interface elementen lager op het toestel zitten, dan heb je zo'n feature niet nodig...

Voor mij zijn Apple en MS twee uitersten. MS doet best veel onderzoek naar UI en doet heel wat designconcepten herzien, verbeteren en aanpassen. Dat bij MS is vaak ook feitelijk te onderbouwen als beter/optimaler op het moment dat ze een keuze maken. Voor de ribbon in Office is hééééél veel onderzoek en trial and error geweest. Een hoop concepten daarvan zijn uiteindelijk in veel andere software (ook 3rd party voor macOS) terecht gekomen.

Apple doet helemaal niets met hun UI. Altijd hetzelfde. Nu begrijp ik dat wel, want de doelgroep heeft bepaalde verwachtingen en daar kunnen ze weinig mee, maar als je veel met verschillende OS'jes werkt dagelijks, dan valt er wel op hoeveel ontzettend domme dingen er in macOS zitten als je het hebt over workflow, waar Apple al meer dan 10 jaar niets mee gedaan heeft. Dat het er een beetje uitziet alsof alles op elkaar afgestemd is, maakt de usability niet ineens goed.

Er zijn behoorlijk wat zaken die je doet op een laptop die bij Apple veel onnodige of omslachtige stappen nodig heeft en bij andere OS'jes en UI's zoals op Linux en bij MS allang opgelost zijn. Dan gaat het over basale zaken als window management, zoals het snappen van schermen aan één kant. Iets dat overal vloeiend en snel gaat met shortcuts en op macOS pas heel kort bestaat en alsnog dramatisch slecht is uitgevoerd. Finder hadden ze ook beter Loster kunnen noemen, gedrocht van een applicatie en compleet onlogisch ingericht als je kijkt naar gangbare workflows.

Er zijn best mensen die macOS gewend zijn en vanuit die gewenning macOS fantastisch vinden, maar gewenning is niet objectief efficiënt design. Ik heb voor sommige dingen die ik doe liever de af en toe wisselende interface elementen van Windows dan de omslachtige manier van werken bij macOS. Dat gedoe over de ribbon bij MS is ook alleenmaar een probleem bij dinosauriërs die alleen aan zichzelf kunnen denken. Voor minder ervaren gebruikers is die ribbon bewezen effectiever en efficiënter.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 03:12]

Wow, ik dacht dat ik altijd de enige was die Finder (Loster _/-\o_ ) een draak van een pakket vond. Wat een enorme bende.

Windows Verkenner van MS was een tijd lang ook erg met het "verstoppen" van data en het niet willen tonen van een fysieke locatie van bestanden en / of mappen; ik heb het idee dat dit de laatste jaren wel aangepast is.

Dolphin uit KDE blijft toch mijn favoriet :)
KDE vond ik altijd lastig om in te komen vanwege de alternatieve ideeën en de looks... Maar veel werkt toch écht wel goed en is ook goed uitgedacht. Ze hebben tenminste wel lef daar. Ik kan dat wel waarderen van ze. Het is mijn daily driver niet, maar misschien had dat het wel moeten zijn.
Ik snap wel wat je bedoelt. Tot een paar jaar geleden was KDE "raar", maar dat kwam gewoon omdat het anders was dan anders.

Ik heb eigenlijk altijd GNOME gebruikt ("gewoon" Ubuntu en Debian), tot versie 3. Toen is het toch wel goed mis gegaan met GNOME wat mij betreft. Ik heb toen een hele tijd XFCE gedraaid (ook geniaal wat mij betreft) en toen bij toeval eens een uitstap gemaakt naar KDE (pas een paar jaar geleden). Ik was meteen verkocht.

Het mooie van KDE is dat alles out of the box goed werkt en er goed uit ziet, maar dat je werkelijk alles kan aanpassen als je dat wil. Daarnaast zijn alle extensies gewoon in C++ geschreven waardoor alles vlot draait zonder vele gigabytes weggesnoept geheugen (de Javascript extensies van GNOME zijn echt draken).
Ben het deels met je eens. Een aantal dingen die jij noemt ben ik even 1 op 1 gaan vergelijken met Windows (beide systemen in mijn bezit). Waarom is het 'System Preferences' venster van macOS alles omvattend en is de inmiddels poging tot kloon van Windows dat maar deels? Met i.m.o. nog teveel doorverwijzingen naar het klassieke Control Panel.

Ben het met je eens wat betreft Window Snapping en Loster, maar om dat nou 'behoorlijk wat zaken te noemen'. Ik moet toegeven dat de huidige Windows verkenner (out of the box installatie) ook erg zijn best doet om de gebruiker voor dom aan te zien door mappen + files te verbergen of in een 'verzamelfolder' te stoppen.

Spotlight search op Mac is vele malen beter dan Windows search, om nog maar te zwijgen over de resources die de variant van Microsoft verbruikt tijdens het indexeren. Tevens zoekt Spotlight NIET via Bing naar het niet vindbare bestandje.txt, of een typo die je hebt gemaakt. Stilletjes zo ingeregeld door Microsoft en officieus niet meer uit te schakelen in de instellingen.
dan valt er wel op hoeveel ontzettend domme dingen er in macOS zitten als je het hebt over workflow, waar Apple al meer dan 10 jaar niets mee gedaan heeft.
Van origine ben ik een Windows persoon en werk nog niet zo lang met MacOS, daarom ben ik erg benieuwd naar dat workflow lijstje met usability flaws. Want echt bizarre dingen ben ik nog niet tegen gekomen. Ik weet er wel 1 voor Windows, Bluetooth - Waarom krijgen ze dat niet netjes voor elkaar bij MS? Meerdere muisklikken nodig om een device te connecten of te zoeken, terwijl het bij MacOS een kopie van het Wifi menu is.
Ben het deels met je eens. Een aantal dingen die jij noemt ben ik even 1 op 1 gaan vergelijken met Windows (beide systemen in mijn bezit). Waarom is het 'System Preferences' venster van macOS alles omvattend en is de inmiddels poging tot kloon van Windows dat maar deels? Met i.m.o. nog teveel doorverwijzingen naar het klassieke Control Panel.
Omdat Microsoft het andere uiterste is, waarin ze te snel, teveel aanpassingen willen doen in sommige interface elementen. Dat is óók niet goed. Het liefst is Microsoft wat terughoudender en komt er bij Apple eens een peper in hun achterste.
Ben het met je eens wat betreft Window Snapping en Loster, maar om dat nou 'behoorlijk wat zaken te noemen'. Ik moet toegeven dat de huidige Windows verkenner (out of the box installatie) ook erg zijn best doet om de gebruiker voor dom aan te zien door mappen + files te verbergen of in een 'verzamelfolder' te stoppen.
Ik heb een paar mooie voorbeelden genoemd die goed zichtbaar zijn. Als ik heel macOS ga zitten doorlichten hier dan heb ik aan 150 artikelen met reacties niet genoeg. Het is maar een suffe reactie onder een Tweakers artikel. Niet teveel verwachten hoor. Een reactie hoeft niet een heel proefschrift te zijn.
Spotlight search op Mac is vele malen beter dan Windows search, om nog maar te zwijgen over de resources die de variant van Microsoft verbruikt tijdens het indexeren. Tevens zoekt Spotlight NIET via Bing naar het niet vindbare bestandje.txt, of een typo die je hebt gemaakt. Stilletjes zo ingeregeld door Microsoft en officieus niet meer uit te schakelen in de instellingen.
Fantastisch voor spotlight! Overigens heb ik ook goede ervaringen met de Windows search en vind ik Spotlight niet per definitie beter of slechter, wel een andere implementatie. Niemand ontkent dat macOS ook goed werkende functies heeft. Je doet alsof ik met een paar kritiekpunten zeg dat alles fout is bij macOS. Dat heb je compleet zelf verzonnen en slaat de plank nogal mis.
[...]
Van origine ben ik een Windows persoon en werk nog niet zo lang met MacOS, daarom ben ik erg benieuwd naar dat workflow lijstje met usability flaws. Want echt bizarre dingen ben ik nog niet tegen gekomen. Ik weet er wel 1 voor Windows, Bluetooth - Waarom krijgen ze dat niet netjes voor elkaar bij MS? Meerdere muisklikken nodig om een device te connecten of te zoeken, terwijl het bij MacOS een kopie van het Wifi menu is.
Bizar is ook een beetje overtrokken en nogmaals, dat een aantal dingen bagger zijn, betekent niet dat alles bagger is. Bij een beetje kritiek trekken mensen wel vaker zo'n onzinnige conclusie. Slaat helemaal nergens op. Andersom betekent dat dat je nergens kritiek op mag hebben, tenzij álles fout is. Wat is dat nou voor stupide instelling.

De voorbeelden die ik heb genoemd zijn er wat mij betreft genoeg voor nu. Je kunt je natuurlijk wel nog even verdiepen in hoe handig een dock nou écht is (objectief) of dat Finder last heeft van een hele serie usability issues, of het gebrek aan iets als een device manager, dat mission control fancy oogt maar praktisch gezien een misser is om uiteenlopende redenen, dingen als keyboard shortcuts voor simpele zaken, waardoor ze onnodig complexer worden, weinig informatieve dialogen (copy bijv.), copy bij dingen uit prullenbak slepen naar originele plek (ipv restore), time machine die klapt op renamed schijven, dingen als met Win10 een venster vasthouden en schudden om alle andere vensters te minimizen. Maar goed om te weten dat het bluetooth menuutje wel werkt...
Volgens mij hebben we het deels over verschillende dingen: ik over het uiterlijk, jij over workflow.

Qua uiterlijk is Windows allesbehalve consistent. Denk aan de traditionele rechtermuisknopmenu’s vs de nieuwe in Windows 10: deze werken hetzelfde maar zien er totaal anders uit en worden door elkaar gebruikt. Of pictogrammen van Windows 95 die her en der nog gebruikt worden (wordt gelukkig steeds minder). Allemaal geen probleem voor de workflow, maar wel een uiterlijk dat niet overal gelijk is. MacOS is daarin vele malen consistenter (al hebben ze met Big Sur imo een aantal steekjes laten vallen).

Dat de workflow in Windows op sommige vlakken beter is uitgedacht ben ik met je eens. Vooral de window snap feature is een groot gemis, gelukkig is dat met het programmaatje Magnet op te lossen (al had dit eigenlijk gewoon een standaardfunctie moeten zijn). De Ribbon is ook overzichtelijker dan de menustructuren van macOS, al vind ik laatstgenoemde niet storend.

Je problemen met Finder herken ik niet, ik vind deze qua basisfunctionaliteit best vergelijkbaar met de Windows Explorer. Navigeren heb ik geen problemen mee, maar ik gebruik persoonlijk vooral Spotlight voor het zoeken maar mappen, bestanden en applicaties. Op Windows 10 werkt dit inmiddels ook zeer goed d.m.v. het startmenu (in eerdere versies was dit nog weleens behelpen), dus voor mij persoonlijk zit daar weinig verschil.

De hel op aarde in Windows is voor mij toch wel de twee plaatsen voor instellingen: Control Panel en Settings. Toegegeven, dit wordt steeds beter en langzamerhand schuift alles steeds meer naar Settings toe, maar als we spreken over een onhandige workflow: Microsoft had imo nooit de keuze moeten maken twee verschillende applicaties voor exact dezelfde functionaliteit naast elkaar te laten bestaan, waarbij de ene helft in Settings staat en de andere helft in Control Panel. In macOS weet je altijd waar je moet zijn: System Preferences.

Disclaimer: ik ben geen Windowshater of macOS-fanboy, ik gebruik beide besturingssystemen naast elkaar en beide hebben hun sterke punten en hun zwakheden. Microsoft is naar mijn idee goed bezig met continu innoveren van de Windows-interface, maar slaagt er nog onvoldoende in om deze innovaties consistent door te voeren. Apple slaagt er goed in consistent te zijn in haar interface van macOS, maar de workflow is sinds 2001 weinig mee gedaan.
Kunnen ze niet beter hun aandacht besteden aan het creëren van consistentie i.p.v. opnieuw het design te veranderen?
Nee helaas. Ik zie het ongeveer zo voor me:

Dit alles begint omdat het rechttrekken van de UI veel werk is voor programmeurs, zij zijn al druk met allerlei andere zaken. De boel werkt verder wel, dus ècht belangrijk is het niet. Of nee, eigenlijk begint dit verhaal eerder. Nog voordat windows 10 gelanceerd werd was er natuurlijk een designteam. Zij hadden een miljoen-miljard ideeen en tig schermen omtworpen. En designer is natuurlijk geen designer als deze rekening houd met de programmeurs, dus waren er duizend verschillende input elementen nodig die er allemaal net even iets anders uit zien. Want dat past in het design en zo kun je alles net even wat 'gebruiksvriendelijker' maken. De techguys zijn vol overtuiging begonnen, maar komen er al snel achter dat het herschrijven enorm veel werk is, het nieuwe design sluit helemaal niet aan op het gebruikte model. Het feit dat er zoveel verschillende opties en elementen zijn die er in een andere context anders uit moeten zien, is natuurlijk niet ideaal. En een designer is natuurlijk geen designer als er niet allemaal leuke transities en animaties nodig zijn, die afhankelijk zijn van specifieke situaties. De developers krijgen al wat hoofdpijn en beginnen daarom met de makkelijke onderdelen. De rest komt 'later'.

De developers zijn druk. Er zijn bugs, servers vliegen in brand, Azure wordt gehackt en Bill Gates doet iets met chips. Ondertussen zit er een designteam met hun vingers in hun neus. Wat zullen ze nu gaan doen? Hetgeen ze eerst gemaakt hadden is pas klaar als het niet meer populair is. Dus stelt iemand voor om nog maar een design upgrade te doen. Man wat een goed idee, het hele designteam gaat weer lekker aan de slag. Knippen, plakken, shizzle op een whiteboard tekenen! Werkelijk fantastisch. Rond is het nieuwe vierkant, dus alles moet anders.

De developers krijgen dit te horen en realiseren zich dat ze de UI inderdaad een tijd lang hebben laten zitten. Team frontend zegt tegen backend: ja dit is wèl belangrijk, dus eindelijk is het zover: de UI gaat een update krijgen! Men gaat weer met vol vertrouwen aan de slag. Maar jeetje, wat is het eigenlijk een hoop werk.. Je kunt niet zomaar de UI aanpassen, want eigenlijk moet er dan veel meer vernieuwd worden. Dingen die veel tijd kosten, niet op de planning staan en eigenlijk verder wel werken...

Uiteindelijk wordt er gekozen om een aantal makkelijke componenten in een nieuw jasje te gieten. Marketing mag daar een mooi verhaal voor schrijven, iets met 'innovatie', 'modern' en toch 'tijdloos'. De managers zijn helemaal in hun element! Wat een vooruitgang! Ondertussen balen de designers dat de boel half geimplementeerd is, balen de developers omdat ze geen tijd hebben om alles opnieuw te schrijven (alles is beter als het opnieuw kan) en balen de gebruikers omdat ze een halve UI upgrade krijgen die 'innovatief', 'modern' en 'tijdloos' is.
absoluut de beste omschrijving die ik ooit heb gelezen omtrent dit onderwerp! Chapeau!
De UI van Windows 10 is zo inconsistent als wat.

Heel simpel voorbeeld: rechtsklik op de taakbalk. Daar staat een uitklapmenu bij 'Zoeken' waarbij je in dat uitklapmenu kan aangeven of die verborgen moet zijn, het een pictogram moet zijn of een vak, daaronder 'De knop Cortana weergeven' en daaronder 'Knop Taakweergave weergeven'. Zo inconsequent als wat.
Enne... wat is daar inconsistent aan dan? Het zijn allemaal weergave opties voor features van je startbalk, hoe had je ze willen zien?
1. Taal technisch lijkt het nergens op. Bij de een 'De' ervoor, bij de ander niet
2. Bij 'Zoeken' moet er een uitklapmenu zijn, bij de anderen niet

Dit is maar een heel snel voorbeeld hè... de hele UI zit vol met dit soort dingen. Of het configuratiescherm... Dan zit je weer in de nieuwe UI, kun je dingen niet vinden, moet je weer dieper in de oude UI, etc.
Ik denk niet dat ze het configuratiescherm helder willen hebben, dan gaan mensen privacy opties beheren en missen ze heel wat persoonlijke data op die fiets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.