Microsoft brengt Windows File Recovery-tool uit

Microsoft heeft een programma om bestanden te herstellen uitgebracht voor Windows 10. Windows File Recovery werkt op basis van de command line en is beschikbaar in de Microsoft Store voor versie 2004, momenteel de nieuwste, van het OS.

De tool kan werken op basis van de master file table om bestanden te vinden, maar er is ook segment mode voor wanneer de mft geen data meer heeft over het bestand in kwestie. Als laatste is er signature mode, waarin puur naar de data gezocht wordt, zonder hulp van de mft of segmenten. Er kan gezocht worden op bestandsnaam en op extensie.

Of er een interface gaat komen voor de applicatie, is niet bekend. Microsoft heeft een hulppagina opgezet voor wie dat nodig heeft. De toepassing ondersteunt in ieder geval op dit moment niet alle bestandstypen. Populaire typen als jpg, mp3, mp4, png, pdf, docx en zip zijn wel vertegenwoordigd. Een volledige lijst staat op de support-pagina.

Tot op heden waren gebruikers aangewezen op toepassingen van derden als ze een bestand terug willen halen. Applicaties als Recuva en Photorec worden veel gebruikt hiervoor. Deze zijn weliswaar van derden en Recuva heeft betaalde functies, maar ze hebben wel gui's.

WinFRWinFR

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-06-2020 • 12:28

127

Submitter: TheVivaldi

Reacties (127)

127
125
60
5
0
37
Wijzig sortering
Ik gebruik al meer dan 10 jaar Recuva.
Daarmee heb ik toch al wat files van USB sticks terug kunnen halen. Fijn dat Microsoft het nu zelf aanbiedt, al wordt het toch lastig voor de gemiddelde gebruiker om via Command line te werken.
Dat zie ik de wat oudere onder ons toch niet snel doen. Hopelijk gaat Microsoft nog aan een GUI werken om het makkelijker te maken
Dank je. Ik ben 62. Ik gebruik testdisk / photorec en ik vraag me af wat deze tool toevoegt.
Leve de commandline (Debian GNU / Linux en bash dan...)
Ik gebruik soms testdisk en photorec en GetdataBack for NTFS achter elkaar aan

Als er belangrijke dingen op staan en niet altijd meteen met 1 programma kan terug vinden

Met gebruik van deze 3 programma's achter elkaar vind je soms verschillende bestanden juist wel en ook weer niet.

Zelfs als je bijvoorbeeld alleen op jacht bent naar foto's
Heb een aantal keren de vraag gehad naar per abuis verwijderde bestanden. Was hier volkomen onbekend mee, eerst gezocht naar windows tools, de ene nog ongelukkiger dan de andere om uit te komen op testdisk/photorec onder linux. Werkte prima, prachttool. Linux, het zwitserse zakmes, zoek het en het is er.
Bedoel je de wat ouderen die begonnen zijn met DOS voordat Windows überhaupt bestond :-?
Bedoel je de wat ouderen die begonnen zijn met DOS
Met DOS had je het commando recover. Het is te hopen dat deze Windows versie daar niet op lijkt - recover deed in zijn tijd meer kwaad dan goed; ALLE bestanden / mappen werden hernoemd.... Was 'best practice' om recover meteen weg te gooien....

PS: wat is eigenlijk het nut van zo'n tool in Windows? Zolang je geen 'shift-del' gebruikt, belanden alle verwijderde bestanden toch in de prullenbak?

[Reactie gewijzigd door Simon Weel op 22 juli 2024 19:26]

Ik herinner me ook nog de tool undelete, als ik het me goed herinner liet die een vraagteken zien bij de eerste karakter van een te herstellen bestand, deze moest je dan invoeren. Waarom? Geen idee

[Reactie gewijzigd door cErEaL_KS op 22 juli 2024 19:26]

Omdat deleten het bestand niet verwijderde maar onvindbaar maakte door de 1ste letter (bit) weg te halen, en als de hdd (windows)de ruimte nodig had, dan pas werd het overschreven, dus met undelete had je een herstel mogelijkheid, op die manier.
en zie ook deze tabel:
https://en.wikipedia.org/...le_system#Directory_entry

Niet alleen werd de directory entry niet meer weergegeven, maar ook de fatcluster chain werd weer vrijgegeven, waardoor de file niet perse altijd meer te recoveren is. Overigens konden de directory entries zélf uiteindelijk ook weer overschreven worden.
Nee was een uitroepteken en aan de hand van de rest van het woord kon je het eerste karakter gissen en terugplaatsen met Norton Commander. Toen DOS tijd (30 jaar terug) was dat e enige manier om iets terug te halen.
Je doet het nu voorkomen of het ingebouwde quiz was in DOS!
Het eerste karakter van de bestandsnaam werd gewist als je een bestand verwijderde, heel kort gezegd. Daarom toonde undelete een vraagteken, voor het onbekende teken.
Het was dus niet echt een vraagteken (of een uitroepteken) en je hoefde bij het herstellen de eerste letter ook niet juist te raden; elke letter was goed en dat werd gewoon de nieuwe bestandsnaam.
Heb zo heel wat bandjes van vrienden gered. Heel de avond die eerste letters terug veranderen.
Eigenlijk nog wonderbaarlijk hoe goed de tape werd overschreven zo op exact hetzelfde stukje!

Je kon natuurlijk niks ertussen voegen aan extra bitjes anders was je het begin van je volgende game kwijt. :P
[...]
PS: wat is eigenlijk het nut van zo'n tool in Windows? Zolang je geen 'shift-del' gebruikt, belanden alle verwijderde bestanden toch in de prullenbak?
Het is mij wel gebeurt dat ik een USB stick kreeg met de melding dat die beschadigd is en verzoek die te formatteren anders niet bruikbaar. Met een tool als Recuva kan je dan meestal de bestanden wel terughalen die er op stonden. Onlangs nog gedaan voor iemand z'n trouwfoto's.

Verder, als je iets weggooit op een netwerkschijf, komt niet in je prullenbak terecht, dus kun je niet terughalen zonder extra tool.
Ja, dat is een gemis dat me regelmatig doet denken aan de goede oude tijd van NetWare. Bestandje van een netwerkschijf verwijdert? Salvage! Geen gedoe met file history waarvoor VSS nodig is. Die bovendien alleen op afgesproken tijdstippen een snapshot maakt EN ook nog eens op termijn aardig wat schijfruimte kost. Bij NetWare werd de ruimte van verwijderde bestanden pas opnieuw gebruikt als er geen vrije ruimte meer was. En dan ook nog hiërarchisch - dus oudste eerst. Het kan allemaal zo makkelijk, behalve als je Microsoft heet....
Ja, goede oude tijd met Netware. Hoe simpel kon een loginscript zijn, of een directory service.Maar goed, nu doen we het met de producten die er nu zijn, houd mensen aan het werk.
Purge kon nog wel eens zorgen dat het niet meer kon
Toch wel, met File history.
Moet je wel VSS aan hebben staan.
Verder, als je iets weggooit op een netwerkschijf, komt niet in je prullenbak terecht, dus kun je niet terughalen zonder extra tool.
Ik denk niet dat file recovery over netwerk werkt. Dat zou suggereren dat een netwerkschijf op bitniveau beschikbaar is: ik verwacht dat netwerkschijfprotocollen een zekere abstractie toepassen waardoor een bestand wel of niet beschikbaar is, maar niet geschikt is voor herstel.
Als de mft beschadigd is, kan je toch bestanden terug halen.
Heb dit al een paar keer meegemaakt bij klanten
Zoals hier door mij al vermeldt, zijn er waarschijnlijk extra MFT kopieën aanwezig op de schijf, om dit probleem op te kunnen vangen.
Helaas werkt dat nog steeds niet goed, anders had ik geen gebruik hoeven te maken van tools als Recuva en Phoenix recovery tools.
Het betrof NTFS geformateerde schijven
Die je toch ook een keer leegmaakt, lijkt me
Hoeveel van de mensen in het DOS tijdperk hadden allemaal een computer thuis?

Ik weet dat wij in de straat een van de weinige een PC hadden.

Bij boot werd Norton commander gestart en vanaf dat punt kon je via een “GUI” programma’s starten. Zoals WordPerfect waar mijn vader zijn facturen in opmaakte.

Pas met Windows 3.1 waren er meer mensen in de straat die een PC hadden.

Wat ik hiermee wil zeggen. Dat mensen uit het dos tijdperk sowieso niet per definitie wisten om te gaan met DOS of command line.
Nope, prullenbak werkt niet voor netwerkschijven. En laat een fotocollectie nu net vaak op een consumenten-Nas staan.
windows liep nog op dos vooral windows 95.
Maar effe ontopic ik zie ook graag een gui jasje om een programma heen.
Voor veel mensen is een gui wel makkelijk, maar als je snel wilt werken is de command line echt beter. Dan heb je ook snellere feedback

Je moet de commands wel weten natuurlijk
Snel werken is voor mij eigenlijk zoveel mogelijk technieken gebruiken, en dan diegene die het snelste/makkelijkste zijn op dat moment.

- Naam wachtwoord op een site: Naam TAB wachtwoord ENTER
- Bestandsbeheer: Klikken met muis, gecombineerd met Shift en Ctrl voor selecties en evt Move/Copy sneltoetsen in de app.
- Menu-knop en appnaam typen op app te starten.
- Snel systeembestand editen: sudo vim /etc/masterfile

De meeste technieken hebben hun voordelen en nadelen. Kwestie van bij elke actie de juiste techniek gebruiken.
Als je alle restore-commando's van buiten kent moet je echt eens leren minder snel op delete te drukken :)

Gui is juist voor programma's die je niet zo vaak gebruikt prettiger, zelfs voor de admins onder ons.

Maar goed, bij Microsoft is er geloof ik één week per jaar een stagiair die één of twee opties naar het nieuwe instellingen-menu verplaatst en dan weer met zijn studie verder gaat, dus we moeten roeien met de riempjes die we hebben :)
In Windows 10 2004 was het de muissnelheid!
Windows 98 en ME waren net zo DOS als 95 hoor.
Helemaal mee eens :) het zijn juist de jonkies die schrikken vam commandline en gelijk denken dat je een hacker bent.
CP/M gebruikers
Juist de oudere onder ons is opgegroeid met MS-DOS. De Windows generatie is wellicht minder bekend met commandline tools.
Maar werken met commandline tools heeft imo niets met leeftijd toemaken maar met kennis.

Goed dat het erin zit iig! Ik zelf heb het gelukkig nog nooit nodig gehad... Afkloppen..

[Reactie gewijzigd door Hulliee op 22 juli 2024 19:26]

Klopt, maar niet iedereen had vroeger een computer. Dus veel van hen zullen ook nooit met command line hebben gewerkt.
En sinds Windows er is wordt er denk ik niet veel meer in command line gedaan door de doorsnee gebruiker.
Dan gaan er een paar de komende tijd ook op hun neus kijken; in Windows 10 (en kijk maar op de forums) kan je een flink aantal troubleshooting alleen nog via Powershell doen.

Ook de server-versies van Windows alsmede een aantal applicaties (SQL, Exchange, etc) zijn steeds minder voorzien van alle GUI-tools en steeds meer van commandline-mogelijkheden, voornamelijk op basis van Powershell.

Ik zeg zeker niet dat de volgende generatie consumenten weer hardcore op de commandline zal moeten werken maar het is ook absoluut niet zo "dat sinds Windows er is" niet meer veel meer in de commandline wordt gedaan.

Sterker nog (en ik ben misschien te oud); tot en met Windows '98 was de basis nog steeds "eerst DOS" werkend krijgen en goed configureren, daarna pas Windows installeren. Vanaf XP is dat anders gegaan maar zat bijna 99% van alles DOS-afhankelijkheden nog meegeleverd.
Voordeel dat steeds meer in Powershell kan is ook dat het gemakkelijker te scripten / automatiseren is.
Dan gaan er een paar de komende tijd ook op hun neus kijken; in Windows 10 (en kijk maar op de forums) kan je een flink aantal troubleshooting alleen nog via Powershell doen.
Echt waar? Want dat is juist wat men al jaren als kritiekpunt geeft om Linux niet te willen gebruiken en maar bij Windows te blijven...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 19:26]

Waarom denk je dat MS ooit met PowerShell begonnen is? De command line is voor vele taken gewoon zoveel krachtiger en sneller dan door en GUI te moeten lopen op zoek naar de juiste instellingen. Waar je vroeger vele dingen deed door in het register of in .ini bestanden aanpassingen te maken script je dat vandaag gewoon met cmdlets in je PS omgeving. Zelfs de GUI tools die MS nog wel heeft roepen in de achtergrond gewoon PS aan om hun werk te doen.
Ben zelf opgegroeid met DOS 3.2. Norton bestond nog niet. Initieel was ik wat verbaasd en onwennig met powershell, totdat ik een project had met nieuwgebouwde omgeving op vmware en ik had wat kleine config issues met Exchange server na het live gaan. Tijdens het bouwen, testen en migreren had ik powershell al gebruikt voor vanalles en nog wat, maar wat het voor mij geweldig maakte was dat ik wat veranderingen op Exchange tijdens productie kon forceren inclusief reboot zonder dat de 400 gebruikers er iets van merkten.

Wat een verschil met Exchange 5.0 of 5.5, gewoon fantastisch.
Ligt er aan. Voor mijn werk als webdeveloper doe ik wel degelijk veel via CLI en eigenlijk steeds meer en meer.
Ik zie het in ieder geval niet terug.
De wat ouderen zijn juist wel gewend een DOS omgeving met command line dat is old skool
Alsof de huidige generatie nog weet wat DOS is, ik denk dat de ‘oudere’ jou nog wat DOS kan leren...
De "oudere onder ons" weet best wel wat een console is. Ik vrees eerder voor de "jongere". Die oudjes weten doorgaans beter dan de "gemiddelde" gebruiker hoe een console werkt. Waar haal je da idee in godsnaam vandaan? het meest getypte commando bij mij is nog steeds "cmd".

Ik heb de slechte gewoonte om daarna iedere keer "ls" in te tikken, maar op windows geeft dat weinig effect.

[Reactie gewijzigd door grrfield op 22 juli 2024 19:26]

Ik ben ook zo'n oudere en opgegroeid met de commandline......dos en unix etc. :P
En computers starten met het zetten van schakelaars, papertape etc.
Ik ken veel jongeren die met een commandline helemaal niets kunnen.... :? :?
Je bedoelt waarschijnlijk dat je het de wat jongere ons ons niet snel ziet doen?
De wat oudere onder ons (zoals ik) zijn opgegroeid in een tijd dat er niet eens een GUI was en je dus [alles via de Command Line moest doen.
Veel jongeren die ik ontmoet weten niet eens wat en een CLI is!
Kan dit ook gebruikt worden om corrupte files te herstellen?
Ik vat de context niet helemaal hier.

Zelf heb ik heel veel corrupte files opgelopen door de jaren heen en ik bewaar deze nog steeds in de hoop een tool te vinden die dit kan fixen.
En ik heb best wel wat pogingen gewaagd met andere tools en niets heeft gewerkt.
Ligt eraan wat voor files het zijn die corrupt zijn. Soms kun je ze wel leesbaar maken en is dat al voldoende, zoals jpegs met RS File Repair. Ook voor MS Office bestanden zijn daar repair tools te vinden. Tekst uit een verminkt Word-document kun je vaak ook lezen door het in een teksteditor als Notepad te laden. De formatting is dan weg, maar je tekst kun je dan nog redden.
Ook voor MS Office bestanden zijn daar repair tools te vinden
Word was berucht. In het verleden wel Wordbestanden hersteld door ze even in OpenOffice te laden en opnieuw te bewaren. ;-)
Als je bestand corrupt is, denk je dan dat er een tool is die kan bedenken hoe jouw foto of tekst eruit zag :? Weinig kans... Tenzij er enkel iets aan de headers of andere vaste gedeelten van een bestand voor dat bewuste bestandsformaat mis is, denk ik niet dat je die ooit nog kunt gaan herstellen.
Die heb je onder Linux anders wel degelijk. Werkt niet altijd, maar heb er ervaring mee dat het wel werkt. Het lijkt wat er zeg maar past en met berekeningen enz. ;)

Photorec. Bijvoorbeeld.

Hier wat voorbeelden;

https://www.ubuntupit.com...the-professionals-choice/
Wat ik me van Photorec (en TestDisk) herinner, is dat die bij het zoeken naar data de aanwezige bestandsstructuur enz. negeren, en gewoon op de hele schijf op zoek gaan naar data die eruit ziet als een foto of zoiets. En dat kunnen ze doen omdat bijv. een PNG plaatje begint met de letters PNG. Omdat ze de hele bestandsstructuur dan negeren, krijgen de gevonden bestanden daarom ook een andere naam, en krijg je geen mapstructuur mee.

Ik herinner me wel verhalen waar iemand uit corrupte data alsnog gegevens uit kan halen, maar zover is kon zien was dat meestal dat de data intakt was, maar de metadata corrupt was. Ik denk niet dat je nog echt gegevens uit echte corrupte data (dus niet metadata) kan halen, tenzij dat de data een ingebouwde recovery methode heeft, of dat de data simpelweg 2x of meer worden opgeslagen, dus interne backups gemaakt.
Photorec en TestDisk, daar moest ik ook meteen aan denken.

Het verschil tussen die 2 is dat TestDisk de disk van het begin tot het eind doorzoekt op zoek naar bekende data structuren en probeert daar iets zinvols van te maken. Vooral blokken die achter elkaar aan staan worden zo herkent tot 1 bestand.

De tool photorec begint met het zoeken naar blokken waarvan ze herkent dat ze een plaatje bevatten. Op basis van die structuur vind ze veel plaatjes. Een disk (stick/card) waar veel foto's uit een fototoestel op staan levert hier vaak veel 'dezelfde' foto's op met een verschillende maat: In een jpeg staan naast de hele foto vaak ook de 'thumbnails' van die zelfde foto. Die worden door photorec soms als verschillende bestanden herkent. Ook zal photorec de losse plaatjes uit een tif-bestand (of ander archief) als losse plaatjes terug kunnen leveren.

Bij deze vraag ik mij af welke van de 2 de microsoft tool is. Ik vermoed eerder een testdisk variant. Met als afwijking dat ze het alleen (voornamelijk) op microsoft filesystems (fat, ntfs) doet maar dat dan wel 'beter' omdat ze meer details weet en geen 'last' heeft van andere filesystemen.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 19:26]

dat meestal dat de data intakt was, maar de metadata corrupt was.
Inderdaad, zo ook met Word in die tijd. Met het zgn. 'snel opslaan' werd alles er steeds achteraan de file bijgeplakt, dus ook de wijzigingen en correcties. Waar de tekst thuishoorde werd bijgehouden in een index, en dat was dus een zwak punt.
Ik weet ook niet hoe dit inhoudelijk werkt en wat er mogelijk is. Feit is wel dat ik tools heb gezien die beloofden opties te bieden om foto's te herstellen.

Wellicht is het een illusie, maar ik hoop dat ik er ooit nog iets mee kan.

Wat me wel opviel, ik heb tests gedaan met files, waarbij ook de file uit mn backup corrupt bleek te zijn.
En, deze was niet corrupt bij het maken en testen van de backup.
Dit deed me vermoeden dat dus de files niet echt corrupt waren, maar dat het O.S. een verandering had ondergaan waardoor de files gewoon niet meer geopend konden worden.

Ik maak op frequente basis backups naar 2 media en doe ook regelmatig tests.
Vind het ook erg summier beschreven. Als je het artikel zo leest hoef je dus geen backups meer te maken ;-)
Nou dat kan ik niet uit het artikel opmaken. en iedere tweaker en It weet ook wel wat de voorwaarden moeten zijn om een bestand terug te kunnen halen. Sins we SSD gebruiken wordt dat ook nog is steeds lastiger om aan die voorwaarden te voldoen.
Dat staat ook in de FAQ, als je een SSD gebruikt overschrijft hij veel sneller en is de kans op recovery dus erg klein.
Dat lukt hier niet mee. Het is meer een kwestie van de oude versie undeleten. Met die corrupte versies kun je meestal niet veel.
Werken recovery tools nogsteeds wanneer je een SSD hebt?

Ik dacht sectoren na trim niet makkelijk meer terug te vinden zouden moeten zijn?
Ik vind het al megaslecht werken op hdd's. Laatst nodig gehad, een hdd was net 3% geformatteerd toen het gestopt was, en een tool heeft meer dan 12 uur gedraaid: 0 gevonden. Een format van 2% is blijkbaar effectiever dan killdisk en al die applicaties.
Dan heb je toch geen deep scan gedaan lijkt mij. Op het eerste stukje van de harde schijf staat die "master file table". Dat is de index van waar alles zich bevindt, en dat is ook het eerste dat weg is bij een format. Maar als je een diepere scan doet (ik heb goede ervaringen met Recuva voor die paar keer dat het nodig was), dan zou alles dat niet in die 3% zat toch nog gevonden moeten worden.
Zover ik weet heeft NTFS één of meerdere backups van de Master File Table. Voor veiligheid wil je natuurlijk niet dan als 1 á 2 bootsectors kapot zijn, (in het begin van de schijf waar meestal de MFT staat), dat je hele schijf niet meer te lezen/gebruiken is.
Daarom kopiëren veel backup-tools de MFT ook achterop de schijf. :)
Dat kan zijn omdat dat laatste stuk tape als eerste weer uitgelezen wordt bij herstel.
Het was juist een deep scan, daarom duurde het zo lang, het was maar een 1 tb schijf. Echt niks gevonden, zelfs geen oude partities of sporen er van.
Lowlevel-format?
Yep, dat wel. Ik wist dat dat pittiger was, maar zo? Weer wat geleerd. Het was gelukkig niet mijn data, ik heb altijd hele goeie backups, dus mij overkomt zoiets niet snel.
Anoniem: 84997 @Ulas28 juni 2020 12:51
heb zelf wel eens data teruggekregen met de tool 'GetDataBack'. Alleen als een disk geformatteerd is wordt 't heel snel minder.
Probeer R-Studio. Jarenlang mijn beste tool in huis. Tegenover recuva...

[Reactie gewijzigd door PhanToM__ op 22 juli 2024 19:26]

Ik wilde hierin gaan met een 'R-Studio? Dat is toch een R GUI, en geen recovery software?'
Mooi wel dus: https://www.r-studio.com/

Een beetje verwarrend is het wel moet ik zeggen - de statistiek variant is te vinden op https://rstudio.com/. Nou goed, weer wat geleerd vandaag.
Dan heb je ergens toch een verkeerde optie gekozen. Zoals hieronder al wordt aangegeven is GetDataBack een goed programma met meerdere zoek opties. Ik gebruik dit programma al zeker 15 jaar en vind altijd de data die ik kwijt ben. Of de schijf nu geformatteerd is of niet.
Mijn ervaring is dat het heel erg afhangt van welk programma je gebruikt. Paar maanden geleden een stuk of 10 programma's gebruikt voordat ik succes had.
Dit kan nog verschillen per tool, of afhankelijk van de grote van de harddisk en je data.

Ik heb ooit van een gereimagede laptop een hele belangrijke PST kunnen herstellen. Gebruiker dacht alles gebackuped te hebben.
Koste flink aantal uren en tools gebruiken. Maar het was wel gelukt, alle belangrijke mail kon ik terug halen.
Werken recovery tools nogsteeds wanneer je een SSD hebt?
Omdat SSD schijven de policy hebben om veranderde data naar een nieuw/leeg gebied te schrijven, i.p.v. over de oude data, krijg je de situatie dat oudere data langer ergens op de schijf nog aanwezig kan zijn, zelfs na overschrijving van de bestanden.

Ik heb zelf een keer gehad dat iemand foto's had staan op een USB Stick, die had verwijderd en er daarna nieuwe data op gezet, en praktisch alle foto's waren na een recovery weer teruggevonden.

Het kan een beetje afhangen van de gebruikte controllers in de SSD / Flash storage, maar juist door de Wear Leveling technieken kan er meer worden gerecovered van SSD schijven dan van een traditionele harde schijf.

(edit) Daarnaast hebben SSDs een Secure Erase optie. Dan worden alle cellen op de schijf leeg gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 22 juli 2024 19:26]

TRIM uitschakelen heeft weinig toegevoegde waarde. Wat je dan krijgt is dat op het moment dat er geen vrije blokken meer zijn op je SSD deze pas blokken gaat wissen op het moment deze nodig zijn in plaats van op momenten dat er geen activiteit is. Maar je data verdwijnt toch.
Met Secure Erase worden de flash chips (alle memory cells) binnen een paar seconden gereset. Het heeft niets met encryptie te maken. Je zult ook zien dat na een Secure Erase je 'total writes' met de grootte van de SSD is toegenomen.
Klopt, Secure Erase wist alle data van een SSD / Flash door alle cellen te resetten. Ik herinner me alleen dat er ook een methode was waar de data op een SSD / Flash transparant encrypted was opgeslagen, waarbij alleen de controller het wachtwoord van de encryptie kende. Door dit wachtwoord simpelweg te veranderen, is alle data op de schijf meteen ontoegankelijk gemaakt.

Ik heb even ernaar gezocht, en wat ik bedoel is waarschijnlijk zoiets als Self-encrypting drive of Crypto Erase. Het is moeilijk om er meer informatie over te vinden nu.

Ik pas het oorspronkelijke bericht ook even aan.
Fijn dat er een officiële applicatie nu is! Al zal de gemiddelde gebruiker dit niet gaan gebruiken wegens het ontbreken van een GUI. Ik ben benieuwd hoe goed dit werkt vergeleken met de welbekende applicaties die ook in het artikel staan trouwens.
Het zal waarschijnlijk ook niet voor de gemiddelde gebruiker bedoeld zijn :+
Ik denk dat binnen de kortste keren een hobbyist een GUI ontwikkelt en in de store zet. Ik denk dat Microsoft daar ook op hoopt, zodat zij geen GUI hoeven te ontwikkelen...
Als antwoord op alle problemen met updates waarbij soms data gewist werd? ;)
Wanneer je de tool nodig hebt, heb je als gebruiker of beheerder al zo beschamend gefaald in basis zaken als Backup, previous files dat je ook niet geschikt bent om een dergelijke tool te gebruiken.

Niet voor noobs dus :)
Je bedoelt bijvoorbeeld wanneer je de sdkaart met foto's van de geboorte van je kind uit je camera haalt en deze in de kaartlezer van je pc stopt om de foto's naar je pc te kopieren om ze zo veilig te stellen en de data op de kaart corrupt raakt doordat die kaartlezer achteraf defect bleek? (Ja, ik spreek uit ervaring .......)
Daar helpt deze tool waarschijnlijk niet mee.
Daar gaat het niet om. Jij doet alsof dataverlies altijd komt door onkunde maar het kan ook gewoon pech zijn.
Ik heb vele malen pech gehad. Laatste keer was toen ik mijn AMD CPU wisselde en vergat dat ik Bitlocker aan had staan :) Alle data kwijt....

Maar had een backup.

En ja je kan inderdaad pech hebben met een storing op het moment dat je net die backup maakt. Maar in mijn strekking gaat het over mensen die data verliezen door stommiteit. Voorbeeld, mijn zus was al haar foto's van geboorte jongste kwijt. Ook na vele waarschuwingen van maak een backup van je computer. Was niet nodig, blikseminslag, systeem gefrituurd. Dat is geen pech maar gewoon stom.

Of mensen die hun halve leven op telefoon zetten, en dan overzetten van telefoon naar telefoon en de oude telefoon niet meer hebben. En dan opeens tijdens selfie telefoon in water laten vallen. Dat is geen pech, dat is stom.

Of mensen waarvan de harddisk of ssd opeens compleet de geest geeft. Maar geen backup. Dat is geen pech, dat is stom.
Of een USB-stick herstellen en terwijl dat bezig is, pusht Windows een update met instant reboot... Fijn...
Verbazingwekkend dat het weer in de commandline is. Waarom niet in PowerShell? Microsoft geeft zelf namelijk aan dat de commandline eigenlijk allang deprecated had moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 19:26]

Het is een programma die werkt op een command line. Niet een programma in Command / CMD. Dus dit programma zal ook zonder problemen werken in Powershell.
Het werkt misschien maar text-output verwerken is een ramp vergeleken met object als output verwerken. Aan de andere kant, file recovery is niet echt iets wat je wil automatiseren, dat is een zeldzaam klusje dat je handmatig uitvoert. Als je het regelmatig moet dan is er een onderliggend probleem wat eerst moet worden opgelost.
Probeer hem eens uit en zie dat dit niet goed werkt op een SSD schijf.

Lijkt op eerste gezicht veelbelovend maar ik vindt de uitwerking matig.

winfr c: d: /n \Users\username\Documents\
Wel gek dat ze hier niet een 'volwaardig' programma van hebben waar je (makkelijk) een map en bestandstype kunt selecteren. Ik maak het toch nog wel eens mee dat mensen dingen kwijt zijn en dat ik daar thirdparty programma's voor moet downloaden (tot nu toe altijd Recuva). Maargoed, dit is een begin, hopelijk laat een volwaardig programma niet veel langer op zich wachten.
Iemand toevallig ervaring met een USB disk waarop de bitlocker partitie niet meer zichtbaar is? Het is me gelukt om met iboysoft de partitie zichtbaar te maken, maar restoren kan alleen met de dure versies. Zijn er andere programma’s waar jullie goede ervaringen mee hebben?
zover ik weet, is dit de enige tool die met ReFS om kan gaan....eindelijk. nu nog GUI en klaar :)
Nog veel beter is een dubbele backup, en dan ook nog 1 offsite.

Als mensen niet willen luisteren moeten ze maar voelen.
Dan moet je daar wel de ruimte/geld voor hebben.
Als je dat geld (er niet voor over) niet hebt moet je niet zeuren over belangrijke bestanden.Prioriteiten stellen is ook belangrijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.