Pebble-oprichter komt met betaalde universele berichtendienst

De oprichter van Pebble, Eric Michigovsky, heeft een betaalde dienst voorgesteld die werkt met alle grote chatapps. De dienst moet berichten uit onder meer WhatsApp, Telegram, Slack, Discord en Apple iMessage combineren.

De dienst heet Beeper en klant worden kan vooralsnog alleen op uitnodiging. Er zijn veel meer diensten om verschillende chatapps te combineren, maar Beeper wil zich onderscheiden met de ondersteuning van iMessage. Dat werkt alleen op Apple-apparaten.

Beeper wil dat mogelijk maken door klanten te vragen software te installeren op een Mac-computer die altijd online is en die berichten kan doorsturen. Als klanten geen Mac hebben, wil Beeper een oude gejailbreakte iPhone opsturen waar de Beeper-app al op staat.

De dienst moet werken op Windows, macOS, Linux, iOS en Android en moet een universele inbox voor berichten vormen. De app werkt op het Matrix-platform. Beeper ondersteunt vijftien berichtendiensten en kost 10 dollar per maand.

Het idee voor universele berichtendiensten bestaat al haast zo lang als de berichtendiensten zelf. Onder meer Nimbuzz, Pidgin en Franz deden al soortgelijke dingen, maar die waren vaak niet cross-platform te gebruiken.

Ondersteunde chatdiensten in Beeper
Beeper Network iMessage Twitter
WhatsApp Android Berichten (sms) Slack
Facebook Messenger Telegram Google Hangouts
Instagram Skype IRC
Signal Discord Matrix

Beeper, januari 2021

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-01-2021 • 15:05

107

Lees meer

Reacties (107)

107
107
59
10
1
47
Wijzig sortering
*kuch* https://meetfranz.com/

deze ondersteunt;
WhatsApp
Messenger
Slack
Gmail
Skype
Telegram
Android Messages
Google Calendar
Discord
Hangouts
LinkedIn
Trello
Tweetdeck
Custom Website
Office 365 - Outlook
Google Keep

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 13:51]

Dit is heel wat anders. Dat is gewoon een electron appje dat de web/desktop versies van andere chat apps integreert.

Dit vertaalt echt de berichten naar het Matrix protocol. Je kan alles overigens ook zelf doen, de bridges naar Matrix zijn open-source (en bestonden al voor Beeper). Maar met het geld wat ze met Beeper verdienen worden de bridges beter onderhouden. Ze hebben daar Tulir voor ingehuurd die de meeste bridges gebouwd heeft.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:51]

https://getferdi.com/ is imo beter. Heeft een aantal aanpassingen gedaan ten opzichte van Franz. Voor mij was het voornamelijk het feit dat Franz niet in "slaap" viel als er gifjes zichtbaar waren, waardoor soms een computer de hele nacht aan stond en nooit in slaap viel.
Waarom hebben ze het project geforked? En dragen ze niet bij aan het oorspronkelijke Franz project?

Ik vraag me wel af bij dit soort 'schillen' er omheen in hoeverre je berichten nog veilig zijn. Ze kunnen die easy onderscheppen in hun applicatie voordat ze de data doorgeven aan de encrypted verbinding van de dienst die ze integreren.

Of is dat een n00b visie op zaken?
Ik denk dat één van de voornaamste redenen is dat Ferdi zo populair is omdat deze vele features die Franz achter paywall steekt, gratis zijn in de Ferdi fork. En daarnaast natuurlijk ook zelf aan ontwikkeling doet voor andere nieuwe features en bugfixes.
Het mooie van Ferdi is dat je zelf kunt checken of je berichten veilig zijn, zie https://github.com/getferdi/ferdi/tree/develop/src :)
Als dat ook daadwerkelijk de gebouwde binary is die je aangeleverd krijgt dan ja. De enige zekerheid die je hebt na het checken van de code is zelf compilen en die versie draaien. Anders kun je echt nog steeds iets totaal anders voorgeschoteld krijgen.
Als je echt zo paranoid bent dan doe je dat toch gewoon? Het is een Electron app als ik het zo zie, dus je kun je vrij makkelijk zelf builden.
Mja lijkt allemaal vrij simpel in elkaar te steken en met een npm commando zo op te tuigen.

Punt was alleen meer dat alleen beschikbaar hebben van source code niet voldoende is om te zeggen "oh maar dan is het secure".

Sowieso lijkt Ferdi best wel goede privacy features te hebben (zoals custom servers) dus maak me daar niet zo druk om, maar meer voor de volledigheid.
true, the power of OS ;)
Of is dat een n00b visie op zaken?
Zeker niet, maar je kunt je uberhaupt afvragen of er in software als Whatsapp, ongeacht of er een mooi embleempje staat met "Encrypted" je berichten veilig zijn, wanneer ze closed source zijn. Het blijft Facebook en je berichten/contacten/attachments zijn at-rest natuurlijk helemaal niet encrypted.

Er is niets wat Facebook stopt om een update pushen die op de achtergrond je hele chat history in plain text de wolk in pompt.

https://developer.apple.c...loading_data_to_a_website

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 13:51]

Of nog eenvoudiger, de inhoud tussen het intikken en opsturen in apart bewaren.

Iemand vertelde ergens dst de backups unencrypted worden opgeslagen.
Bij mij staan de backups in mijn eigen iCloud en bij Android-gebruikers in GDrive, dus dat is makkelijk te controleren, maar ook je eigen verantwoordelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 13:51]

Ik geloof wel dat het echt encrypted geüpload wordt, maar wie zegt dat er vóór encryptie al niet wat mee gedaan wordt? Volgens mij krijg je best gerichte reclame op basis van wat je via Whatsapp stuurt. Misschien toeval, maar ik krijg toch best vaak reclame van dingen waar ik het via Whatsapp over heb gehad.
Inhoudelijk kan ik je niet vertellen waarom.

Maar heb zowel Franz als Ferdi geprobeerd en bij mij bleek Ferdi wel stabiel te draaien.
Thanks voor dit! Ik ga Ferdi eens proberen :)
Franz/Ferdi/Rambox e.d. allemaal uitgeprobeerd, maar het is toch niet echt het antwoord dat ik zoek voor chats. Een probleem is dat alles clientside is, en net zo traag wordt als wanneer je 40 Chrome tabs openzet de hele dag. Rambox heeft tot nu toe veruit de beste prestaties met het laagste resource gebruik van allen die ik getest heb, maar ik zit toch nog rond de 2.5GB geheugengebruik en 4.5-5% CPU (op een 3900x).

Ik sta juist wel open voor iets dat al mijn chatdiensten in één combineert aan de serverkant.
Dekstop/Laptop only.... net als Ferdi.
Als Beeper daadwerkelijk iOS/Android uit brengt hebben ze hier wel een streepje voor.
Als Beeper daadwerkelijk iOS/Android uit brengt hebben ze hier wel een streepje voor.
Is er al, Element, aangezien het een Matrix-netwerk is.
Afaik heeft die momenteel alleen bridges voor Slack, IRC en Gitter...
Zijn dat de enige die je gebruikt, of lopen Tweakers zo achter? Ik had aangenomen dat het 'algemeen bekend' is dat Matrix met zo ongeveer alles en iedereen een brug wil leggen, zie ook https://matrix.org/bridges/ voor 30+ netwerken waarmee je je server kunt verbinden.
Leuk, maar een gewone gebruiker wil gewoon kunnen kiezen voor een verbinding binnen de app, en niet weer van alles zelf moeten maken.
Leuk, maar een gewone gebruiker (...)
Daarom post ik wel op Tweakers, en niet op eengewonegebruiker.nl :-P
kost ook 5,99 per maand
Ferdi is de gratis versie zonder limiet; https://getferdi.com/

Gebruik het bijna een jaar en maakt communicatie echt stuk overzichtelijker.
Wordt ook in het artikel benoemd.
Je hebt ook nog Ferdi. Dat is een fork die je ook echt gratis kan gebruiken.

Maar dat blijft heel iets anders. Met Franz / Ferdi moet je nog steeds nadenken over wie op welk platform zit en alle interfaces appart in de gaten houden. (Binnen een window).

Ik gebruik Ferdi sinds een paar dagen met plezier maar als beep echt werkt lijkt het me een stuk fijner.
De volledige lijst hier (was ff zoeken):

Android Messages
chatwork
Cisco Spark
Custom Website
Discord
Facebook Pages
FastMail
Flowdock
Franz ToDos
Gadu-Gadu
GitHub
Gitter
Glowing Bear
Gmail
Google Allo
Google Calendar
Google Keep
Google Voice
Grape
GroupMe
Hangouts
Hangouts Chat
HipChat
ICQ
Idobata
instagram
IRCCloud
LinkedIn
ll services
mailbox.org
Mattermost
Messenger
Microsoft Kaizala
Microsoft Teams
MySMS
Nextcloud Talk
Office 365 - Outlook
Outlook
Plurk
Pocket
proton-mail
Pulse SMS
Pushbullet
RainLoop
Riot
Rocket.Chat
Roundcube
Sendtask
Skype
Slack
Spectrum
SteamChat
Stride
Tawk.to
Teamwork Projects
Telegram
The Lounge
Threema
Todoist
toggl
Trello
Tweetdeck
twist
Twitch
Twitter DM
VK
Voxer
WhatsApp
Workplace
XING
Yammer
zendesk
Zoho Cliq
Zulip

(hey, geen tabel mogelijk?)

[Reactie gewijzigd door blackSP op 22 juli 2024 13:51]

Deze app is native; Franz, Rambox, etc zijn browsers die de web-versie van die apps gebruiken. Die werken natuurlijk wel altijd.

Voor deze (native) app hebben ze custom adapters geschreven om de verschillende diensten aan 1 app te koppelen, gebruik makend van het Matrix protocol.

Wat dat betreft denk ik / ben ik bang dat ze gaan verzuipen in het compatible houden. Discord integratie is bijvoorbeeld afhankelijk van een bot, en het artikel beschrijft hoe je iMessage aan kunt sluiten. Ik bedoel, een always-on Mac? Een jailbroken iphone?

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 13:51]

Dat werkt niet op je mobiel en dat is hier huis de kracht. Franz is ook niet 1 app voor alles maar gewoon alle apps openen op verschillende tabs.
Dit is gewoon een Chrome-browser waarbij het aantal websites dat je bezoeken beperkt is tot wat bladwijzers en waarbij de tabbladen links verticaal staan in plaats van boven horizontaal. Ja, zo kan ik het ook.

(Ow wacht...ik zie het nu pas: je kan 'Custom Website' doen, dus het is gewoon een Chrome browser)
Maar geen iMessage dus....
Ik vraag mij serieus af hoe ze de privacy borgen? Ze moeten immers de chatberichten eerst ontcijferen voordat het weer doorgestuurd kan worden.
in feite ben je alle End-to-End encryptie kwijt.

Het idee van End-to-End encryptie, is dat alleen de ontvanger en verzender de berichten in 'plain text' formaat vast houden. Servers en andere infrastructuur moet het niet kunnen zien. Wat je doet met een dienst zoals Beeper, is dat je een web-sessie voor bijvoorbeeld WhatsApp opstart bij hun server. Daarmee is de server feitelijk de ontvanger, en laten ze jou simpelweg de ontvangen berichten lezen.
Het idee van Beeper is dat je een 'bridge box' thuis neer kan zetten die voor de encryptie naar niet-matrix protocollen praat. Die bridge box heeft inderdaad toegang tot de plaintext, maar die staat dan wel onder je eigen controle, de overige communicatie gaat via een matrix server, die dan weer geen toegang heeft tot de plaintext.

(of je kan alles zelf hosten, natuurlijk, het blijft matrix en het is allemaal open source.)
Als klanten geen Mac hebben, wil Beeper een oude gejailbreakte iPhone opsturen waar de Beeper-app al op staat.
Oh Boi. Ik zou dat niet te hard gaan roepen meneer. Hier ga je geheid legal troubles mee op de hals halen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 13:51]

Je mag 2e hands apparatuur verkopen.
Je mag jail-breaken.
Je mag iOS applicatie's side-loaden

Vraag me af waarom jij denkt dat Apple hier legaal iets tegen kan of gaat doen.
Dit is wel DE oplossing voor alle apps.
Hetzelfde kan ook al in Matrix, en daarmee kan je alles op je eigen server draaien (en effectief E2EE behouden). Dit is simpelweg weer een standaard om alle andere standaarden overbodig te maken.

Verder noemen @himlims_ en @RVervuurt ook goede alternatieven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:51]

Dit is Matrix, zoals ook in het artikel staat. Ze hebben een aantal bridges gemaakt voor de genoemde apps. Je kunt de bridges ook zelf hosten (ze zijn open source) en dan hoef je de $10,- per maand ook niet te betalen (snap trouwens niet dat dat niet in het nieuwsartikel staat).
Wat ze voornamelijk (terecht) aanbieden is matrix, ‘but it just works’ vgm. Zoals ze het zelf noemen, ze willen zijn wat gmail (privacytechnisch slecht voorbeeld misschien) voor email is.
Was het niet zo dat WhatsApp gebruikers blokkeert die niet-officiele apps gebruiken? Zo'n bridge (endpoint) kan natuurlijk gewoon gezien worden als app. Het enige wat die app doet is berichten inladen in een ander systeem, maar het blijft hetzelfde principe...
Was het niet zo dat WhatsApp gebruikers blokkeert die niet-officiele apps gebruiken? Zo'n bridge (endpoint) kan natuurlijk gewoon gezien worden als app. Het enige wat die app doet is berichten inladen in een ander systeem, maar het blijft hetzelfde principe...
De bridge vereist ook draaiende een Whatsapp-client, om de sessie bij Facebook actief te houden. Ik meen ergens gelezen te hebben dat Facebook een web-whatsapp-client uit gaat brengen, die standalone kan draaien. Daarmee zou het niet meer nodig zijn Whatsapp in een Android-VM te hebben draaien.
verkeerd gelezen

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 22 juli 2024 13:51]

Dit doet mij denken aan de goede oude tijd met Miranda-IM.
Whatsapp werkte op een gegeven moment niet meer. Hoe zouden ze er hier voor zorgen dat Whatsapp blijft werken?
Ik heb Beeper niet geprobeerd, maar het zou best kunnen dat het een soort schil om Whatsapp for Web is in een mobiele applicatie.
eBuddy, imo, Trillian, dat waren nog eens im tijden :)
Ik gebruik nog steeds Trillian op Android omdat het interface beter is dan die van Hangouts.

De laatste jaren zijn ze omgeschakeld naar chat-diensten aan gezondheidsdiensten leveren (? ja, ik snap het ook niet) en nu Hangouts ook gaat veranderen en alle contacten inmiddels op Facebook en WhatsApp verder gaan (wat ik niet ga doen) denk ik er aan om Trillian eindelijk doei te zeggen na twee decennia.

Jammer - ICQ op Trillian (PC) was hoe ik contact bleef houden met de vrouw waarmee ik later getrouwd werd. In de vroege tijdperk van de lange-afstands Internet relatie...

Edit: on-topic - ik had gelezen dat Google nu van plan is om RCS door te rammen in de Hangouts-vervanger, om daarmee RCS eindelijk tot een ware universele standaard te verheven (en hopelijk ook Apple te dwingen om iMessage (ook RCS) interoperabel te maken). Ze hadden dit nog niet gedaan omdat werschillende telco's hun eigen RCS diensten wilden bouwen, maar dat is dus niet echt gelukt.

Als dat waar is, kunnen wij hopelijk over een paar jaar met allerlei willekeurige chat-clients met wie dan ook gaan lekker babbelen.

[Reactie gewijzigd door MossMan op 22 juli 2024 13:51]

Ik wilde net zeggen: de geschiedenis herhaalt zich weer eens, maar dan op een ander platform en nu natuurlijk als abonnement.... Toen het IM-landschap op de PC tussen 1999 en 2005 volkomen versnipperde ontstonden er ook allerlei 'we doen alles' programmaatjes. Miranda IM was er eentje van, GAIM/Pidgin ook. En zo zijn we weer terug bij af.

Het was wel vaak prutsen. Regelmatig werkte bijv. een van de plugins opeens niet meer omdat er wat 'aan de andere kant' was veranderd. Dat zal nu niet anders gaan. Ook de GUI was vaak het toonbeeld van compromissen. Ik vond ze daarom vooral geschikt voor de poweruser en niet voor mijn moeder.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 13:51]

Whatsapp werkte op een gegeven moment niet meer.
Whatsapp is van oorsprong 'plain' XMPP, en daar zijn zat clients voor.
Ik moest denken aan Pidgin.. Bestaat al sinds 1998 en ik kijk net op hun website.. Signal, Matrix, Telegram, Whatsapp, Slack. Dat loopt nog steeds zo te zien haha :).
Best een goed idee, als de prijs gedecimeerd wordt, haak ik aan.
dat je betaald, door ook een pc / mac of andere device online te houden?
Daar had ik overheen gelezen. Ik vond de 10 dollar per maand al veel, er komen dus ook nog stroomkosten bij voor een always online device.
Daar had ik overheen gelezen. Ik vond de 10 dollar per maand al veel, er komen dus ook nog stroomkosten bij voor een always online device.
Dat zijn alleen kosten voor mensen die wel een Apple-berichtenservice willen gebruiken, maar geen Apple-apparaat willen/hebben.
Ik snap dat het in de praktijk vaak anders wordt gebruikt, maar decimeren betekent eigenlijk verminderen met een tiende. Dus 10% eraf.
Weer wat geleerd, maar ik bedoelde het als 90% eraf.
Je hebt geen ongelijk maar je laat het net klinken alsof het een of ander wiskundig begrip is haha.

Als ik het me goed herinner was het een oud Romeinse of Griekse militaire straf waar een deel van de manschappen (net hoe het uitkwam, ongeveer 10%) met de zweep kreeg of verminkt werd.
Als klanten geen Mac hebben, wil Beeper een oude gejailbreakte iPhone opsturen waar de Beeper-app al op staat.
Klinkt als een schaalbare oplossing... :P
Zou me niet verwonderen als ze hier een deal over maken met Apple. "Wij zullen jou het niet wettelijk moeilijk maken als je voor ons wat iPhones kan verpatsen." (Uiteraard is dit grove speculatie, ik zeg maar wat.)
Weet niet of dit soort dingen Apple interesseert. Al wat nog bruikbaar is verkopen ze zelf met tegenzin als refurbished. Ze zouden wellicht liever meer nieuwe toestellen verkocht zien.

Daar naast is Apple totaal niet geinteresseerd in cross-platform technologie, dit staat volledig haaks op hun business strategie. Laat staan dat ze willen dat iMessage bruikbaar is op een Android telefoon.
Daarnaast is Apple totaal niet geïnteresseerd in cross-platform technologie,

Dit is niet correct. Zo wou Apple wel degelijk een open platform opzetten met Facetime.
Echter hebben patent trollen dit onmogelijk gemaakt:
nieuws: Apple moet mogelijk meer dan miljard dollar aan royalties betalen aan...
nieuws: Apple is aangeklaagd voor patentinbreuk bij beveiliging iMessage en F...

Apple schuift daarnaast tegenwoordig veel meer naar diensten. Ze maken apps voor Android en web.
Dat hebben ze inderdaad ooit gezegd. Maar daden spreken duidelijker dan woorden.

Apple heeft bij elke technologie keuze, vroeger en nu, gekozen om niet samen te werken met de rest van de wereld.
  • Apple liet destijds doelbewust Sun Microsystems geen Java ontwikkelen voor Mac om hun eigen ontwikkelomgeving te pushen. Ze gingen die dan zelf ontwikkelen in overleg met Sun, maar bleven telkens een versie of twee achterhinken op de rest van de wereld.
  • Iedereen implementeerd Vulkan. Apple kiest voor eigen weg op te gaan met Metal.
  • Is er dan al een iMessage client voor Windows of Android? Of op zijn minst een web interface a-la-WhatsApp?
  • Apple verbiedt alternatieve browser implementaties, programmaruntimes, etc op hun iOS platformen. Met het afbouwen van sideloaden op desktop Mac, vermoed ik dat er meer en meer van die beperkingen naar hun laptops en desktops ook zullen komen.
Apple en zijn aanhangers hebben voor elk item appart wel een tegenargument. Maar het gezegde gaat "Once is happenstance, twice is coincidence, three times is enemy action." Apple neemt zo vaak keuzes om zichzelf te isoleren van de rest van de industrie, dat het wat mij betreft moeilijk is om dit niet te aanzien als doelbewust.
Uiteraard, ze proberen je in hun ecosysteem te drukken. Maar vergeet niet dat juist dat hun sterke punt is. Alles werkt naadloos met elkaar (in ieder geval veel beter dan andere platformen). Maar je ziet ook dat Apple verandert.
  • Apple TV verschijnt als app op allerlei TV's en spelcomputers.
  • Airplay en Homekit wordt gelicentieerd aan derde partijen.
  • Derde partij apps kunnen als standaard worden ingesteld.
  • Apple Music is/komt beschikbaar op slimme speakers en besturingsystemen.
Ja, Apple is heel beschermend over zijn ecosysteem. Maar zonder dat ecosysteem hebben ze ook helemaal niets. Het is hun unieke sellingpoint.
Er gaat hoe dan ook heel veel veranderen bij Apple de komende jaren. Dat komt door druk van overheden en instanties. Ze zullen ook met hun focus op diensten niet andere platformen links laten liggen. Ik ben er dus niet zo bang voor dat ze een goede maar spannende toekomst voor zich hebben.
Ik heb zelf nog geen Apple software zien verschijnen of beschikbaar komen voor mijn apparaten, maar ik ben voorzichtig enthousiast om te horen dat dergelijke verandering er door komt.

Ik snap dat hun ecosysteem en hun integratie hun sterkte is. Maar die zou overeind moeten blijven op basis van de kwaliteit van hun software, niet door het uitsluiten van concurrentie.
Helemaal mee eens, maar het is nog te vroeg om te zeggen of ze dit doorzetten. Fingers crossed.
Ja dus echt niet, alsof Apple gaat meewerken aan een dienst die jailbreaked Apple devices gebruikt en iMessage mogelijk maakt op andere platformen.

Dat is de hele filosofie van Apple, “Onze shit werkt heel goed maar je kunt het alleen op Apple apparaten gebruiken en op de manier waarop wij het toestaan”.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf een MacBook en iPhone en vind het heel fijn werken, maar na jaren lang gejailbreaked te hebben weet ik dat Apple daar absoluut geen fan van is.

[Reactie gewijzigd door lepel op 22 juli 2024 13:51]

Eerste wat ik dacht, erg hobby achtig 8)7 8)7
Tjah, hoeveel klanten ga je vinden die 10 dollar per maand willen betalen en dan ook nog eens weten dat deze dienst bestaat. Leuk begin, maar het business model gaat op deze manier niet succesvol worden.
Tjah, hoeveel klanten ga je vinden die 10 dollar per maand willen betalen en dan ook nog eens weten dat deze dienst bestaat. Leuk begin, maar het business model gaat op deze manier niet succesvol worden.
Nu werkt het min of meer als een cliënt van bestaande diensten. Je hoeft dus niet opnieuw een userbase op te bouwen. Scheelt al een hoop.

De prijs is inderdaad wat hoog, maar ik ben daarom benieuwd naar het privacybeleid. Als ze gewoon geen data doorverkopen, ben ik wel om wanneer mogelijk. Echter nog niet uitgezocht.
En hoe ze bepalen over welke dienst iets uiteindelijk verstuurd wordt, aangezien dat het verdienmodel is van die verschillende diensten.
Ik heb zowel Signal als WhatsApp als sms, en zou eigenlijk zo min mogelijk over WhatsApp willen hebben.
Ik zou het niet erg vinden om $10 / maand te betalen voor een native client om de vele webapps te vervangen. Ik ben nu een GB aan geheugen kwijt, en heb niet eens zoveel chat apps (meer) open staan.
Dit wordt geen billion-dollar-business maar ik geloof best dat dit een winstgevende startup kan zijn, zeker met de namen die achter dit project staan die voor naamsbekendheid zorgen.
Ik denk dat dit vele malen interessanter is voor bedrijven dan particulieren
Enkel de rooksignalen en morse ontbreken.
Als je het op een Samsung Note 7 gebruikt heb je de rooksignalen ook. Hoef je alleen de morse nog maar te regelen
Fijn om te zien dat er meer bedrijven op Matrix inzetten, zeker een met Nederlands tintje. Een gehoste Matrix-server voor 5 mensen bij Element is 10 euro per maand. Je moet dan nog wel bijbetalen om Slack, Telegram en Discord bridges aan te zetten. Beeper is voor 1 gebruikers 10 euro dus wel fors duurder, maar je krijgt er flinke berg met bridges standaard bij wat het interessant kan maken. Doelgroep lijkt me nu vooral consumenten aan de teksten op de site te zien. Dit lijkt me toch meer een tool voor communicatie afdelingen van bedrijven met die prijs.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 juli 2024 13:51]

Ik had er nog nooit van gehoord, maar als ze nou echt vooruitstrevend willen zijn, waarom dan niet echt decentraal, versleuteld p2p, eventueel werkend met een uitwisselbaar contacten-systeem? Het moet nu schijnbaar nog gehost worden door een 3e partij. Wat is daar belangrijk aan?
Afgelopen zomer toegevoegd:
https://matrix.org/blog/2...yption-by-default-is-here
https://matrix.org/blog/2020/06/02/introducing-p-2-p-matrix

Matrix is nu federated, je kan zelf een server opzetten (over er een bij Beeper huren) en communiceren met andere servers (beetje zoals email, zo ziet een id eruit @pietje:example.org). Ze zijn aan het experimenteren met p2p met het idee dat elke client ook een server is. De Franse overheid heeft eigen Matrix-netwerkje opgezet voor alle interne communicatie waar elke dienst zijn eigen servers heeft.

Matrix nu is zowel geschikt als alternatief voor Slack als voor WhatsApp. Er zijn nu flink wat clients in aanbouw om het gebruiksvriendelijk te maken. De standaard Element clients (die Beeper ook als basis heeft gebruikt) lijken het meest op Slack. Terwijl iets als FluffyChat weer meer op WhatsApp lijkt.

Daarnaast zetten ze flink in op bridges zodat je vanuit Matrix ook met andere netwerken kan praten.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 22 juli 2024 13:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.