Oprichter Pebble: Time-smartwatch faalde in 2015 door grote bezels

De smartwatch Pebble Time in 2015 faalde door grote bezels en een focus op de verkeerde doelgroep. Dat zegt de oprichter van Pebble in een blogpost. Door het falen van de smartwatch belandde de smartwatchmaker in zwaar weer en moest het bedrijf in 2016 zichzelf verkopen.

De Pebble Time in 2015 had grotere bezels dan andere smartwatches van die generatie, omdat het project ernstig achterliep, zegt Eric Michigovsky in een blogpost over Pebble. "Het project liep zo achter dat ik niet de ballen had om het ontwerp aan te passen", aldus de oprichter. De toekomst van het bedrijf hing mede af van het succes van de Pebble Time in 2015.

In dat jaar had Pebble de kosten opgevoerd om te investeren in technologie. Op die manier wilde het de markt voorblijven, maar daardoor belandde het jonge bedrijf in financiële problemen. In 2013 was er nog een nettowinst van 9 miljoen dollar, terwijl het bedrijf in 2014 break-even draaide. In 2015 was het opvoeren van de investeringen te zien aan het verschijnen van drie nieuwe modellen. Naast de Pebble Time was dat de Time Steel en Time Round. Die laatste was het enige ronde horloge van de fabrikant.

Met de Time probeerde Pebble volgens Michigovsky de focus te verschuiven van de kerndoelgroep van geeks naar een breder publiek met productiviteit als speerpunt en later fitness. Dat mislukte. Pebble verkocht zichzelf in 2016, na het verschijnen van de Pebble 2 en 2 HR, aan Fitbit. Google kocht op zijn beurt Fitbit weer een paar jaar later. Pebble-horloges zijn nog steeds bruikbaar door community-initiatief Rebble.io.

Terugkijken: videoreview van de Pebble Time

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-04-2022 • 06:49

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
23
1
0
17
Wijzig sortering
De smartwatch Pebble Time in 2015 faalde door grote bezels en een focus op de verkeerde doelgroep.
Als bezitter van de originele pebble en de Pebble Time Steel deel ik deze analyse niet. De wat grotere bezels zijn nooit het probleem geweest voor mij. Hét onderscheid van Pebble was (toen):
1. Het transflective screen dat altijd aan stond en goed afleesbaar is in de buitenlucht. Hoe meer licht er op valt hoe beter leesbaar. Ik wil nog steeds geen OLED of ander scherm met felle achtergrondverlichting. Ik vind dat er nog steeds erg kerstboomachtig uit zien (tip: de Garmin Fenix heeft een vergelijkbaar scherm, hoewel er van de nieuwe 7 serie kennelijk ook een OLED variant bestaat).
2. de batterijduur van (ruim) een week (mede dank zij het scherm).
3. En daarnaast natuurlijk het uitstekende PebbleOS, hetgeen mijns inziens nog steeds niet is geëvenaard door andere fabrikanten. Dat zijn of onhandige minivarianten van een smartphone met een priegel(touch)screen of apparaten die wel goed zijn in 1 functie, maar dan geen of weinig 'smart' zijn.

Ik vind het nog steeds jammer dat het concept en het OS geen vervolg heeft gehad. Voor mij komt de Garmin Fenix nog het meeste in de buurt, maar ondanks dat die veel meer opties heeft dan de Pebble, mis ik nog steeds een aantal zaken.

Tot slot een tip: voor de oude Pebbles is er nog een initiatief om het smart gedeelte in de lucht te houden en te laten functioneren nadat Fitbit de stekker uit de servers had getrokken: Rebble "Bring life back to your Pebble"
On December 7th, 2016, Pebble announced that they were ceasing operations. Two days later, on December 9th, 2016, the Rebble web site went live, announcing our intention to "maintain and advance Pebble functionality, in the absence of Pebble Technology Corp." We have fulfilled much of this goal via Rebble Web Services, which restores most of the functionality that the Pebble community knows and loves. Read about our journey in the blog, find detailed instructions in our setup guide, or simply.
Lees hier verder: https://rebble.io/

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 13 april 2022 08:13]

De hardware van de PineTime https://www.pine64.org/pinetime/ is een aardige belofte voor open source telefoon met goede batterij zoals de oude Pebble. Als Rebble OS zich daar nu op zou gaan richten hebben je een aardige combinatie.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 13 april 2022 10:53]

Zag er ook eentje op KS/IGG maar maakte gebruik van JavaScript. Tja, ehhh... liever niet.
Zonder transflectief scherm geloof ik niets van een goede batterijtijd. Een IPS LCD verbruikt gewoon veel stroom, zeker als het altijd aanstaat. Al helemaal niet icm een Linux Distro want die staan nu eenmaal niet bekend om hun goede accumanagement (ja na 200 uur tweaken en handige features uitschakelen vast wel...)
Eerst een pebble time gehad, hele leuke smartwatch voor zijn tijd - maar geen echte sportfuncties zonder telefoon in de buurt.
Daarna een Samsung gear s3. Super OS, maar ik stoorde me echt aan het iedere dag opladen, of twee keer per dag als je een flink stuk op GPS ging hardlopen.
Nu al een jaar of 4 de Garmin Fenix 5 plus. 2 weken batterij, super sporthorloge en tot op heden nog geen enkele reden gehad om naar een nieuw horloge te zoeken (buiten wat mechanische horloges, die zijn gewoon gaaf en leuk voor momenten als je er even "netjes" bij moet lopen).
Helemaal mee eens. Ik heb ook de originele Pebble en de Pebble Time Steel in mijn bezit en de laatste gebruik ik nog steeds! Werkt super in combinatie met Gadget Bridge in plaats van de Pebble app. Het enige dat ik nu niet heb is de speech-to-text mogelijkheid die je wel met Rebble hebt. Ik gebruikte dat veel toen de Pebble webservices nog in de lucht waren maar ik mis het nu niet echt.

Zoals jij ook al aangeeft heb ik een zelfde soort ervaring als ik nu heb met mijn Pebble nog niet met een andere smart watch kunnen ervaren.. Ik ga zeker eens kijken naar de Garmin Fenix maar voor nu voldoet mijn Pebble nog prima. Ik haal nog steeds 2~3 dagen uit de batterij :)
Het transflective screen vind ik ook super handig, Garmin heeft veel meer watches met zo'n scherm. De afgelopen paar jaar hebben ze veel modellen uitgebracht in twee varianten (OLED en transflective LCD), zie de tweakers pricewatch met filter op memory in pixel scherm type. Ik wacht nog altijd op een laptop met zo'n scherm om buiten te kunnen typen.

Meer ontopic: ik zie dat je eigenlijk alleen positieve punten noemt, maar als de bezel niet het probleem was, wat denk je dat wel de oorzaak is?
Rebble wordt in zowel het originele artikel op Medium en hier op het T.net artikel al genoemd.

Ik ben overgestapt van een Pebble 2 HR (met kapotte knoppen) naar een Fossil HR Collider. Monochroom, 2 weken batterij, weinig radio (enkel BT, helaas niet uit te zetten), bassale functionaliteit zoals Spotify en notificaties, en bijvoorbeeld betere HR, en de sportfunctionaliteit is native standalone. Ook allebei low power mode bij bijna lege batterij. Qua prijs kostte deze mij 180 EUR. Daar gaat Garmin niet bij in de buurt komen. Dat is een premium fitness/sportmerk
De originele pebble was fantastisch. En toen kwam de Apple Watch. Daarna heb ik nooit meer naar een pebble omgekeken. Ik vond de looks wel retro. Sommige “sportbandjes” durven anno 2022 nog een lelijk ontwerp te presenteren. Het was vooral de beperking op iOS die ze voor mij de nek omdraaide.
Het grootste verkooppunt van de pebble was de accuduur. We zijn nog steeds maar weinig horloges op de markt die daar in de buurt komen.
Mijn Garmin doet ook 9 dagen met een scherm altijd aan. Ik begrijp dat mensen qua accu niet vrolijk worden van bijvoorbeeld een Apple watch, maar er is best wat anders moois te koop
Zeker, zo lang je geen grote eisen hebt en uitkan met zaken als lagere specs, geen GPS, een lagere kwaliteit display, en mindere smartfunctionaliteiten, is er meer dan genoeg keuze in smartwatches die het wel tot twee weken redden, inmiddels. Wil je iets meer en iets beter, dan is het ook vrij normaal om nog 4 tot 6 dagen uit je accu te krijgen. Het is slechts bij de absolute top aan specs en mogelijkheden dat je het met 1 a 2 dagen moeten doen.

Al blijf ik wel van mening dat mensen veel te zwaar tillen aan accuduur. De meeste mensen doen hun horloge eenmaal per dag af, is het niet tijdens het slapen (zelf hou ik hem om want het is mijn (stille) wekker), dan wel als je onder de douche stapt, of gewoon 's avonds om de huid wat te luchten. Dan is het zo aangewend om het ding een half uurtje tot een uurtje op een lader te leggen als je hem afdoet. Het lijkt wat dat betreft meer een spookangst, zo'n lege accu.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 13 april 2022 08:20]

Afhankelijk van welke Garmin je kiest, krijg je 1 tot 2 weken batterijduur bij de transreflectieve schermen. En die hebben uiteraard allemaal gewoon GPS ingebouwd. Wil je een OLED model (ik weet niet of je dat bedoelt met lagere kwaliteit display, maar iets doet mij vermoeden dat een moderne Garmin geen slechter transreflectief scherm heeft als de Pebble Time), ja dan gaat je batterijduur ervan afhangen of je een always-on modus wil of niet.

Natuurlijk blijft het zo dat bij een Garmin (of één van de andere merken sporthorloges, enkel dat ik meest bekend ben met Garmins), je niet vrij bent om apps bijvoorbeeld erop te zetten. Ja er zijn apps voor, maar die zijn beperkter in wat ze kunnen als bij een Google Wear bijvoorbeeld. Maar je hoeft echt geen dom horloge te hebben zonder GPS als je een twee weken accuduur wil. Zo ongeveer alle high-end Garmins doen dat.

En ik geloof je dat het al snel automatisme anders wordt om hem dagelijks op te laden hoor. Tegelijk waarom zou ik het dagelijks doen als het ook 1x per week kan? (Mijn Vivoactive zit gemiddeld op elke 6 dagen, als ik hem mijn middagwandelingen niet automatisch zou laten tracken met GPS zou hij het waarschijnlijk probleemloos de week volhouden).
Heb nu een tijdje een AW gebruikt na jaren een Garmin Fenix, maar misschien is het gewenning dat ding altijd maar aan de lader te hangen (wat wel nodig is met die AW), ik vond het maar vervelend worden.

Vergeet je 1 nachtje te laden? dan heb je dikke pech de volgende dag.

Met m'n Fenix vergat ik wel is te laden, geen probleem - of op vakantie als bijv. met een vlucht erbij de dag langer is dan 8h, no sweat, wil je nog sporten (met gps en music) na een nacht vergeten te laden? geen probleem met de fenix etc.etc.

De AW is prima verder, maar je -moet- elke dag laden. Die battery 'fomo' is echt wel iets dat reëele angst geeft.

Daarbij is de AW 'dommer' dan de Fenix (als het om sporten en music gaat iig) de integratie met apple pay en apps op je mobiel is wel beter, maar dat was 't dan ook. Een Fenix staat meer op zichzelf.

@Sissors Tevens kan je gewoon een SDK downloaden en zelf apps (en watch faces!) brouwen voor een Garmin.
Vergeet je 1 nachtje te laden? dan heb je dikke pech de volgende dag.
Als eigenaar van een AW7 moet ik dit puntje wel ontkennen. Ik laad sowieso niet 's nachts omdat ik de watch aanhoud omwille van slaap-tracking. Het voordeel echter is dat de watch op 50 minuten volledig opgeladen is met de snellader (één van de USPs van de series 7) en zelfs op een halfuur voldoende juice heeft om een dag mee te gaan.
Vergeet je een nachtje te laden, dan kan je hem makkelijk 's morgens aan de lader hangen en tegen dat je jezelf gefatsoeneerd hebt, is de watch klaar om een dag mee te gaan (hoeft zelfs geen 100% te zijn daarvoor). Dit op voorwaarde dat het om een AW series 7 gaat.
Al blijf ik wel van mening dat mensen veel te zwaar tillen aan accuduur. De meeste mensen doen hun horloge eenmaal per dag af, is het niet tijdens het slapen (zelf hou ik hem om want het is mijn (stille) wekker), dan wel als je onder de douche stapt, of gewoon 's avonds om de huid wat te luchten. Dan is het zo aangewend om het ding een half uurtje tot een uurtje op een lader te leggen als je hem afdoet. Het lijkt wat dat betreft meer een spookangst, zo'n lege accu.
Als je horloge belangrijk voor je is, dan baal je ontzettend wanneer dat toevallig een keer niet zo uitkomt. Moet je dan een powerbank en kabeltje meenemen voor je horloge? Dat is ook weer onzinnig.
Punt is dat een batterij steeds minder wordt, en bij Apple Watch ed. niet te vervangen is. Dus een batterij die het 24 uur volhoudt is na 1,5 jaar iedere dag laden nog op 21 a 22 uur per dag (500 recharges is zo'n 90% van batterij). Na 3 jaar zit je richting de 80%. Het wordt hierdoor een wegwerpartikel. Terwijl een Pebble 2 met een batterij op 50% het nog een week doet. Tegenwoordig scheelt efficiënter ook aardig wat pegels. Ik moet al iedere nacht 2 smartphones opladen, wil er niet nog een smartwatch bij hebben liggen.
Het jammere is dat er daar weer behoorlijk wordt bezuinigd op o.a. resolutie ten voordele van het verbruik.
Daarom heb ik nu een Fossil Hybrid met e-ink scherm. Ik krijg notificaties, houdt mijn sport bij en dat is voor mij voldoende. accu gaat 1-2 weken makkelijk mee. Mooie watchfaces, die je ook zelf kan aanpassen/maken.
De accuduur en waterdichtheid waren voor mij de grootste pluspunten, die heb ik voldoende teruggevonden in een Garmin VivoActive 3. Die is alweer een jaar of 2 naar tevredenheid in gebruik. Ik wilde sowieso niks met Google/Apple/xxx-big-tech spyware. Behalve Rebble.io was de Pebble ook nog wel te gebruiken met een app uit F-Droid (weet even niet meer de naam) maar apps installeren etc kon niet zo makkelijk dus de bruikbaarheid werd steeds minder.

Toch jammer dat het concept van de Pebble opgehouden heeft te bestaan. Maar je ziet het steeds mee, zonder account bij een BigTech ben je nergens meer, automotive is de volgende branche...
Grote bezels, ok klopt maar kwa functie simpel en makkelijk. En het beeld is gewoon altijd aan in tegenstelling tot veel andere horloges. Ik draag een pebble time en heb nog geen andere goede vervanger gevonden die dezelfde eigenschappen heeft.
Grote bezels, ok klopt maar kwa functie simpel en makkelijk. En het beeld is gewoon altijd aan in tegenstelling tot veel andere horloges.
Klopt, dankzij het 'transflective LCD' scherm. Met een accuduur van een week, ondanks dat het scherm altijd aan staat. Jammer dat op dag 1 van de overname door Fitbit de hele productlijn en techniek in de vuilnisbak werd gegooid.

Pebble is een goed voorbeeld van waarom de duurzaamheid van hardware gekoppeld is aan software en bijbehorende dienstverlening. De community-ontwikkeling is er voor enthousiastelingen, maar er zijn zoveel Pebble's met accu op de afvalhoop beland. Zonde.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 april 2022 07:05]

En opgekocht door handelaren. Was een figuur met een lening van enkele tienduizenden USD. Die kocht ze (de partijen) allemaal op voor een prikkie. Terwijl ik er prima zonder garantie een nieuwprijs van tussen de 50 en 100 EUR voor neer wil leggen heb ik geen zin om zo'n handelaar te spekken. Fuck dat.
Ik ben jaloers op je dat de jouwe nog werkt, die van mij (Time Round) heeft een avontuur in het water helaas niet gered.
Ik heb uit noodzaak een Fitbit Versa 2 gekocht. Dichtste bij Pebble dat ik heb kunnen vinden (wat op zich wel logisch is :+ ) maar ik mis mijn e-ink display toch wel.

Had zelf de originele Pebble en dat was zo'n fijn ding dat ik bijna terug zou willen. Zou de slaap tracking wel missen, maar verder gebruik ik mijn horloge vooral als horloge, en juist dingen als navigatie die ik op mijn Pebble gebruikte heb ik op mijn Fitbit nog niet werkend gekregen.

Als er nou gewoon eens een bedrijf komt dat een mooie simpele smartwatch met e-ink display en Wear OS of iets vergelijkbaars maakt dan zou ik meteen verkocht zijn.
Pebble had en heeft geen e-ink maar transflective LCD. Verder heeft Fossil Hybrid HR Collider wel e-ink maar geen WearOS. Ik hoef ook geen WearOS. Spyware van Google heb ik al in m'n broekzak (smartphone), hoef er niet ook nog eentje om m'n pols of op m'n neus. In m'n broekzak is ernstig genoeg.
misschien dat garmin iets voor je heeft.
meerdere modellen met transflective LCD, en zowel met touch+knoppen als alleen knoppen.
je kunt alle voorgeïnstalleerde apps en widgets uitzetten of vervangen via een app store, waardoor je kan kiezen of je meer een gadget of een sporthorloge wilt.
en ze hebben garmin pay, waar je bankpasjes en credit cards in kan laden voor contactloos betalen.

ik heb een vivoactive 4, die gaat ongeveer 5 dagen mee op een lading en is voor mij een waardige vervanger.
deze werkt dan wel met een touchscreen.
Ik heb eerder het gevoel dat de pebble nooit echt uit zijn start-up fase is geraakt. Er was bijna geen marketing of distributie in winkels, althans in Europa. Ook hebben ze volgens mij nooit investeerders aangetrokken om hen te ondersteunen.
met Kickstarter hebben ze genoeg geld binnengehaald voor de ontwikkeling. En wat het artikel ook zegt, ze hebben 2 miljoen units / >$200 miljoen aan omzet gedraaid; er was zeker wel een markt voor, maar ik denk dat ze nooit ver buiten de VS gekomen zijn.

Ik denk dat het een combinatie mismanagement geweest is, plus dat de concurrentie ze links en rechts ingehaald heeft met features e.d. ten koste van batterij.
Kom op zeg, dit artikel kopt met dat hij zou zeggen dathet komt door de grote bezels maar als je zijn post leest vermeld hij dat maar heel kort en gaat de rest van het artikel over waarom Pebble echt faalde:
Sales for our version 2.0 (Pebble Time) in 2015 didn’t hit forecasts and the oversupply in inventory put us into a major cash crunch (targeted ~$100m in sales, we did $82m).

Pebble Time did not succeed because in a quest for huge growth we attempted to expand beyond our initial geeky/hacker user base and failed to reposition it — first as a productivity device, then as a fitness watch. In hindsight, this was stupid and obvious and 100% my fault. We didn’t know if there was actually a market for a more ‘productivity’ smartwatch and we weren’t a fitness company at the core.

Another reason — the bezel on Pebble Time was too damn big! I knew this in my heart but the project was so behind at the time that I didn’t have the guts to change it.

In 2015, we also doubled our operating expenses in anticipation of future growth. This, combined with lower gross margins as we tried to cram more technology into our 2015 lineup, caused us to lose profitability (we did $9m in net profit in 2013 and broke even in 2014).
Het probleem van Pebble was dat ze als kleintje actief waren in een markt waar Apple naar binnen walste.

Daardoor werd de zuurstof uit de markt getrokken en kwamen ze in een “Apple Watch of Pebble” frame terecht waar Apple op nagenoeg elk vlak meer te bieden had en nagenoeg oneindig geld om hun problemen op te lossen, te marketen en developers aan te trekken.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 april 2022 09:10]

Die grote bezels waren niet het probleem, maar eerder marketing & functionaliteit. Toentertijd probeerde diverse fabrikanten allerhand "killer apps" op de markt te brengen, terwijl een smartwatch hoofdzakelijk gebruikt wordt voor notificaties & fitness/gezondheids-functies. Ook merken zoals Samsung & Apple waren zoekende wat nou precies de gebruiksmogelijkheden zouden zijn voor een smartwatch, maar itt Samsung & Apple had Pebble niet zo'n gigantisch budget om het product door te ontwikkelen/marketen. Typisch dat nu juist Apple de smartwatch markt domineert, aangezien dat - naar mijn mening - matige smartwatches zijn, wat design & functionaliteit betreft, bovendien laat de accuduur duidelijk te wensen over.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 13 april 2022 10:10]

Ik heb alle Pebbles in mijn collectie, behalve de nieuwe Time 2. Fantastische horloges! En dankzij Rebble nog steeds bruikbaar. Ik zweer er bij.
Ik heb nog een originele Pebble die ik nog altijd gebruik, maar begint nu wel minder te worden. Zo kan ik al een tijdje niet meer zien wie er belt (altijd onbekend, ondanks dat mijn telefoon het wel aangeeft) en is de onderste knop er af gevallen.

Die knop heb ik trouwens proberen te vervangen met een 3D print die ik vond op Thingiverse, maar die was te klein.
Ik heb een andere versie van de software geïnstalleerd. Deze is aangepast qua autorisaties en geeft op nieuwere Android-versies ook gewoon netjes door wie er belt. Er is nog steeds een best actieve community die Pebble actueel probeert te houden
Mijn pebble time steel is helaas kapot gegaan, maar de originele pebble gebruik ik nu nog dagelijks. Accu doet het nog steeds een paar dagen. Ik mis wel een paar features van de time steel.

Die bezels heb ik nooit een probleem gevonden, vooral de accuduur en dat het display altijd aan was zijn voor mij de verkooppunten geweest, en natuurlijk de eenvoud om nieuwe apps en watchfaces te maken. Vind het nog altijd erg jammer dat de laatste pebble door de overname niet door was gegaan.

Ik zou wel graag een nieuwe willen hebben, maar een waardig alternatief is er gewoon niet.
Ik zou wel graag een nieuwe willen hebben, maar een waardig alternatief is er gewoon niet.
Er zijn genoeg waardige alternatieven, zoals die van Samsung & Garmin, mits je van een traditionele formfactor houdt ;)
ik heb recentelijk niet meer gekeken, want mij pebble doet het nog. Maar ik heb een paar jaar geleden een Samsung geprobeerd, ik vind het niks dat het display steeds uitging (en ook de accuduur was waardeloos, zelfs mijn antieke pebble gaat nog een paar dagen mee)
Al bij mijn vorige Samsung smartwatch had ik al een always on display, dus herken het totaal niet. De accuduur is inderdaad een stuk korter dan een Pebble, op zich ook logisch gezien de relatief krachtige hardware. Met mijn Galaxy Watch 3 haal ik nu ruim 2 dagen, op zich niet slecht voor een naar verhouding krachtige smartwatch, maar het kan natuurlijk altijd beter.
ik heb zoveel "kracht" niet nodig, het is een horloge waar ik notificaties op krijg en dmv een eigen gemaakte app kan ik mijn "smart-home" bedienen, meer heb ik eigenlijk niet nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee