Microsoft publiceert Windows-update voor printerprobleem dat bsod's veroorzaakte

Microsoft heeft een Windows 10-update verspreid die een probleem met de nieuwste versie moet oplossen. Gebruikers kregen te maken met blue screens of death bij het printen met verschillende netwerkprinters.

Afbeelding: Bleeping Computer

Het gaat om een 'out of band'-update, een update die niet volgens het reguliere schema uitkomt, meldt Microsoft. Het gaat om KB5001567, die het probleem met de printers moet oplossen. Dat probleem kwam naar voren na een update van vorige week dinsdag.

Het probleem doet zich voor met Windows 20H2 als er een printopdracht naar een Windows Server-printer wordt gestuurd. Dan krijgen gebruikers een blauw scherm en de melding dat de pc is vastgelopen met de foutmelding APC_INDEX_MISMATCH. De problemen doen zich onder andere voor bij printers van Kyocera, Ricoh en Zebra. Het updaten van de printerdrivers lijkt niet te werken.

De update van vorige week dinsdag repareerde twee lekken in de printsoftware: CVE-2021-1640 en CVE-2021-26878. De update is niet volgens het reguliere schema, omdat Microsoft vorige week al een patch tuesday had met een beveiligingsupdate voor Windows 10.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-03-2021 • 13:41

56 Linkedin

Submitter: Rataplan_

Reacties (56)

56
56
14
2
0
40
Wijzig sortering
Het probleem, of in ieder geval de betreffende update trof niet alleen 20H2, maar zo'n beetje alle versies van W10, Server 2016, Server 2019. Elke versie zijn eigen KB artikel, om het makkelijk te maken, waardoor blokkeren in een flinke omgeving extra onhandig is.

Deze update zat als ik het goed begreep zelfs in updates voor 7, 8(.1) en Server 2012 (R2). Al kan ik die verwijzingen zo snel even niet terugvinden in het oerwoud van release notes.

Een behoorlijke clusterfuck dus /excuselemot
Hieronder een link met een overzicht van het KB nummer ten opzichte van de versies van Windows:

https://docs.winking.be/Tn/Article/225

Het beperkte zich niet alleen tot bluescreens, maar zoals hieronder door IThom ook gezegd problemen met labelprinters die blanco labels uitspugen en ik ben zelfs een PC tegen gekomen waar in het overzicht van geschiedenis van de updates geen van de KB's voorkwam, maar een systeemherstel het probleem wel verhielp.

Ook kan je via de microsoft site niet meer de tool downloaden om windows updates te verstoppen. Dit is nogal vervelend want als je de update verwijderd, staat deze gewoon weer klaar bij Windows update om opnieuw geinstalleerd te worden. De download pagina via de officiele microsoft site gaat nu naar een 404 pagina. Echter is deze nog via onderstaande link van Majorgeeks te downloaden.

https://www.majorgeeks.co...dates_troubleshooter.html

altijd handig voor mensen die om welke reden dan ook de nieuwe update niet kunnen uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door Drunken_Bear op 16 maart 2021 21:56]

KB5000802
Windows 10, version 2004, all editions Windows Server version 2004 Windows 10, version 20H2, all editions Windows Server, version 20H2, all editions
https://docs.microsoft.co...ndows-10-20h2#1570msgdesc Resolved KB5001567
https://docs.microsoft.co...ndows-10-2004#1570msgdesc Resolved KB5001567

KB5000808
Windows 10, version 1909, all editions Windows Server version 1909
https://docs.microsoft.co...ndows-10-1909#1570msgdesc Resolved KB5001566

KB5000822
Windows 10, version 1809, all editions Windows Server version 1809 Windows Server 2019, all editions
https://docs.microsoft.co...s-server-2019#1570msgdesc Resolved KB5001568

KB5000809
Windows 10, version 1803, all editions Windows 10, version 1803 (Enterprise, Education, IoT Enterprise)
https://docs.microsoft.co...ndows-10-1803#1570msgdesc Resolved KB5001565
Ik weet niet of hier exact mee gerelateerd is, maar een van de laatste beveiligingsupdates zorgde ook voor problemen met printen via Dymo Labelprinters, er worden met die beveiligingsupdate alleen maar blanco labels geprint.
Lijkt helaas niet te helpen deze update voor het dymo probleem.
In dat geval kun je de link volgen, en de instructies volgen om de update die dit probleem veroorzaakt te verwijderen, in ieder geval bedankt voor de toevoeging dat deze update dat probleem niet oplost.
Ja een security updaten verwijderen is ook weer niet echt handig.
Dan maar even niet de dymo gebruiken.
Dan maar even niet de dymo gebruiken.
Dat is niet voor elk bedrijf even gangbaar :P
Ja maar even een seucrity fix uninstallen zou ik ook niet zo maar aanraden.
Microsoft vertelt nml niet wat ze aan securtity zaken hebben opgelost in KB5000802
Desnoods een offline machine inrichten waar je de dymo dan aan hangt.
idd ik heb het hier ook even getest , dymo probleem blijft bestaan bij kb5001567
Klopt, net getest en de Dymo printer werkt nog steeds (of alweer) niet.
MS heeft het nog steeds niet werkende.

Te idioot voor woorden dat iets wat niet te blokkeren lijkt te zijn (behalve door alle updates te blokkeren) als security update geinstalleerd wordt en je printers onbruikbaar maakt.
De vorige update en deze heeft mij bij elkaar nu al ettelijke uren gekost, kun je na gaan hoeveel uren het wereldwijd al gekost heeft.
Verwijder je Dymo software en installeer versie 8.5 van Dymo (US website).

Dan werkt het weer wel.
Ik heb de oude versie geinstalleerd staan en dat werkt dus niet.
Die "nieuwe versie" is UX-technisch vreselijk, dus ik heb de installer van de oudere versie (zelfde als op de US site) bewaard omdat 'ie niet meer te downloaden was (tot voor kort).
Hi, Had het laatst ook bij een klant. Op de site van dymo staat mocht je de update verwijderd hebben en dit niet als de oplossing ervaren een workaround.

Tip van Dymo is om een oudere versie te gebruiken.

https://www.dymo-label-pr...advances-incorrectly.html

Ik heb uit mijn hoofd versie 8.5 geinstalleerd ipv 8.7.
Dymo print nu weer tekst uit op de labels
Er staat vandaag een nieuwe update op de dymo site en die werkt weer.
Hier had ik inderdaad ook last van. Door de nieuwe update te verwijderen functioneerde de Dymo weer.
Ik kwam hetzelfde tegen. Misschien is de genoemde update ook daar een fix voor.

Het probleem met de Dymo was niet een BSOD maar gewoonweg een blanco label. Heeft me heel wat uren zoeken gekost. Helaas.

[Reactie gewijzigd door t-force op 16 maart 2021 15:50]

Ahh, dus dat was de oorzaak. Printen via de Dymo Connect applicatie lukte niet meer, maar andere software zoals NiceLabel werkte gelukkig nog wel.
bevestigd, oudere versie van dymo software downloaden (oude eerst verwijderen!)

https://s3.amazonaws.com/...e/Win/DLS8Setup.8.5.4.exe
Ik draai nog steeds die oude versie omdat die nieuwere versie compleet onbruikbaar is op de manier hoe 't opgezet is. En ook de oudere versie van de software print blanko etiketten als die Windows updates geinstalleerd zijn.
Eerst al die KB5000802 en nu deze die de boel zou moeten fixen.
denk het wel hoor, bij ons op de zaak ook diverse dymos die ineens blanco printen > uninstallen van KB5000802 lost dit idd op (de fix hierboven moet ik nog testen)
KB5001567 doet nog wel meer dan alleen het printer probleem oplossen. Het is een Cum.Update van 450-500MB. Wel handig om dit erbij te vermelden voordat mensen blind een grote update doorvoeren als ze denken alleen een printer probleem op te lossen.
Ik kan me inderdaad niet heugen dat er nog publiekelijk beschikbare individuele fixes zijn geweest voor Windows 10.
Misschen via regulate windowsupdate, maar hier net WSUS en aanverwanten komen er ook kleinere updates binnen. Is voor dit soort fixes wel zo handig., die cumulative kunnen ook nog wel eens ongewenste zaken meenemen natuurlijk. of zaken die je nog niet wilt uitrollen.
Als ik het goed begrijp is dit gewoon v2 van de cumulatieve maart update, aangezien ze die andere updates ingetrokken hebben.

Veel mensen hebben die moeten verwijderen om überhaupt te kunnen werken, dus dan is het wel handig om al die updates die daarin zaten ook hierin te verpakken.
We hebben precies dit probleem bij enkele gebruikers. Maar we kunnen niks doen. Veilige modus werkt ook niet niks. Snelle oplossing even opnieuw intunen. Niet de beste oplossing, maar goed gebruikers kunnen dan snel door.

Wij hebben Kyocera als printers in combinatie met MyQ software.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 16 maart 2021 14:07]

Iemand een idee hoe deze binnen te krijgen met Windows Update?

Zelfs als ik alle GPO restricties uit zet krijg ik hem niet binnen op W10 2004 en 20H2.
Zal wel gefaseerd gaan. Wij krijgen 'm op 2004 niet binnen, maar op 1809 LTSC wel overal. 20H2 heb ik er één gehad waar hij onder optional staat (niet handig...) maar de andere 20H2 vinden m überhaupt ook niet.
Lang leve m'n deployment tools :)
Wij ondersteunen een hoop eenpiters... Geen deployment tools dus en dit heeft al genoeg tijd gekost.

@Rataplan_ Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Het is er wat deze klanten betreft nooit van gekomen. Type klant die je niet hoort tot het niet werkt. En dat heb ik deze week geweten. Mag ik zo brutaal zijn te vragen welke tool je zou aanraden om de laptops van stuk of 20 individuele zzp'ers remote te beheren?

@UnifiedM Enorm bedankt Ik ga het bekijken :)

[Reactie gewijzigd door Strebor op 17 maart 2021 09:43]

Offtopic, maar juist als je veel verschillende klanten hebt verdien je je geld voor een deployment / management tool zo terug. Je gaat toch niet voor elke scheet een Teamviewer of Anydesk sessie starten? En zeker in zo'n geval wanneer je eigenlijk wil kunnen filteren, zodat alle clients met in dit geval bv een Dymo of Kyocera driver een bepaalde update terugdraaien. Daar verdien je credits mee bij je klanten, en jij verdient een hoop tijd terug.
Grotere klanten hebben in de regel wel een AD oid vanuit waar je nog wel eea kunt regelen.
@Strebor Je kunt de Free Edition van ManageEngine Desktop Central daarvoor gebruiken. Deze ondersteund tot 25 systemen (Windows/MacOS/Linux) en 25 Mobile Devices (Windows/iOS/Androïd) met alle features die het pakket heeft (geen limitering na 30 dagen). Gebruik van de software is erg intuïtief (mijn mening) dus de Learning Curve is laag. Het platform draait op een Windows-machine.
Misschien een beetje laat. Ik zit in een zelfde situatie, alleen dan met meer dan 200 machines. Ik gebruik nu een jaar de tools van Atera, en ben er meer dan tevreden over. Kostentechnisch gezien ook zeker 1 van de betere pakketten.
Nee, hoor, beter laat dan nooit.

Bedankt dus :)
Even handmatig de .MSU package downloaden en installeren :

https://www.catalog.updat...m/Search.aspx?q=KB5001567
Wij hebben al een tijd problemen met aantal station 2004 en 20H2 waarbij office (word, excel) eruit klapt na printen (HP laser, via printserver (server 2016)). Als iemand hier iets over weet of dit in verband staat met deze patch (dat deze patch ook dat probleem oplost), hoor ik het graag.

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 16 maart 2021 13:49]

Op 2 verschillende computers heb ik laatste maand af en toe een BSOD.
Daarvoor heb ik die blauwe schermen eigenlijk alleen maar bij een AMD kaart gehad.
Inruil voor een nVidia loste alle problemen op bij die machine.
Volgens mij zijn er nog wel wat meer issues met de laatste update ronde bij MS.
Anoniem: 933945
16 maart 2021 13:55
Ik had geen BSODs maar wel falende printopdrachten die me dwongen m'n laserprinter na iedere opdracht uit en weer aan te zetten voor hij weer printte, wat nog nooit eerder voorgekomen is.

Of de oorzaak hetzelfde is kan ik niet weten natuurlijk maar heel toevallig is het wel.
Het probleem doet zich toch ook voor mij de andere versies waaronder 2004 build? Krijgen die ook die nieuwe patch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee