Microsoft gaat Windows 10 20H2 naar pc's met end-of-servicestatus pushen

Microsoft gaat de Oktober Update van Windows 10 naar meer pc's pushen. Het bedrijf wil machinelearning gebruiken om Windows 10 20H2 automatisch op apparaten te zetten die nu nog op verouderde software draaien.

De nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in 'de komende weken of maanden' naar computers gestuurd. Windows 10 20H2, dat in oktober vorig jaar uitkwam, wordt dan naar computers gestuurd die op Windows-versies draaien die de end-of-servicestatus hebben bereikt of binnenkort bereiken, schrijft Microsoft. Volgens een pas bijgewerkt schema gaat het dan specifiek om Windows 10 1909, dat vanaf 11 mei dit jaar die status bereikt. Dat geldt voor de Home-, Pro-, Pro Education- en Pro Workstation-varianten van het OS. Voor Windows 10 Enterprise, Education of IoT Enterprise gaat het om besturingssystemen die nog op versie 1809 zitten. Ook oudere versies van Windows 10 worden bijgewerkt als blijkt dat gebruikers daar nog op zitten.

Microsoft zegt dat gebruikers de update naar 20H2 kunnen forceren door zelf op Check for updates te klikken in Windows Update. Het OS wordt dan bijgewerkt naar de Oktober Update, de recentste grote update van Windows 10. Daarnaast gaat het bedrijf 'machine-learningtechnieken' gebruiken om computers te identificeren en voor een 'intelligente uitrol' te zorgen. Dat betekent in de praktijk dat computers worden bijgewerkt op het moment dat gebruikers die niet in gebruik hebben, zodat ze geen last hebben van een plotselinge update.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

04-03-2021 • 07:33

200 Linkedin

Reacties (200)

Wijzig sortering
Voor het geval bovenstaande niet helemaal duidelijk is.

“Versions of Windows 10 that are listed as "end of service" have reached the end of their support period and will no longer receive security updates. To keep Windows as secure as possible, Microsoft recommends that you upgrade to the latest version of Windows 10.”
Om alle "dat wil ik niet" en "waar bemoeien ze zich mee" reacties voor te zijn, waarom komt er altijd zoveel kritiek op de updates van Microsoft die er voor zorgt dat de meeste toestellen de laatste versie draaien en willen mensen altijd wel direct de nieuwste Android versies op hun telefoon/tablet als die uit komt?
Om alle "dat wil ik niet" en "waar bemoeien ze zich mee" reacties voor te zijn,
Je kan updates natuurlijk ook gewoon uitschakelen, handmatig updates installeren via een third-party tool, of je eigen WSUS server hosten om enkel de updates toe te staan die jij wilt hebben.
waarom komt er altijd zoveel kritiek op de updates van Microsoft die er voor zorgt dat de meeste toestellen de laatste versie draaien en willen mensen altijd wel direct de nieuwste Android versies op hun telefoon/tablet als die uit komt?
Mogelijk noem je twee verschillende groepen aan mensen, die allebei relatief klein maar erg luid zijn. Mijn vermoeden is dat het de massa niet interesseert.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 maart 2021 07:44]

je hebt gelijk op "de massa" : zij begrijpen dat niet, en het interesseert hun niet. Als zij een update zien klikken ze ze weg want "de computer gaat dan traag" . Windows dwingt nu om die updates te installeren om zo'n gedrag te counteren en zoveel mogelijk mensen aan de laatste versie met het minste veiligheidsproblemen te helpen.

echter, de testen die gebeuren bij elke versie zijn niet meer wat ze geweest zijn; printers werken ineens niet meer. hardware werkt ineens niet meer omdat de nieuwste versies automatisch geïnstalleerd wordt, met wazige crashes en problemen als gevolg. daarnaast is het quasi verplichten van een account bij een installatie is voor mij persoonlijk ook geen goede evolutie, al zal het voor microsoft wel een logische evolutie zijn; wij zijn immers meer en meer het product.

ik denk dat microsoft beter de updatefrequentie wat naar beneden schroeft, althans voor de featureupdates en meer tracht de boel getest te hebben alvorens alles uit te rollen. Zelfs in de tijd van windows vista kon je nog min of meer achterhalen waar het schoentje wrong, nu heb ik daar meer en meer problemen mee, en ben je meer blind bezig dan wat anders.
Testen gebeurd niet meer op de manier dat het geweest is. Want Windows XP, Vista en 7 waren stabieler en had minder problemen dan Windows 10?

Volgens mij kijk je dan met een roze bril terug naar het verleden :) Verdorie wat is Windows 10 een gezeik-loos OS vergeleken met het verleden.

De featureupdate frequentie is al wat naar beneden geschroeft. Deze 20H2 update is daar juist een voorbeeld van. De aankomende 21H1 zal ook een relatief kleine update zijn.

Het updatesysteem is nieuw en ook Microsoft heeft het 1 en ander een beetje moeten uitvogelen om alles zo goed mogelijk te krijgen. Het Windows 10 systeem is hoe dan ook, gigantisch veel beter dan voorgaande Windowsen. Het is vele malen beter dan Android. Ik snap niet dat Microsoft's update beleid meer kritiek krijgt op Tweakers.net dan Google's update beleid met betrekking tot Android.
Het is geen placebo effect, het is een zakelijk beleid welke Microsoft gewoon bekend heeft gemaakt en openbaar heeft verdedigd:

https://www.computerworld...nsumers-will-test-it.html

Plat gezegd. Consumenten mogen het product testen voor de echte klanten: Overheden en bedrijven.
Dat is ook maar met welke bril je ernaar kijkt.

Eerst gaan updates naar de insiders die actief hiervoor gekozen hebben
Dan gaan de updates naar consumenten welke nog altijd de optie hebben om via defer updates te wachten
Dan komt enterprise aan bod
Dan komen server edities en ltsb edities aan bod, de hoogst kritieke machines. (al krijgt alles onder ltsb of server 2019 ltsb of hoe ze het ook noemen uiteraard niet de feature updates)

Dat Microsoft enterprise betere support geeft, waarom moet de consument daar aanstoot aan nemen? Enterprise betaald voor die support met bedragen die een consument nog niet uitgeeft aan zijn volledige computer, uiteraard krijgen die meer.
Dat dan gaan vertalen naar "consumenten mogen het product testen voor de echte klanten", dat komt bij mij eerder binnen als de stijgende onverdraagzaamheid van de maatschappij dan iets anders.

Je kan wel zeggen Microsoft moet maar zien dat het werkt en ze moeten maar zien dat ik geen problemen heb of ik moet geen updates maar wat ik in die eisen mis is welke magische oplossing moet men dan gebruiken? MS kan niet alles testen, 100% zekerheid bestaat niet en rond Windows hangen gigantisch veel third party's die niet altijd even vlot willen meewerken.

En geen updates, dat is ook geen optie. Ga maar op een Win10 ltsb versie gaan werken als consument (als je er aangeraakt tenminste), na 2/3 jaar begint je software te zeggen, dit OS ondersteun ik niet en nieuwe hardware Zen3 of de laatste nieuwe dikke GPU, vergeet het maar dus daar kom je snel van terug.

Wat ik hier ook in mis, waarom is MS hier de grote slechterik? Ik krijg aan de lopende band updates voor mijn Android telefoon, zowel systeem updates, playstore updates, features, kleinere systeem updates via de playstore, app updates en ga maar door. Er gaat bijna geen dag voorbij of er word wel iets geupdate op mijn telefoon terwijl ik daar links en rechts ook wel plots tegen een bug aanloop. Maar als we daar geen updates krijgen dan lees ik hier boze reacties maar als MS het doet, de brandstapel op.

Waar zit dat verschil dan, voor een doorsnee consument?
Waar zit dat verschil dan, voor een doorsnee consument?
Voor mijn gevoel is het grootste probleem dat Windows bij bijna elke (cumulative) update o.a:
 • Wel weer BSODs veroorzaakt
 • Instellingen geheel reset
 • Bloatware weer reinstalled
Daarnaast kun je voorzover ik weet bij Android altijd updates weigeren. Microsoft probeert alles maar door je strot te douwen. Mooi voorbeeld: W10 Pro of Enterprise doen nog steeds geforceerde herstarts om updates door te voeren, zonder bevestiging van de user. Ik ken geen enkele Android telefoon die ook zo achterlijk werkt.
Wat de BSOD's betreft, nog in bijberoep (10 pro laptops) noch prive noch professioneel kom ik die BSOD's tegen, toevallig vandaag wel een gehad maar die zijn disk is om zeep en die ervoor had zijn raidcontroller de boel om zeep geholpen. Enigste issue wat ik soms tegenkom is dat een update faalt maar BSOD, ik zeg niet dat het niet gebeurd, kan altijd maar als dat continu prijs is, dan stel ik mij vragen hoe dat komt dat jij dat altijd voor hebt terwijl ik gigantisch veel devices heb onder mijn beheer.

Het instelling issue kan wel eens gebeuren maar als je instellingen fixed wilt zetten dan gebruik je daar group policies voor waar je vanaf Pro toegang tot hebt, ik heb nog nooit geweten dat een GPO overruled word.
Het aantal keer dat ik mijn android de gecombineerde agenda moet lopen configureren of dat mijn contacten lijst niet meer synct met een bepaald account of dat de instellingen weg zijn die geluiden moet afspelen als een bepaald type mail binnen komt, ik ben de tel al lang kwijt gespeeld. Net iets lastiger als de view van verkenner heeft zich gereset omdat een fabriek stil valt maar ik weet van niets want het alarm kwam niet door.

De bloatware vind ik opmerkelijk, het klopt dat de consumenten versie Windows die 'consumer experience' heeft met de gekende candycrush maar op mijn privé computer, rechtermuisknop, verwijder en done, dat die terug komen, nog nooit voorgehad dus ik snap er niets van hoe dat bij sommigen weerkomt. Op Android one viel dat heel goed mee maar toen kreeg ik het top model van Samsung verplicht van de werkgever, heel dat ding is 1 groot stuk bloatware waar juist niets aan te verwijderen is dat zich niet beperkt tot wat niet te verwijderen apps, zowat alle systeem apps zijn van Samsung, heel de skin is van Samsung, het toetsenbord is van Samsung, er staat een store op van Samsung, zelfs het instellingsmenu is gevuld met bloatware van Samsung. Als ik alle bloatware moet beginnen opnoemen gaat het een lang lijstje worden. Om dan nog maar te zwijgen van de 100 meldingen als je dat ding uit de doos haalt, Samsung nieuws, Samsung social, samsung password, ding ding ding aan de lopende band.

Updates weigeren op mijn Android? Ik gebruik sleep for Android, zou niet de eerste keer zijn dat die app en dus heel mijn wekker afgesloten is omdat mijn telefoon besluit te herstarten voor een systeemupdate. Doe ik Galaxy Wear open en wat staat daar, een knop update en voor de rest niets, ofwel duw je erop ofwel gaat de app niet open. En ondertussen word de een na de andere update via 2 stores gepushed aan de lopende band.

Ik heb maar 1 keer voor gehad dat mijn computer herstart heeft en dat is omdat ik een update bleef uitstellen. Behalve bij die 10 laptops in bijberoep, ik was het beu om oproepen te krijgen, "persoon X heeft die optie maar ik niet" of device trekt geen software binnen via Azure want men is er in geslaagd de updates tilt te laten slagen waardoor ze een jaar achterlopen waardoor die Azure integratie er simpelweg niet opstaat. Of de working hours express op absurde tijdstippen zitten want men moet 24/24 werken om vervolgens permanent te weigeren een shutdown te doen en continu in slaapstand te gaan. En dan na 45 dagen please reboot for update maar altijd slaapstand zonder schroom bellen, er werkt iets niet, los het op, jaja, de updates zijn geinstalleerd hoor (ja, 45 dagen geleden zonder reboot om af te ronden).

Ik ben het daar meermaals gaan uitleggen, meermaals gewaarschuwd en iedere keer de policies beetje bij beetje strikter gezet waarbij we geëindigd zijn met een group policy, computer trekt de update binnen, hij installeert hem, user kan niets tegen houden en dan heb je 24 uur om het ding te rebooten. Daarna reboot hij zonder pardon, voor mijn part zijn ze een powerpoint presentatie aan het geven voor 20 man, mijn geduld was op.

En dan is iets magisch gebeurd, alle problemen waren opgelost en omdat ik ze meermaals gewaarschuwd heb durfde niemand er iets van zeggen en hebben ze zich erbij neergelegd en zich geschikt zonder gezeur. Het is niet dat ik dat wou doen maar op een gegeven moment was ik er gewoon klaar mee.

En dat lijkt mij eigenlijk nog het grootste issue te zijn, van het moment je de doorsnee eind gebruiker vraagt om beslissingen te nemen komt er gezever van. Als je ze echter in een situatie duwt waar ze niets meer te beslissen hebben en enkel te slikken hebben zonder uitweg, dan zijn ze gelukkig, tenzij het niet werkt uiteraard maar nogmaals, ik kom dat soort issues niet tegen terwijl die updates nu zo goed als instant geïnstalleerd worden. Beter nog, ze betalen mij ervoor en op het einde van het jaar sturen ze nog een goede fles op ook, sjah, wat moet ik dan?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 5 maart 2021 18:46]

De meeste KMO/MKB bedrijven gebruiken gewoon Windows 10 Pro en krijgen de updates op hetzelfde tijdstip als de thuisgebruikers met Pro of Home.
Grote bedrijven en overheden krijgen de updates ook op hetzelfde moment maar hebben zelf systemen in voege die deze een aantal dagen/weken/maanden (tenzij security patch natuurlijk) uitstellen, of ze kunnen met pilootgroepen werken.
Ik heb altijd zelf gewerkt op thinkpads. In het verleden had ik inderdaad telkens een aantal uren nodig om de juiste drivers te zoeken en deze te (dwingen te) installeren. Echter, als zo'n machine éénmaal goed werkte, bleef dat zo.

Nu heb ik met de huidige thinkpads issues dat ik bijvoorbeeld na elke update een rollback (als dat dan nog lukt) moet doen van bijvoorbeeld de grafische driver omdat de boel dan gewoon niet meer werkt.

Voor Vista was het inderdaad destijds een hel om de boel goed draaiende te krijgen, idem voor een aantal applicaties. Maar: als dat éénmaal goed werkte, bleef dat meestal ook zo. Nu is het bijvoorbeeld met mijn brother printer telkens de vraag of deze werkt of niet, en daar zijn geen aantoonbare redenen voor.
Als je iedere keer een driver rollback moet doen, dan zou ik even klagen bij Lenovo (Of Intel / AMD / Nvidia, afhankelijk van de grafische chip), mogelijk pushen ze de verkeerde driver dan voor dat model. Dat is vaak echter niet iets waar Microsoft iets aan kan doen, die pushen enkel de drivers die zij aangeleverd krijgen.
Ik heb hier tegenwoordig ook een aantal thinkpads draaien en die draaien gewoon als een zonnetje met de standaarddrivers die Windows in de driver repository heeft zitten.

Zijn het heel oude laptops misschien, of juist hele nieuwe?
definieer heel oud? Maar ja: laptops uit 2012 enzo.
Testen gebeurd niet meer op de manier dat het geweest is.
Ja daar doen fabrikanten gretig aan mee.de tester dat bent u en ik.
Dat printers ineens niet meer werken, zal waarschijnlijk eerder liggen bij de printer fabrikant die zich niet aan de standaarden houdt en zelf niet voor een nieuwe driver heeft gezorgd.

In het verleden hadden ze een lagere feature update frequentie. Maar met Service Packs waren er ook genoeg problemen. De technische ontwikkelingen staan nu eenmaal niet stil en het OS moet wel doorontwikkeld worden.
Printers kan soms wel eens drama zijn. Bijvoorbeeld een document ontvangen van een andere firma en die willen uitprinten, terwijl in het document een verwijzing naar een specifieke lade zit. The horror :P

Wij hebben HP printers, die beginnen bij lade 2 en als er dan een ander bedrijf een document stuurt en er staat keihard lade 1 in, dan wil de printer even geholpen worden aan de zij-invoer wat bij HP lade 1 is ;)

Superirritant want gebruikers snappen dit niet en vinden het vervelend.
Gebruik PDF formaat om documenten uit te wisselen.
Helaas hebben we geen invloed op hoe derden documenten aanleveren.
Veel in te vullen formulieren komen binnen in Excel formaat. Zelfs nog iets meer dan in Word. Waarschijnlijk omdat de andere partij het dan (voor hun) redelijk makken kunnen opnemen in hun administratie.

Er zijn betere alternatieven, maar niet iedereen weet dat of is bij machte om dit te veranderen of de wil is er gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 5 maart 2021 10:58]

Ter informatie: Bij oude usb-aangesloten HP laserjets is het vaak zo dat na een update de printerpoort weer op USB001 staat, dit moet DOT4 zijn (als je die driver geinstalleerd hebt). Verander dit in de eigenschappen van de printer en zet hem fysiek ook een keer uit/aan.
Dan moeten we wel even vast stellen wat updates zijn.
Microsoft doet naar mijn idee aan spammen met Edge, en hun updates zijn lang niet altijd een fix maar vaak ook work arounds die weer andere problemen veroorzaken.
Met XP kreeg je netjes een overzicht van de updates en kon je kiezen wat je wel of niet wil en wanneer je die wil installeren, het is jouw systeem. Dat is naar mijn idee waarom er zoveel kritiek is op de manier van updaten in Windows 10, je hebt helemaal niets meer te kiezen.
Tja, op één van mijn PC's mislukt de update van Windows 10 altijd. De enige oplossing zou zijn alles opnieuw instaleren. Dan is het logisch dat die update er dus niet op komt. En dan kunnen ze 20H2 wel pushen maar die geeft net zo goed een foutmelding.
Als je Windows corrupt is, dan kan je niks anders herinstalleren. Je kan tegenwoordig herinstalleren zonder ook maar iets van gegevens en programma's kwijt te raken.
Niet op deze PC . Maar het is er 1 voor erbij, alleen staat er veel te veel op om het opnieuw te doen.

Ik geloof het wel in elk geval.
Heb ik dus ook: Some update files are missing or have problems. We'll try to download the update again later. Error code: (0x8007000d)

En dat gaat dus niet weg tenzij ik een recovery of herinstallatie doe. Daar heb ik nu even geen tijd voor, dus ik zie wel hoe het verder gaat.
Yup. Bedankt voor de link tho.
Precies dit, en dat lost het in heel veel gevallen gewoon op.

Eventueel ook nog een sfc /scannow
Een geen zin of iets in die strekking zou ik nog enigszins begrijpen, al zou ik zelf geen goed gevoel hebben bij een systeem dat niet wil upgraden (werken security updates bijvoorbeeld wel?) maar in de tijd dat een Windows 10 installatie binnen 10 min gedaan kan zijn, of een volledige 'fat uitrol' van een golden image met applicaties binnen +-30 min kan ga ik het 'geen tijd' argument steeds vreemder vinden.

Nieuwe uitrol gaat heden ten dage zo snel dat ik zelfs bij klanten, maar ook privé veelal geen troubleshooting meer doe, gaat vaak meer tijd in zitten dan even de laatste image uitrollen en weer door.
En alle programma's en instellingen krijg je automatisch terug bij een nieuwe installatie? Neen. Dat kost vele malen meer tijd dan de installatie van Windows zelf.
Maar daar heb je als Tweaker (of bedrijf) toch gewoon een golden image voor? Als mijn systeem nu uit zou vallen met defecte SSD heb ik +- 30 min na plaatsing van de een nieuwe SSD mijn systeem weer draaiende met de meeste applicaties die ik gebruik.

Maar zelfs als je dat niet hebt, praat je vaak over een uurtje werk ofzo, nu zijn er zeker uitzonderingen te verzinnen, maar een herinstallatie is tegenwoordig kan niet zo spannend en tijdrovend meer dan in het XP of Windows 7 tijdperk (of nog eerder).
Maar dan heb je toch ergens een structureel probleem zitten in je hardware configuratie. En dan zul je er op een bepaald moment aan moeten geloven en de boel opnieuw moeten installeren. Tenzij je die PC niet op een risicovolle manier gebruikt.
Correct. Als het mij uitkomt zal ik het vast een keer doen. Maar pushen gaat Microsoft dus niet lukken want dan geven ze zelf een foutmelding (na meer dan 30 minuten proberen)...
Voor thuisgebruik geen idee, zakelijk heb ik genoeg problemen gezien met versie upgrades waardoor software ineens niet meer werkt. Voor de kleine bedrijven die geen volume licences gebruiken kan dit vervelend zijn.
Ik heb het gelukkig zelf nog nooit meegemaakt, maar ik vind dan ook dat softwareleveranciers een eigen verantwoordelijkheid hebben (binnen het redelijke) hun software up to date te houden met de laatste Windows patches.

Minimaal met een bepaalde tijd garantie omdat Windows geen nieuwe versies meer uitbrengt maar 'feature updates'. Dus je kan niet meer Windows 10 garanderen en vanaf Windows 11 koop je een nieuwe. Nee, nu moet je '5 jaar' werking garanderen. Wat op zich fijner is.

Tldr;
Niet alles is het probleem van Microsoft! Ook vendors moeten hun software updaten!
Tsja maar zo simpel is het eigenlijk niet.
Kijk jij maakt misschien gebruik van componenten en deze zijn dan nog niet geupdate. Of er zijn weer een paar regels gewijzigd, en dan is het hek van de dam. Enja je kan dat allemaal testen etc, maar daar kruipt ook veel tijd in. En ja het is nu eenmaal gemakkelijker om gebruik te maken van bijvoorbeeld componenten zoals devexpress/telerik etc.
Dan is er nog dikwijls veel legacy software, die gewoon moet blijven draaien. Er zijn nog genoeg bedrijven die citrix hebben met een internet explorer, zodat ze toch nog die ene applicatie kunnen draaien. Er is dikwijls geen budget om die "massieve" applicatie te herschrijven, want dat gaat veel tijd kosten en ook veel geld.
Vele dingen gaan nu wel naar de browser. Maar dat zal nog lang duren. En dan zijn er nog de applicaties die moeten interfacen met stukjes hardware. Dat is al een pak lastiger om dit werkende te krijgen. Maar er zijn workaround, je kan gerust ergens een service opzetten en die service de "moeilijke" taken laten uitvoeren. Maar velen zien er ook het nut niet van in, het werkt nu toch ook, dus waarom zoveel geld uitgeven, we kunnen nog een paar jaar verder, er zijn nu andere prioriteiten. Dat is meestal het antwoord waarom er niks geupgrade wordt. En dan kan je tussen tegen zo een problemen aanlopen. De meesten gaan er gewoon van uit, nee dat gaan we niet hebben, de kans is klein, dus we gaan het toch niet doen
Ja maar dit is toch het risico van het vak...?

Als de overheid beslist dat nieuwbouw geen gasaansluitingen meer mogen hebben gaan zij hier gewoon in mee. En die mensen die zich ermee bezig hielden moeten dan omgeschoold worden.

Programmeurs moeten ook mee met de tijd en niet verwachten dat mijn systeem 5 jaar stil staat.
Correct, maar het zijn niet de programmeus, maar 99% management die hiervoor verantwoordelijk is. En dan heb je dus dikwijls dat de mensen met kennis ook daardoor verdwijnen omdat ze achter de feiten anhollen beu zijn. Daardoor wordt het problerm alleen maar groter. Voor kleine dingen kan je dat nog wegmoffelen misschien, maar als jij 3-4 maand nodig hebt, dat zal niet lukken zonder erantwoording af te leggen
garanderen en vanaf Windows 11 koop je een nieuwe.
Het kan zomaar zijn dat Windows 11 alleen maar ARM wordt.
En dan...?
Dat zal zo'n vaart niet lopen. Dan sluit je vrijwel alle huidige computers in 1x uit. Zelfs vandaag de dag wordt windows in x86 modus nog gesupport, terwijl we al enorm lang computers gebruiken die in x64 mode draaien. Over support gesproken.
Zakelijk zijn er inderdaad ook veel bedrijven (groot en klein) die hun applicatiebeheer niet op orde hebben en daardoor problemen krijgen bij OS updates. Dat kan Microsoft niet aangerekend worden.
Ik vind juist dat we MS op onze blote knieën mogen danken voor hun backwards compatibility. Ik heb de meest ouwe meuk gezien die per se moest blijven werken en onder Win10 gewoon ook werkte.
Een OS hoort ten dienste te staan van de gebruiker en de software die deze wil draaien en niet andersom.
En of iets ouwe meuk is maak ik zelf wel uit, oude softwarepakketten zijn vaak intuïtiever, beter en leaner dan de zoveelste update waar alleen onnodige meuk wordt toegevoegd.
Ik denk dat jouw argument eerder slaat op oude softwaregebruikers dan oude software.
Ja tot op zeker hoogte heb je wel gelijk :)
Iemand die ouder is zal minder flexibel met vernieuwing omgaan maar wees eerlijk veel software updates zijn alleen subtiele UI onzin updates met nauwelijks nieuwe functionaliteit.
Geen nieuwe functionaliteit, dat is net zo goed een perceptie vanuit eindgebruikersstandpunt. Verouderde software komt met verouderde securitystandaarden. Vernieuwingen op dat vlak worden in het beste geval nooit opgemerkt door gebruikers, tenzij ze strikt zijn op het invasieve af, en dan is het ook vervelend.

UI evoluties zijn heel zelden interessant voor iedereen, en veel te vaak worden ze georiënteerd op nieuwe gebruikers zonder rekening te houden met bestaande gebruikspatronen. Aan de andere kant zijn die bestaande patronen vaak ook geëvolueerd uit ontwerpfouten en verouderde processen die gestroomlijnd werden.

En dan is er Microsoft, met wiens software ongelofelijk veel mensen in contact komen, en wiens UX/UI 'innovaties' keer op keer compleet van de pot gerukt zijn. Zij zijn op hun eentje in staat een wezenlijk deel van de wereldbevolking angst aan te jagen voor zelfs het idee van een interfacevernieuwing, en ze hebben zich al uitgebreid bediend van die mogelijkheid.
Zoals bij onze overheid bedoel je zeker. :)
En bij het bedrijfsleven, en de non-profit, en het verzekeringswezen, en... en...
De overheid is zeker niet de enige waar oude software wordt gebruikt. Voorbeelden te over.
Inderdaad, overal waar het geld niet tegen de muur aan klotst zal er de afweging gemaakt worden:
Werkt het naar wens? Afblijven.
Het heeft niet alleen met geld te maken, dat is een te makkelijk excuus.
Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen. Als ontwikkelaar moet je je daar hard voor maken en het management ervan op de hoogte stellen dat ze een groot risico nemen als er niet gehandeld wordt.
Als ontwikkelaar ben je ook onderdeel van het bedrijf en heb je een bepaalde verantwoordelijkheid, het is niet alleen het management die die verantwoordelijkheid draagt.
Als je hart voor de zaak hebt wil je alles zo goed mogelijk laten functioneren met alleen maar wijzen schiet je niets op.
Wij ontwikkelaars vragen meer geld voor software(updates)? En dat rücksichtloss beslag leggen op schaarse middelen noemen we dan hart voor de zaak? Vind je dat niet wat gemakkelijk?

Software heeft geen enkele fysieke slijtage. En toch slijt het sneller dan wat dan ook? In m'n bescheiden gebruikte auto kan ik, met normaal onderhoud, rustig 15 jaar rondrijden. Vorig jaar zelfs een recall upgrade (gratis dus) van een airbag, want de fabrikant vind dat die gewoon betrouwbaar moet blijven. M'n computer en zeker smartphone moeten elke drie (?) jaar bij het oud vuil, want de software is te oud geworden. Dat is toch niet uit te leggen?

Microsoft doet dat inderdaad best ok. Maar dat mogen we dus ook gewoon verwachten. Vooral de smartphone branche heeft echt wat uit te leggen. (Of eigenlijk, wat mij betreft al gemist. Laat de wetgever er maar 'ns op gaan drukken.)
Software heeft geen enkele fysieke slijtage.
De software zelf misschien niet maar de omgeving waar die software in draait veranderd zo snel dat het effect hetzelfde is, de software raakt achterop. Helemaal als er een netwerk aanhangt.
Mijn auto is ook 'achterop' geraakt. Heeft niet eens cruise control of airco standaard. Rijdt desondanks nog vrijwel net zo als toen hij 15 jaar geleden de showroom uit werd gereden, op ons hele wegennetwerk. En is ook nog exact even veilig.

Dat iets vandaag de dag beter kan, is geen reden te dwingen tot inruilen voor nieuw. Heel vreemd hoe ingesleten het is dat de klant daarin geen vrije keuze hoeft te hebben.

Wordt, in het smartphone voorbeeld dat ik noemde, al best wel dwang: product is wel uitontwikkeld, snel intrekken van de beveiliging is bijna hét mechaniek om nog tot flinke verkoopcijfers te komen. Ooit waren auto's ook zo krakemikkig. Daarvan accepteerden we het kennelijk niet..
Gebruik jij jouw auto als opslag voor gevoelige data?

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 5 maart 2021 11:58]

Nee, maar mijn telefoon ook niet.
Die auto van je heeft geen beveilingsupdates nodig om veilig te blijven (het was een ander verhaal als die met het internet verbonden was geweest). Bij telefoons en pc's die wel met het internet verbonden zijn, is dit wel nodig.

Je vergelijking gaat dus mank. Je kan wel telefoons en pc's die niet met het internet (of een netwerk) verbonden zijn vergelijken met je auto. Je kan prima nog een 20 jaar oude pc of een 10 jaar oude telefoon veilig gebruiken met de toenmalig opgegeven functionaliteiten, zolang deze niet verbonden is met het internet. Dat gebeurt dus ook regelmatig in industrieën.

Daarnaast krijgt jouw auto toch nu ook geen updates waarbij je nieuwe functionaliteiten krijgt?

Tot slot: fabrikanten van smartphones trekken niet 'de beveiliging in', de bestaande (beveilings)updates blijven gewoon op je toestel, er komen op een bepaald punt gewoon geen nieuwe updates (nou moet ik zeggen dat ik wel vind dat ze die beveiligingsupdates tegenwoordig wel minimaal 5 jaar mogen uitbrengen voor telefoons).
Mijn auto heeft, zoals gemeld, recent een nieuwe airbag gekregen, omdat deze niet aan de standaarden bleek te voldoen. Die auto wordt gewoon pakweg 20 jaar ondersteund door de fabrikant. Net zoiets met een CV-ketel, warmtepomp, dakbedekking van je huis, etc, etc, en nog veel heftiger in het bedrijfsleven. Kijk bijv. naar hoe lang een trein ondersteund wordt. Nieuwe functionaliteiten verwacht ik uiteraard niet.

M.i. is er nog iets fundamenteel onvolwassen in de IT, dat we het doodnormaal vinden dat dit voor software producten niet hoeft op te gaan - want de boze buitenwereld van het netwerk. Tja, ook dat is gewoon een gegeven waar je rekening mee kunt houden en hoort te houden, net zoals de zon die op m'n dak brand, roest die grip op m'n auto wil, etc. En die auto's en warmtepompen, etc, hangen nu wél allemaal aan het internet. Denk je dat we daarom ineens een levensduur van slechts 3 tot 5 jaar accepteren?

Ik help bedrijven met 'agile' procesinrichting. Dat maakt nu ook z'n opwachting buiten IT. Nou, al die andere beroepsgroepen vinden de IT een onbegrijpelijk amateuristisch zooitje!
Ik reageer alleen op je laatste opmerking (dus behoorlijk off-topic).

Ik werk in de IT en ben met je eens dat agile vaak gebruikt wordt als ‘we doen de helft van wat nodig is want daarna is het budget op’ waardoor het lijkt alsof er maar wat gerommeld wordt.
Geen of gebrekkige documentatie opleveren, al doende ff wat testjes in elkaar knutselen zonder design erachter, ff wat hard coden ‘want dat voldoet aan de user story’ enz.

Maakt niet uit of je waterval of agile een project uitvoert, kwaliteit herken je gelijk.

IT heeft als grote nadeel dat het vaak naast business gezet wordt en niet in de business, die disconnect zorgt voor de meeste problemen.

Je herkent agile projecten heel vaak aan een gebrekkig product met een grote roadmap.
Windows heeft dat tot zekere hoogte ook.
Microsoft maakt het zichzelf niet makkelijk door heel veel aan backward compatibility te doen en een zeer grote hoeveelheid hardware te ondersteunen in willekeurige combinaties.

Die combinatie van factoren komt buiten IT, en met name in software, niet vaak voor.
Toch nog on topic gekomen :-)
Hoezo je computer bij het vuil na 3 jaar? Er zijn genoeg alternatieven die op 10+ jaar oude hardware prima draaien, hoor
Precies: alternatieven. Voor wie daar aan wil en vaardig genoeg mee is. Mainstream is 't koop maar 'n nieuwe..

Of tenminste, dat was 't tot voor kort. Desktop pc heeft zich daar inmiddels deels aan ontworsteld, dat ben ik wel wat met je eens. Maar toch.. wie even niet snel genoeg de Win10 upgrade deed kan 't nu los aanschaffen nu Win7 en 8 end of life zijn. En de retail licentie die je dan formeel moet kopen kost meer dan je PC nog waard is..

Dat 't nu Win10 blijft, met telkens updates, vind ik bijv. een goede ontwikkeling. Waarom voor oude systemen de upgrade window gesloten moest worden, snap ik dan weer niet. Laat mensen lekker met die systemen werken tot defect of behoefte aan meer!

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 4 maart 2021 13:54]

Voor wie daar aan wil en vaardig genoeg mee is.
Sorry, maar dat statement kan al zeker ~15 jaar bij het vuil.
Ook waar het geld wel tegen de muur aan klotst kom je vaak veel lagacy tegen hoor, regelmatig zelfs meer dan bij bedrijven met minder middelen, die bedrijven waar het geld tegen de muur aan klotst geven immers vaak zo min mogelijk uit ;)
Helemaal mee eens. Geld willen besparen om oude applicatie niet te hoeven updaten en dan Microsoft de schuld geven, die juist alle registers open trekt om systemen veilig te maken en te houden.
Welke andere interface? Ik ben benieuwd welke grote verschillen er zitten tussen de eerste win10 versie en de laatste update. :)
Veel kleine bedrijven stappen toch over op in browser programma's,
Het bedrijf waar m'n partner werk is ook een klein bedrijf(9werknemers) en alles is daar nu net in de chrome browser te doen inclusief de boekhouding, stock management, en personeelsbezetting en werkbonnen enz enz.
Natuurlijk als er problemen met internet zijn. . .
Natuurlijk als er problemen met internet zijn. . .
Dan draait je business (al lange tijd) toch niet meer. Telefonie gaat via internet, video calls gaat via internet, bestellen gaat via internet, verkoop gaat via internet.... Ik kan zo nog lang doorgaan via het internet!
Precies dat, alles lekker in de cloud. Problemen met internet zijn tegenwoordig makkelijk 'op te lossen' door mensen meer thuis te laten werken. Als er een clouddienst storing heeft is dat een ander verhaal, maar gezien de kleine kans de moeite meer dan waard. Over het algemeen heeft het meer impact dat je telefoon of mail eruit ligt, dan dat je 2 uurtjes niet in Slack of in je boekhouding kan :+
Mijn werkgever verplicht mij als werknemer om alle software op mijn laptop van de laatste versie te voorzien. Ik ben het daarmee eens, het is tegenwoordig een zeer groot risico om dit soort software achter te laten lopen binnen een bedrijf.
Een werkgever hoeft dat niet te verplichten. Als de boel goed geregeld is, worden deze automatisch up-to-date gehouden en kan de werknemer daar helemaal geen invloed op uitoefenen.

Ik ben zelf systeembeheerder en zelfs dan kan niet zonder meer mijn antivirus uitschakelen... Ook niet om even snel een 'potentially unwanted' programma te draaien.
Ik ben geen systeembeheerder dus jij weet dat beter dan ik waarschijnlijk, maar ik zou denken dat ontwikkelaars soms iets meer op hun machine moeten kunnen dan andere type werknemers.
Je noemt bv. antvirus, als ontwikkelaar wil je de projectfolders bv. uitsluiten.

Elke ontwikkelaar mag bij ons zelf zijn ontwikkeltools uitkiezen, IDE bv. Er worden ook zoveel verschillende type applicaties ontwikkeld dat dat wellicht voor systeembeheer zeer lastig is. Vandaar dat er veel verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaars ligt.
Een false positive kan inderdaad voorkomen, wij hebben ook een applicatie die dat triggert. Hiervoor worden uitzonderingen gemaakt, maar die worden eerst gechecked en specifiek uitgesloten. Antivirus uitschakelen gebeurd dus niet en is ook niet nodig.
Ja, zakelijk gezien kan het updaten tot problemen leiden... maar als je de boel wat dat betreft zakelijk een beetje op orde hebt, dan worden de updates niet automatisch door Microsoft gepushed maar doe je dat dmb wsus of andere beheersoftware.
Buiten dat MS met Win 10 updates bijzonder veel kapot maakt (drivers overschrijven, en diverse incompatibiliteit issues voor 1903 updates), forceren ze de installatie van een hoop crap.

Waarom krijg ik toch steeds die games mee in updates? Of 3D paint? Waarom gooien ze m'n instelling omver wat betreft cloud handschrift en andere privacy zaken?

Daarnaast is de manier waarop gewoon onprettig. Linux, afhankelijk van de variant, kan ook behooooorlijk dingen slopen met kernel incompatibiliteit. Maar dat update je zelf. De dagen dat er spul naar productie moet, laat je het zitten. Daarna draai je weer de update en kijk je wat er gebeurt.

Bij Microsoft gaat ie gewoon blij halverwege een werkdag updates binnen hengelen. En je kunt uren aangeven waarin hij dat niet mag doen, maar daar zitten vrij harde limieten op. Als je een nacht achterwacht hebt, kan je niet instellen dat ie niet om 04:00 mag gaan updaten. Waarom mag dat geen active hour zijn!?

Momenteel firewall ik gewoon alle Win Update gerelateerde processen. En de grap is, als je dat dan opheft en wél updates wilt ophalen, werkt het maar 60% van de tijd.

Ik heb, ook met DCH wat nog weer wat weer een eigen probleem is, nog nooit zo'n slechte OS update ervaring meegemaakt als die van Win 10. Ze doen werkelijk ALLES verkeerd naar mijn mening.
Draai je op een Windows home versie? Bij Pro kan je al die zaken die je schijnbaar erg frustreren, prima (centraal) managen.
Nee, een Pro.

Juist omdat ik aan nam dat dit inderdaad goed te regelen was, maar hoe het komt komt het, de ingestelde regels worden absoluut niet altijd gerespecteerd.

En echt, ik heb de opties voor het repareren van de update Agent gebruikt en configuraties keer op keer aangepast.

Hoewel ik moet zeggen dat sinds de 20h2 update en nu in de 2004 (wtf is dit voor onhandige naam) een simpele
wuauclt /detectnow
wel vaak netjes z'n ding doet. Dat was voorheen ook wel anders.
Dat is niet mijn ervaring, prive gebruik ik gewoon de tooling het settingsmenu, denk aan active hours, maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld tot 35 dagen uit te stellen en dat werkt eigenlijk altijd. Ik heb nog nooit gehad dat mijn prive PC bijvoorbeeld ging updaten tijdens het gamen, dat doet ie altijd netjes wanneer ik slaap of aan het werk ben.

Wat ik wel gemerkt heb is dat bepaalde tools (denk aan privacy tools, maar ook 3rd party update tools) dit soort zaken wel eens om zeep willen helpen met unsupported changes.

Zakelijk beheren we dat soort instellingen voor klanten vaak centraal, en ook dat gaat eigenlijk nooit mis, en wanneer het mis gaat is het eigenlijk altijd te herleiden naar configuratie fouten van ofwel de gebruiker of wel van mij of een van mijn collega's. Denk dan bijvoorbeeld aan schema's waarbij nieuwe updates de eerste 2 weken alleen voor een pilot groep beschikbaar zijn, en daarna pas voor de gehele populatie, maar ook settings als Updates mogen alleen tussen 18:00 en 06:00 geïnstalleerd worden de eerste 14 dagen, maar worden geforceerd geïnstalleerd zodra de 14 dagen voorbij zijn (op dat moment dus ook tijdens kantoortijd).
Heb het idee dat de detectie van wat activiteit is, gewoon voor geen meter werkt in mijn gebruiksgevallen.

De actieve uren regels zoals je ze nu omschrijft had ik nooit meegekregen. Maar ik loop er wel tegenaan dat die bereiken vaak niet passen bij mijn wisselende gebruikspatroon.

In mijn zoektochten om dit goed voor elkaar te krijgen heb ik waarschijnlijk inderdaad vanalles kapot gemaakt. Maar herstellen wil het niet. Moet daarnaast toevoegen dat ik geen Windows server meer draai inmiddels en dat ik ook een beetje verdom om een Windows Account te gebruiken voor m'n Privé machines. Ik heb de Store en Office op die machines ook gewoon niet nodig, dus heb ik geen zin om metrieke te delen.

Als ik niet op een PC werk of normaal slaap, dan staat de PC uit, dus kan er niet geupdate worden. Sleep modi met waterkoeling is vrij gevaarlijk en geeft bij m'n Ryzen bak en m'n Intel met 2080Ti problemen op, waarbij de machine praktisch gezien maar 30% van de tijd netjes ontwaakt (mem bootstrapping en multi-GPU bugs). Maar ik merk ook dat laptops die wel mogen slapen vaak alsnog niet netjes hun updates verwerken.

Maar goed, waarschijnlijk ben ik een uitzonderlijk geval, en kwa hardwaren en wensen totaal niet gelijk aan 95% van de gebruikers. Maar ik ervaar Windows 10 als hét OS met de aller slechtst uitgewerkt update functionaliteit. Om nog maar niet te spreken over de updates die data verlies opleverden of die onmogelijk willen upgraden wegens Connexant audio drivers (Thanks HP! #1 MS partner hoera!).
Omdat in het verleden (ook recent nog) is gebleken dat de test procedures van Microsoft echt slecht zijn. Mensen die complete data van systemen kwijt raken, systemen die niet meer starten, en ga zo maar door.

Erg fijn dus als je geforceerd wordt om te fungeren als een beta tester.

Ik zit bijvoorbeeld nog op 1909 en heb nu geen mogelijkheid om naar een versie te gaan anders dan 20H2 (via Windows Update), toch eens kijken of ik dit kan voorkomen door een versie na 1909 te installeren.
Hoezo heb je geen mogelijkheid om naar nieuwere te gaan, is windows zo ver gesloopt dat elke upgrade mislukt ?.
Of wil je liever niet nieuwste van het nieuwste draaien, dat zou ook kunnen natuurlijk ?
Ik wil niet het nieuwste van het nieuwste draaien. Echter is de optie voor 2004 dus verdwenen omdat 20H2 uit is gekomen. Als binnenkort 21H1 komt zou ik zelfs niet meer naar 20H2 kunnen.

Helaas is het alleen mogelijk te upgraden naar 2004 via een ISO, dus effectief een complete herinstallatie. Wacht het nu maar af wat Windows Update gaat doen en wanneer.
Nieuwste hoeft ook niet maar 1909 is al weer uit 2019, dus iets nieuwer draaien kan toch wel.
Op het werk doen we ook niet elke update mee, maar doen we 1 keer per jaar en doen dan de oktober update.

Deze is meestal weer wat verbeterd dan de mei update, zo hoef je niet aan de gang te blijven.
Een ISO hoeft volgens mij trouwens nog geen herinstallatie te zijn, je kunt hem mounten dan openen en dan zeggen deze versie bijwerken.
Precies, gewoon de setup op de ISO starten om de upgrade af te trappen. Doe ik regelmatig als ik een net uitgebrachte update wil hebben op een test pc, maar Windows Update deze nog niet beschikbaar heeft. Werkt als een zonnetje.
20H2 is ondertussen bijna een half jaar oud (en heeft dus al een hoop kleine updates gehad).
Waarom zou je daar niet naar toe willen gaan, maar wel naar 2004?

Ik begrijp dat je niet gelijk bij het uitbrengen naar de nieuwste versie wil gaan, ik wacht ook een maandje ofzo. Maar op een gegeven moment zijn de bugs er echt wel uit...
(sowieso de mega grote bugs waar jij het over had dat mensen data kwijt raakten zijn er al lang uit).
Maar als je eerder niet naar 2004 wilde gaan, waarom dan nu ineens wel?
Je hebt duidelijk zelf de keuze gemaakt niet te upgraden dus in welk opzicht is dat de schuld van Microsoft?
Ik trek je motivatie niet in twijfel, maar wel dat je de schuld bij Microsoft neerlegt voor jouw keuze.
Aangezien 20H2 bijna een half jaar oud is ben je geen proefkonijn of betatester meer dus stop maar met dat excuus.
Nee hoor, een herinstallatie gaat dat zeker niet zijn...
Setup.exe /auto upgrade

Ik heb het voor het werk een scriptje van gemaakt die meteen de elevate tool aanspreekt.
elevate Setup.exe /auto upgrade

Werkt perfect.
Dat is overdreven. 99% van alle updates verlopen prima. Soms komt het voor dat er een issue is, en die haalt het nieuws waardoor het lijkt dat het allemaal drama is.
Nou nou, er gaat heus wel een keer wat mis in zeldzame gevallen, vooral bij exotische of oude configuraties. De kans dat jou dat raakt is kleiner dan dat je de loterij wint. Zeker de kans op een total loss, dat is gewoon compleet verwaarloosbaar.

Je kunt prima een maandje of twee wachten met dit soort grote updates als je dat een fijnere gedachte vindt, Maar twee jaar niet upgraden is gewoon "een beetje dom" zoals Máxima zou zeggen :+
Omdat ik bij Android updates meestal niet onze support afdeling weken / maanden hoor huilen omdat onze 600+ klanten allemaal bellen dat hun printer het niet meer doet vanuit onze software?

Als de boel nou niet elke keer kapot zou gaan...
Als het elke keer zoveel moeite kost is het dan niet slimmer om je software aan te passen om op een standaard manier met printers om te gaan?

Ik heb in elk geval heel veel software die nog gewoon kan printen na een update...
Wij bewaren hele specifieke printerinstellingen, zoals welke lade wordt gebruikt voor briefpapier bijvoorbeeld (omdat facturen altijd via die lade moeten worden afgedrukt, maar pakbonnen niet etc).

Dit staat alleen in de driver specifieke blokken en is voor elke printer anders. Dus elke keer als er geforceerde updates komen en de structuur daarvan niet meer overeenkomt, heb je een probleem.

Uiteraard vangen we van alles en nog wat af in de code, zodat het pakket niet crasht... maar we hebben dan dus vaak geen andere keuze dan de instellingen te resetten.

De user requirements zijn al niet "standaard" :) Windows mag ook zelf niet kiezen welke printer hij gebruikt, is ook de eerste instelling die uitgaat. Want klanten hebben vaak ook labelprinters staan voor bandenlabels en andere artikelen.

Het komt er allemaal best nauw op aan dat het "gewoon" werkt. Dus de klant kan zomaar 4 verschillende printers hebben met 10 verschillende instellingen voor alle scenario's en alles moet precies zo blijven werken.

Een (verplichte) driver update gooit dan alles in de soep.

PS
Op de standaard Windows manier maak je dan een aparte printer voor elk scenario aan (de factuurprinter, de pakbonprinter, de labelprinter, etc), maar we hebben ook daarmee gezien dat de instellingen soms gewoon "weg" zijn na updates (daarom forceren we het vaak met SetHdevmode, totdat het dus niet meer kan).

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 4 maart 2021 09:41]

Ik vraag me dan wel af of dit te maken heeft met geforceerde updates of gewoon klanten van jullie die er een laks update / upgrade beleid op nahouden.

Alle zaken die je benoemd zullen immers direct een test traject naar voren komen, maar goed, als een klant niet test en zonder te testen upgrade kan je MS daar niet de schuld van geven.

Net als dat je MS niet de schuld kan geven wanneer een klant zijn update / upgrade procedures totaal niet onder controle heeft. Afhankelijk van de versie van Windows 10 die je draait heb je 18 of 30 maand de tijd (bij een SAC versie) om een nieuwe versie te testen en uit te rollen, in die periode kan je makkelijk zaken zoals jij ze omschrijft testen en op orde brengen.

Drivers worden trouwens door MS alleen gepushed wanneer de printer fabrikant ze pushed naar MS (of het moet een driver van MS zelf zijn, maar dat lijkt me bij een printer niet het geval, aangezien MS geen printers heeft). Heb je dus te maken met 'overwachte' driver updates dan is er waarschijnlijk simpelweg een driver gepushed door de printer fabrikant naar Windows Update. Het niet installeren van deze drivers is vrij eenvoudig centraal te managen waardoor zoiets eigenlijk niet kan gebeuren (tenzij de klant het forceerd).
Omdat ik bij Android updates meestal niet onze support afdeling weken / maanden hoor huilen omdat onze 600+ klanten allemaal bellen dat hun printer het niet meer doet vanuit onze software?
Zou je het probleem dan niet zoeken bij jullie developers?
Waarom wordt de printopdracht niet afgehandeld door Windows?
De enige problemen die ik met printers had was toen Microsoft naar een ander drivermodel overging, maar dat lag aan de printerfabrikanten die geen nieuwe drivers uitbrachten voor hun oudere printers en liever hadden dat je een nieuwe printer van hen kocht. Maar dat is nog van voor Windows 10, en was toe te schrijven aan een grote OS-verandering, niet bij een update.
Zie mijn reactie op Vizzie hierboven :)

We bewaren hele specifieke printerinstellingen.
Zorg dat je die dan na een update weer snel kan terugzetten. Werk aan die oplossing.
Nee joh, schuld leggen bij Windows is zoveel makkelijker dan zelf je werk goed doen. Zolang je blijft zeiken op Windows accepteert iedereen idd dat het idd licht aan dat o zo slechte Windows.
Ligt die schuld helemaal bij Microsoft of had je als software leverancier misschien iets beter je best kunnen doen?
Je hebt als leverancier zelf ook een verantwoordlijkheid richting je klanten, als dat niet genoeg motivatie voor jou is om je software werkend te houden met een nieuwe update dan kun je daar moeilijk een andere partij de schuld van geven.
Het tempo waarmee er nieuwe updates komen is echter enorm toegenomen.

Dus als je een team hebt van 10 mensen die 10 jaar geleden 600 klanten goed konden supporten, dan heb je er tegenwoordig misschien wel 20 nodig.

Daar zit een probleem ;) Je probeert als leverancier nuttige problemen voor klanten op te lossen. Zijn bedrijfsprocessen zo goed mogelijk te ondersteunen, nieuwe dingen te ontwikkelen, enzovoorts. Niet om met het hele team alleen maar achter de updates van anderen aan te hollen.

Het is een beetje alsof je een flatgebouw aan het bouwen bent, terwijl iemand anders aan de fundering loopt te knutselen de hele tijd. Op den duur stort het een keer in.

Maar goed... ik probeer ook het team te overtuigen om zoveel mogelijk in te zetten op web development. De facto zouden de printers het enige zijn wat dan via een lokale printservice moet werken. Maar we zouden van alle andere issues bij klanten op locatie af zijn (want er gaat wel meer mis dan alleen printers... bijvoorbeeld virus scanners die ons pakket ineens als malware zien :D ).

Het is veel fijner om zelf de infrastructuur in de hand te hebben.
Dat is opzich een leuke vaststelling, ik zie juist het tegenovergestelde, van Windows XP naar Windows 7 (Vista sloeg vrijwel iedereen over), zagen wij juist dat er veel minder mankracht nodig is om onze klanten te bedienen qua client management. En met Windows 7 naar 10 zien we dat weer. Er is steeds minder beheer nodig en upgrades uitrollen vergt veel minder test werk dan een service pack installatie in het verleden of een "big bang" migratie tussen versie's.

Voor een aantal klanten kost het voorbereiden van een Windows 10 halfjaarlijkse update uitrol me tegenwoordig niet meer dan een dag werk, met misschien nog een dag extra werk wanneer de pilot group problemen ontdekt.
Mja die constatering is ook gebaseerd op een beleid waar je anno nu van zou schrikken.

Ze werden namelijk niet zo vaak bijgewerkt als nu. Als het werkt, dan werkt het. Klaar. Vooral van afblijven.

Alleen tegenwoordig zijn de dreigingen op security vlak een stuk ernstiger geworden, omdat alles met elkaar verbonden is en kun je er vaak niet omheen om updates te installeren. Alleen neemt de keuzevrijheid bij Windows steeds verder af.

Bij Linux zou je nog kunnen kiezen welke distributie je neemt en dat heeft dan ook direct gevolgen voor het updatebeleid. Bij Debian zijn ze veel terughoudender dan bij Ubuntu bijvoorbeeld. Je krijgt security patches, maar er verandert weinig. Dat zou ook het beste passen bij hoe wij het liefste onze systemen inrichten.

Terwijl je nu eigenlijk regelmatig een andere Windows 10 krijgt. Met alles dat er verandert, zou je het inmiddels al Windows 12 kunnen noemen :)
Mja die constatering is ook gebaseerd op een beleid waar je anno nu van zou schrikken.

Ze werden namelijk niet zo vaak bijgewerkt als nu. Als het werkt, dan werkt het. Klaar. Vooral van afblijven.
Zeker niet, ook destijds was het installeren van security updates zeer belangrijk en gewoon maandelijkse kost, het kostte alleen veel meer tijd. Dan dat het nu kost, nu test je een cumulatieve update, vroeger moest je soms wel 20 updates testen in een maand.

Uiteraard had je wel bedrijven liever niets wilden doen, maar "Als het werkt, werkt het, afblijven" was ook zeker toen geen best practise.

Upgrades komen tegenwoordig vaker, maar het werk wat ermee gemoeid is, is dan weer vele malen minder, zoals ik al aangaf een halfjaarlijkse Windows upgrade uitrollen kost me nu een paar dagen per klant, waar dat in de Windows XP naar Windows 7 (Of Windows 2000 / 98 / ME naar XP), zo een project was dat zo maanden (denk aan een half jaar), tot soms een jaar+ duurde met meerdere dagen werk per week over dat tijdsbestek.
Alleen tegenwoordig zijn de dreigingen op security vlak een stuk ernstiger geworden, omdat alles met elkaar verbonden is en kun je er vaak niet omheen om updates te installeren. Alleen neemt de keuzevrijheid bij Windows steeds verder af.

Bij Linux zou je nog kunnen kiezen welke distributie je neemt en dat heeft dan ook direct gevolgen voor het updatebeleid. Bij Debian zijn ze veel terughoudender dan bij Ubuntu bijvoorbeeld. Je krijgt security patches, maar er verandert weinig. Dat zou ook het beste passen bij hoe wij het liefste onze systemen inrichten.
Afhankelijk van wat voor systemen jullie leveren zou je dan misschien naar systemen kunnen kijken op basis van LTSC. Als het om zeer specifieke werkzaamheden gaan (en niet bijvoorbeeld kantoor werk, daar is LTSC niet voor bedoeld). Zie bijv: https://techcommunity.mic...ld-it-be-used/ba-p/293181
Terwijl je nu eigenlijk regelmatig een andere Windows 10 krijgt. Met alles dat er verandert, zou je het inmiddels al Windows 12 kunnen noemen :)
Opzicht valt dat wel mee, vaak is het juist heel incrementeel wat er nu veranderd wordt, werd er heel veel veranderd, dan waren de halfjarlijkse upgrades niet zo makkelijk uit te voeren ;)
Toch is het apart te noemen dat je een applicatie maakt voor een platform en dan gaat zeuren over de hoeveelheid updates voor dat platform. Ik zou zelfs willen zeggen dat het de omgekeerde wereld is.

Als je een applicatie beheert dan hoort een sleutelen aan de fundering erbij, deal with it.
Als het ontwikkelteam dat niet wil of teveel verantwoordelijkheid vind moet ze misschien geadviseerd worden een andere baan te zoeken.
Het geeft zeker een uitdaging, soms zelfs schier onmogelijk, maar het is onderdeel van je baan.Die verantwoordelijkheid heb je op je genomen toen je je handtekening onder het contract zette.
Volgens jouw redenatie zou ik helemaal niks mogen maken lol.

Het is nou eenmaal geen perfecte wereld en iedereen is op zijn eigen manier weer klant. Als ontwikkelaar die Microsoft technologie gebruikt, ben ik klant van Microsoft en mag ik over hun producten zeuren. En mijn klanten zeuren weer over mijn producten. Enzovoorts.

Dat hoort er nou eenmaal bij.

Als ik morgen een nieuwe hippe webapplicatie ga hosten op Linux, vind ik daar ook genoeg dingen om over te zeuren. Sterker nog, ik kan een hele waslijst aan dingen over Linux opnoemen die ik kut vind. Net zoals over de Mac. En dus ook over Windows.

Het is allemaal niet heilig.
Het heeft niet zoveel met zeuren te maken, althans dat hoop ik niet voor je, want met zeuren schiet je niet heel veel op.

Als je een applicatie ontwikkelt voor een bepaald platform ben je niet zomaar een gebruiker/klant, je gebruikt het om zelf iets aan te bieden op dat platform en maakt gebruikt van de functies die het platform jouw biedt.
Wanneer zo'n functie dan vervolgens verandert kun je gaan zitten klagen of er wat mee doen.
Als je niet wilt dat klanten gaan klagen over het uitvallen van functionaliteit in jouw applicatie dan zie je het als jouw verantwoordelijkheid dat te voorkomen.
Ik denk niet dat klanten het argument 'het komt doordat Windows veranderd is' accepteren als geldig excuus voor het uitvallen van een functionaliteit in jouw applicatie als je daar niets mee gedaan hebt.

Als je wilt dat het bedrijf waar je werkt over een paar jaar nog bestaat en niet alle klanten tegen die tijd zijn weggelopen zul je daar iets aan moeten doen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 4 maart 2021 14:26]

Ik vind het een stuk minder erg als mijn telefoon een keer opnieuw opstart of opnieuw geflasht moet worden dan als mijn PC volledig onbruikbaar wordt. Zeker als je met dingen zit zoals chkdisk die al je data corrupt.

Voor de meerderheid is Windows toch iets dat ze op een hele andere manier gebruiken, en vaak niet zomaar even de data vanaf kunnen kopiëren wanneer er iets fout gaat. Ik heb persoonlijk geen problemen met Microsoft die automatische updates wil pushen, maar het gaat wel erg vaak fout bij ze en er is heel weinig inzicht in die updates omdat ze allemaal via de compleet nutteloze nieuwe Windows Update Metro-app gebeuren.
Bootloops en bricken en bloatware komt gelukkig niet voor bij telefoons.
Bootloops komen weinig voor bij stock installaties. Als je bèta-updates of custom ROMs gaat flashen dan komt het zeker wel voor, maar dat is dan weer op te lossen door gewoon de stock ROM te flashen. Verder dan dat is het toch heel veel zeldzamer dan bij Windows, omdat het op specifieke versies van één model of fabrikant gaat, waar het bij Windows in principe op iedere PC kan gebeuren wanneer het verkeerde bestand onleesbaar is of een tool z'n werk niet goed doet.

Bloatware ligt geheel aan de fabrikant. Als je een Samsung telefoon koopt weet je dat er veel bloatware voorgeïnstalleerd staat, maar bijv. Motorola of OnePlus valt het heel erg mee (een aantal features die in de systeem instellingen zitten, maar geen 12 apps die je niet kan deïnstalleren).

Dus wat dat betreft is het op Android toch een stuk minder erg dan op Windows
Genoeg smartphones zien bricken met updates van de fabrikant. Deze zijn dan door een huis tuin en keuken gebruiker niet meer te redden en als het Android toestel niet te unlocken is, houd het zelfs voor een tweaker als snel op.

Windows die bricked en bij een degelijke fabrikant start (na 3 gefaalde boots) de automatische systeemherstel die even een schone Windows image voor je terug zet. De tweaker download even een Windows ISO op een USB stickje en gaat dan verder. Volgens mij is een gebricked telefoon heel wat erger dan een corrupte Windows.

Bij OS upgrades, of dit nou Windows, Mac, Linux of Android is. Loop je _altijd_ het risico dat er wat fout gaat. Zelf wacht ik er altijd minimaal een week of 2 mee.
Percentueel gezien ook? Of zuig je dit uit je duim?
De Windows 20H2 update zou ondertussen geen problemen meer moeten geven hoor.

En het gaar hier om systemen die nog op een versie van Windows 10 draaien die (binnenkort) geen ondersteuning meer hebben. Heb je dan liever dat je een half uurtje je computer niet kunt gebruiken of dat je geen beveiligingsupdates meer krijgt?

Overigens onderbreekt Windows 10 je niet zomaar met een update in mijn ervaring. Hij download alles in de achtergrond en op een gegeven moment wordt er gevraagd of je de update wilt uitvoeren wanneer de je computer uitzet/herstart.
Aan de bloatware zal het ook niet liggen, die is bij Android nog een slag erger dan bij Microsoft meestal. Om over telemetrie maar te zwijgen
Telemetrie en bloatware zijn in Windows toch echt heel veel erger dan stock Android. De enige 'bloat' die je in Android meegeleverd krijgt zijn Google apps, en die kun je bij veel ROMs zelfs gewoon weglaten. Telemetrie in Windows 10 is absurd, en Windows installeert ook meteen alles van 3D Paint tot en met Candy Crush voor je als je een 'schone' installatie doet.

Er zijn wel fabrikanten die ook wat extra apps voor Windows happen, meestal ivm service en garantie, maar dat valt vaak toch heel erg mee.
Bij Android ligt het meestal aan de fabrikant, bijv. Samsung installeert een hele reeks bloatware-apps waar je ook niet zomaar vanaf kan.

[Reactie gewijzigd door Oon op 4 maart 2021 07:47]

Ha... daar hebben we weer iemand die schijnbaar in geen jaren een (schone) Windows-installatie heeft uitgevoerd.

Ik heb bij de laatste installaties die ik heb uitgevoerd geen Candy Crush meer gezien, al jaren niet meer. En als je dan zo'n nieuwe installatie even doorloopt (omdat het helemaal niet veel werk is om de privacy-instellingen met de hand aan te passen, en de 'bloatware' te verwijderen) dan blijken heel van die "programma's" waar iedereen altijd over klaagt (en gelijk allerhande powershell-scripts op los laat) niet meer dan een snelkoppelling van een whopping 16kb.

Mijn ervaring (ja, ik weet het.. N=1) is dat het handmatig aanpassen van de settings in Windows me na een schone installatie 10 minuten kost, en dat ik er daarna eigenlijk nooit meer naar hoef om te kijken. Natuurlijk controleer ik het na een upgrade naar een nieuwere versie, maar ik heb nog nooit instellingen die ik had aangepast teruggezet zien worden door zo'n upgrade.
Dit klopt je krijgt nog wel een paar apps dat wel, maar geen candy 5 games meer en tig apps enzo.
Ik heb nog wel eens een spotify ofzo voorbij zien komen wellicht,Ook dit is in mijn ogen bloatware ik gebruik geen spotify.

Maar die enkele app viel dan zo met rechte muisknop uninstall weg te halen, en idd effe settings doorlopen is 10min werk.
Het is bij lange al niet meer zo drama als vroeger dat je bij elke install of upgrade al die meuk weer kreeg, als dat nog steeds op je pc gebeurt heb je zelf gesloopt(Want dit is al sinds bepaalde win10 versie aangepast).
Anoniem: 1351930
@Jester-NL4 maart 2021 09:17
Ha..... daar hebben we weer iemand die roept in de woestijn en niet weet wat telemetrie is en waar dat in verscholen zit.

MS heeft diverse telemetrie services die je niet uitschakelt met je privacy settings, download process hacker en kijk wat voor services er draaien (deze zie je niet in je management console van services) en dan kom je er een paar tegen die allerlei data verzamelen o.a. Intel telemetrie, diagtrack en client experience ) kijk dan eens in je tasks manager daar zie je allerlei tasks voor het uploaden van data naar ms oa windows error reporting ) kijk dan eens naar je registry wmi settings en autologgers die logs verzamelen en naar ms worden gestuurd. zie computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\Autologger en de logs vind je C:\Windows\System32\LogFiles\WMI en C:\ProgramData\Microsoft (diag) c:\windows\ (Diag) ik heb ongeveer 300 servers van ms geblokeerd met pfsense omdat na elke klik in Windows mijn systeem een verbinding maakt naar ms om te vertellen dat ik iets hebt gewijzigd in settings of i.d. . ik ben een dag bezig na een schone installatie om het log en telemetrie vrij te maken en alle onnodige services en troep te verwijderen die ik niet wil hebben, maar dan heb ik wel een machine die weer lekker snappie is en weinig tcp listeners heeft,
en er niet ongevraagd verbinding wordt gemaakt met m$, MS is gek op het verzamelen van log files.
Ik verwijder ook beide edge versies want die sturen echt van alles naar ms (edge legacy) en google (edge chrome) tegenwoordig en heb daarvoor in de plaats ungoogled chromium een echte privacy browser. https://ungoogled-softwar...oogled-chromium-binaries/


Kijk ook eens naar https://wpd.app/ dit is een app voor je group policy privacy settings en privacy tasks disabled

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1351930 op 4 maart 2021 09:22]

log en telemetrie vrij te maken en alle onnodige services en troep te verwijderen
Voor mij laat ik het aanstaan omdat het verdomd handig is. Automatische settings synchronisatie voor al mijn apparaten. IMO super handig. Ja, helaas moeten alle aanpassingen langs MS maar dat neem ik voor lief omdat ik er gebruiksgemak voor terug krijg.

Privacy? Voor mij geen probleem.
Gemak? Daar doe ik het voor.
Anoniem: 1351930
@Chloverdose4 maart 2021 10:15
Ieder zijn keus als je geen bezwaar heb dat ms alles van je weet en je niets geef om je privacy. Ik duidelijk wel en geef het niet op voor gemak.
Mijn laatste verse installatie was enkele weken geleden, zeker geen jaren. Hierbij kwamen meteen verschillende spellen en andere extra dingen mee die ik eerst heb moeten deinstalleren. Ook alle telemetrie opties staan standaard aan, en bij het draaien van een tool om die uit te schakelen waren evenveel opties standaard actief als jaren geleden toen W10 voor het eerst uit kwam.

Dus er is eigenlijk heel weinig verbeterd op dat gebied.
Moet je ook maar een recente versie installeren.
Oon zegt dat het enkele weken geleden was...
Mijn laatste verse installatie was enkele weken geleden, zeker geen jaren.
bij stock android zit geen google meuk hoor!

Sterker nog, je kunt niet eens google meuk *op* je stock android krijgen! Daarvoor heb je google licenties nodig die niet aan consumenten worden verschaft
AOSP is niet per definitie de 'stock' Android versie. Uiteindelijk kun je overigens op die ROMs ook gewoon de Google apps installeren, zie https://opengapps.org. over het algemeen is de 'stock' versie die van de fabrikant van de telefoon.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 4 maart 2021 08:13]

opengapps zijn gereversengineerd ;)
Mischien omdat de ervaring leert dat deze updates met een paar minuten doorgevoerd zijn, bijna altijd probleemloos verlopen en bruikbare nieuwe functionaliteit oplevert?
Omdat ze steeds sommige instellingen terugzetten en veel bloatware die ik verwijderd heb weer installeren en al die telemetrie weer gaan toestaan. Als ze nu eens de updates gaan scheiden tussen updates en beveiligings updates en eens afblijven van de instellingen en eens niet dingen gaan installeren die ik niet wil en ook eens stoppen om steeds de telemetrie weer aan te zetten, dat zal al een hoop schelen.

[Reactie gewijzigd door Player86 op 4 maart 2021 09:17]

https://ameliorated.info/

Dat is misschien een oogje waard mocht je interesse hebben in een stabiele Windows zonder de bullshit Updates zelf hebben nog wel wat haken en ogen, maar daar kun je op de website meer info over vinden (naast de opmerking in de video hieronder).

LTT heeft hier ook een leuke video over: https://www.youtube.com/watch?v=nwkiU6GG-YU

[Reactie gewijzigd door Farcrada op 4 maart 2021 09:54]

Maar dat is wel een systeem waarbij je als gebruiker heel goed moet opletten. Leuk voor de Tweaker om eens mee te experimenteren, maar voor dagelijks gebruik eigenlijk niet bruikbaar, tenzij je zeer veel extra werk wil hebben om zaken up-to-date te houden.
Maar dat is wel een systeem waarbij je als gebruiker heel goed moet opletten.
Dat is dus het mooie aan deze versie. Het dagelijkse fout gaan van een systeem hangt over het algemeen af van de zaken die er dus uit zijn gehaald. Als men dan toch al virussen en weet ik het binnen haalt uit eigen onkunde of niet dan gaat niks meer helpen. Daarnaast weerhoud het niemand om vervolgens gewoon de gratis versie van Malware Bytes eens in de zoveel tijd te runnen. Gewoon een schema van opzetten om elke zondag om een uur of 1500 te draaien.
[...] zeer veel extra werk wil hebben om zaken up-to-date te houden.
Het enige wat je up-to-date zou willen houden zijn de toegangsprotocollen (drivers), en deze worden al nauwelijks geüpdate omdat ze robuust zijn. Het is vaak hetgeen dat vast zit aan deze protocollen (de programma's) waar het fout gaat. En zelfs daarbij helpt dit je; voornamelijk omdat je standaard geen administratie rechten hebt. En zo dus al een stap voor bent van automatisch activerende programma's. Sterker nog door al de verwijdering van randzaken en bloatware van Microsoft draait alles ook nog eens stukken beter. Zowel een Word of Photoshop als een willekeurig computerspel.

Dit is een zeer robuust systeem waar menig exploit zich nog een baan om moet wenden om mee om te gaan, zie zo ook de video en website hierover. Niet tevreden? Draai dan Malware Bytes eens in de zoveel tijd of installeer je favoriete virusscanner (al valt WinDef dan af).

Het losjes afdoen en zeggen:
[...] maar voor dagelijks gebruik eigenlijk niet bruikbaar [...]
Vind ik dan ook een kwalijke tenietdoening aan dit uiterst geslaagde project.
off topic:
Wat ik ook meermaals hoor is Linux is beter want "de updates worden niet door mijn strot gedrukt" of "ik hoef niet te rebooten". Dat laatste is net zo min waar.

Ik kom er eerlijk vooruit ik ben altijd al een Windows liefhebber geweest, betekend niet dat ik geen linux heb geprobeerd (ubuntu, mint, kali, CENT) of niet gebruik. Mijn PI draait ubuntu server en voor mijn werk maken we onze eigen distro middels Yocto. Hoeveel versie problemen we daarmee en daardoor hebben.

Naast dat ik niet aan de DE's kan wennen, moet ik over het algemeen meer doen om iets voor elkaar te krijgen en dependency hell te voorkomen.

On topic:
Aanhakend op @Andros, het gehalte "dat wil ik niet" en "waar bemoeien ze zich mee". Ik snap dat bepaalde wijzigingen voor kleine bedrijven hinderend kunnen zijn op productie niveau, maar het is niet zo dat Linux dat niet kent bij een update. Sterker nog we hebben wel eens downgrades moeten doen met een compromise op security vlak omdat er een Linux kernel update is geweest.

Daarnaast ben ik het roerend met je eens, sterker nog op XDA zie ik regelmatig comments dat op bijv. de schande dat de 1 feb security patch nog niet beschikbaar is gesteld op 2 feb.

Voor bedrijven is het vervelend maar ik ben steeds meer van mening dat er echt wel bedrijven maar gepusht moeten worden met updates. Om redenen als :

@Daan S "Zakelijk zijn er inderdaad ook veel bedrijven (groot en klein) die hun applicatiebeheer niet op orde hebben en daardoor problemen krijgen bij OS updates. Dat kan Microsoft niet aangerekend worden."

@hans_debruin "Ik vind juist dat we MS op onze blote knieën mogen danken voor hun backwards compatibility. Ik heb de meest ouwe meuk gezien die per se moest blijven werken en onder Win10 gewoon ook werkte."

@broit1975 "Helemaal mee eens. Geld willen besparen om oude applicatie niet te hoeven updaten en dan Microsoft de schuld geven, die juist alle registers open trekt om systemen veilig te maken en te houden."

Microsoft is een van de weinige partijen die security wel serieus nemen en ook privacy (en kom nou niet met je debloat scripts, want de data verkoop is niet Google schaal en zal het ook nooit worden is niet hun main focus, en wordt in gezet voor product verbetering). Ook de backwards compatibiliteit/legacy die zij hebben ongekend. de duur van support is ook gewoon goed voor consumenten en enterprise.

Ja testprocedures kunnen beter en het uitrollen ervan. Maar veel (lees niet 'alle') klachten komen van mensen die hebben geupdate via een by-pass en niet via instellingen -> updates.
Gewoon door het feit dat de PC geen bezit is van Microsoft. Microsoft heeft niet zo'n beste track record als het gaat om het foutloos uitrollen van updates en vroeger de service packs. Ook gaat het vaker mis met multiboot machines waarbij de standaard bootloader of windows bootmanager is aangepast om bv ook andere OS-en te kunnen starten. Ook als er een nieuw OS uitkomt voor mijn mobiel oid wacht ik altijd eerst even met upgraden.
Omdat Microsoft moedwillig en zonder er open over te zijn dingen uitschakelt in Windows, waardoor je oudere, maar verder prima werkende hardware na de update niet meer werkt... :(

Zo werkten na de Windows 2004 update mijn draadloze xbox360 controllers niet meer... Mijn Microsoft Wireless Receiver voor Xbox 360 controllers was na 14 jaar trouwe dienst kapot gegaan. Nieuwe worden niet meer gemaakt, dus was ik genoodzaakt om of nieuwe controllers te kopen of een "Made in China" wireless receiver te kopen. Dat laatste heb ik dus aangeschaft en dat werkte altijd prima tot de 2004 update.

Via een hack en m.b.v een XP driver heb ik de "Made in China" wireless receiver aan de praat gekregen en de Xbox 360 controllers werken in alle spellen, behalve bij Forza Horizon. Daar schijnt bewust een check in te zitten om te voorkomen dat je de hack gebruikt oftewel Microsoft wil je dwingen om nieuwe Xbox One controllers te kopen.

ZIe hier: https://www.s-config.com/...-china-xbox-360-receiver/

Dus nee, ik zit niet zo op Windows update te wachten. Ik wacht eerst minimaal een paar maanden en ik heb er een hekel aan als er dingen worden geforceerd.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 4 maart 2021 08:26]

Zo werkten na de Windows 2004 update mijn draadloze xbox360 controllers niet meer... Mijn Microsoft Wireless Receiver voor Xbox 360 controllers was na 14 jaar trouwe dienst kapot gegaan.

Is het zo ramp om na 14 jaar een nieuwe controller te moeten kopen, dat die nog niet uit elkaar valt van ouderdom ? :)
Nee. Ik heb iets van 6 goed werkende, prima uitziende Xbox 360 controllers. Die gebruik ik op mijn Xbox360 en op mijn PC. Ik ben ook een Xbox360 verzamelaar. Daarnaast zijn de echte xbox360 controllers overal nog prima verkrijgbaar, voor 2 tientjes of minder. Ik vind dit de beste controller ooit gemaakt! De D-Pad is niet zo geweldig, maar de comfort van deze controller is voor mij ongeëvenaard!

En ja, gezien duurzaamheid en "groen" voor MS zo belangrijk is had ik niet verwacht dat ze willen dat ik perfect werkende controllers weg zou gooien omdat er geen support meer is.
Dan weet ik hoe jij duurzaam kan werken micro usb kabel, dan heb je geen batterijen meer nodig en doet je controller vast ook weer prima in de pc ;)
Ja, klopt! Al tientallen jaren gebruiken wij in al onze apparatuur waarin batterijen gaan, oplaadbare batterijen.

Desalniettemin koop ik tegenwoordig alleen nog bedrade controllers. Ook voor de Switch of Xbox One. Dus je tip wordt al in de praktijk toegepast! :)
Ja ik heb ook xbox controller voor bij de pc sinds een jaar ofzo, had geen zin om extra geld uit te geven aan draadloze versie.
Batterijen moet je opladen kost weer stroom is niks duurzaams aan uiteindelijk, en een controller staat niet zo ver weg van de pc dat een kabeltje niet kan :).

Gebruik meestal 1 kabel die van mijn logitech headset welke draadloos is, deze gaat dan aan de kabel om te laden als ik niet aan gamen ben(Scheelt weer kabeltje/rommeltje).

edit:

O ja en de muis gaat ook via het zelfde kabeltje meestal,de accu gaat ook vrij lang mee daarvan.
Komt weinig voor dat ik 2 usb kabeltjes voor 3 devices nodig heb :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 4 maart 2021 09:50]

Beetje raar om te verwachten dat Microsoft een eeuwen oude receiver blijft ondersteunen. Logisch natuurlijk dat zij niet willen dat je janky Chinese meuk gebruikt en daar zullen ze ook niet support voor maken.
Die janky Chinese meuk heeft het zo'n 4 jaren prima gedaan met de officiële standaard Wireless Reciever driver van MS in Windows 10. Die janky Chinese meuk is gewoon prima en volledig compatibele! De officiële standaard Wireless Reciever driver van MS zit nog steeds in de huidige Windows 10 versies. MS heeft denk ik een hardware_ID check ingevoerd die er vroeger niet in zat en daardoor werkt de officiële driver niet meer met die janky Chinese meuk. Doch ik heb het met een hack weer aan de praat gekregen.

Ik bepaal wanneer ik nieuwe controllers koop. Niet Microsoft.
Voor die Android upgrade kan je kiezen.

De Microsoft update wordt je opgedrongen. Zoals we van hen gewend zijn 8)7
Op mijn Samsung S9 word het ook gewoon opgedrongen hoor. Behalve als ik oneindig lang een notificatie op mijn lockscreen niet erg vind....
Hoezo kun je kiezen? In beide gevallen vervalt je support en maak je jezelf kwetsbaar wanneer je die update(s) niet installeert.
En dus is de vraag valide waarom mensen de update met nieuwe features voor Windows niet willen, terwijl ze bij Android niet kunnen wachten. Het onderliggende systeem waarop updates gepushed worden is vrijwel hetzelfde.
Ik kan regelmatig NIET kiezen voor een Android update omdat toestellen en/of fabrikanten dat niet ondersteunen.
Het gaat erom of je kan kiezen bij mogelijkheid upgraden of niet
Je hebt geen ongelijk maar.. ( zo'n post..) ;).
- Microsoft heeft de neiging vele nutteloze zaken te installeren die nutteloos zijn voor vele mensen.
- Veelal niet geoptimaliseerd, al moet ik eerlijk erbij zeggen dat ik ze nu wel goed draaien vind.
- Teveel verhalen ( van horen zeggen )

Komt er ook nog bij dat Microsoft ZO'N tech gigant is en mensen daar sowieso al wat afkerig tegen staan.
De telemetrie en verplichtte accounts en diep verborgen instellingen maken hen niet populair.

Dussem. Vooroordelen met precedent :)
Alleen Tweakers die zich daar druk om maken. Mensen met een iPhone, Facebook, Instagram, android etc interesseert het geen reet, als ze er al vanaf weten.
Wel, die mensen horen de klok, maar weten de klepel niet hangen.
Bon, zover ik hier in mijn beperkte kring, toch zie.
Omdat Android werkt. Een update in minder dan een half uur en geen gezeik met BSOD.
Batterijen die ineens leeglopen, ontzettend trage telefoons, etc. Het gebeurd allemaal met Android.
Het probleem hierbij is, dat op het moment dat deze update wordt geinstalleerd, ik standaard me drivers langs kan gaan, omdat windows deze overschrijft. No joke - Ik kan niet scrollen op me mousepad, na een windows update.
Idem met settings, en kleine aanpassingen/tweaks
Fucking hinderlijk. En ik denk dat daar deze reacties uit onstaan.
Om alle "dat wil ik niet" en "waar bemoeien ze zich mee" reacties voor te zijn, waarom komt er altijd zoveel kritiek op de updates van Microsoft die er voor zorgt dat de meeste toestellen de laatste versie draaien en willen mensen altijd wel direct de nieuwste Android versies op hun telefoon/tablet als die uit komt?
Omdat sinds Windows 10 er eigenlijk élke release wel grote problemen waren. Grote problemen als in een start menu dat constant crasht, folders die verdwijnen, drivers die crashen, enz. Daar krijg je vanzelf een 'if it aint broken don't fix it' mentaliteit van. Ik heb jaren lang ingesteld dat ik feature updates (=versie bump) 180 dagen niet wil hebben. Momenteel heeft Microsoft die functie er weer uitgesloopt.

Verder staan bij Microsoft de security update los van de hogere OS versie. Daar waar je op Android wel moet updaten om de nieuwste security updates mee te pakken heb je bij Windows een aantal jaar de keuze om op dezelfde major OS versie te blijven plakken.
Major upgrades brengen vaak ook problemen met zich mee. Hierom wacht ik zelf, net als gangbaar is bij bedrijven, tot de zoveelste minor updates zijn doorgevoerd eer ik me uberhaupt aan waag. Het maakt niet uit of het om Windows, Linux of OSX gaat, major updates zijn van oudsher nooit stabiel.

Kijk maar naar recente ontwikkelingen:
* Apple brengt Big Sur uit, pas bij 10.2.2 hoopt men de major bugs eruit te hebben (externe schermen, bluetooth, ssd writes, firmware brick, ..); voorlopig dus gewoon op Catalina blijven,
* Microsoft heeft ook een vrij slechte track record, al moet ik zeggen dat ze met W10 de goede kant op gaan. Desondanks heb ik ook gewacht tot 1/2 maanden na de oktober update.

Deze ontwikkeling van pushen van updates is w.m.b. dus uit den boze. Het ontneemt je de vrijheid om te wachten tot er een stabiele versie beschikbaar is. Afgezien van het risico dat je loopt van het breken van applicaties door functionaliteit die ze uit het OS verwijderen (of aanpassen).
Langs de ene kant sta ik hier positief tegenover, langs de andere kant heb ik een klant waar 20H2 z'n applicatie breekt (op zich niet meteen de fout van Microsoft aangezien die applicatie al lang had moeten vervangen zijn, maar daar heeft de klant nu geen boodschap aan).

Hopelijk zorgt de eigen WSUS server dat dit niet zal gebeuren al hadden we onlangs toch twee PC's die spontaan naar 20H2 zijn gegaan om een onbekende reden.
omdat tegenwoordig alle nieuwe Windows versies onvoorziene problemen hebben, variërend van irritant tot het verdwijnenen van data or corrupte partities.

Edit, dankje voor de - 1. kennelijk is de waarheid nu ook ongewenst. top jongens!

[Reactie gewijzigd door ZureMelk op 4 maart 2021 07:47]

Ik wou wat zeggen maar trek het maar in

[Reactie gewijzigd door amoi op 4 maart 2021 10:25]

Komt er dus weer een onderdeel bij dat informatie van je pc naar MS stuurt.
Dus weer een onderdeel dat vertraging oplevert en de prestatie van CPU en SSD/HD opvreet.

Gelukkig hebben we nog altijd O&Oshutup10
Als je die aanzet wordt je pc ineens stukken sneller en hoef je je minder druk te maken over de spyware van MS.
Nou sneller merk je verrekt weinig van tegenwoordig meer, of je moet nog een pc of laptop van 10 jaar oud hebben.

Daarbij maak ik mij echt niet meer druk om al die dingen, laatst de hoop gewoon op gegeven.
Als je dit niet wil moet je niet het internet op gaan klaar, dan wordt je gewoon getracked op wat voor manier dan ook.

Ik heb alleen een adblocker omdat ik dan geen reclame meer zie, maar verder pff ze vergaren maar info van mijn pc of iets.
Als mijn product hierdoor beter kan worden op den duur alleen maar beter, hoef ik niet in de stres te schieten omdat ik weer druk moet maken om dingen te moeten blokkeren enzo(Stuk gezonder voor je rikketik :) ).
oo shutup 10 downloaden en de basis aanzetten. stuur je nog heel weinig naar ms.
O&O shutup10 blokkeert niet alles, je moet ook het netwerkerverkeer onderscheppen en blokkeren met bijvoorbeeld PiHole, Adguard of een standalone firewall.
Ik zou herstarten al minder erg vinden als al mijn werk opgeslagen was en ik na een herstart verder kon waar ik was gebleven.
In plaats van ‘s ochtends er achter komen dat Windows pro-actief herstart heeft.
ga je dan slapen zonder je documenten op te slaan? de browser(s) gaan meestal gewoon verder waar ze gebleven waren.(met alle openstaande tabbladen ten tijde van de herstart)
Inderdaad gewoon een beetje bewust na denken en je werk opslaan, en niet zonder erbij na te denken alles zo laten.

We gaan echt naar tijd vele gewoon niet meer na denken er over, een klein beetje bewust wording kom op het is je eigen werk zorg dat het veilig opgeslagen is.

Ik had op werk 2 jaar geleden ofzo ook een medewerker huilend naast mij, zijn fancy tablet was niet te maken en moest een nieuw moederbord in(Moest opgestuurd worden reparatie ging steeds fout), dus toen die terug kwam was al meneer zijn werk van 4 maanden weg was lokaal op de C:\ stond.

Hij ja maar dat had ik nog wel kunnen backuppen ofzo je weet hoe slecht ik erin ben(M2 ssd yeah right heeft hij een usb adapter voor), ik zeg kijk daar geef je al je eigen fout toe. dit is een goede les voor de volgende keer voor jou.
Voor iemand met de naam nachtnet, had ik wel verwacht dat je ook eens al werkend om 03:00 in slaap was gevallen, om vervolgens om 05:27 wakker te worden achter je bureau en te merken dat MS vond dat die .Net update 4.6.7 legacy incremental patch toch wel heel erg belangrijk was en om 04:00 asap moest worden geïnstalleerd...

Om er daarna achter te komen dat MS vond dat hun 3 maanden oudere Nvidia driver ook prima mee moest omdat een week oude echte Nvidia driver niet herkend werd. (Of ditzelfde met nieuwe modellen Intel NICs, ook altijd leuk als je je LAN niet meer op komt na update)
Mijn vergelijking was meer met een iPhone, als ik daar een update krijg vind ik dat niet erg. Alle applicaties hebben al geregeld dat alles opgeslagen is, ook als sluit je willekeurig af.
Een pc applicatie is niet gemaakt om willekeurig afgebroken te worden, dus raak je werk kwijt.
Als ik dan een vraag krijg om opnieuw op te starten moet ik eerst al mijn werkt veilig gaan stellen en herstarten, iets waar ik niet zo bij nadenk op mijn telefoon.

Daarnaast vind ik persoonlijk dat een pc een apparaat is dat zich moet aanpassen aan de gebruiker, en niet andersom. Als je een OS update moet doen, en niet alle applicaties zelf kan herstellen, dan moet je niet pro-actief een pc herstarten maar dit overlaten aan de gebruiker.
Het bedrijf wil machine learning gebruiken om Windows 10 20H2 automatisch op apparaten te zetten die nu nog op verouderde software draaien.
Wat is dan de machine learning component hier? Er hoeft toch alleen maar naar een versienummertje gekeken te worden?
Windows "leert" wanneer jij jouw computer meestal (niet) gebruikt. Op die momenten gaat hij updates installeren blijkbaar.

Fijn he al die telemetrie? :P

Het is dat ik niet zonder Windows kan ivm mijn werk (.Net developer).

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 4 maart 2021 07:54]

Het lijkt me beter dat Microsoft zich beter kan richten op het installeren van patches zonder dat een reboot nodig is (kernel updates uitgezonderd) zoals dit op linux al jaren de norm is.
Amen. Ik stoor me mateloos aan dat ge-üpdate. We kunnen autootjes laten rondkarren op Mars, maar Windows seamless bijwerken is te lastig?
ja man, wat een drama. 1x per maand een reboot, vreselijk!
Zal je zo zeggen ik heb elke dag een reboot, einde van de dag gaat de pc en de werk laptop gewoon uit.
Het gaat allemaal zo snel tegenwoordig starten, dat echt geen 24/7 hoeft te draaien als het geen productie pc betreft.

En inderdaad zo lang het geen productie pc is, een reboot 1 keer per maand whoohoo wat vreselijk hoor om daarvan in de stres te schieten :).
Niet zozeer het rebooten, want dat gaat snel genoeg, maar het wachten op het uitvoeren van de updates is wat me stoort omdat ik meestal wel iets beters te doen heb.
Wachten? Je laat de updates toch uitvoereb als je de computer niet gebruikt.
Mja, machine learning of niet, MS is bijzonder slecht in dat achterhalen.

Bezig met Fusion 360? Volgens MS is dat idle.

Vegas 15 video export? Mja, de muis wordt niet gebruikt toch? Ik ga even defragmenteren en je dot Net optimalisatie doen.

Weggelopen tijdens unit-tests in Eclipse of IntelliJ? Systeem herstart wegens updates.

Als ik de PC niet gebruik, dan staat ie uit. Laat mij gewoon zelf zoals bij ieder ander OS ooit even op een knop klikken, voer die updates uit en laat me met rust. Maar goed dat ze er machine learning op los laten is een goede verklaring voor de reden waarom de updates zo willekeurig uitgevoerd worden.
Het vooral irritant als je geen high end laptopje hebt wat je niet dagelijks gebruikt. Het gebeurd regelmatig (laatste W10 minder) dat bij het opnieuw starten weer de volgende update wordt geforceerd, zodat je noodgedwongen moet gaan wachten tot deze ia geïnstalleerd. Dit verschijnsel zal je bij linux echt niet tegenkomen.
De meeste linux distros vragen ook gewoon om een reboot om system services te herstarten hoor. Het is nou eenmaal de meest veilige manier om alles van systemd te herstarten.
Als ik mijn PC niet gebruik dan staat hij uit. Lijkt me nogal frappant dat Windows daar iets mee kan.
Windows "leert" wanneer jij jouw computer meestal (niet) gebruikt. Op die momenten gaat hij updates installeren blijkbaar.

Fijn he al die telemetrie? :P
Daarvoor is geen telemetrie nodig. Een PC zou dat prima lokaal kunnen berekenen en beheren.
Het is dat ik niet zonder Windows kan ivm mijn werk (.Net developer).
Windows heeft goede punten en slechte punten. Als OS voor de massa doet het echt veel zaken goed, anders zou het niet zo groot blijven. Microsoft neemt echter keuzevrijheid weg, en leunt sterk op dark patterns en andere gebruiksonvriendelijk gedrag (zoals expliciet uitgeschakelde opties weer inschakelen na een upgrade).

Technisch onderlegde mensen zijn vaak terughoudender tegen het inperken van keuzevrijheid, en in die groep zie je dan ook een grotere afkeer van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 maart 2021 08:04]

Nog even en ik heb ons bedrijfs netwerk volledig op Debian Linux en Mint Linux
Al onze server zijn al van Microsoft af en bij elke licentie meting is dat weer heel leuk gezien hun tools denken dat ik "windows" server heb draaien en dan "MOET" ik die tools gebruikt die de boel verstieren op mijn pc..

Dus linux is de toekomst.. we missen zo ver niets, ja het is even wennen met programmas..
Ja wat ik mis is,... 80% minder storingen.. heerlijk..
En me baas was maar wat blij met de vermindering in licentie kosten.. .. scheelde maar in de 10 duizende euros..
Ik moet daarbij denken aan:

https://www.computable.nl...t-terug-naar-windows.html

Maar daarmee wil ik niet zeggen dat het bij jullie ook fout zal gaan hoor.
ja, die waren wat vroeg, toen heb ik ook een testje gedaan, ook dat bevielt toen niet.

maar mijn thuis testje nu, mijn vrouw, computer digibeet, weet niets.
Ging gewoon aan de slag met Linux Mint, geen vraag gehad.

huidige linux is veele malen beter dan in 2017.
Ik zit op mijn Lenovo laptop nog te wachten op de mei versie van windows 10 (2004) die niet uitgerold kan worden omdat ik een Conexant ISST audio driver heb en die geeft problemen :)
Bij mij rolde de update uit nadat ik VMware Player had geüpdate.....
Hier hetzelfde met een asus zenbook. Eerder dit jaar was er melding over voortgang met dit issue (zie onder) maar vooralsnog niets.

Inmiddels de conexant driver verwijderd en draait op de standaard MS driver, maar ook dat triggert geen update bij handmatig "zoeken naar updates".

status: https://docs.microsoft.co...indows-10-2004#417msgdesc
Next steps: Microsoft and Synaptics are working on a resolution and will provide an update in an upcoming release. As of January 14, 2021, we are adjusting this safeguard to allow certain devices with the affected driver to update to Windows 10, version 2004 or Windows 10, version 20H2
Die Conexant driver is gewoon te downloaden. Heb ik ook gedaan en kon meteen 20H2 ook installeren.
Ik wil best de nieuwste windows update draaien, als m'n ouwe 9 jarige laptop het niet steeds vertikt te stoppen bij 99,7% en dan weer dezelfde tijd bezig is met het terugdraaien van de update xD
Ik zou zeggen probeer linux mint en het zal je verbazen hoe goed dat draait op een 9 jaar oude laptop..
Verbaasde mij ook op mijn dell XPS 17.. ( 10 jaar oud nu).
Me vrouw internet er ook op, werkt prima zegt ze en die heeft geen bal verstand van computers. :+
Een optie is om je systeem te voorzien van een multiboot. Het past binnen de ‘tools’ voor het maken van ‘backups’ ook die van data, ‘offline’.
Ik zit op mijn werk nog op 1803 (oftewel maart '18), en alles is dichtgetimmerd dus de boel forceren lukt niet. Office hetzelfde verhaal overigens. Geen idee wat die gasten van IT de hele dag doen maar heel spannend zal het niet zijn. Ik hoop van harte dat de update door Microsoft gepushed wordt al zullen ze daar in mijn geval vast al een stokje voor gestoken hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee