Gerucht: Facebook werkt aan Instagram-versie voor kinderen onder 13 jaar

Facebook werkt aan een versie van Instagram die kinderen jonger dan 13 jaar kunnen gebruiken. Dat staat althans in een interne memo die uitgelekt is naar de pers. Instagram is nu niet voor kinderen van die leeftijd, volgens beleid van de dienst.

Instagram beschouwt jongeren als een prioriteit, zo schreef Vishal Shah, Instagrams vice-president van de productafdeling, donderdag volgens Buzzfeed News aan medewerkers. In die memo staat dat de Community Product Group zich gaat richten op het werk dat gedaan moet worden op het gebied van integriteit en privacy om Instagram veilig te maken voor tieners. Daarnaast bouwt het team een versie voor kinderen onder de 13, die Instagram voor het eerst gebruiken. Verdere details over die versie zijn nog niet bekend.

Het werk zal onder andere onder leiding gebeuren van Pavni Diwanji, die voorheen bij Google verantwoordelijk was voor YouTube Kids en in december vorig jaar bij Facebook in dienst trad. Het uitlekken van de memo volgt op een mededeling van Instagram van dinsdag, waarbij het aangaf dat het meer ging doen om jonge gebruikers te beschermen. Daarbij benadrukte de dienst dat gebruikers nu ouder dan 13 jaar moeten zijn. Instagram werkt aan kunstmatige intelligentie om te verifiëren dat gebruikers niet liegen over hun leeftijd. Daarnaast blokkeert de dienst de mogelijkheid voor volwassenen om jongeren berichten te sturen als deze hen niet volgen.

Instagram beperkt volwassenen die berichten sturen naar tienersInstagram beperkt volwassenen die berichten sturen naar tieners

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-03-2021 • 09:00

177

Reacties (177)

177
171
102
15
1
60
Wijzig sortering
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met ongelukkig worden op social media blijkbaar.
Facebook moet lekker wegblijven van onze kinderen.
Ook taak van de ouders toch!?
Ik denk dat je als ouders weinig macht hebt tegenover de sociale druk vanuit leeftijdsgenootjes... kijk bijvoorbeeld naar het stoere roken onder jongeren. Vooral in mijn tijd rookte meer dan de helft van mijn vriendenkring en rond de 16-17 kwam daar nog de Cannabis Hollandica bij...
Rook gelukkig al jaren niet meer en hou dat graag zo.
Maar hoe dan ook, onderschat nooit sociale druk, niet meer mee mogen doen en er niet meer erbij horen is erger dan een ouder die boos op je is... vooral als je net de eerste jeugdpuistjes (puberen) verschijnen op je gezicht.
Juist om die reden heeft verbieden van roken, drinken, social media, etc ook geen zin. Kinderen zijn te nieuwsgierig en willen er nu eenmaal bij horen, dat hebben we allemaal mogen ervaren in onze jongere jaren. Ik ben zelf dan ook voorstander van betere voorlichting door scholen én ouders. Als kinderen bekend zijn met de gevaren dan zijn ze ook beter voorbereid en kunnen ze zich beter verweren.
Je hebt wel een bepaalde leeftijd nodig - als kind - om te beseffen dat iets een gevaar is. Dat besef is er lang niet altijd met 13 jaar en soms (veel) later ook nog niet. De puberperiode is een periode met een hoop onzekerheden, waardoor ook loverboys hun slag kunnen slaan. In die zin denk ik dat het juist de ouders zijn waar de primaire verantwoordelijkheid ligt voor grenzen stellen (en nee: het is niet leuk als daar heel vaak discussie over is) en secundair de school. De school moet geen vervanger worden van de opvoeders, als die er - om allerlei redenen - geen tijd of capaciteiten voor hebben.

De tendens is - helaas - dat de school allerlei dingen op hun bordje krijgt (ook bijv. seksuele opvoeding, burgerschapvorming), waar m.i. primair de ouders wel iets nadrukkelijker op hun verantwoordelijkheid gewezen mag worden.

(de overheid spreekt in die zin met twee monden: meer werkende ouders, gaat ten koste van de tijd die ouders aan opvoeding kunnen besteden: die kant hoor je in de politiek niet zo heel vaak).

Last but not least: meer bekend zijn met gevaren betekent niet - voor een ouder wellicht logischerwijs - dat voor een kind het logisch is om je meer te kunnen verweren. Juist bij puberbreinen gaat die koppeling mis, of ze zoeken bewust de grenzen op. Dus soms is het gewoon nodig om als ouders een een zeer duidelijke grens te stellen.
Helemaal met je eens. Voorlichting is de belangrijkste stap, maar tevens belangrijk wie de voorlichting geeft. Ouders/Leerkrachten zijn niet in alle gevallen het grote voorbeeld voor het puberend kind, soms is een gastles op school nodig van een "soortgenoot" die uit eigen ervaring deelt met de kinderen.
Sowieso zijn ervaringsdeskundigen vaak vele malen effectiever dan een saaie voorlichting.
Ben het niet met je eens dat je kinderen zou moeten harden zodat ze zich later staande kunnen houden. Wat is dan de roll van opvoeders, voeden?

Ooit was het normaal en vermakelijk om naar een terechtstelling te gaan ook als kind. En dat waren bizarre onveilige tijden. Je wilt nu toch ook niet dat je zoon of dochter zich laat meeslepen in de wereld van een 13 jarige die 40 blijkt te zijn.

Het lijkt me dat deze Insta wereld als kind abstract is en dat je als ouder weer iets nieuws bedenkt en ze uitdaagt zodat leergierige kinderen zich blijven ontwikkelen net zoals hun ouders dat weer van.
Waarom mogen kinderen al de patser uithangen op school met de duurste smartphones in de klas. En oh wee als je er als leraar er iets van zegt dan krijg je verontwaardigde ouders en voor het karretje gespannen ouderraad over je heen. Voor jet het weet verschijn je als criticus in een app groep en lig je als docent of met kind en al op straat.

Is het mogelijk om gebruik te maken van techniek blijkt roddel en achterklap een uitgelezen manier om te plagen.

Facebook en Instagram, whatsapp is voor kids helemaal geen eerste levensbehoefte. Instagram wil je er zo vroeg mogelijk bij hebben. Geef kinderen een telefoon als het moet zonder extra’s. Om te bellen zodat ze veilig zijn. Niet om op een individualistische manier te kunnen snoeven.
Als ITer verdien ik redelijk aardig (net als vele anderen), als het niveau van leven mij het voordeel geeft dat een fold of iets dergelijks als normaal word gezien waarom zou ik die kleine dan moeten downgrade? Omdat de rest het minder heeft? Sorry hoor maar die logica volg ik niet.

Tldr rock zelf een goedkope xiaomi en kiddo is nog niet oud genoeg voor een phone en krijgt props ook gewoon een 3310,maar toch
Koop wat je nodig hebt en niet waar je naar verlangt. Daarmee leer je je kinderen een hele belangrijke les. Nu heb je een goede baan, maar als je op deze manier je geld uitgeeft heb je dus vrij snel een probleem als je inkomen wegvalt. Want als je zo redeneert over een telefoon doe je hetzelfde met je huis (hypotheek) auto etc.

Je kunt kinderen beter aanleren als ze iets graag willen hebben dat ze daar iets voor moeten doen. En als ze dan zo graag een dure smartphone willen moeten ze daar dus veel voor doen. Klakkeloos zonder nadenken iets geven omdat het financieel kan zorgt voor meer problemen dan een puber die niet bij een groepje hoort. Daar groeien ze echt wel overheen.
Het was meer hypothetisch bedoeld, as in stel je bent gewoon heel erg rijk, alles is gesettled voor je kinderen hen toekomst studie etc, waarom zou je in dat geval wat voor je maatstaven heel normaal is naar de maatstaven van amderen leven?

En begrijp me niet verkeerd, ik ben zelf vrij vrekkig en mijn vader stuurde mij ook gewoon op 11jarige leeftijd de verffabriek in om te leren hoe het is het minder te hebben, ondanks dat die ouwe 5keer modaal verdiende.
Het gaat mij niet over mezelf maar gewoon wat als het geld je aankomt waaien, moet je dan alsnog naar de maatstaven van anderen leven? Moet gates zijn kinderen goedkope telefoons geven omdanks dat ze elkedag met de prive jet naar school kunnen vliegen?
Steve Jobs gaf zijn kinderen ook geen ipad of iphone. Die gaf al aan dat die dingen slecht zijn voor kinderen.
Als zelfs de toenmalige Apple baas al riep dat die dingen slecht zijn voor kinderen, waarom zouden wij dit dan massaal aan onze kinderen geven?
De voorbeelden die jij benoemd is ook de reden dat veel mensen binnen het onderwijs kiezen voor een andere baan. Combinatie druk vanuit (veranderende) ouders en salaris, maakt het onderwijs er niet veel aantrekkelijker op. De vakantie periodes daarentegen natuurlijk wel. Deze vakanties hebben wij ook echt hard nodig binnen het onderwijs om weer wat op te laden.
Betreft dure smartphones ben ik bang dat de gemiddelde leerling rond loopt met een telefoon die veel duurder is dan de instap smartphone die ik zelf gebruik. Maar dat is net zoals vroeger met de Nike schoenen, heb je niet de nieuwste, dan hoor je niet bij de club van coole kids.
Er zou toch langzamerhand een cultuuromslag op gang komen. En maak het onderwijs van algemeen belang of weer wat linkser. Privéscholen zijn ook niet wenselijk en geeft nog meer ongelijkheid.

In België gaat het er anders aan toe in de klas dan in Nederland. Het geeft ook wel een heel troebel beeld van wat de werkelijkheid nu precies is.

Ik hoop dat kinderen wel in contact zijn/blijven met hun ouders en gewoon een hut kunnen bouwen en met andere kinderen uit de buurt willen spelen. Daar hoor het een hele scale aan vaardigheden bij die je met bling-bling op Insta never nooit leert.

Leer de do&don’t van de wat meer ervaren luitjes in een workshop of voorstelling. Met je neus op de vlakke vloer en uitleg met voorbeeld toont de impact van een onderwerp wat dat met iemand kan doen.

Leuk internet maar oh zo abstract en soms ook nog onbeperkt
Is dat niet juist het punt, ouders geven een smartphone aan de kinderen. Kortom, sociale druk is er zeker, maar die druk lijkt eerder te beginnen bij ouders dan bij kinderen. Een kind van 8 koopt geen smartphone.
Daar heb je inderdaad een goed punt. Ik vind dat je die kinderen ook een "Naar huis bel toestel" moet geven met 1 knop voor naar huis bellen in geval van noodsituaties. Prepaid kaartje erin en klaar.
Maar ik denk dat als het kind thuis zeurt voor de Smartphone rond de veerjaardag/sinterkerstennieuw sommige ouders op een gegeven moment ook bezwijken.
Ik weet nog hoe ik als kind (van gescheiden ouders) het voor elkaar kreeg te zeuren voor die ene Transformer (speelgoed jaren 80) die 100 gulden kostte. Op een gegevens moment had ik die.
Wat toen 100 gulden kostte is nu 100 euro geworden inmiddels, en rond die prijs kan je op Marktplaats of Tweakers best wel een leuk (iets wat verouderd) toestel vinden.
Als ouders denk je dan al snel: Het is maar 1 cadeautje over het hele jaar, moet kunnen, kan de kleine wat (mobiele) spelletjes spelen, niet nadenkende dat de gehele Playstore voor ze open ligt. Na verkeerd instellen van de telefoon vanwege weinig kennis ook de 18+ apps.
Vooral Android ligt alles zo lekker open, ik denk dat iPhone dan net iets veiliger is.
Ja dat is idd het hele punt, we vergeten soms dat de generatie hiervoor ook naar de basisschool ging zonder een telefoon en dat was prima. We maken meteen een stap van geen telefoon naar toegang tot het gehele internet. Logisch dat kids het willen, logisch dat sommige ouders bezwijken, maar de ouders moeten vaker de controle pakken en niet naar anderen wijzen is mijn mening :)
Met de kanttekening dat jij het over jongeren hebt en de dingen die je aanhaalt, zoals roken en drugs gebruik, vaak gebeuren in de puberteit, dus na de leeftijd van 12/13 jaar en dit gaat over kinderen onder de 13 jaar. Invloed van vriendjes e.d. begint ook vanaf die leeftijd flink toe te nemen. Daarvoor hebben vooral ouders en school invloed.
Wat ik aanhaal telt voor zowel jongeren als kinderen en ik denk voor kinderen juist nog meer. Al is de pubertijd ook wel een factor die mee telt ten opzichte van rebelleren tegen ouders/leerkrachten. De pubertijd is wel iets dat vanaf de 12 (vooral meisjes) kan plaatsvinden.
Er is wel invloed van leeftijdsgenootjes, maar voor hun 12e zijn het vooral de ouders en de school (in de vorm van docenten) die pedagogisch gezien het meeste invloed hebben.

Oh en er zijn zeer weinig kinderen die voor hun 12e hun eigen smartphone hebben gekocht, laat staan de iphones/galaxy telefoons waar een hoop kinderen mee rond lopen. Bij het verstrekken van een smartphone, kunnen daar prima voorwaarden aan worden gesteld door ouders.
Afzetten, puberen, is heel normaal en niet alleen voor meiden. Juist school , recreatie en omgeving zijn er voor om te blijven sturen totdat ze achttien zijn. Voor de wet en zo bepaald volwassen.

Foutloos volwassen worden lijkt me ook wel wat saai.
Daarom ga ik ook als een malle blowen, zuipen en roken als mijn kinderen gaan puberen. Als ze zich toch tegen mij gaan afzetten...

"Hey, kijken of je een fles jenever weg kan tikken?"
"Rot op, dat soort shit doet mijn vader al... Doe mij maar een glas melk!"
Als ouder kun je het beste een goed advies geven en wijzen op mogelijke risico's. Meer kun je niet doen. Verbieden heeft geen nut en heeft vaak een tegengesteld effect als resultaat.
Ik denk dat je als ouders weinig macht hebt ...
Valt wel mee hoor, gewoon 'facebook.com' op de blacklist in je router. ;)
Dan vinden kinderen weer een website die door linked naar Facebook. Wij hadden op de school waar ik werk alles van Facebook geblokkeerd en toch betrapten we constant kinderen die via bepaalde websites toch op Facebook konden. Uiteindelijk maar besloten alles weer open te zetten voor de collega's... want die vonden het vervelend dat ze niet hun vrienden en familie konden volgens op het schoolnetwerk... zucht.
Dan vinden kinderen weer een website die door linked naar Facebook...
Dat werkt bij mij niet. Het hele facebook.com domain (en nog een paar) is geblocked. Het maakt niet uit met wat voor link je ernaartoe gaat. Extra voordeel is dat ik op deze manier ook effectief alle Facebook tracking (pixels/cookies) buiten de deur houd.
De cannabis hollandica is goed ontvangen bij de undercover informants op het Holland Festival Stamping Ground in Kralingen. Whooow waaat een sfeeer.

Van 12 uur integraal Insta kun je ook behoorlijk kriegel in de kop worden.
Ik heb kinderen. Deze zaten op een school waar de leraar de kinderen overhaalde om op Facebook te gaan. Schoolleiding ging daarin mee. "Als je niet wilt dat je kinderen op facebook werken zoek dan maar een andere school"....... En dan.

Ze gingen van school.... Maar welke ouder kan dat net als ik? Ik woon in een klein dorp en de andere school betekende elke dag 1/2 uur in de auto.....

[Reactie gewijzigd door boner op 23 juli 2024 04:30]

Ik er vanuit dat het een basisschool is?

Even los van het feit dat het om Facebook gaat. Dit school promoot dus dat je TOS/EULA moet/mag nergeren/breken?
Is het nu een "gratis" product van een bedrijf die er niet om cared (het is alleen voor wettelijke afbakening) maar het gaat om het feit, er staan regels in die documenten waar beide kanten zich aan zouden moeten houden. Voor als er ooit iets aan de hand is er een rechter er iets van moet vinden.

Er zijn bedrijven die echt lijp worden als je hun EULA/TOS breekt.
Waarom zou een leraar kinderen overhalen om op facebook te gaan werken?? Zit daar een soort online lesvorm op?
Ik ben ook ouder.

Om je vraag te beantwoorden welke ouder dit doet: geen enkele ouder.

1) Juridisch mag dat helemaal niet.
2) Ouders moeten expliciet toestemming geven aan social media voor toegang aan kinderen.

m.a.w. ze kunnen kinderen dat niet eens vragen. En als ouder heb je minder sociale druk en gewoon inspraak op school. Misschien had je beter de oudercommissie kunnen bevragen.
Dan maar elke dag een trip met de auto. Beter dat dan dat er een verplichting komt op facebook. En als genoeg ouders dat doen dan ziet die school snel genoeg in dat ze verkeerd bezig zijn.
Facebook mag je niet eens gebruiken op de leeftijd van basisschoolkinderen. Volgens mij vanaf 13 ofzo. Dus die school is keihard in overtreding van niet alleen de geldende privacywetten maar ook Facebook's policies. Ik zou gewoon gaan dreigen hun praktijken bij de relevante instanties op te geven. Dan stoppen ze er vanzelf wel mee. En als ze dat niet doen, gewoon inderdaad naar de instanties gaan. Keihard aanpakken dat soort lui. Sleep die leraar en de rest die het met hem eens is door het slijk, als voorbeeld voor de rest.
Hier moet je wel wat meer context bij plaatsen, dit lijkt wel erg uit z'n verband getrokken. Wat is de reden dat de school dat wilde?
Er is geen goede reden voor een school om dit soort dingen te verplichten. Geen enkele.
Zeker een basisschool niet. Het is gewoon slecht voor kinderen om hiermee bezig te zijn.
Grote bedrijven weten dat het slecht is voor kinderen. Een man als Steve Jobs waarschuwde al voor het gebruik van tablets door kinderen.
Ik heb kinderen. Deze zaten op een school waar de leraar de kinderen overhaalde om op Facebook te gaan....
Dat is vreemd, je moet volgens mij 16 jaar zijn om Facebook te gebruiken. Dus een school kan dat alleen al daarom helemaal niet vragen.
Volgens mij had je de schoolleiding gewoon kunnen aanklagen hiervoor.

Maar goed 30 minuten elkele reis om kinderen naar school te brengen is redelijk normaal volgens mij.
Dat is DE taak van ouders.
Volgens die logica is een leeftijdsverbod op alcohol en softdrugs ook onzin. Misschien is dat jouw mening maar het is niet die van mij.
Er zijn een honderden dingen in de wereld toegestaan die niet goed voor een kind zijn, het is en blijft de voornaamste taak van een ouder om je kind te leren wat wel of niet goed is. Snap dat je het lekker in een wet/regeltje wilt, dan hoef je immers alleen tegen je kind te zeggen dat het niet mag volgens de wet en klaar. Je kan niet alles ondervangen met regels, ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de opvoeding.
De opvoeding is primair de taak van de ouder, dat ben ik zeker met je eens. Van mij mag de overheid, naast de ouder, ook een aantal regels aan kinderen opleggen juist om het kind te beschermen, als de ouders dit nalaten. Denk bij voorbeeld ook aan het leerplicht.

Ik zeg niet dat we social media voor kinderen moeten verbieden, maar ik sta wel open voor juist die discussie.
Het is idd een combi van ouders en regels vanuit de samenleving die het samen moeten doen. Ben alleen bang dat we te vaak geneigd zijn te wijzen naar iets anders dan te kijken naar ons eigen gedrag. Social media en technologie houd je niet tegen, dus naar mijn mening moet je een manier vinden als ouder zijnde hoe je hiermee omgaat met je kids. Facebook komt met een oplossing voor een vraag die zij zien onder de kinderen. De vraag is juist, hoe komt het dat kinderen op zo een jonge leeftijd al de behoefte hebben aan social media ;)
Betekend niet dat je niet wat mag vinden van een commercieel bedrijf die bewust op een doelgroep van 0-13 mikt met social media.

[Reactie gewijzigd door Nielsvr op 23 juli 2024 04:30]

Zeker niet, ik vind daar ook van alles van. Strengere wetgeving vanuit de overheid om de tech bedrijven aan banden te leggen b.v.
En hoe ga je dit enforcen? I tried...
Het grappige is dat als je als ouder wilt dat je (niet al te) jonge kinderen niet op FB zitten, het kan helpen om zelf (als oudere) dan op FB henzelf gaan controleren/bekijken of zelfs maar aanwezig te zijn op FB. Gek genoeg vinden ze het dan niet meer leuk... of het is niet meer 'cool' / 'hip' / 'trending'.
8-)
Zeker, ik bespreek ook alles met hem en laat hem de gevaren zien.
Neemt niet weg dat Facebook en alle andere big techs uit de buurt van onze kinderen moeten blijven.
Zie hier ook een taak voor de overheid (wetgeving)
Dan moeten eerst volwassenen eens nog wat harder pushen op het afstoten van al die dochters tezamen met het platform zelf.

Hopelijk gaat dat kwartje collectief echt nog wat beter vallen. De grote Signal push van laatst was te prijzen, maar ondertussen drukt Facebook die update er op Whatsapp alsnog doorheen.

Pikken we dat echt? Ik ga het er denk ik definitief af knallen. Dan maar geen werk-groeps app en de rest belt maar. Ik ben wel een beetje klaar met die laffe houding 'als anderen het niet doen'... Ondertussen sijpelt Zuckerberg onze levens nog steeds binnen met die zweterige rattenkop van 'm. :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:30]

Zie. Ik heb nog wel een standaard bericht dat ik geschreven en gebruikt heb voor mijn familie, vrienden, kennissen, zakelijke relaties. Succes!
Beste mensen,

Ik ga stoppen met WhatsApp van Facebook. Ik gebruik verder geen apps van Facebook, enkel WhatsApp. Ik wil de bedrijfsvoering van Facebook niet ondersteunen, omdat ik het daar niet mee eens ben. Ik kan mij ook niet vinden in de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp die wij verplicht worden te accepteren. ...En dan heb ik het nog niet over de vele Facebook schandalen gehad. De beste manier om Facebook niet te ondersteunen, is geen gebruik (meer) te maken van hun apps en websites.

Als vervanger van WhatsApp ga ik gebruik maken van Signal. Dat is een platform onafhankelijke chat app die op iOS, MacOS, Linux, Windows en Android werkt. Het werkt dus ook op mijn andere Apple, Windows, Android en Linux apparaten en niet alleen op een smartphone. Voor mij persoonlijk is dat ook erg handig.

Signal wordt ontwikkeld door een stichting en is gericht op privacy. Qua gebruik lijkt Signal veel op WhatsApp en wijst het zichzelf. De Consumentenbond heeft een mooie, duidelijke webpagina over Signal en die is hier te vinden:
https://www.consumentenbo...alternatief-voor-whatsapp

De Nederlandstalige website van Signal is hier te vinden:
https://signal.org/nl/

Mocht je Signal willen gebruiken, uit willen proberen of zelfs willen overstappen, dan kun je het hier downloaden:

Android - Google Play Store:
https://play.google.com/s...ime.securesms&hl=nl&gl=US

IOS: Apple App Store:
https://apps.apple.com/nl...9berichtenapp/id874139669

Mocht je geen gebruik van Signal willen maken? Geen probleem! Bellen en SMS-en kan ook nog altijd.

Met vriendelijke groet,
...
Facebook moet lekker wegblijven van onze kinderen.
Niet alleen Facebook, social media in het algemeen.

Maar zolang die bedrijven machtiger en oncontroleerbaarder zijn dan welke overheid dan ook, kunnen wij van alles willen en vinden, maar is het genoeg als ze een façade van kindvriendelijkheid ophouden.

En dus is een 12-jarige puber bij Google veroordeeld tot de YouTube Kids app, maar kun je als ouder onmogelijk verifiëren wat het bedrijf doet met de data die het van je kind verzamelt, en krijgen ze wel gewoon advertenties voorgeschoteld waar je geen invloed op hebt.
Het controleren van wat grote bedrijven met data doet is bijna niet te doen.

Je moet ze op hun "blauwe ogen" geloven. Echter zodra al die data de blackbox in gaat, om te verwerken en berekeningen op te doen. Weet zelfs Google niet meer echt wat er met die data nu echt gebeurd is. Daar zijn de AI-componenten te complex voor. Einde van de rit weten heeft men een profiel met profielen van de gebruiker. Om op deze basis ads en zoekresultaten te finetunen.

Maar natuurlijk slaan ze ook die data op. Maar ik heb net de Kids Privacy Notice doorgelezen kan niets vinden van hoe lang bewaren ze de informatie dat je kind op 1-3-21 14:32 op een video heeft geklikt van K3.
Mag je best vinden, maar het is easy money.
-+ 5mil views / 1+ mil subs ....

Denk dat ze meer verdiend in een week .....

https://youtu.be/63UIQ_G5njg
[boomermodus]

Precies. Mij is vroeger altijd geleerd om niet op te scheppen en te patsen met wat ik heb. Vandaar ook mijn (lichte) aversie tegen platformen als Facebook, insta, tiktok etc. Het is allemaal uitsloverij. "Kijk eens wat ik heb/kan."
Wellicht verklaart dat ook waarom ik vaak een pesthekel heb aan de vooral erg jonge jeugd die alleen maar bezig is met uiterlijk vertoon...

[/boomermodus]
Je vergeet een heel belangrijke motivator, verslaafd en afhankelijk maken. De tabaksindustrie target ook voornamelijk jongeren op hele slinkse wijze. Vooral vroeger waren in films stoere mannen en actiehelden allemaal rokers. Kijk naar de film "Harley Davidson and the Marlboro man"...
Zelf gebruik ik absoluut geen social media, ik blijf er graag zo ver mogelijk weg.
Enige platformen die ik wel gebruik zijn bijvoorbeeld: Youtube (tutorials en soms muziek), Reddit, Forums, Tweakers, etc. maar dan voornamelijk voor kennis, niet voor het steunen van zogenaamde influencers (kan ze beter Influeza noemen, gezien ze verspreiden en besmetten als een soort van virus en kinderen er minder weerstand tegen hebben).
In mijn omgeving zie ik vrienden en collega's constant op hun telefoon, voornamelijk Instagram en kan me er best aan storen. Vooral als je met iemand in gesprek bent en die moet ineens zijn telefoon pakken, want er zijn weer nieuwe foto's en filmpjes te bewonderen.
Goede vriend van me die vaak op bezoek komt, zit dan vaak op zijn telefoon te kijken als we gezellig een film kijken of bij kletsen, omdat hij graag weer "bij wil zijn" met alle foto's en filmpjes van influencers (voornamelijk zogenaamd aantrekkelijke bimbos zonder talenten).
Ik mis de goede oude tijd waar je nog samen bij elkaar kon zitten zonder constant de mobiel in de hand.

Ik ben dan ook inmiddels een oude lul aan het worden (bijna 40 jaar)... dus zal wel aan mij liggen dat ik er aan erger.
Ik deel je mening volledig! Ik gebruik al enkele jaren geen social media meer.

Voor al die corona shit kwam ik wel in de pub, hapje, drankje, rugby of voetbal kijken met een groepje vrienden. Maar de laatste jaren vind ik er weinig meer aan. Ze zitten constant op die k*t telefoon te kijken, op hun facebook of instagram feed. Dus... Dan maak ik maar weer eens een leuke sarcastische opmerking: "Goh! Gezellig, man!". Ik verlang geregeld weer naar de jaren 80/90 van de vorige eeuw.

Of je ziet van die mensen die de telefoon uitlaten en de hond mag mee. Ze letten nergens op en hebben de hond totaal niet onder controle.

Ik ben niet per sé tegen social media, maar het is inderdaad wel het nieuwe roken aan het worden. Mensen worden als verslaafde zombies.

Mijn kinderen mogen niet op social media, zeker niet van een bedrijf met een verdien model en een reputatie als dat van Facebook. Sowieso maak ik ze erg bewust van hun dataspoor op internet en dat ze daar secuur mee om moeten gaan. Die Suckerberg wil zich nu al verrijken over de ruggen van jonge kinderen. Niet die van mij!
Mag ik vragen welke leeftijd jij hebt, want ik kom zelf uit bouwjaar '81 en verlang ook vaak terug naar de simpelere tijden van toen. Waarin je ook niet binnen 1 minuut "MOET" reageren op appjes, mailtjes, telefoontjes. De digitale stress neemt enorm toe en ik weiger er aan mee te doen. Op het werk moet ik helaas wel heel snel reageren op mailtjes e.d., maar dat hoort er nu eenmaal voortaan bij.
Als ik in de auto zit of werk staat mijn telefoon op stil, jammer dan voor degene die belt of appt. Ik ben net zoals vroeger thuis wanneer ik thuis ben en neem de telefoon op als ik er zin in heb. In mijn pauzes ligt de telefoon ook weggestopt in mijn tas, zodat ik in alle rust kan genieten van de pauze.
Mijn omgeving weet dit en respecteert dit gelukkig ook.
Ik ben bijna 50. Ik snap je helemaal. Het is goed dat je regels opstelt. Je kunt wel gek worden tegenwoordig.

Ik heb nooit veel op gehad met telefoneren, chatberichten of brieven/mailtjes. Ik heb liever echt, direct contact. Voor mij is de non-verbale communicatie minimaal net zo belangrijk als het verbale.
Feit dat een studente ooit na een borrel bedacht heeft `ik verkoop mijn gedragen slips online` is binnen no-time schat hemeltje rijk..... Geloof mij nou (41, the elder is speaker) Je kunt het nog zo mooi verpakken, HTML5 / REST UI / Laatste framework van de week / business plan bij de bank ingediend van 20 kantjes .....

Ik moest geld Bij gaan LEGGEN !! Was het nog zo'n verdwaalde duitse tourist van 60+ (Ik woon aan zee)
Beetje pruilent pubertje met een LBO in social enginering gaat na een jaar de beurs op.

Conclusie ? Get that $$ =] Stay Anonymous kids, people are sick.
Ik denk dat ze wel moeten, want op het moment gaan de <13 jarigen op eigen houtje Instagram en co op, want al hun vriendjes zijn er ook. De meeste ouders vinden het wel prima / maakt het niet zoveel uit.
Daarbij benadrukte de dienst dat gebruikers nu ouder dan 13 jaar moeten zijn. Instagram werkt aan kunstmatige intelligentie om te verifiëren dat gebruikers niet liegen over hun leeftijd. Daarnaast blokkeert de dienst de mogelijkheid voor volwassenen om jongeren berichten te sturen als deze hen niet volgen.
Nee dus? Gewoon blokkeren/bannen al die kids. Kroeg komen ze toch ook niet binnen?

[Reactie gewijzigd door sohus op 23 juli 2024 04:30]

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Leeftijdscontrole is (op dit moment) een stukje makkelijker in de kroeg.
kopie identificatie overleggen bij het aanmaken van een account stuit (terecht) ook een hoop volwassenen tegen de borst.

Een anonieme leeftijd verificatie tool zou helpen, maar ook dat is niet bestand tegen een meewerkende ouder, broer/zus of een ander ouder persoon. Dat wordt moeilijker met een anonieme verificatie tool, maar zeker niet onmogelijk. Je kan als ouder jouw paspoort meegeven naar de kroeg, maar daar trapt natuurlijk niemand in.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van ouders, maar zoals je wel kan zien op het internet, gaat dat lang niet altijd goed.
In het spelletje Leisure Suit Larry hadden ze dat opgelost met vragen waar alleen de 20+er antwoord op wist. Misschien een optie ;-)
hahaha lksl is wel heel oud.
Maar in de tussen tijd is er veel veranderd, je weet wel, internet daar kun je van alles op zoeken en laat ik nu denken dat de kids van 10, 11, 12 slim genoeg zijn tegenwoordig om snel de antwoorden op die vragen te vinden. Dus helaas geen optie.
Waren het niet de type the second word from page # line # from the manual.
Ook die waren relatief goed te regelen, de vragen waar je eigenlijk alleen wat mee kon als een adult heeft bij mij voor de nodige positieve ontwikkeling gezorgd ;-)

Kreeg de Whiskey alleen @10 jaar niet weg, dus daar ging ik stuk op :-)
Dat waren multiple-choice vragen. Met een beetje geduld en een notitieblok wist je na 1 of 2 uurtjes alle vragen en correcte antwoorden. Niet een heel effectieve methode ;)
Klopt, zo deed ik het destijds. Bovendien waren er toen nog geen internet zoekmachines dus was een vraag wie Spiro Agnew was een redelijke test voor je leeftijd. Nu niet meer.
Lijkt me moeilijk om betrouwbaar te krijgen. De ene 12 jarige is de andere niet.
En ook hier schopt een vriendje, broer of ouder de boel in de war. Of een korte google sessie (Ze zitten immers al op internet)
Die vragenlijst kon je gewoon omzeilen met ALT-X
GTFO, nu sta ik vanavond in een dosemu dit te factchecken natuurlijk .... en bedankt, 22 jaar te laat.

Had wel een andere leuke, sneaky geld verdienen met de hoogste score in Patience/sol.exe ?
Schreenshot uit de matrix als proof !

[ Spelen op score met 3 kaarten ]

Houd ctrl,alt,shift in, klik op de deck met kaarten, en hij trekt 1 kaart ;-)
Nu staan die antwoorden op Reddit.
Dat was de pre-Google tijd, nu zoekt iemand zo’n antwoord op. Vroeger moest je dan naar de bibliotheek gaan om die info op te zoeken. Dat koste teveel moeite 😂
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Leeftijdscontrole is (op dit moment) een stukje makkelijker in de kroeg.
kopie identificatie overleggen bij het aanmaken van een account stuit (terecht) ook een hoop volwassenen tegen de borst.
Bij Youtube/Google vragen ze in sommige gevallen al om je leeftijd te bevestigen door creditcard gegevens te verstrekken of door middel van je identificatiebewijs. Ook bij bestaande accounts. Anders krijg je geen filmpjes meer te zien die om een of andere reden leeftijdsbeperking hebben. We hebben het hier niet meer over een hypothetisch iets, het is al de werkelijkheid bij Google/Youtube.
maar ja, daar zijn ook een hoop bezwaren tegen.

Nog meer persoonsgegevens die je neer moet leggen bij een datagigant. En het helpt nog steeds niet tegen een meewerkende ouder oid. Net als dat handenvol kids vroeger GTA speelden zullen ook handenvol kids een account van hun ouders krijgen. Ja dat is eigenlijk gewoon de verantwoordelijkheid van de ouder, maar ja dat gaat al vaak genoeg mis.

edit:
Niet dat ik wil zeggen dat de samenleving alles zou moeten afvangen, maar het is wel een gat dat er is en blijft

[Reactie gewijzigd door timberleek op 23 juli 2024 04:30]

Brand awareness.. vraag me af of ze ook reclame te zien krijgen of dat ze ze gewoon binnen willen harken voor later
Ik denk dat het eerder willen dan moeten is :)

Als de ouders helpen met cheaten ligt de verantwoording ook bij de ouders (kan Facebook dat lekker doorschuiven in maatschappelijke discussies). Maar het is wel een mooie markt voor advertenites, ze zijn daar lekker vatbaar op en kunnen ook hun ouders beinvloeden (zoals vroeger met de reclameblokken rond Telekids).
<13-jarigen die nu op Instagram zitten hebben niet hun werkelijke geboortedatum ingevuld, anders wordt het account per direct opgeheven.
Ook ouders die het niet prima vinden lukt dit niet hoor. Je kan je tiener niet 24/7 monitoren. Goede manier om ruzie te krijgen. Stel dat het zou lukken, lijkt me dat zo'n kind later verknipt en paranoïde is en niet goed zelfstandig kan functioneren.
Als alle anderen in de klas en smartphone hebben en op social media zitten en jouw kind niet, dan voelt je kind zich ernstig sociaal uitgesloten en heeft grote kans om depressief te worden.
Dit is geen simpel probleem. Zit verweven in de hele maatschappij.
Ik weet niet of je dat zo kan stellen. Als ik kijk naar zowel m'n eigen kinderen als vriendjes/vriendinnetjes (tweede helft van de basisschool) hebben die aardig goed door dat het niet de echte wereld weergeeft en dat die mensen ook wel eens ongelukkig zijn. Ik denk dat het effect dat je noemt sterker aanwezig is bij oudere jeugd en dat kinderen er tegenwoordig wat beter doorheen prikken.
Een mooie illusie.
waarom denk je dat?
Kijk naar de rokers van nu en je weet genoeg, of naar overgewicht.

Er zal altijd een significante groep zijn die dit niet begrijpt en die groepen bevinden zich doorgaans onderaan de sociale ladder. Die moet je (willen) sturen en het juiste voorbeeld geven. Of je laat ze vrij, en dan ontwikkel je een samenleving zoals je die in de VS ziet. En gek genoeg is er dan een soort 'trickle-up' effect, want ook de middenklasse gaat zich laten verleiden, want groepsdruk, enz. Zo infiltreert dit toch nog heel veel gezinnen.

We zijn al aardig op weg. Het stimuleren van gezond en goed leven vindt plaats bij de gratie van commercie, en is dus voor de welgestelden weggelegd. Zie ook de gemiddelde reclame uitingen en waar die op gericht zijn. Lubach zette het ook mooi neer met zijn gehaktbal laatst.

En dit geldt net zo goed voor mediawijsheid. Kijk naar de groepen in de samenleving en wat die stemmen, gaat dat over standpunten en inhoud, of gaat het over de waan van de dag. Je kunt het heel simpel categoriseren en ja daar hoort een waardeoordeel bij. Dat moeten we veel meer naar voren brengen als we iets willen veranderen en sturen. We sturen nu op basis van lobbyclubs uit het bedrijfsleven - dus net zo min echt vrij, maar met torenhoge uitgestelde rekeningen in het vooruitzicht.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:30]

Zie jij dat jouw kinderen dit dan niet doorhebben?
Ik zie dat heel veel mensen 'denken' dat ze het doorhebben en zichzelf daarmee laten verblinden. Of er geheel de schouders voor ophalen, want ignorance is bliss.

De techniek en de manipulatie is allang een stap of drie verder, want de belangen zijn groot, dus dat is simpelweg oorzaak > gevolg. Deze bedrijven weten haarfijn uit te zoeken hoe de volgende stap gezet kan worden.

Enne... kinderen die het doorhebben... Je bedoelt die jongeren die lootboxen, skins en dergelijke kopen bijvoorbeeld? Of die kinderen die nu al oog- en nekproblemen hebben ontwikkeld? Of de hele volksstammen die nog altijd geen enkele aandacht besteden aan analyse van informatie en bronnen voordat ze iets reposten? Kinderen die de waarde van geld steeds minder goed begrijpen en steeds gemakkelijker geld uitgeven of lenen? We cultiveren slaven van de commercie en misleiding.

Ooit zeiden we dat we bepaalde zaken niet vóór een bepaalde leeftijd wilden aanbieden. Nu is dat niet meer onder controle te houden (vinden we, maar eigenlijk zeggen we: dat kost teveel moeite dus laat maar zitten) dus roepen we dat ze het zelf wel kunnen. Geloof je het echt? We zijn erg goed in de weg van de minste weerstand, dat is wat ik detecteer, want ondertussen kan zowel jong als oud helemaal niet met die manipulatie en verslavingen omgaan. Van bellen in de auto, tot dagenlang appen op de bank, we geven het slechte voorbeeld, en social media is een van de grote aanjagers.

We denken slimmer te zijn dan de techniek waaraan het gros verslaafd is geraakt. Natuurlijk! Dat klinkt echt niet als iets wat een verslaafde zou zeggen :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 04:30]

Nee, ik ben benieuwd naar jouw ervaring, met jouw kinderen. Hoe ervaren die het?

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 04:30]

De mijne is twee en een half. Die is ook nu al verslingerd aan Nijntje op de tablet :) En de wereld er omheen bestaat dan niet meer.
Ik groeide op met efukt, ogrish, rotten, wolvenstein, doom, Mortal Kombat, GTA1<>5 UFC-1 / UFC-2 / UFC-3, groeten van hak, 2 girls one cup, Battlefield / CoD.

Turned out ok.

(Fade in > Dexter theme song)
Je kan niet vroeg genoeg beginnen met ongelukkig worden op social media blijkbaar.
Ik snap wat je bedoelt, het is eigenlijk een neppe wereld. Daar kwam ik ook heel snel achter. Ik heb er zelf een paar jaar geleden ook last van gehad. Ik heb insta bijvoorbeeld nog, maar heb de app eraf gegooid zodat ik maar af en toe kijk web based. Is al een wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 04:30]

Helemaal mee eens. Social media is erop gebasseerd er voor te zorgen dat je er verslaafd aan raakt. Elke like, elk hartje, elke comment... Het draagt allemaal bij aan het opslokken van zoveel mogelijk tijd en aandacht. Immers de gebruiker is het product en jouw aandacht wordt verkocht aan adverteerders en andere "belanghebbende."

Ik ben al lang blij dat ik geen Facebook, Twitter, Pinterest e.d. meer heb. Een wereld van verschil en gemoedsrust.
Ongelukkig, maar vooral ook verslaafd gemaakt worden aan. Facebook / Instagram past gewoon de truc toe die Microsoft tijdens mijn studie toepaste, of Google nu op vele middelbare scholen: hun eigen software gratis verspreiden zodat kinderen / adolescenten hieraan gewend raken en dat later in hun leven willen blijven gebruiken. Als je als vis aan de haak bent geslagen kom je er maar weer moeilijk van af.

Hoe vroeger je een persoon je systeem binnenhaalt (sociaal medium, software ecosysteem, enz.) hoe kleiner de kans dat ze eruit stappen en hoe langer je ze kunt uitmelken.
Ken jij mensen met een Excel fetish ? (I have seen a couple, they do exist.)
Maar jokes aside, alles is heaven met Ublock/Adblock in chrome als je vroeger met Netscape of Internet explorer het 'Internets' moest betreden, I know that much.

Dial-In's via Aruba bij de buuf verwijderen, paarse gorilla weg rotten die je PC kaapte, HELL.
Nog meer zombies die geen connectie hebben met de wereld om hun heen.

Volwassenen blijven stilstaan met de auto of fiets voor een groen licht , mensen die niet in de gaten hebben dat de rij opschuift, mensen die vergeten de lift uit te stappen of in te stappen. Collega's die je hulp nodig heeft en vervolgens in een gesprek op zijn mobiel gaat kijken en het gek vindt dat je dan verder met je werk gaat. Mensen die in de winkel tijdens het afrekenen nog even tussendoor een berichtje moeten sturen . Mensen die selfies maken en gewoon altijd in de weg staan,zelf als mensen de bus uit moeten stappen of bij een corona vaccin selfie.
Mensen die spontaan stilstaan terwijl je achter ze loopt, fiets of zelfs in de auto even besluiten dat ze halfgeparkeerd/weg helft kunnen stilstaan om even een berichtje te lezen of te sturen. Mensen die tijdens het rijden appen en vervolgens rechts af willen slaan en een klein meisje missen die rechtdoor moet of bij een kruispunt vol een meisje aanrijdt, want ik heb het stoplicht gemist. De mensen die slingeren en langzamer gaan rijden tot zelf 25 km per uur . Die idioten allemaal.

Ik kan wel doorgaan met al die volwassen zombies die overigens niet tegen commentaar kunnen, of aangesproken kunnen worden aangaande hun werk of inzet. Elke tegenslag moeilijk kunnen verwerken zoals een defekt toestel, geen wifi, geen mobiel internet etc. en dat aangeven dat hun wereld instort en dat ze zo geen leven hebben.

Die mensen hebben geen leven . Mijn advies laat eens je mobiel thuis en ga naar een leuke plek zoals een bos of strand en geniet eens van je omgeving en maak eens een praatje met iemand. Je kan ook heel fijn een wegwerp bb meenemen met voorgesneden vlees als snack en drankje met twee man of meer op afstand en dat is super gezellig.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 04:30]

enkele dagen geleden in een gesprek over softdrugs kwam ik ook uit op het verslavende karakter van social media/smartphones. Mensen beseffen echt niet hoe verslavend die dingen zijn. De gelijkenissen tussen drugs en smartphone gebruik zijn zo treffend. De drang om naar je smartphone te grijpen is hoger dan die van een sigaret, het aantal verkeersongevallen ten gevolgen van die drang is echt niet goed.... Ouders die kinderen proberen het smartphone gebruik van hun kinderen in te perken maar hier zelf niet in slagen omdat ze zo verhangen zijn aan instagram en dergelijke. Het is een verslaving die in 10 jaar tijd zo onze maatschappij is binne geslopen.
Ik vind het ook jammer, ik zie de maatschappelijke gevolgen (en de voorbeelden die jij noemt) regelmatig. Als student ben ik één van de weinige die zelden de smartphone erbij pakt. Wat dat betreft ben ik sowieso een uitzondering, want ik heb geen Facebook, Instagram, Tik Tok, Reddit of [vul maar in]...

Voor af en toe communicatie gebruik ik Bellen, SMS, Telegram of WhatsApp (staat ook direct in de volgorde die ik prefereer).

Toen wij nog op locatie mochten samenwerken (dat is inmiddels al langer dan een jaar geleden), werden tijdens groepsopdrachten regelmatig smartphones door studenten erbij gepakt. Die lagen vrijwel altijd op tafel (vaak zelfs met het scherm aan) en werden nooit uit zicht gehaald. Dat werkte voor mij uiterst afleidend, op enkele momenten frustreerde mij dat zelfs. Een aantal keren was ik iets aan het bespreken en dan wordt plotseling de mobiel erbij gehaald tijdens het gesprek, dat komt op mij ook niet erg aardig over.

In de lunch-pauzes zat (bijna) iedereen op de smartphone, bleek soms moeizaam om een gesprek aan te gaan.

Ik zeg er eigenlijk nooit wat van, het is ook niet aan mij om mee te bemoeien, maar soms vraag ik mij wel de positieve kant af van smartphones.

Dit speelde overigens ook al in het voortgezet-onderwijs, al was het daar vele malen erger. Op den duur zijn zogenaamde telefoontassen ingezet. Iedere les moesten leerlingen bij binnenkomst hun toestel in een vakje stoppen, bij het einde van de les mocht deze weer opgehaald worden. Wat dat betreft een uitstekend systeem.

In de vervolgopleidingen wordt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid verwacht, helaas werden in het eerste jaar van mijn opleiding zo belachelijk veel laptops met YouTube / Games / etc. erbij gehaald, zelfs bij studenten van >18 is het dus een probleem. Dan zit je in de collegezaal en kun je de lessen niet volgen omdat voor / achter / links / rechts studenten andere zaken aan het doen zijn, wat vaak veel overlast met zich mee brengt.

Is voor mij niet te volgen in ieder geval, ik vind het ongezond.

Wat betreft inhoudelijk, naar mijn mening horen kinderen <12 gewoon geen smartphone te hebben. Prepaid dumbphone vind ik acceptabel (met het nummer van mam of pap, oma, opa, vriendjes, o.i.d. erin), maar daar moet het bij blijven. Dit initiatief van Facebook vind ik verwerpelijk.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 23 juli 2024 04:30]

Ieder z'n ding, maar ik moet er niet aan denken om voor alle comunicatie die doe om daar een telefoon gesprek voor aan te gaan.

Heb een dochter van 5, fan-club-dochter bevat the usual Opa/Oma/Tante's die dagelijks een paar foto's voorbij willen zien komen. [Send] done ;) Love it.
Vooral dat niet tegen het commentaar kunnen. Tegenwoordig mag je iets verwachten dat tussen een scheldpartij en doodgestoken worden ligt... “Sorry” is 1980 blijkbaar.
Vroeger stonden of zaten mensen massaal met een krant of boek voor hun neus. Toen je alleen nog maar mobiel kon bellen werd er rijdend gebeld met één hand aan het stuur of had je mensen die tijdens een treinreis volcontinu aan het bellen waren. Vroeger waren we ook niet echt voortdurend sociaal en gezellig met elkaar aan het doen. Daarnaast worden smartphones wel degelijk sociaal gebruikt: jongeren die in groepjes elkaar foto's of nieuws-/social media berichten laten zien bijv.

Mensen hebben dus best wel een leven, het ziet er alleen wat anders uit als een paar decennia geleden.
Lijkt me redelijk on-topic. Zijn reactie laat zien dat er maatschappelijke gevolgen zijn ook niet-gebruikers raken. De app toegankelijk maken voor kinderen kan dat mogelijk verergeren.

Zelf kan ik het nog wel iets relativeren. Ook pre-social-media waren er mensen die het nodig vonden om bovenaan de roltrap of midden in een gangpad opeens stil te staan om daar een babbeltje met iemand te maken.

Maar goed, we gaan het zien. Zelf ben ik alweer enige tijd genezen. Tweakers is eigenlijk het enige waar ik nog reageer, en altijd thuis, nooit onderweg of tijdens een bezoek aan anderen.
"Ook pre-social-media waren er mensen die het nodig vonden om bovenaan de roltrap of midden in een gangpad opeens stil te staan om daar een babbeltje met iemand te maken."

Precies wat ik bedoel, het is te makkelijk om dit allemaal enkel op mobiele telefoons/sociale media te schuiven - tijden veranderen. Ik heb ook ondertussen al anderhalf jaar niet meer op Facebook ingelogd en ben er blij mee, maar dat doet niets af aan het recht van de rest van de wereld om dat wel te doen als ze (denken dat) ze er gelukkig van worden.

maar het verhaal van @Noresponse kun je ook 1 op 1 naar de consumptie maatschappij, fastfood industrie, klimaat/milieu etc etc vertalen, dat is wat ik bedoelde met niet on-topic, het is gewoon een rant. Hij is tegen social media, dat mag, maar het mist connectie met het specifieke sub-onderwerp van dit artikel.

Als iemand radicaal tegen iedere vorm van fossiele energie is, kun je daar ook moeilijk een discussie over de subtiele verschillen tussen gas- en kolencentrales te gaan praten. Diegene is gewoon tegen alles wat met verbranding te maken heeft en voegt dan niets toe / gaat voorbij aan het feit dat gas 5x schoner is dan kolen.
Fantastisch, de facebook jugend abteilung! Zoveel mogelijk (prive gerelateerde) data van jongsafaan. Makkelijk nog te sturen, te beinvloeden en een schat (letterlijk) aan inkomsten.

De privacy schendende, manipulateive en sturende engheid is overigens allang niet meer des facebook alleen, uw overheid die er niets tegen doet is net zo eng.
Cyberpesten kun je niet vroeg genoeg leren... 8)7
Walgelijk, probeer zoveel jonge mensen in het eco-systeem van de criminelen van FB
te krijgen.

Dit zal waarschijnlijk hard naar beneden worden gemodereerd, maar over een paar jaar zal ik helaas gelijk hebben.
Alcohol mag je niet kopen onder een bepaalde leeftijd, verslavend, slecht voor je gezondheid en gevaarlijk.
Sigaretten mag je niet kopen onder een bepaalde leeftijd, veslavend, slecht voor je gezondheid en gevaarlijk.
Social Media....geen probleem, is verslavend, slecht voor je geestelijke gezondheid en gevaarlijk voor jonge kinderen...

Gelukkig ben ik een ouder en zal ik mijn kinderen hier tegen beschermen. Facebook, vooral door blijven gaan zo, Nokia en Kodak wachten je op in het hiernamaals....
Social media is het gif van de moderne wereld. Echt totaal bizar dit.
Ja, net wat we nodig hadden, nog meer dataverzameling en dan nog kleine kinderen targetten... ;(

Mag dit zelfs? Ik dacht dat Social Media verboden was onder de 13 jaar. :?
Ik kan zo snel de (Europese) wet niet vinden, maar als het goed is is voor kinderen onder de 16 jaar het verboden om zonder toestemming van de ouders een Social Media account aan te maken.
Mocht iemand die snel kunnen vinden zou dit een welkome toevoeging, aan het artikel, zijn.


Volgens de GDPR wetgeving van Europa, inderdaad. Sowieso onder de 13 jaar niet, maar zelfs 16 jaar tenzij een land specifieke aanpassingen maakt voor tussen de 13 en 16 jaar oud. Daar moet altijd expliciete toestemming geven worden door een ouder/voogd om Social Media toe te staan.

Edit:
Wetgeving voor de US (< 13 jaar): COPPA

Edit2: (Zie tekst)

[Reactie gewijzigd door Martin.Air op 23 juli 2024 04:30]

Dataverzameling is 1 van de motieven, de andere is het verkopen van de aandacht van kinderen, en dat is nu net iets wat kinderen niet goed kunnen reguleren (volwassenen trouwens ook vaak niet): Waar gaat mijn aandacht naar uit en is dat wel gezond?
Brand awareness, ze vast aan hun merk laten wennen zodat ze zodra het mag niet naar de concurrentie gaan.

Beetje kansloos als je het mij vraagt gezien hoe snel platforms komen en gaan, maarja zij zien er geld in anders zouden ze het niet doen.
Ik dacht dat Social Media verboden was onder de 13 jaar.
Social Media is zeker niet verboden, waar wel strenge regels aan hangen is de eventuele dataverzameling.
Laten we dat soort beslissingen nu gewoon bij de ouders laten.

Ik heb mijn zoon ooit eens aan de Youtube-kids gezet. Sorry maar dat is iets voor kinderen van een jaar of 5. Niet voor een mannetje van een jaar of 10.

Dus wij hebben zelf gewoon een account aangemaakt met daarin ingesteld dat hij geboren is in 2000.

Klaar.
Hoeft helemaal niet. Ze kunnen ook reclame laten zien zonder enige dataverzameling (al zullen er genoeg zijn die dat niet geloven). Ik vermoed dat het doel meer is om aan klantenbinding te doen en zodra men 14+ is pas te gaan profileren.
Je kunt je wel allemaal blijven verzetten tegen dit soort ontwikkelingen maar tegen die tijd ben je gewoon ingehaald door de realiteit. Het gebeurd gewoon in de praktijk al. Kinderen van 7 á 8 jaar krijgen tegenwoordig al heel capabele smartphones van hun ouders, die weten vaak niet eens welke apps daar op geïnstalleerd worden. Hele schoolklassen in de bovenbouw van het basisonderwijs zitten op TikTok, Snapchat etc. Mijn nichtjes van 11 en 12 hebben net vorige week een Iphone 11 van hun zakgeld gekocht na 3 jaar sparen. Dit is gewoon de realiteit.

Dan heb ik liever dat de platformen er zelf alles aan doen om het zo veilig mogelijk te maken voor kinderen. Tenminste als jouw hele klas op Insta zit dan wil je zelf of dat jouw kind ook niet buiten te boot valt. Juist een soort "kinderprofiel" zoals Netflix heeft zou goed werken. Dan kunnen ze alleen accounts volgen die geschikt zijn voor hun leeftijd, kunnen volwassen ze niet meer DM'en behalve na goedkeuring van ouders etc. Dat is veel beter dan zeggen verbiedden allemaal. Want het gebeurd toch wel. Iedereen vult gewoon een fake leeftijd in bij het maken van zo'n profiel. Dat gebeurde 20 jaar geleden al als je een hotmail account wilde. Ik heb het zelf ook gedaan en zie het om mij heen niet anders gebeuren. Verbieden lost het probleem niet op, het maakt het alleen maar erger.
Ik heb liever dat ouders wat meer tijd gaan spenderen aan opvoeden van hun eigen kinderen.
En hoe zie je dat voor je als je tegenwoordig 2verdiener moet zijn, omdat je anders geen huis kan kopen/huren en de kosten voor je kinderen kan dragen?
Ik werk zelf op een school en tegenwoordig verwachten veel ouders dat de school de taak van opvoeding op zich neemt. Ook komt er steeds meer lesmateriaal Social Media/Sexting etc., dat maar beperkt nut heeft, omdat sociale groepsdruk krachtiger is dan een lesje met waarschuwingen en de wijzende vinger van de volwassenen die zich teveel bemoeit.
Als je dat niet voor je ziet dan is de keuze vrij simpel; geen kinderen nemen.

Ik heb ook voor de klas gestaan in het PO. Heeft zeker meegespeeld om het onderwijs vaarwel te zeggen.
Geen kinderen nemen is ook zeker de keuze van mij en mijn vriendin waar ik al 10 jaar mee samen ben. Beide werken wij met kinderen, ik zelf in het PO en zij als psycholoog binnen een instelling/woongroepen voor jongeren.
En kijkend naar ons zelf en hoe de wereld er nu voor staat hebben we beiden voor ons zelf gekozen en genieten van de vrijheden die we samen hebben. Moet er wel bij zeggen dat ik respect heb voor mensen die wel bewust kinderen nemen en ook alle zorgen en opvoeding dragen die nodig zijn. Maar voorlopig is het gewoon niet voor ons weggelegd kinderen te nemen.
Altijd als mensen mij vragen of ik kinderen heb zeg ik altijd: Ja, heb zo rond de 270 kinderen, alleen zijn ze van andere ouders.
Ten eerste, dan heb je beide gewoonweg een te slechte (deeltijd-)baan om een kind erbij te nemen.

Ten tweede is dat natuurlijk wel raar. Aan de andere kant..een kind besteed veel tijd in school - daar zal dus hoe dan ook een deel van de opvoeding komen te liggen.

En nee, een lesje met waarschuwingen helpt sowieso niet nee. Iemand die het levende voorbeeld is die er ook nog een mooi verhaal van kan maken - dat blijft wel hangen. Het is maar hoe je het aanpakt.
Dat laatste gebeurd ook wel in het onderwijs, maar niet genoeg. Dit noemen ze gastlessen. Vaak heb je zulke lessen met Bureau Halt/Politie/Ex crimineel die gezamenlijk hun verhaal doen. Het meest bizarre is dat jongeren het meeste opletten bij het verhaal van de ex crimineel, vooral omdat zijn verhalen in het begin "stoer" klinken, maar ze achteraf wel schrikken wat de gevolgen zijn.
Ik vind gastlessen daarom ook stukken efficiënter dan een standaard lespakket van een bedrijf die voornamelijk uit is op geld verdienen aan hun materiaal. Gastlessen maken gewoon veel meer impact op jongeren.

Tevens denk ik ook betreft ouders en kinderen krijgen, dat niet elke oude diep genoeg nadenkt over kinderen krijgen en de lange termijn gevolgen/lusten/lasten dat het met zich mee brengt.
Ik en mijn vriendin hebben lang genoeg nagedacht samen om op een NEE uit te komen.

[Reactie gewijzigd door Dostar op 23 juli 2024 04:30]

Lekker makkelijk, je hebt gelijk maar ouders zijn ook maar ouders.
Mijn dochter van 7 heeft ook haar eigen android tablet, maar via Google Family Link (https://families.google.com/familylink/) heb ik dus wel alles onder controle, nieuwe apps installeren moet eerst via bevestiging op mijn toestel (waar ze natuurlijk geen toegang tot heeft), dag limieten van maximaal tablet gebruik in tijd, nachtlimiet zodat deze 's avonds automatisch geblokkeerd wordt.
Social media onder 13 zou verboden moeten zijn, zij kunnen niet inschatten wat voor impact social media heeft. Ik weet dat het een taak voor de ouders is, maar om een Instagram voor kinderen te starten lijkt me geen goed idee.
De meeste social media hebben al een clausule in hun terms & conditions dat leden minstens X jaar oud moeten zijn. Dat is echter eerder voor hun eigen bescherming dan dat van de kinderen, en het houd ze echt niet tegen.
Dat soort ongein had ik ook toen ik nog minderjarig was. Dan was mijn geboortejaar ineens 1900 of 1883.

En toen mocht alles ineens!
zij kunnen niet inschatten wat voor impact social media heeft.
Dit geldt spijtig genoeg ook voor veel mensen ouder dan 13
Vraag me af welke impact je het over hebt, als we er voor het gemak even vanuit gaan dat het veilig en niet te commercieel is.

Dingen delen met leeftijdsgenoten is menselijk en dat dat nu online gebeurt ipv buiten of over de telefoon of zelfs per brief 30 jaar geleden (ik had nog pen vrienden, kettingbrieven, poeziealbums en wat ik op straat deed was ook een boel kattekwaad) Daarna kwamen de Gameboys en spelcomputers, nu zijn het tablets en smartphones..

Ouders moeten ouderlijke dingen doen: opvoeden in welke vorm dan ook.
Pedo hotspot incoming......
My thoughts exactly....
Hahaha! Wilde het niet zeggen maar...
Dus geen foto's toestaan.
Dus komen ze weer naar de 13+ versie...
Fijn dat mijn zoon van 19 zijn zusje van 12 wilt volgen en dan meteen als pedo wordt bestempeld.
Zei ik dat? Je snapt zelf toch wel wat pedo’s hier gretig gebruik van gaan maken.
Zei ook niet dat jij dat zei, maar is wel het beeld dat geschept gaat worden zo.
Ik ga als vader mijn best doen dit zo lang mogelijk uit te stellen - tot er dermate veel peer pressure vanuit de omgeving komt om mee te doen dat het niet anders kan. Om dan eerst ontzettend goed en duidelijk voor te lichten wat het is, dat iets er nooit echt af kan en dat bij vragen papa ten allen tijde klaar staat om een goed gesprek te voeren - zonder schaamte of schuldgevoel.
Wat je moet doen is Instagram Blacklisten op je eigen netwerk.

Hierdoor is het al moeilijker om instagram te bemachtigen omdat je de site/app niet kan gebruiken.

Dan weet je ook vrij snel of ze erop zitten, want als ze klagen dat het internet het niet doet, weet je dat er iets mis is
Ik zou liever het gesprek aangaan dan verbieden. Verbieden is niet zo makkelijk als jij oppert. Zelf ben ik opgegroeid in een mileu waar niet altijd alles in open gesprek bespreekbaar was. Mijn opvoeding was briljant hoor - maar dat zou ik beter doen. Ik vond namelijk genoeg olifantenpaadjes om toch te krijgen wat ik wilde - stiekem.
dat klinkt als pedo heaven
Anoniem: 343919 @ZureMelk19 maart 2021 09:10
Ik ben geen voorstander van een Instagram platform voor kinderen tot 13 jaar maar ik gok dat Facebook hier wel over nagedacht heeft. Zeker als ik dit artikel lees: nieuws: Volwassen Instagram-gebruikers kunnen niet meer zomaar DM's sturen na...

Lijkt mij iets dat alleen kinderen elkaar kunnen volgen en niet ouder dan 13.
Advocaat van de duivel , maar dan pas je toch gewoon je geboortedatum aan? Goed initiatief zeker dat ouderen niet zomaar jongeren kunnen benaderen.

Benieuwd hoe dit weer uitpakt.
Anoniem: 343919 @Schuurdeur19 maart 2021 09:21
Soms ben ik slachtoffer van mijn naïviteit inderdaad. Daar had ik niet over nagedacht.

Blijft hoe dan ook een slecht plan.
Onder het mom van "gaat ze niets aan" zijn er sowieso veel mensen met een gefingeerde geboortedatum.

Ik stel me zo voor dat dat hier ook gaat gebeuren. Maar dan onder het mom "als oma mag ik toch wel mijn kleinkind DM'en, kom nou", etc.
Maar hoe gaan ze vaststellen dat de personen die zich aanmelden voor deze insta versie daadwerkelijk onder de 13 zijn?
Je zou een service als Itsme of antumid kunnen gebruiken om iemand zijn identiteit digitaal te verifieren.
Alle gegevens kunnen geobfusceerd worden behalve je geboortedatum.

Nog beter zou zijn dat de EU één front vormt om jezelf te verifiëren op sociale platforms.
Dan zou er genoeg druk zijn tegenover FAANG om dit te implementeren voor de europese markt.

Als vader zou ik graag zo'n adoptie zien.
Ook al duw ik tegen mijn eigen kar, want als puber heb ik zowat alles gezien dat niet voor mijn leeftijd bedoeld was op het internet.

Maar op 20 jaar is er veel veranderd in onze digitale leefwereld.
In mijn tijd zat ik op een P2 te tokkelen met een 56k modem.
Ondertussen is elk toestel geschikt om zich online te begeven.

[Reactie gewijzigd door nagasy op 23 juli 2024 04:30]

Ik snap nog steeds niet hoe AI je leeftijd kan verifieren als je alleen maar accounts maakt en met mailadres verifieert.

Verder vind ik het nogal apart om je identiteit op internet te kwakken, ik wil FB of Insta helemaal niet mijn digitale ID geven en daar hebben ze ook niks te zoeken. Lijkt me ook niet dat kinderen -vooral kinderen- alles moeten bekendmaken over hunzelf, als ze niet oppassen blijft dat hun levenlang traceerbaar.

Ik adviseer echt om je kinderen anoniem te laten zijn op internet en ze privacy leren bij te brengen. Een digitale ID aan sociale media geven is wat mij betreft echt een brug te ver.
Volgens het Artikel een met een AI.

Maar als je kijkt hoe goed Facebook al is met hun AI's als het komt om Fake nieuws, dan vrees ik het erigste. want al het Fake nieuws komt er vaak wel doorheen.
Heel simpel...met een kopie van een paspoort of ID van de ouder die dan garant staat voor zijn/haar kind.
Het doel is niet de kinderen bedienen maar juist de "noodzaak" creëren om geheel vrijwillig je info af te geven.
Vervolgens plempen ze het kind vriendelijk onderdeel helemaal vol met advertenties zodat jij als ouder nog meer onder druk komt te staan om dingen te kopen.
En wat win je ermee? Je kind is afgeleid door een telefoon ipv de TV.
Lijkt mij niet geheel wenselijk om een amerikaans bedrijf de bescherming van onze identiteit toe te vertrouwen, los van dat ook dat proces fraudegevoelig is, want je kan immers als volwassenen nog steeds uitgeven als kind want je kan jezelf identificeren.
Een dergelijk platform voor kinderen lijkt mij überhaupt niet zo handig, ze zijn veel te kwetsbaar en kunnen reclame niet onderscheiden van realiteit.
Handig als mijn zoon van 19 zijn zusje van 12 wilt volgen...
Net zoals K3, Sesamstraat en alles voor kids? |:( |:( |:(

Beter geef je ze een eigen platform waar je ze kan beschermen, anders maken ze toch gewoon een account aan tussen de volwassenen. Kinderen van 4 hebben al mobieltjes, ze dan nog 9 jaar van internet/Social media afhouden is een illusie.
Natuurlijk is het een prioriteit voor FB!
FB is al niet meer cool onder de jeugd, want pa&ma zitten er ook op.
Hoe hou je dan een verse aanvoer van social media junkies in stand; door een "veilige versie voor de jeugd" te maken...

Ik mag hopen dat er snel een dikke vette streep door dit onzalige plan gezet wordt en dat er een paar grote bedrijven nog veel harder aangepakt gaan worden dan nu al het geval is; het bestaansrecht van FB is in ieder geval al weer een stukje kleiner geworden wat mij betreft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.