Instagram brengt TikTok-alternatief Reels uit in Nederland

Facebook-dochterbedrijf Instagram brengt TikTok-alternatief Reels uit in Nederland. De dienst richt zich op het maken van korte video's van ongeveer vijftien seconden met effecten. Reels krijgen een plek in de feed en het Verkennen-tabblad.

Reels is vanaf woensdag te gebruiken in Nederland, meldt Nu.nl. Als gebruikers hun account op openbaar hebben staan, kunnen hun video's terechtkomen in een daarvoor ingericht gedeelte van het Verkennen-tabblad. Het maken van Reels gaat via de camera-interface van de app.

Reels was al beschikbaar in onder meer Duitsland en Frankrijk en in aanloop naar de release in meer landen stopte Facebook al met de vergelijkbare app Lasso. Reels is een afgeleide van de hoofdfunctie van concurrent TikTok.

Facebook kopieert al jarenlang populaire functies van concurrenten. Zo maakte het Places als antwoord op Foursquare in 2010, Facebook Camera als concurrent voor Instagram in 2012 in een succesvolle poging de oprichters ertoe te bewegen hun bedrijf te verkopen en Stories als antwoord op de functie met dezelfde naam in Snapchat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-08-2020 • 18:58

70 Linkedin

Reacties (70)

70
59
25
5
1
24
Wijzig sortering
Reels... Konden ze nu echt niets beters bedenken. De Nederlandstalige TikTok-generatie snapt het woord niet eens, laat staan naar wat het verwijst.

Had het dan TipTop genoemd of zo.
wat betekent het woord dan? Ik ben niet van de TikTok generatie, maar geen idee...
Een reel is niets anders dan een filmrol voor zover ik weet.
ow ja, op die manier! Thnx :)
"Are they for reel!?" Sorry, flauw. Maar als het lekker bekt maakt het toch niet zo uit? :) Al vrees ik dat ze het hier uit gaan spreken als "rails".
Uiteindelijk is Reels slechts een feature van de Instagram App. Gebruikers gaan dus eerder de naam Instagram gebruiken dan de naam van een feature.
Wat boeit het nou hoe het heet? Denk je dat TikTok bepaald een woord is wat veel zeggend is. Het was ook ooit Music.ly.

Dit is Instagram. Ze jatten gewoon simpelweg features van Snapchat en nu ook TikTok en het is zonder enige moeite gelijk succes door de miljoenen gebruikers die al Instagram dagelijks gebruiken.

Als je elke dag stories maakt wie houd je dan tegen niet ook een "reel" te maken of te bekijken. Music.ly was maar van korte duur en dat zal TikTok waarschijnlijk ook zijn door het concept. Vine deed in principe hetzelfde en hield het ook slechts een tijdje vol. Wat Instagram zo goed helpt is simpelweg het volgen van je vrienden of artiesten en het opzoeken van foto's van mensen en het hele sociale aspect tussen mensen. Ook helpt het dat je precies dezelfde functies als snapchat in 1 app hebt en je kan chatten of @mentionen en niet te vergeten dat bijna iedereen wel Facebook heeft gehad en dus ook een Instagram account. TikTok is een stand alone app wat zich net als toen snapchat uit kwam moest identificeren in een bepaalde niche. Snapchat is nog redelijk groot maar is zeker niet meer wat het eerst was alleen de echte diehards maken daar nog veel gebruik van.

En laten we eerlijk wezen. Zelfs na een aankoop door Microsoft zie ik dit niet bijzonder ver groeien maar bij Instagram als functie erbij zie ik absoluut veel mensen hier gebruik van maken als ze een bijzonder idee hebben.

Overigens heb ik van de week toch even de tiktok app gedownload omdat mijn kleine nichtje heel graag de filmpjes wilde laten zien die ze met haar moeder samen had gemaakt. En vandaag het eerste wat ik zie in de feed zijn filmpjes en effecten met explosies van wat gister is gebeurt in Beiroet. Dit zijn geen dingen waar je grappen over maakt en dit is trending in de TikTok app en wordt als grapje neergezet. TikTok gaat het niet lang redden zeker met zulke shit. Als ze hun eigen app niet onder controle hebben nu al gaan ze het straks al helemaal niet redden. 1000en gewonden en velen doden en we zien geen dag later op tiktok al filmpjes met grapjes hierover.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 6 augustus 2020 15:26]

Sorry maar Tiptop is helemaal een lachertje naar mijn mening. Daarnaast zal reel vast niet alleen bedoeld zijn voor de jonge generatie, ik kan mij voorstellen dat een Instagram toch (ook) een ietsjes serieuzer publiek wil aanspreken.
Ik denk dat de app "triller" meer succes boekt, mede omdat deze nu al miljoenen gebruikers heeft en dus niet klein begint. De gemiddelde leeftijd is daarop al iets hoger dan tiktok al zal dat vast snel veranderen.
Volgens mij zit het hem ook in de naam. Reels bekt gewoon niet lekker. TikTok kan iedereen over de hele wereld makkelijk uitspreken.
Als je het zo stelt, dan kan ik wel meer software opnoemen die niet populair zou moeten zijn vanwege de moeilijke naam maar desondanks toch populair is...
Hoe rijmt zich dat met de minimum leeftijd op Facebook? That said, minimum leeftijd TikTok wordt ook massaal omzeild. Maar dat kinderen verleid gaan worden om een facebook-account tbv reels aan te gaan maken lijkt me nog onwenselijker.
Dat mogen mensen toch zelf weten? Ik begrijp niet waarom sommige mensen toch alles willen bepalen voor andere mensen van wat ze wel mogen gebruiken/doen en wat niet....
Dat mogen mensen toch zelf weten?
Nee, wettelijk is bepaald dat ze dat niet zelf mogen weten. Tot een bepaalde leeftijd (16 jaar) heeft een kind toestemming nodig van de ouder/voogd/verzorger. Op autoriteitpersoonsgegevens.nl staat;

Wil jij een app of online game gaan gebruiken? Iets kopen in een webwinkel? Of een account aanmaken op sociale media? En moet je daarbij gegevens invullen? Dan heb je toestemming nodig van een van je ouders of verzorgers. Dit geldt tot je 16 jaar bent.
Het bedrijf moet controleren of je ouder of verzorger ook echt toestemming heeft gegeven. Dit moet het bedrijf doen door deze toestemming vast te leggen. Zonder toestemming mag het bedrijf jouw persoonsgegevens niet verzamelen en gebruiken.

Toestemming intrekken
Heb je toestemming gegeven, maar wil je dit niet meer? Dan kun je die toestemming altijd intrekken. Dat moet net zo makkelijk gaan als toestemming geven. Vanaf dat moment mag het bedrijf jouw persoonsgegevens niet meer verzamelen en gebruiken.

Je kunt je toestemming ook intrekken voor een deel van je gegevens. Bijvoorbeeld: je wilt een app nog wel blijven gebruiken, maar je wilt niet meer dat die app jouw locatie volgt. Dan kun je dat uitzetten.
.

Kun jij het jezelf ooit vergeven als je kind (omdat je zelf zo kortzichtig bent), zichzelf van het leven beroofd omdat het van jou lekker zelf mag bepalen of deze zich (met onjuiste leeftijd) heeft aanmeld bij Facebook, TikTok o.i.d. en wordt opgenaaid door anderen? Of dat het wordt afgeperst, naaktfoto's moet sturen en vervolgens verspreid wordt onder weet ik niet hoeveel pedofielen? Juist door die uitspraak en gedachten gang zijn er al zoveel slachtoffers onder kinderen.

Er zijn wetten en regels rondom de minimum leeftijd en die zijn er echt niet voor de lol.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 5 augustus 2020 20:35]

Waarom zou je je kinderen onnodig risico laten lopen? Ik snap dat je je kinderen niet wilt limiteren, maar een kleine controle af en toe zal ze vast geen kwaad doen. Daarnaast snap ik je vergelijking met de supermarkt niet echt. Een betere vergelijking zou je kind om 22:00 's avonds in het donker alleen op straat laten zijn, ik mag hopen dat je dat ook niet zou doen? Of is dat ook een risico dat bij het leven hoort?

Edit: typefout

[Reactie gewijzigd door calv1n op 6 augustus 2020 08:08]

Risico's horen erbij, maar het is goed als kinderen daar ook bewust van worden gemaakt, zeker op een jongere leeftijd. De wet stelt dat erg zwart/wit alsof dat allemaal opeens oké is op de dag dat je 16 wordt, maar je kunt stellen dat ergens voor pakweg 16 jaar de nodige lessen wel zijn geleerd en daarom is 16 min of meer arbitrair gekozen.

Zo interpreteer ik de wet in ieder geval. Die moet nou eenmaal 100% duidelijk zijn en niet subjectief. Het alternatief is iets vaags als "verstandig genoeg"
Risico`s horen nu eenmaal in het leven, sommige willen liever hun kinderen isoleren en inwikkelen in noppenfolie want stel je voor dat er wat gebeurt
Isoleren en inwikkelen is anders ook flink overdreven. Kinderen kun je lang niet voor alles behoeden, het is maar net hoe de opvoeding verloopt (is verlopen), Hoe het kind zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld etc. etc.

Maar wat jij stelt en dat zijn echt je eigen woorden, is dat een kind van 10, 11 of 12 jaar wel zelf het risico kan/mag lopen als het gaat om het aangaan van overeenkomsten. Want dat is waar het feitelijk op neer komt. Registeren bij een sociaal media platform is n.l. het aangaan van een wettelijke overeenkomst met de daarbij geldende wet- en regelgeving en gebruiksvoorwaarden.
, en op de dag dat mensen 16 jaar worden verdwijnt alles als sneeuw voor de zon en is er niets meer aan de hand zeker?
Op 16-jarige leeftijd wordt verwacht dat een kind wel een beetje inzicht heeft gekregen in sommige zaken. Tenminste, mijn oudste zoon (bijna 14) snapt inmiddels echt wel beter wat privacy betekent en wat het inhoud als hij een overeenkomst afsluit. Dat laatste niet alleen van ons als ouders meegekregen maar zelfs op school tijdens economie e.d.
Mijn kinderen (10 en 12) mogen gewoon op sociale media, geen enkel probleem.
Kijk nu komen we ergens, want.... als jij het wel een probleem had gevonden en er bezwaar tegen had, had je er dus niets tegen gedaan want je eigen woorden waren Ik begrijp niet waarom sommige mensen toch alles willen bepalen voor andere mensen van wat ze wel mogen gebruiken/doen en wat niet....

Dus als je kinderen het willen gebruiken, maar jij/jullie het als ouder(s) niet goed vind/vinden, was het hun eigen keus geweest.
Er zit wel een flinke adder onder het gras. In Amerika zijn de wetten voor het verzamelen van privacy gevoelige gegevens voor kinderen onder de 13 jaar behoorlijk streng en de boetes zijn hoog. Door de leeftijdsgrens in te stellen wordt die wet gewoon ontdoken. Bij Facebook weten ze heus wel dat de gebruikers voor een deel simpelweg een valse geboortedatum opgeeft, maar ze doen alsof ze dat nergens anders aan kunnen zien. Die valse geboortedatum ziet facebook als een vrijbrief om gewoon de contactenlijst, surf geschiedenis ed op te vragen, terwijl dat bij die leeftijd verboden is op straffe van enkele duizenden dollars per geval.

Aan de AVG zal men zich voor de Europese account wel min of meer houden, maar die is lang niet zo streng als de Amerikaanse regels voor kinderen.
Alleen zo jammer dan de eigen overheid de grootse overtreder is van die wetgeving is : /
Kinderen zijn makkelijk beïnvloedbaar. (Volwassenen helaas ook, maar die worden geacht enig gezond verstand ontwikkeld te hebben.)

Stel dat een kind rond Sinterklaastijd doorklikt op een post over Zwarte Piet. Het begrijpt de hele discussie niet goed, maar Zwarte Piet strooit snoep, dus hij klikt door op posts die vinden dat Zwarte Piet moet blijven. Nog een paar klikt verder en hij komt alleen maar racistische troep tegen.
Facebook denk nu dat het kind (of althans het account van het kind) geïnteresseerd is in een bepaalde mening en zal meer posts met die mening laten zien en minder posts met een afwijkende mening. Daarmee kun je een kind dus brainwashen zonder dat het daar zelf erg in heeft.

Natuurlijk houd je als verantwoordelijke ouder goed in de gaten wat je kinderen aan het doen zijn op internet en met name op sociale media. Maar verantwoordelijke ouders (die daarin zo ver gaan) lijken steeds meer een minderheid te zijn. De computer/ tablet/ smarthpone wordt vaak gezien als een goedkope nanny die de kinderen even zoet houdt wanneer je zelf bezig/ moe bent.
Omdat platformen als tiktok anders pedoparadise kunnen worden. Jonge kinderen laten zich makkelijk overtuigen om dingen te doen die ze niet zouden moeten doen
Drugs gebruik in Singapore ligt anders zeer laag...
Dat komt mede omdat ze daar drugs serieus bij de bron aanpakken, de dealers en de importeurs, het is dus ook bijna niet te verkrijgen want de pakkans is erg groot (in tegenstelling tot drugs-distrie-land Nederland) .
Ik snap nou echt het verschil niet. Korte video's kon je toch al maken met Instagram?
Maar bezit het nu al alle editeerfunctie's die Reels aanbiedt? Ik denk het niet. Maar zoals je zelf aangeeft, passen zo'n TikTok video's perfect in het concept van Instagram.
Je kan met Instagram toch ook al filmpjes maken :?
Weer een social media app. er zijn er al zoveel en alles draait meestal om "jezelf" . Ik heb nooit begrepen wat je er nou echt aan hebt om jezelf te delen met de hele wereld en waarbij iedereen likes en comments post....
Weer een social media app. er zijn er al zoveel en alles draait meestal om "jezelf" . Ik heb nooit begrepen wat je er nou echt aan hebt om jezelf te delen met de hele wereld en waarbij iedereen likes en comments post....
Het is in Instagram geïntegreerd.

Wat ik zo jammer vind is dat nu ook Instagram helemaal volgegooid gaat worden met features. Straks wordt het net zo chaotisch als Facebook (ik kan de enige zijn, maar ik vind de Facebook app helemaal niet prettig werken meer sinds ze helemaal volgepropt hebben met mogelijkheden. Simplicity is soms gewoon prettig, iets wat Instagram goed voor elkaar had (het tonen van Facebook).

Wat ik nog meer jammer vind is dat Facebook geen eigen innovatie meer weet uit te brengen, maar alles gaat kopiëren van platforms die net even hot zijn geworden. Ik hoop dat het totaal niet gaat aanslaan. Helaas ben ik bang dat dit netzoals Stories een succes gaat worden.
Facebook kopieert al vanaf het begin, ze zijn nooit innovatief geweest.
Facebook kopieert al vanaf het begin, ze zijn nooit innovatief geweest.
Ja, ik snap je opmerking... maar ik vind het toch anders.

Toen Facebook ontstond waren er inderdaad al andere social media platforms, maar wat ik persoonlijk zo fijn vond aan Facebook was dat het tenminste overzichtelijk was en een volwassen platform uitstraalde.... (misschien vergelijk ik het iets teveel met een Hyves?). Het social media platform bestond al en dat concept was al een tijdje in gebruik door meerdere websites. Dingen zoals Story (Snapchat) en Reels (TikTok) zag je vooral alleen bij die twee genoemde bedrijven terug.... omdat ze zien dat het populair is en beide bedrijven niet 1..2..3.. te koop zijn kopiëren ze het maar haarfijn.
TikTok van de chinezen met aannames en vermoedens... (wat terecht ‘zou’ kunnen zijn) of iets van Facebook die al X honderd keer terecht hebben gestaan voor van alles en nog wat. Plus boetes voor vanalles en nogwat...

Geen van beiden natuurlijk, maar als het dan toch moet, TikTok uiteraard...

[Reactie gewijzigd door slijkie op 5 augustus 2020 19:34]

Anoniem: 219080
@slijkie6 augustus 2020 13:29
Wat je bij TikTok niet hoeft aan te nemen is hoe veel data de Chinese overheid kan opeisen, ongeacht de fysieke locatie van deze data. Dat kon eerder (door aMurica) via de Patriot Act natuurlijk ook bij Facebook, en het is in beide gevallen zeer onwenselijk.

Zelf ben ik ondertussen van de keuze " dan maar niks ", en zou dan ook niet echt kunnen kiezen tussen deze twee. Maar ik heb niet het idee dat je bij de een of ander beter zit.
Wat is het verschil tussen Vine en TikTok eigenlijk? Waarom is Vine (tijdelijke hype?) eigenlijk dood?
Anoniem: 564633
@bones5 augustus 2020 21:02
Wat ik begrijp was tiktok ooit bedoeld om filmpjes te maken met eronder muziek, het medium heette toen nog Musicly. Alleen heeft het de afgelopen jaren het gat opgevuld in de markt van korte leuke filmpjes, die Vine heeft achtergelaten. De makers kregen dit door en pastte de naam van het medium aan naar Tiktok, om de verwijzing naar muziek te lozen en een grotere markt aan te spreken. De misbeoordeling van Twitter voor deze markt, met als gevolg een succesvol social media om zeep helpen (Vine) zijn ze nu achteraf dus miljoenen zo niet miljarden mee misgelopen.
Tiktok heeft de jeugd.
Vine was van Twitter maar was verlies lijdend dus zijn ze ermee gestopt in 2016.

Bij Vine mocht je volgensmij 6 seconden videos posten en nu bij TikTok een stuk langer tot wel 60 seconden.
Sneu als je hier nog aan begint.
Slim van Trump.
Heeft de weg vrij gemaakt voor een Amerikaans bedrijf, waar hij waarschijnlijk aandelen in heeft, om markt leider te worden.
America First.
De eerste die het politiek belang heeft gespot hier.
TikTok is Chinees van makelij en de koude dataoorlog is al wel even aan de gang. Amerika gebruikt Facebook en andere tech bedrijven in die oorlog, ze willen nu dus TikTok om zeep helpen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee