TikTok test Stories-functie voor posts die na 24 uur verdwijnen

TikTok test een Stories-functie die gebruikers posts laat plaatsen die na 24 uur automatisch verdwijnen. De feature is daarmee vergelijkbaar met de Stories-functies van andere sociale media. Het is niet bekend of en wanneer TikTok de feature grootschalig uitrolt.

Volgens een tweet van social media consultant Matt Navarra heeft TikTok de test met Stories-posts recentelijk geïntroduceerd. Een woordvoerder van het platform bevestigt tegenover Variety dat het deze feature kleinschalig test onder gebruikers 'in verschillende landen buiten de VS'. "Momenteel experimenteren we met manieren om makers extra formats te geven om hun creatieve ideeën tot leven te brengen voor de TikTok-community", bevestigt het bedrijf.

De 'verhalen' verschijnen in een sidebar op het platform, waar gebruikers de verhalen van mensen die ze volgen kunnen bekijken voordat ze na 24 uur automatisch worden verwijderd. Gebruikers kunnen via diezelfde sidebar een verdwijnende post maken door op de 'create'-knop te drukken. Deze post kan vervolgens van muziek, captions en filters voorzien worden, net als reguliere TikTok-video's.

Gebruikers kunnen ook op de profielfoto van iemand die een verhaal heeft geplaatst tikken om een story te laden. Gebruikers kunnen ook reageren op de Stories van gebruikers. Dat komt overeen met de Stories-feature van verschillende andere socialemediaplatforms, waaronder Snapchat en Instagram.

Het Stories-concept werd voor het eerst geïntroduceerd op Snapchat en werd later overgenomen door platforms als Instagram, Facebook en LinkedIn. Ook Twitter introduceerde Stories-achtige Fleets, maar het bedrijf zette die functie deze week stop omdat deze weinig werd gebruikt.

Afbeeldingen via Matt Navarra op Twitter

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-08-2021 • 09:43

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
19
4
0
14
Wijzig sortering
Ik snap niet precies het doel van deze stories in de TikTok context.

TikTok begon met filmpjes van max 30 sec, heeft nu filmpjes van 3 minuten en wil nu terug naar kort, maar met een afloopdatum?

Volgens mij loop TikTok flink, en zitten mensen vrij lang op het platform (dat doe ik zelf ook), maar ik snap niet waarom elk social network functionaliteiten overneemt van andere platformen. Dan lijkt het mij juist onwaarschijnlijker dat mensen switchen (TikTok gebruikers blijven daar, Instagram gebruikers blijven op Insta, Twitter gebruikers op Twitter, enzovoorts).

Net als WhatsApp, waar het heel moeilijk is om mensen over te krijgen naar alternatieven, want "al mijn vrienden zitten hier", zie ik ditzelfde een beetje gebeuren bij sociale platformen als Instagram, TikTok, Twitter en Snapchat.
Ik denk dat je het moet zien als een grijs gebied tussen "ze blijven op hun platform als ze allemaal dezelfde functies hebben" en "ze gaan niet over als ze een functie missen". Tevens wil je natuurlijk niet alleen nieuwe leden, je wilt ook de huidige behouden.

Verder kom ik niet op tiktok maar ik zie het zelf nogal zo:

FB -> tegenwoordig vooral 30+, weinig influencers, veel slechte reclame van louche bedrijfjes
Insta -> Vanaf 16-ish pas echt populair, veel slechte reclame van influencers
Tiktok -> Ik vermoed van 12 jaar al populair? Geen idee van de content

Je gaat een 13 jarige tevens niet snel op Twitter vinden.
Tiktok -> Ik vermoed van 12 jaar al populair? Geen idee van de content
Ik heb familie die nog niet eens 10 zijn en al niet van hun telefoon / tiktok af te halen zijn. Tiktok heeft echt veelste veel kinderen op het platform. Waarvan ik denk dat het niet zo goed is om zulke jonge kinderen te laten beinvloeden door social media, en al helemaal door wat je op het internet kan vinden :P
Je gaat een 13 jarige tevens niet snel op Twitter vinden.
Twitter is voor politici en pornoacteurs/actrices 😬 . Daar zou een documentaire over moeten komen hoe die interactie op dat platform gaat en hoe naadloos die twee takken van sport in elkaar overvloeien 😄
Volgens mij zijn de platforms alleen maar bezig met: hoe houd ik de gebruikers vast en laat ik ze zoveel mogelijk kijken. Dat is dus steeds aanpassen, kopiëren en uitproberen. Geld, geld en geld.
Ik ben nog steeds van mening dat we er goed aan zouden doen TikTok binnen Nederland te verbieden. Het Chinese bedrijf wat er achter zit (ByteDance) is allemaal erg ondoorzichtig hoe het omspringt met data van gebruikers.

Verder vind ik persoonlijk de content die op dit platform wordt geplaatst meer dan bedroevend.

Misschien wel een erg sterke mening, maar ik zie er het nut voor de samenleving niet van in :)

[Reactie gewijzigd door A_Trouwborst op 5 augustus 2021 09:55]

Maar als we bedrijven gaan verbieden die ondoorzichtig zijn, kunnen we heel veel bedrijven opdoeken. We weten allemaal nog het hele Cambridge Analytica verhaal van Facebook, en ook andere webreuzen zitten meer in de mist dan dat ze open boek spelen in wat er met de data gebeurt.

Niet te beginnen met alle databrokers die als enige doel hebben jou zo accuraat mogelijk omschrijven, en dat de verkopen aan een ieder met geld.
Verder vind ik persoonlijk de content die op dit platform wordt geplaatst meer dan bedroevend.
Net zoals de content op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit of [insert Social Media platform here]? Ik gebruik al een tijdje TikTok en kan me kostelijk vermaken, maar ja, TikTok heeft net als elk ander Social Media platform een significante kant met cringe, alt-right en incels.
Wetende inderdaad wat met FB gebeurd is, zouden we dit soort platformen niet tegen een ander licht moeten houden? Zouden we van dergelijke bedrijven niet absolute transparantie moeten eisen om juist een nieuwe Cambridge Analytica te voorkomen? FB dat willes en wetens data van Amerikaanse burgers doorverkocht via Cambrdige Analytica aan Rusland om de verkiezingen te beinvloeden is een duidelijk teken dat FB het niet zo hoog heeft met de Amerikaanse soevereineit.

Hetzelfde met Tiktok, diens eigenaar BiteDance danst naar de pijpen van Beijing zonder twijfel. Anders worden ze gewoon opgedoekt, niet alleen dat ze zijn gewoon verplicht om partij memoranda op te nemen in hun eigen statuten. Dit is net zo goed een bedrijf die gewoon niet te vertrouwen is met user data en wat ze daarmee doen. Tiktok is al meermaals in het nieuws gekomen met het actief censureren van gevoelige postings over China. Visa versa kunnen we net zo goed verwachten dat zij het platform misbruiken om wederom het Westen aan te vallen.

Dus wellicht heb je gelijk, en dienen we alle platformen gewoon open te breken. Ze mogen best gebruikers data verkopen, immers dit is wat ze doen, maar dat ze dezelfde capaciteiten misbruiken om de agenda's van andere mogendheden te pushen is niet wenselijk. Dus ja, goed idee laten we vooral ondoorzichtige social media bedrijven die Nederland, de EU of VS ondermijnen verbieden.
Maar als we bedrijven gaan verbieden die ondoorzichtig zijn, kunnen we heel veel bedrijven opdoeken.
Waar een vraag is, zal een aanbod zijn. Doek die oude bedrijven maar op. Er komt dan vanzelf iets nieuws dat voorziet in de behoefte en wel transparant is.

Als een bepaalde transparantie vereist wordt richting overheden m.b.t. financiën, dan kunnen er ook eisen gesteld worden aan het gebruik van gegevens.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 augustus 2021 10:31]

Het is niet alsof de alt-left en soy mannen leuk zijn om naar te kijken.
Sterker nog, veel social media is eerder een gevaar voor de samenleving dan dat het goed doet of nut heeft
We zouden het beter kunnen omdopen naar asocial media. Eigenlijk is de coronapandemie een schoolvoorbeeld van datgene wat jij hier benoemd.
Persoonlijk zie ik het nut van de meeste social media niet in....
Het is zoals het doorbladeren van een tijdschrift. Het vedoen van tijd, iets leuks willen zien, misschien iets van opsteken (genoeg tutorials op YouTube). Het probleem echter is dat al die platforms je aan de haak proberen te houden zodat je er zo lang mogelijk op zit, er is altijd wat nieuws te zien waar je misschien interesse in hebt, alles voor meer inkomen.
"Misschien wel een erg sterke mening, maar ik zie er het nut voor de samenleving niet van in"

Ik wil je sterke mening wel wat aandikken hoor: social media berokkenen vooral zeer grote schade aan samenlevingen. En ook op individueel vlak zorgen ze voor enorme schade.
Dat is geen mening meer, maar een glashard feit.
Dat geld ook voor Twitter en Facebook maar dat geld voor het hele social media
Ik heb totaal geen moeite met de flut kwaliteit van enige vorm van sociale media. Dit is aan de gebruiker. Wat wel belangrijk is zoals je zelf aangeeft, of deze platformen de regels volgen van zowel Nederland als de EU. Daarnaast moeten we ons ook beraden of deze regels functioneren met een overheid die minder goede bedoelingen heeft met onze soevereineit. Het is geen geheim dat landen zoals China en Rusland actief deze platformen misbruiken voor misinformatie. Dus hoewel de intenties van de regelgeving goed mogen zijn, hoeven we niet te verwachten dat zij die regels op dezelfde wijze interpreteren. Daarnaast denk ik dat ieder platform 100% transparantie dient te geven om aan te tonen dat zij geen misbruik maken de verstrekte gebruikers informatie.
Misschien wel een erg sterke mening, maar ik zie er het nut voor de samenleving niet van in :)
Het nut is entertainment? Dit is echt op het niveau robot, het heeft alleen nut als we er productiviteitswinst van krijgen 8)7

Volgens mij leven we nog steeds op deze planeet om het naar ons zin te hebben, niet om ons kapot te werken en daarna te sterven.

[Reactie gewijzigd door smiba op 5 augustus 2021 11:26]

Wie ben jij dat je denkt te kunnen of mogen bepalen wat goed is voor de samenleving? Anderen vinden gaming weer onzinnig. Of webwinkels. Of etc. etc. Ook maar verbieden dan?
TikTok binnen Nederland te verbieden .. maar ik zie er het nut voor de samenleving niet van in
Lekker autoritair ook. Netflix en Youtube ook maar verbieden dan. Wat is het maatschappelijk nut van entertainment immers? Prima om te betogen voor meer transparantie maar als we alles lang de lat van maatschappelijk belang leggen kunnen we echt heel veel niet meer ;)
Ik vind TikTok geweldig. Echt. Helemaal fan. Terwijl ik spuug op instagram en FB....

In 1 minuut moeten gebruikers iets uitleggen. dus de Photoshop tutorial bevat enkel _dat_ wat nodig is om het te doen. Geen lange intro's, geen lange uitwijding over andere troep, maar _enkel_ de inhoud. :)
Er komt ook nog eens goede muziek langs en leuke humor. Olivia Rodrigo heeft hits dankzij TikTok.

Omdat het algoritme voor mij _best goed_ werkt zie ik ook veel dingen die IK echt wil zien. Al die kinderdansjes mogen van mij gestolen worden; die zie ik dus ook niet meer. Behalve die van mijn neefjes en nichtjes want die like ik wel :)

Helaas komt er de laatste tijd ook veel rommel bij. En kunnen er nu ook filmpjes van 3 minuten gemaakt worden... Hoppaaa: de trage intro en de afsluitende "Like en subscribe" is terug. Jammer. Ook het feit dat de mainstream het platform heeft ontdekt geeft dat ik ineens ook 'herhalingen van The voice, America's got talent en andere TV-shows op TikTok voorbij zie komen (vaak in three-parters). Dat wilde ik nou eigenlijk weer niet... Daar is YT voor! Pleur op, ga naar je eigen platform. Hahahaha

Data-stelen? ja, dat vind ik wel vervelend. Net zoals ik dat van Google vervelend vindt maar toch een Gmailadres heb |:(
Ik denk vooral dat we oud worden. ;)
Dit. Vooral @A_Trouwborst en @bursche

Elke generatie roept wel dat de speeltjes van de generatie erna de wereld/beschaving naar de ondergang zal brengen. Hier, een mooie anti-electriciteitsposter uit vervlogen tijden. Zijn we allemaal al dood?

https://i.redd.it/cqwf9gpaqf311.jpg
Met mijn 20 hele jaren voel ik mij toch nog niet zo oud :)

Ik voel me wel verouderen als ik zie dat bijna de rest van hele generatie wel op dit soort platforms zit en tegelijkertijd ook een stemrecht hebben
Volgens mij werkt evolutie telescopisch, dientengevolge zit er minder tijd tussen generaties die zich van elkaar vervreemd voelen. Toen jij 8 was had je op die leeftijd nog niet standaard een always connected device, toen ik 8 was ook niet, kinderen van nu wel.

Straks gaat evolutie zelfs binnen generaties plaatshebben w.s. d.m.v. augmentations, maar da's een ander onderwerp :)
Daar heb je zeker een punt.

Bij evolutie heb je trouwens altijd de survival of the fittest, dus ik ga het lekker afwachten :)
Misschien kunnen ze microblogs introduceren. Dat je 280 tekens hebt. En hashtags. Lijkt me cool. Ook nooit eerder gedaan.
Weer zo'n copy+paste die zo onnodig is
Weer zo'n copy+paste die ik zo onnodig is vind
Fixed that for you :+ Laat ieder zich amuseren met wat hij of zij wilt. Wist je dat je niet verplicht bent de app te installeren, laat staan te gebruiken. En nee hoor, ik gebruik het niet, én ik bepaal ook niet wie wat in zijn leven mag doen ;)
Nu nog de mogelijkheid om foto's te maken en sturen die na het openen vanzelf verdwijnen en je kan Snapchat vervangen.
Ach, 24 uur is lang genoeg om even kopietje te maken door een ander, zelfs nadat hij weg is, komt hij ergens anders wel terug.
Als mensen nadenken voordat ze iets posten is ook de noodzaak om het automatisch te verwijderen er niet meer. Of zou het domweg gewoon kostenbesparing zijn voor TikTok? Het scheelt flink wat storagecapaciteit.
Gaat toch niet lopen. Stories werken op Snapchat en Insta, that's it.
TikTok bestaat niet. Het zou een slechte zaak zijn als er iemand zou zijn die dit zou gebruiken.

[Reactie gewijzigd door demartijn op 5 augustus 2021 15:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee