Samsung belooft drie OS-upgrades voor dure telefoons vanaf Galaxy S10

Samsung belooft om zijn dure telefoons vanaf de Galaxy S10 drie OS-upgrades te geven. Tot nu toe waren dat er maximaal twee. Volgens Samsung is die stap nodig, omdat mensen hun telefoons langer willen gebruiken.

Bovendien is het langer gebruiken van telefoons goed voor het milieu, claimde Samsung tijdens de presentatie van de Note 20 woensdagmiddag. Samsung garandeert al langer drie jaar aan beveiligingsupdates voor zijn telefoons, maar stopte tot nu toe met de ondersteuning na twee OS-upgrades.

Omdat de Note 20 uitkomt met Android 10, zou die dus upgrades krijgen naar Android 11, 12 en 13, merkt XDA-Developers op. Daarmee is de ondersteuning even lang als bij Googles Pixel-telefoons, al komen upgrades voor Galaxy-telefoons vaak enkele maanden tot een half jaar nadat de nieuwe Android-versie uitkomt.

De versie-upgrades brengen nieuwe functies, maar voegen nog maar weinig toe op het gebied van beveiliging. Dankzij losse app-updates, Google Play Systeem-updates en beveiligingsupdates komen patches voor lekken ook op hetzelfde moment beschikbaar voor telefoons met voorgaande Android-versies.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-08-2020 • 19:32

275 Linkedin

Submitter: CLB

Lees meer

Reacties (275)

Wijzig sortering
Het is wel bijzonder

Want de mid-end klant wilt ook zijn telefoon langer gebruiken als deze goed werkt.

Vaak zijn dit zelfs de ouderen die super zuinig zijn met hun toestel en het liefst het toestel zo lang mogelijk willen gebruiken
Want de mid-end klant wilt ook zijn telefoon langer gebruiken als deze goed werkt.

Je moet er ook helemaal niets van geloven (de bovenstaande opmerking). Een verkoop team heeft dit bedacht: "we moeten een duidelijker onderscheid maken tussen onze vlaggenschip telefoons en de rest". Daarna gaat de financiele afdeling bezig met de kostenbereking: "hé, we doen toch al twee updates. Die kosten tegenwoordig helemaal niet zoveel tijd/geld!". Daar heeft google voor bezorgt in Android door de splitsing van OS en fabrikant aanpassingen. Het marketing team moet er dan nog een pers bericht voor verzinnen en dit is het resultaat.

Je maakt verder een goed punt, als het echt om de redenen ging welke Samsung aangeeft, dan hadden ze deze wijziging over al hun telefoons doorgevoerd. De midrange telefoons van Samsung worden juist het meeste verkocht:
Samsung sold around 6 million units of the Galaxy A51 in the first quarter of this year. The smartphone was also the third best-selling smartphone in the world.

Kost door de bocht: ze doen bijna niets voor het milieu of de grootste groep van hun klanten. Een marketing stunt zonder echte inhoud dus.

Als je aan het milieu wilt denken dan zijn Samsung telefoon trouwens helemaal een slechte keuze. Ze doen zeer weinig aan e-waste (de grootste vervuiling op aarde, meer dan plastic). Je kunt niet eens je telefoon naar ze terugsturen om correct te laten recyclen (de meeste recycle bedrijven doen dit slechts beperkt).
Kan de A51 qua specs het wel aan dan? Da's ook nog een ding natuurlijk, telefoon moet wel voldoende snel blijven na een update.
Ik gebruik nog regelmatig een Galaxy S4 met LineageOS 17.1, dus Android 10, en dat werkt prima. Per app verschilt het natuurlijk, afhankelijk van wat ze doen. De Edge browser op Android werkt prima iig.
Niet dat de gemiddelde mid-range gebruiker gaat rooten en custom roms gaat flashen. Hou de vergelijking wel correct.
Waar heb jij het nou over. Het ging er niet over of de gemiddelde consument het doet, maar of de telefoon aan het kan. Een S4 draait (volgens de persoon boven je) prima op Android 10, dus de suggestie is dat de telefoon het inderdaad aan kan.
een Galaxy S4 met LineageOS 17.1, dus Android 10, en dat werkt prima
Press X to doubt.
Zou ik ook graag willen, de S4 Active was zo'n beetje het laatste model, waar je nog eenvoudig zelf de batterij kon wisselen. Ik heb hem nog, misschien binnenkort eens proberen.
Interessant punt dat over e-waste. Hoe weet ik als consument welke bedrijven hier wel en niet goed mee bezig zijn?
Het is heel lastig. Men belooft dat men e-waste verantwoordelijk verwerkt maar er is geen regelgeving die controleert of boetes afdwingt als dat niet gebeurd... Het is dus een vertrouwen kwestie en je zult zelf enig onderzoek moeten doen...

Persoonlijk vertrouw ik Apple bijvoorbeeld wel. Dit komt omdat dit een groot onderdeel is van hun 'image'. Als het niet waar blijkt te zijn, dan zitten ze met een behoorlijk schandaal en concurrenten zullen daar maar al te dicht naar kijken.

Mocht je het onderwerp interessant vinden dan raad ik deze video aan: E-Waste: A Disaster In The Making | Answers With Joe
Zoals alles internet, neem het met een korrel zout want er is geen uitgebreide bronvermelding. De problemen rond e-waste zijn echter wel duidelijk.

[Reactie gewijzigd door dycell op 8 augustus 2020 11:15]

Ik koop liever een model dat een jaar oud is dat 30% -40% van de verkoopprijs is en dan koop ik na 18-24 maanden wel weer een nieuw model dat weer een jaar achterloop en verkoop mijn oude wel weer. Heb je altijd wel de laatste update.

Het is te gek dat we al 1000 -1200 euro betalen voor het nieuwe model en dat er verwacht wordt dat dit jaar toestellen komen die al richting de 2000 gaan is de voorspelling en dan doel ik op Apple.

Mijn advies is dat je rond de 500 euro gewoon een top toestel kan krijgen dat alles kan en 5G is voor het gros niet belangrijk en als je over 2 jaar weer een toestel koopt rond de 500 euro dat zit er ziezo wel 5G op.
Zo doe ik het ook, ja, betaalzo minder en krijg bijna hetzelfde. Gewoon beetje geduld hebben ;-)

S10e van mij was 450 euro, dat is nog vrij veel maar goed, top telefoon... het moet maar.
Zou de S10e nu ook 3 OS upgrades krijgen? Dat maakt het nog interessanter
nou ja dat is toch waar dit bericht over gaat, dat ze hun telefoons vanaf de S10 3 updates gaan geven? De S10e is een S10 model, dus die zou 3 updates moeten krijgen... Top.
S10 is mooi toestel. Ik wilde eerst de P40 pro of de Xiaomi mi 10 pro maar toen die uitkwam voor 1000 euro , dacht in nog laat maar. Ik zag toen een aanbieding van de P30 Pro voor 450 en die besteld. Lekkere software en op mijn eigen manier ingericht met BlackBerry HUB en BlackBerry Keyboard en de camera is ook super.

S10e is geen duurdere top model ik denk dat de topmodel de standaard S series zijn zonder toevoeging en de Note serie van Samsung.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 6 augustus 2020 17:54]

Het is vooral wat een bedrijf ervoor wil betalen volgens mij voor zijn werknemers, winst drukken ook. Hoor het graag als ik het mis heb. Maar op de manier die jij voorstelt kan je het ook betalen als consument.
Had mijn note 9 in mei 2019 gekocht voor €575. Werkt nog steeds zoals dag een en ben van plan om de beste versie van de note 22 ook rond mei te gaan kopen. Ik wacht zolang omdat ik dat gat van die Samsung lelijk vind en omdat ik het niet nodig vind om een super telefoon snel te upgraden.

[Reactie gewijzigd door Adam Rotterdam op 6 augustus 2020 23:39]

Samsung note 10 viel me tegen qua bediening en bugs. Is weliswaar allemaal opgelost
Het ligt bij mij niet perse aan de betrouwbaarheid, want die zal altijd wel goed moeten zijn, maar aangezien ik een goede note 9 heb kan ik dus best wel wachten op een belangrijke upgrade zoals de nieuwe processor van volgend jaar of graphene batterijen. Door deze 2 dingen verwacht ik ook dat Samsung hetzelfde gaat doen als apple. Hun telefoons worden goedkoper en beter.
rooten en custom rom flashen.... kom je al een heel eind
Vaak zijn dit zelfs de ouderen die super zuinig zijn met hun toestel en het liefst het toestel zo lang mogelijk willen gebruiken
Zelfs voor de tech-savy kleinzoon of dochter is het dubieus of het verstandig is om een custom rom bij een familielid te flashen. Misschien alleen als de telefoon is blijven hangen op android 4 of 6 ofzo, maar anders is het te vergelijken met MacOS op een zelfgebouwde PC flashen. Instabiliteit is in dit geval het niet waard ten opzichte van het gebruikersgemak m.i. Als een telefoon niet meer te redden is, oké, dan wel natuurlijk, maar niet op een S6 of S7 bijvoorbeeld.
0Anoniem: 1351930
@dokter5 augustus 2020 19:54
Ik gebruik nog steeds mijn Samsung Note 4 met Android 6.01 en heb een iPhone SE erbij omdat hij lekker klein is voor zomers in mijn zak. Ik zie het nut er niet van in om 1000 euro uit te geven voor een telefoon, ik gebruik geen social apps en browse zo nu en dan op de tel als ik onderweg ben, internet staat niet aan als ik het niet gebruik, buiten dat kan ik de batterij vervangen en sd kaartje uitbreiden voor meer geheugen als ik dat nodig heb.
Gebruik je dan ook geen bank-app, apps voor betalingen/bestellingen, cloudtoegang, gevoelige foto's, DigiD en andere apps waar je de veiligheid van in orde wil hebben? :{

[Reactie gewijzigd door JHNGLT op 5 augustus 2020 20:05]

+1Anoniem: 1351930
@JHNGLT5 augustus 2020 20:06
Jawel die heb ik geinstalleerd op mij iphone se die is up to date wat os en beveiliging betreft.
Kun je dat even toelichten?

Of is het een van je betere claim bates?
Hint Apple doet precies hetzelfde, wil het liefst dat je Apple Pay gaat gebruiken en alle aankopen lopen sowieso via de Appstore. Apple houdt zelf evenveel bij als Google en is geen haar beter. Misschien kan je tijd op een dag beter besteden dan Android lopen bashen terwijl je er duidelijk geen kaas van hebt gegeten. Of je moet ergens met bewijzen komen anders is het gewoon gebakken lucht.
En wat doet apple. Elke toetsaanslag in de zoek functie naar Google sturen, want daar krijgen ze geld voor. Als apple echt een fuck om privacy gaf was duckduckgo al lang de standaard searchengine

Geen haar beter, het gaat gewoon om geld, dus.
Plant dan maar een boom voor je 'wiki' searches: www.ecosia.org

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 6 augustus 2020 15:39]

Nou ja, Bing krijgt de collectieve data van ALLE DuckDuckGo searches, dus geen persoonlijke data van de gebruikers. Dat is natuurlijk het hele voordeel van DuckDuckGo. Dus dat 'het is gewoon Bing' is niet relevant qua data verzameling. Apple geeft je data aan Google. Als ze DuckDuckGo zouden gebruiken deden ze dat niet, en gaven ze het ook niet aan Microsoft. Maar dat doen ze niet want dat kost ze een paar honderd miljoen elk jaar wat ze nu van Google krijgen. En dat was mijn punt - Apple geeft echt niet meer om je privacy dan Google. Anders zouden ze dat niet doen, he... Het is gewoon marketing.
Ja, dat zégt DuckDuckGo wel...... maar... die draaien ook niet gratis en de schoorsteen moet daar óók blijven roken.
Lees je eens in voor je onzin gaat lopen uitkramen. DuckDuckGo heeft een heel transparant en duidelijk business model en dat werkt uitstekend. Zonder je data te hoeven verkopen, zoals Apple, Google en Microsoft.
Het businessmodel van Facebook en Google is ook heel transparant ....
Eerst op Android in z'n volledigheid flamen en dan een specifieke versie. Google heeft belang bij z'n store, maar z'n afnemers hebben belang bij een veilig systeem. Prima in balans. Aantal gebruikers is ook nog eens veel groter dan bij Apple. Dus meer druk/budget voor beveiliging
Het is geen vak om persoonlijke data op te slaan.

Net als het geen vak is om alles met Android en Windows af te zeiken. Gewoon omdat meneer de @DigitalExorcist dat graag doet.

En het vreemde is, je wisselt zo sterk van flame bait naar iemand die echt iets bijdraagt aan een draadje.
Ik gebruik nog steeds mijn Samsung Note 4 met Android 6.01 en heb een iPhone SE erbij omdat hij lekker klein is voor zomers in mijn zak. Ik zie het nut er niet van in om 1000 euro uit te geven voor een telefoon, ik gebruik geen social apps en browse zo nu en dan op de tel als ik onderweg ben, internet staat niet aan als ik het niet gebruik, buiten dat kan ik de batterij vervangen en sd kaartje uitbreiden voor meer geheugen als ik dat nodig heb.
Prima, dan kan je met een telefoon uit 2001 nog vele jaren vooruit. Maar wat heeft dat te maken met wat Samsung net heeft verteld?

Daarnaast, maar beter dat je alleen wat browsed op je Android want je telefoon is binnen een paar maanden zo lek als een mandje. Ik zou zelfs niet meer een password durven in te typen in 2021.
Ik ben bang dat Samsung de dure telefoons met een relatief oude versie van Android gaat leveren. Zodra je de telefoon voor het eerst opstart wordt dan al de eerste update gedaan. Dan houdt je er nog twee over.

De superzuinige ouderen geven vaak niet om Android update (vaak zelfs liever niet om alles lekker bij het oude vertrouwde te houden). Die updates worden door ons Tweakers ook wel wat overschat. Het belangrijkst is dat de telefoon goed en veilig blijft werken, de Android updates zijn mooi meegenomen, maar dan moet de hardware er nog wel soepel op kunnen draaien.
de Android updates zijn mooi meegenomen, maar dan moet de hardware er nog wel soepel op kunnen draaien.
Android op zichzelf is gewoon een lichte besturingssysteem. We zijn allang over het punt om dit nog als aandachtspunt te beschouwen. Met een Snapdragon 835 zou je al 4-5 jaar zoet zijn voor nieuwe Android versie updates, tenzij er grote fundamentele aanpassingen worden aangebracht op Android, wat al een tijdje niet meer het geval is.

Ik bedoel kijk ook eens naar Apple. Op een iPhone 6S gaat zometeen iOS 14 draaien. En de veranderingen bij Apple zijn echt niet kleiner in vergelijking met Android.
Ik ben bang dat Samsung de dure telefoons met een relatief oude versie van Android gaat leveren. Zodra je de telefoon voor het eerst opstart wordt dan al de eerste update gedaan. Dan houdt je er nog twee over.
Dit gaat zoiezo niet gebeuren, Samsung zou hiermee onnodig zichzelf mee in de voet gescheten. Dan hadden ze het beter gewoon op 2 jaar kunnen houden met gewoon telefoons uitbrengen op de nieuwste Android versie. Dan krijg je weer slechte PR.

Samsung telefoons, in ieder geval de Galaxy S series, gaan met de nieuwste Android uitkomen. Je zou uiteraard wel gelijk hebben over de Galaxy Note series, die komen halverwege uit met dezelfde Android versie als de Galaxy S, en dan krijg je als het ware 2.5 updates met zo'n Note.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 5 augustus 2020 20:19]

Ik heb in het verleden al veel klachten meegemaakt omdat Google de playstore een flinke update had gegeven. De toestellen met 512 MB werkgeheugen konden daardoor nauwelijks meer gebruikt worden omdat bijna elke update vastliep. Inmiddels is 2Gb in de praktijk het minimum om nog mee te kunnen werken. Een goede telefoon van drie jaar oud kan dan zomaar te kort schieten na een update, tenzij ze echt met ruime hoeveelheden geheugen worden geleverd. Met de andere onderdelen zal het over het algemeen niet zo'n vaart lopen.
Ik heb in het verleden al veel klachten meegemaakt omdat Google de playstore een flinke update had gegeven. De toestellen met 512 MB werkgeheugen konden daardoor nauwelijks meer gebruikt worden omdat bijna elke update vastliep.
Om deze exacte reden geef ik ook aan dat we allang over het punt zijn om het nog als aandachtpunt te beschouwen. Voorheen was dit een probleem, maar dit is al een tijdje geen probleem meer.

Met een SD821, 4GB en UFS 2.1 opslag zat je in 2016 goed met Android 7. Terwijl we al veel hogere specs hebben op Android zijn deze exacte specs nog steeds krachtig genoeg om Android 10 te draaien. Dat is 2016 vs 2020, 4 jaar verschil. 4GB RAM draait sindsdien nog steeds exact even goed. Hiermee beschrijf ik trouwens mijn Pixel 1 als referentiepunt, die met Android 10 zijn laatste grote update mocht ontvangen.

Maar tóch krijgt de Galaxy S9 bijvoorbeeld geen Android 11 update zometeen. Terwijl de Galaxy Note 10 Lite die dit jaar is uitgekomen met dezelfde S9 processor dit wel zometeen krijgt. Daarin kun je zien dat het voor OEM's geen geval van kracht is dat bepaalt welke toestellen een update krijgen wel of niet.

Ik denk helaas dat het planned obscolesence is.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 5 augustus 2020 20:34]

Het is gewoon schandalig wat al die merken doen....een maat van me heeft nog steeds de eerste OnePlus 1 die draait op android 10 ...custum rom en binnekort de 11.

het kan dus wel he...waarom geen moeite doen? omdat zij willen dat wij om de 2j nieuwe mb kopen.

Ze kunnen allemaal een Dikke md krijgen.
Het onderhouden van veel modellen is erg duur. Een telefoon kan aan de minimum specs voldoen, maar support betekent dat alles getest is, na elke update en repareert wordt bij een fout. Dat is ook bij een custom rom niet het geval
dat is ook bij een custom rom niet het geval....wel dus

soms zijn custom roms beter
Een telefoon stopt niet met functioneren wanneer er geen major update meer komt. De S9 krijgt nog steeds beveiligingsupdates. Zelfs mijn S8 krijgt ze nog. Ik gebruik nu al 3,5 jaar mijn S8 en de telefoon werkt prima. Dus niemand verwacht dat je constant een nieuwe telefoon koopt.

Custom rom bouwers hoeven geen verantwoordelijkheid en support af te dragen zoals een groot merk als Samsung dat moet doen op hun updates. Ik denk nog terug aan de ellendige tijden van custom roms op mijn Oneplus 1 en 3 waarbij er altijd wel iets was wat niet helemaal lekker liep.
Het fundamenteel probleem (Of reden) is dat Samsung weinig extra kan verdienen met OS updates die notabene lastig te managen zijn omdat ze de kernel zelf niet in handen hebben.

Apple heeft heel dat ecosysteem van hardware en software in handen en kan het wel en speelt dat handig uit. Ze zorgen er tegelijk voor dat zelfs de Iphone 6s nog vol kan meedraaien in hun ecosysteem zodat die 6s eigenaar toch nog in de verleiding zou kunnen komen om andere Apple hardware en services te kopen. (Apple watch, ipad, macbook, icloud...) Tegelijk is het leuk om met uw oudere Iphone 6 nog dezelfde software te draaien als de toekomstige iphone 12. En Apple weet dat die Iphone 6 eigenaar op 123 zijn device overgezet heeft naar een Iphone 12, incl alle instellingen (wifi, bluetooth apraten, apps..)

Samsung heeft dat ecosysteem niet en verdient er dus weinig tot niets aan om alle software en hardware langdurig samen te laten werken. De upsell is beperkt en er is geen garantie dat die Galaxy S8-9 gebruiker geen One+ koopt.

Komt er nog eens bij dat veel mensen het nut niet inzien van OS updates. Mede omdat er geen ecosysteem is dat plots niet meer 100% werkt.

Net zoals Apple in de andere richting geen killer Iphone SE uitbrengt met een edge to edge display voor €499 omdat ze dan kannibaliseren op hun flagships en dus veel inkomsten kunnen verliezen. Terwijl andere smartphone fabrikanten met Android wel all die randloze devices aanbieden zonder meerprijs omdat ze zo een graantje kunnen meepikken.
Apple heeft er bewust voor gekozen een beperkt aantal modellen op de markt te zetten. Kijk je naar samsung dan hebben die een tiental modellen die ieder jaar of 2 jaar ook nog eens wisselen. Die moeten qua os updates allemaal onderhouden worden.

Neemt natuurlijk niet weg dat samsung net als vele andere android merken slecht bezig is qua updates. Komen ze er nu pas achter dat mensen langer met hun telefoon doen, dat het beter voor het milieu is. Het zijn een beetje dooddoeners die te laat komen en totaal ongeloofwaardig zijn.
Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk dat een nieuw topmodel van Samsung met een oude Android versie op de markt komt.
Tja het is momenteel ook nogal moeilijk om te justifyen voor jezelf om €1000 aan een "high-end" telefoon uit te geven die na 2 jaar geen ondersteuning meer krijgt van de fabrikant.
Gelukkig krijgen de high-end Samsungs al jaren 4 jaar ondersteuning, in elk geval al sinds de S6.
Paar veiligheidsupdates, terwijl die telefoons prima voor vier jaar OS updates zouden kunnen krijgen.
Maar die beveiligingsupdates zijn dan ook redelijk essentieel. Nieuwe droid releases zijn in de essentie vooral nieuwe lipstick en niet relevant voor de duurzaamheid van je toestel anders dan dat de gemiddelde tweaker graag met t laatste rondloopt.

Ik vond het release programma van Samsung wel gematigd adequaat. (Ervaring mee sinds s7, ken voorgeschiedenis niet)
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat android tien vanwege dark mode de enige feature release was waar ik echt op zat te wachten sinds android 6 ofzo.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat het een geweldig voornemen is die van alle kanten toegejuicht moet worden.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 6 augustus 2020 01:49]

OS updates zijn natuurlijk altijd fijn, maar vaak zitten de functies van nieuwe updates al ingebakken in samsung's OneUI/samsung experience/ touchwiz etc. kijk bijvoorbeeld naad de Donkere Modus deze was al beschikbaar op samsung toestellen voordat google het aan de nieuwe android update toevoegde.
Ik heb een S6 edge en de laatste update is van 2018. Ik controleer af en toe nog wel maar krijg gewoon niets meer.
Je doet het zelf :+ je moet niks.... Note 4 met custom rom android 9 O-)
Mag ook wel voor de prijzen die ze vragen. Ik vind Android een bijzonder fijn besturingssysteem, maar het updatebeleid van veel fabrikanten is echt ondermaats.
Inderdaad. Ik wel best 1000 euro voor een telefoon neertellen als ik er 5 jaar mee kan doen. Op dit moment kun je dat alleen bij een bepaald fruitig merk krijgen. Ook al tel je nu 1000 euro neer voor een Android-telefoon, dan ben je na een jaar geen prioriteit meer, na twee jaar vrijwel vergeten, en na drie jaar krijg je de middelvinger want (edit) naar je security updates kun je fluiten. En dat is als je een goede fabrikant te pakken hebt, en op launch day koopt.

[Reactie gewijzigd door DCK op 5 augustus 2020 20:12]

Wat een enorme onzin. Er zijn vele tientallen miljoenen Galaxy S5, S6, S7 en nieuwer in omloop. Ik heb nog een Note 4 die als een tierelier werkt. Zelfs de batterij is nooit vervangen ook al kan ik dat omdat deze verwisselbaar is.

Wat is dat toch voor enorm bs dat iphones langer meegaan? Iemand heeft dat ooit verzonnen en de hele Appel fanclub neemt dat blindelings over.
Het hele punt hier is dat die telefoons ophouden met security updates te krijgen, en dat ze wel verwacht worden jouw persoonlijke gegevens te beschermen. Ze werken vast nog prima, de fabrikant laat je in de steek ondanks dat je er vele honderden euro's voor hebt neergeteld. Planned obsolence ten top.

Deze exclusief Android-gebruiker moet dan wel constateren dat de concurrentie haar telefoon uit 2013 een paar weken geleden nog een security update heeft gegeven.

Het is jouw goed recht om niet te geven om security updates. Maar velen doen dat wel, en dan is er op Android vrijwel niks fatsoenlijks te koop.
Als een smartphone goed werkt hoe bewerkstellig je dan 'planned obsolesence' als je deze laat zoals deze is? Werkt toch prima.

Het is juist andersom. Updates worden steeds zwaarder en zwaarder. Om een smartphone die 3 jaar of ouder is te blijven updaten met deze steeds zwaarder wordende updates is veel eerder planned obsolesence omdat de CPU/GPU, geheugen, opslag en batterij NIET zijn gemaakt voor dat steeds zwaarder wordende OS.

Je kunt niet een ouder auto maar een steeds zwaarder wordende motor proppen. Het onderstel, het chassis, de remmen, de ophanging zijn daar niet op gemaakt.
Als een smartphone goed werkt hoe bewerkstellig je dan 'planned obsolesence' als je deze laat zoals deze is? Werkt toch prima.
Het is aan jou om te bepalen of je security updates wil laten vallen onder de definitie van "werkt prima". Ik beschouw security updates als onderdeel van "werkt prima" voor een computer in je zak, en wil liever geen fabrikanten betalen die daar niet aan meedoen. Als jij die risico- en consumententafweging anders maakt, is dat je goed recht. Maar ik hoop dat je begrijpt dat ik dat anders doe.

Feature updates en security updates zijn op Android ook losse dingen, en de losse security updates hebben in de praktijk geen invloed op het functioneren van je telefoon. Ik vind het ook prima om een toestel te hebben dat op Android 10 blijft hangen en vijf jaar alleen security updates krijgt, maar ook dat is geen optie.
Ik heb je al gezegd waarom ik security updates belangrijk vind, en dat is niet omdat ik specifiek bang ben om "gehackt" te worden. Ik vind dat security updates horen bij een deugdelijk product. Als jij en ik andere prioriteiten hebben, is dat prima en daar hoeven we niet in den treure over door te gaan.
Ik heb tot eind vorig jaar nog met een telefoon met Android 4.4.4 rondgelopen. Heb er, afgezien van één app met vreselijke eigenaars die niet meer werkte, exact niks van gemerkt dat ik al jaren geen updates heb gehad.

Overigens is het inderdaad wel aardig dat iPhones langer updates krijgen (alleen als die updates de experience slechter maken (ook vaak genoeg het geval geweest bij Android, uit eigen ervaringen) heb je er nog weinig aan).
Het is prima als je lang doet op een telefoon zonder security updates. Dat moet je zelf weten.

Ik wil zelf als consument gewoon een deugdelijk product kopen, en dat betekent dat ik wil dat de software net zo lang meegaat als de hardware, ook al is dat alleen qua security en niet qua features. En ik wil geen fabrikanten belonen met mijn geld die daar bij voorbaat geen interesse in hebben.

Als je andere prioriteiten hebt is dat prima, maar dit is voor mij een sterke overweging bij de aanschaf van een telefoon.
Precies. Ben van Android 4.4.4 naar Android 10 gegaan, en het is vrijwel alleen maar achteruit gegaan. Ik mis nog dagelijks oude functies, terwijl ik er bijna niks voor teruggekregen heb.

Van de vier mensen waarvan ik weet of ze weten welke Android versie ze hebben, weet 0% het. Wel weten drie van de vier dat een officiële Android update ervoor heeft gezorgd dat de SIM kaart niet meer werd herkend op een telefoon. Geeft een positief inzicht op de updates. ;)
Ik ken nog meer mensen en als ik dezelfde vraag stel...vraag 1 weten dat er 2 of 3 van de 10 dat.

Van die simkaart zal geen enkele dat noemen.
Ik vermoed dat een fabrikant een brakke firmware heeft gemaakt, dat kun je Android niet aanrekenen.
Het was een Nexus 5, dus nogal onder handen van Google en Android zelf. De update naar Android 6 deed dat helaas. Resetten hielp niets, en alle andere mogelijke oplossingen deden ook niks. Toen hij uiteindelijk, door er een andere ROM erop te zetten, weer op Android 5.1 draaide, werkte de simkaart weer prima.
Dat hele update gebeuren speelt bij Android gebruikers veel en veel minder? laat me raden jij hebt zekers een Iphone?

Ik vind het belangrijk vooral als je een flagschip koopt en maar 2j update's krijgt.dus 800 euro's spenderen en geen support krijgen? en dat is NORMAAL???

shit..... mensen worden gewoon dom en blijven maar kopen.

[Reactie gewijzigd door noway op 6 augustus 2020 23:57]

Niemand “verzint” dat Apple iPhones van 6 jaar oud nog gewoon update met security fixes en OS upgrades. Dat is een meetbaar feit.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 augustus 2020 20:31]

Inclusief downgrades, dus ja dat is voor sommige dus het punt, die willen liever dat het blijft zoals het is want daar zijn ze blij mee, als hun soc ineens langzamer is of hun toestel trager gemaakt is omdat het nieuwe OS versie ineens veel zwaarder is (en ja dat zijn ze wel eens geweest).

Niet voor iedereen zijn die updates zo boeiend, iedereen roept wel moord en brand over beveiliging maar voorbeelden waar het fout is gegaan worden nooit gegeven, want die hebben we niet in de EU met telefoons die hier in de winkel liggen.

In 12 jaar Android eigenlijk niks echts boeiend gebeurd. En als er dan een serieuze exploit is dan wordt het alsnog gefixed. Onder aan de streep is er dus niks aan de hand, zijn we nog prima veilig.

Ik snap dus heel goed dat mensen het niet zo boeit, ik snap wel dat langer beter is, maar korter zie ik niet als nadeel want uiteindelijk blijkt de kans dat iets gebeurd toch nihiel. Autorijden (en nu alles buiten de deur) is risicovoller en dat doen we ook massaal :Y)
Ik heb nog een Note 4 die als een tierelier werkt
Als jij denkt dat een 6 jaar oude smartphone nog veilig genoeg is on te gebruiken weet ik niet of je hier moet posten. Welk OS draai je daarop?
Ik ben wel benieuwd wat je er onveilig aan vind.
Ik vind niet echt dat je de middelvinger krijgt. Ja je krijgt geen feature-updates meer, maar wel de beveiligingsupdates.

Als je verder kijkt wat er zoal is toegevoegd, dan is dat allemaal wel vrij minimaal. Dus ook niet echt een ramp als je niet van Android 9 naar 10 gaat. Er is al jaren geen must-have feature bij gekomen.
Je krijgt de middelvinger na drie jaar als de beveiligingsupdates stoppen. Er zijn bijna geen Android-toestellen die na drie jaar nog beveiligingsupdates krijgen. Google zelf slaagde er niet in de Google Pixel langer dan drie jaar en twee maanden updates te geven.

Als je geen updates meer krijgt voor wat technisch gezien nog prima telefoons zijn (je gaat me niet vertellen dat een Google Pixel niet bruikbaar is in 2020), dan beschouw ik dat als een middelvinger.
Samsung levert tot 5 jaar security updates.
Complete onzin, mijn S8 kostte toen 599 is 3.5jaar oud en kreeg tot vorige maand maandelijkse updates en vanaf toen kwartaal updates het volgende jaar. Zou dus neerkomen op een 4.5jaar updates.

Weet dat mensne graag die "apple is de enige die lang updates geeft" maar dat was zeker altijd niet waar (iphone 4 anyone) en apple is zeker niet de enige die 4+jaar updates geeft.
Het is heel fijn dat Samsung dat al doet, oprecht. Maar 3.5 jaar [het is eigenlijk bijna drie jaar en vier maanden nu], of zelfs die hypothetische 4.5 jaar is nog steeds geen 5 jaar. En voor 599 euro krijg je geen telefoon meer met flagship support in 2020.

Als je een computer zou kopen in 2020 die minder dan 5 jaar aan updates zou krijgen, zouden veel meer mensen je voor gek verklaren. Ook als die vierhonderd euro kost. Maar bij een telefoon is dat gek genoeg oké, en moet je ineens uitleggen aan mensen waarom je dat een probleem vindt. Is dat niet de omgekeerde wereld? Of krijg ik dit commentaar door te durven te suggeren dat Apple gewoon iets beter doet [nogmaals: ik heb geen iPhone]?

Er is nog geen enkele Android-telefoon geweest die 5 jaar security updates heeft gekregen. De meeste fabrikanten geven je na drie jaar de middelvinger. Er zijn beloftes geweest, en misschien dat de Fairphone of de Galaxy S8 het krijgt, maar ik moet het nog zien.
Wat maakt die 5 jaar uit? Alsof die GSM uitvalt als hij een dag geen veiligheidsupdate krijgt.
Nogmaals je opmerking was dat zelfs dure toestellen buiten apple je geen lange support krijgt.
Wel dat is en blijft onzin. 599 is een midrange prijs toestel en daar heb je zonder problemen 4.5 jaar updates. Als dat iets is wat belangrijk vor jou is dan heb je gerust de keuze.

Je voorbeeld van een computer slaat nergens op, ik zou heel pissed zijn als mijn 1200 euro kostende computer vast hangt aan 1 winkel en waar je amper iets aan kan zelf doen.

En neen dit heeft niks te maken met apple zelf, heb die zelf genoeg gehad apple maakt heel goede smartphones maar over het feit dat je doet alsof je elke smartphone kent terwijl het duidelijk is dat je dat niet doet.
Die 5 jaar is een (te lage) arbitraire grens die ik trek voordat het interessant wordt. Een smartphone moet net zo lang mee kunnen als een laptop, en ik vind 5 jaar voor een laptop ook minimaal - liever 7,8 jaar. Zo lang moet je telefoon deugdelijk kunnen blijven met support van de fabrikant, met eventueel een batterijreparatie tussendoor.

Als je mij kunt vertellen waar ik in 2020 een Android-telefoon kan kopen die 5 jaar meegaat voor een prijs onder de 600 euro hoor ik het graag. De enige optie die ik ken is de Fairphone 3, en dat is alleen een belofte.
Alsof die GSM uitvalt als hij een dag geen veiligheidsupdate krijgt.
Waar trekt toch iedereen die stropop vandaan? Ik vind gewoon dat die updates onderdeel van het pakket van de levensduur van je telefoon moeten zijn. "Hij werkt toch gewoon" is een onacceptabele ondergrens voor elke computer die je koopt, updates en beveiliging is gewoon onderdeel van het pakket.

[Reactie gewijzigd door DCK op 6 augustus 2020 17:04]

Het is onzinnig een smartphone en een laptop te vergelijken andere use case en die slijten op andere manieren, je eisen zijn ook redelijk onzinnig buiten wat custom rom android is de support die je wil enkele malen langer dan wat nu gangbaar is.

En heb je het artikel zelfs gelezen? Een S10 is al een jaar lang tegen ongeveer die prijs te koop en zal dus deze updates krijgen .
Gelukkig maar dat hier nu eindelijk verandering in blijft komen, het was echt bizar slecht met de updates op Android telefoons, met wat geluk kreeg je een upgrade naar de volgende versie en beveiligingsupdates kreeg je vaak ook later (en na een tijdje niet meer).
Met geluk???? Nooit geen last van gehad. Ik had net voordat ik mn Galaxy S9+ doorstootte naar mn zoon, Android 10 gekregen en sinds ik m heb bijna elke maand een security update. Toen ik m kocht stond er Android 8 op.
Voor de duur dat ik een telefoon gebruik 2 jaar, vind ik dat al heel netjes.
Ik heb nu de S20+ en sinds ik m heb heb ik al 3 security updates gehad, die van Augustus moet nog komen.

Tja als je op je Galaxy S2 nog hoopt op een nieuwe Android versie of security updates, dan zou ik toch eens bij jezelf ter rade gaan of dat nog zo terecht is om dat te eisen.
De gebruiker heeft het ook niet exclusief over Samsung. De update beleid bij Samsung is een van de betere onder de Android telefoons. Als je naar Motorola of LG kijkt is dat gemiddeld al veel erger.

Maar even wederzijds, S9+ mocht ook gewoon Android 11 krijgen hoor. Geen reden dat zo'n prachtige toestel, zelfs in 2020, dit niet krijgt. Het toestel heeft namelijk gewoon specs die in huidige begrippen gewoon krachtig genoeg zijn. Mooi scherm ook. Vind het jammer.
Ja weet je omdat dit bericht specifiek over Samsung ging heb ik erop gereageerd.
En ik geef je helemaal gelijk wat betreft de S9+, toestel doet niet echt onder voor nieuwere modellen. Mn zoon is er super tevreden mee, mede omdat zn vader (ik dus) het toestel altijd met grote zorg heb behandeld, ondanks dat deze naast het hoesje en screenprotector ook nog eens verzekerd was. We hebben voor hem alleen de screenprotector vervangen en voor de rest is t een goed toestel. Zelfs de accu is nog goed.
Ja en gelukkig krijg je nog wel een jaar of 2 langer beveiligingsupdates. Dat krijg je 4 jaar lang met Samsung, en dat is wel een plusje.
Ja daarom heb ik mn zoon ook t toestel gegeven. Hij is er blij mee en ik hoef geen extra kosten te maken om hem een ander duur apparaat te kopen.
Mijn pc die ik ooit tien jaar geleden bouwde met Windows 7 erop heeft 8, 8.1 en alle versies van Windows gekregen en draait de laatste versie. Alleen de upgrade naar Windows 8 was 15 €, geloof ik. Met een nieuwe SSD en een tweedehands graka gaat het nog prima.

Dus, eh, hoezo met een telefoon niet?

Apple zie inmiddels aan 6 jaar met de 5 of de 5S, hou me ten goede. Tijd dat Google gaat volgen, tijd dat ze de fabrikanten buiten spel zetten met updates.
Tijd dat Google gaat volgen, tijd dat ze de fabrikanten buiten spel zetten met updates.
Dan is het voor mij tijd om wat anders te zoeken, Android van Google vindt ik veel te saai.

Dus nee ik hoop dat die vrijheid blijft waardoor die 80% van de smartphonemarkt wat Android is niet 100% hetzelfde wordt.

Google zou op zn hoogst het goede voorbeeld kunnen geven en tig jaar ondersteuning geven, dan kunnen mensen die lange updates belangrijk vinden en Android willen dat lekker kopen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2020 07:35]

Maar even serieus:

Vind je écht dat updates (en met name security updates, ik heb het niet perse over nieuwe features) optioneel moeten zijn? Dat je onderscheid maakt tov. de concurrentie door géén updates te verstrekken?

"We" lopen als tweakers het hardste te mauwen als er weer een slimme camera of thermostaat of weet ik veel wat "ineens" niet meer werkt met Homey of IFTTT of weet ik veel wat, of dat de Philips HUE Bridge ineens niet meer supported wordt máár het is geen probleem als na 2 jaar je bankier-app of DigiD-app niet meer werkt op een telefoon die je dagelijks urenlang gebruikt omdat de fabrikant geen zin meer heeft om een securityupdate door te voeren, terwijl het onderliggende OS dat prima support...? Kijk, dat je Android 10 niet meer kan draaien op een HTC Wildfire is tot daar aan toe, maar een *security update* is toch niet teveel moeite..?

Ik bedoel dit als serieuze vraag trouwens. Security is toch geen optie die je wel of niet zou willen hebben.. dat moet toch gewoon standaard zijn...?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 augustus 2020 10:26]

Haal je nu niet twee dingen door elkaar? Een veiligheidsupdate of een versie update zegt toch niets over de launcher of andere aanpassingen die je gebruikt? Sterker nog, wat mij betreft moet Google het zo maken dat zij de core doen en veilig houden, voor alle apparaten.

Wat fabrikanten er dan bovenop prutsen moet maar facultatief worden, zodat wie wil altijd naar de laatste versie van Google kan.

En dan nog, ik heb ook niets gezegd over het dwingende karakter van Apple updates, daar ben ik ook niet gelukkig mee.

En het is tijd voor een plug&play functionaliteit in ARM, zodat drivers minder een probleem worden.
Dat komt door dat ze niet echt geld met klantenbinding verdienen en het dus op kwantiteit moeten spelen (vandaar ook het gigantische aanbod in modellen om alle mogelijke klanten maar proberen aan te trekken).

Dat is gewoon een valide business model, maar het nadeel is dat dat in de wereld van verbonden apparaten en veranderende software niet lekker werkt. Zelfde probleem met zaken als connected receivers met internet radio functies die vervallen en met sommige smart home spullen zoals connected kattenvoer dispensers die niet meer werken om dat een of andere vendor geen updates meer wil.
Wat mis je dan? Ik ben al jaaaaaaaren Samsung gebruiker en veel van mijn oude Galaxy's hebben functies die nu pas met een IOS update komen.
Beveiliging?

Die functie is al jaaaaren op IOS, en zelfs zo goed, dat elke bypass groot in het nieuws komt. De FBI hoor je alleen maar over “IOS bypass dit, lukt niet, apple help ons” ik heb nog niet zo'n artikel over een android gehoord, wat Hoogst waarschijnlijk is omdat ze er zonder moeite langs komen (er is 1 smartphone die wel veilig is, maar die naam weet ik even niet meer),

Groetjes, mijn geroote xiaomi mi 9 met android.
Dat was altijd wel zo, maar iOS 13 is echt ondermaats. Ik heb er laatst nog een reactie over geschreven: dehardstyler in 'nieuws: Apple geeft iPhones met minder restricties aan bevei...
Komt misschien door het feit dat criminelen in Amerika (waar deze verhalen vooral voorkomen) vooral een iPhone gebruiken met het idee dat deze niet te kraken is?
Je leeft in het verleden.

iPhones are NOT secure
https://www.youtube.com/watch?v=Nug0KlQ9kVk

Expert van Celebrite, het Israelische bedrijf dat claimt elke iphone te kunnen kraken
Android Phones Reportedly Tougher to Crack than Apple iPhones
http://www.iphonehacks.co...-crack-apple-iphones.html
wel interresant dat 3 weken eerder de FBI nog aan apple vroeg om iphones te kraken voor hun: nieuws: FBI wil opnieuw hulp van Apple om iPhone te ontgrendelen

ik betwijfel ten zeerste hoe betwouwbaar dat artikel dan is. of dat celebrite zit te liegen.
Om met software een iphone te mogen hacken is een rechterlijk bevel nodig. Als een rechter dat niet geeft omdat hij of zij vindt dat bescherming van de privacy in dat geval belangrijker is dat de case zelf moet de FBI wel aan de verdachte om medewerking te vragen.
dit is dus totaal irrelevant. als je het aan apple vraagt, hack je alsnog de software. of apple een tool maakt of cellebrite maakt niet uit
Ik denk niks aan te tonen, ik stel vragen, ik ben kritisch.

Er is ook een rechtelijk bevel nodig om apple software te laten schrijven.
Celebrite is het bedrijf dat voor regeringen all over the world software maakt maakt om smartphones te hacken. Kwaliteit van hun software is onomstreden en Celebrite wordt algemeen erkend als 1 van de beste bedrijven ter wereld op dit gebied.

YT als links slaat nergens op. Het gaat niet om YT maar om content van de video.
Dat je het bedrijf er achter probeert te shamen zegt mij al genoeg, je hebt mij overtuigd dat die YT video waar is zonder dat ik hem gezien heb! Goed bezig :)
De beveiliging word in elke Android versie wel verbeterd, en ook privacy-functies dingen als apk-permissies worden niet door fabrikanten toegevoegd.
Lees even dit artikel. Deze is precies bedoelt voor mensen die denken dat alleen features het verschil maken.
Welke functies bedoel je?
Veiligheid uiteraard. En support. En fixes.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 augustus 2020 20:30]

Fixes zijn bij iphones een bron van constante zorg omdat het bugs regent in IOS de laatste jaren.

In Android speelt dat oneindig veel minder. Bij Android lees je veel minder dat er bugs/problemen zijn dan bij IOS.

4-5 jaar veiligheidsupdates zijn voor een Galaxy meer dan genoeg. Vergeet niet dat ze zijn uitgerust met KNOX dat zowel sofwarematig maar ook hardwarematig een behoorlijke extra beveiligingslaag meebreng.
KNOX is 1 van de redenen dat de Gartner Group de Galaxy's van Samsung als veruit de meest veilige smartphones ter wereld heeft benoemd.

De Galaxy's met KNOX voldoen niet zomaar aan de hoogste eisen van een groot aantal landen voor gebruik door de hoogste regeringsfunctionarissen, militairen en geheime diensten.

Samsung heeft zelfs in samenwerking met het Amerikaanse leger een Tactical Edition gemaakt van de S20. Gelet op het belang van deze smartphone in het veld heeft het leger de allerhoogste eisen gesteld aan beveiliging en veiligheid.
https://gadgets.ndtv.com/...ications-features-2232971

Samsung Knox beste zakelijke beveiliging volgens Gartner
https://news.samsung.com/...veiliging-volgens-gartner

Samsung Knox Security Beats iOS, Android, Gartner Finds
https://www.informationwe...tner-finds/d/d-id/1325145
Laat maar eens een bron zien dat a knox ruk is, b niemand dat serieus gebruikt.

Ons bedrijf (en veel bedrijven) gebruiken echt wel Samsung phones icm Knox juist omdat het icm MDM zo veilig en dicht te timmeren is. Het is juist erg handig dat ze voorgeinstalleerd komen met Intune (in ons geval) en ook alleen maar icm MDM te gebruiken zijn.
OK, bij gebruik van MDM is het leuk. Maar als particulier voor thuisgebruik..?

Ja we gebruiken zelf ook vee Intune en dán is het bruikbaar. Dat geef ik je na. Maar dat is een verdienste van Samsung zélf en niet van Android als geheel.
Klopt, op andere Android toestellen is het een stuk uitgekleder wat je wel en niet kan instellen, al dan niet icm Google for Enterprise.

Android 10 is dan wel weer wat ruk icm Intune/MDM, omdat het via Google Enterprise moet. Waarom Google beperkt heeft dat je in 10 (zelfs niet als admin app) het imei niet kan uitlezen, is mij een raadsel.
Dat kan altijd natuurlijk. Omdat de gebruiker dat zelf doet.

Wij mogen geen prive toestellen toevoegen in Intune, dus we voegen het imei toe die dan zakelijk zouden zijn. De Intune app leest dan imei uit en houdt dit tegen de centrale DB met imeis. Omdat de Intune app het imei niet mag uitlezen en dus eigenlijk een lege variabele met de centrale DB vergelijkt, wordt het toestel als prive gezien en weigert Intune.

Dit speelt dus alleen als je niet zomaar elk toestel wilt toevoegen en alleen op Android 10. Als je upgrade van 9 naar 10 terwijl hij al in Intune aangemeld is, heb je nergens last van.
Ik gebruik het elke dag op telefoon en tablet. Om mijn privé en werk dingen perfect te scheiden
Begin jij nou weer zo? Iemand zegt iets over de vele bugs in iOS en je zet jezelf daarna direct weer voor schut met een whataboitism, alweer.... Kap daar nou eens mee.
Dat ging de vorige keer precies zo.

Waarom moet iemand laten zien dat er geen bugs in Android zitten, terwijl er gewoon voldoende info te vinden is over iOS 13 wat gewoon een gatenkaas is? Dat was de stelling toch? Laat JIJ maar zien dat er zoveel bugs in Android zitten, jij claimt dat. Dan zal ik hier het draadje van vorige keer nog even posten, die inderdaad laat zien dat het bugs regent in iOS. Zoek jij het dan even op voor Android? :)
Zie je nou wel, zo moeilijk is het niet. Goed gedaan!

Toch knap dat Google zoveel bugs uit zijn eigen software haalt, en dan ook nog de kernel bugs uit de iOS software haalt. Wat een top bedrijf! :D
Hahahahaha zo onwetend die jongen he. Het is wel echt aandoenlijk moet ik zeggen man. Elke keer zo erg je best doen om maar zoveel mogelijk negativiteit in een Android topic te krijgen. In ieder geval fijn dat dat je iedere keer wel lukt.

33 reacties inmiddels alweer. Heb je vakantie?
Zo ja, geniet er nog even van ouwe reus! En tot de volgende he? ;)
Vakantie? I wish. Dat is alweer wéken geleden ;)
je bedoelt langere support.

En veiligheid? Hm. iOS komt al jaren niet meer in het nieuws met beveiligingsgaten.

O wacht.
Weer een van je betere flame bates
Wat heeft iOS hier nu mee te maken?
Android neemt ook wel eens iets over waar iOS gebruikers al jaren gebruik van maken.

Daarnaast hebben features niet perse iets met het updatebeleid te maken...
Ik prefereer zelf Android boven iOS om een aantal redenen, maar toch zijn er dingen die nog steeds erg slecht werken en integreren bij Android. Een van de grote nadelen bijvoorbeeld is de camera integratie in applicaties. Stel je hebt bijvoorbeeld een goede camera in het toestel zitten dan levert de fabrikant er een aangepaste camera app bij die geoptimaliseerd is voor de camera's. Als je vervolgens een foto in Whatsapp maakt, dan maakt je weer gebruik van standaard APIs en dus mis je allerlei toevoegingen en zien de foto's er doorgaans veel slechter uit. Bij iOS werkt dit wel goed.
Dat komt natuurlijk door de grote verschillen tussen camera-setups op Android-telefoons. De telefoonmaker kan daar wel voor optimaliseren, maar Google of WhatsApp kan moeilijk voor al die verschillende mogelijkheden hun software goed maken. Zou ofwel betekenen dat WhatsApp de camera-software van de telefoonmakers moet gaan ondersteunen (kost ze gewoonweg teveel) of Google moet zijn standaarden omgooien (minder vrijheid telefoonmakers denk ik). Dit is denk ik inherent aan hardware en softwareboer losgekoppeld hebben.
Als eind gebruiker interesseert je dit gewoon niet. Het enige dat een eindgebruiker ziet is dat ze onvoorspelbare resultaten krijgen en niet een seamless ervaring. Dit moet overigens wel gewoon op te lossen met juiste interfaces. Windows Phone kon het destijds ook.
Het kan natuurlijk wel, maak een regel dat de camera-api niet gebruikt mag worden voor apps waar dat niet de core is. Dan moet whatsapp gebruik maken van de camera app op je telefoon (wat prima kan een in het begin ook zo ging).
Inderdaad wel een puntje, ja. Dat zou Google toch eens aan moeten pakken... Nou ja mijn S10 krijgt nog 3 OS upgrades dus laten we het hopen dat dat in Android 11 of 12 komt :P
Helemaal eens! Zelfde geld ook voor instagram. Dit is de reden dat ik voor iphone kies.
Ik kan met mijn Galaxy een foto maken en die direct op Instagram posten met 1 klik. Kan dat ook met een iphone?
Ja dat kan, niet met 1 klik, met 2 of drie klikken: je verzendt de gemaakte foto dan naar een App in dit geval Instagram of twitter of Facebook etc.

Het kan ook met de standaard api in elke App. Hoewel die van Insta zelf ook vrij karig is op iOS.

[Reactie gewijzigd door ITsJamie op 5 augustus 2020 22:14]

Helemaal mee eens. Ik denk dat het nog wel wat beter mag dan 3 major upgrades. Veel mensen kopen hun android toestel niet direct bij de launch omdat de prijzen altijd nog flink snel zakken bij Android. Daarmee gaat de ondersteuningsduur voor die mensen nog eens verder achteruit.

Goede eerste stap.
Dat is een aardige verbetering maar staat nog in een schril contrast tot Apple. De iPhone 6S uit 2015 krijgt straks keurig iOS 14. Dat zijn vijf major upgrades. Bijna twee keer zoveel dus.
True maarja de 6S is dan wel alweer vrij oud, wordt steeds trager, accu verminderd, slechte camera etc.

Ik koop liever elke 2 jaar een nieuwe midranger dan 1x in de 5 jaar een topmodel. Nu de Pixel 3a dat zal dan straks de 4a of 5a worden.
Accu's op telefoons worden wel steeds groter, en dan kunnen ze eigenlijk dus ook veel langer mee. Natuurlijk kun je de accu sneller laten leeg gaan op 120Hz, maar dit is optioneel en staat standaard niet aan.

Dus daarom denk ik wel dat daarop gebaseerd ook langer Android versie updates geleverd zouden moeten worden. Telefoons worden namelijk steeds langer houdbaar hardware gewijs.
De camera wordt niet slechter, maar is door. Iedereen toestellen wel ingehaald. De batterij is te vervangen voor een licht prijsje, trager wordt ie ook niet (sterker nog, vanaf iOS 12 worden oudere toestellen sneller!) etc.
De echte innovatie in smartphoneland is er wel een beetje uit. Men ziet in dat veel gebruikers langer met hun toestel willen doen. Deels door minder innovatie, maar ook vanuit milieuoogpunt. Ook kan de hedendaagse smartphone voor de meeste mensen alles wat ze nodig hebben.

Apple heeft dat als eerste ingezien en is begonnen met lange support van iOS. De iPhone 5S uit 2013 krijgt tot op heden beveiligingsupdates. Dat is een toestel van bijna 7 jaar oud!
De Realiteit is dat het op papier cool is en dat een Iphone 6S echt lange support heeft maar dat het vrijwel niemand echt boeit. De praktijk leert dat mensen bij lange na niet zo lang met hun device doen als main device.
Hoe weet ik dat ? Kijk eens naar de verkoopcijfers en naar het marktaandeel ! Ze blijven verkopen maar marktaandeel groeit niet echt, kortom men vervangt hun toestel voor een nieuwer model en blijven lekker binnen het eco systeem.
De oude SE en de 6S eindigen op de motor als navi, gaan naar de kids, worden gebruikt om de drone te besturen, etc etc.
Die oude krengen gaan nieuw amper de dag mee en zijn nu echt wel op. Dat kleine scherm is ook alles behalve ideaal en je ziet de meesten naar het Iphone X- up formaat switchen en vinden het prima.

Kortom, 5 jaar updates is top maar voor de meesten echt niet noodzakelijk, maar het blijft wel een sterk pluspunt.
Ik heb net een half uur geleden nog een iPhone 7 voor m’n jongste dochter op Marktplaats gescoord. Puur omdat ie nog wel 2 jaar security updates krijgt en dat ding net zo snel is als 90% van alle in omloop zijnde Android toestellen.
Ja, en 2e hands je mag hopen dat je de lunch haalt met de accu.
Kan je laten wisselen, kost je weer geld.
Op android koop je toestellen nieuw voor 250 euro en die draaien rondjes om een Iphone 7 heen.
Veel betere camera's (die van de 7 is trash), laden beduidend sneller op en gaan 2 dagen mee.
Om maar te zwijgen over het display en het design.
Maar als zij er blij mee is is dat prima.
Ik heb beide ecosystemen dus ik swing heen en weer.

Mijn oude Samsung S7 edge kreeg in maart nog Security updates, en dat 4 jaar na release. Niks mis mee.
En ja Apple support dat langer maar de meesten willen echt wel wat anders.
Apple rekent vijftig euro voor een nieuwe accu in de 7. Dus ook dat is wel vlot te breien.
Daar ga jij echt geen nieuw equivalent voor kopen.

Ik ben een androidian tot op het bot maar zoals alles er nu bij ligt heeft Apple long term support en dus duurzaamheid een stuk beter in orde. Is gewoon een feit.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 6 augustus 2020 02:01]

Long term support is waar.
Maar wie gebruikt na 4 jaar daadwerkelijk nog dezelfde telefoon als main device ?
De meesten niet, tenminste dat zeggen de cijfers want anders kan Apple NOOIT zoveel toestellen verkopen als iedereen er zo lang mee doet.
Marktaandeel is alleen maar gedaald de afgelopen jaren maar verkoop cijfers nog best fors.
Kortom, men vernieuwd na gemiddeld 2 a 3 jaar gewoon het toestel en dat zie ik ook om me heen.
Zeker. Maar de oude telefoons gaan langer mee in trickle down en er zijn een toenemend aantal mensen die dus wel langer doen met hun telefoon want voordelen van een nieuwe tegenover voorlaatste of zelfs 2 generaties terug worden steeds vager, intussen kosten die vlaggenschepen wel evenveel als een knap "eerste autotje”.
Zeker de exemplaren die richting anderhalve rug gaan.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 6 augustus 2020 02:06]

Ja klopt maar onderschat 5G niet.
Velen hebben een 8 of een SE2020 of zelfs een X of 11 gekocht maar nu dat de frequenties verkocht zijn en de infra grotendeels klaar is gaat vanaf 2021 5G echt mee doen en in 2022 is dat de norm.
Dan ga je vanaf nu echt niet nog eens 4 jaar met je huidige iPhone doen.
Dan wil je echt 5G.

Ja snelheid 4G vind ik prima nu, etc etc etc. Dat zei men met 3G ook destijds en binnen 2 jaar wilde niemand meer op 3G zitten.
In 2021 staat marktplaats vol met allerlei iPhones want dan gaat de 5G hype toch echt los.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 6 augustus 2020 02:20]

Ook dat moet ik nog zien gebeuren.

Van 3G naar 4G ging ook heel geleidelijk en dat was een snelheidsverschil dat echt groot was en hele voelbare consequenties had voor je mobiele internettoegang. Je ging daar echt wel van een soort eerste generatie breedband naar gewoon echt snel internet naar huidige thuis-internet standaarden.
In de veel gevallen krijgen ze over 4G zelfs meer voor elkaar dan DSL.

En hoewel 5G straks, kennelijk, praktisch haalbare gigabit achtige snelheden mogelijk moet maken is het verschil tussen die 50/100 megabit wat je nu op 4G hebt en 1000 gigabit op 5g gevoelsmatig niet half zo groot todat je echt iets van noemenswaardige omvang gaat lopen downloaden.

Ik denk dat het wel meevalt met de hoeveelheid mensen die daar diep voor in de buidel gaan tasten. Zeker zolang die dekking zodanig is dat die 5G snelheden helemaal niet zo veel hoger liggen dan 4G in de praktijk.

Dat signaal overal krijgen zullen ze binnenkort ongetwijfeld wel voor elkaar hebben. Maar dat signaal overal zodanig krijgen dat je ook dik in de honderdtallen gaat zitten qua snelheden overal zijn nog wel twee verschillende dingen.
Ik denk dat providers nog zat uitdaging gaan hebben om dat in de meeste historische stradscentra voor elkaar te krijgen bijvoorbeeld. Er moeten overal zenders bijkomen op plekken waar een hele hoop mensen die dingen niet zullen willen hebben of waar ze gewoonweg niet mogen.
Ook zie ik ze niet zomaar elk afgelegen gat voldouwen met die dingen zodat ook Greet, Hans en Truus in havelterlutjebroek die snelheden halen.

Ik vind dat hele 5G al met al nog vooral erg theoretisch.

[Reactie gewijzigd door Nederviking op 6 augustus 2020 11:00]

Samsung A31.
Mischien niet sneller in de benchmark maar net zo snel in gebruik.
Whatsappt de iphone 7 sneller ? belt de Iphone 7 sneller ?
Snap niet wat jij snel vind aan de Iphone 7.
Tenzij het renderen van video footage on the fly op weg naar school belangeijk is is het praten over cpu snelheid op dat soort pocket smartphones van 4 jaar geleden een beetje onzinnig.

Maar eh niet overtuigd ? Pixel 4A ...
320 euro nieuw. Maakt zelfs betere foto's dan de meest recente Iphone die jij hebt.
Nieuw fris design ipv een meer dan 5 jaar oude look
Lange ondersteuning
Beste digitale assistent
Beduidend betere display
Sneller opladen en ga zo maar door.
Dat is precies de reden waarom ik zelfs nog een iPhone 6S gebruik. Bellen, WhatsApp, iMessage, Teams en al dat soort dingen gaat er nog prima mee. Hij past ook fijn in mijn achterzak en ik kan er tot twee dagen mee doen, Camera gebruik ik een Sony RX10 IV voor en als het vlug even moet dan is de camera van de 6S ook geschikt. Dat er weinig veranderd aan de marktaandelen heeft weinig te maken met verkopen van een enkel merk, maar is de verhouding tussen de verscheidene merken en de afgelopen jaren is wel degelijk gebleken dat mensen langer met een telefoon doen. De markt voor early adopters die bij elke nieuwe iPhone voor de deur gingen liggen of al een pre-order plaatsten is enorm gekrompen. Ik ken nog slechts een persoon die telkens direct het nieuwste type neemt, maar dat waren er een aantal jaren geleden tientallen. Er is te weinig echt vernieuwend om ieder jaar weer honderden tot zelfs over de duizend euro uit te geven voor iets dat je slechts een jaar zal gebruiken. Er zullen altijd mensen blijven die het doen, maar dat aantal neemt met iedere nieuwe generatie telefoons verder af.
Neemt niet af en de cijfers zeggen dat. Zelfs in Q2 is de 11 serie de best verkopende Iphone met afstand
(65%).
Die miljoenen toestellen worden verkocht aan trouwe Iphone gebruikers in vrijwel alle gevallen en die upgraden gewoon.
Natuurlijk zijn er mensen die vast houden aan een 6S net zoals er ook mensen zijn die nu nog met een windows phone lopen, maar je ziet duidelijk dat mensen upgraden.
Straks gaat dat nog meer gebeuren omdat alle iphones ooit gemaakt (op dit moment) niks kunnen met 5G en vanaf volgend jaar gaat dat echt een ding worden.
De vraag is of de 12 5G zal hebben maar dan is het in september 2021 toch echt een soort Exodus want de 5G trein stopt niet en ook in NL zal het over een jaar gewoon draaien.
De verkopen per gebied neemt al jaren af, dat de totalen redelijk gelijk blijven komt doordat er meer gebieden bijkomen waar men de laatste jaren smartphones is gaan kopen. Apple heeft niet voor niets de aantallen iPhones uit hun jaarcijfers gehaald. Samsung heeft ook last van teruglopende aantallen. Gelukkig voor hen zijn er in bijvoorbeeld India en China steeds meer mensen die zich een smartphone kunnen veroorloven. Ik woon overigens in de VS en kijk niet enkel naar de markt in Nederland, want voor partijen als Apple en Samsung is enkel de Nederlandse markt te klein om zich specifiek op te richten. In de VS is het marktaandeel van de verkopen van Apple tussen de 35% en 50% afhankelijk van het kwartaal in het jaar. Samsung en Huawei zijn wat marktaandeel ongeveer gelijk (in 2019). Het totale aantal toestellen dat aan de man wordt gebracht is gedaald. Tijdens de coronacrisis ongetwijfeld weer toegenomen omdat velen hier het geld dat ze aan steun hebben gekregen hebben besteed aan aandelen, telefoons, televisies en dergelijke. De markten in de meeste westerse landen zijn nu verzadigd en dat zien de fabrikanten van smartphones terug in hun verkopen in die landen. Dat de iPhone 11 weer meer verkoopt dan de voorlaatste types komt door de camera die behoorlijk gehypt is. Met de komende toestellen zal daardoor te weinig echt nieuw zijn en zullen de verkopen verder terugzakken.

[Reactie gewijzigd door Neo_revisited op 6 augustus 2020 07:49]

De vergelijking tussen een A31 en een iPhone 7 lastig, ze hebben beide voor en nadelen. Maar Google Assistent is (buiten het privacy gebeuren) toch vele male beter dan Siri.. Siri kon mij zo vaak niet begrijpen of kwam zo vaak met verkeerde resultaten dat ik het niet meer gebruikte. Dat kan ik over Google Assistent niet zeggen.
Tja, weet niet wat je precies bedoelt ...
Kan je wel vertellen dat Iphone users en met name de leuke dames met hun hele hebben en houden open en bloot te zien waren op het internet (The Fappening, herinner je het nog) toen Icloud accounts waren gehacked.
Heb dat met Google nog nooit gezien. Spam heb ik nog noit gezien met mijn Gmail anders dan in de aparte Spam box gescheiden van de rest voorzien van duidelijke warnings.

Maar eh,als je mij vraagt of de Pixel een goeie is mbt security dan kom je een heel eind met de Pixel serie:

https://smartphones.gadge...cy-security-2020-0176106/
Haha hij offtopic, hij draagt wat aan op basis van wat jij vroeg en je begint ineens over andere zaken.

De rest van de reacties hieronder verklappen dan ook je ware intentie, precies hetzelfde als @Naafkap, jullie zijn hier enkel omdat je Apple wilt promoten, wat prima is, doe je ding, maar waarom kijk je dan op van een weerwoord van mensen die hier om andere reden zijn...

Je gooit zelf olie op het vuur en het wordt je duidelijk te heet onder de voeten :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 augustus 2020 08:23]

Ja, jij stelt onzin vragen over privacy en loopt moeilijk te doen om een Pixel 4a voor 320 euro onderuit te halen.
Privacy is what you make it.
Je kan van alles vertellen over IOS of Android of wat dan ook maar bij kinderen en tieners gaan facebook, insta, tiktok er standaard op en dan praat ik niet eens over Whatsapp en de tientallen games.
Jij wilt dan nog over privacy praten ?
Gaf je een eerlijk advies mbt een serieus toestel voor een kind/tiener en nu ga je kinderachtig doen.
Heel jammer.
De iPhone 5 wordt pas dit jaar zakelijk uitgefaseerd en voornamelijk omdat het iOS13 niet gekregen heeft. Vergeet niet hoe groot die markt is. De high end iPhones en Samsungs halen geen miljoenen verkopen in Nederland. De meeste mensen blijven hun toestel gebruiken tot deze op is.

Paar jaar geleden ging dat sneller dan nu. Dat komt omdat smartphones ook volwassen zijn geworden. 20 jaar geleden was je PC ook na aanschaf outdated, tegenwoordig doe je er makkelijk 5+ jaar mee, zakelijk zelfs langer (we gebruiken nu nog hardware uit het Windows 7 tijdperk).
Vreemd dat volgens experts Android smartphones inmiddels moeilijker te hacken zijn dan IOS devices.
https://tech.hindustantim...naQkVWTuZTudqECMEMXK.html

Na drie jaar zijn de security flaws er wel uit. Hackers gaan voor de grote massa aan nieuwe devices met zero-days kwetsbaarheden. 7 jaar veiligheidsupdates is pure marketing.

Daarbij komen bij Apple maar al te vaak bij updates de duvel en z'n ouwe moer aan nieuwe bugs binnen.
Je kunt ook gewoon erkennen dat Apple de softwareondersteuning gewoon beter voor elkaar heeft. Samsung zal andere zaken hebben die ze beter voor elkaar hebben dan Apple. Geloof ik direct.

Waarom probeer je het te bagatelliseren? Als het allemaal niet nodig is zoals jij stelt, dan vraag ik af waarom apple er zoveel in investeert voor oudere devices?
Ga nou niet doen of hij de boeman speelt als je zelf in elke reactie in dit artikel de tegenpool van Android/Samsung probeert te promoten.

We weten (niet dankzij jou, is gewoon algemene kennis) het wel hun o zo geweldige updatebeleid, prachtig, mogen andere nu weer blij zijn met dit goede nieuws?
Ik zou de beloftes van Samsung maar met een hele grote korrel zout nemen. Zit zelf nog met een Samsung TV uit 2012 waar ook 3 hardware updates voor waren beloofd om voor het smart-gedeelte langer ondersteuning te geven. Daar is welgeteld 1 update van geweest, de tweede alleen aangekondigd en van de derde nooit meer iets gehoord.
met hun telefoons zijn ze wel vrij consistent, maar tv's - tja. Sowieso is dat hele smart tv verhaal dead on arrival wat mij betreft...
Het is maar wat je DOA noemt. Ik denk dat de gemiddelde koper van een tv er toch echt een wil waar hij Netflix op kan kijken zonder een extra apparaat nodig te hebben. Alleen een beeldbuis en tv tuner volstaat niet meer.
Correct !
Weten allemaal dat je er een mediaplayer op kan knallen (Nvidia Shield bijv) maar dat willen de meesten niet. Geen gekloot met extra afst. bediening, programeren en laten we wel wezen, niet alles op media boxen is beter ...
Native Apps zijn echt snel bij de moderne TV's en het ziet er prima uit. Nadeel is dat de updates minimaal zijn.

Maar nogmaals, mensen willen iets dat out of the box werkt en geen TV die dient als monitor.
Ja, dus dan gebruiken ze het 3-4 jaar en dan werkt Netflix niet meer want je moet de nieuwe update installeren maar die wordt niet ondersteund door hun TV. Daar vrijwel iedereen een TV langer dan 5 jaar gebruikt gaat de vraag naar setop boxes flink omhoog. Niet gek dat de Shield zo populair is...
Tegen die tijd zien de meesten wel en de tijd dat mensen met hun main TV 10 jaar deden is echt voorbij.

Mijn ervaring is dat de build in smarttv best lang werkt. Werkt op mijn Panasonic nog prima en dat systeem is ruim 5 jaar oud.
Het zou voor 't milieu wel jammer zijn als de levensduur van TV's opeens gehalveerd wordt, mijne is nu toch wel 10 jaar oud... En was toen onder de 600 euro, dus geen duur model ook. En gaat nog zeker een jaartje of 2 mee, als het gaat volgens plan.

Oh, en hij was tweede hands ;-)

Waarom zou je een TV die verder nog uitstekend is weg doen? Zonde hoor.
Niemand heeft het over weg doen.
Net als met smartphones gaan die echt niet in de prullenbak maar worden ze doorgegeven.
Tv's verdwijnen naar boven, gameroom, en is soms ook een leuke monitor voor de PC.

Ik zie het probleem niet.
Ok, maar dan moet je er dus toch een mediaspeler bij hebben, of hem aan een console of computer hangen (iets wat ik met mijn 40" niet zie gebeuren, laat staan met de aankomende 65"). En dat was mijn punt - die ingebouwde mediaspelers zijn gewoon kl*te en als mensen daar van afhankelijk waren zou de levensduur van TV's een stuk minder zijn. Gelukkig is dat niet zo, maar van mij mogen ze die hele mediaspeler overslaan.
Een stap in de goede richting. Gaat samsung na die 3 jaar OS updates ook aparte security updates geven? En voor hoe lang.
Op de S7 krijgen we ongeveer nog één keer in de 3 maanden een beveiligingsupdate.

Voor een Samsung van 4 jaar oud vind ik dat nog redelijk. Ook toen is Samsung pas ook echt meer updates gaan leveren. Dat was destijds met de Galaxy S1 of Galaxy S2 wel anders. Daar kreeg je ze gewoon niet.
Dat is goed om te horen. Hopelijk is het 3 jaar OS updates en 2 jaar erna security updates. One UI loopt vaak voor op stock Android met functies, waardoor OS updates niet zo groot zijn.
Die beveiligingsupdates is ook iets wat Google een paar jaar terug heeft geïntroduceerd. De Samsung S1 en S2 toestellen kregen wel gewoon 2 upgrades overigens.
Oh, dus mijn Note 10+ gaat een update naar Android 12 krijgen? Dat zou best top zijn (komende van het fantastische update beleid van Apple was dit 1 van de dingen die ik absoluut minder vind aan Android).

Goed nieuws dus en had jaren geleden al gedaan moeten worden.
Ja, dat was ook direct mijn gedachte, de Note 10 (+) kwam immers uit na de Galaxy S10. Dat is weer een reden om geen 1.300 euro uit te geven aan de net aangekondigde en zwaar tegenvallende Note 20 (Ultra).
Nja vind de note 20 ultra niet tegenvallen (niet spectaculair, maar ook niet tegenvallend). Die latency voor die s pen lijkt me toch echt wel een gewenste upgrade (als je de pen gebruikt ofc).

Maar wat ik wel spectaculair tegen vind vallen is de processor. Ik bedoel in het thuisland durven ze het niet eens meer te verkopen. En dat zou voor mij een reden zijn m links te laten liggen. Ook jammer is dat t geen 45watt fast charging meer ondersteunt (al zou ik daar wel mee kunnen leven gezien het verschil nou niet zo denderend veel is, 1 uur en 4 min of 56 min is wel te overzien 🤣)

Nee na alle verpletterende reviews over de exynos chip zou je verwachten dat ze t toch niet aandurfden exact dezelfde chip opnieuw te gebruiken.
Dat zeker! Het is op zich wel een upgrade, maar ik vind hem belachelijk duur. Voor dat geld zou hij de was moeten kunnen doen ;) En 200 euro meer dan de Note 10+ zie ik er niet aan af. Volgens de meeste reviews die ik heb gezien is de optie van 45 watt laden er nog wel maar moet je de oplader daarvoor net als vorig jaar apart aanschaffen.
Ah ok, maar deze note 20 ultra is even duur als mijn Note 10+ 5G hoor, nu natuurlijk niet meer aangezien die prijzen hard gezakt zijn. Maar toen t net uit was was deze ook gewoon 1200 euro.
Ze hebben het over "Up to three updates", dat is maximaal 3 maar het kunnen er dus net zo goed 2 zijn!
Snap niet dat je gedownmod wordt want dit is een zeer goed punt. Vraag me bijvoorbeeld af of het ook geldt voor de goedkopere modellen zoals de S10e.
Ja, ik doe zo lang met zo'n toestel. Ik heb nu nog mijn S8 (helaas gaat die het niet krijgen). Die krijgt nu al geen Android 10 update meer, maar gelukkig nog wel security updates. Ik denk dat ik volgend jaar weer eens ga upgraden.

En ja, er zit letterlijk nog geen krasje op. Ik ben gewoon zuinig op mijn spullen.

Maar, over niet met terugwerkende kracht; dat gebeurt hier dus wel anders hadden ze de S10 niet genoemd.
S10 heeft dan mazzel. Mijn Note 8 kwam niet verder dan Android 9, best wel een shame.
Ja, wel de security updates maar binnen 2 jaar nadat ik hem had was het afgelopen met OS updates.
Gelukkig ben ik na 2 jaar wel klaar met ieder toestel en wil ik wat anders ongeacht het merk, specs of wat dan ook.
Smartphones worden alleen maar duurder. Vroeger kocht ik elk jaar het nieuwste model. Nu heb ik al een tijdje de iPhone X. En zal pas hoogstwaarschijnlijk volgend jaar deze gaan vervangen. Of wellicht gewoon de batterij vervangen.
Ze kunnen ook steeds meer en vervangen dure andere hardware.

TomTom navigatie ?
Pocket Camera ?
Random reader ?
Mp3 speler ?
En heel veel taken van een laptop/tablet worden tegenwoordig op een (steeds grotere) smartphone gedaan.

En ga zo maar door. Zeker als je niet direct de nieuwste koopt maar een topper van verleden jaar dan is het een koopje voor tenminste 2 tot 3 waar je alles mee kunt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee