Facebook begint met cross-platform chats tussen Instagram en Messenger

Facebook laat gebruikers van Instagram en Facebook Messenger berichten naar elkaar sturen. Ook wordt het berichtensysteem van Instagram herzien met enkele functies van Messenger. Vooralsnog geldt dit voor 'een aantal landen', later komt dit wereldwijd uit.

Instagram-gebruikers hebben geen Facebook-account nodig om te communiceren met Messenger-gebruikers, meldt het bedrijf. Ook kunnen Instagram-gebruikers er vooralsnog voor kiezen om de update die cross-platform chats mogelijk maakt af te wijzen.

Gebruikers die wel voor de nieuwe features kiezen, krijgen in Instagram de mogelijkheid om ook te chatten en videobellen met Messenger-gebruikers. Gebruikers kunnen zelf bepalen van wie ze chatverzoeken willen ontvangen. Instagram-gebruikers kunnen hierdoor via dat platform in de toekomst ook naar Facebook-gebruikers zoeken en vice versa.

De chatfunctie van Instagram krijgt ook enkele functies van Messenger. Zo kunnen gebruikers reageren op specifieke berichten, chatkleuren aanpassen, en 'selfiestickers' sturen. Instagram krijgt ook de Watch Together-functie van Messenger, waarmee gebruikers gezamenlijk naar IGTV-video's kunnen kijken tijdens een videochat. Vanish mode wordt ook geïntroduceerd. In die modus worden berichten volgens Facebook automatisch verwijderd nadat ze zijn gelezen.

Het is niet geheel duidelijk waar en wanneer de nieuwe functies worden uitgebracht. Facebook stelt dat de functies momenteel in een aantal landen worden uitgebracht en 'later' wereldwijd beschikbaar komen. CNN meldt dat dit 'gedurende de komende maanden' zal gebeuren.

Facebook lijkt in augustus al te zijn begonnen met het testen van deze nieuwe Instagram-functies. Eerder introduceerde het bedrijf al Messenger Rooms, waarmee gebruikers kunnen videochatten via Messenger. Die functie moet op termijn ondersteuning krijgen voor Instagram en WhatsApp.

Afbeeldingen via Facebook

Door Daan van Monsjou

Redacteur

30-09-2020 • 16:48

42 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (42)

42
42
33
9
0
3
Wijzig sortering
Dit is wel een slimme zet van Facebook. Door alle netwerken van haar ondernemingen uit eindelijk aan elkaar te knopen geeft dit een issue: Het wordt moeilijker om het bedrijf te splitsen als het te groot wordt. Daarmee doel ik als Whatsapp erbij zal komen. Want die zal hier zeker bij komen. Het is een kwestie van tijd.
Inderdaad een kwestie van tijd, ben blij dat ik bij de eerste geruchten van overname direct WhatsApp heb leeggegooid, account heb verwijderd, en nooit meer naar heb omgekeken. Signal, iMessage en/of SMS; anders heb je gewoon pech gehad.
De kans dat je er helemaal vanaf bent is klein als een Whatsapp gebruiker je gegevens in de contacten heeft staan.
True, je hebt zeker een punt. Maar iets doen is in dit geval allicht marginaal beter dan niets doen, al is het maar voor mijn persoonlijke gemoedsrust, moraal en principes.
Zeker, ik hoop ook ooit van Whatsapp af te zijn. Steeds meer tech contacten zitten gelukkig al op Signal. Echter als ik nu WA vaarwel zeg krijg ik grote problemen in bepaalde communicatie. Met name in projecten en burennetwerken. Een soort lock-in.
Same here, op het werk gaat ook alles via WhatsApp, maar dat is dan jammer. Het is niet dat ik ONbereikbaar wil zijn, maar wel op mijn voorwaarden. Privacy is daar een hele belangrijke van. Wij techies hebben in dit verhaal toch een soort van voorbeeldfunctie. Als wij het al niet doen...

Het was voor mij ook echt cold turkey, je mist wellicht wat informatie, grappen en grollen, maar uiteindelijk kom je d'r wel met Signal. Iemand moet het doen...
Zeker moet iemand het doen. Maar ik niet. Er is helemaal niemand in mijn netwerk die alternatieven gebruikt.

Bovendien zitten jouw gegevens al dermate verweven in Facebook bv dmv jouw contacten dat het volgens mij ook redelijk zinloos is. 'Resistance is futile'

[Reactie gewijzigd door Tusk op 1 oktober 2020 08:48]

Wat ik al zei: ik snap het punt wel.
Ik ben er zeker van overtuigd dat dit (marginaal?) 'beter' voor mij is. FB heeft gewoon geen chatgegevens van mij. Ze weten niet wanneer ik met iemand chat, met wie ik chat, welke reclame ik bekijken of doorklik, wanneer ik apps open, etc. Simpelweg omdat ik die apps van FB niet gebruik.
Ze hebben mijn nummer, ze weten mijn naam, en vast nog heel veel andere zaken. Maar er zijn ook dingen die ze niet van mij weten.

En daarbij, met deze instelling kom je nooit verder: Resistance is futile.
Ik zou willen zeggen: Gemak dient de mens, moeite dient de mensheid.
Ik heb geen issues met WA, maar ben praktisch niet actief op FB, op een paar groepen na. Juist daarom heb ik Messenger geïnstalleerd. FB gaat via browser, maar met Messenger wil dat niet. Als ik nu kan chatten vanuit IG met FB gebruikers, kan Messenger weer van mijn telefoon af.
Creëren ze hiermee ook niet een single point of failure? Indien de centrale chat module plat ligt, werkt Messenger, Instagram chat en WhatsApp niet meer.
eerst trekken ze alles van elkaar los,. en nu ineens weer bij elkaar, maar het blijven wel losse apps?
Beetje suf,. zou denken dat ze dan beter gewoon die extra apps kunnen opheffen en iedereen naar 1 app gooien.
Natuurlijk het hele idee dat je wel even het bedrijf kunt opsplitsen is onzin.

Facebook heeft al van af het begin af aan gezegd dat het doel is om alle messeging platformen in haar portfolio op een infrastructuur te laten draaien en dat men wist dat het jaren zou duren omdat te doen maar dat er voor het bedrijf alleen maar voordelen aan zitten en dat het ook voor de gebruiker alleen maar beter kan worden omdat ze makkelijker met meer mensen kunnen communiceren en omdat features maar een keer geimplementeerd hoeven worden dus sneller uitgerold kunnen worden.
Als bijkomend voordeel voor Facebook betekend het ook dat het een infrastructuur heeft en dat het onderhoud dus een stuk makkelijker zal zijn, dat je minder dubbele hardware nodig hebt en dat je een investering in het verbeteren van bijvoorbeeld deployments bij alle bedrijfsonderdelen kunt terug verdienen.

Dat het het ook praktisch onmogelijk maakt om Facebook en Instagram etc op te splitsen is Facebook natuurlijk ook niet ontgaan maar ik neem aan dat de voornaamste reden was dat het simpel weg heel erg veel goedkoper is om een team te hebben dat 30k servers beheerd dan om drie teams te hebben die alle drie 20k servers beheren. En dat een release process optimaliseren en een monitoring en reporting oplossing gebruiken voor alle platformen nu eenmaal heel erg veel goedkoper is dan dat voor elk platform afzonderlijk moeten doen en dan de data ergens aggregeren en daar je reports over draaien etc...

The Mark himself heeft al meerdere malen opgemerkt dat het idee dat je een van de messeging platformen zou kunnen splitsen van de rest al jaren geleden praktisch onmogelijk was en dat ze al vrij snel na de overname begonnen zijn met het gelijktrekken van de backends van de verschillende platformen omdat dat nu eenmaal de enige economische juiste oplossing was. Dat er al jaren geen Instagram of Whatsapp meer is en dat ze al heel erg lang zo met elkaar ver woven zijn dat je niet meer kunt spreken van aparte producten. Dit in een reactie op een vraag of hij zich zorgen maakte over de geruchten dat overheden misschien wel zouden willen proberen het bedrijf op te splitsen.
Is whatsapp mergen met facebook niet exact wat niet mocht?
Toch staat dit op de planning?
dat was idd de afspraak. maar de "belofte" van facebook om whatsapp niet te mergen met facebook vond de toezichthouder destijds voldoende... 8)7

slimme zet... 8)7
Let wel: mondelinge overeenkomsten zijn nog altijd overeenkomsten. Ik hoop dat al die tijd aan stilte puur is omdat er een case tegen ze wordt opgebouwd, en niet omdat mensen liggen te slapen.
Facebook beloftes zijn niks waard. Ze zijn eerder een indicatie dat het tegenovergestelde gaat gebeuren. Ik hoop nog steeds op gerechtigheid. En dan bedoel ik bij facebook dus niet boetes, want die halen niets uit. Ze worden gewoon doorberekend in het verdienmodel. Er moeten grovere maatregelen worden genomen. Hopelijk dringt het besef onderhand een beetje door.
Ik zag vandaag al Messenger rooms staan in Whatsapp desktop. I don’t like that.
Statement van de oprichter van whatsapp toen het gekocht werd door facebook
Today we are announcing a partnership with Facebook that will allow us to continue on that simple mission. Doing this will give WhatsApp the flexibility to grow and expand, while giving me, Brian, and the rest of our team more time to focus on building a communications service that’s as fast, affordable and personal as possible.

Here’s what will change for you, our users: nothing.

WhatsApp will remain autonomous and operate independently. You can continue to enjoy the service for a nominal fee. You can continue to use WhatsApp no matter where in the world you are, or what smartphone you’re using. And you can still count on absolutely no ads interrupting your communication. There would have been no partnership between our two companies if we had to compromise on the core principles that will always define our company, our vision and our product.
Source : https://www.google.com/am...ing-whatsapp-2014-2%3famp


Statement van de FTC over de condities van de overname
In a statement released April 10, the FTC said that it approves the deal with the conditions that WhatsApp users continue to receive the same level of privacy, are notified of changes to the privacy policy, and are informed they can either opt out or not use the service when changes to privacy are made.
Source: https://www.cheatsheet.co...ftc-with-conditions.html/

[Reactie gewijzigd door Moortu op 30 september 2020 18:20]

Anoniem: 112755
30 september 2020 17:18
Ik hoop dat ze whatsapp gaan koppelen. Dan ben ik weg en zullen er ongetwijfeld meer volgen.
Als Signal nou eens een fatsoenlijke backup functie (iOS) zou hebben, dan waren er denk ik al meer weg; want dat blijft toch een caveat waar velen tegenop zien.
Ik vond dat laatst ook irritant, maar toen vroeg iemand aan me, waarom moet je zonodig alles bewaren?
En eerlijk gezegd heb ik daar niet een heel goed antwoord op. Die paar keer dat je eens wat opzoekt maken ook niet het verschil.
Verschillende redenen. Ik vind het leuk, ik heb hele interessante gesprekken gehad en leerzame waar ik soms nog eens in terug kijk als ik t vergeten ben, wat zakelijke dingetjes, lopende zaken die ik belangrijk vind, herinneringen met overleden dierbaren en ga zo maar door. Ik heb m’n WhatsApp geschiedenis bijvoorbeeld overgezet van Android naar iOS en heb daarmee intussen denk ik grofweg 9 jaar historie erin staan, heerlijk.

Trouwens, het gaat niet eens enkel om jaren terug. Als jij morgen je telefoon kapot laat vallen, dan ben je dus ook alles recent kwijt. Ben je lekker mee. ;)

Een backup functie is gewoon uiterst belangrijk en essentieel. Als je het niet wilt gebruiken: prima, maar de optie moet er zijn,
Klopt. Door migratie vanaf Windows phone ben ik ook vier jaar historie kwijt en om eerlijk te zijn, dat is echt alleen de eerste dag lastig omdat je niks terug kan kijken. In de praktijk miste ik mijn geschiedenis helemaal niet. Schoont wél lekker op!
Lijkt me sterk. Mensen met Whatsapp maar zonder Facebook merken er dan verder niets van. Toen Facebook Whatsapp overnam werd ook gezegd dat men massaal ging overstappen. Uiteindelijk viel dat heel erg mee.
Daar geloof ik niets van, want anders was je al weg. ;)
WhatsApp is het nieuwe roken. Iedereen wil er mee stoppen, maar het blijkt heel moeilijk om te doen.
En voor de degenen die er nooit aan begonnen zijn is het makkelijk praten. :)
Alleen als ze de samenvoeging van WhatsApp in 1 klap doorvoeren, dan zal ik kans zien om te ontsnappen. Maar tot nu toe gaan alle wijzigingen zo langzaam, dat het totaal niet door mijn omgeving begrepen wordt als ik wegga.

Ik hoop dat ze een fout maken door die reclames in de app in te voeren of iedereen tot een facebook-account te verplichten. Dan ben ik gelijk verlost. Maar ze zullen wel slimmer zijn, helaas.
later willen ze ook whatsapp koppelen ''Facebook Messenger and Instagram chats are now officially merged, as the company implements the next phase in its planned unified messaging service for Facebook, Instagram, and WhatsApp''
bron 1: https://9to5mac.com/2020/...nger-and-instagram-chats/
2 : https://www.theverge.com/...orm-messaging-integration
Oei. Hopelijk is niet de stap daarna dat Whatsapp gebruikers automatisch een Facebook account krijgen. En dat alle Whatsapp contacten in de vriendenlijst worden toegevoegd.
Op de achtergrond is dat natuurlijk al lang zo. Instagram, Facebook en Whatsapp zijn a.h.w. andere frontends op dezelfde onderliggende datacloud.
Te laat...
Dat is al tijden zo alleen zijn de instagram en whatsapp contacten niet zichtbaar in de Facebook interface maar ja op entity niveau ben jij bij alle drie precies het zelfde in de zelfde data store. Je hebt dus ook precies een zelfde lijst met contacten die alleen met een flag aangeven in welke applicatie ze weergegeven worden.

De social graph van Facebook omvat dus ook Instagram en Whatsapp en men weet dus heel veel meer van je dan je nu denkt dat ze weten. Want men trackt je ook op vrijwel alle websites die na 2014 zijn geupdate om maar wat te noemen.
Er zit nu al een knop om chats in Messenger te openen in Whatsapp. Als je op + klikt in een gesprek, staat “Room” bovenaan (net alsof dat de meest gebruikte optie is...) die je naar Messenger toegooit.
klopt, ga ik ook niet gebruiken
Hm. Klinkt mij niet als feest. Ook al zijn mijn gesprekken dan encrypted, dan weet Facebook dus wel open en bloot wie mijn contacten zijn? Wat ze nu natuurlijk ook al weten, maar dan is die info ook meer beschikbaar voor bijvoorbeeld Facebook ofzo.

Edit: ik heb dus nik van Facebook of Instagram, voor de duidelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Ik ben dus Luke op 30 september 2020 17:05]

Hoe minder Apps des te beter, maar wel jammer dat het allemaal van Facebook is!

Mijn voorkeur berichten Apps zijn iMessage of Signal; maar in de praktijk is de maatschappij blijven 'hangen' in WhatsApp en geeft men blijkbaar nog niet genoeg om Privacy om over te stappen.
iMessage wordt sowieso lastig voor de grote meerderheid omdat het vendor exclusief is.
Ja dat doet Apple niet goed; wie koopt er nu hier in Nederland een iPhone speciaal voor iMessage. Vs is een ander verhaal daar is het wel groot!
Ik hoop toch van harte dat het geen verplichting wordt om een FB-account te hebben als ze ooit besluiten WA hier ook aan te koppelen. Ik zit niet echt te wachten op zulke ongein.

Ik ben al niet echt happig op het feit dat ik door de massa naar WA geforceerd word, omdat men of geen iMessage heeft/wilt gebruiken en ik maar weinig contacten op Signal heb.

Het is in mijn ogen dus ook erg verontrustend dat ze hun enorme monopolie nog groter maken en dat er vanuit de EU tot op heden nog geen stokje voor gestoken is. Het feit dat FB überhaupt nog bestaansrecht heeft vind ik verbazingwekkend als je ziet wat ze allemaal flikken en geflikt hebben.
Ik denk persoonlijk dat het een goede strategie kan zijn als iedereen naast Whatsapp ook een alternatief op zijn telefoon heeft.

Dan kunnen mensen die een alternatief willen, opportunistisch de communicatie via een ander kanaal voeren, dat wel goed voor de privacy is.

Door wat advocacy over privacy en bredere beschikbaarheid kan je mensen laten kiezen tussen niet en wel private communicatie.

Uiteindelijk hoop je dan iedereen weg te slepen.
Mee eens, zie mijn advies 3. Uiteindelijk zullen we als burgers ons zelf onafhankelijk moeten opstellen. Voor het bedrijfsleven en de uitvoerenden in de overheidsdiensten is alles in een grote datacloud alleen maar handig, zolang het mag.
Kan je het uitzetten, ik vond het juist zeer gemakkelijk dat ze gescheiden waren. Ik had de groepen met vrienden in Messenger en gewone chats met familie in Instagram. Als ze er dan later nog eens whatsapp erbij voegen wordt het een complete chaos bij mijn berichten.
Edit: zie dat je het kan afwijzen, maar dan is de vraag: hoelang zal dat nog blijven?

[Reactie gewijzigd door AppleFan2007 op 30 september 2020 17:00]

Misschien dat ze tegen dan met groepen komen, heb dat momenteel al in de standaard berichten app op mijn Samsung phone
De antitrust en GDPR pletwals gaan ongetwijfeld over Facebook heen rollen - zelf kan ik haast niet wachten om hen uit te wuiven. Mijn privacy is me iets te dierbaar, zodoende kan ik niet enthousiast zijn over facebook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee