TikTok wil datacentrum bouwen in Ierland voor Europese gebruikers

Sociaal medium TikTok is van plan een datacentrum te bouwen in Ierland voor het opslaan van gegevens van Europese gebruikers. Data van Europeanen staat nu nog in de VS met een back-up in Singapore.

Het datacentrum moet binnen anderhalf tot twee jaar operationeel zijn, zegt TikTok tegen de BBC. De bouw is geen reactie op de recente ontwikkelingen rond het bedrijf. De Amerikaanse overheid heeft gedreigd om TikTok vanaf half september te verbieden, tenzij moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok verkoopt aan een Amerikaans bedrijf. Microsoft is in onderhandeling met ByteDance.

Met de bouw van het datacentrum is een investering gemoeid van honderden miljoenen euro's. De data ligt nu opgeslagen in de VS met een back-up in Singapore; TikTok zegt dat het alleen data van Chinese gebruikers in China opslaat. Daar heet TikTok Douyin en beide apps hebben aparte gebruikersdata.

TikTok verzamelt naast de video's ook data van gebruikers om advertenties op aan te passen. Critici wijzen erop dat onder de Chinese wet de staat informatie van TikTok kan opeisen, zelfs als die informatie elders opgeslagen staat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-08-2020 • 11:05

101 Linkedin

Reacties (101)

101
93
54
8
2
34
Wijzig sortering
De moeilijkheid zit, en niet alleen met TikTok maar met elk Chinees bedrijf, hem in de invloed die de Chinese overheid volgens de Chinese wet kan uitvoeren op de bedrijfsvoering van een Chinees bedrijf.

Leuk dat TikTok dit nu doet, en dat is natuurlijk goed. Maar als we over een paar jaar een handelsconflict krijgen met China dan heeft de Chinese overheid bvb de mogelijkheid om tegen TikTok (of elk Chinees bedrijf) te zeggen van joh, vanaf vandaag willen wij dat jullie alle data die nu bij X staat ook hier in China neerzetten.

Of in het geval van Huawei van goh, wij willen dat jullie in de volgende SW update voor deze core switches een backdoor inbouwen..

De angst van overheden is dus niet perse dat dit nu gebeurt, maar dat de mogelijkheid er ligt voor de Chinese overheid dat dit wel in de toekomst gebeurt.

En ja, natuurlijk zijn er ook "Westerse" landen die dit soort praktijken kunnen, of in het verleden gedaan hebben...maar dit zijn wel "bondgenoten" van ons met gedachtegangen en ideologieën die dicht(er) bij ons liggen dan bij de landen waar wij deze angst voor hebben.
Prima, dan wel maar gelijke monikken, gelijke kappen. Die moeilijkheid bij Amerikaanse bedrijven zit hem in de invloed die de Amerikaanse overheid volgens de Amerikaanse wet (Patriot act?) kan uitoefenen op de bedrijfsvoering van een Amerikaans bedrijf.

Dit is niet zomaar een argument dat ik zelf even verzin: Recent is de "privacy shield" door de rechter onderuit gehaald precies om deze reden: De Amerikaanse wet geeft hun eigen diensten simpelweg te veel macht.

Het argument dat de V.S. een bondgenoot is verwerp ik: Er is geen militaire dreiging uit China, enkel een economische en technologische. De V.S. mogen dan militair onze bondgenoot zijn, wat betreft economische en technologische spionage zijn ze minstens zo'n grote vijand als China.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 6 augustus 2020 11:52]

Uiteraard. Dat Chinese wetgeving problematisch is voor Europeanen doet niets af aan dat Amerikaanse wetgeving dat ook is.

De logische conclusie zou dan ook niet moeten zijn dat het gedrag van de ene OK is omdat de andere het ook doet. De conclusie zou moeten zijn dat we van beiden onafhankelijker worden.
Juist, daar ben ik het helemaal mee eens, maar wat er in praktijk gebeurt, is dat we nu een heksenjacht op Chinese bedrijven beginnen, niet omdat we na zorgvuldige overweging besloten hebben dat we onafhankelijker willen worden, maar omdat een Amerikaanse president FUD verspreidt over China. In die FUD zitten redelijke en onredelijker argumenten, maar het belangrijkste vind ik de constatering dat we precies handelen naar wat in het straatje van deze Amerikaanse president past.

Wat mij betreft kappen we daar resoluut mee: We beslissen zelfstandig, naar eigen maatschappelijk debat, waar we onafhankelijk moeten zijn en waar afhankelijkheid acceptabel is en gaan dan bedrijven, of ze nu Chinees, Amerikaans, Thais of Tanzaniaans zijn en toetsen aan die criteria. Tot die tijd stoppen met deze politiek opportunistische heksenjacht.
Wat ik mij afvraag, heb hier nog nooit een comment gelezen die een oplossing heeft voor het "westen" en China betreft eerlijke handel. Ik wou laatst wat kopen uit USA. Verzendkosten 100 euro, voor iets wat 10 euro kost. Kon het uit China halen voor minder als 10 euro inclusief verzendkosten.

Ik zelf heb het gevoel dat China wel met ons speelt. Ze hebben teveel voordelen waardoor de export uit China enorm goedkoop is. Dat is oneerlijk. En omdat ik gewoon het geld volg net als elke nuchtere hollander, koop ik altijd natuurlijk het goedkoopste of "beste" value for money. Echter als de regulering krom is...

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er eerlijke handel komt tussen de 4 grootste economieen in de wereld? Waardoor er een WIN-WIN scenario uitkomt die voor iedereen goed is en ook motiveerd om beter aan het milieu te denken? Dat China democratisch zal worden in de nabije toekomst is lastig met de CCP, maar hoe sluit je een democratische economie goed en eerlijk aan een communistisch systeem? Eigendom volledig splitsen? Chinezen mogen geen westerse eigendommen hebben, en wij geen eigendommen in China? Het lijkt nu alsof chinese bedrijven het westen lekker alle bedrijven kunnen opkopen, maar andersom kan bijna niet en wordt vaak je bedrijf kapot gemaakt door de CCP of hebben ze wel een andere plan om alles van je te jatten qua kennis e.d. patenten werken alleen in het westen.

Complex probleem. Zijn er al oplossingen hiervoor bedacht?
In de praktijk gebeurd dat niet.
In de praktijk zijn er zeer strenge regels afgesproken met de overheid van de VS dat Europese data daar opgeslagen mag worden.

Overigens is dat verdrag ingetrokken en moet al die data ook naar de EU.
Ja precies, zoals de Privacy Shield verdrag dat tegen de GDPR ingaat
Daar is toch ook heel veel kritiek op? MS die aanpassingen doet voor de NL overheid voor de wetgeving, aparte datacentra e.d. Het wordt ook kritisch behandeld, privacy shield, wat de oplossing had moeten bieden heeft niet genoeg waarborgen en is dus ongeldig verklaard, op weg naar iets beters.

Dan is het toch niet meer dan logisch dat chinese apps, die waarschijnlijk meer invloed hebben van de chinese overheid, maar in ieder geval minder transparant zijn over die invloed, met zeker dezelfde argwaan worden bekeken?
die de Chinese overheid volgens de Chinese wet kan uitvoeren
Die moeilijkheid bij Amerikaanse bedrijven zit hem in de invloed die de Amerikaanse overheid volgens de Amerikaanse wet (Patriot act?) kan uitoefenen op de bedrijfsvoering van een Amerikaans bedrijf.
En hoe lang kun je een wet vertrouwen? Wat vandaag is, kan morgen anders zijn. Als dat in corona tijd niet duidelijk is - en met Trump - en China i.z. Hong Kong op het moment bijv. - ben ik bang dat alleen een echte oorlog het duidelijk maakt.

Zijn nu ook genoeg rechten aangepast. Nu was het ter preventie van ziekte/doden en voor veel mensen acceptabel. In oorlogstijden is veel meer acceptabel...
Je hebt helemaal gelijk. Ik ben alleen bang dat er gewoon weer een nieuw 'verdrag' komt en dat die in grote lijnen gewoon hetzelfde werkt als privacy shield (of safe harbor, wat de voorganger was van privacy shield).
Als het om data privacy gaat is er eigenlijk maar 1 oplossing: zelf regelen.
Leuk dat TikTok dit nu doet, en dat is natuurlijk goed. Maar als we over een paar jaar een handelsconflict krijgen met China dan heeft de Chinese overheid bvb de mogelijkheid om tegen TikTok (of elk Chinees bedrijf) te zeggen van joh, vanaf vandaag willen wij dat jullie alle data die nu bij X staat ook hier in China neerzetten.
Dat mag niet zomaar onder GDPR. De EU verplicht om bepaalde data in de EU te laten. Vandaar dat er nu zo'n ophef is over het ongeldig verklaren van het Privacy Shield tussen de EU en de VS. Alle data transfers moeten nu weer dmv. bilaterale overeenkomsten geborgd worden. Voor een bedrijf dat handel drijft op twee continenten, hebben we het dan al snel over 100en of 1000en overeenkomsten.
Een firmware update installeer je niet zomaar even op een core switch. Dus zeker met een handelsoorlog kan je Huawei buiten sluiten en geen firmwares meer downloaden (of deze doorlopen op backdoors). Als er nu al geen backdoors op zitten, komen deze er ook niet zomaar op.

Zelfde geldt voor TikTok server in Europa, handelsoorlog? Verbreek je gewoon de verbinding van dat datacenter naar het internet.
Een firmware update installeer je niet zomaar even op een core switch. Dus zeker met een handelsoorlog kan je Huawei buiten sluiten en geen firmwares meer downloaden (of deze doorlopen op backdoors). Als er nu al geen backdoors op zitten, komen deze er ook niet zomaar op.
Firmware updates zijn mogelijk ook nodig om 'legitieme' beveiligingsfouten op te lossen. Zomaar even geen firmware updates installeren kan er ook voor zorgen dat je geen (broodnodige) ondersteuning meer krijgt.
Klopt maar zeker met apparatuur waar een heel groot deel van je land van afhankelijk is, installeer je toch niet zomaar even een firmware voor je die onderzocht hebt. Als een fabrikant dan zegt, dan krijg je ook geen ondersteuning meer, is dat een verdomd goeie reden om naar een andere fabrikant te kijken. Iets waar bv Huawei heel erg bang voor is, dus die probeert mee te werken op alle fronten.
Zo'n firmware bestanden zijn niet even makkelijk te controleren hoor. Die code is niet open-source. Je moet de fabrikant vertrouwen dat er geen backdoor in zit. Je kan hoogstens wat gaan netwerkverkeer gaan sniffen of pen-testing doen.
Daarnaast kun je ook exploits erin verwerken die totaal niet verdacht lijken. Zo ontworpen dat het gewoon niet op een backdoor lijkt. Maar wel via een "bewust" geengineerde exploit toegang kunnen krijgen. Daar kom je heel moeilijk achter, omdat je dan niet kan bewijzen dat deze exploit er bewust in is gemaakt... laat staan dat je hem gaat vinden.
Als een fabrikant dan zegt, dan krijg je ook geen ondersteuning meer, is dat een verdomd goeie reden om naar een andere fabrikant te kijken.
Contractbreuk/afkopen kunnen fikse schadevergoedingen op staan. Idealiter kijkt men eerst naar dit soort zaken voordat men met een partij in zee gaat.

Zie ook mijn andere commentaar. Je zou reproducible builds en broncode-inzage moeten afdwingen, en elke nieuwe firmware update moeten onderzoeken. Het kan, maar vereist een hoog volwassenheidsniveau, voldoende voortschrijdend inzicht, en natuurlijk een investering.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 augustus 2020 11:38]

Zie ook mijn andere commentaar. Je zou reproducible builds en broncode-inzage moeten afdwingen, en elke nieuwe firmware update moeten onderzoeken. Het kan, maar vereist een hoog volwassenheidsniveau.
Dit is wel iets waar Huawei aan mee wilde werken, meen ik me te herinneren. Maar het valt en staat natuurlijk wel met de inzet en kunde van de klant die de apparatuur in gebruik heeft.
Denk jij dat die telefoons in China verkocht mogen worden als deze geen backdoor ingebouwd hebben?
Elke smartphone heeft een 'backdoor'.

Play Store? De distributeur van de software of Google kan onder druk gezet worden om een malafide update te pushen naar specifieke toestellen.

Huawei's virtuele winkel? Hetzelfde.

App Store? Hetzelfde.

Hierom is een momentopname niet veel waard. Het enige dat helpt is controleren of aangeleverde binaries overeenkomen met bijbehorende broncode ('reproducible builds'). Voor smartphones zal een eindgebruiker dat niet doen, maar zoiets zou wel met een NDA afgedwongen kunnen worden firmwares van kritieke/vitale infrastructuur.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 augustus 2020 11:35]

Zie bijvoorbeeld de Covid19 API push. Ze kunnen het dus niet alleen, ze doen het ook heb ik gemerkt bij Google.

Ik heb er daarom voor gekozen door tijdelijk "uit te schakelen".
Ik heb er daarom voor gekozen door tijdelijk "uit te schakelen".
Eén update later...

Dat is het hele probleem. Je kiest alleen maar voor iets met toestemming van anderen om dat te mogen kiezen. Die keuze kan ten alle tijden weggenomen worden.
Ik krijg even geen updates uit google play services en de store heeft geen permissies. Maar is niet echt houdbaar idd.
Je bedoelt dus eigenlijk: gebruik opensource software waar je eventueel de binary zelf kan compileren, of als je de binary aangeleverd krijgt, de hash daar van kan controleren zodat je zeker weet dat deze van dezelfde source is gecompileerd.
Tja, dan moet je dag zeggen tegen google playservices en de playstore en overstappen op bijvoorbeeld F-droid als store. Het geeft een wel zo rustig gevoel te weten dat er geen trackers continu jouw gegevens doorgeven aan allerlei instanties die maar wat graag advertenties aan je laten zien.
En nu zijn het nog advertenties. Een regering met minder frisse intenties kan zomaar je dag verpesten omdat ze alles van je weten.
Ik heb het niet over telefoons maar over core switches in Europa
Is er ook niet een Europese wet die zegt dat dit niet mag?
Klopt. Ze hebben inderdaad de mogelijkheid om dat te zegen.
Maar ze zullen ongetwijfeld ook de mogelijkheid hebben om ongevraagd de data van elk willekeurig sociaal network door te spitten. Misschien door een hack, misschien doordat ze via social engineering binnen kunnen omen (wat een 17 jarige jongen kan, kan de Chinese overheid waarschijnlijk veel beter) of desnoods door bepaalde sleutelfiguren onder druk te zetten.
Soms weten die chinese bedrijven zelf niet eens dat de overheid in hun systemen kan, dus moet er niet eens iets gevraagd worden.(of ze steken hun hoofd in het zand)
Dat ligt er maar net aan hoor. De illigale houtkap in Brazilië schijnt ook door Chinezen soms te komen. En die deden dat eerst in China maar zijn daar het land uitgevlucht/getrapt. China is groot en er is heel veel corruptie. Maar als ze je pakken. Ook met Ivoor tegenwoordig. (Gelukkig)

Maar goed dat dat ding niet in NL komt. (Dat is slecht voor onze klimaat doelen.
In China hangt het voornamelijk af van wie je kent. Zorg dat je gedekt wordt van bovenaf. Als dat wegvalt dan pas ben je zwaar de klos.
Je bent offtopic aan het gaan. Maar iets met temperatuur invloed en bomen/plantensoort. Een Den of eik zet veel minder om in de limnology en ecosysteem dan een mangrove doet. En waar zou een kringloop sneller gaan. Op een plek waar het minimaal het hele jaar 24 graden is of op een plek waar het wisselt tussen de min 20 waar trage schimmels het van snelle bacteriën moeten overnemen. Juist ja.
Kan iemand mij vertellen welke data nu zo belangrijk is met TikTok? Mensen die muziekfilmpje opnemen en daarin dansen. Wat kan je uberhaupt met dat soort filmpjes doen als Chinese overheid?

Ik denk dat gebruiker zelf gevaarlijker is dan de overheid. Zeker als je ziet dat veel spul op Youtube, Instagram en Facebook openbaar staat. En her en der misbruik gemaakt wordt van diverse content van anderen.

Ik ben eerder bang voor de medegebruiker dan voor welke overheid dan ook
Het gaat niet om de data in TikTok zelf. Dat is puur een lokketje om de mensen de app te laten installeren.

Het gaat om de data die hij allemaal van je telefoon verzamelt: https://www.reddit.com/r/...st_get/fmuko1m/?context=1

"TikTok is a data collection service that is thinly-veiled as a social network."

Nee dit is niet veel anders dan wat Facebook e.d. doen, maar dat maakt wat TikTok doet niet goed natuurlijk. Bovendien gaat TikTok heel ver in het verbergen wat ze allemaal doen en maakt het dus een stuk onduidelijker wat er precies verzameld wordt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 augustus 2020 11:51]

Die comment op Reddit heeft absoluut geen validiteit. Er wordt geen bewijs gepresenteerd. Het is daarom niets meer dan 1 anecdote. De onderzoeken van twee partijen waarnaar verwezen wordt zijn ook alles behalve waterdicht.

Als we dan toch de alu-hoedjes opzetten kan je zelfs beweren dat het een doelbewust bericht is met sinistere bedoelingen.
Het is anders niet de enige die dit zegt. Fox-IT zegt het ook. De reddit post is alleen wat inhoudelijker.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 augustus 2020 11:33]

TikTok gaat volgens onderzoekers van Fox-IT nog net wel iets verder: https://www.fox-it.com/nl...hoe-gevaarlijk-is-tiktok/

Vooral de zinsnede: "Het wordt onderzoekers steeds moeilijker gemaakt om de app te onderzoeken door maatregelen van TikTok" inpliceert dat ze echt wel iets te verbergen hebben
Anoniem: 143912
@Pong6 augustus 2020 21:27
'TikTok vraagt 68 permissies voor toegang tot o.a. je microfoon, camera, contacten en welke apps op je telefoon staan, waar Instagram er 31 vraagt;'

ik zie maar 4 permissies op mijn telefoon.
Nee dit is niet veel anders dan wat Facebook e.d. doen
Niet veel anders, maar wel op een compleet ander niveau, aldus diezelfde reddit post:

"For what it's worth I've reversed the Instagram, Facebook, Reddit, and Twitter apps. They don't collect anywhere near the same amount of data that TikTok does, and they sure as hell aren't outright trying to hide exactly whats being sent like TikTok is. It's like comparing a cup of water to the ocean - they just don't compare."
Inderdaad.. En met name de manier waarom ze het zo proberen te verbergen (ze gebruiken in elke versie weer een andere encryptiesleutel), geeft me er ook weinig vertrouwen in dat een datacenter in de EU ze opeens wel netjes aan de regels doet houden.
Anoniem: 143912
@Guise6 augustus 2020 21:24
je kunt ook permissies uitzetten
Het gaat niet zo zeer om de videos, maar om de gebruikersdata.
Of het nou echt gaat om de data die de app op je telefoon verzamelt weet ik niet. TikTok vraagt minder permissies dan andere social network apps en de app werkt uitstekend wanneer je ze allemaal uitschakelt (zolang je zelf geen video's maakt, dan heb je natuurlijk de microfoon en camera permissie nodig).

Het gaat om de data waarmee ze een profiel van de gebruiker kunnen maken. wat vind je wel en niet interessant, etc. Gegevens die ze voor advertenties kunnen gebruiken, zoals Google doet, maar ook voor andere zaken is in te zetten.
Stel je hebt een leuke hoge functie bij een bedrijf waar China interesse in heeft. Je bent 50+ maar je kijkt heel veel filmpjes van jonge kinderen die in enkel een zwembroek door het beeld huppelen. Daar kunnen ze wel wat mee. Misschien kunnen ze je zo al chanteren of zetten ze eerst een honey trap in, maar ze weten een zwakke plek die ze uit kunnen buiten.
Stel je hebt een leuke hoge functie bij een bedrijf waar China interesse in heeft. Je kijkt veel filmpjes over bepaalde samenzweringstheorieën. Voor je het weet staat er plotseling een Chinese vriend naast je in de kroeg die je handig weet te bewerken en op een gegeven moment hulp nodig heeft om een complot te ontmaskeren. En laat jij nou net in de positie zijn om die hulp te verlenen! (Wanneer ze slim zijn zorgen ze dat jijzelf tot die conclusie komt en dat je zelf je hulp aan biedt.)
En zo zijn er nog veel voorbeelden te verzinnen.

En uiteraard is het niet alleen China die dit soort spelletjes speelt. Iedereen speelt dit soort spelletjes en hoe meer gegevens ze van meer personen hebben, des te makkelijker is het om mensen te te vinden die ze kunnen masseren en hoe ze zijn te masseren.
Ben ik nou de enige die een datacenter voor dit soort idioterie belachelijk vind. De opgroeiende tiktokjes hebben waarschijnlijk geen idee hoeveel energie en resources dit kost en hoppen volgend jaar naar de volgende hippe dienst.
De opgroeiende tiktokjes hebben waarschijnlijk geen idee hoeveel energie en resources dit kost en hoppen volgend jaar naar de volgende hippe dienst.
Dan wordt dat datacenter en de resources weer voor andere energie verspillende doelen gebruikt...

De energie die het posten van dit en jouw bericht is voor de jeugd weer verspilde energie :Y)
Ja. want wat jij idioterie vindt, vindt een ander wel leuk, gezien de populariteit van deze app die blijkbaar genoeg geld binnenharkt om een heel datacenter uit de grond te kunnen stampen.
Tja, maakt het uit of het veel energie en resources kost? Het is niet alsof de servers voor bv tweakers geen energie en resources gebruiken, en Tweakers is net zo min noodzakelijk als bv TikTok.... Er is blijkbaar vraag voor, dus waarom niet aanbieden..
Zelf heb ik totaal niets met TikTok en vind ik het ook 'idioterie', maargoed, Youtube staat er ook vol mee, Discord, Twitch, Twitter, Facebook en ga zo maar door ook...
Dit geeft vertrouwen in Tiktok. De data centra in de EU vallen uiteraard onder de EU privacy wetgeving (o.a GDPR) en kunnen niet eenvoudig (wettelijk) privé gegevens naar buiten de EU verplaatst worden. Ik hoop echt dat meer bedrijven dit gaan doen.
Je kan prima een datacenter in Ierland hebben, maar als het softwarematig nog steeds wordt beheerd vanuit China (of Amerika) maakt het geen hout uit. Er gaat zo een Big Broeder naast een beheerder staan en die doet dan precies wat die persoon zegt (MSS of NSA). Zelfs in Nederland zal de doorsnee IT beheerder direct doen wat ome agent(e) zegt...
Ja, ben met je eens dat het lood om oud ijzer is. De VS is geen haar beter dan China. Als de EU de GDPR wet niet strikt handhaaft heeft de wetgeving geen zin. Ik pleit voor intensieve controle.
Hoe had je dat in gedachte? Beheerders hebben toegang tot alles, dus ook eventuele logging applicaties/files... Al het netwerk verkeer monitoren is bij zoiets als TikTok juist niet te doen, teveel informatie.
Je kan prima een datacenter in Ierland hebben, maar als het softwarematig nog steeds wordt beheerd vanuit China (of Amerika) maakt het geen hout uit.
Als bedrijven dan wel overheden niet voornemens zijn zich aan de wet te houden, kan je ze maar beter beschouwen als een hostile actor of enemy force. In dat geval moet je initieel al niet toestaan hier een datacenter te laten bouwen, dan wel op telefoons van miljoenen inwoners een app te laten installeren.
Er gaat zo een Big Broeder naast een beheerder staan en die doet dan precies wat die persoon zegt (MSS of NSA). Zelfs in Nederland zal de doorsnee IT beheerder direct doen wat ome agent(e) zegt...
Lijkt me niet. Een IT beheerder heeft geen enkele bevoegdheid om data te delen met een opsporingsambtenaar. De Politie kan een verzoek doen aan een organisatie, welke deze wettelijk kan toetsen (i.e. vordering dan wel huiszoeking). In dat geval kan een bestuurder van de organisatie (in overleg met legal) aan IT instructies te geven om specifieke data beschikbaar te maken voor de opsporingsinstanties.

Als alle IT beheerders zomaar tapes en harddisks gaan delen met opsporingsambtenaren omdat het lief gevraagd is, zijn we een stuk verder van huis.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 6 augustus 2020 12:00]

Als bedrijven dan wel overheden niet voornemens zijn zich aan de wet te houden, kan je ze maar beter beschouwen als een hostile actor of enemy force. In dat geval moet je initieel al niet toestaan hier een datacenter te laten bouwen, dan wel op telefoons van miljoenen inwoners een app te laten installeren.
Zo wordt het spelletje al voor eeuwigheid gespeeld, spionage wordt tot op zeker hoogte gedoogd.
Lijkt me niet. Een IT beheerder heeft geen enkele bevoegdheid om data te delen met een opsporingsambtenaar. De Politie kan een verzoek doen aan een organisatie...
Ik doel meer op een inval en dat er fysiek een agent naast een IT beheerder staat, menig ITer zal dan zeggen ja meneer/mevrouw, natuurlijk kunt u dat krijg (zou u die traangas granaat wat verder van m'n gezicht kunnen houden)... ;-)
Ik doel meer op een inval en dat er fysiek een agent naast een IT beheerder staat, menig ITer zal dan zeggen ja meneer/mevrouw, natuurlijk kunt u dat krijg (zou u die traangas granaat wat verder van m'n gezicht kunnen houden)... ;-)
Heel hypothetisch scenario. Dat zou betekenen dat de agent zijn bevoegdheden te buiten gaat. Wat normaliter in onze maatschappij niet gebeurd. Daarnaast zou het verkregen materiaal niet ontvankelijk verklaard worden omdat het niet legaal is verkregen.
Niet echt. Wettelijk compliant zijn mbt dr GPDR is niet voldoende hier. Het bedrijf is Chinees van oorsprong en daardoor kan de chinese overheid ten alle tijde de data opeisen en naar china halen.
Dit geldt trounwes ook voor Amerikaanse bedrijven. Alleen heeft bijvoorbeeld een Microsoft dit ingedekt door een bedrijfs technische constructie waardoor de Amerkiaanse overheid niet de data die in europese datacenters staat op kan eisen.
Microsoft is ook 1 van de weinige die openlijk het juridisch gevecht steeds aan gaat met de Amerikaanse overheid.

En daar zit het grootste verschil tussen de VS en China, dat moet een Chinees bedrijf in China niet eens in zijn hoofd halen.
MS moet ook wel want de EU markt voor windows, azure en andere cloud diensten verliezen is een te groot risico.
-

[Reactie gewijzigd door JackBol op 6 augustus 2020 11:56]

Als het mogelijk is dat TikTok verkocht wordt, zoals bijvoorbeeld in de VS sprake van is, dan zie ik liever dat een Europese partij met diepe zakken het koopt. Vivendi? Bertelsmann?
Denkt TikTok echt dat zij ooit te vertrouwen zijn?\
Precies wat critici melden.. de Chinese overheid kan altijd de gegevens bekijken... zij hebben verplicht een masterkey.
Die vraag kun je bij heel wat meer bedrijven/apps stellen en toch wordt er gebruik van gemaakt omdat mensen er voldoende vertrouwen in hebben. 'Lokaal' opgeslagen data wekt in elk geval meer vertrouwen dan 'ergens aan de overkant', ondanks dat dit eigenlijk weinig uitmaakt.
Want het is niet mogelijk dat de data uit, in dit geval Ierland, gewoon doorgezonden wordt naar China?
Lekker naiëf. :)
En nu nog een keer goed lezen wat ik heb getypt :P
Anoniem: 143912
@M3m306 augustus 2020 11:26
Net zo te vertrouwen als Google, MS, Apple Facebook en co.
Ik haak alleen af als ze geld gaan vragen.
De grap is dat dat mij juist meer vertrouwen zou geven. Gratis diensten zoals deze bestaan niet. Je betaalt altijd met iets en dat is meestal jouw data. Als het verdienmodel daarentegen op betalende gebruikers leunt dan geeft mij dat meer vertrouwen in een app/bedrijf.
Anoniem: 143912
@T!mothy6 augustus 2020 12:10
ik wil proberen om met data te betalen maar bij AH willen ze toch echt geld vangen en geen data. als je nergens je data kan converteren naar geld dan is toch fijn dat je bij google wel terecht kan.
Los hiervan vraag ik me serieus af hoeveel google aan mij verdient. Ik gebruik verschillende accounts zoals een 'spam' account, ad block en privacy badger. Mobiel youtube++ zonder reclame en in gebruik opera met adblock aan. Dan vraag me serieus af hoeveel het mij kost aan data.
Toktok al helemaal. Wat zou mij aan data kosten voor 'gratis' tiktok entertainment.
Op zich zit je bij de AH dan goed. Wat denk je dat die klote bonus-kaart is? Precies, (een deel) betalen met jouw data.

Wat TikTok jou aan data kost? Lees de posts hierboven nog een keer. TikTok is een beerput. Ze plukken echt je halve telefoon leeg.
Anoniem: 143912
@sys647386 augustus 2020 13:15
je heb geen bonus kaart nodig hoor. de kassajuffrouw tikt gewoon een code in.

Ik heb nog even gekeken naar Toktok permissies:
Camera
contact
microphone
storage.

Alles staat uit. Hoe kunnen ze mij halve telefoon leegplukken?

Ter vergelijking Facebook:
calendar
Camera
contact
location
microphone
phone
storage.

Als tiktok je halve telefoon leeg trekt dan trekt Facebook wel je hele telefoon leeg. Dan is tiktok wel de helft 'goedkoper' dan Facebook
Ik denk dat áls je wel zou kunnen betalen bij de AH met jouw data dat het er ongeveer zo uit zou zien:

Ze willen weten wat je eet, wat je drinkt, hoe vaak je plast (+monsters), hoe vaak je poept (+monsters), hoe vaak masturbeert en waarop, met wie je spreekt en wat je zegt, waar je je zorgen over maakt, wie je wel en niet leuk vindt, waar je geld aan uitgeeft, welke media je gebruikt en wat je daar doet, wanneer je honger en dorst hebt, hoe laat je op staat en gaat slapen, of en hoeveel drugs je neemt, waar je werkt, hoe het met je gezondheid is gesteld, hoe vaak je sport en ga zo maar door.

En wat je voor een maand van deze observatie krijgt is waarschijnlijk een prei. Want op de schaal waarop bedrijven als Google werken is het aanbieden van één account praktisch niets, maar is de waarde van AL die data van al die mensen van onschatbare waarde. Oh en laten we niet vergeten dat ze niet kunnen garanderen dat de gegevens privé blijven. Het kan gebeuren dat ze gehackt worden en iedereen al het bovenstaande over jou te weten komt.

Oh en als je pech hebt woon je niet in een land als Nederland, maar in een dictatuur, waar de overheid die data opvraagt. De conclusie trekt dat je 'een extremist' bent en je vervolgens als slaaf laat werken in fabrieken. Maar natuurlijk overdrijf ik nu, dat zou toch nooit gebeuren? Of toch wel.

[Reactie gewijzigd door T!mothy op 6 augustus 2020 14:18]

Goh, en je bent naïef genoeg om te denken dat Google niet al lang jouw spam account heeft gekoppeld met je dagelijkse emailadres, je socialmedia accounts en je telefoonnummer? Je profiel bij Google is echt niet anders door een 'spam account' te nemen.
ze zullen dat ongetwijfeld wel gedaan hebben en ik ben ook benieuwd hoeveel ze aan mij hebben verdient. ze halen 85% van hun inkomsten uit advertenties en die heb ik geblokkeerd voor de rest koop ik zo goed als niks bij hun. Misschien maakt google alleen maar verlies op mijn accounts. Dat moet dan goedgemaakt worden door anderen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 6 augustus 2020 19:28]

Apple versleuteld de hele boel.
Anoniem: 143912
@M3m306 augustus 2020 12:11
Facebook, Amazon en google dan?
Je hebt wel gelijk dat MS en Apple minder op data leunt
MS leunt niet op data? En waarom zit die phone-home meuk dan in Windows 10? Om je 'een betere gebruiks ervaring' te geven? /s
minder is niet niks!
MS haalt 80% van hun omzet uit software, cloud en games. Google haalt 85% van hun omzet uit advertenties.
Eens. Ook al zou de data met deze oplossing in Europa staan, weerhoud dat de Chinese tak er uiteraard niet van om die data in te zien.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 6 augustus 2020 20:06]

Ik denk niet dat iets de Chinese overheid er van weerhoudt om de gegevens in te zien die ze in willen zien (net als andere overheden).
Wanneer een jongen van 17 zo'n beetje het master password van Twitter weet te bemachtigen en dat gebruikt voor een paar nepberichten (of het verkoopt aan anderen die nepberichten plaatsen). Denk je dan dat het voor overheden enig probleem is om ongemerkt door alle data van Twitter te grasduinen? Lijkt me niet.
Links en rechts hoor je over databreeches bij grote bedrijven en overheden. Ik kan me niet herinneren ooit zo iets gehoord te hebben over de grote jongens Microsoft, Facebook, Google, Apple waar de 'schuld'/ fout niet aan de kant van de gebruikers lag en waar enkel de data van enkele gebruikers was in te zien. Alleen nu dan van Twitter.
Natuurlijk mag je van die grote jongens verwachten dat ze de boel op orde hebben,.maar niemand is feilloos. Hoe groot is de kans dat er nog nooit iemand rustig door alle gegevens op de servers van die grote jongens heeft kunnen struinen? Ik denk dat die kans 0 is.
Volgens mij zeggen we hetzelfde :)
Nóg een datacentrum daar? Kunnen die lui niet gewoon samen in 1 of 2 datacentra en op die manier beetje efficiënter en kostenbesparender bezig zijn? Je kunt 1 datacentrum prima opdelen in compartimenten voor partij A, B & C.
Ik denk dat je een datacenter bouwen hier niet al te letterlijk moet zien. Het zal er inderdaad wel op neerkomen dat ze ergens een suite huren in een bestaand datacenter.
Als ik het artikel lees wel.

"Het datacentrum moet binnen anderhalf tot twee jaar operationeel zijn, zegt TikTok tegen de BBC. De bouw is geen reactie op de recente ontwikkelingen rond het bedrijf."

colocation opzetten duurt echt geen 18 maanden. en er staat ook letterlijk bouw, de titel kon nog clickbait zijn maar het zou mij sterk lijken als het ganse artikel verzonnen is...

Edit: wat ik wel vreemd vind is: "bouwen in Ierland voor het opslaan van gegevens van Europese gebruikers" waarom zetten ze dat dan buiten de EU ? ierland is nog altijd onderdeel van de UK (ook al willen ze bij de EU)

Op deze manier kan de EU hen wel minder makkelijk regels opleggen (minder drukkingsmiddelen omdat de EU binnenkort niets meer over ierland te zeggen heeft)
ook is dit belastings en geldmatig is een interessant land. (bijna alle grote tech bedrijven hebben er een kantoor)

[Reactie gewijzigd door bugcyber op 6 augustus 2020 12:10]

De Republiek Ierland is een apart land in de EU en heeft als valuta de euro en Noord-Ierland is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk met als valuta de pond sterling.
🤦‍♂️ Ierland is geen deel van de UK.
Tussen het bouwen van een datacentrum en het plaatsen van servers op een colocatie zit nogal een verschil lijkt me.
Zeker, tussen een servertje colocaten of bijvoorbeeld een volledige suite of vloer zelf inrichten ook.
Critici wijzen erop dat onder de Chinese wet de staat informatie van TikTok kan opeisen, zelfs als die informatie elders opgeslagen staat.
Leuk voor China dat ze dat volgens hun eigen wet die gegevens op kunnen vragen, maar is dit ook toegestaan in de EU?
Nee, maar dan krijg je hetzelfde spanningsveld dat we ook hebben met Amerikaanse wetgeving. Zie bijvoorbeeld de zaak tussen het Amerikaanse Department of Justice en Microsoft Ireland over toegang tot email. Het probleem wordt dan binnen het bedrijf neergelegd om te besluiten welke wetgeving ze willen overtreden.
Mocht er bij mensen een belletje afgaan bij datacenter en Ierland; en denken "alweer?"
In Ierland zitten allerlei bekende en onbekende partijen die daar hun datacenter geplant hebben.
Dit artikel uit 2016 spreekt nog steeds waarheden daarover:
https://www.siliconrepubl...ta-centre-network-ireland
Ja Ierland is daar zeer groot in. Door 2 dingen eigenlijk: Goedkope belastingen waarvoor ze echter wel een investering in het land terug willen (zoals een datacenter of een hoofdkantoor zoals Apple), en lage temperaturen waardoor koeling goedkoper is.

En ook best veel ruimte trouwens. Het is een stuk minder vol dan Nederland.
Een datacenter alleen lost dit probleem niet op lijkt mij. Al zou de data in Ierland worden opgeslagen dan is het doorsturen/delen met de Chinese overheid nog steeds mogelijk. Hoe je het wendt of keert is dit een effect/consequentie van het beleid van de Chinese overheid (Naast de vele voordelen).

Waarom moeten wij ons in allerlei moeilijke bochten wringen om Tiktok hier te laten werken, terwijl westerse software zoals facebook, instagram en wikipedia daar zonder enige discussie gecensureerd wordt.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 6 augustus 2020 11:29]

Verdient TikTok dan zoveel geld dat ze een eigen datacenter kunnen bouwen?
vraag ik me ook af. Toch niet dermate veel geld dat een datacenter van "100'en miljoenen euro's" gerechtvaardigd is, enkel voor de Europese tak.
TikTok is eigendom van ByteDance, in 2019 hadden die een omzet van zo'n 20 miljard dollar. Daar kan je wel een eigen datacenter voor wegzetten ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee