'Handelsverbod op WeChat geldt niet voor andere bedrijven van Tencent'

Het handelsverbod op de Chinese apps WeChat en TikTok lijkt niet van toepassing te zijn op andere bedrijven die in handen zijn van Tencent. Dat laat het Witte Huis weten aan de LA Times. Alle transacties met ByteDance zouden wel geweerd worden.

Eerder deze week tekende president Trump twee presidentiële verordeningen dat Amerikaanse bedrijven verbiedt om zaken te doen met TikTok en WeChat, twee populaire Chinese apps. Aangezien WeChat in handen is van Tencent ontstond er echter onduidelijkheid of het handelsverbod ook van toepassing is op andere bedrijven waarin Tencent heeft geïnvesteerd. In het decreet staat namelijk dat het verbod van toepassing is op 'Tencent Holding en dochterondernemingen'.

Het Witte Huis zou inmiddels verduidelijkt hebben dat bedrijven in handen van Tencent niet direct onderhevig zijn aan de decreten, zo schrijft een journalist van de Los Angeles Times op Twitter. De verordeningen zouden alleen transacties die gerelateerd zijn aan WeChat tegenhouden, zo meldt het Witte Huis. Volgens financieel persbureau Bloomberg worden alle transacties met TikTok-moederbedrijf ByteDance echter wel geblokkeerd.

Tencent is het grootste gamebedrijf in China en bezit onder andere delen van Epic Games, de maker van Fortnite. Ook Activision-Blizzard is voor een klein percentage in handen van het Chinese bedrijf. Riot Games, de ontwikkelaar achter League of Legends en Valorant, is volledig in handen van Tencent. Het bedrijf heeft daarnaast in 2019 150 miljoen dollar geïnvesteerd in Reddit. De Tencent Pictures-branche werkte mee aan Westerse films als Men in Black International en Venom. Deze bedrijven blijven vooralsnog dus buiten schot van het handelsverbod.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-08-2020 • 15:24

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Hypocriet, verbied dan alles.
Zoals onderzoekers al aangaven, de beveiligingsrisico's zijn zeker bij TikTok aanwezig, net zoals nagenoeg alle andere soortgelijke apps... Ook van Tencent.
Tencent heeft geinvesteerd in Riot Games, Activision Blizzard, de makers van Angry Birds. L'Oréal. Snapchat. De Lego Group, Carrefour. Funcom, Sharkmob, Grinding Gear Games, Epic Games, Ubisoft, Spotify, Reddit, Tesla, Spacex, Frontier Developments (Elite: Dangerous.), Bluehole (PBUB), Universal Music Group, Supercell (Clash of Clans,) Paradox interactive en nog honderden andere bedrijven maar ik denk dat je mijn punt wel snapt.
Maar toch is alleen hun invloed in/bij/over TikTok de reden om het te verbieden.
Ik denk dat je mijn punt wel snapt dat iedereen dat direct als hypocriet op zal vatten.

Maar dat is ook de Chinese tactiek tegenwoordig, gewoon alles in het westen opkopen / groot aandeelhouder in zijn en dus alle informatie in handen krijgen en elk commentaar op de Chinese manier van doen in deze wereld voorkomen / intern onder druk zetten, waardoor het lijkt alsof iedereen het eens is met de visie van China op een hoop zaken.

Maar nee, een sociale video-app, die moet verboden worden.
Het is ook hypocriet om te denken dat de VS het geen wat China fout doet ook de daadwerkelijk de reden is achter hun houding tegenover China. Ik denk dat daar ook het probleem in zit dat we ons moeten scharen achter een regering die beweert alles te doen om misstanden aan te pakken terwijl het allemaal om eigen belangen draait. De VS is nota bene bevriend met landen die nog erger zijn, maar omdat die landen naar hun pijpen dansen worden die niet aangepakt. Dat valt simpelweg niet te verkroppen.
Maar toch is alleen hun invloed in/bij/over TikTok de reden om het te verbieden.
Tencent heeft geen invloed bij Tiktok - dat zijn bepaald geen vrienden van elkaar. Je bedoelt WeChat? Verbod op WeChat lijkt me volledig symbolisch, soort waarschuwingsschot naar Tencent. Vrijwel niemand hier gebruikt het.

[Reactie gewijzigd door kftnl op 8 augustus 2020 12:23]

Maar dat maakt niet dat TenCent evenredig inspraak heeft op die bedrijven. Ik heb ook wel een reeks bedrijven in mijn pensioen investeringsportfolio, maar ik kan ook niet bij Microsoft binnenstappen en een vergadering met Bill Gates eisen.

Een investering (diversificatie) is anders dan de baas zijn van een bedrijf.
Ik snap je punt alleen voor bedrijven waar ze een meerderheidsbelang in hebben.
Het is heel transparant waarom Trump en in het verlengde de Amerikaanse overheid en (in)directe economische stakeholders dit doen. De genoemde redenen zijn een cover en hebben het voordeel dat mensen discussie gaan voeren voor en tegen op basis van de valse redenen.
Het is niet geheel transparant. Veel mensen geven op online platformen ook aan dat het om een persoonlijke agenda gaat van Trump. Via TikTok is bijv. de oproep gedaan om zoveel mogelijk kaartjes te bestellen voor zijn congres(sen) om er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk lege stoelen zijn.
Natuurlijk is Trump pas de afgelopen maand pas hard tegen china, niet als of hij al decennia lang erover heeft gepraat..... (Niet 4 jaar maar al veel langer)

Zelfde met Tiktok het stond al lang in de schijnwerpers, het was dan ook de reden waarom tiktok als entiteit zich afsplits van bytedance

* ByteDance stepped up efforts to separate its social media app TikTok from much of its Chinese operations before CFIUS approached the company in October 2019.
Denk toch dat dat soort theorieën Trump teveel eer aan doen. De verdenkingen tegen Huawei bijvoorbeeld gaan heel ver terug. En China is, net als Rusland, al decennia de gedoodverfde vijand wanneer dat zo uitkomt.

De genomen acties en retoriek zijn wellicht typisch Trump maar ik kan mij, bijvoorbeeld, nog herinneren dat ook Hillary Clinton jaren geleden China de wind van voren gaf ivm cyberaanvallen enzo.

Ik denk niet dat dit onder Hillary, of straks misschien Biden, heel veel anders zou aflopen. Vergeet niet dat China sinds Xi een ander pad bewandelt, en niet in positieve zin.
Je bedoeld de verdenkingen van Huawei van de topvrouw gearresteerd is in december 2018 en nog steeds niet duidelijk wat de reden is? Terwijl er nu nieuws is dat de canadeze authoriteiten op de hand van de fbi haar had gearresteerd?

Waarvan nu berichten van binnen canada zijn dat ze geen speelbal moeten zijn vanTrump? https://globalnews.ca/new...zhou-charges-green-party/
Het zijn geen theorieën van Trump. Maak je geen Illusie: De VS geheime diensten weten donders goed hoe belangrijk controle over communicatieapparatuur en sociale media is. Deze diensten hebben jarenlange ervaring op het gebied van spionage met door VS gecontroleerde systemen en diensten.

Natuurlijk is het een gevaar voor de VS hegemonie als ze, door inzet van niet door hen gecontroleerde spullen, een groot deel van de spionage mogelijkheden verliezen. Huawei is dus zeker een bedreiging.

Daarnaast wordt een groot deel van de wereldbevolking beïnvloed door VS mediapropaganda o.a., maar niet uitsluitend, de sociale media. Dit geeft de VS niet zomaar uit handen.

Belangrijk is hoe andere, min of meer onafhankelijke, landen hier mee omgaan. Persoonlijk denk ik (een idee) om zoveel mogelijk communicatie spullen van verschillende techbedrijven te mixen. Hierdoor heeft niemand volledige invloed. Laat zoveel mogelijke nieuwsbronnen toe. Hoe meer hoe beter, zodat we zelf een eigen mening kunnen vormen.
Dat vindt ik een beetje kort door de bocht, dat is het zelfde als van " Heb ik op Facebook gezien"
Amerika heel tranparant!? 8)7
Onder welke steen heb jij je heel leven gezeten?
Amerika is de grootste leugenaar op de planeet en nu leert China ervan zoals met kapitalisme.
Zij spelen nu het spelletje beter en Amerika is aan het huilen omdat ze de macht verliezen als de grootse pestkop van de planeet.
oh vertel

ook in het nieuws link

zou natuurlijk ook kunnen dat Trump een legitieme reden heeft. als het nu eens niet china was maar Putin, wat zou er dan gebeuren ?
Ik begrijp dat handelsverbod/transactieverbod mbt WeChat niet helemaal.

In WeChat is het mogelijk te betalen en geld te ontvangen bijv, Didi boeken en betalen. Maar dat is, bij mijn weten, functionaliteit die enkel in China zelf werkt. Zo kan ik mijn wallet vanuit NL niet gebruiken bijv.

Iemand?
WeChat is een all-in-one app, chat, betalen, en ontzettend veel meer. (Als toevoeging)
Dat is bekend. Ik heb in China gewoond en gebruikte het elke dag voor van alles en nog wat. Het is mij alleen niet duidelijk hoe de US nu denkt genoemde verboden uit te voeren? Die functionaliteit is nl. China-only.
Bij aankomst op schiphol (voor corona) kregen de chinezen gewoon een KPN sim waarbij ze ook in NL via Wechat kunnen betalen. Nagenoeg alle shops achter de douane op schiphol accepteren het als betaalmiddel.

Ga maar eens naar de shopping outlet in Roermond, daar lopen meer chinezen dan in de keukenhof, en ze betalen daar ook alles met wechat.
Omdat je geen echte chinees ben.

In indonesia hebben ze het probleem dat chinezen reizigers naar chinese hotels gaan en afbetalen met wechat. Wat denk je wat er gebeurd met de belastinginkomsten.

chinezen uit buitenland gebruiken wechat ook als hun enige nieuwsbron. Dus heeft veel meer implicaties
WeChat is een chat-app die vooral in China gebruikt wordt en wereldwijd werkt. WeChat is ook al betrapt in spyware te installeren en ook locatie, contacten en gesprekken wereldwijd worden gecontroleerd door de Chinese overheid. Het is een van de manieren waar de Chinese overheid mensen vervolgen voor 'crimineel' gedrag en 'anti-overheid' uitspraken.
Klopt hij werkt wereldwijd ........ Alleen kan niet gebruikt worden bij buitenlandse betalingen door buitenlanders omdat je per se een chinese national ID nodig heeft ( hoogst irritant want ik moet me collega altijd vragen of hij spellen op steam voor me kan kopen enzo aangezien hij chinees is).
Met een Paspoort werkt het ook. Maar wat je *wel* nodig hebt, is een Chineze bankrekening. Ikzelf heb ook gewoon WeChat gelinkt aan mijn Chineze bankrekening met mijn Paspoort. Zonder wechat/alipay, zou het leven in China een heel stuk moeilijker worden.
Ja klopt Wechat pay en Alipay werken beide voor me in China.....alleen zit ik in NL en dan moet je wel chinees passpoort/id kaart hebben om online betaling te doen voor steam :/ omdat het een betaling naar het buitenland is ( vanuit china hun oogpunt ).

Taobao enzo werkt gewoon omdat het allemaal betalingen zijn die van me chinese bankrekening naar chinese bank rekening gaat. Steam is naar buitenlandse rekening via alipay/wechat.


Steam aankoop of linkedin aankoop doen met alipay in China werkt trouwens ook niet simpelweg omdat het een betaling is die naar het buitenland moet.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 8 augustus 2020 15:06]

Het gaat niet om een verbod op transacties via WeChat. Het gaat om een transactieverbod met Tencent, maar alleen als het op WeChat aankomt. Transacties wil dan zeggen import/export van de software of gegevens die met de software te maken hebben, in dit geval WeChat.
overigens lijkt het Tencent-nieuws weinig impact te hebben op de koers van Prosus (wat 1/3de aandeel bezit in Tencent), de aandelenkoers is maar een paar procenten gezakt.
Dit is toch wel heel erg, eigenlijk gewoon concurrentievervalsing.. want waarom mag Tencent wel maar Bytedance niet, tencent is veel groter.. En dat allemaal omdat via TikTok Trump af ging bij zijn politieke bijeenkomst omdat er dus een hoop lege stoelen waren... Ik zie het in iedergeval nog gebeuren dat Trump de mogelijkheid gaat gebruiken die in de wet zit om toch in het witte huis te blijven ook al zou hij de verkiezingen verliezen..
lekkere vent die trump
als hij geen controle heeft dan wil ie het niet laten gebruiken in zijn land
Precies. Daarin is China (het gaat hier immers om een Chinees bedrijf) veel beter... oh wacht.
Slechts 1 app, terwijl Tencent veel meer bezit...
De rest zijn investeringen, bv. Blizzard hebben ze een paar percent. Ik heb ook een paar commas achter de nul percentage in het een en ander bedrijf steken via pensioeninvesteringen, kan ik toch niets opeisen, zelfs geen gratis game.

Het gaat over de (sociale) media. Een paar profielen van games zijn echt geen nationale bedreiging. Het probleem met TikTok bijvoorbeeld is dat veel overheidsapparaten (ambtenaren en Universiteiten vooral maar ook militaire contractors) die spion-apps ook krijgen omdat werknemers ook eens willen TikTokken op hun werktelefoon, en we weten reeds dat TikTok oa GPS posities, camera en microfoon-opnames naar China doorstuurt, zelfs als de app niet in gebruik is.
Nu de term decreet bij dit bedrijfje-pesten wordt gebruikt moet ik zo af en toe denken aan de persoon 'Omber' in de boeken/films van Harry Potter. Wat Trump en de zijnen doen lijkt steeds meer op paniek-voetbal dan op normaal regeren. |:(

Met dat op de meeste apple apparatuur staat 'designed in de usa' in plaats van 'made in china' vraag ik mij af wanneer die 'per ongeluk' verboden gaan worden daar in de usa. :o :+ }> :) 8)7 O-)
Path of Exile is helaas ook van Tencent nu.
Het is toch heel simpel. Whataspp = Facebook = al jaren verboden in China. Trump wil gelijkheid. Als China WA/FB niet toelaat, dan ook andersom niet.

Ik vind het volkomen logisch. Ik weet zeker als China morgen WA/FB toestaat dat Wechat ook weer mag in USA, maar dat wil China niet......dat wil China nooit!
Huawei, TikTok, WeChat zijn gevaren voor de nationale veiligheid, maar COVID19 waait vanzelf over...
Spreek voor jezelf, een aanzienlijk deel van de makers en uitgevers van games is (deels) in handen van Tencent waaronder dus Riot games maar ook Grinding gear games is van Tencent.

dat jij alleen om de zoveelste superhelden film geeft betekend niet dat dat ook geld voor de rest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee