Toegang tot de data blijft he, maar de transfer van data wordt dan verboden, of onderhevig aan toestemming van de consument. De persoonlijke data zoals leeftijd etc heeft tiktok niet nodig om in China de app verder te ontwikkelen, dus die data hebben ze al niet nodig om centraal in huis op te slaan. De filmpjes, dat kan perfect in land van consument opgeslagen worden en dan over de rest van de wereld gestreamd worden. Want dat is wat YouTube etc ook al doet. Je data wordt niet in elk land opgeslagen waar het wordt bekeken, maar het wordt gestreamd vanuit het land waar ze het opslaan. En als tiktok gebruiker geef je net toestemming dat ze je video streamen naar mensen die je niet kent. Je mag er van uit gaan dat alles dat je op social media plaatst dat andere mensen kunnen zien, dat alle regeringen en geheime diensten al toegang hebben daartoe. Dus tiktok daarvoor afstraffen om je video wereldwijd te streamen is fout, tenzij je als consument hebt geweigerd die video aan onbekenden te laten streamen.
En dan het laatste deeltje is het liken en subscriben, dat is vaak lastiger om decentraal op te slaan. Maar anderzijds, ze hebben het niet nodig om hun algoritme aan te passen (werkt via machine learning op jou persoonlijk) dus dan kunnen ze evengoed bij de dataserver in je land ook de nodige computing kracht plaatsen voor decentraal die machine learning te laten gebeuren. Of ze moeten de consument toestemming vragen dat hun data met een Chinese server gedeeld wordt om zo dat algoritme toch centraal te doen lopen. Maar in mijn voorstel kan je dat dan als consument weigeren en zou het geen invloed mogen hebben op je gebruik van de app.
Mijn voorstel gaat niet over wat het bedrijf dan doet met je data, mijn voorstel gaat enkel over de transfer van data over landsgrenzen heen, want dat is waar Trump zijn gedwongen overname zich op berust. Als het verkopen van je data belangrijk genoeg is om een app te verbieden, tja dan zijn plots alle social media verboden. Vandaar dat ik mij toespitst op de problematiek van data transfer over landsgrenzen. Wat er met de data binnen het land gebeurd, dat is dan aan de plaatselijke regelgevers en aan de consument om te beslissen.
Voor op vakantie gaan is het een transfer van je data van je vakantieland naar je thuisland. Technisch gezien is dat dus een transfer, en zou je kunnen zeggen dat in mijn voorstel ze toestemming moeten vragen aan de consument. Maar is het niet logisch dat de consument akkoord gaat dat de data die hij creëert in het buitenland dan automatisch naar zijn thuisland gaat? Dus toestemming daarvoor is eigenlijk niet nodig. Maar de regering van dat vakantieland kan dan bijvoorbeeld wel weigeren dat data opgedaan in zijn land naar elders wordt verstuurd. Dan moet je als consument die daar filmpjes maakt, die opslaan op eigen toestel om dan te pas online te smijten als je in een land bent dat data transfer naar je thuisland toelaat, of je terug in thuisland bent. Maar het belangrijkste is dus dat de data niet in dat vakantieland wordt opgeslagen, het moet rechtstreeks naar je thuisland gaan omdat dat in mijn voorstel het enige land is waar je data mag opgeslagen worden zonder toestemming tot transfer te moeten vragen. Wil je de data in je vakantiebestemming laten opslaan, dan zou de app een systeem kunnen maken dat je dat kan aanvragen om die bepaalde data in dat vakantieland te laten opslaan. Dat zou dan gelijkaardig zijn aan transfer van je thuisland naar buitenland en dus nodige toestemming voor vragen.
Dit heeft geen invloed op bevriend zijn met mensen uit andere landen. Het enige dat nodig is daarvoor is vriendschapsverzoek. En door dat te sturen of akkoord te gaan ga je er met akkoord dat die vriendschapsband digitaal wordt opgeslagen in je thuisland en het land van je vriend. Wilt je de foto's bekijken van je vriend? Kan perfect, die bekijk je dan uit de servers van het land waar hij woont. Tenzij hij toestemming heeft gegeven dat die data wordt opgeslagen in jouw thuisland (bv als die er veel vrienden heeft). Hetzelfde voor sites van het buitenland, die kan je ook bezoeken ondanks dat die geen server hebben in Europa, je gaat enkel vertraging hebben bij het laden. Maar je kan dus wel nog aan alle content.
Dus samengevat:
- impact op bedrijven: moeten servers hebben in elk land of economische regio waar ze consumenten hebben om die hun data lokaal op te slaan. En voor de verwerking van die data moeten ze dan lokaal de computing power hebben, of ze moeten specifieke toestemming hebben van consument dat hun data in een ander land wordt gebruikt (en zoals GDPR mag dat geen equivalent aan cookiewall opleveren).
- impact consument: veel vaker moet bevestigen of je data naar andere landen mag gaan, risico dat je op reis je data niet naar thuisland mag doorsturen en dus moet wachten tot je in ander land of terug in thuisland bent om je data online te zwieren, sites en content vanuit het buitenland kan vertraagd laden doordat er in je thuisland geen server is, en je dus die content van een buitenlandse server bekijkt. (In Westerse wereld gaat dat weinig verschil maken, zie hoe VPN je dataverkeer nu al even naar Amerika doet gaan om Netflix hun geoblocking tegen te gaan, en dat zonder grote latency problemen)
[Reactie gewijzigd door RandomMens op 3 augustus 2020 10:51]