Google brengt Chrome-extensie uit om te zien waar ads vandaan komen

Google heeft een Chrome-extensie uitgebracht, waarmee gebruikers kunnen kijken waar een advertentie vandaan komt, waarom een bepaalde ad verschijnt en welke 'entiteiten' aanwezig zijn op een internetpagina.

De extensie scant internetpagina's naar advertenties en haalt daarover informatie naar boven. Ads Transparancy Spotlight staat in de Chrome Web Store en kan ads zien op alle internetpagina's, niet alleen die van Google. De extensie maakt gebruik van de Ad Disclosure-api, waarmee informatie meegestuurd wordt over waarom een bepaalde advertentie op een pagina staat.

Met de extensie wil Google meer inzicht geven in waarom bepaalde ads op internetpagina's verschijnen, aldus het bedrijf. Momenteel zitten in de extensie geen manieren om controle uit te oefenen over advertenties, maar die zullen vermoedelijk wel komen, zo claimt Google. Op de lange termijn wil dat mensen meer vertrouwen krijgen in online advertenties. Dat doet het bedrijf ook door advertenties die veel van de cpu en de verbinding vragen te verwijderen.

Google Ads Transparancy Spotlight-extensie voor Chrome

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-08-2020 • 07:43

52

Reacties (52)

52
52
49
1
0
0
Wijzig sortering
Dient deze extensie om privacy te verbeteren? Neen, want ondanks het tonen van de verschillende bronnen van advertenties, gaat hij die niet blokkeren. Ook negeert hij trackers die los van advertenties je browser binnenkomen.

Dient deze extensie om ons in de waan te brengen dat Google advertenties transparanter wil maken en dus makkelijker verteerbaar, ten einde mensen ervan te overtuigen die niet te blokkeren, want ze zijn toch zo onschuldig? Dat lijkt mij waarschijnlijker.

Helaas is het ingebouwde model van tracking helemaal niet aan de kaak gesteld. Deze extentie vertrouwt volledig op de goodwill van de advertentieleveranciers zonder iets af te dwingen, zonder de gebruiker effectief voordeel te bieden.
Die goodwill was er ooit. Toen 468x60 de standaard was. Ze proberen nu op allerlei manieren mensen zo ver te krijgen om weer advertenties te zien. Mijns inziens is de enige methode om advertenties weer acceptabel te maken met 468x60 animated GIF only. En om advertenties veilig in een sandbox te draaien. Met HTML5 moeten er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld een VM aan de serverzijde op te starten per advertentie.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 24 juli 2024 12:52]

Leuk dat je wat tech termen door elkaar gooit, maar je maakt direct wel duidelijk dat je er zelf geen kaas van hebt gegeten.

De meeste reclame is statisch. Waarom jij dan ineens animated gifs wenst snap ik al niet. Reclame kan ook het best gewoon goed inpassen in je site. Waarom jij 1 formaat van banner wenst is dan ook vreemd. One size does not fit all.

En HTML is een markup language, het bepaals de inhoud van een site en hoe alles geplaatst moet worden Je browser interpreteert die taal, dat heeft niets met server side te maken. En waarom zou je een VM per request op willen starten? Wat voegt dat in hemelsnaam toe aan de veiligheid? Je content moet nog altijd uit een centrale locatie komen.
Nooit gehad dat je even aan het browsen bent om vervolgens 3 keer terug te moeten klikken omdat die verdomde banner de hele site laat opschuiven?
Een standaard formaat banner zorgt ervoor dat je in je stylesheet aan kan geven dat HTML container in ieder geval in het correcte formaat wordt gerenderd. De plaatjes kunnen achteraf in geladen worden zonder dat de boel verspringt.
Dit zou eigenlijk ook kunnen met verschillende formaten maarja, dat doen ze weer niet.
dat heb ik niet alleen met banners en wel-of-geen-animated gifs. zelfs tweakers.net komt als het daar op aan komt niet helemaal door de 'usabillity-screening heen. probeer bijvoorbeeld maar eens op een quadHD scherm verder in te zoomen dan 250%. - dat gaat heel vaak goed - maar evenvaak ook niet (vooral als er reclame items bij zitten, maar even goed ook als tweakers zelf net iets te hip of modern wil zijn. maar goed: zoomen is één heb je wel eens geprobeerd om tweakers.net te gebruiken met de darkreader plugin of de chrome:// en/of edge:// flags / force-dark-mode er zijn heel wat artiekelen die dan ineens niet meer werken en zwart-op-zwart of wit-op-wit weergeven.
Dat heet Cumulative Layout Shift (https://web.dev/cls/), dat is inmiddels iets dat Google voor de ranking ook in de gaten houdt. Het is nl niet zo dat je de advertenties maar gewoon laat laden en "kijk maar hoe de maat uitpakt", het hoeft echt geen animated gif te zijn om vooraf de maat te reserveren.

Overigens volledig mee eens dat dat 1 van de meest irritante zaken is van ads.
De animated gif eis snap ik wel. Advertenties inclusief die van google zijn gewoon niet meer te doen qua performance. Zeker toen ik bijvoorbeeld firefox zonder adblock op mijn telefoon gebruikte werdt het laden gewoon echt traag en de resource requests een factor 10 groter. Terug naar gif of mp4 zou schelen of wellicht een nieuw open flash alternatief. Maar iets waarbij de hele ad via 1 bestand weergegeven wordt met beperkte mogelijkheden zou zeker welkom zijn op performance en veiligheid vlak.
Gif en mp4 zijn beide niet efficient. Gifs zijn gigantisch.
Inderdaad. Gif is echt een totaal achterhaald formaat. Vaak wanneer je zogenaamd gifs denkt te versturen verstuur je vaak in de praktijk eigenlijk een video omdat gif zo bekend is in de volksmond blijft die term bestaan. Er bestaat inmiddels ook brede ondersteuning voor APNG (geanimeerde png) als transparantie een vereiste is maar men zal het gif blijven noemen omdat "iedereen" dat kent.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 24 juli 2024 12:52]

Ik zou liever zien dat SVG gebruikt word in advertenties, deze hebben namelijk ook gewoon support voor animaties. Lekker kleine bestanden, beetje zoals in de flash tijden maar dan zonder alle exploits :)

https://en.wikipedia.org/wiki/SVG_animation

[Reactie gewijzigd door smiba op 24 juli 2024 12:52]

Animated gif?? Waarom moet een advertentie bewegen? Alles staat stil en dan komt die ad er even tussendoor schreeuwen, nee dank je.
Ze zijn voor mij ook minder efficiënt, animated gif negeer ik tenzij de tekst eromheen zegt dat het relevant is. Een statische afbeelidingkijk je misschien drie keer kort naar maar dan heb je inmiddels wel de content van de advertentie gezien.
Je kan beter voor advertenties gaan in mp4/webm format. Die zijn veel kleiner en hebben een betere beeldkwaliteit. Daarnaast zijn er genoeg rustige advertenties die ik best door wil laten. Een aantal advertentie soorten mogen ze van mijn gelijk verbannen.

Bijv. full animated ads aan de zijkant van een site. Dit is heel irritant met lezen. Met name nu.nl doet dit vaak. Gewoon rustige reclame blokken zoals Tweakers heeft zijn prima.
Bijv. full animated ads aan de zijkant van een site. Dit is heel irritant met lezen. Met name nu.nl doet dit vaak. Gewoon rustige reclame blokken zoals Tweakers heeft zijn prima.
Uhmm.. ook Tweakers heeft een campagne gedraaid met een grote knal-roze TMobile skyscraper die geanimeerd was.

Da's de eerste advertentie die er bij mij in tijden doorkwam, omdat DPS op dat moment ook overgestapt was naar het dark-pattern van volledig gerandomizde links te gebruiken en advertenties te proxy-en via het first-party domain. (Veel moeilijker met een ad-blocker tegen te gaan.)

En om het compleet te maken:
Die campagne bevatte ook dezelfde advertentie in een groot horizontaal banner formaat welke helemaal bovenaan de site neergezet werd waardoor na 2~3 seconden alles naar beneden geduwd werd.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juli 2024 12:52]

Met HTML5 moeten er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld een VM aan de serverzijde op te starten per advertentie.
Dat klinkt een beetje als een GUI maken in VisualBasic om iemands IP te traceren.

Verder: HTML5 en diens scripts worden op de client gedraaid, niet de server. Als je de server code die de Javascript serveert in een VM zit maakt dat voor de client dus echt niet uit; die code draait hetzelfde. Weet echt niet waar je heen wilde met die zin.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 24 juli 2024 12:52]

Ik merk dat ik heel erg weinig advertenties zie. Blijkbaar ben ik erg getraind om opvallend gekleurde, knipperende, om aandacht schreeuwende vierkantjes te negeren.
Zozeer zelfs dat ik enige tijd geleden bijna wanhopig naar de login knop van een website zat te zoeken tot ik uiteindelijk rechtsboven in de pagina een enorme schreeuwerige knop 'ontdekte': het ding was door het filter in mijn hoofd weggepoetst.
Dient deze extensie om minder corona doden te voorkomen? Neen.

Je kunt ook alles opnoemen wat de extensie niet doet... Je roept nu maar wat om ergens een punt te maken.
Alles wat google doet met betrekking tot reclames mag wat mij betreft best kritisch bekeken worden mbt wat het juist niet doet rondom advertenties.

Googles doel is immers zoveel mogelijk advertenties verkopen dus ik geloof rondom dat onderwerp niet meteen in hun goede bedoelingen.

Dat het niets doet mbt Corona of de opwarming van de aarde of het uitsterven van de neushoorns lijkt me niets zo’n relevante opmerking, itt de opmerking waar jij op reageert.
Deze app doet exact wat het zegt dat het doet. Enkel en alleen de verbindingen naar de verschillende add connecties tonen.
Er zijn legio andere apps die het zelfde doen, en meer kunnen. Maar als reclameboer wil je dat niet.
Disconnect laat het in Firefox mooi zien. Of deze ook voor Chrome beschikbaar is weet ik niet. Die staat niet geïnstalleerd.
Deze app doet exact wat het zegt dat het doet.
Vizzie heeft het dan ook niet over deze app, maar over advertenties en Google in het algemeen, als hij/zij het heeft over wat Google doet mbt advertenties. Deze app is daar deel van en daar schuilt een strategie achter die kritisch mag bekeken worden.
Ik denk dat ze graag willen weten welke ads er allemaal verkocht worden in de wereld. Het is gewoon data graaien. Kijken welk marktaandeel Google heeft.

Deze plugin lijkt me niet te dienen waar je in eerste instantie aan denkt...
De relatie tussen online advertenties en tracking (dus impact op privacy) is net wat sterker dan de relatie tussen online advertenties en corona. Wat is je punt?
Ach advertenties zijn de voornaamste inkomsten van google. Dat model zullen ze koste wat kost willen beschermen. Deze extensie is leuk maar ik vraag me af wat de doorsnee gebruiker er echt aan heeft, waar komt de advertentie vandaan, van wie waarom.
Gewoon adblocker en je hoeft je die vraag niet meer te stellen.
Nog beter: helemaal geen advertenties met behulp van AdBlocker + Pi-hole.

Hoewel niets op het internet gratis is en er ergens mee verdiend moet worden om een website in de lucht te houden, vind ik de meeste reclame veel te storend. Er zijn voldoende alternatieven zoals betaalde nieuwsberichten, paywalls (ook verschrikkelijk trouwens) en gewoon donaties.

Helaas slipt er alsnog wel eens een advertentie door, dus helemaal waterdicht is het nog niet.

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 24 juli 2024 12:52]

Een advertentie zelf vind ik nog niet zo storend, maar de advertentie boeren vinden dat je daarvoor over het gehele internet getrackt moet worden en dat gaat mij te ver.
Ze mogen mij best een banner tonen, maar stop met me te volgen op allerlei sneaky manieren
De "Ads by Carbon" advertenties zijn de fijnste ads. In plaats van relevant voor de gebruiker plaatst het ads relevant aan de pagina waar het opstaat.
Denk aan een website wat in het teken staat van webdevelopment plaatst het advertenties van een hosting partij, WordPress of een framework. Mijn persoonlijke clickthrough rate ligt bij Carbon vele malen hoger.
Precies, dat vind ik dus een mooie middenweg.
Ze mogen best wat doen met mijn interesses, maar een klik op een artikel zou genoeg moeten zijn.
Als ik klik op een artikel over webdev kun je een daaraan gerelateerde advertentie tonen.
Probleem is dat partijen als bol.com bv je overal vandaan hun winkel in willen trekken door werkelijk overal ads te tonen.
En ook dat vind ik op zichzelf niet een probleem. Als je op een technische website maar geen kinderspeelgoed gaat aanprijzen en op een spelletjes website geen schoonmaak artikelen.
Maar dan zet je de deur weer open naar tracking lijkt me
Ze kunnen het toch puur doen op locatie (Nederland) en type website?
Dit vind ik ook vele malen beter dan die irritante clickbait artikelen. Maar het grappige aan Carbon is dat de tech savvy mensen (de tweakers) de doelgroep zijn.

“ ... lets you reach tech audiences that ignore traditional programmatic ads.”

Dus vrees ik dat de clickbait artikelen nog steeds beter werken voor de boomers
Ja een banner mag op zich ook al is reclame irritant, maar bij sommige websites overspoeld de reclame gewoon de website.

Reclame in het nieuws bericht, en tussen de zoveel nieuwsartikelen een banner.
Als een website te veel reclame heeft, dan bezoek ik die website niet meer. Probleem ook opgelost.
Het probleem daarbij is inderdaad dat de ads op zich dikwijls verouderd zijn tegen de moment dat je ze krijgt voorgeschoteld. Ik heb net iets aangekocht, dan krijg ik daarna ads van dat product. Sorry, that window of opportunity is closed. Adverteer relevant aan de content ipv mij als persoon, dan moet je niet over het ganse internet liggen tracken.
Dan kan je (mijn eerste gedacht) deze nog gebruiken om te kijken welke er net nog doorsijpelen? Ik heb momenteel ook adblock origins + hosts file + pi-hole (+ blokada op mobile) om de ganse zwik te blokkeren. Soms komt er inderdaad eentje door, dan is deze extensie misschien niet slecht om de tracker te tracken en die bij in de blocklist te gooien :).
Dat zou een goed idee zijn :)

Less = more. In ieder geval wat adds betreft .

Aan de andere kant: gaan deze extensies mijn internetgebruik niet monitoren om juist weer nieuwe advertenties te tonen? :o

[Reactie gewijzigd door jhnddy op 24 juli 2024 12:52]

Ik heb inderdaad ook een Pi-hole draaien.
En ik begrijp ook dat het internet niet gratis is, maar ja... toon dan ook gewoon een advertentie zonder een heel leger van trackers. Sowieso heeft "gepersonaliseerd" adverteren geen nut (de grote bubbel van nu).

Sommige sites gaan ook wel extreem ver. Elke paragraaf heeft een advertentie of nog erger een video die automatisch begint te spelen, als zijnde leuke content van de site.

Nu nog een goede oplossing voor de cookie terreur :(
Er zullen ongetwijfeld twee redenen achter zitten.

1) Google krijgt nu een gedetailleerd en nagenoeg realtime overzicht van de websites die gebruik maken van concurrerende advertentie netwerken.

2) Bij irritante advertenties kan Google met de vinger naar de andere partij wijzen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2024 12:52]

Er zullen ongetwijfeld twee redenen achter zitten.

1) Google krijgt nu een gedetailleerd en nagenoeg realtime overzicht van de websites die gebruik maken van concurrerende advertentie netwerken.

2) Bij irritante advertenties kan Google met de vinger naar de andere partij wijzen.
Deze extensie zal uiteraard ook weer gewoon data verzamelen. Het lijkt me erg nuttig om als bedrijf zijnde te weten wat een internetgebruiker vindt over bepaalde advertenties. Zo kunnen ze meten bij welk soort advertenties (onbetrouwbaar) deze extensie gebruikt wordt en bij welke advertenties niet (betrouwbaar).
Met zo'n manier van redeneren is het ook "ongetwijfeld" zo dat uBlock je browsegeschiedenis opslaat en doorverkoopt. Het zou kunnen, maar alleen omdat je bedacht hebt dat het gebeurt, wil nog niet zeggen dat dit ook werkelijk zo is.

Google heeft geen extensie nodig om de concurrentie in kaart te brengen. Dat kunnen ze zelf ook wel zien bij het spideren van het internet. Daarnaast zijn en waren ze al niet verantwoordelijk voor de inhoud van een advertentie.

Al die complottheorieën zijn dus nergens voor nodig. Een punt blijft wel wat de uitgevers van extensies met je data doen. Je hebt wel controle over tot welke data men toegang heeft, maar niet wat ermee gebeurt.
Zal wel weer een slimmerik opstaan die dit tegengaat.
Idee om zelf invloed te hebben over advertenties is zo gek nog niet.
Alsje nu zoekt op item op internet wordt je er vervolgens mee overladen.
Dit kan je niet stoppen. Dus als je dat item gekocht hebt, blijven de advertenties maar komen over dat product.
Idee om zelf invloed te hebben over advertenties is zo gek nog niet.
HTTP is pull gebaseerd, niet push. Verder worden sites client-site opgebouwd en weergegeven. Je hebt hierdoor sowieso invloed op getoonde advertenties.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 12:52]

De enige relevante extensie op add-gebied is een add-blocker.

De goedwillende adverteerders en sites hebben het pleit helaas al lang verloren van de schreeuwers.

Heel af en toe 'moet' ik nog met een browser zonder blocker het internet op. Begrijp echt niet dat er mensen zijn die die 'ervaring' nog acceptabel vinden.
Anoniem: 718943 @alexbl693 augustus 2020 13:01
Nou ja, ik gebruik een browser zonder adblock. Het is heel simpel; Als een site irritante reclame heeft, dan kom ik er gewoon niet meer.
Aangezien Google draait op advertentie inkomsten, zal hier echt wel weer een financiële drijfveer voor zijn.
Alles wat Google doet heeft een financiële drijfveer.
Alles wat élk commercieel bedrijf doet heeft een financiële drijfveer, dat is het principe van een commerciële organisatie.
Da's wel heel zwart/wit. Niet iedere beslissing hoeft gedreven te zijn door geld, er kan ook een andere motivatie zijn. Maar wat betreft Google zijn ervaringen uit het verleden een prima indicatie voor de toekomst.

Google is graag in controle. De volgende stap is gebruikers de mogelijkheid bieden om voor een klein bedrag advertenties te verbergen. Eerst breekt de pleuris uit, dan begint men er langzaam in te trappen en uiteindelijk betalen we allemaal Google voor minder advertenties. Hoe duurder je abonnement, hoe minder advertenties.

Vervolgens gaan advertentieboeren meer betalen om toch door het filter heen te komen. En ineens heeft Google van twee kanten inkomsten door alleen de mediator te spelen tussen twee partijen met verschillende belangen.

Niet gebaseerd op enige vorm van bewijs, maar zoiets verwacht ik.
Probeer maar eens een reguliere website te beluisteren met een schermlees pakket (zoals bijvoorbeeld NVDA of Windows 10 verteller), en zet je beeldscherm uit. Dat is al inspannend. Laat staan dat die pagina gevuld is met geluiden waarin iets aangeboden wordt (alleen muziek / geluid, dus wat willen ze verkopen?). Of iets wat opgedreund wordt als "haaa-teee-teee-peee-esss-dubbelepunt-forward slash-forward-slash-wee-wee-wee-punt.....) ongeveer tig keer hoorbaar is op een pagina.

Blinden en slechtzienden hebben geen overzicht, ze moeten alles sequentieel scannen.

Gelukkig hebben de commerciële schermlezers (b.v. Fusion) een filtermenu waar ik het gewenste element kan laten voorlezen. Een massieve adblocker / dns block list is natuurlijk essentieel.
Ohjaa, websites tonen reclames. Die zie ik al jaren niet meer door een andere extensie :9
Ik verwacht dat er meer behoefte is aan een extensie die laat zien op welke gegevens de getoonde Google advertenties gebaseerd zijn. Wat Google nu lijkt te doen is zelf meer inzicht proberen te krijgen in wanneer de concurrentie advertenties inzet (en mogelijk zelfs welke).
Ik denk dat advertenties uiteindelijk wel mogelijk moeten zijn. Maar... je moet er wel wat aan hebben als consument.

Brave browser heeft al een systeem waar je reclames mee kan throttlen en een deel van de opbrengst aan een goed doel kan geven. Er zijn ook andere aspecten (privacy: tracking, resource gebruik: javascript, ...) die voor mij reden zijn om nu te blocken. Er zou opt-in moeten zijn (zoals met de fysieke inbox in Amsterdam bijv.). Er zitten dus een hoop (ethische) kanten aan ads die nog nauwelijks zijn ingevuld.

Het is wel zo dat bedrijven 'moeten" adverteren. Een bedrijf heeft de noodzaak om producten en diensten in de belangstelling te houden, mensen geinteresseerd te maken. Zonder bedrijvigheid geen economie.

[Reactie gewijzigd door cbravo2 op 24 juli 2024 12:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.