Hoewel ik begrijp wat je zegt, moet je je wel realiseren dat wij als consument nooit gekozen hebben onderdeel te zijn van de driehoek die je schetst. Dit naast het feit dat die driehoek ongelijk is: de advertentiehoek bevat vaker wel dan niet ook tracking, én het risico op malware.
Als jij als straatmuzikant een deuntje speelt, mag ik daarnaar luisteren. Er is echter geen enkele verplichting om dat te doen, óf om daarvoor te betalen. Als ik een programma heb opgenomen waarin reclame zit, en ik kijk dat programma op later moment, staat het mij ook vrij om de reclameblokken door te spoelen, hoe graag de advertentieindustrie ook wil dat ik dat niet doe.
Ik heb het al vaker gezegd: het is krankzinnig om een vergoeding te eisen voor consumptie van openbare content. Wie vindt van niet mag mij DMen, dan regelen we wel een betaling voor het lezen (en dus consumeren) van mijn reactie
Dit alles buiten het feit dat ik nog altijd zelf bepaal wat er wel en niet op mijn PC binnenkomt. Als ik geen facebook counters op websites wil zien, blacklist ik die. Als ik jouw myspace bezoek en die schreeuwt automatisch een nummer door de speakers, blokkeer ik dat. Kun je als website hoog en laag springen dat dat 'onderdeel is van de ervaring', of van de webpagina of wat dan ook, van mijn pihole krijg je dan vrolijk de vinger.
Het probleem is ook niet in de eerste plaats de advertenties, hoewel die door de jaren heen lekker irritant en in sommige gevallen zelfs epileptisch van aard zijn. Het probleem is de tracking die erbij komt kijken. Daar ben ik als consument nooit mee akkoord gegaan. De industrie heeft ons jarenlang wederrechtelijk digitaal in de gaten lopen houden, juridisch is daar totaal niks mee gedaan, de verantwoordelijkheid bij problemen zoals malware viel altijd tussen wal en schip, en uiteindelijk heeft de consument zelf maar een technische oplossing voor het probleem gevonden. Ik vind dat een compleet logische en begrijpelijke conclusie.
Het zou een mooie boel worden als een webpagina kan verplichten dat alle onderdelen worden geconsumeerd bij een bezoek. Hoe lang duurt het voordat websites hun eerste rootkit serveren, niet via een gecompromitteerd advertentienetwerk maar gewoon first-party? Hoe lang voordat elk systeem een zwik keyloggers, spyware of ransomware heeft?
Ik heb pihole en ublock origin niet geinstalleerd omwille van de advertenties. Dit zijn maatregelen tegen tracking en malware.
Wij als IT'ers zouden beter dan wie dan ook moeten begrijpen dat intellectueel werk net zo goed tijd en moeite kost als fysiek werk. En dat geld net zo goed voor een stuk tekst als dat geld voor een stuk code of een server configuratie. Dus laten we gewoon mensen die dat soort werk doen respecteren en hun recht om te bepalen wat ze doen met de vruchten van hun werk. Als ze dat gratis willen aanbieden zonder advertenties: Prima. Als ze dat dat willen aanbieden voor een fixed price: Prima. En als iemand dat wilt monetizen via advertenties: Let's also respect that.
En als ze dat willen monetizen met ransomware moeten we dat ook maar respecteren? Het maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit waar ze dat geld vandaan toveren, maar kunnen we onszelf in elk geval aan de wet houden bij dat monetizen? En daarnaast, laten we vooral ook niet vergeten dat de consument ook wensen heeft, zoals digitale veiligheid en anonimiteit, een veilige PC waar geen rotzooi op geinstalleerd wordt, en god verbiede het, een zorgeloze internet ervaring zonder de huidige risicos.
Een consument is een mens, niet een melkkoe, en dat wordt in commerciële kringen nogal eens vergeten.