MNT gaat opensource zelfbouwlaptop eind dit jaar leveren voor 999 dollar

Het Duitse MNT Research heeft zijn crowdfundingdoel voor het maken van een opensource doe-het-zelf-laptop behaald. Voor 999 dollar kunnen kopers eind dit jaar een bouwpakket voor de modulaire Reform-laptop krijgen.

In een week tijd heeft MNT zijn doel om 115.000 dollar binnen te halen via Crowdsupply behaald. Daarmee kan het Duitse bedrijf de productie van de Reform beginnen. De Reform is een modulaire laptop die bedoeld is om te kunnen ontmantelen zodat gebruikers deze kunnen repareren, aanpassen en onderzoeken.

Dankzij opensourcetools als LibreOffice, Firefox, Inkscape, Scribus en GIMP is de laptop voor kantoortaken te gebruiken volgens de makers, maar ook voor softwareontwikkeling en toepassingen in industriële omgevingen. Dankzij de afwezigheid van ingebouwde 'surveillance-onderdelen' als een camera en microfoon moet de laptop de gebruiker meer privacy bieden dan conventionele laptops en ook noemt MNT de afwezigheid van de Intel Management Engine, een onderdeel voor beheer op afstand dat door critici als een beveiligingsrisico wordt gezien.

Het bedrijf neemt pre-orders aan en verwacht vanaf december te kunnen leveren. Voor 999 dollar krijgen kopers een bouwpakket, waarbij solderen niet nodig is. MNT levert ook kant-en-klare systemen. Voor 1300 dollar is dat een Reform met nvme-ssd van 256GB en voor 1500 dollar een laptop met 1TB-ssd en wifi-kaart. Voor 550 dollar is ook alleen het Reform-moederbord te krijgen.

De basis van de laptop is een Nitrogen8M-system-on-module van Boundary Devices, met een NXP i.MX8M-soc en 4GB lpddr4. De reform heeft verder een 1080p-scherm met ips-paneel en een diagonaal van 12,5 inch. Er zijn drie externe usb 3.0-poorten en twee interne 2.0-varianten aanwezig. Ook zijn gigabitethernet, hdmi en een sd-kaartsleuf aanwezig. Daarnaast is er een secundair oledscherm met resolutie van 128x32 pixels voor weergave van bijvoorbeeld de accustatus.De accu is opgebouwd uit acht LiFePO4-cellen van 1800mAh.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-05-2020 • 20:54

83 Linkedin

Submitter: XL79

Reacties (83)

83
81
58
5
0
16
Wijzig sortering
Even de specs onder elkaar:
Quadcore ARM op 1.5Ghz
4GB ram
256GB aan storage (EDIT2: blijkbaar geen storage in het $999 zelfbouw pakket)
Batterij van 1800mAh 14.400mAh die 5 uur mee gaat (EDIT3: Zijn 8 cellen van 1800mAh zoals @Arrigi terecht verbeterde.)
12,5" display
In een buizing van 2KG
Voor 999dollar?!?!?
Sorry hoor maar kan iemand mij uitleggen wat ik hier in godsnaam mee moet?
Ik geloof dat mijn telefoon nog sneller is....

EDIT: Het enige wat opzich wel gaaf is is dat er standaard een backlit mechanisch toetsenbord met Kailh Choc Brown switches in zit.

[Reactie gewijzigd door jeroenvangoch op 14 mei 2020 23:17]

Dan heb je inderdaad niets begrepen voor wie de laptop is bedoeld. Ik vind het een mooi begin om te laten zien dat een laptop ook compleet open-source en zelfbouw kan zijn. Zoiets kan natuurlijk op het begin nooit goedkoop.
Nee maar ik vind dit wel aan de erg dure kant.
Als ik zelf even een vergelijkbaar laptopje bij elkaar bedenk
Orange Pi: €70 (opensource en vergelijkbare specs)
Batterij 2000mAh: Max €20
13inch inbouw display: €70
Keyboard pcb: €25
Kailh brown switches: €25
Keyboard leds: €5
Trackpad: €20
Dit bovenstaande kost €235 gebaseerd op consumenten prijzen van AliExpress. Dan hou je nog +- €700 over voor een case. Als je deals maakt met producenten kan het allemaal nog veel goedkoper.
He gaaf idee. Moet je doen! ff een kleine crowdfunding opstarten en dan kan je hem bouwen! ;)

Zonder gein lijkt me het wel een gaaf zomerprojectje aangezien we toch 'nergens naartoe gaan'....

3D printer staat klaar... :D
En dat doe je allemaal gratis en voor niks voor anderen? Want anders moet je er ook nog uurloon (of wat je ook zou rekenen voor het testen en ontwerpen) meerekenen. Bovendien is de oplage hier te klein voor deals met producenten, en dan nog is het niet gegarandeerd backdoorvrij, wat wel een doel is van deze laptop.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 mei 2020 12:43]

Het 999 dollar pakket can MNT betreft een zelfbouw laptop. Dus deze moeten ook door de gebruiker zelf gebouwd worden. Daarnaast is de laptop van MNT gebaseerd op een system on module van boundry devices, deze is niet opensource en dus ook niet gegarandeerd backdoor vrij.
Het 999 dollar pakket can MNT betreft een zelfbouw laptop. Dus deze moeten ook door de gebruiker zelf gebouwd worden.
Dus? Het ging mij er om dat alles wel getest moet worden en zo. Dat is niet gratis. Ik zou er althans niet blij mee zijn als ik meer dan 100 dollar betaal aan MNT of meer dan 100 euro aan jou en zelf nog moet uitzoeken of de hele combinatie wel bij elkaar past en alles wel goed werkt en zo. Bovendien moet het algehele ontwerp ook praktisch zijn. Ontwerpen en testen is tijd en tijd is geld. Dat is wat ik bedoelde.
[...] en dus ook niet gegarandeerd backdoor vrij.
Dan heb je het niet begrepen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 mei 2020 12:44]

je vergeet je eigen tijd te laten vergoeden en een winstmarge bij te tellen.
De praktijk leert dat een wat groter device met scherm dat in relatieg grote oplages wegkan ook al rond de 500-600€ zit (ref el-cheapo laptops en deftiger tablets). In kleine(re) oplages kan je zo'n prijzen nooit evenaren, laat staan verbeteren.
Dat klopt, maar daar heeft de consument weinig boodschap aan. Inderdaad, een project als deze heeft enorme overhead kosten, door de kleine oplage, beperkte resources en kleinschaligheid van dit alles. Ter vergelijking: als een reus als Asus besluit een nieuwe laptop op de markt te zetten zijn de uiteindelijke kosten per unit een heel stuk lager, gezien ze heel langer actief zijn en alle kennis en infrastructuur voorhanden zijn.

Dat veranderd niets aan het feit dat dit een enorm kostbaar (let op, ik zeg kostbaar, niet "duur", dit zijn twee verschillende zaken), product is. Een enorme prijs voor een nobel "idee". De vraag is hoeveel mensen er zijn die zomaar even duizend euro neerleggen voor enkel het gedachtengoed. Want voor duizend euro koop je ook een i7 laptop met ips scherm en ssd. Ik zou het wel weten.
Het (PCB-)ontwerp, sourcing van onderdelen, logistieke proces, etc. Er is zo veel wat er nog bij komt kijken. Het mensenwerk kost geld en de afzet van dit product zal niet heel groot zijn. Al die kosten moeten daar nog over uitgesmeerd worden. Met onderdelen alleen ben je er simpelweg nog lang niet. Tenzij je het helemaal zelf doet, want eerlijk gezegd zie ik een topproject voor Tweakers in je reactie :o
Ik vind het in ieder geval een geweldig apparaat om dagelijks in mijn tas te hebben.
Het doet wat ik wil doen, het apparaat is stevig en opensource, ik kan de hardware met 1 blik inspecteren, ik kan er lekker mee gooien en smijten en ik kan het ding nog zelf aanpassen ook.

Ik denk dat ik er in de toekomst wel één koop, maar ik wil het bedrijf eerst zien leveren voordat ik een duizendje naar ze overschrijf. Er zijn teveel crowdfund-bedrijven zomaar verdwenen.

De rekenkracht is voor mijn mobiele toepassingen niet echt boeiend en ik heb toch een pesthekel aan webapps.

[Reactie gewijzigd door vliegendekat op 15 mei 2020 14:20]

Nou wat een geweldig plan! Start een bedrijf en breng het op de markt! Als deze gasten investeerders kunnen vinden voor deze prijzen dan kan jij dat zeker weten!

Wanneer kan ik 'm kopen?
Dit bovenstaande kost €235 gebaseerd op consumenten prijzen van AliExpress.
Geen realistisch vergelijk aangezien spullen van AliExpress in de meeste gevallen niet voldoen aan wettelijke toelatingseisen in de breedste zin van het woord (belastingen, invoerrechten, kwaliteitsconroles, enz.).

Daarnaast is de Chinese overheid niet vies van subsidies geven aan bedrijven om ze op die manier groter te laten worden.

Overigens, er zit ook nog zoiets als ontwikkelingskosten in het project. Dit project maakt het ook eenvoudiger voor veel mensen om zoiets zelf te proberen. Zonder alle onderdelen bij elkaar te moeten schrapen van vage websites.

Maar als hobby probeer project kun je natuurlijk zelf onderdelen bij elkaar gaan schrapen en je laptop bouwen. Mocht je echter plannen hebben om te gaan verkopen, zorg dan wel dat je voldoet aan de wet en regelgeving, anders kan het je wel eens heel veel geld gaan kosten.
Weet je wat pas echt mooi geweest was, als men dit had gecombineerd met bestanden op zelf de 3d onderdelen te printen. Dan ben je pas echt goed bezig en bespaar je ook op kosten.
Nouja in mijn comment waar ik zelf een laptop had samen gesteld op basis van een orange pi zat ik inderdaad ook te denken aan een ge3Dprinte case. Voor de gein dus even op thingiverse gekeken en er blijken best wat laptopcases voor de raspberry pi te zijn.
EDIT: voor de gein is hun source files bekeken en hier zitten gewoon de step bestanden van hun case in. Zie hier bijvoorbeeld een onderdeel: https://i.imgur.com/NUZlRvD.png

[Reactie gewijzigd door jeroenvangoch op 14 mei 2020 22:37]

Deze is ook mooi https://www.pi-top.com/products/pi-top-3

Al weer eventjes op de markt en 1/3 van de prijs van deze crowd funding :-)

Deze vindt ik zelf mooier: https://youtu.be/xiNLfoxzUjo

[Reactie gewijzigd door djwice op 15 mei 2020 07:45]

Zelf een laptop in elkaar zetten is op zich prima en ik heb nogal wat kapotte laptops van de afgelopen decennia die zo een tweede leven zouden kunnen krijgen. Maar de ondergrens ligt wat mij betreft wel bij Cortex A76 cores en 8 GB RAM. Borden met dergelijke specificaties komen waarschijnlijk volgend jaar.

Dan zal Qualcomm er hopelijk ook achter komen dat er een markt is voor ARM laptops buiten dure Windows on Snapdragon laptops die nauwelijks verkocht worden.
25 Jaar geleden heb ik bij een bedrijf gewerkt wat een lederen attachekoffers maakte met ingebouwde laptop en inktjet printer in-een voor vertegenwoordigers, verzekeraars ed.

Voor de hardware werden PC104 (industriële PC boardjes) gebruikt met een VGA kaart, voeding en LCD aansturing. Voor de printer werd de behuizing eraf gesloopt en samen met de hardware in een metalen frame geplaatst met een kunststof cover. Knutselen met Autocad voor de cases, OrCad voor schema's en UltiBoard voor PCB's. :9
What about ... https://youtu.be/cx5S8pwM8L8

:-)
Ben benieuwd naar het resultaat als je hem hebt gemaakt.
Dan nog is een pinebook pro in alle opzichten een betere keuze
Daar moest ik ook gelijk aan denken inderdaad. Bij de Pinebook Pro kan je ook nog van alles upgraden en toevoegen. Maar wel voor 200 euro.
Die heeft ook wat knappere bezels!
Behalve de toetsen dan. Die akelig platte toetsen van de Pinebook Pro zie ik niet zitten.
Nou, leg uit, voor wie dan wel? Ik kan buiten het "open" idee echt niets voor me halen wat ook maar in de buurt komt van een logische aankoop.

Dit klinkt als een beroerd idee wat toch uitgevoerd is en snel terugverdient te worden.
Het is een goed proof-of-concept maar zoiets slaat natuurlijk alleen maar aan als het beter en/of goedkoper kan dan een fabriekslaptop. Ik ben benieuwd wat de roadmap zal zijn :)
Dat zijn niet zomaar ARM cores, maar zelfs Cortex A53 cores. Die krijg je zelfs bij de goedkoopste telefoon van €50 en zoveel heeft mijn ARM SBC ook gekost. Hoe ze daarmee een machine in elkaar denken te zetten die US$999 zou moeten kosten, weet ik ook niet. Maar ik zou niemand aanraden om hiervoor te kiezen, tenzij die echt houdt van knutselen en "open" hardware.

De Pinebook Pro is veel goedkoper en sneller en kost US$199 exclusief transportkosten en invoerrechten. Deze laptop zou niet veel meer dan US$100 moeten kosten, net zoals de originele Pinebook. De software is het grootste probleem niet, omdat vrijwel alles wat op je x86 laptop werkt, hier ook op werkt. Maar zo'n relatief langzame laptop zou ik zelf ook niet aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 14 mei 2020 22:17]

Wat dan apart is is dat ze toch een aardig bedrag weten op te halen via crowdsupply. Je vraag je af waarom er dan schijnbaar toch aardig wat mensen zijn dit dit willen uitgeven voor iets wat eigenlijk maar een fractie mag kosten.
Veel van de crowdsourcing bedragen ontstaan vanuit investeerders ipv kopers. Zeker niet altijd maar schijnt heel vaak wel het geval te zijn en zet tot kopen van anderen
Behalve dan dat brakke platte toetsenbord van de Pinebook Pro. Verder een prima laptop, maar die toetsen doet deze MNT-laptop toch een stuk beter.
An sich zijn de kosten nog wel te verantwoorden. Open source is duur.
Alles schroeven is duur (en kost meer ruimte)


Maar inderdaad, een soort docker voor een fairphone zou beter zijn...
Alleen moet je hier zelf schroeven.
Niet té negatief doen. Een 12-13-14" laptop is een populair formaat.
De batterij bestaat uit 8 cellen van 1800mAh, oftewel 46Wh. Genoeg laptops die een gelijkaardig energiebakje rondzeulen. Misschien is de SoC ook wel heel zuinig, gezien het min of meer smartphone specs zijn.
De SSD is gewoon een M2 module en ze verkopen een model met 1TB. Of je wisselt zelf.
En een laptop van 2kg is best rond te zeulen.. Ik typ dit vanop een 13" MBP die 2.06kg weegt. Niks mis mee. Zelfs de aller-aller-allernieuwste MBP 13" is 1.4kg.
Onder welke doelgroep is dat een populair formaat? Op kantoor lopen er wel geteld 2 manager types met zo'n kleine 2 in 1 rond. Dat lijkt me zeker niet de groep die zelf een laptop in elkaar gaan steken.
Bij mij op kantoor heb je als ik me niet vergis 12,14 en 15,5 inch modellen... Ik heb de grootste maar daarmee ben ik echt een uitzondering, bijna iedereen heeft kleinere modellen. Hangt dus van je omgeving af denk ik :)
Vooral bij mensen die elke dag wel weer naar meetings moeten zijn die kleine populair. Mijn laptop staat (buiten de huidige rare tijd) vrijwel altijd op zijn standaard naast mijn monitor, daarom wou ik een grotere.
Ik kom maar zelden iemand tegen met een laptop groter dan 14". Jaren geleden was dat anders, maar tegenwoordig zie ik alleen maar 12"-14".
En dan maken ze hem geschikt voor kantoor taken. Maar dan mist hij een microfoon en camera. Kan ik voor kantoor nog geen teams meetings voeren 8)7 8)7
Offtopic: Ik weet dat het kan, de interne camera en microfoon van een laptop gebruiken, en je zou bijna zeggen 'iets is beter dan niets', maar... Ik heb wel eens een gesprek opgehangen omdat ze aan de andere kant de moeite niet namen een goede microfoon aan te sluiten. Het was niet professioneel van me, maar ik ga niet mezelf vermoeien om dat te kunnen verstaan terwijl ik weet dat ze aan de andere kant conferentiesets hebben liggen. En zo niet, dan regelen ze dat maar eventjes. In andere woorden: ik denk dat deze wereld een betere plek zou zijn als er meer laptops zonder camera, microfoon en speakers (ja, die zuigen ook meestal, of maken herrie omdat een collega met bluetoothkoptelefoon wegloopt) zouden zijn in plaats van slecht uitgevoerde versies.

Zoals in het artikel staat wordt hier rekening gehouden met afkijken en afluisteren via de camera. Ik denk dat we allemaal wel het gezonde paranoia hebben om ons soms bekeken te voelen, zuiver doordat er een camera op je gericht staat, dus ik snap die keus wel.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 14 mei 2020 22:27]

Mijn Dell heeft ingebouwd een fysiek schuifje voor de camera. Geen software, hardware...
Beeldkwaliteit op de Lenovo Thinkpad laptops die wij gebruiken is prima, heb ik niks over te klagen. Microfoon is toch ook wel handig al is het maar om als je onverwacht iemand op teams hebt hangen even te roepen dat je je headset even in moet prikken (die heb ik namelijk niet de hele dag op maar laat ik ook niet ingeprikt dan want dan hoor ik notificaties weer niet). Dus beiden vind ik toch wel erg handig om in de laptop te hebben zitten... En zelfs zonder headset zijn mensen nog prima te verstaan eigenlijk, zolang ze maar in een rustige omgeving zitten.
Daar dacht ik inderdaad ook aan.

Ik snap de redenering dat je bij veel laptops geen absoluut beheer hebt over de microfoon en camera, maar nu ben je "verplicht" externe apparatuur aan te sluiten, wat gewoon onhandig is.

Zou eerder hebben gekozen om beide wel te plaatsen (of mogelijk te maken), maar in hardware uitschakelbaar te maken om de privacywaarborging mogelijk te maken.
Mij lijkt het ook een late 1 april-grap. Er is teveel mis met deze laptop voor dit geld.

Alleen al de behuizing, smaken verschillen maar zullen er veel zijn die dit mooi vinden? De hardware zou je laten denken dat hij zeer lang op een acculading meegaat en dan blijkt dit 5 uur te zijn. Vervolgens blijkt er geen grote accu in te zitten maar losse cellen van 1800ma/h. Die accucellen kosten haast niets dus makkelijk en goedkoop te vervangen maar dat brengt mij op het volgende.

De gebruikte onderdelen zijn in mijn ogen niet voldoende om de prijs van $999,-- te rechtvaardigen. Je moet wel een hele grote liefhebber zijn om dat ervoor over te hebben. :{
Misschien is de educatieve kant wat onder belicht. Wellicht wel interessant voor technieklessen eind basisschool, begin middelbare school.

Het in elkaar schroeven van een desktop of tower lijkt mij toch nog een stuk minder sexy.

In mijn tijd was het enkel desktop of tower, maar daar heb ik toch de voorliefde voor ICT mee opgedaan en in die richting ook gestudeerd en zelfs mijn job geworden.
Agh niet zo cynisch, dit is juist een voorbeeld van crowdfunding die z'n werk doet.

Niche van de niche, kleinschalig serieproductie. Een HP of Lenovo zou er niet eens moeite voor nemen, maar 107 mensen kunnen niet wachten tot ze het hebben. Wat die ermee moeten weet ik ook niet, maar ze zijn zo enthousiast dat ze er een rooitje in steken.

Mensen zijn denk ik een beetje vergeten waar crowdfunding is begonnen, na alle schandalen, oplichterijen en miljoenen project is het ook niet raar hoor. Crowdfunding is juist bedacht om dit soort kleine projecten van de grond te krijgen.
mAh zegt weinig als je er geen spanningsniveau bij zet. 8 cellen in serie hebben nog steeds een capaciteit van 1800mAh, maar de spanning is keer het aantal cellen in serie. De capaciteit wordt vermenigvuldigd met het aantal cellen die parallel aangesloten zijn. Dus bv 8 cellen, LiFePO4, nominaal 3.2V, 1800mAh, 4 in serie (2 sets parallel) geeft 12.8V nominaal met 3600mAh capaciteit.
Ongeacht serie of parallel, het vermogen dat in totaal in de batterijen zit is wel gelijk -> Ah x Voltage = Wh. In dit geval dus ongeveer de 46Wh die Arrigi noemt.
Ongelooflijk hoeveel mensen op Tweakers dit op +3 en +2 modereren met alle foute aannames erin en een totaal onbegrip van het doel van dit apparaat.
MNT gaat opensource zelfbouwlaptop eind dit jaar leveren voor 999 dollar
Ik vind die titel zo vreselijk misleidend, want dat is namelijk niet de definitie van 'open source':
https://opensource.org/osd

ARM is niet OS en als de tekeningen volledig te downloaden zijn, maakt dat het ook niet OS. De tekeningen van een Ikea kast zijn ook te downloaden (instructie), maar dat is ook niet OS.

Volledige OS hardware is extreem lastig en zonder extra ontwikkeling, bijna niet te doen. Zelfs als je een OS zou kunnen krijgen, zou deze extreem ver achterlopen, zelfs nog verder dan deze ARM CPU.
Volledige OS hardware is extreem lastig en zonder extra ontwikkeling, bijna niet te doen. Zelfs als je een OS zou kunnen krijgen, zou deze extreem ver achterlopen, zelfs nog verder dan deze ARM CPU.
Librem 5 gebruikt dezelfde CPU en heeft als eerste telefoon keur gekregen van de Free Software Foundation. Ik denk dat ze hebben gekeken naar de hoge prijs van Librem 5 en dachten dat kunnen we ook, maar in het geval van Librem 5 is dat nog enigszins te verklaren als R&D voor hard/software. In dit geval kan ik het ook niet rechtvaardigen...
Hoe verhoudt dit zich tegen de raspberry-pi laptops? https://magpi.raspberrypi...-raspberry-pi-laptop-kits?

Aan de andere kant, het zo mooi geweest zijn als er een koppeling is richting vergelijkbare ontwikkelingen als de fairphone die op haar manier ook modulair is. De fairphone modules kunnen gebruiken in deze laptop bijvoorbeeld de camera-module voor als je toch een webcam wilt. Of misschien zelfs onderdelen gebruiken voor een sim-kaart en modem richting het mobiele netwerk.
i.MX8M Quad: 4x Cortex-A53 @ 1.5GHz
Raspberry Pi 4: 4x Cortex-A72 @ 1.5GHz

A72 heeft ongeveer de dubbele performance per kloktik. Dus, een halve Raspberry Pi 4 in een laptop vorm.
Wow, een laptop voor 1000 dollar, die eruit ziet alsof ie uit 1990 komt. Ik snap de charme van zelf in elkaar zetten en onderdelen kunnen vervangen als iets stuk is, maar dit gaat werkelijk toch helemaal nergens over. Overtuig me aub van het tegenovergestelde ;)
Op zich is er niks mis met de stijl van de looks, zie bvb Lenovo Thinkpads. Een balmuis daarentegen is wel een héél controversiële keuze en die dikte lijkt wel een mop. Moest het ding de helft dunner zijn, was het al niet meer zo gek. En blijkbaar kán je hem ook laten uitrusten met een gewoon touchpad!

Blijkbaar is het grootste gedeelte van de behuizing zelfs aluminium. Da's toch high-end? ;)

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 14 mei 2020 21:11]

En weer een mooi doel om al die E-Auto-accus te recyclen! :P

Ik had ze ooit in een kruimeldief en accuboordinges. Altijd volle accu's in huis!
Oke daar gaan we:

Heb jij ook altijd last van een pijnlijke rug door die veel te zware portemonnee wacht dan niet langer.

Wij van zelf knutselen hebben de ideale oplossing voor jou. Deze multifunctionele laptop voor slechts 999,- euro kan dan voor jou zijn.

Voor dit bedrag krijg je enkele bijzondere functies:

1: Je krijgt er een geweldige activiteit bij, wie droomde er vroeger nou niet van om een laptop zelf in elkaar te zetten.
2: Door het gewicht verlies in je portemonnee zul je minder snel last krijgen van rugpijn.
3: Mocht je het stil zitten achter een laptop bui zijn, doe hem dan snel dicht. Door zijn gewicht van 2kg is dit prachtig apparaat ideaal voor squats en diverse andere fitness oefeningen.
4: Men zal minder stress op het werk ervaren, immers met deze laptop heb je geen tijd om nog even dat extra document te schrijven, met deze snelheid duurt het immers toch al een hele werkdag. En ach keer oplader vergeten, geen probleem dan ga je toch gewoon keer wat vroeger naar huis.

Wie wil dat nu niet, dus wacht niet langer en bestel gelijk jou knutsel laptop. Wacht niet te lang, op is op.
Anoniem: 217535
@spokje14 mei 2020 22:39
Ehm... het lijkt er op dat er ruimte is voor een 5,25 inch interne diskdrive... :+
Euh... nee... geen beginnen aan...
Ik vraag me oprecht af wat hier iemand in ziet. Natuurlijk is het leuk wanneer je bepaalde onderdelen kan vervangen en het open source karakter, echter moet dit niet (enorm) ten koste gaan van heel hele pakket en het hele nut van een laptop.

Als je ziet dat dit ding eruit ziet alsof het uit begin jaren 90 stamt, dan ga je je doel voorbij. Natuurlijk verwacht ik niet zo’n dunne laptop als ultrabooks of een moderne laptop, maar dit is weer het uiterste. Zelfs die paar open source telefoons met verwisselbare modules zien er niet zo gedateerd uit.

Als je dan nog eens verder naar de specs kijkt en ook nog het prijskaartje vraag ik me af waarom je hier überhaupt in zou in investeren...
Ik zat toevallig eerder deze week te kijken naar open-source BIOS alternatieven en hun support. Redelijk droevig. 10 tot 15 jaar oude systemen waren de norm.
In dat licht is dit niet zo'n slechte optie.
Qua nieuwe systemen hebben bijvoorbeeld alle Chromebooks een open source BIOS (Coreboot).
Er zijn altijd mensen die niet goed bij hun hoofd zijn en om wat voor reden dan ook hier meer in zien dan een stuk slechte nostalgie.
Vandaar.
Kan je dan niet beter naar BTO gaan? Kan je ook vrijwel compleet zelf samenstellen en vervangen.
En als bonus krijg je ook een bruikbaar product ;)

Edit: bto, Clevo en skikk lijken op het oog goedkoop maar de standaard configuraties hebben single channel ram, een SSd zonder dram, slechte koelpasta en komen zonder Windows licentie. Je kan dus al snel 200 euro bijrekenen bovenop de standaard prijs

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 15 mei 2020 06:57]

Als vaper met ergeringen over laptop batterijen die na een jaar dood gaan waar maar 6 maanden garantie op zit, word ik blij van de vervangbare batterijen in cell vorm.
"een onderdeel voor beheer op afstand dat door critici de gehele security community als een beveiligingsrisico wordt gezien aangetoond met steekhoudende argumenten, PoC's en bewijs materiaal." there I fixed it (j/k)

MAAR, zoals altijd snijdt het mes aan twee kanten:
* geen management meer via IMEI
* zonder IMEI is ook niet zaligmakend veilig, het is een onderdeeltje in de grote keten (wel low lvl)
Sorry, maar voor een heel stuk minder krijg je een veel betere laptop.. Dit noem ik nou niet echt om over naar huis te schrijven en zie het nut hiervan dan ook echt niet.
Deze laptop is net zo zelfbouw als een systeem van de BBG voor zelfbouw desktops, alleen dan met een fractie van de performance per euro.

Marketing neemt weer het loopje met de mens blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 14 mei 2020 22:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee