MNT Research heeft ontwerp van makkelijk te repareren modulaire laptop gereed

MNT Research heeft het ontwerp van zijn MNT Reform-laptop gereed. Dit is een modulair systeem dat gebruikers eenvoudig moeten kunnen repareren, upgraden en aanpassen. De makers willen de productie via crowdfunding bekostigen.

MNT Research toont versie 2 van zijn MNT Reform met revisie 2 van het moederbord op zijn website. De laptop is opgebouwd rond een Nitrogen8M-system-on-module van Boundary Devices, met een NXP i.MX8M-soc en 4GB lpddr4. De makers hebben voor deze system-on-module gekozen omdat het complete schema van die module openbaar beschikbaar is.

De laptop heeft een 1080p-scherm met ips-paneel en een diagonaal van 12,5 inch. Het scherm ontvangt beeld via de mipi dsi-output van de soc, waarbij een Texas Instruments SN65DSI86-chip het signaal converteert naar embedded displayport. De drivers zijn opensource. Omdat de NXP-chip slechts twee usb 3.0-controllers ondersteunt en het toetsenbord en de trackball intern via usb aangesloten zijn, is een usb-hub noodzakelijk om de drie usb-poorten te bieden. Ook zijn gigabitethernet, hdmi en een sd-kaartsleuf aanwezig.

Opvallend is de aanwezigheid van een klein, secundair oledscherm met resolutie van 128x32 pixels. Deze kan informatie van de systemcontroller tonen, buiten de soc om, zoals de accustatus. In de toekomst kan dit als notificatiescherm en/of wachtwoordmanager dienen, suggereert MNT Research. Energie krijgt de laptop van acht 18650 LiFePO4-accucellen.

Het Duitse MNT Research richt zich op hackers en makers die makkelijk onderdelen willen kunnen repareren, aanpassen en upgraden, onder andere met 3d-geprinte onderdelen. Ook is de laptop volgens het team op privacy gericht. Zo ontbreken de camera en een microfoon en heeft de processor geen management engine.

Niet bekend is wat het systeem moet gaan kosten. In februari start MNT Research een crowdfundingactie voor het project.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-01-2020 • 11:27

123 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (123)

123
120
40
3
0
72
Wijzig sortering
En zo te zien zijn ze in de jaren 80 begonnen met het ontwerp ervan. Als ze willen dat dit op grote schaal verkocht gaat worden dan moeten ze nog wel ff grondig aan de slag gaan met een fris ontwerp.
En een trackball als muis... wauw die hebben de zolder niet verlaten afgelopen 20 jaar.
Deze laptop heeft als doel makkelijk repareren. Ja, hij is lelijk (subjectief), maar wel eenvoudig te repareren. Een mooi ontwerp betekend vaak ook een complexere interne structuur waardoor het moeilijker wordt om het open te maken en/of weer dicht te krijgen, e.d.

Daarnaast zit een trackball een stuk eenvoudiger in elkaar dan een trackpad, en is in tegenstelling to een trackpad grotendeels gewoon analoog en daardoor weer eenvoudig te repareren.
Daarnaast zit een trackball een stuk eenvoudiger in elkaar dan een trackpad
Hoe stel je je dat voor? Een trackpad bestaat uit een pcb met wat smd-componenten en een kunststof sticker, zie bijvoorbeeld https://www.microchip.com...ctDetails/PartNO/DM160219 . Buiten eventuele muisknoppen heeft hij geen bewegende onderdelen, maar die knoppen (en een pcb met smd-componenten) zitten op deze laptop net zo goed.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 21 januari 2020 13:16]

Inderdaad makkelijker te repareren maar een trackpad heeft geen bewegende delen en zal naar alle waarschijnlijkheid veel langer mee gaan, waardoor reparatie eigenlijk niet nodig is, hoe vaak maak jij nog je laser muis schoon? (hoe vaak is een trackpad kapot) ik kan mij de rollo muizen nog prima herinneren en hoe vaak die kapot gingen.
Per jaar vervang ik toch wel een paar trackpads (touchpad)
Voornamelijk water schade trouwens. Voor de rest sterven ze praktisch niet
Eenvoudig repareren is een ding, maar als je daar zulke grote concessies voor moet doen dat je hem niet meer wil repareren schiet je je doel voorbij. Hij ziet er haast uit alsof je hem met een hamer en zaag kan repareren. :+
Je kunt de onderdelen bijbestellen op lego.com.
Ja, hij is lelijk (subjectief), maar wel eenvoudig te repareren. Een mooi ontwerp betekend vaak ook een complexere interne structuur waardoor het moeilijker wordt om het open te maken en/of weer dicht te krijgen, e.d.
Vroeger waren de enterprise modellen van fabrikanten ook vrij eenvoudig te repareren ondanks de redelijk mooie afwerking. Gewoon een standaard philips schroevendraaier en je kon alles demonteren. Vandaag is dat minder omdat alles dunner en kleiner is geworden.
Om hier nog aan toe te voegen. Naast hackers en andere geïnteresseerden kan ik me voorstellen dat deze laptop welkom is op moeilijk bereikbare plekken. Zou kan ik me voorstellen dat ze op onderzoekscentra op de zuidpool welkom zijn. En ook in het ISS en op zeeschepen lijkt het me een handige laptop.
Waarom op lastige bereikbare plekken? Het blijft een laptop met dezelfde omvang als een normale laptop.
denk eerder dat ermee bedoelt wordt dat stel de laptop heeft een defect oid dan kan je hem makkelijk zelf repareren/onderdelen vervangen en hoef je niet noodzakelijk naar een werkplek
Dan moet je na gaan denken of dat de juiste procedure is.. Want stel je voor dat er geen scherm voorradig is of dat het bedrijf is opgedoekt.

Misschien zorgen voor goede backup/restore mogelijkheden?
Op afgelegen plekken, maar ook op schepen, is vaak geen technicus aanwezig die alle typen laptops kan repareren, laat staan daar ook nog de onderdelen voor in voorraad heeft.
Met zo'n laptop is het voor minder begaafde technici (de liefhebber/hobbyist) nog wel te doen om onderdelen te vervangen. Een stapeltje reserve onderdelen is op die afgelegen onderzoekslocaties meestal wel voorradig, maar iemand die de laptops van tegenwoordig kan repareren niet.
Volgens mij spreek je je zelf tweemaal tegen.

Waar nodig en afgelegen hebben ze reserve-laptops uitgevonden.
Op de ISS effe wat onderdelen bestellen voor de laptop.
Het lijkt me beter om goede back-ups te hebben dan bij voorbaat een laptop kopen die makkelijk te repareren is. Het is in de praktijk vaak lastiger om onderdelen te vinden dan om een back-up terug te plaatsen.
yeah, of je besteed 10X zoveel en hebt gewoon een laptop die niet kapot gaat :D
Dat bestaat niet...
Thinkpad's komen relatief best dichtbij in stevigheid (dat je ze laat vallen en ze niet gelijk stuk gaan (met SSD...)) en reparatie en je kan ze 2de hands niet al te duur te pakken krijgen.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 21 januari 2020 17:19]

Das nogsteeds geen laptop die niet kapot gaat.
Klopt en je hebt gelijk, hoeveel geld je betaalt, alles gaat uiteindelijk stuk, des te meer hoe mobieler iets is (minder snel als je voorzichtig genoeg bent), sinds je er mogelijk meer van zijn plek haalt en er meer mis kan gaan.
Beste is om dus gewoon altijd een backup maken wanneer nodig en een laptop te nemen die stevig genoeg is een tegen een stootje kan, uiteindelijk is het net als een smartphone een consumptie apparaat. Dan vindt Ik die 2de hands Thinkpad's weer leuk.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 21 januari 2020 18:32]

Omdat je op lastige bereikbare plekken die machine wel kan repareren, maar niet snel kan vervangen...
Das lood om oud ijzer.
Als je reserve onderdelen in voorraad kunt hebben, kun je ook een aantal spare laptops op voorraad hebben
Mogelijk omdat je dan kan kiezen om van twee laptops waarvan een defect, de belangrijkste door te laten werken.. (na vervanging van een onderdeel).
Voor zover ik weet worden er bij het ISS zo generiek mogelijke bedrijfslaptops gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Lenovo modellen die zakelijk in grote hoeveelheden zijn verkocht en waarvan de onderdelenvoorziening om die reden nog wel een tijdje gegarandeerd blijft. Printers idem dito, al hebben deze wel wat kleine aanpassingen voor het werken in gewichtsloosheid.
Daar neem je een Rugged modulaire laptop voor -> Panasonic Toughbook.
Misschien is het dan makkelijk repareren.. maar makkelijk in gebruik is het niet. En tegenwoordig zijn laptops niet zo duur meer. Ik verwacht dan ook dat de onderdelen van deze laptop best duur zijn omdat dit niet op grote schaal verkocht zal worden.

En waarom de focus ligt op repareren snap ik ook niet zo goed. Een laptop accu kun je tegenwoordig ook vervangen, een scherm, moederbord en trackpad is ook echt wel te vervangen. Misschien niet makkelijk.. maar als je spullen zo snel verslijt moet je misschien eens nadenken om beter met je spullen om te gaan ;)
Feit blijft dat hoe je omgaan met je spullen niet de enige factor is mbt de levensduur en werkbaarheid van je apparaat. Deze modulariteit vergroot de kans hier nog meer controle over te hebben.
Ik verwacht dan ook dat de onderdelen van deze laptop best duur zijn omdat dit niet op grote schaal verkocht zal worden.
Daarom is het ook onbegrijpelijk dat Fairphone nog steeds goede zaken doet... [/s]
Er zijn wel degelijk laptops gemaakt die compleet dicht gesmolten/gelijmd zijn. Apple en Microsoft hebben hier een 0 en 1 mee gescoord bij een reperatiedienst die alles beoordeeld op repareerbaarheid.
(en dat is niet jaren geleden maa afgelopen jaar uitgekomen exemplaren).
Als reparatie het doel is, gelukt. Denk echter wel dat ze hun doel qua gebruiksgemak voorbijschieten. Een Trackpad is misschien moeilijker te repareren maar werkt voor mij stukken beter dan een bal.

Ook jammer zie 18650 batterijen maar 1800mah, 3000 mah is tegenwoordig al bijna standaard.

Maar goed er zal wel een markt zijn voor dit soort laptops, mijn keuze is het niet.
Geen idee wat er mis is met een trackball? Ik ben juist vorig jaar overgestapt van een reguliere muis op een Logitech MX Ergo, wat mijn allereerste trackballmuis ooit is en nu wil ik niet anders meer. Dus op een laptop ter vervanging van een trackpad ook helemaal prima wat mij betreft :)
In de jaren 80 had je nog geen HDMI, SD, enz.

Hij is wat dik, da's alles. Niks mis met een beetje dikker. Altijd maar alles dunner, met als slachtoffer de mogelijkheid voor upgrades/repareren is spijtig.

Verder ligt de dikte aan de batterijen, denk ik. Die hebben wel voordelen: goedkoop, makkelijk te vervangen.
When not connected to a wall adapter, Reform is powered by 8x 18650 LiFePO4 battery cells. Each has a nominal voltage of 3.2V, and all cells are linked in series, which means an operating voltage of 28.8V. This arrangement has the upside that we can monitor and balance each cell individually. You don't have to factory-match cells like you would have to in a parallel arrangement. You can buy replacement cells for Reform for around 2.50 EUR. The LiFePO4 chemistry trades some energy density for many advantages:

High current source capability with no thermal runaway (the cells don't get hot).
Relatively high number of charge cycles without degradation (around 2000).
Smaller environmental impact.
Dit is een goede laptop voor journalisten e.d. die in gevoelige gebieden werken.
Voorheen waren die eigenlijk aangewezen op een oud moederbord waar nog geen management module op zat.
Wat is de context hiervan? Zaken als een management module?
Maar iets van security is beter dan een systeem helemaal zonder lijkt mij?
Het is geen security. intel management engine is in princiepe gewoon een achterdeur in je systeem. het is op papier bedoelt voor bedrijven om remote management te doen. de intel management engine is zn eigen kleine processor en systeem dat onafhankelijk van de rest van je systeem functioneert, maar meer toegang heeft. zo kan die in theorie ram uitlezen en volgens mij ook schijven uitlezen als de pc in slaapstand of uit staat. voor 99% van de consumenten is het nutteloos.

[Reactie gewijzigd door t link op 21 januari 2020 15:15]

Sorry was in de war met trusted platform module. VInd dat voor consumenten hardware inderdaad wel erg onlogisch.
Tweakers: MNT Research heeft ontwerp van makkelijk te repareren modulaire laptop gereed.
Toen ik MNT las dacht ik eerst aan Mutant Ninja Turtles, of beter gezegd TMNT Teenage Mutant Ninja Turtles.

Maar een makkelijk te repareren modulaire laptop is erg mooi, alleen denk ik dat het bijna zeker weten niks woord, het is niet de bedoeling meer tegenwoordig dat apparatuur lang mee gaat, zie je met alles, zo als met smartphones en Tablets, waar de accu na 3 jaar al aardig versleten is, en je zo goed als bijna niet de accu kan vervangen, omdat alles dicht gelijmd is, en nog meer, en smart TV's en alle andere apparatuur, me sus moet blij wezen dat ik haar 9 jaar oude LCD TV kan repareren, want dat gaat ook maar 7 a 10 jaar gemiddeld mee, en smart TV's gaan helemaal korter mee omdat het hele smart gedeelte het niet meer doet binnen 5 jaar, omdat het dan al lang al geen support meer krijgt, en veel mensen weten niet dat je gewoon een Android TV box of zo kan aansluiten aan hun TV.

Mis wel de tijd dat apparatuur gemaakt werd om 25 jaar of langer mee te gaan, me 5.1 versterker uit +/- 2000 doet het nog steeds, en is al weer +/- 20 jaar oud, me sus gebruikt hem nu al weer wat jaren, zelfde met me vaders Amiga 2000 uit 1987, doet het nog steeds perfect doet, en zelfde met mijn Amiga 500 Plus en Amiga CD32 en C64 en C128D.

Maar de probleem is dat al die grote bedrijven maar aan een ding denken en dat is geld, en de natuur of gezondheid van mens en dier hun een worst zal wezen, hoe meer ze kunnen verkopen omdat hun andere spullen het niet meer doen of goed doen hoe meer ze verdienen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 januari 2020 19:39]

De meeste laptops die ik zie zijn niet zo heel lastig te repareren. Niet lastiger als deze waar ook de CPU etc op het moederbord gesoldeerd zit. Alleen de accu is nu volledig exposed en kan je de losse cells eruit halen in plaats van de gehele accu. Of dat zo veilig is weet ik zo net nog niet.
De meeste laptops die ik zie zijn niet zo heel lastig te repareren. Niet lastiger als deze waar ook de CPU etc op het moederbord gesoldeerd zit. Alleen de accu is nu volledig exposed en kan je de losse cells eruit halen in plaats van de gehele accu. Of dat zo veilig is weet ik zo net nog niet.
Ja en laat nou is 99,999% van de mensen dat nou niet weten, nee apparatuur woord niet meer gemaakt om lang mee te gaan.
Die kunnen ook een burner gebruiken.
Als ik het onwerp zie (een baksteen), dan schat ik dat de verkoop dicht bij de 0 zal liggen...
Leuk dat het een 'makkelijk te repareren modulaire laptop' is, maar dat heeft de gemiddelde koper tot nu toe niet verleid in het blijven kopen van desktop computers in plaats van laptops, of telefoons met verwisselbare componenten (accu, opslag)...
"Het Duitse MNT Research richt zich op hackers en makers die makkelijk onderdelen willen kunnen repareren, aanpassen en upgraden, onder andere met 3d-geprinte onderdelen."

Kortom, dit is niet gericht op de gemiddelde koper.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of dit een succes wordt of de zoveelste Kickstarter flop. We zullen zien.

Edit:
Het zou leuk zijn als Tweakers een lijst bijhield van tops of flops van de crowdfund projecten die ze publiceren (zoals deze). Nog leuker zou zijn als je van te voren kon aangeven of het top of flop werd, en dat je later je scores kunt zien. Mensen met meer dan 90% goed krijgen dan status 'visionair' :+

[Reactie gewijzigd door Strebor op 21 januari 2020 12:07]

Ik vrees dat laatste, die Nitrogen8M ligt qua specs in de buurt van een Raspberry Pi 4. Cortex architectuur dus ook geen ondersteuning voor X86 apps. Misschien als de prijs nog een beetje meevalt, maar anders geef ik het weinig kans. Temeer omdat er ook al PiTops bestaan.
Dat vind ik nog wel een groot probleem, de architectuur.
An sich zou ik er in geinteresseerd zijn, maar ik wil wel "gewoon" windows draaien en er een AMD cpu in kunnen prikken, bij wijze van.

Aan de andere kant, mijn huidige budget-laptop doet het ondertussen alweer ruim 7 jaar en mijn oude desktop 10 jaar. Nu iets vervangen/repareren gaat niet meer, het wordt gelijk mobo + cpu + geheugen + ssd, puur omdat alles oud is, socets veranderd zijn, etc. Enige wat nog bruikbaar is, is de dvd drive, het scherm en het toetsenbord + trackpad.
Het Duitse MNT Research richt zich op hackers en makers die makkelijk onderdelen willen kunnen repareren, aanpassen en upgraden, onder andere met 3d-geprinte onderdelen
En helaas is die markt ~0...
Dezelfde club heeft vorig jaar nog een grafische kaart voor een Amiga gemaakt. Die zijn inmiddels uitverkocht. Ik denk dat ze niches wel snappen daar.
snap oprecht niet dat ze een rand van 2-3cm bij het toetsenbord hebben aangehouden; dat maakt het voor mij (en vele andere) gewoon onbruikbaar, RSI in 5min. ...

dat het bulky is is opzich niet zon probleem, maar de huidige rand maakt het redelijk onwerkbaar lijkt me.

zou het wat 'schuin' aflopen zodat de rand van tafel/toetsenbord minder hoog was, is het nog het overwegen waard.
Welke rand? Er zit een klein randje (3mm?) voor het toetsenbord, verder niet. Die ziet ook verdiept dus daar zal je zeker geen last van hebben.
Het is vast geen toeval dat hij op een thinkpad lijkt. De doelgroep van met name de oudere thinkpads lijkt me behoorlijk overeen te komen met dit apparaat. Dat is gelijk ook een valkuil; die doelgroep is ook aan bijbehorende marktplaats prijzen gewend en dat maakt het lastig een nieuwe machine te verkopen.
Het is niet gericht op een niet IT-er. Mij zal het een worst wezen of het een laptop dun of dik is. Ik vind een stevige laptop met een goed toetsenbord en een goede batterij veel belangrijker. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe lang de batterij met zijn accu doet. Als dit lang genoeg is en de laptop te betalen is ga ik er zeker eentje halen.
Als er één ding zou zijn dat ik hieruit mee zou mogen nemen naar mainstream laptops: simpel vervangbare accucellen! De markt van accu's is net zo belachelijk als die van printercartridges. Allemaal een eigen aansluiting, elke laptop een nieuw model (als het al vervangbaar is)...
Tsjah, maar zie je het effect van standaardcellen op de afbeelding? Hoeveel mensen willen vandaag nog een laptop met die dikte kopen?
Ik! Zeker aan de scharnierkant is een beetje dikte geen enkel probleem wat mij betreft. Zeg maar zoals niet-unibody laptops met verwisselbare accupacks dat allemaal doen :Y
Zoals ze het hier op hebben gelost is niet hoe je het de gemiddelde consument mee wil geven.

Buiten het formaat (lipo's zijn veel handiger hiervoor) is de kans op fikkende laptops hierbij groot. Jan de consument gaat zelf wel even zijn accu vervangen door een stapeltje cellen "die hij nog had liggen". Allemaal van verschillende makelij, capaciteit en 2 stuks verkeerdom gemonteerd.

Hoewel standaardcellen ideaal zijn voor vervangbaarheid legt het direct grote restricties op aan een design. Zeker met iets zo lomp (en daarmee indeling bepalend) als accucellen.
Oeff wat een ontzettend bulky ontwerp, lijkt wel jaren '90 laptop! Idee is wel mooi. Zou fijn zijn als de grote fabrikanten ook wat meer zouden doen aan fix-/upgradability. Denk alleen dat het inverse waar is: omdat alles steeds kleiner wordt en gevoeliger wordt het allemaal vast gesoldeerd en dichtgeplakt.
Begrijp het nut niet helemaal. De huidige laptops kan je ook al upgraden (andere accu, geheugen of SSD). Bij sommige laptops kun je zelfs een wifi module of bluetooth module toevoegen/vervangen. Toetsenbord en scherm zijn ook gewoon om te wisselen. Een levensduur van 5 tot zelfs uiterlijk 10 jaar is hierdoor haalbaar, en dat is voor de meeste consumenten gewoon prima lijkt me.

[Reactie gewijzigd door kevlar01 op 21 januari 2020 11:52]

Sommige laptops laten ook toe om de processor te vervangen. Als ik me niet vergis kan dit bij bepaalde alienware modellen.
Vele laptops zijn net niet te herstellen als ze defect gaan, en stuur je ze op voor herstelling krijg je een factuur terug waarvan je een nieuwe had kunnen kopen. Daarnaast zijn ze meestal ook niet aanpasbaar of upgradebaar. Deze is volledig open ontworpen en je kan er dus mee doen wat je wenst.
Het gaat niet alléén om de repareerbaarheid, maar om een laptop opgebouwd uit (zoveel mogelijk?) Open Source onderdelen. Geen black boxes, je weet precies wat je in huis haalt.
Heb ik ook gereed - het heet ThinkPad! Serieus, een Thinkpad van voor de xx80 serie, kun je alles aan repareren zowat. Let wel op dat sommige ThinkPads een BIOS whitelist hebben dus niet alle onderdelen kunnen dan vervangen worden zoals de WiFi kaart - maar bij de meeste wel.
De enigma codeermachine zag er moderner uit :9
Ik zou de lifepo4 cellen uitwisselen voor lipo

Lifepo4 = 3.2V *1.8ah = 5,76wh - 46wh totaal
Lipo 3.7V *3.6ah = 13.32wh - 106wh totaal

Toch een significant verschil, want als je dan toch de cellen met gemak kan vervangen. Je zou voor 25€ nieuwe accu cellen kunnen plaatsen a 106wh.
Anoniem: 120539
21 januari 2020 14:50
Ik kan nog niet echt vinden of die 18650's per stuk battery-management hebben, maar met 8 van die dikke jongens kan dat wel een spectaculair effect hebben als slechts een deel er van vervangen wordt; de vervangers gaan immers altijd een andere capaciteit hebben (door nieuwer model of op zijn minst afwijkende slijtage).

Edit: Toch gevonden:
all cells are linked in series, which means an operating voltage of 28.8V. This arrangement has the upside that we can monitor and balance each cell individually. You don't have to factory-match cells like you would have to in a parallel arrangement.
Hoe ze met de serie-schakeling elke cel per stuk kunnen monitoren en balancen ontgaat me dan weer even.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 21 januari 2020 14:53]

Als ze vervangen worden moet je sowieso alle cellen vervangen ongeacht lipo of lifepo4.

Lipo of Lifepo4 beiden hebben een BMS nodig...
Deze is volgens mij al te zien links boven op het moederbord.
Elke huidige laptop maakt gebruikt van lipo, de oudere modellen gebruiken zelfs 18650 formaat zoals in de mnt laptop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee