Apple bevestigt bedrijf voor vr-uitzendingen NextVR overgenomen te hebben

Apple heeft NextVR overgenomen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken en zenden van vr-beelden van onder andere sporten naar vr-headsets. Niet bekend is waarom Apple NextVR inlijft, maar er zijn al jaren geruchten dat Apple aan een ar-headset werkt.

Apple heeft tegen Bloomberg de bevestiging uitgesproken dat NextVR is overgenomen, nadat 9to5mac vorige maand het gerucht over deze overname al openbaar maakte. Die site had het over een overnamebedrag van 100 miljoen dollar. Apple zelf meldt hier niets over in zijn bevestiging.

De site van NextVR meldt dat het bedrijf 'een nieuwe richting is ingeslagen'. NextVR is een bedrijf uit Californië dat gespecialiseerd is in vr-uitzendingen en hier overeenkomsten voor heeft met onder andere de Fox Sports en de NBA. Naast sport richt het bedrijf zich op vr-livestreams van muziekoptredens en andere evenementen.

Apple werkt al langer aan augmentedrealitytoepassingen voor zijn iPhones en iPads maar er zijn ook al sinds 2016 geruchten dat het bedrijf aan een headset voor ar werkt. In 2017 en 2018 zou het bedrijf voor dit doel maker van ar-headsets hebben overgenomen. In 2019 nam Apple bovendien de Nederlandse vr-expert Arthur van Hoff in dienst.

Opstelling van zes RED Epic Dragon-camera's die NextVR gebruikt voor 360-gradenbeelden in 6k

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-05-2020 • 21:34

22 Linkedin

Reacties (22)

22
22
6
1
0
12
Wijzig sortering
Het blijft jammer dat er al vrij snel over wordt gegaan tot overnames. Waarom niet gewoon samenwerken? Op dit soort manieren worden machtige bedrijven steeds machtiger omdat alle kennis simpelweg opgekocht wordt.
Het blijft jammer dat er al vrij snel over wordt gegaan tot overnames. Waarom niet gewoon samenwerken? Op dit soort manieren worden machtige bedrijven steeds machtiger omdat alle kennis simpelweg opgekocht wordt.
Ik denk dat het niet zozeer om de technische kennis gaat die NextVR bezit. In de loop van de afgelopen jaren is er door investeerders 115 miljoen dollar in gestopt en dat Apple het nu kan kopen voor 100 miljoen lijkt nu niet bepaald te wijzen op het bezit van een waardevolle serie technieken en patenten...

En alternatieve verklaring is dat NextVR wel hele goede banden heeft met verschillende grote sportorganisaties en organisatoren van concerten die hun apparatuur gebruiken voor registraties. Apple krijgt hierdoor direct veel beter toegang tot een heleboel interessante content voor hun toekomstige AR / Vr bril.
Meestal hebben degelijke contracten echter wel clausules dat het niet overdraagbaar is naar een overnemende partij.

De deal kan nog steeds interessant zijn voor de investeerders als Apple zelf een van de investeerders was in het bedrijf. Als Apple brood ziet in de ontwikkelde zaken, maar de andere investeerders willen er uit, kan het een simpel stuk uitkopen zijn. Als Apple 20 miljoen heeft ingebracht eerder, gaan alle andere er nog steeds iets op vooruit.
Precies daarom dus :) Apple wil de enige zijn die toegang heeft tot deze techniek.
Ik denk dat ze de technologie willen integreren in wat ze al hebben, en dat kan dan alleen door een overname.
Waarom denk je dat? Apple apparaten bevatten meerdere technologieën die ze niet zelf hebben ontwikkeld maar waarvoor ze een licentie afnemen. Voorbeelden:
Apple reunites with iPhone graphics chip partner to license technology
Apple, Qualcomm reach modem licensing deal to end 'no license, no chips' trial
Waarom denkt hij dat? Is toch algemeen bekend dat Apple dit al jaren doet?
Een lijstje, nou zeg maar gerust een flinke lijst met overnames en wat zij mee hebben gedaan: https://en.wikipedia.org/...and_acquisitions_by_Apple
Heel recent hebben ze Spectral Edge gekocht om waarschijnlijk fotografie op een iPhone verder te verbeteren.

Er zullen zat voorbeelden zijn op waar Apple een licentie op neemt, maar wat Shark.Bait zegt is toch wel heel erg waar. Apple koopt regelmatig bedrijven op voor hun technologie en de mensen die daar werken, wat ook wel acquhire wordt genoemd. Nog een voorbeeld, Apple nam Authentec over voor de TouchID technology die sinds iPhone 5S wordt gebruikt en nu nog op de nieuwe iPhone SE. Zelfs de standaard antwoord van Apple naar de pers toe bij een overname wijst op wat Shark.Bait ook aan refereerde.
Waarom denkt hij dat? Is toch algemeen bekend dat Apple dit al jaren doet?
Lees je nu maar de helft van letterlijk zijn enige zin?
dat kan dan alleen door een overname
Ik draag voorbeelden aan die bewijzen dat je best technologieën kunt integreren zonder een bedrijf over te nemen.
Ondanks dat jij zijn hele zin wèl hebt gelezen, in tegenstelling tot wat jij lijkt te suggereren, dat ik dat wel niet zou hebben gedaan, begrijp je de bedrijfscultuur van Apple niet omtrent overnames.
Apple neemt zelden grote bedrijven over (uitzondering was Beats). Een bedrijf met de omvang als Qualcomm als voorbeeld aandragen snijdt geen hout. Grote overnames doet Apple niet, dus nemen ze een licentie bij Qualcomm zolang hun eigen 5G modem niet af is. Jij gaat teveel op in zijn reactie dat kan alleen door... Denk dat Shark.Bait en de gemiddelde Tweaker echt wel weet dat een iPhone of ander Apple device vol zit met componenten van verschillende bedrijven (scherm van bv Samsung).

[Reactie gewijzigd door Master Chieftec op 15 mei 2020 01:09]

Dit is wel vrij groot, het is normaal in de VS dat je tijdens wedstrijden dingen uit allerlei hoeken kunt volgen omdat ze de tussenliggende standpunten kunnen berekenen tussen de beelden uit de bestaande camera's.
Project mirrorshades zal uitmonden in een AR/VR hybride bril door een laag toe te voegen die (on)transparant kan worden afhankelijk van de modus die de gebruiker wenst. Dat is waarom deze VR acquisitie interessant is voor Apple.
Ik wacht er al een tijd op... als ze het goed doen is het einde iPhone, iPad, game consoles en zelfs computers zou ik zeggen
Die potentie heeft het 100%. Spatial computing heeft de toekomst.
Ik vraag me alleen wel af in hoeverre we die toekomst gaan bereiken met de eerste iteratie van de bril.

Beperkingen waar ze mee te maken hebben die groter worden naarmate de bril qua mogelijkheden nog beter de visie benaderd die ze neer willen zetten.

- Batterylife
- Computing power
- Resolutie holoprojector
- Gewicht

Nu gaat Apple altijd voor een minimum delightful product; vraag is dus of ze eerst inleveren op batterylife of op b.v. grafische kwaliteit. Persoonlijk denk ik dat een verbluffende grafische prestatie meer harten zal veroveren dan een matige presentatie die een werkdag meegaat.
Dan zou de route steeds iets meer batterylife een voordehandliggende zijn.
De bril zou dan in eerste instante voor specifieke toepassingen gedragen worden ipv er de hele op te werken. Denk; rapid prototyping previews en team reviews, kortdurende operaties (of lange met meerdere brillen), een film of sportevent kijken, een gaming sessie in VR.

Op termijn zal dan de all day workplace toepassing in beeld komen. Of dmv fastcharge toch direct al; om de 2 uur 15 minuten rust en hij is weer vol.
Ook zou op termijn wireless power (niet inductie laden) zo’n bril oneindig van stroom kunnen voorzien als je binnen x afstand van het wipo (wireless power) punt blijft.

Dit kan ZOOO VET worden en dat is afhankelijk van heeeeel veel designkeuzes. Hopelijk lukt het Apple om de spijker op de kop te slaan. Ik verwacht niet dat ze eerder releasen dan dat het geval zal zijn.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 15 mei 2020 10:18]

Denk dat de eerste versie heel erg zal leunen op de iPhone voor de computing power.
Dus het zal enkel een weergave zijn in de bril met natuurlijk wel wat on device dingen.
En naar mate de tijd verstrijkt het meer on device/bril gaat worden.

Ik zie het voor me dat je virtueel een vol bureau hebt met schermen/windows voor elke applicatie en zelfs virtuele pennen en een virtueel kladblokje hebt.
Zelfs een calculator zal je virtueel op kunnen pakken.

In de auto zie je de navigatie pijlen op de weg.

Je kan in real life om een virtuele auto lopen.

Qua gaming kan je echt in een Ferrari zitten etc.

Zoveel mogelijkheden en opties :)
Ik hoop alleen dat dat vanaf het begin al zo zou zijn (desnoods nog op iPhone 11 niveau van AR kit dat zou al prima zijn).
Daar doelde ik idd op. Qua featureset gaan ze hoop ik ook voor de whole shabang, maar dat zal tenkoste van iets gaan. Aangezien ik niet geloof dat ze met een misvormde Hololens gaan komen, maar een device dat een iconische status als design object zal krijgen en comfortabel is om te dragen verwacht ik dat ze eerst concessies zullen doen op batterylife.

Computing power via de iPhone vind ik persoonlijk een spannende keuze. Dan moet de iPhone constant realtime streamen. Mijn ervaring met streaming gamen via airplay maakt me hier huiverig voor. Daar zal dan in ieder geval een veel snellere draadloze beeld standaard voor moeten komen.
Dit is al sinds de jaren tachtig de natte 3D-droom uit de films en boeken. Talloze bedrijven hebben hebben het geprobeerd, maar het is nooit tot een populair product gekomen. En reken maar dat er al miljarden tegenaan gegooid zijn. Alleen al wat Google er met de Glass aan gedaan heeft. Dat was een redelijk bruikbaar ding en zelfs dat is weer ingetrokken.

Apple neemt zo vaak een bedrijf / patenten over, waar je nooit meer wat van hoort. Ik hoop net zo goed als ieder ander dat het tot een doorbraak leidt, maar de realiteit is, dat sommigen dromen nooit uitkomen. Gewoon een simpele manier om realistisch naar films in 3D te kijken is niet eens beschikbaar, hoe zie je dan virtual reality, augmented reality etc op korte termijn op een iPhone / smart phone beschikbaar komen? Een spelletje over een tafel heen projecteren op je iPhone-scherm is niet hetzelfde. ;)
Ik zie Glass meer als een notificatie center dan bruikbaar AR zoals hierboven beschreven.
Overigens zijn ze er niet mee gestopt.
https://www.nu.nl/tech/60...afgeschreven-in-2020.html

'Niet meer te koop voor consumenten. [...] De functionaliteiten die gekoppeld zijn aan de diensten van Google, zoals Gmail, werken dan nog maar beperkt.'

Kortom, hooguit nog een niche-product voor bedrijven met diepe zakken. Niet een product wat past in het plaatje 'het einde iPhone, iPad, game consoles en zelfs computers' zoals je het omschrijft.


Ik neem aan dat je hier bedoelt met 'computers': desktop / laptop computers. Die gaan voorlopig echt niet weg. Zelfs al komt er vandaag nog zo'n fantastische opvolger. Er zijn hele generaties vergroeid met 'computers' en die stoppen pas op zijn vroegst met het gebruiken daarvan als ze met pensioen gaan.
Glass was een scheet Van Headsup Display miniaturisatie. Als je kijkt wat er sindsdien Is gebeurt in de wereld van VR en AR is het duidelijk dat we inmiddels veel verder zijn. Laat staan wat mogelijk is als een bedrijf met het critical mass volume van Apple innovaties van de komende jaren voor een toegankelijke prijs op de markt weet te brengen. De iPad had ook $5000 gekost als Tim Cook niet de supply line zo op orde had en ze niet direct gebruik hadden kunnen maken van economy of scale door een grotere afzetmarkt.
De markt wordt sowieso beheerst door een handjevol miljardenbedrijven: Apple, Sony, Samsung etc. Niet alleen hebben ze alle ervaring en gigantisch veel geld en middelen, maar ze hebben zelfs invloed achter de schermen – connecties bij overheden en dergelijke – waar een gewoon bedrijf alleen maar van kan dromen.

Het zou niet eens erg zijn als de eerste versie € 5.000 kost, als het echt zo'n doorbraak zou zijn. Als het het waard is, zakt de prijs vanzelf wel na een paar jaar.

Wat meer het punt zal zijn is: Voegt het genoeg toe, om een doorbraak te worden? De computermuis bestond al ± 25 jaar voordat de omstandigheden (computers, software, gebruikers) zo ver waren dat het een bruikbaar / populair / alledaags apparaat werd.
Glass was een scheet Van Headsup Display miniaturisatie. Als je kijkt wat er sindsdien Is gebeurt in de wereld van VR en AR is het duidelijk dat we inmiddels veel verder zijn.
Veel verder dan wat? Dan een leuk ideetje uit Star Trek? ;) Nogmaals, iedereen wil graag de ideeën uit SF werkelijkheid zien worden, maar niet alles is uitvoerbaar, zelfs niet als het technisch mogelijk is.
Tja, in deze massale thuiswerktijd, waar het echte persoonlijke contact toch mist is een verdere ontwikkeling van VR/AR en holografische projectie hoognodig. Dus als het betekent dat er een paar miljard tegenaan gegooid moet worden om dat te gaan realiseren, best hoor. Ik ben namelijk van overtuiging dat een virtuele 3D rendering van je collega's veel beter samenwerkt op afstand dan Teams, Zoom en GotoMeeting.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee