'Apple neemt Ierse start-up Voysis voor intelligente spraakherkenning over'

Apple heeft naar verluidt Voysis overgenomen, een Ierse start-up die een platform voor intelligente spraakherkenning heeft ontwikkeld. Ook zou Apple bezig zijn met het overnemen van NextVR, een platform voor het streamen van videobeelden in vr.

Volgens Bloomberg heeft Apple het Ierse Voysis overgenomen. De website van de start-up is offline en Apple laat in een algemeen statement weten dat het soms kleine bedrijven overneemt en daar niet inhoudelijk over communiceert. Vermoedelijk neemt Apple het bedrijf over om zijn Siri-spraakassistent te verbeteren.

Voysis specialiseerde zich in het herkennen van spraak op een natuurlijke wijze. De start-up maakte techniek voor digitale assistenten in apps van winkels. Op de eigen site beschreef Voysis een voorbeeld waarbij mensen zeggen dat ze een nieuwe tv nodig hebben, gevolgd door 'mijn budget is duizend dollar'. Het ai-model van Voysis is erop gericht om dergelijke 'natuurlijke spraak' goed te interpreteren.

Het in 2012 opgerichte Voysis gebruikt naar eigen zeggen Wavenets, een methode die door Googles DeepMind in 2016 is ontwikkeld. Een oprichter van Voysis zei in 2018 dat het getrainde ai-model van het bedrijf 25MB opslagruimte vereist. Dat maakt het eenvoudig om de software offline te gebruiken op bijvoorbeeld een smartphone.

Apple zou ook bezig zijn met een andere overname. Volgens 9to5mac wil de iPhone-maker NextVR inlijven. Dat bedrijf uit Californië biedt techniek aan om evenementen in vr uit te zenden. Het bedrijf heeft samenwerkingen met de NBA, Fox Sports, Wimbledon en andere partners. Ook beschikt NextVR over patenten voor het upscalen van videostreams voor weergave in vr. Er zou honderd miljoen dollar gemoeid zijn met de overname. Apple en NextVR hebben niet gereageerd op het verhaal, maar medewerkers zou al zijn verteld dat ze misschien moeten verhuizen.

Apple neemt geregeld kleine bedrijven over zonder daarover details bekend te maken. Ceo Tim Cook zei vorig jaar dat Apple in een half jaar 20 tot 25 bedrijven had overgenomen. Dat komt neer op bijna één overname per week. Gemiddeld neemt Apple iedere twee à drie weken een bedrijf over, zei Cook.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-04-2020 • 11:31

64 Linkedin

Reacties (64)

64
64
30
2
1
28
Wijzig sortering
Bij intelligente spraakherkenning heb ik nog zoveel twijfels. Computers snappen namelijk helemaal niets van context. Als je een computer bijvoorbeeld de volgende zin geeft:

Ik plaatste een laken over de tafel om het te beschermen.

Dan weet ieder mens dat het woord het refereert naar de tafel, en niet naar het laken. Een computer snapt hier niks van. Dan kan je een computer weer leren om deze zin te herkennen, maar als je de zin vervolgens aanpast, met andere voorwerpen, dan weet ie het weer niet. Een beroemde zin is:

The city councilmen refused the demonstrators a permit because they [feared/advocated] violence.

Het gebruik van het woord feared maakt dat het woord they op de city councilmen slaat, maar gebruik je het woord advocated, dan slaat het woord they op de demonstrators. Omdat computers hier nog helemaal niks van begrijpen, blijven Alexa/Assistent/Siri zo robot achtig en snappen ze je alleen als je in specifieke keywords praat.
Dit is inmiddels (voor een groot deel) achterhaald. Google heeft onlangs een nieuwe techniek ontwikkeld die dit specifieke probleem probeert op te lossen:
Korte uitleg: https://www.sdim.nl/blog/google-bert-update/
Blog van Google: https://blog.google/produ...nguage-understanding-bert

Aangezien het open source is zijn veel partijen hier nu mee bezig, waaronder ik zelf voor m'n scriptie :)

[Reactie gewijzigd door sucramabu op 6 april 2020 14:54]

Ga ik lezen, thanks voor de links! En succes met de scriptie.
Lijkt me geen overbodige luxe. Volgens mij is Siri inmiddels door menig andere spraakherkenning ingehaald.
Siri werkt op zich wel prima, maar ze is best kieskeurig en beperkt. Tenminste bij mij.

- Ik moet redelijk hard praten op mijn horloge want anders doet ze het niet.
- Als ik op een bepaalde manier zeg herinner me morgen aan xxx, dan zegt ze: waar wil je aan herinnerd worden.
- En als je combineert gaat het sowieso mis: zet de lamp in de keuken en de kamer uit. Dat kan ik niet doen.
- Conversaties of context werkt ook niet. Vraag je iets over A en dan stel je nog een vraag over "dat" dan begrijpt ze het ook niet goed.

En het blijft heel vervelend dat de HomePod nog geen Nederlands spreekt. En dat je niet via-via opdrachten kan geven. Bijvoorbeeld tegen de HomePods vragen of de Apple TV een app opstart.

Wat ook wel klote is dat apps niet Siri commando's toe kunnen voegen. Je kunt wel shortcuts toevoegen maar dat is ook amateuristisch. Je moet je ingestelde phrase exact zeggen. Meestal weet ik alleen nog delen. Maar dan werk het niet. Dus gebruik ik het niet. Sowieso werken bij mij Shortcuts niet op de HomePod (Engels-Nederlands).

[Reactie gewijzigd door iAR op 6 april 2020 12:05]

Ik vraag me af waarom Siri eigenlijk geen correctievoorstellen kan doen. Als ik bijv. in een zoekmachine 'Aplpe Watch' typ, dan krijg ik 'Bedoelde je Apple Watch?'. Siri zou dat ook kunnen doen als je een shortcut niet helemaal goed gebruikt ('Bedoelde je de shortcut xyz?').
Ja, dat zou helemaal fijn zijn. Maar misschien met alles. Ook namen van scenes of lampen in je huis: je zei eettafel lamp maar ik heb wel eetkamer lamp.
Combineren werkt wel met assistant, heb em op engels staan en kan gewoon meerdere lichten aan/uit zetten met een enkel commando.
Bij mij gaat Siri zo vaak onbedoeld aan dat ik het uitgezet heb, zelfs als anderen met een hele andere stem (vrouwenstem zelfs) wat zeggen gaat ie aan.
Ja, daar hebben meer last van. En als jij dan eens netjes "Hey, Siri" zegt dan hoort ze je niet! :D
Yep. Google loopt mijlenver voor op Siri.
Probleem van Google is alleen dat hun verdienmodel gebaseerd is op dataverzameling. Bij Apple is dat niet het geval en is je privacy gewaarborgd. Dat dit ten koste gaat van de werking neem ik graag voor lief.
En zeker ook voor specifieke kleine talen. Het verschil tussen Engels en Nederlands bij Siri is (ook) enorm. Dat hoor ik bij Google ook vaak terug.
Nederlands klein? Ja, het is geen Engels of Chinees, maar met 45 miljoen sprekers wereldwijd, waarvan 25 miljoen in de EU, zou ik het Nederlands zeker niet klein willen noemen. Bij klein denk ik eerder aan bijv. Limburgs (2 miljoen sprekers) of Papiaments (250.000 sprekers).
23 miljoen vs 1,5 miljard.

En dan ga je er ook vanuit dat al die 23 miljoen 1) praten (baby's) en 2) ook Siri gebruiken. De stappen die je met Engels kan maken zijn vele male groter dan Nederlands. Daarnaast heb ik wel eens gehoord dat Nederlands erg ingewikkeld is én (of met als reden) we hebben heel veel dialecten.
Nederlands in Nederland heeft (helaas) niet veel dialecten meer, maar in België heeft het Nederlands (Vlaams) wel veel dialecten. Maar dat lijkt me niet zo'n probleem, want het belangrijkste is dat je de basis, die iedereen wel kent, in orde is. In het Engels heb je ook variaties, zoals in Missouri, maar ook uitgebreider zoals in Australië. Dat kan allemaal later wel komen, eerst de basis op orde.

En 25 miljoen sprekers in de EU volgens Wikipedia, dus niet 23 miljoen, en 45 miljoen wereldwijd. Nogmaals: ik zeg ook niet dat het Nederlands mere wordt gesproken dan het Engels, dat zou nooit kunnen, maar 25-45 miljoen sprekers vind ik niet "klein" als je bedenkt dat er héél veel talen zijn met veel minder sprekers.
Niet?
Het gaat ook om de Nederlands sprekende mensen die een assistent gebruiken, want die info daar kun je iets mee. Ik denk dat nog kleinere talen het nog slechter doen.
Niet? Ik zei niet VEEL, en bovendien had ik het alleen over Nederland, niet over België waar nog meer dialecten zijn.
Weet je hoe veel er al zijn uitgestorven in Nederland? En de in Nederland gesproken dialecten die jij toont hebben, op een paar na, vaak weinig sprekers omdat ze uitstervende zijn. En al zou dat niet zo zijn: so what? Het gaat om de basis die goed moet zijn, niet om zo veel mogelijk dialecten te ondersteunen. Als jij vanaf nul een auto bouwt, ga je dan gelijk voor een limo die je aan Rutte wilt slijten of begin je eerst te oefenen met het bouwen van basisauto's?

Kijk, in 1700 was ik het helemaal met je eens geweest omdat veel mensen toen alleen hun eigen dialect spraken, maar tegenwoordig leert iedereen Nederlands, dus die kunnen nu al Siri gebruiken, en daar kan Apple zich dus op focussen. Die dialecten komen later wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 april 2020 13:37]

Rustig maar. Ik probeerde alleen aan te geven dat het lastig is om een spraak assistent te maken door die dialecten die er nog wel zijn. Ik heb daar ooit een artikel over gelezen. Ik kan het niet zo snel vinden (en heb daar nu eigenlijk ook helemaal geen zin meer in).
En als dat allemaal niet aan de orde is, dan ben ik wel benieuwd wat volgens jou de reden is dat Siri in het Nederlands nog slechter is dan het Engels.
Dat is zeker een reden waarom Siri achter loopt. Ze hebben gewoon een stuk minder data. Kan mij een uitgebreid artikel herinneren hierover maar ben hem kwijt.
Het verdienmodel van Google is allang niet gebaseerd op dataverzameling. Google heeft twee belangrijke inkomsten :
 • Reclame
 • Licenties
Voor het maken van persoonlijke reclame-profielen wordt wel veel data verzameld en gebruikt. De advertentie opbrengst is natuurlijk voor een deel afhankelijk van de nauwkeurigheid van profielen. De behoefte aan langdurig opgeslagen data is echter vervallen. Eigenlijk zijn de alleen data tot 3 maanden oud nog van belang. Je kan de oudere data zelfs automatisch weg laten gooien.

Het verkopen van de data doet Google eigenlijk al heel lang niet meer. Het lospeuteren van data is echt niet zo gemakkelijk en je krijgt alleen geaggregeerde data waar de kans dat je data tot een persoon echt kleiner is dan 99%.
De verzamelde data wordt ook gebruikt om de app's en diensten te verbeteren.

Google verzameld wel veel data in behoorlijk detail. Nu gaan ze daar nog netjes mee om omdat ze domweg voldoende inkomsten hebben zonder die data te verhandelen.
Dan moet je eens naar hun cijfers kijken. Meer dan 80% komt uit reclame. Hoezo niet hun verdienmodel?
Reclame is dus het verdienmodel. Daarbij wordt de verzamelde data bij gebruikt. Dat maakt het verzamelen van data nog niet het verdienmodel. Dat is het omdraaien van feiten. Nu zou Google ook met minder data toekunnen.
Data is natuurlijk wel belangrijk, omdat adverteerders graag hun advertenties binnen een bepaald land, regio of stad willen laten zien en het liefst aan mensen die zoveel mogelijk aan een bepaald profiel voldoen.

Google is in de eerste plaats een hele grote advertentieboer geworden. De verzamelde data staat in dienst van de reclame. In het verleden is dat wel andersom geweest. Toen was Google inderdaad in de eerste plaats een data-graaier om daarmee de adverteerders te lokken.
Zonder die data zouden ze gewoon geen bal verdienen. Apple heeft destijds iAds opgericht. Een advertentie systeem waarmee adverteerders rechtstreeks iPhone gebruikers konden targetten. Een publiek met geld dat alles koopt wat Apple voorstelt zoals velen het zouden beschrijven. Dat is nooit van de grond gekomen omdat Apple vanwege hun privacy model te weinig data voorzag voor adverteerders. De adverteerders haakten gewoon af.

Google is nog steeds in de eerste plaats een data graaier. Ja met al dat geld hebben ze wel veel speelgoed kunnen kopen. Want wat werkt er echt buiten het data graaien en daar advertenties mee verkopen? Alles waar ze echt succesvol mee zijn is data graaien en adverteren.
Jammer dat je Google nog steeds in de eerste plaats als datagraaier ziet. Het datagraaien staat nu volledig in dienst van de adverteerders.
Google is zeer transparant in wat ze verzamelen. Je kan alle netjes inzien en verwijderen. Je kan jouw account zelfs zo instellen dat alle verzamelde data na 3 maanden automatisch wordt gewist. Verkopen van data doen ze nog zeer sporadisch. Je moet wel met een goede vraag komen, zodra het wetenschappelijk is, wordt de prijs meestal al verlaagd tot kostprijs of er wordt niet eens een rekening opgemaakt. In alle gevallen wordt de data zo geaggregeerd dat je geen personen kunt achterhalen.

Er zijn wel diensten (zoals Google fit) die veel privacy data verzamelen, maar de mensen die die dienst gebruiken delen die data bewust, anders kan de app domweg nooit werken.

Dat Google wel erg veel data verzameld ben ik met je eens. Dat zou best wat minder en minder gedetailleerd mogen. De echte datagraaiers zijn bij lange na niet zo open over wat ze doen en opereren het liefst grotendeels in het geheim. Denk maar aan de belastingdienst, maar er zijn ook nog talloze kleinere bedrijfjes die stiekem allerhande data van je "stelen".
Je bent naïef. Heel naïef als je denkt dat er geen personen te achterhalen vallen. Zelfs al zit je met een dichtgetimmerde iPhone dan is dat nog geen reden om te geloven dat je gegevens niet te herleiden zijn tot jouw iPhone. En iOS doet echt wel een pak om je de data te anonimiseren. Er is echt niet zoveel data nodig om data te herleiden tot een persoon. Als je maar genoeg rekenkracht hebt kan je altijd wel iets terugvinden dat ooit is geregistreerd en herleiden tot een persoon. Daarom is het net zo belangrijk gewoon geen data naar data graaiers te versturen.
Ik ben zeker niet naïef, maar spreek uit de praktijk. Google kan zelf wel iedereen traceren, met de data die je van Google kan krijgen is dat domweg niet te doen. Ik heb het zelf wel geprobeerd, maar hoewel is best aardig in dat soort data naar sporen kan zoeken, is me dat niet gelukt.

Google doet niet aan anonimiseren, wat in de praktijk meestal pseudominiseren is, maar data aggregatie op basis van hun eigen (grove) analyse, Je krijgt vooral aantallen die binnen bepaalde tijdsframes (bijv. per kwartier) aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarbij wordt wel een minimum aantal gehanteerd. 0 = 0, maar alles onder 10 (in mijn geval) is gewoon 10.
Als je kijkt naar de data die Google vrijgeeft om de effecten van de Corona-maatregelen inzichtelijk te maken, dan is dat een mooi voorbeeld. Dat soort data kan je namelijk verwachten, alleen zijn de grafiekjes dan in getalvorm.

iOS verzameld (net als Microsoft) ook data en daarbij zit ook het mac-nummer van je device. Ook dat kan je gewoon als pseudoniem zien. Als je een Apple watch hebt, dan weet Apple ook akelig veel over jouw gezondheid. Apple vergaart minder data dan Google, maar ook hun datapakhuizen liggen vol met privacy gevoelige data. Zeker in combinatie met Apple Pay weet ook Apple veel te veel van je, maar in tegenstelling tot Google is Apple daar niet transparant over. Data lospeuteren van Apple is overigens een mission impossible.
Was het maar zo'n feest. Zoals ik in een ander draadje al aankaartte:

- Siri snapt wél verschillende scenes van verlichting (ik gebruik Tradfri van IKEA). Google niet.
- Mijn courante Android TV kan volume aanpassen + Netflix en Youtube starten, maar uitzetten? Nee, snapt Google niet. Status opvragen ook niet.
- Mijn wasmachine (Samsung, verbonden via Smartthings) zie ik in de Google Assistant app maar m'n Google Home Mini kan de status niet uitlezen zegt 'ie. Waarom zit er verschil tussen die Google Assistant app en wat Google Home ervan vindt?

Zo zijn er een aantal zaken die Google Home écht niet kan. Mailtjes lezen? Geen optie. Berichten voorlezen? Nee kan ik (nog) niet. Contactpersonen zoeken? Hahahahanee.

Siri snapt -met uitzondering van de wasmachine en de TV- een aantal van die dingen wél. En dat de wasmachine en TV er niet in zitten is puur softwarematig; Homekit integreert écht met alles, en Google doet dat maar halfbakken....
Siri kan alleen mailtjes lezen als deze ingesteld staan in de default mail app. Gebruik je een derde partij, dan is het nog maar de vraag. Daarbij kan de Google Assistant prima berichten voorlezen, werkt prima bij Hangouts, SMS, Whatsapp, Signal. Alleen Telegram werkt niet. Maar dit kan je oplossen door de Google assitant toegang geven tot de notification access.

Verder vind ik het vreemd dat bij jou contacten zoeken niet werkt. Hier gebruik ik regelmatig de optie Hey Google bel pa of bel voornaam achternaam. En het werkte vlekkeloos.

En Google integreert misschien halfbakken in jouw ogen, ze ondersteunen wel meer hardware.
Verschil is denk ik wel dat ik Siri op m'n Apple Watch en iPhone heb staan, en de Google Assistant app alleen op iPhone + m'n Google Home Mini. De Home Mini kan géén Whatsapp voorlezen, maar mail ook niet...

Contacten snapt de Home Mini ook niet. Account is gewoon gelinked. M'n agenda snapt ie dan weer wél. En het mooie van die Home Mini is wél dat je meerdere gebruikers kan koppelen: als m'n vrouw wat vraagt over de agenda krijgt ze háár agenda, als ik het vraag kan ik gelijk de mijne. Dát mist Siri dan weer wel. Maar telefoon aansturen doet de Mini dan weer niet, ook niet als ik 'm via bluetooth pair (wat ook weer onzinnig is om elk moment handmatig te doen).

Mja .. ze kunnen wel meer hardware ondersteunen, maar als het allemaal maar half is hoeven ze geen moeite te doen. Ik pak de aparte app van Samsung wel weer...
Ah de koppeling tussen Google Assistant en iPhone weet ik dan weer niet :)
Waarom gebruik je eigenlijk een Home mini en niet de smart speaker van Apple?

Wat ik wel een groot nadeel vind, ik gebruik dan de Nest Hub Max en ik kan geen repeterend alarm instellen die gebruik maakt van Spotify. Open ik alarms op mn telefoon, kan ik wel alarmen instellen met Spotify en eventuele andere GA taken (zoals mn lampen aandoen en koffie aanzetten).

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 6 april 2020 12:19]

Omdat de Google Home Mini voor 4 tientjes bij de FNAC in Frankrijk lag (was daar op vakantie) en de smart speaker van Apple geen Nederlands spreekt en minstens 10x zoveel kost ;)

Het gaat niet om de koppeling Google Assistant op iPhone. Die koppeling is er gewoon. De app doet wat ie moet doen in principe... en zodra je Google account gelinked is (die gebruik ik nu zo'n 13 jaar denk ik..) werkt het 'gewoon'. In principe hoeft de Google Home Mini niks van m'n iPhone te weten, die installeert gewoon via de app en koppelt je Google account waar vervolgens alles in zit.

M'n mail en agenda zijn ook 'gewoon' Google-diensten, net als m'n Contacten.. alleen die laatste kan ik dan weer niet gebruiken, gek genoeg. En qua bellen.. ja.. ik snáp dat dat een dingetje kán zijn maar ook (audio)gesprekken via bijv. Duo werken niet. En dat is toch ook gewoon een Google dienst..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 april 2020 12:24]

je kan hier ook simpelweg officieel geen homepod kopen... Los daarvan de prijs van Google vs Apple mja.. daar zitten nogal wat tientjes tussen als je het puur als spreekbuis gebruikt.
tja het is logisch dat Siri beter functioneert op jouw Apple devices dan een Google.
Tenslotte heb je denk ik ook Google marginaal ingesteld? Probeer anders ook nog eens Amazon Alexa erbij te testen qua home producten, dan kan je echt een vergelijking maken welke beter is,.
Qua verlichting werkt Google bij wel prima (met Philips/Signify Hue)
Aan/uit, dimmen, kleuren, scenes en zelfs de color loops van Hue Labs worden al ondersteunt
(werkt allemaal via mn telefoon, home mini en home hub)

TV aan/uit, gecaste content pause/play/stop werkt ook allemaal (via Chromecast Ultra)
Het kan nog een IKEA ding zijn natuurlijk. Feit blijft dat Homekit hier wat handiger mee omgaat met z'n Scenes en automatiseringsopties.

En een Chromecast Ultra lijkt me overbodig als ik al AndroidTV heb van een courante versie... pauze en zo zal wel werken, dat gebruik ik te weinig, maar bijv. iets simpels als TV uitzetten werkt dan weer niet. Volume wél, daar ben ik wel blij mee :)
Hoeveel handiger is t precies bij Homekit?

Qua verlichting scenes en loops stel ik ze in in de Hue app en paar minuten later kan ik ze bij naam noemen via Google
Mja, net zo handig behalve dat je het niet in de IKEA app hoeft te doen (ik gebruik dus Tradfri). Homekit is daar vrij simpel in en zijn dan direct ook vanuit Siri bruikbaar.

Punt wat ik heb is dat scenes die ik in de IKEA app maak niet opgemerkt worden door Google Home/Assistant.

Tegen Siri zeg ik gewoon 'Welterusten!" en overal gaat het licht uit en de thermostaat naar 18*C.
Tradfri heb ik geen ervaring mee.

Die welterusten zou via een Routine in Google ook kunnen (als t al niet een van de ingebouwde standaard routines is)

EDIT: net ff gekeken. De standaard Google routine die hier t meest op lijkt is "Good night" / "Bedtime" / "Time to hit the hay"
Als je dat zegt, zet t je tleefoon op stil, vraagt t hoe laat je je alarm wilt zetten en speelt t sleep sounds (Wat at ook moge wezen...zelf nooit gebruikt) en je kan optioneel isntellen dat t lichten aanpast, secuirty doors/locks kalender, weer etc ook opnoemt en ook custom commands uitvoert

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 6 april 2020 15:00]

Ja leuk, maar nu in het Nederlands... oh wacht.. daar werken Routines nog niet ;)
Kan, heb Nederlands nooit geprobeerd. Vind Engels fijner

Gelukkig kan je Google assistant in 2 talen tegelijk instellen (al weet ik niet of dat de problemen fikst met routines)

En anders is er altijd nog IFTTT :D

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 6 april 2020 17:57]

Mja maar Google integratie met IFTTT neemt ook gestaag af...

En NL+Engels kan wel maar levert weer gekke problemen op met verstaanbaarheid. Dan dénkt Google soms dat je Engels praat terwijl het gewoon NL is maar dan slecht hoorbaar of zo.

Afijn... ik red me ermee, voor die 4 tientjes is het een geestig ding.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 april 2020 18:52]

Neemt t af? Heb t zelf niet gemerkt. Vondt t al heel wat dat ik via IFTTT custom commands kon instellen. Had dat al helemaal niet verwacht, maar gebruik t wel iedere dag nu
Gmail integratie werkt niet meer bijvoorbeeld: https://help.ifttt.com/hc...e-about-the-Gmail-service

Nest werkt niet meer: https://help.ifttt.com/hc...e-about-the-Nest-services

Facebook zelf heeft het eea. eruit gesloopt (ik vond het altijd grappig om een statusupdate/checkin te posten wanneer ik op kantoor kwam maar dat werkt ook niet meer, maar dat staat verder los van Google).
Iedereen zegt dat, maar op de een of andere manier hoort Google mij zelden goed (bijvoorbeeld als ik iemand wil bellen) en werkt het met Siri altijd in 1 keer. Same goes for notities en agenda-afspraken. Google begint heel vaak gewoon aan een web search terwijl ik dat niet echt wou bereiken.

Beetje exemplarisch natuurlijk, maar of Siri nu objectief zoveel slechter is zou ik wel eens getest willen zien in 2020...
Siri doet het goed qua dat soort commands, maar zodra ik een iets complexere zoekopdracht vraag dan werkt google een stuk beter. Of ik formuleer het niet goed kan ook.
Misschien ligt het ook aan de microfoon? Op mijn telefoon hoort Google me vaker goed dan op mijn Android TV-box (Xiaomi Mi Box S).
Ik ben even overgegaan op het Engels en ik merk dat het vooral aan de Nederlandse taal ligt.
Waaruit blijkt dat? Ik gebruik zo min mogelijk verschillende namelijk. Vanwege m'n privacy beperk ik het delen van mijn informatie tot Apple. Geen Facebook, Amazon en Google voor mij. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar benchmarks. Zegt me meer dan persoonlijke ervaring :)
Ja en dat is zonde, ze waren in de huidige line-up de eerste en toen ook een hele fijne.
Inmiddels is het voor mij en bijna iedereen in mijn omgeving een manier om kook wekkers te zetten 8)7
Apple neemt geregeld kleine bedrijven over zonder daarover details bekend te maken. Ceo Tim Cook zei vorig jaar dat Apple in een half jaar 20 tot 25 bedrijven had overgenomen
Ik ben heel erg nieuwsgierig hoe die bedrijven zouden opereren en hoever ze ervoor zouden staan zonder de overname van Apple. Aan de ene kant zou er meer financiële middelen beschikbaar moeten komen, anderzijds lijkt het me dat je een beetje van vrijheid gaat missen?

Ik heb in het verleden voor een aantal bedrijven gewerkt die ook door een groter bedrijf waren overgenomen, maar in alle drie de gevallen was dit op zijn tijd in het nadeel van het personeel (op basis van ervaringen van medewerkers die ontzettend veel jaren bij de organisatie al zaten). Uiteraard snap ik dat dat niet altijd het geval hoeft te zijn, maarja ik heb natuurlijk wel een ander beeld daardoor gekregen.
Volgens mij worden dit soort bedrijven alleen opgezet in de hoop dat een grote partij uiteindelijk geld op tafel legt voor het intellectuele eigendom. Bedrijven verdienen jaren lang geen geld en draaien op investeringen totdat de grote klapper gemaakt wordt.
Heb je voorbeelden met bronnen?
Dat is een standaart comment als dat soort bedrijven opkopen. En dus geen echte bron alleen onderbuik gevoel.....
Ik heb zelf een paar startups als klant gehad die al vrij vroeg wisten welke drie of vier bedrijven het meest geïnteresseerd zouden zijn in een overname als ze konden bewijzen dan hun idee zou werken.

Ik ben zelfs bij een startup betrokken geweest waar bij de oprichting al het doel was om het bedrijf aan Bloomberg te verkopen. Eén van de oprichters had zijn startup aan Standard & Poors verkocht en verwachtte dat hij datzelfde zou kunnen doen met Bloomberg. Het is heel nauw, je richten op één koper (en je moet er voor zorgen dat de beoogde koper er niet voor de verkoop achter komt!) maar het maakt sommige dingen wel weer eenvoudiger.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 6 april 2020 16:25]

Ik gebruik zelf geen stem besturing dus kan niet oordelen of het goed werkt. Al vraag ik me wel af waar aan ligt het dat voor de ene groep mensen de ene beter werkt en voor de andere groep de andere beter werkt. Ligt het aan het model telefoon (geen updates meer of slechtere / minder sterke microfoon)?
Ligt het aan de taal die mensen gebruiken (engels, nederlands of nederland met dialect). Of meer buitenlanders die problemen hebben (niet discriminerend bedoelt maar meer in de zin van dat je soms toch bij buitenlanders kan horen dat ze uit het buitenland komen ook al praten ze gewoon nederlands wat het misschien moeilijker maakt)?

Volume van de stem (wat voor de ene normaal praten kan in vergelijking met een ander juist hard of zacht zijn)?

Afstand waar mensen het gebruiken?

Moeilijke namen gebruiken (maak afspraak met "vul moeilijke naam in")?

Verkeerde opdracht of verkeerde volgorde van de opdracht (op 3 juni maak notie "", maak notitie "" op 3 juni, maak op 3 juni notitie "", creëer op juni de derde notitie "")
Namen kan je zelf fixen. Je kan namelijk aangegeven aan Siri dat die de naam verkeerd uitspreekt en dan mag je zelf de correctie gegven ;) werkt wel - sommige namen klanken kent die gewoon nog niet.
Stond dit bericht hier vorige week ook al niet een keer?
Het is wel een bericht van vorige week, maar of het hier stond weet ik niet... Met het risico ook rood weggemod te worden: Tweakers is wel vaak wat later met nieuws.
Apple heeft ook al NextVR overgenomen, volgens geruchten.
Ik vraag me af hoe gesproken woord omgezet wordt naar een commando. Zet de computer het eerst om naar text om vervolgens hier een betekenis aan toe te voegen? Of is er een andere manier?
Voor geïnteresseerde tweakers kan je altijd Project Alice eens bekijken. Met een rpi + respeeker microfoon en een goedkope speaker kan je je eigen home assistent maken. Ondersteund wel nog geen nederlands, maar wie houd je tegen om hier aan mee te helpen?
Wanneer gaat de EU eindelijk eens beschermingsmaatregelen nemen tegen het opkopen van al onze beloftevolle bedrijven door de VS.
De VS schrikt er niet voor terug om ze dan achteraf als economische wapens te gebruiken bij hun chantagepraktijken
Apple neemt iets over - als dat ook op andere platformen bestaat - wordt dat alternatieve platform gewoon lamgelegd. Aan welk bedrijf doet ons die handelswijze denken? Het begint met Micro - en het eindigt op Soft. En we bedenken dan een ander woord - anti - gevolgd door Trust.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee