Apple neemt Brits bedrijf voor computational photography over

Apple heeft Spectral Edge overgenomen, een klein Brits bedrijf dat zich richt op computational photography, algoritmes om de beeldkwaliteit van foto's te verbeteren. De techniek zet onder andere infrarood in om de beelden te kunnen verbeteren.

Apple heeft de overname niet zelf bekendgemaakt, maar uit documenten van de Britse evenknie van de Nederlandse Kamer van Koophandel blijkt dat Spectral Edge inmiddels onder leiding staat van een Apple-jurist. Bloomberg constateert dat het bedrijf daarmee onder Apple valt. Het is onbekend welk bedrag met de overname is gemoeid.

Spectral Edge is gevestigd in Cambridge en komt voort uit het wetenschappelijke Colour Lab van de University of East Anglia. Het bedrijf ontwikkelt technieken onder de naam Image Fusion voor beeldverwerking op basis van machine learning, die zowel software- als hardwarematig werken. Het bedrijf zet onder andere informatie afkomstig van infraroodsensoren in om foto's en video's die genomen zijn bij verschillende lichtomstandigheden, te verbeteren. Het bedrijf claimt ook bij slechte lichtomstandigheden een accurate witbalans te kunnen leveren.

Waarschijnlijk gaat Apple de techniek inzetten om de kwaliteit van de camera's van zijn iPhones te verbeteren. Smartphonefabrikanten nemen steeds meer hun toevlucht tot computational photography voor betere camerabeelden van smartphones.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-12-2019 • 11:00

25 Linkedin

Reacties (25)

Wijzig sortering
Het wordt heel hard tijd dat fotocamerafabrikanten zichzelf keihard een schop onder hun hol moeten geven om eens te gaan innoveren. Serieus, als de technologie van een telefoon in een echte pro camera zat... Zag laatst een mooi portret van een kennis op Facebook, en ik dacht "Ah, heeft zij ook een fatsoenlijke camera gekocht?". Bij nader inspecteren zag ik dat de Bokeh, nep was. Bij de haren viel het effect een beetje door de mand... Maar hoe lang gaat dat nog duren voordat ze dat ook perfect onder de knie krijgen.

Ik ben serieus onder de indruk van de tijdopname functie van mijn iPhone 11. Ik kan gewoon in het donker uit de hand een 10 seconde tijdopname maken die nog scherp is ook. Dat lukt mij met mijn A7iii met lichtgevoelige zeiss-prime niet eens met 1 seconde. Waarom zit dit niet in mijn fotocamera? Het lijkt er echt op dat telefoon fabrikanten op software technologisch gebied fabrikanten zoals Canon en Nikon zover voorbij gaan streven.

En ja, goed glas is een heel belangrijk onderdeel voor een goede foto... maar als op software gebied zoveel kan bijstellen en emuleren, dan ga je echt de boot missen in de nabije toekomst. Zeker gezien het gros van de foto presentatie in vrij lage resolutie gebeurt op social media.

Een telefoon is op bepaald gebied zo verschrikkelijk veel verder... Foto schieten, bewerken in Lightroom, posten op social media... Allemaal in device... Met mijn vrij nieuwe mirrorless moet ik gewoon nog met geheugenkaartjes werken... Serieus, ik voel echt de nostalgie van vroeger toen ik met een TTFTM* netwerk moest werken om een bestand van een Windows computer naar een Mac te kopiëren.

*Throw that floppy to me
Je kan ook tekenen of nabewerken op een telefoon (en dan bedoel ik niet die instagram filter diarree), of op een speciaal daarvoor ontwikkeld (digitaal) tekenbord of scherm. Waarom zou je dat dan nog gebruiken in een profesionele omgeving? Veel heeft te maken met specifieke behoefte en nut.
Het zijn nog een beetje verschillende markten... Je kan heel goed zien in sommige toestellen dat de markt wel een beetje meebeweegt met wat er in mobile allemaal gebeurt, maar ik heb ook het idee dat de mensen die nu nog camera's kopen naar iets specifieks op zoek zijn. Goed glas, ergonomie, of juist beeldmateriaal dat goed na te bewerken is. De chips in m'n DSLR's gebruik ik nooit zullen we maar zeggen, ik gooi altijd alles via RAW door bewerking heen.

Dingen die nu gedaan worden op innovatieve wijze met meerdere lenzen en sensoren, gaat helaas niet zo goed in normale formaten camera's met verwisselbare lenzen. Diepte detectie is nog weer zoiets waar je in de praktijk veel mee zou kunnen maar waar nog geen goede extra toepassing voor is gevonden in meer traditionele fotografie. (AF is daarnaast toch al veel beter geworden).

Wat mij vooral tegenvalt is hoe weinig er nog van al die innovatie in Adobes producten terecht komt, om een zijstraat te noemen. Als m'n telefoon met lithografie truc's achteraf de focus en bokeh kan aanpassen, waarom is het in Lightroom (stock) dan niet (/ even goed) te doen en in PS nog steeds best veel werk?

Als een telefoon met 8 relatief lullige cores genoeg power heeft voor AI reflectie opheffing, waarom kan een powerhouse workstation het dan nog niet? (port niemand dit nou van ARM naar X64 ofzo?)

Ook heb ik het idee dat telefoons en uitzonderlijke camera's zoals b.v. de Sony RX100 's steeds een beter dynamisch bereik krijgen. In geen verhouding soms met een veel duurdere DSLR body. Die heeft dan weer andere voordelen, daar niet van, maar je kan mij niet wijs maken dat ze inderdaad in de meer traditionele fotografie wat meer stappen kunnen gaan maken. Als een 4x8cm camera 4K kan filmen en stabiliseren in software, dan zou je verwachten dat je even dure compact camera hetzelfde truckje zou kunnen voor een foto van ongeveer dezelfde resolutie.

Het lijkt erop dat men de typische compact camera toch op een ouder publiek inzet. En dan roepen dat de markt zichzelf aan het opheffen is... Tja...
Vanavond bij Disney on Ice geweest. Donkere zaal, veel lichtbundels en snelle bewegingen. Huawei Mate 20 Pro en een edelcompact van Panasonic bij me. Allebei op autostand. Huawei heeft een scherp beeld, direct bij drukken op de knop. Pana was continu aan het focussen en bijna altijd te laat met vastleggen.
Ben eigenlijk wel benieuwd waarom er wordt gekozen om een bedrijf over te nemen. Ze kunnen er toch ook voor kiezen om, tegen betaling, de techniek van Spectral Edge in de iPhone te stoppen? Of is het juist de bedoeling om met deze overname te voorkomen dat de concurrentie ook met deze techniek komt? Of kan de concurrentie straks alsnog bij "spectral edge" aankloppen?
- Veel bedrijven worden opgericht met het doel om zichzelf te verkopen aan een groot bedrijf. Zeker bedrijven zoals dit die technologie ontwikkelen maar niet als doel hebben om een compleet product te ontwikkelen, marketen, distribueren etc.
- Voor een groot bedrijf is het handiger om dit soort zaken extern te laten starten en als het levensvatbaar blijkt in de grotere organisatie op te nemen. Grote bedrijven zijn vaak minder geschikt om echt nieuwe dingen te ontwikkelen omdat zoiets een anders soort organisatie nodig heeft.
Als Apple een licentie neemt en een ander berijf neemt het over en trekt die licentie in, dan heeft Apple zeer waarschijnlijk een probleem.
Dan heb je een slechte overeenkomst bedongen. Overnames zoals dit gebeuren meestal om exclusieve toegang te krijgen tot de techniek.
Dan heb je een slechte overeenkomst bedongen.
Nee hoor. Als na Brexit Trump een handelsoorlog met UK krijgt, dan kan het zomaar gebeuren dat de licentie vervalt. Dat kan ook in principe gebeuren tussen de landen van het nieuwe moederbedrijf en Apple.
Overnames zoals dit gebeuren meestal om exclusieve toegang te krijgen tot de techniek.
Dan ben je het eens dat als Apple geen overname doet, dan doet een ander het en kan de licentie niet verlengd worden.
Mijn aannames:

Overnemen zodat ze zelf de ontwikkeling door kunnen zetten op een mogelijk grotere schaal, patenten in bezit krijgen, goedkoper op lange termijn en mogelijk inderdaad puur om de concurrentie voor te blijven, of misschien ook als investering om later voor meer geld te kunnen verkopen oid.
Eventuele copyrights en patenten.

Als er serieuze potentieel inzit kan het verder worden uitgezocht voor het Apple-eco-systeem waarbij je zeker weet dat het daar praktisch feilloos zal werken.

Beter safe than sorry.


Overigens slecht voor ontwikkelingen omdat op middellange termijn altijd discussies ontstaan bij soortgelijke technieken en je niet op kunt boksen tegen partijen als Apple en trawanten. Op dit moment ontstaat er een fusie van zogeheet AI en GPU waardoor er heel veel rekencapaciteit ontstaat op een smartphone waarbij de skye the limit is.
Alleen moet er een verschuiving plaats vinden op softwaregebied die al langzaam plaatsvind, en nu al wordt gehinderd door dit soort ideeën.
Ik heb het gevoel dat een overname in zo'n geval minder juridisch gedoe en risico geeft dan een licentie regelen, zeker als je het exclusief wilt hebben.

Overname zal ongetwijfeld duurder zijn (zeker op de korte termijn), maar dat is in het geval van Apple vast geen issue.
Anoniem: 84766
@RWW_8613 december 2019 12:12
Nog niet genoemd, maar waar het waarschijnlijk om gaat is talent. Deze mensen zijn waardevol en bij een overname wil je dit talent nog meer mogelijkheden geven om te ontspruiten. Dit kan door kapitaal en toegang tot teams die ook heel veel talent hebben.
Niet anders dan slim van Apple en een techniek die vooral in het donker dus wat toevoegt. Ben benieuwd wat het antwoord zal zijn van de android concurrentie :p
Dit is meer het antwoord van Apple op de Android concurrentie. In de Pixel telefoons van Google zelf zit al tijden een algoritme van Google dat foto's verbeterd en in het donker op basis van machine learning / AI kleuren toevoegt.
Die night modus van de google en Huawei werkt inderdaad al best aardig, maar werkt die ook met infrarood? En vooral uit dit voorbeeld alles kunnen zien in zwart wit als het te donker is, en kleur waar wel licht op schijnt vind ik een erg mooie oplossing
Voor zover ik weet werkt het niet met infrarood.
Dat infrarood lijkt inderdaad een goede verbetering te zijn ten opzichte van wat nu al op de markt is. Zou mooi zijn als er een soort van wedloop gaat ontstaan.
Ze moeten wel met iets anders komen om geen inbreuk op bestaande patenten te hoeven plegen. Maar of het daarmee beter is...
Apple heeft dat inmiddels ook... En het is zeker niet minder goed!
Hopelijk passen ze het ook in “oudere” toestellen zoals mijn X toe, maar Apple kennende zal het waarschijnlijk weer een feature op een neiuw toestel worden.
Aangezien ze gebruik maken van een extra infrarood camera, heeft de techniek dus extra hardware nodig om dit te gebruiken. Dus lijkt het mij dat er een nieuw toestel moet komen met deze hardware. (Maar misschien kan de face-id selfie IR camera ervoor misbruikt worden, dan kan je wel selfies maken met deze techniek)
Hum dus door muren kijken1 straks, en voor natuur klimaat te bestuderen lijkt mij dit soort toevoegingen aan cameras heel mooi.

Edit; 1.warmte zien

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 13 december 2019 11:18]

Dat lijkt me niet, de doorzichtigheid van materialen is vaak maar in een beperkt deel van het EM spectrum.
Er zijn er hier die de camera-producenten willen motiveren om te innoveren - da's een mooie gedachte. Een camera zoals in een iphone heeft gewoon meer software nodig om uit te rekenen wat een grotere sensor wel iets beter kan. Dat neemt niet weg dat de smartphone de markt aan't leegeten is van onderen uit.
Zelf fotografeer ik niet graag met een smartphone - de vorm van het toestel bevalt me daarvoor niet - veel te onhandig - en te snel beweging in het beeld.
Het geeft wel aan dat software en cpu-power de toekomst gaan bepalen in de fotografie. De sensoren op zich hebben niet zo heel veel verbetermarge meer. Met software kan je echter nog veel meer informatie terughalen dan we denken. Daar zit inderdaad toekomstmuziek in. Het artisanale aan de fotografie - wordt helaas kapotgemaakt. Daarom zien we net een revival van de oude analoge technieken - zoals in den ouwe tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee