'Apple heeft bedrijf overgenomen voor kaartbetalingen via nfc op smartphone'

Apple heeft naar verluidt Mobeewave overgenomen. Dat bedrijf maakt software om smartphones met nfc in te zetten als betaalterminal. Daarbij kunnen gebruikers betalingen doen door een creditcard of bankkaart tegen de telefoon te houden.

Volgens financieel persbureau Bloomberg heeft Apple zo'n honderd miljoen dollar betaald om Mobeewave over te nemen. De Canadese start-up heeft volgens bronnen van Bloomberg 'tientallen' medewerkers. Die zouden allemaal voor Apple gaan werken na de overname. Dat blijven ze doen in Montreal, waar Mobeewave is gevestigd.

Wat de plannen zijn van Apple met de overname, is niet bekend. Apple zou de techniek in kunnen zetten om iPhones geschikt te maken als betaalterminal. De smartphones van Apple zijn sinds 2014 voorzien van de nfc-chip die daarvoor nodig is. Het gebruik van een telefoon als betaalterminal kan handig zijn voor kleine bedrijven, maar de techniek zou ook voor betalingen onder consumenten onderling gebruikt kunnen worden.

Samsung werkte al samen met Mobeewave. Vorig jaar deed de Zuid-Koreaanse fabrikant in Canada een test met kaartbetalingen via smartphones. Samsung investeerde ook in het bedrijf. Het is niet duidelijk of die samenwerking doorgaat na de overname.

Apple en Mobeewave hebben zelf niets naar buiten gebracht over de overname. Apple neemt geregeld bedrijven over zonder daar details over te geven. Ceo Tim Cook zei vorig jaar in een interview dat Apple gemiddeld elke twee tot drie weken een overname doet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-08-2020 • 10:09

144 Linkedin

Reacties (144)

Wijzig sortering
Dus als ik het goed begrijp kan ik straks mijn telefoon als een soort directe Tikki gebruiken.

Hoe gaaf is dat? Hey krijg nog x euro van je voor het boodschappen doen, hou je pinpas even tegen mijn iPhone aan en boem het is overgemaakt!

Ben benieuwd wanneer we het terug gaan zien!
Als je het niet erg vind vertrouw ik jouw particuliere telefoon niet. Je stuurt maar een betaalverzoek, of simpelweg je rekening, waarbij ik de echtheid zelf kan verifiëren.

Wel jammer voor de mensen die hier na uit keken dat het nu, hoogstwaarschijnlijk, een iOS exclusief iets zal worden. Totdat de andere merken met een alternatief komen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 augustus 2020 10:22]

Je vertrouwt zijn particuliere telefoon niet, maar zijn particuliere betaalverzoek vanaf zijn particuliere telefoon wel. In plaats dat je nu de QR code scant scan je de NFC chip en krijg je in beeld hoeveel je wil (/moet) overmaken en naar wie. Als dat klopt kan je op verzenden drukken, dit is niet anders dan met een betaalverzoek.

[Reactie gewijzigd door Nogne op 3 augustus 2020 10:47]

Niet helemaal correct, er is nu namelijk geen 2e mobiel nodig. Ik hoef alleen maar mijn pinpas tegen jouw mobiel aan te houden en de betaling wordt verwerkt. Jou mobiel werkt als terminal. Moet ik dan mijn poncode op jou mobiel invoeren?
Stel dat is er onderdeel van, is dat dan werkelijk zo verschillend als in een winkel je pincode op een pinautomaat invoeren? Ook daar heb je een extern apparaat, met een display met een bedrag, waarvan je ervan uitgaat dat het bedrag op het display ook het bedrag is dat je betaald. En dat je pincode niet ergens wordt onderschept en uitgelezen door de eigenaar van het apparaat.

Voor mij lijkt het wat dat betreft nogal lood om oud ijzer.
Ik vind van wel. Een winkel zou toch wel willen dat je morgen weer een aankoop doet. Een marktplaats oplichter die zijn telefoon als betaalterminal wilt gebruiken heeft eerder heel andere motieven. Zie ook al dat gedoe rondom neppe bankoverschrijvingen.
Ook betaalterminals worden vervalst of aangepast door kwaadwillenden. Nog nooit iets meegekregen over skimming bij betaalapparaten, nooit afgevraagd waarom er stickers/afbeeldingen van de kaartsleuf in de interface zitten? De ING of Rabo wil ook dat je blijft pinnen, maar toch genoeg mensen die met betaalautomaten kloten om je geld te stelen. Betaalapparaten in openbare ruimtes kun je dus net zo min vertrouwen.
Inderdaad is het meerdere keren in het nieuws geweest dat zelfs bij winkels binnen, filialen van Bruna etc in de winkel zelf, bij de kassa dus, skimming-apparatuur of kleine cameraatjes waren geplaatst. Dus voor de duidelijkheid: niet alleen bij PIN-automaten / flappentappers van banken, die soms ook binnen staan, maar ook bij kassa's.
Skimming is vrijwel voltooid verleden tijd, er zijn (naar verhouding) bijna geen mogelijkheden meer om met een magneetstrip te betalen of cash op te halen.

En mocht het toch gebeuren, één telefoontje naar je bank en binnen 24 uur heb jij al je geld weer terug. Met dank aan PSD2.
Maar als je bij een kassa geskimd wordt, sta je toch wel iets sterker bij de bank dan als Japie van Marktplaats je oplicht via z'n iphone.
De bank wil het liefst dat iedereen morgen stopt met geld op nemen uit een automaat.

Is alleen maar een kostbaar ding om bij te vullen, een risico met kraken wat je moet verzekeren en je kan daarna ook nog eens niet zien waar mensen het gepinde geld aan uitgeven :)
De belastingdienst vind dat ook fijn :) in de strijd tegen dark geld matters ;)
Daar zijn we cultureel en technologisch nog niet aan toe, een 100% shift naar digitaal (ik ben voor, overigens) dus tot die tijd hopen ze dat mensen hun geld blijven uitgeven ;-) een stagnerende economie met lage koopkracht is uiteindelijk ook niet goed voor de bank.
Skimming werkt al niet meer sinds de NFC chip, skimming werkte dmv de magneetstrip. Volgens mij is die in NL buiten werking. Ook pinautomaten gebruiken tegenwoordig de NFC chip in de pasjes.

Als je nu een betaalautomaat wilt hacken wens ik je veel geluk. Het betalingsverkeer is allemaal afgeschermd met speciale certificaten hier in NL en die worden niet zomaar vrijgegeven.

Zelfs die kleine apparaten die je tegenwoordig met de telefoon verbind om betalingen te doen (zie je vaak op de markt etc) handelen het verkeer zelf af. Ze bouwen een VPN over de internetverbinding van jou telefoon. Het enige wat jou telefoon doet is doorgeven welk bedrag er moet worden overgemaakt en de terminal verifieerd alles en stuurt uiteindelijk een OK terug.

In dit geval zou alles door de telefoon worden afgehandeld. Dat is security technisch wel ff wat heel anders.
Het gaat ook niet om de exacte techniek, maar dat hacking een mogelijkheid is. Op het moment dat je denk dat je beveiliging 100% dekkend is, ben je al af. Dus bij deze; Je bent af. Je moet er altijd vanuit gaan dat je huidige methode een zwakte heeft. Immers, je geeft aan dat het niet te hacken valt, maar toch zitten er camera's in een geldautomaat en krijgt de gebruiker allerlei visuele aanwijzigingen om eerst te controleren of alles er goed uitziet.

Het gaat ook niet om het originele/authentieke apparaat zelf, maar wat je ertussen doet. Een betaalterminal van een medewerker bij een bar of in de supermarkt kan hartstikke fake zijn.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 3 augustus 2020 16:26]

Als de pinautomaat niet gekoppeld is aan de kassa, dan is er altijd kan op fraude. Je kan simpelweg de draadloze pinapparaat omwisselen voor een identieke die geld overmaakt naar een ander bankrekening. Zo simpel is het.
uhh nee.. dat kan dus niet. Want zo'n fake terminal kan helemaal niets doen.
1. hij kan de chip niet uitlezen
2. hij kan geen verbinding maken met het betaalnetwerk

Dus hoe wil je dan geld overmaken? Je komt hooguit achter mijn pincode, maar daar heb je zonder de echte pas dan weer helemaal niets aan.
Het is toch gewoon een legit pin apparaat. Werkt op simkaart. Heeft verbinding met het betaalnetwerk.
Waarom zou dat niet werken.
Hoeveel jailbraiks van iOS hebben we gezien en hoeveel van pin-terminals? En hoeveel apps installeer je op een iPhone of hoeveel installeer je er op een pin-terminal...

Nee ik geloof echt wel meer in een partij die als doel heeft pinbetalingen af te handelen dan in iemand die als doel heeft mobieltjes te verkopen. Mits het gaat om pinbetalingen dan :Y)
PIN-terminals zijn net zo lek als iOS kan worden geJailbroken, dus wat bedoel je te zeggen met deze vergelijking?

Dat jailbreaken probeert Apple op allerlei manieren te voorkomen, maar een computer is onmogelijk waterdicht te maken zolang mensen fysiek bij het apparaat kunnen, daar kan ook Apple weinig aan veranderen.

Het is dan ook een beetje vreemd om naar de fabrikant te kijken als mensen een apparaat hacken. Ik ben een warm voorstander van de vrijheid om te mogen doen wat je wil met je eigen apparaat, maar je kan niet BMW aanklagen als iemand een ongeluk veroorzaakt met een 'aangepaste' auto.

Het is hetzelfde als naar PINdirect kijken als er een terminal van Bruna door criminelen stiekem van een 'alternatief' opplak-toetsenbord wordt voorzien.
Een pin- of betaalautomaat kan wel zo lek zijn, maar als ik daardoor geskimd wordt, heb ik een veel beter verhaal bij mij bank dan wanneer mijn rekening leeg getrokken wordt door diegene waarvan ik via marktplaats een BBQ heb gekocht en via zijn iphone heb afgerekend..
Als banken dit op iOS gaan ondersteunen dan zullen daar gerust gebruiksvoorwaarden voor gelden vanuit de bank waarin bepaald wordt bij wie welk deel van het risico ligt.

Banken zullen de afweging maken of ze dit laagdrempelig aan willen bieden (dus met geen of weinig risico voor jou en mij) en daarmee een concurrentievoordeel behalen of dat ze het wel geloven en het niet aanbieden (of met veel of al het risico voor jou en mij aanbieden).

Als er een of twee zijn die het aanbieden zal de rest gauw volgen om niet achter te blijven schat ik zo in.
Apple pay is ook laagdrempelig, maar in tegenstelling tot nfc betalen op Android ligt het risico bij Apple pay toch echt bij de gebruiker. Bekijk de voorwaarden van de bank maar. Als er iets fout gaat dan kun je medewerking van je bank wel vergeten.
Iedereen gaat er nu van uit, dat het precies dezelfde betaalterminal wordt als bij pakweg een terras.

Als Apple met zo'n betaalmogelijkheid komt, zullen ze dat goed beveiligen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan:
 • Het werkt alleen met aan beide zijden door Apple gesigneerde software. Dus sowieso geen Jailbreaks, geen gehackte apps. etc. Het werkt alleen tussen iPhones, iPads, Macs, Apple Watch.
Ja want Apple apparaten worden nooit gehacked. }:O
OK, ik hap. Kom maar met al die gehackte Apple Pay gevallen dan.
Dat is een beetje een rare opmerking hè. Dat er nu geen gaten gevonden zijn, betekent niet dat ze niet bestaan of nooit gevonden gaan worden. Er blind vanuit gaan dat iets onfeilbaar is was ook al zo'n succes met de Titanic. Dat ging ontzettend goed, tot het niet meer zo goed ging.

TouchID werd ook onfeilbaar geacht door sommigen en dat blijkt (al dan wel via een andere route) toch niet zo waterdicht te zijn. Hetzelfde kan met Apple pay. Er hoeft maar ergens omheen een vulnerability te zitten. Dat hoeft niet eens in Apple pay zelf te zijn. Apple is niet immuun voor beveiligingsproblemen. Ze hebben zich in het verleden zelfs redelijk laks getoond. Een bedrijf dat in staat is zulke fouten te maken, wat geen vulnerabilities zijn maar stommiteiten, zou ik niet blind vertrouwen. Het blijft mensenwerk en mensenwerk blijft foutgevoelig.
Dat er nu geen gaten gevonden zijn, betekent niet dat ze niet bestaan of nooit gevonden gaan worden.
Dit is de ultieme algemene opmerking die je bij elk bericht kunt zetten.
Nou, ik kan me voorstellen dat als je niet helemaal weet hoe of wat dat een telefoon wel makkelijker te hacken is. Je zet een willekeurige app voor met cijfer-pad, laat iemand een pincode invoeren. Dan pak je de echte terminal app erbij en zegt, dat ging mis. Wil je nog een keer doen? Dan werkt de betaling. Nu hoef je alleen de pinpas nog te jatten...
Ik kan me voorstellen dat men die angst bij een echte terminal minder heeft.
Jouw scenario wordt met echte (fake) terminals al jaren gedaan. Na de mislukte poging waarbij het slachtoffer de pas in handen heeft, biedt de crimineel aan om het even te proberen. En daarbij wordt de bankpas omgewisseld voor eentje van dezelfde kleur.

Doen ze o.a. bij het afleveren van pakketjes, waarbij je 1 cent moet betalen "ter verificatie".

Niks nieuws onder de zon.
De markt voor dat soort apparatuur is zeer sterk gereguleerd, dus de kans dat dit soort phising gaat gebeuren is quasi nihil.
Als Apple dit invoert heb je 1 fabrikant, dus dat valt nog mee. Ik betwijfel echter of dit iets is wat snel zal doorgevoerd worden op het Android platform met hun versnipperde model.
Eens met @lasharor, een winkel zal je minder snel oplichten dan een particuliere verkoper. Van de winkel heb je veel meer informatie voor handen, dan van een particuliere verkoper.

Een winkel wilt graag open blijven en een oplichter gaat door naar het volgende slachtoffer met die ene key logger op zijn/haar telefoon. De kans is klein dat het fout gaat, maar mijn pincode op de telefoon van een ander invoeren blijft tricky.
Alsof dat niet op een iPhone zou kunnen. Gewoon iemand met een developeraccount en zn eigen applicatie bouwt die er op lijkt. Plus als je denkt dat je 20 euro betaalt maar het is werkelijk 2000, moet je plots je pincode invoeren, ook erg verdacht.
Niet helemaal correct, er is nu namelijk geen 2e mobiel nodig. Ik hoef alleen maar mijn pinpas tegen jouw mobiel aan te houden en de betaling wordt verwerkt. Jou mobiel werkt als terminal. Moet ik dan mijn poncode op jou mobiel invoeren?
Hij is niet nodig, maar voor veel mensen (zoals ik) is hun mobiele telefoon hun pinpas. Het zal een minderheid zijn, maar ik ken intussen voldoende mensen die primair Apple Pay gebruiken ipv. hun pinpas. Zelf laat ik mijn passen zelfs thuis, tegenwoordig.

Maar inderdaad: als je een betaling wilt doen en verificatie is nodig (omdat je bijvoorbeeld tegen de NFC-limiet aanloopt) dan zul je die pincode moeten intoetsen bij de ander, net zoals je dat nu doet bij een betaalterminal.

Als je dat niet wilt, dan kun je natuurlijk nog gewoon een alternatief kiezen, zoals een Tikkie.
Maar inderdaad: als je een betaling wilt doen en verificatie is nodig (omdat je bijvoorbeeld tegen de NFC-limiet aanloopt) dan zul je die pincode moeten intoetsen bij de ander, net zoals je dat nu doet bij een betaalterminal.
Daarom denk ik dat als Apple hier iets mee gaat doen, het alleen met Apple Pay werkt zodat er geen NFC limiet is, en dus geen moeilijkheden met invoeren van pincodes.

Dat gezegd hebbende is het blijkbaar wel mogelijk dat er een limiet is: https://support.apple.com/en-us/HT207435
Maar ik heb nog nooit een pincode hoeven invoeren, ook niet bij veel duurdere aankopen dan 50 euro. Ik vraag me ook af hoe dat dan zou werken, ik heb mijn bankpas niet bij me en de chip in die pas is verantwoordelijk voor het controleren van mijn pincode. Heeft er iemand hier al eens een pincode moeten invoeren bij een betaling met Apple Pay?

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 3 augustus 2020 15:30]

Raar inderdaad. Ik gebruik Apple Pay dagelijks, ook voor bedragen boven de genoemde drempel in de link naar Apple support, en heb nog nooit een pincode in moeten voeren.
Niet in Nederland en niet in een ander land.
Dat ligt aan Apple Pay, bij Google Pay is dat net zo. Aangezien TouchID of FaceID al gebruikt is om te verifiëren, heb je eigenlijk al je pincode mee gegeven.
En laten we dan niet vergeten dat het dan nog makkelijker wordt voor een zakkenroller om snel geld binnen te halen. Even door een druk cafe lopen langs al die broekzakken af zonder je hand uberhaupt in die broekzak te duwen..
Met Apple Pay is dat niet mogelijk, want de telefoons in die broekzakken hebben nog niet kenbaar gemaakt dat ze willen betalen (dubbelklik lock button + authenticatie). Ik vermoed dat Apple zoiets ook alleen maar daarmee zal gaan laten werken, een soort van personlijke Apple Pay Tikkie voor kleine bedragen.
‘Nog makkelijker’.

Behalve wat @Sfynx al zegt: Ik kan ook nauwelijks iets in de media vinden over NFC-skimmen (het is alweer een tijd terug dat ik het voor het laatst naar ging zoeken).

Andere soorten van fraude (Tikkie-fraude, ‘vriend-in-nood’ en uiteraard ouderwets zakkenrollen) des te meer.

NFC betalingen frauderen is ‘high risk, high effort, low reward’... er is pakkans omdat je erop uit bent, vanwege de fraude-detectie en je skimt hooguit wat lullige bedragen.

Daarom dat het ook domweg niet (of nauwelijks voor lijkt te komen)
is één van de mogelijkheden maar jij kan ook je telefoon met nfc gebruiken als betaalpas
Maar dat kan al...
Maar niet met een Android telefoon toch?
Jawel.. Maar ik neem aan dat jij bij de ABN Amro zit zeker, die idioten zijn er mee gestopt omdat ze vonden dat niemand het toch gebruikte... 8)7 En dat dus terwijl juist steeds meer mensen het gebruiken. Nu moet je dus een 3rd party dienst gebruiken bij de ABN Amro om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Is toch te gek voor woorden..
Nee ik bedoel dat ik mijn iPhone als betaalterminal gebruik en jij gewoon je android telefoon tegen mijn iPhone houdt. Dus fraude is niet mogelijk want je ziet het bedrag verschijnen op je telefoon. Veel mensen maken zich zorgen over fraude en kaarten dus ik denk eerder dat de smartphone zelf als betaalkaart zal gebruikt worden. Net zoals je dat nu met elke smartphone al kan bij een "traditionele" betaalterminal.
Pin code is pas nodig vanaf een bepaald bedrag? Ik zie dit systeem niet gebeuren voor grote bedragen.
Met de nieuwe techniek moet ik mijn pinpas tegen jouw telefoon aanhouden.
Het scherm van jouw telefoon (niet mijn telefoon) laat zien hoeveel ik naar jou overmaak als ik de pas er tegenaan houd.

Wie garandeerd mij dat de informatie over het bedrag en het rekeningnummer ook echt overeenkomt met wat er onderhuids gebeurt?

Bij een tikkie krijg ik van een nummer dat ik ken en vertrouw een betaalverzoek.

Voorbeeld: Betaal verzoek van Nogne
Ik open het betaalverzoek,
Log in op mijn rekening en zie dat het naar de rekening van Caayn gaat.... dat klopt niet....\
Ik bel op naar Nogne en vraag hem of het wel klopt... (ik ken zijn stem)
Nee dat klopt niet, mijn telefoon is denk ik gehackt.

Voorbeeld: Nogne opent zijn telefoon.
Voert bedrag in €55
Ik houd mijn pinpas tegen de telefoon van Nogne.
Ik lees €55 naar rekening van Nogne.
Krijg een paar dagen later een bericht van Nogne: "T.C er is denk ik iets misgegaan ik heb jouw €55 niet ontvangen."
Ik check mijn rekening.... €155 naar Caayn.... dat klopt niet....

Ik weet de beveiligde status van jouw telefoon niet, dus ik vertrouw jouw telefoon niet.

Dan log ik met mijn eigen telefoon in, ik krijg van Nogne een betaalverzoek
Het moment dat ik zelf iets scan of een link open op mijn eigen telefoon, en ik moet een verificatie stap doorgaan, weet ik enigszins wat er gebeurd.

Vergelijkbaar met het inloggen op mijn eigen telefoon of op een telefoon van een ander bij een bepaalde dienst. Bij mijn eigen telefoon weet ik waar ik inlog, kan ik dingen makkelijker verifiëren, bij de telefoon van een ander moet ik diegene op zijn blauwe ogen geloven dat bijv. mijn pincode niet misbruikt wordt en het bedrag werkelijk klopt.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 augustus 2020 11:41]

Het is niet zo dat jij met de andere telefoon moet betalen, jij scant met jouw telefoon de telefoon van degene waar jij een betaling aan wil doen. Dan komt er in beeld hoeveel je moet betalen en aan wie, als jij denkt dat het klopt dan druk je op verzenden.
Daarbij kunnen gebruikers betalingen doen door een creditcard of bankkaart tegen de telefoon te houden.
Mobeewave’s technology lets shoppers tap their credit card or smartphone on another phone to process a payment.
Dat lees ik toch echt als "hou mijn bankpas tegen jouw telefoon aan om te betalen". Jouw telefoon doet zich dan voor als een betaalterminal.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 3 augustus 2020 11:48]

Dat is voor een normale betaling, dit is niet anders dan betalen via een normale terminal. Daar vertrouw je ook op het bedrag wat word aangegeven op de betaal terminal.

Ik reageer op deze discussie waar @Cebasvdh aangeeft dat dit ook een vervanger voor Tikkie kan zijn.
Is dat zo? Met Apple Pay houd ik mijn telefoon tegen een terminal aan waarbij het geld direct afgeschreven wordt. Als zijn telefoon een bedrag van 5 EUR toont, maar er feitelijk 500 EUR van maakt is dat natuurlijk een groot issue.
Maar hoe zie je dat het van Apple is, en niet gewoon een nepapp die ook toegang tot de nfc heeft weten te bemachtigen. of dus gewoon een android telefoon met een iOS skin....
Apple geeft je geen toegang tot de NFC reader, dat is juist waar velen al over klagen. Maar wat dus wel zorgt voor een beetje bescherming.

En zoals ik elders al schreef, er gaan al jaren criminelen langs de deuren die mensen een cent laten pinnen om een verificatie te laten doen voor iets. Die terminals werken uberhaubt niet, maar ze kunnen wel de pinpas omwisselen en de pincode achterhalen. Desondanks is de schade beperkt omdat het totaal niet schaalbaar is en je gezicht overal bekend wordt. Dat Apple nu dan een NFC-terminal-functionaliteit gaat aanbieden, verandert daar helemaal niets aan.
Valt wel mee, elke leverancier van betaal terminals moet aan bepaalde eisen voldoen, anders mag je in bv Nederland niet eens gebruik maken ervan.
Logisch dat je der van die kant naar kijkt, ik bedoelde voornamelijk.

Hey *insert name van vriend van je* wil je me nog het geld van het pilsen overmaken, hou hem ff hier tegen aan en het is gefixt.

Waarschijnlijk zoals veel mensen hier onder al gereageerd hebben moet je natuurlijk wel iets van bevestiging in toetsen.
Niet echt een iOS exclusief aangezien er al concurrenten zijn. Samsung heeft dit bv al sinds 2019 maar daarvoor bestond het al
yeps, je jat een portemonnee, maakt een betaalverzoek aan van onder de 50 euro en tikt ff het bankpasje ertegenaan.. en weg is je geld :P
Ik kan ook wel een tal van scenario's verzinnen maar wie heeft er nog een z'n dikke leren ding in achterbroekzak?
M'n vriendin en ik nemen in uitzonderlijke geval nog enkel een ID mee als we ergens naar toe gaan, plus alle betalingen gaan via de telefoon met biometrische verificatie. (Apple, jaja)

Dus hier ook, als ik m'n vriendin wil betalen en zij zet een 'NFC terminal' op en hou mijn eigen bankpas (virtual bankpas) tegen haar toestel dan moet ik als nog de betaling biometrisch verifieren.

Ik hoop in de toekomst alles te kunnen met enkel een smartphone en/of smartwatch.

Nooit meer pasjes blokkeren, heraanvragen, opnieuw instellen..

1 device to rock them all.
Totdat er pardoes iets mis is met je smartphone, je vriendin is niet in de buurt en je helemaal niet meer kan betalen.

Ikzelf gebruikte jaren mijn telefoon voor alles. Totdat ik op schiphol stond voor een vlucht naar Japan Met een 2 maanden oude flagship telefoon die het spontaan niet meer deed en dus niet bij m`n boarding pass kon. Want printen? HO dat is antiek. Uiteindelijk had ik m`n laptop erbij moeten pakken, wifi vinden, daarop inloggen en de boarding pass laten zien. Gelukkig konden de grond stewardessen hem alsnog uitprinten voor me.

Maar wat als ik m`n laptop niet bij me had. Wat dan? Even inloggen bij een PC op schiphol op Gmail was geen optie want ik gebruikte een password manager voor complexe WW's. Had ik daar een cold backup van mee? Nee. Dat was dan een taxi heen & weer en hopen dat ik op tijd was.

En sindsdien. Altijd maar dan ook altijd een back-up voor iets. Boarding pass. Uitprinten. Bankpas,CC en ID ? Gewoon in een Bellroy Slim Sleeve die dunner dan m`n telefoon is. Ja, natuurlijk hou ik ook van het gemak dat ik 8/10 m`n telefoon gebruik om iets te pinnen want dat heb je meestal sneller in je handen dan je portomonee en dan de juiste pas eruit. Maar ik zal er nooit 100% op vertrouwen en zonder passen de deur uitgaan.

En trouwens; dat hele process van pasjes blokeren, heraanvragen en opnieuw instellen is al een decennia lang easy peasy. 8 jaar geleden oid pas kwijt. Een 2 minuten gesprek met ING en de pas was geblokeerd, een nieuwe stond 3 dagen later voor de stoep met dezelfde pincode.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 3 augustus 2020 12:46]

Herkenbaar, alleen was het bij mij gelukkig slechts een beschamend moment bij de kassa in de supermarkt. Ik laad mijn telefoon elke dag op, maar het ding viel gewoon uit en wilde niet meer aan. Daar sta je dan met je volle winkelkar :')

Sindsdien heb ook altijd mijn bankpas gewoon mij me.
Je had ook gewoon ouderwets naar de incheckbalie kunnen gaan.
Zolang je je paspoort hebt kun je inchecken, daar heb je geen telefoon (of ouderwetser een papieren ticket) voor nodig :-)
Dus zonder je flagship telefoon en je laptop had je gewoon kunnen inchecken ;-)
Nooit meer pasjes blokkeren, heraanvragen, opnieuw instellen..
Hier is de bekende wassen neus:
Mocht je toch van je Apple Watch of iPhone bestolen zijn, dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Neem allereerst direct contact op met je bank, waarna zij de rekening en betaalpassen kunnen blokkeren. Maar je kan ook zelf het nodige doen: je kan Apple Pay blokkeren als je toestel gestolen is. Dat kan vanaf elk willekeurig apparaat door in te loggen op iCloud.com. Ook op je eigen devices kun je direct Apple Pay blokkeren. Dit werkt ook als je apparaat geen internetverbinding heeft.
Nou, ik ken er meer die nog steeds een 'dikke leren ding in achterbroekzak' hebben dan puur alleen een smartphone..
Aangezien apple een relatief klein marktaandeel heeft en vast niet elke apple gebruiker ook apple pay heeft, zijn er nog zat die een ouderwetse pinpas gebruiken.
Maar de dader is dan wel bekend. Dat is iets dat dit soort fraude een stuk moeilijker maakt.
Dat zie je nu wel met die Tikkie fraude. Wat hebben ze er toch een moeite mee zeg... :P
Ook daar zie je precies waar het heen gaat en toch draait het als een speer die fraude, dat kan namelijk gewoon met een katvanger. En dat werkt met deze aanstaande NFC fraude ook prima.

Het enige wat ze misschien tegenhoudt zijn de geringe opbrengsten (max €50) per kaart, maar precies weten waar het geld heen gaat houdt ze op geen enkele manier tegen.
Bij tikkie zie je volgens mij alleen het abn-nummer waar je naartoe boekt en de naam die de ander heeft opgegeven. De bank kan meer zien, maar de betalende partij niet volgens mij.
Klopt, maar iemand kan het zien, daar gaat het mij om. Het is allemaal terug te halen, toch kraait er geen haan naar. Dat zal hier hetzelfde zijn.
Vaak openen ze rekeningen op naam van iemand die toch al diep in de shit zit, die krijgt dan een bedrag. En intussen sluizen zij het geld door naar het buitenland. Kunnen ze wel een of andere junk oppakken die duizenden euros zou moeten hebben, maar als het geld weg is, doe je niks meer.
Dat is de theorie, de praktijk is alleen wel heel anders, en gebeurd bijna helemaal niks tegen. Je weet ook nog steeds niet wie de dader is, je weet enkel naar welke rekening dat geld is gegaan (en 10 min later daar is verdwenen)...
Niet echt, want dan zou er nu ook al veel minder fraude moeten zijn. Maar men werkt vaakt met tussenpersonen die hun rekening beschikbaar stellen.
En de bank kan precies zien naar wie het geld gegaan is... handig :P
En toch is het vrij lastig dat probleem op te lossen.
Bewijs put 1 maar dat het niet klopt. Daarnaast rekeningen openen op een valse naam (identiteitsfraude) of via een katvanger is ook niet heel lastig blijkbaar.

Dus leuk dat je denkt te weten waar het geld heen gaat, maar het gebeurd nu al meer dan genoeg dmv tikkie en verkeerde idealbetalingen. En dat geldt komt allemaal erg lastig terug, ondanks dat we precies weten waar het heen is gegaan.
Identiteitsfraude is een heel ander, echt probleem. Het is prima nog verder terug te brengen, maar men maakt simpelweg een kosten/baten afweging. Betere beveiliging is vaak tig keer zo duur als het bij het huidige niveau laten.

Een techniek zoals contactloos betalen met bankkaarten, waarbij de schade tot € 50 per geval wordt beperkt, is zo slecht nog niet. Bij een 'gehackte' betaalterminal zal de komma al gauw een paar plaatsen verder naar rechts staan.
Kleinere bedragen vallen bij de banken minder snel op dan grotere bedragen.
Tikkie wordt relatief veel gebruikt voor fraude en de bank kan ook daar zitten waar het geld heen gaat..
Blijkbaar toch niet zo handig voor de opsporing.
Dat kan nu natuurlijk ook al: Je jat een portemonnee (dat wil zeggen: bankpasje met contactloos betalen geactiveerd), gaat naar een winkel en rekent er voor € 50 mee af.

Als diefstal voor jou geen drempel is, waarom dan niet gelijk iemands autosleutels, huissleutels etc jatten? Dan zijn die € 50 een bescheiden risico.
Of je koopt bij een willekeurige winkel voor 50 euro iets, wat je even later weer omruilt voor cash.

Tip voor het slachtoffer: Bel je bank en je krijgt de schade vergoed. Is dat probleem in elk geval opgelost.
Je krijgt echt niet zomaar je schade vergoed hoor, daar gaat een heel proces aan vooraf en dan mag je hopen dat je schade vergoed wordt.
Tip: Lees de wetgeving eens door.

Hier een quote: "In het geval van een niet-toegestane betalingstransactie dient de betalingsdienstaanbieder het bedrag van die transactie onmiddellijk aan de betaler terug te betalen."

En de term "onmiddellijk" is wel vrij serieus, voor dit kruimelwerk ga je als bank jouw reputatie niet te grabbel gooien. Dat is duurder dan de schade vergoeden. Mocht het een onterechte claim zijn, kun je deze altijd nog verhalen bij de (ex-) klant, die heeft dan een nog veel groter probleem.
Ja, maar je zult dan dus moeten bewijzen dat het een 'niet-toegestane betalingstransactie' is.. Anders is het wel heel makkelijk, in een cafe draadloos je biertje afrekenen en dan achteraf zeggen dat het een niet toegestane transactie was....
Je wilt niet weten hoeveel bier er door de banken ten onrechte wordt vergoed. Mocht echter blijken dat de klant zelf fraude pleegt, dan wordt dat wel een heel kostbaar biertje! Mocht je willen frauderen, probeer dan in elk geval iets wat flink wat geld oplevert, het risico is hetzelfde.

Ps. Je hoeft niks te bewijzen, 1 telefoontje is genoeg. Pas als het verhaal echt heel raar wordt, zal men vragen om bewijs en aangifte.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 3 augustus 2020 19:34]

Alsof dat nu niet kan, pas jatten, even tanken en dat contactloos afbetalen.
Dat doen we in .be al even via de bankcontact app

Je wil geld ontvangen tik het bedrag en een beschrijving in
App toont QR code
Betaler scant de code, scherm toont bedrag + comment
Betaler bevestigd...


Dit alle onafhankelijk van de (Belgische?) bank en van het merk toestel wat je hebt...
bestaat niets dergelijks in .nl?
we noemen dat tikkie in nederland
https://www.tikkie.me/

dat is gemaakt door ABN amro, maar werkt voor elke (nederlandse?) bank
Eigenlijk noemen we dat een betaalverzoek, tikkie is de meest bekende.

Maar met de ING app kun je ook een verzoek sturen, wat vrijwel hetzelfde werkt als tikkie en ik vermoed dat bijna, zo niet alle, banken hetzelfde bieden.
In principe zijn al die betaalverzoeken niet veel meer dan een mooi verpakte iDeal-betaling.

Aan de voorkant is het een linkje naar iDeal-verzoek.

Aan de achterkant is het gekoppeld aan een tussenrekening van de bank zelf (in het geval van Tikkie, ABN-AMRO), waar ze een systeem hebben dat de binnenkomende betalingen koppelt aan de app, zodat je een notficatie krijgt wanneer je geld binnen is en/of wordt bijgehouden hoeveel betalingen er binnen zijn.
Elke bank heeft een eigen versie hierop, die van ABN heet dan Tikkie en is open voor alle banken, maar ING/Rabobank/Regiobank/Bunq etc hebben ook allemaaal een eigen manier om een betaalverzoek te versturen.
Ik gebruik beide maar heb de indruk dat ze toch net iets anders werken.
De bancontact is ook handig voor betalingen bij bv de mc donalds , een online aankoop, etc.
Tikkie gebruik ik dan weer enkel in kennissen/vriendenkring.
De meeste nederlandse banken hebben deze mogelijkheid ook via hun apps. Ik zie de toegevoegde waarde van het specifiek kunnen gebruiken van alleen je pas nog niet. Ik denk dat dit alleen een prachtige manier is voor de kleine ondernemer.
Exact hetzelfde bestaat al, het heet een betaalverzoek of een Tikkie. de ander kan jouw QR code scannen of jij kan een link doorsturen waarmee de ander kan betalen.

De technologie waar het hier over gaat is echter iets totaal anders.
Zowel een betaalverzoek als een Tikkie werken heel slecht buiten Nederland... De NFC-technologie die Apple gebruikt (Mastercard/VISA), is een internationale standaard.
Dat wat je omschrijft met de QR code bestaat in NL ook. Tikkie is daar een voorbeeld van en biedt zowel de QR optie die je kunt scannen als een URL die je kunt sharen.

Als wat @Cebasvdh aangeeft klopt, dan zou het verschil tov Tikkie hier zijn dat je je telefoon als betaal terminal kunt gebruiken. De ander hoeft dan niet zijn/haar telefoon te gebruiken, maar zou met een betaalpas kunnen betalen. Dat zou wel nieuw zijn.
daar doelde ik zelf ook op. Het zal (in mijn ogen) welkome toevoeging zou zijn.
het grappige is daarbij dat die echt heel erg mosterd na de maaltijd is.

om je een idee te geven; heb ik de ING-app ik kan daarmee al:

1: een QR-code genegeren die je vanaf mijn scherm kunt scannen met jouw betaal-app (dat kan ook met rabo of ABN en waarschijnlijk ook wel met andere banken).
2: die betaal-link kan ik zelfs vanuit iMessage direct aanbaken en invoegen in het huidige gesprek. dat kan alleen nog maar beter worden als apple zo goed zou willen zijn om over te stappen op sms-2.0 of hoe die standaard ook heten mag.

3: (zo goed als) elk kassa-systeem heeft al een geschikt beeldscherm en zou met een kleine software update dezelfde QR-codes kunnen genereren - sterker nog met nóg een kleine update zou dan ook direct je hele kassabon op je telefoon kunnen worden opgeslagen en verwerkt in je 'digitale huishoudboekje' - dan heb je naast een pin-terminal ook geen bonnen-printer of zegelboekje meer nodig (scheelt weer een paar bomen per jaar)


Het mag inmiddels wel duidelijk zijn, bijna alle winkels (zelfs op de markt) of bij de pizza op de hoek wordt pinnen (dus digitaal betalen) sterk aangemoedigd. sommige banken gaan zelfs al zo ver dat je flink moet betalen om contant geld in je zak te krijgen. De belastingdienst is hier natuurlijk prima blij mee want vuil-geld (zwart geld is immers geen toelaatbare term meer) wordt zo wel heel moeilijk nog gewassen ... en ontduiking of criminele transacties zullen dan ook moeilijker en moeilijker worden.

dan hoeven we ons dus straks alleen nog om de 'legale' belastingondduikings-strategién te bekommeren voor we weer wat geld hebben voor onderwijs zorg milieu en wetenschap.

tldr: - waaorm zo moeilijk met pin, nfc, en weet ik wat nog niet meer, de mogelijkheden (veel envoudiger en eleganter), zijn er al lang.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 3 augustus 2020 12:34]

Uitbreiding van Apple Pay? Lijkt mij een logische stap voor Apple
Inderdaad. Makkelijker face-to-face geld overmaken, en zoals het artikel al zegt: ook nice voor kleine shops, markt kraampjes, pop-up stores e.d.
Ergens verbaas ik me er over dat dit niet al lang op globale schaal bestaat.
Zou ideaal zijn voor de frietkar in onze straat. Die heeft na jaren nog steeds geen pin en (helemaal nu door Corona) betaald iedereen via een tikkie - wat voor zo’n klein zaakje prima is, maar best omslachtig. Niet iedereen snapt qr codes, dus veel mensen geven hun telefoonnummer zodat ze de link kan appen... Via de NFC chip op de telefoons contactdoos betalen door ff want te tikken is dan handig
Die zou dan zo’n SumUp kaartlezer moeten aanschaffen. Kost niet veel en is makkelijk in het gebruik.
Hebben we met de volleybalvereniging ook aangeschaft voor toernooien. Ideaal.
Ik vind die juist behoorlijk prijzig met hun % aan transactiekosten. Heb het hierdoor heel lang vooruit geschoven om een pinapparaat op de zaak te hebben. Heb geregeld betalingen van €300,- om dan €9,- transactiekosten betalen gaat nergens over.

Gelukkig onlangs bij mijnpin.nl uitgekomen waar je €0,25 per transactie betaald zonder abonnements kosten.
Die kende ik nog niet. SumUp rekent bij ons overigens 1,9% en niet de 3% die jij noemt.
Dan zijn ze inmiddels wel way gezakt geloof ik. Echter nog steeds schofterig veel, in mijn geval zou me dat +- €6,- per transactie kosten. Niet van deze tijd als je t mij vraagt.
Nee - je betaald bij mijnpin.nl / mypos.eu 1.2% per betaling. Dat is goedkoper dan SumUP maar toch...
Nee hoor, kijk hier maar eens
https://www.mypos.eu/nl/pricing-and-fees

Nederlandse pinpassen (Maestro en VPay):
Standaardtarief: € 0.25
Maandelijks meer dan 150 transacties: € 0.17
Meer dan 500 transacties: € 0.13
Tip: Google eens op "mobiele pinautomaat", voor je het weet heb je enkele tienduizenden hits...

Wanneer ze dat nog niet hebben, dan is dat wellicht omdat ze het niet willen hebben. Maar het bestaat al jaren en is wereldwijd ook al jaren in gebruik.
dat je ano nu een betaalgelegenheid zonder pin hebt is wel echt iets heel raars, bijna alle betaal-providers bieden hier oplossingen voor door een kaarten-terminal aan je mobiel te koppelen of zelfs met ingebouwde 4g modem een app (kassa systeem) om aan je bankrekening te koppelen. de kosten van dergelijke transacties gaan voor de meeste toko's om in de centen per transactie. als jij als patatkraam geen 10 ct per transactie op je patatje met kunt leggen, vraag je al te veel of is je kwaliteit niet in orde.
Die terminals zijn behoorlijk prijzig en gaan toch ook regelmatig kapot of hebben storing. en 10 cent per transactie is best veel als je veel verkoopt. Naast dat uit ervaring in het cafe, veel barmensen toch liever gewoon cash betalingen afhandelen, dat gaat vaak sneller dan met zo'n apparaat (hoe vaak wel niet mensen alsnog die kaart in het apparaat moeten douwen om alsnog te pinnen is echt ongelooflijk).
Het werkt in NL meestal met kleine scanners die via bluetooth verbinding maken met je telefoon en zo een vpn opbouwen met de betalingsafhandelaar.
Zal iets te maken hebben dat betalingsverkeer veilig moet worden afgehandeld door zo'n apparaat en je telefoon verre van veilig geacht wordt hiervoor.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 3 augustus 2020 10:34]

Ik denk dat veiligheid een groot issue is, zeker op een platform als Android dat toch meer open is.
Er zijn wel kleine initiatieven voor andere kleinere terminals die via Bluetooth (?) met een telefoon werken. SumUp is dat geloof ik.
sumup, ABN, Rabo, ze bieden allemaal dergelijke oplossingen voor hun zakelijke klanten, bij rabo las ik zelfs dat ze (de apparaatjes) momenteel niet leverbaar zijn ivm covid en dat je er als ondernemer één met korting (helemaal gratis) kunt krijgen zodra ze weer leverbaar zijn.
Vind het aardig riskant. Als dit werkelijkheid zou worden dan zou met je mobiel mensen geld afhandig kunt maken door hun te scannen. In theorie kan dit nu ook al maar dan heb je wel een mobiel pin apparaat nodig.
tja die mobiele pinapparaten zijn soms nog kleiner dan een iPhone, dus veel maakt het in dat opzicht ook niet meer uit :)
En bijv. iZettle kan volgens mij iedereen bestellen?

[Reactie gewijzigd door Menesis op 3 augustus 2020 10:49]

Ik heb een iZettle voor mijn bedrijf en het is idd een handig klein ding. Daarentegen moet je wel een gerigistreerd bedrijf hebben in NL en een gekoppelde bankrekening.
Alhoewel iZettle maar ook SumUp mooie totaalsystemen zijn. Vind ik het maar een dure aangelegenheid. Beide partijen rekenen 1,95% toeslag per transactie. Het kan gunstig zijn wanneer veel klanten met CC betalen. Maar in Nederland en Europa wordt volgens mij nagenoeg alleen met debit cards betaald.

Bij traditionele providers betaal je, afhankelijk van je bundel, tussen de €0,04 en € 0,10 per transactie. Aanschafprijs van de PIN-terminal is wel behoorlijk duurder maar is in vergelijking met iZettle binnen enkele maanden al terugverdiend bij een doorsnee MKB'er.
het is wel te doen om daar omheen te werken met 'schaduw bv-tjes zonder inleg bijvoorbeeld' als je een heel klein beetje creatief kunt boekhouden dan is skimmen op deze manier wel te doen. mits je een lek vind in de betaal beveiliging van van een aantal 'merken/modellen' telefoons. de meesten daarvan vragen namelijk nog steeds om een pin, fingerprint of face-ID
Is het wel goed dat alles bij grote Amerikaanse bedrijven terecht komt? Europa moet zelf iets opzetten en niet in Amerikaanse handen komen met alles? Heel Europa is straks van Amerika afhankelijk en beheersen onze gegevens via Google, Apple, Microsoft, Amazon, enz. Is dat een goede ontwikkeling?
Je bedoelt bijvoorbeeld Adyen?
@Jboy1991

Koop je toch gewoon een anti skim portemonnee of anti skim telefoon hoesje, deze zijn vol op verkrijgbaar, heb er zelf ook een... :)
Ik had eigenlijk liever gehad dat Apple 100 miljoen had geïnvesteerd om pinbetalen met je telefoon en je bank-app mogelijk te maken (rechtstreeks via NFC, zonder de omweg van Apple Pay). Ik kan nog steeds niet met een iPhone betalen omdat mijn bank niet buigt voor Apple.
Dit lijkt mij een tof idee. Echter is het ook een eng idee dat ''iedereen'' straks een contactloze terminal van zijn / haar iPhone kan maken. Dit kan een nieuwe vorm van zakkenrollen starten. Ik ben benieuwd hoe de veiligheid hierin verwerkt wordt. Apple zal nooit iets doorvoeren zonder veiligheid en zekerheid.
Bij een pin of contactloze betaling kan ik een bonnetje vragen, waarmee toch een papieren bewijs van betaling is. Klopt het bedrag enzo. Volgens mij kan dit niet bij dit apple systeem?
Goede zet van Apple om van je concurrenten af te komen, gewoon de bedrijven overnemen waarin de concurrent geïnvesteerd heeft :7
Tja.....dat is dan weer terug te voeren op jou als persoon. Dus reken maar dat het in theorie leuk klinkt, maar in de praktijk zal het vast niet zo eenvoudig (zonder gevolgen) te misbruiken zijn.
Geen ervaring met betalen via je mobiel dus?
O jawel hoor. Maar ik voel me er net iets beter bij om mijn pincode in een terminal in te voeren (wat tot 25 euro trouwens ook niet hoeft), dan op een random telefoon van iemand.

Edit:
Ik denk dat je de basis van dit artikel verkeerd interpreteert. Het gaat om de mogelijkheid om je pinpas tegen iemands telefoon te houden om te betalen. Niet telefoon tegen telefoon.

[Reactie gewijzigd door ScarFace86 op 3 augustus 2020 10:45]

Ah ja klopt.
Maar dit kan nu al met een pinterminal, je hebt ze in hand formaat.
Dit is niet helemaal hetzelfde.
Voor diegene die betaalt is het vrijwel hetzelfde, mobiel betalen door je pas tegen een apparaat te houden voor de potentiële dief is het nu makkelijker, die hoeft geen apart (betaal)apparaat te regelen, maar slechts een iphone.

Theoretisch is het nu makkelijker om digitaal geld te stelen uit je broekzak, al denk ik dat het in de praktijk wel mee gaat vallen.

Daarentegen weet ik niet hoe makkelijk het is om een nieuw Apple pay account aan te maken, maar een ochtendje met je iphone tegen de billen in een drukke tram om zo x keer 50 euro te "laten betalen", snel van apple pay naar een bankrekening (vaag land of geldezel) laten storten, nieuw account en door...
Apple Pay activeert alleen met een double key-press (home/lock button, of de side-button op de Apple Watch).
Android Pay en alles wat het Mobiel Betalen framework gebruikt activeert ook alleen als het scherm van het apparaat aan staat. (Ik weet niet hoe Android Wear hier mee om gaat)

Vanwege die extra "stap" is het technisch gezien dus makkelijker om een pin pas met geactiveerde RFID betaling te skimmen dan een mobiele telefoon, ook al heb je aan dat 25 euro limiet (50 in deze corona crisis tijd).
Ik herinner me deze discussie nog wel toen het draadloos pinnen geïntroduceerd werd. Volgens mij viel dat uiteindelijk ook mee, of heb je daar nu ook snel geld mee verdient??
Ik heb dat op mijn pinpas bewust uit gelaten :) Mijn telefoon moet het scherm aan hebben staan dus dat is al een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 augustus 2020 11:15]

Mag toch hopen dat de betalende partij toch even een pincode ofzo moet intoetsen.
Zo werkt nu betalen via je telefoon al inderdaad.. Pin, vingerafdruk of FaceID dan.

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 3 augustus 2020 10:34]

Probleem is echter dat de betalende partij nu alleen een pinpas aanbiedt, dus geen pin of andere beveiliging (waarschijnlijk tot bedrag X) kan gebruiken.

Zoals contactloos betalen, alleen in plaats van een pinautomaat heeft de dief alleen een iphone nodig.
Probleem is echter dat de betalende partij nu alleen een pinpas aanbiedt, dus geen pin of andere beveiliging (waarschijnlijk tot bedrag X) kan gebruiken.

Zoals contactloos betalen, alleen in plaats van een pinautomaat heeft de dief alleen een iphone nodig.
..... en een betaalrekening die pin-transacties accepteert ... dan moet je al snel naar de KVK en wordt er tegenwoordig ook vast wel even in een of andere database gekeken of je geen financiële delicten op je naam hebt
Ook makkelijk als ik ergens ben en snel geld wil verdienen. NFC aan, app starten en langs de broekzakken van een paar omstanders lopen 8)7

Mag toch hopen dat de betalende partij toch even een pincode ofzo moet intoetsen.
En daar komt dan weer privacy om de hoek kijken. Er moet heel wat gebeuren voordat ik mijn pincode in andermans telefoon invoer.
Precies waar ik aandacht... Weet niet of ik dit zo'n fijn idee ga vinden. Toch maar een folie kopen voor om mn bankpas als dit komt.
Je hebt nu ook al mobiele pin-terminals (bijvoorbeeld SumUp) die precies hetzelfde bereiken. En ook daarmee was er veel ge-paniek dat mensen in de straat zo geld van je bankrekening af kunnen halen, maar uiteindelijk is dat vooral een leuk wetenschappelijk feitje en wordt dat niet gebruikt, want te veel moeite en te veel risico, en je moet een tegenrekening hebben wat het heel makkelijk maakt om de dader te vinden.
Ik meende dat je daarvoor ingeschreven moest staan bij de kvk etc, waardoor de drempel dus al hoger ligt. Als elke iphone gebruiker straks een mobiele pin-terminal hebben (als in smartphone...) neemt het misbruik na mijn idee toe
Voor iedereen die zich zorgen maakt is er toch gewoon de optie om NFC van je bankpas uit te zetten?
Althans, ik zit bij ING en heb NFC van m'n pas uit staan. Ik zal altijd een code in moeten vullen als ik betaal.
NFC betalen met de smartphone gaat tegenwoordig ook wel bij alle grotere banken en hier zit ook nog een pincode voor dus imo veel veiliger. (heb ik dan ook wel aan staan, ook omdat NFC zelf op mn telefoon normaal gesproken uit staat.)
Ik hoor ook bij de groep die het contactloze en codeloze betalen een beetje teveel gemak t.o.v. veiligheid vindt.
je kunt ook het limiet nog aanpassen, 5, 10 25 het kan allemaal, voor 'heel kleine bedragen, op momenten dat ik mijn mobiel niet bij heb, is contact-en-pin-loos betalen wel fijn vooral nu met covid. maar in andere situaties betaal ik met mijn mobiel waar ik de pincode dus niet op de terminal maar op mijn eigen scherm invul. dan heb je ook nog eens een extra controle tegen skimmen omdat je een onafhankelijk scherm hebt waar de transactie te zien is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee